|
|
| נשלח ב-31/12/2006 02:39 |
|
| |
[שלחת קישור לפורום?],
אפתח בשאלה טריוויאלית שהוזכרה ברמז קודם שננסה (תלוי ברצונך כמובן) לנתח אותה בגישה פורמלית ובגישה אינטואיטיבית-מעשית,
שאלת התפילה הנפרדת, ונפצח בכמה שאלות יסוד:
1. האם ההלכה יכולה להשתנות מבחינתך?
2. האם יש בעיות צניעות כמו הרהורי עבירה או כל בעיה על רקע זה בתפילה מעורבת? והאם אותן בעיות מהוות עילה מספקת להפרדה?
3. בהנחה ויש סיבה מוצדקת להפרדת נשים וגברים, האם לדעתך מוצדקת העליונות הגברית שבהפרדה הזו, (לדוגמא: גברים מוציאים נשים ידי חובת דברים שבקדושה ונשים לא מוציאות גברים)?
אפשר לענות על שאלות אלו בשתי דרכים,
דרך אחת היא ניתוח של המקורות, (דבר שיעשה באופן הכי קלאסי הרב ליכטנשטיין), ומתוכם להסיק את המסקנות המתבקשות או הלא מתבקשות, ודרך שניה היא לומר שנקודת המוצא שלי ממנה אני פותח את הדיון היא איננה ההלכה אלא המציאות, כיום במציאות מטופש להפריד נשים מגברים ולכן בטוח שזה בסדר, ההלכה? נסתדר איתה...
(אני מאוד אשמח אם כולם יענו על השאלות הללו ולא רק ווטו, בהנחה שווטו לא יוציא לי את הרוח מהמפרשים ולא ירצה לדון בזה ),
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 18:20 |
|
| |
ננסה לענות על זה בצורה פורמלית לא מחייבת,
1. ההלכה יכולה להשתנות אבל במיגבלות רבות, כיום מרבית האורתודוקסיה סבורה שלא כל אחד יכול להחליט על שינוי ההלכה אלא אך ורק סמכות רבנית גבוהה מספיק, כיום הסמכות הרבנית לא עושה שום דבר בנידון ולכן ההלכה נשארת בעינה,
2. כל גבר הוא סוטה, ולכן גברים לא יכולים להתרכז בתפילה בזמן שיושבת לידם אישתו של אבא שלהם,
3. ברור שכן, הרי גברים חייבים במצוות התפילה ונשים לא, ממילא יש עליונות מובנית בתפילה לטובת הגברים, הם יכולים להוציא ידי חובה ולא הנשים, רק אותם מותר לשמוע ככי הרי קול באישה ערווה, וכו' וכו',
[כמובן זה לא בא להחליף דיון ענייני אלא רק להדגים דיון פורמלי],
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 18:24 |
|
| |
אנסה לענות על זה באופן אינטואיטיבי,
כולנו יודעים שבני אדם הם יצורים משתנים, בכל מובן שהוא אנשים לפני שלושת אלפי שנה לא דמו לאנשים שחיים כיום בעידן המודרני, מטבע הדברים בגלל שהשינויים רבים כל כך אין כל סיבה להקיש בין התקופות השונות,
בימינו היחס לנשים משתנה לטובת הנשים ורוב העולם השפוי מברך על כך, אין מה לעשות, עם כל החסרונות שבדבר אי אפשר להבדיל עד כדי כך בין נשים לבין גברים, ולכן אין כל סיבה רצינית שתגרום לנו להחליט על הפרדה, הרי ברור שאף אחד לא מתייחס כיום -במודע- לנשים כנחותות,
וההלכה? אין כל סיבה שההלכה תגיד משהו שלא יתאים למציאות ולכן כנראה מה שלא יהיה זה מה שצריך לעשות,
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2007 01:28 |
|
| |
גוונא,
נושא היחס שהשתנה כלפי גויים, נשים ועבדים נידון בנפרד ולכן לא אכנס לפרטיו אלא בציון את שכתבתי למעלה הנוגע לשני האופנים שהצעת. נדמה שפשוט גם לך שהאופן האינטואיטיבי לא ישכנע את אף אחד ואילו האופן הפורמלי כניתוח המקורות ע"י הרב ליכטנשטיין הוא שיכול לשכנע את מי שאינו סגור על השמרנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2007 19:21 |
|
| |
ווטו,
הבנתי, ובדברי לא היתה נזיפה ח"ו (ומי אני כי אנזוף), אלא הבהרת עמדתי שלי. ב"ולא ינסה" וכו', כיוונתי לכך, שהמאמין בצורך בשינוי, ראוי לו שינסה לעבוד "מלמטה" ע"י שינוי האינטואיציות של חבריו ושכנותיו, כדי לגרום תהליך, ולא לחכות שמישהו "למעלה" יבין מעצמו ויגדיר אותם באופן פורמלי. דיברת על היות היחיד המשנה כמעט מתאבד, אם כך עליו לגרום לכך שלא יהיה יחיד. את זה, לענ"ד, ישיג לא אם יחכה לפוסקים אלא רק אם יעורר תהליכי שינוי אצל אנשים אחרים. כפי שהזכרתי לעיל (ולמרות מה שכתבתי שם, אגיד במפורש) - גם אם יהיה פוסק/רב שיכריז דברים באופן פורמלי, אך יהיה זה בטרם יחול תהליך רציני ורחב של שינוי "מלמטה", הוא יוקע/יוקא וממילא ירדו הדברים לטמיון (ואולי יהיה קשה יותר לתקן, לאחר מכן).
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2007 21:11 |
|
| |
אמשלום,
לא נראה שאנו חלוקים אלא שאנו מדברים על שני תחומים.
לאלה שלא התחילו שום תהליך שינוי, כמובן שכל דיבור פורמלי הוא קול ללא משמעות. אצלם רק שינוי האינטואיציה "מלמטה" תפתח בתהליך ובכל אופן אין סיכוי שה"פוסקים" שלהם יאשרו להם שינויים. עם זאת בד"כ אין זה מעניין "המאמין בצורך בשינוי". לרוב אין לו עניין להיות מסיונר לשינוי ו"לעבוד" לשנות את האינטואיציות של המתבוססים/מתבשמים בשמרנותם הקיצונית. מאידך, סביר שכללית הוא מביע את דעתו לבני שיחו כך שהוא בכ"ז תורם לשינוי האינטואיטיבי "מלמטה" בתור שכן וחבר. אך אני בכלל לא דיברתי על שיח עם אלה הרחוקים מדי מהשינוי שאיני יכול לדעת למי מהם יש צורך ותועלת בשינוי ואף כמה שהם ישתנו איני חושב שאפגש עמם בחיי החברתיים.
לאלה שתהליך השינוי האינטואיטיבי כבר החל וכבר בשל וחסר להם את הרקע הפורמלי לכך, נותן שיח וירטואלי רציני כשלנו עם ספיחיו שמחוץ לוירטואליה, גב פורמלי חזק [משחושבים]. הם לא מחפשים אישורם של "פויסקים" מוקיעים ומקיאים, הם מחפשים ביטחון חינוכי וחברתי מינימלי למען יוכלו לחיות לפי האינטואיציה שלהם בפינה שלווה. ההבהרות תורמות רבות לביטחון החינוכי ובמקרים רבים זה מתגלגל גם לביטחון חברתי ואפילו "בצאתך". הם אינם זקוקים לצ'פחה אינטואיטיבית בגב המלווה באמירה: "יאללה תאכל קטניות, אין בעיה" וזו גם לא תועיל להם.
תוספת:
הבנתי עוד נקודה מכרעת למה אני אישית דוגל בדרך הפורמליות לעומת דרך האינטואיציה [אך בעבורה לא חשבתי שכדאי להקפיץ את האשכול]. היינו כי אני כמי שחש שהאינטואיציה שלי אינה "בר סמכא" מספקת בחיי ולכן פניתי ל"מעשה דיקארט" העובר דרך בירור פורמלי ופורמליותי נהייתה יותר בר סמכא מהאינטואיציה שלי, לכן היא אמצעי התקשור שלי לזולתי. יתר על כן הפורמליות לעומת האינטואיציה הרי מתבססת על ניתוח המאפשר עקרונית לבדוק כל נתון משא"כ האינטואיציה, לכן קודמת הפורמליות כאמצעי תקשור לזולת.
יתר על כן, באשכול אחרונים כקלעים ועוד מתבאר שכל התפתחות הדורות עד למלאה הארץ דעה היא באמצעות ההדגרה המילולית שבלעדיה לא ניתן להגיע לשיא הדיוק וכן לא ניתן להתנער מכל הרגלי החשיבה השליליים שחדרה השפעתם לאינטואיציה התת מלולית ללא יכולת לשלותן ממערבולות הדעת והרגש.
אך נכון מי שחש שפורמליותו מפותלת ופחות ברת סמכא מאינטואיציתו, יביא לשיחותיו יותר אינטואיציה, אך ההעברה לזולת תהיה קשה יותר אא"כ הזולת מקבל אותו כנביא. [נקוט שאצל הגברים הפורמליות היא יותר בר סמכא ואילו אצל נשים האינטואיציה.]
תוקן על ידי עצכח ב- 07/01/2007 19:30:07
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 13:02 |
|
| |
רק כעת ראיתי את הודעתו האחרונה של ווטו, ובפרט את הסיום שלה. על כך אוסיף: נקוט בידך בדיוק את ההיפך: אצל גברים האינטואיציה היא יותר בת סמכא, ואילו אצל נשים הפורמליות. ודוק היטב.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 13:30 |
|
| |
[ כך יש שמפרשים את ה"בינה יתירה" שניתנה בהן . אך זוהי עדיין אינה ראיה שהן סומכות ע"כ בפועל ]
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 14:15 |
|
| |
ואני אומר, שאצל הג'ינג'ים האינטואיציה היא השלטת ברוב המקרים ואילו לעומת זאת אצל אנשים נשואים הפורמליות שולטת,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 15:58 |
|
| |
ווטו,
אני חשה, שלמרות ה"התקרבות", דעותינו עדיין חלוקות במהותן. איני מאמינה שלימוד שכלתני וניתוחי מקורות יכולים להוביל לשינוי. אני מאמינה שהם יכולים לחשוף אנשים לעמדות שטרם נגלו להם, ואולי לעורר בהם אינטואיציות לשאול שאלות וכו'. אני מאמינה בהחלט, שפורמליסטיקה (בדמות חוקים, פסקי הלכה או הנחיות מ"גבוה") יכולה להשפיע על חברה, אבל רק כאשר כבר פועלות בה אינטואיציות מסויימות. לענ"ד, הפורמליסטיקה יכולה לעצב עמדות בהתהוות, אבל לא ליצור יש מאין. אינטואיציות (משיכה רגשית לכיוון מסויים, הבנות עמוקות לא תמיד מנוסחות וכו'), לעומת זאת, מתעוררות מ"מגע" עם אינטואיציות אחרות (של אחרים), וגם מוליכות אל הפורמליסטיקה. הן המקום ממנו (נדמה לי) שרוב בני האדם מוּנעים ומניעים את חייהם, גם אם אינם מודעים לכך או מודים בכך. [אגב, בידי נקוט שכל אמירה גורפת וחד משמעית על ההבדלים שאינם ביולוגיים בין גברים לנשים, היא אינטואיטיבית לחלוטין (גם אם גובשה ועוצבה במשך אלפי שנות פורמליסטיקה). אולי בגלל זה, כ"כ קשה לשנות בה משהו ( ), אפילו בתלי תילים של ניתוחים ועובדות פורמליסטיים למהדרין...]
מיכי -  (לא כי אתה צודק בהכרח, אלא כי אמירות מן הסוג שסיים את דברי ווטו, פשוט "דורשות" נחרצוּת בכיוון ההפוך, כדי להדגים עד כמה הן בלתי נכונות. זה שלב הכרחי בהליך של שינוי - שימוש בנחרצות ההבניה כדי לסתור את יסודותיה ולבנות אחרים במקומם.).
גוונא -  (וגם זה שלב הכרחי בהליך של שינוי - ביטול המבנה הנחרץ מעיקרו, שכן כל נחרצוּת וחד משמעיות לגבי בני אדם ואופיים, הן - באופן עמוק - בלתי מדויקות ושגויות. ומה השלב הבא? א-להים יודע. אני מקוה, שהוא יהיה חכם יותר מקודמיו - שכן יכיל בתוכו את התובנות אליהן הם הובילו - ובע"ה, גם צודק יותר.)
תוקן על ידי אמשלום ב- 04/01/2007 16:01:24
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 16:17 |
|
| |
אוי, הקיצוניות הקיצוניות...די לקיצוניות!
אמשלום ווטו שניכם מעמידים את הדיון על פורמליסטיקה מול אינטואיציה, אני מוחה בתוקף על האבחנה החד משמעית האומרת שיש לנו או פורמליסטיקה או אינטואיציה,
נכון נכון לא אמרתם את זה במפורש,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 17:35 |
|
| |
מיכי,
אם התכוונת ש"בר סמכא" היינו היסמכות חיצונית ולא המבט הישיר אז הבנתיך. [בכל אופן אלה היו רק דברים בסוגריים להמחשת הדברים שלמעלה ולא למען התעסקות בנכונות המשפט שהדגשתיו כ"נקוט" ללא הזדהות עמו. על כן חבל לנפח את הנושא ובפרט באשכול לא לו.]
אמשלום,
דווקא מדברייך האחרונים אני רואה שאיננו חלוקים בנושא האשכול אלא משתמשים בשתי שפות. הלימוד השכלתני לו אני מתכוין בדיבורים על כוחו לשנות אינו לימוד כורסה אלא עד כמה שהוא מעורר את האינטואיציות העמוקות ביותר בנפש האדם. נוכחתי מהצלחת האמצעי בשטח [ובפרט כאשר הדיבורים הם בצורת ויכוח בונה, לא ניצוח הורס או הטפה פטרונלית]. לכן גם ה"או או" עליו העיר ומחה גוונא, הוא מוטעה.
לינקז',
ייש"כ על הלינק המחזק את שנאמר למעלה שללא ירידה ליסודות לא יבוא שינוי משמעותי. דרושה לא רק ירידה ליסודות היהדות אלא ליסודות הדתות והאידיאולוגיות בכלל. [כאן אני שוב מסכים לאמשלום שדרושה נחרצות בירידה ליסודות ובעמידה על מה שנשתבש בהם, אך לא נחרצות רבולוציונרית הורסת אלא אבולוציונרית בונה.]
תוקן על ידי ווטו1 ב- 04/01/2007 17:40:56
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 18:02 |
|
| |
ווטו,
לדעתי אתה מבלבל בין הכנסת הרגש כמרכיב מהותי באורח החיים לבין קבלת החלטות על פי אינטואיציה,
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2007 13:16 |
|
| |
גוונא,
אכן יש ליחס את הבלבול למבלבל לא פחות מלמתבלבל כאשר לא היה המבלבל בהיר די הצורך לפי מה שהיה לו לצפות את ההקדמות הנדרשות למתבלבל לבל יתבלבל.
בכל אופן, "הרגש כמרכיב מהותי" באורח החיים הוא הגורם המשאיר את קבלת ההחלטות על האינטואיציה בלבד. לולא הרגש היה הדבר תלוי בהתפתחות האנליטית של מקבל ההחלטות, אך בהתגברות הרגש על החשיבה חודלת האנליטיקה מלתפעל כראוי ובוודאי מלהיות ברת סמכא.
|
|
|
|
|