בית פורומים אגודה אחת

הישיבות הגדולות כמודל לכל החיים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/10/2007 15:01 לינק ישיר 

מה רב השוני בין הישיבות לאוניברסיטאות.

בעולם הישיבות מנסים לבנות בחור ולקבע אותו בצורה כזו שישאר אחיד במשך כל ימי חייו.

באוניברסיטאות מנסים לתת לסטודנט כלים שבהם הוא יוכל לפרוץ לכל הכיוונים.

בישיבות אין כמעט כלים למדידת  קנינם הרוחני של התלמידים, פרט למצב האמוני שלהם.

באוניברסיטאות התלמידים נמדדים ע"פ ידיעותיהם.

השוני הגדול הזה בין הישיבות לאוניברסיטאות, מלמד על מטרת החינוך של הישיבות. אין מטרתם להקנות ידע או להכינם להתמודדות עם החיים, אלא לסחוף ולקבוע אותם בחברה ובמפלגה הנכונה.

השאלה האם אין לישיבות תפקיד נוסף? כנראה שלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 15:19 לינק ישיר 

חיים 
איני מבין מה אתה מציע? שנעבור ללמוד מדעי היהדות ברחוב איינשטין? או כוונתך שעלינו לאמץ מודל אונברסיטאי ללימודי הקודש? או שסתם עצם ההבדל צריך לעורר אותנו, אבל לא לשנות את המודל הבסיסי של הישיבה אלא רק את האידאולוגיה הקבענית? 

במקור לא רצו שהישיבות יהיו בתי חרושת לציון ולתעודה, אלא מקום להתעלות רוחנית. אז המימסדיות של האקדמיה נתפסה כחסרון. לכן הקניית הידע בצורה הפשטנית לא עמדה על סטנדרטים מסויימים.
אבל אלו היו סלובודקה ומיר האליטיסטיות במאה הת"ר,
לא מוסדות המוניים כשלנו.
אני מסכים  שאם אנו רוצים לחדול מהניוון הנ"ל לא יהיה מנוס בסופו של דבר אלא לאמץ מודל השגי דומה לאקדמיה (בעניין זה) בישיבות הגדולות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 15:30 לינק ישיר 

במקור (אם אני טועה תתקן אותי כי אתה בקי יותר ממני בהיסטוריה), כן היתה מטרה להקניית ידע, וכך פעלה ישיבת וואלוז'ין. בתקופת ההשכלה, הותאמו שיטות לימוד מסויימות המתאימות לזמן, אך לא לגמרי נשכחה המטרה העיקרית של הקניית ידע לתלמידים. 

הקטע האחרון של דברי בא לומר כי יש לקחת מהאוניברסיטאות את הדברים הטובים שלהם, אבל לא בכרתי את האוניברסיטאות (לתלמוד תורה בלבד) ע"פ הישיבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 15:48 לינק ישיר 

סליחה אתה צודק, 
מטרה להקנות ידע - ודאי.
התכוונתי לומר שלימודי תעודה מקצועיים לרבנות עוררו מחלוקת בשעתו - כידוע בפרשת הסמינרים לרבנים. יש שיאמרו שזה היה רק בגלל הגוון של "רב משכיל מטעם" אבל זכורני שראיתי אי אלו מכתבים מהתקופה (ואיני זוכר מה ומי) המתארים את הישיבה כמקום של "תורה לשמה" שלא תכיר מסגרת מוגדרת לסיים "חוק לימודים".
זה לא היה רק מאבק בין "קידמה" ל"שמרנות", אלא גם בין פרגמטיות לרומנטיקה.
וכאמור כל זה נוגע לאנשים שהיו באמת רומנטיים, במאה אחרת ובארצות אחרות, והישיבה היתה בשבילהם מקום מסירת הנפש עד דם התמצית.
ואידך זיל גמור 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 15:52 לינק ישיר 

אני יודע - הרומנטיקה הזו לא מתקיימת היום. או שהיא בטלה באלף.
ובכל זאת: אם "נאקדם" את הישיבות למסלולים קבועים. היכן יהיה מקומה של רומנטיקה זו, שהיא חלק מהאתוס הליטאי ואולי היהודי בכלל.
(אני יודע... אני יודע ... הרמב"ם אמר שיש גבול ללימוד וכו' אבל הרמב"ם גם לא אכל געפילטע פיש. אנחנו לא תופסים את היהדות בדיוק באותה צורה) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 16:45 לינק ישיר 

האם רומנטיות נלהבת כזו מתאימה לכל אדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 20:09 לינק ישיר 

חלילה

ועל כך נתכנסנו כאן

אלא שהיא מתאימה לחלק גדול מבני האדם בגיל מסויים ולחלק קטן בגיל מבוגר יותר. ובמידה רבה זו הנשמת חיים של האומה בכללה (או עכ"ם כך היה אמור להיות).
ואת זה חבל לאבד,
ואם "איקדום" ישיבות פירושו סתימת הקבר על רגש זה, את המעדר לקיום מצוה זו הייתי אוחז בידיים רועדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2007 17:37 לינק ישיר 

לאור קריאתו של ב"צ כהנא להעלות נושאים אפשריים לדיון. אני מעונין להעלות נקודה מסוימת שלדעתי יכולה לעזור להוציא את המערכת מהניוון המתמשך.
בעולם המודרני המבנה של הפרדת רשויות שהוא מאבני היסוד של השלטון הדמוקרטי,קיים בכל אוניברסיטה וכל גוף ציבורי.בכל גוף ציבורי כיום דורשים מההנהלה לנסח ולהגדיר את יעדיה, ואח"כ ישנו גוף מבקר שיושב לחקור את ההשיגים בצורה אוביקטיבית.
מלבד זה לגופים חיצוניים מותר לפרסם מחקרים על האוניברסיטה מה שבציבור שלנו כמובן אסור בתכלית האיסור. אצלנו מקפידים לשמור על הכביסה המלוכלכת בבית ולהחנק איתה.
 גם המינויים לכל גוף ציבורי כיום ישנו מאמץ שהוא יהיה אוביקטיבי ע"י התאמה לקריטריונים ברורים ובחירה ע"י גופים חצי חיצוניים.בישיבות על אף שהם הגוף המשפיע ביותר מבחינה ציבורית והם מתוקצבים מכספי הציבור או מתרומות המיועדות למטרות ציבוריות בלבד,בכל זאת הישיבות מתנהלות כעסקים פרטיים.(משפחתיים שכל אחד מגן על השני)
גם עסקים פרטיים שאין עליהם ביקורת עלולים לקרוס, אבל שם יש עוד את המוטיבציה להצליח,בישיבות המוטיבציה להצליח של בעל העסק-ראש הישיבה אינה אותה הצלחה שאנחנו הציבור רוצים לראות ולכן לא מספיק לנו שהוא מעונין צריך להקים מערכות ביקורת שקופות בתוך הישיבות ואולי מערכת אחת לכל הישיבות ששם ינסחו ברור מה המטרות והאם אנו עומדים בהם.
למערכת ביקורת אין שיניים אם הציבור לא מעודכן מה קורה שם ולכן דבר זה גם מחייב שינוי רציני למדיניות העיתונים החרדיים.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2007 19:09 לינק ישיר 

היולי
זכור לך ביטוי בסגנון קריטריונים שמיטריונים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2007 14:30 לינק ישיר 

בעל בעמיו!
אינני חושב שההחלטות האלו באמת מגשימות את עצמם לגמרי אבל נראה לי שבסופו של דבר במבחן התוצאה מוסדות שמתנהלים בצורה כזו מצליחים להתיעל יותר מאחרים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2007 20:47 לינק ישיר 

מאיר,

נעם לי מכתבך הוירטואלי למרן המשגיח. אפס הוא עורר בי שאלה מסקרנת:

האם, ב"גילך המופלג", עדין שאיפה בוערת בלבבך  "...ללמוד וללמד..."  את כל דבר תלמוד תורת ה' באהבה?

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2007 20:56 לינק ישיר 

ודאי וודאי!!!

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2007 19:26 לינק ישיר 

למה יש לי הרגשה, שאין הביקורת במכתב למשגיח על הישיבות, כי אם על ההשקפה החרדית בכללותה.

קודם תסכים על ההשקפה ואח"כ תתלונן שלא מחנכים אליה.

אם הממסד אינו מסכים לדעותיך מדוע שיחנך אליהם.

בעיני, החיסרון בישיבות - כמו שהזכירו לעיל - הוא אכן קידוש הנעורים, אלא שאין מקורו כמו בציבור החילוני, בהגשמת ערך היופי. מקורו הוא בראית דברים בצורה חיצונית, כמותית, ולא בראיה הפנימית האמיתי.

בחברה החרדית מעריכים כישרון, בצורה שאינה פרפרציונלית להערכת כישרון בציבורים אחרים. אצלנו - ככל שאדם לומד יותר, יותר לעומק, יותר זמן, הוא יוערך יותר. 
איננו מסתכלים על הלימוד בהסתכלות אמיתית ונכונה, כמו מהי מטרתו, והאם הוא מגשים את האידיאל שלשמו הוא קיים, אלא ככל שנראה בעינינו יותר תורה, יותר למדנות, יותר נעריך את האיש.

זוהי הסיבה שיש כ"כ הרבה הערכה לכישרון - הערכה שאיננה נכונה. וזו הסיבה שישנה תופעה של קידוש הנעורים, משום שבחורים לומדים יותר (וגם מייחצני"ם את העובדה הזאת).  והמדד היחיד הוא כמות הלימוד, וכמש"נ.

ראיה זו היא הסתכלות פרימיטיבית - בה האדם נמדד רק לפי מראה עינים, ולא יראה ללבב, ואכמ"ל. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > הישיבות הגדולות כמודל לכל החיים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.