| נשלח ב-2/1/2007 07:37 |
|
| |
שיעור חזו''א ומסורת בית בריסק
על שיטתו של החזו''א בענין שיעורי המידות של חז''ל להוות נושא מרכזי במחקר ההלכה שכן היא מספקת CASE STUDY לחקר מגמות שינוי ותפניות בפרקטיקה ההלכתית.
כפי שצויין במאמרו של פרופ' חיים סולובייציק על המעבר מפרקטיקה מסורתית לפרקטיקה טקסטואלית, והורחב במאמרו של פרופ' מנחם פרידמן בקובץ המאמרים מסע אל ההלכה, הטמעתה של שיטת השיעורים של החזו''א מהווה חריגה מתבנית ההתפתחות של ההלכה שכן היא מאופיינת בזניחת המסורת ההלכתית של מסורת ישראל סבא מקדמא דנן ובאימוץ פרקטיקה חדשה המבוססת על רוויזיוניזם טקסטואלי.
ברשות חכמות וחכמי הפורום, אני רוצה להציע בפניכם את השאלות הבאות:
1) האם יש מקום להבדיל ולחלק בין גישת הרב יונה מרצבך בפולמוסו עם הפרופ' יהודה פליקס על זיהויו של המרור (חוץ מהעובדה שפרופ' יהודה פליקס היה מרצה באוני' ובתור שכזה היה עליו לשתוק ולמשוך את ידיו מהשתתפות בשיח ההלכתי) ולנגזרתה בהקשר של שיעורי חז''ל? לכאורה גישתו של החזו''א מהווה את מקבילתה של שיטת פרופ' פליקס שכן שניהם מאופיינות בקריאה לחריגה מפרקטיקה מסורתית ארוכת שנים לאור ניתוח טקסטואלי \ ממצאים מדעים? (ואולי בסיפת המשפט הקודם יש למצוא את החילוק?).
2) האם החזו''א נקט את גישתו בענין שיעורי חז''ל רק לחומרה, או גם לקולא? שמעתי בשם הרב חיים קנייבסקי כי שיטת החזו''א היא הן לחומרא והן לקולא.
3) איך שיטת החזו''א התקבלה ויושמה בבית בריסק? ידוע ומפורסם כי בבית בריסק, היינו משפחת צאצאי בית הלוי, מסורת בית אבא מהווה ערך עליון שקשה לערערה על ידי ניתוח טקסטואלי, סברא, ראיה מנכתב יד עתיק, או כל טיעון אחר. ההנמקה האולטימטיבית היא קוועטש מלווה במשיכת כתפיים ונענועי ידיים של ''אזוי האט דער טאטע געמאכט'', שהיא המקבילה הקלקרית והאנמית של ''ויר פיפען די גאנצע וועלט'' החסידית. קשה לי לדמיין בעיני רוחי שינוי דרסטי בו ר' יושע בער חוזר בסוף הזמן מישיבת מיר, נכנס למטבחה של הרבנית הנדעלע וזורק את הגביעים הישנים לפח האשפה וההיסטוריה. השאלה היא איך היו גביעי הקידוש בארונה של הרבנית הנדעלע? באם הם היו בקוטר שיעורו של ר' חיים נאה, אזי איך הסבירו את השינוי הדרסטי?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 10:43 |
|
| |
רב סיינפלד,
א) לענ"ד, יש לחלק בין ממצאיו של פרופ' פליקס לחידושיו של ה"חזון איש" (לאו דווקא בענין השיעורים. הוא הדין, למשל, לחידושיו בהלכות ציצית, סוכה, צורת האותיות וכיו"ב). זיהוי מחודש של המרור התלמודי, או של שיבולת השועל, מערער את מסורת ההמון. לא חכמי ישראל הם שהשרישו את המסורת על המרור, כי אם המון העם שמזה שנים השתמש בו. לעומת זאת, פרטי הלכה בעלי אופי רבני מוצהר, כמדידה מדוייקת של שיעורים, קשה לקבוע בהם מסורות של ממש. החידוש הקיצוני (מבחינה סוגייתית) של ה"חזון איש" על "מעמיד דמעמיד", על אף שאיש לא העלה זאת על דעתו מעולם, אינו עוקר מסורות. כמה סוכות כשרות נבנו בקהילות ישראל באירופה? הוא הדין לשיעורים. הגדרות דקות נקבעו בתחומים אחרים, כשאלות טריפה, אך, כמה פעמים נאלץ רב באירופה למדוד שיעור מדוייק? אולי ביום כיפור. חידושיו של ה"חזון איש" בעניני השיעורים, רובם מיסודו של בעל "נודע ביהודה", בספר "ציון לנפש חיה" לפסחים קטז, ב. אף בדורו, לא נראו הדברים כחידוש מסעיר, ולא התקבלו בהתענינות רבה, אף כי נכתבו בלהט רב. דוקא בתקופה האחרונה שהעיסוק ההלכתי מתאפיין בשאלות מציאות דקות, ומדידות ותצלומי תקריב וכו' וכו', מצאו דברי ה"חזון איש" אוזן קשבת.
ב) זה לשון "חזון איש", קונטרס השיעורים, אות טו: "כל מה שכתבנו אינו אלא להחמיר, אבל במקום ששיעור רבותינו האחרונים הוא לקולא בדאורייתא, ראוי להיות מיראי הוראה ולהחמיר". אגב, "שיעור רבותינו האחרונים", לא "השיעור המקובל".
ג) בבריסק, המסורת מבית אבא היא להחמיר ככל הניתן. אף בענין השיעורים, ראה "הגדה של פסח מבית לוי" (י-ם, תשמ"ג), עמ' צב, אות כא: "שיעור רביעית הוא כביצה ומחצה, ולפי מה שקבעו האחרונים כי הביצים בזמנינו נתקטנו, צריך כפול משיעור זה, ולכן יזהר שיהא בו 150 גרם, ומרן הגרי"ז החמיר יותר על שיעור זה והצריך 170 גרם, כדמשמע בצל"ח פסחים שהביצים נתקטנו עוד יותר ממחציתן". קשה להאמין, אם כן, שריז"ס ראה בבית אביו גביע לקידוש, הקטן יותר משיעור רא"ח נאה, אם לבסוף הוא מחמיר יותר משיטת "חזון איש" (אם לא שהביצים נתקטנו מזמן אביו..).
רודולף
תוקן על ידי - שטיינר - 02/01/2007 10:54:15
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 10:58 |
|
| |
ר' געציל,
מדוע העובדה שמישהו הוא חוקר באוניברסיטה אמורה לדחות את הלגיטימיות שלו. הוא אמנם לא אמור לעשות זאת בכובעו כחוקר, אבל גם מי שעובד ומתפרנס ממחקר אקדמי יכול להיות ת"ח (!), ולהביע עמדות הלכתיות. האם לחוקר שירה אסור להיול משורר? אגב, זו אחת הבעיות העיקריות שבבסיס הקונפליקט האקדמי-מסורתי במדעי היהדות.
בעל,
אכן יש בבריסק דיכוטומיה מוזרה כזו, שהכל מבוסס על מסורת, חוץ מן העובדה שמקורותיה של המסורת הזו (בעיקר בשיטת הלימוד) היא יש מאין.
אבסורד דומה מצוי במחוזות אחרים. כל חצר רואה את עצמה כממשיכה מסורת ומעתיקת השמועה, גם אם הכל נוצר יש מאין. קח לדוגמא את מרכז הרב והר המור, שפעמים רבות תלמידיהם מאשימים את האחרים בכך ש"לא שימשו ת"ח אמיתיים", ושתורתם אין לה בית אב.
כשאני שומע את הדברים הללו אני מת מצחוק. אלו שהמציאו הכל יש מאין, ושלתורתם אין בית אב ואפילו לא בן-דוד, טוענים כנגד האחרים את הטענה הזו?!
זה מזכיר לי ספר זיכרון שראיתי פעם, שיצא לזכרו של הרב רענן שנרצח בחברון. בסקטור של 'גנוזות קדמונים' (או משהו כזה) הובאו מכתבים ומאמרים 'קדמוניים' ופרה-היסטוריים מר' צבי יהודה והרב חרל"פ. זוהי תחילת המסורת ה'עתיקה' שעליה הם נשענים.
לסיום רק אבהיר שאין בכך כל גריעותא בעיניי. מותר להמציא, ורצוי לחדש. הבעיה היא שאם עושים זאת לא כדאי להשתמש בטרמינולוגיה של מעתיקי השמועה ושימוש ת"ח אמיתיים, ובפראזות של אי סטייה מהמסורת וכדו'.
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 11:14 |
|
| |
מיכי,
וכי במה גרועה מסורת של חמישים או שבעים שנה מהרב קוק וממשיכיו ממסורת בת מאה או מאה ועשרים שנה של בריסק, או של מאתיים וחמישים שנה של החסידות? בכל המקרים מדובר בשיטה מחשבתית שיש מי שמתיימר להיות ממשיכה האמיתי, והוא משתמש בטרמינולוגית "מעתיקי השמועה" כדי לשמור על המונופול שלו. זה חשוב למי שהמותג של אותה שיטה (קוקניקיות, בריסקאות, חסידות) משמעותי בעיניו, וכלל לא רלבנטי לאף אחד אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 11:22 |
|
| |
הוא אשר אמרתי.
אלא שלכל אלו (הרב קוק, בריסק, בעלז, ברסלב ורחמסטריבקא) חשוב להדגיש שהם הם ממשיכי הר סיני המקורי. וזה מה שמגוחך בעיניי.
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 11:25 |
|
| |
מיכי , מה אתה רוצה מרחמסטריווקא?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 11:36 |
|
| |
מיכי,
ביהדות, כל מחדש אחד רוצה להצטיר לא כמחדש אלא כמגלה את העומק ביהדות או שמחזיר עטרה ליושנה.
אם נחזור לתקופת הראשונים, הרמב"ם כנראה הניח שחז"ל רמזו באגדות לפילוסופיה יוונית, בנו ר' אברהם סבר שהם רמזו לסגפנות בנוסח הסופי.
גם בריסק סוברים שהם גילו את עומק דברי חז"ל והרוצה לחלוק יחלוק.
גם מרכז הרב נזקקים לאותה אוטוריטה ולכן ניתן לשמוע שם משפטים שהם המשך של וולוז'ין, וכידוע הרב למד אצל הנצי"ב.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 11:51 |
|
| |
מייציץ,
זו סתם בדיחה.
בעל,
הוא אשר אמרתי. אגב, גם מנדלסון למד אצל היעב"ץ, ולהבדיל שאול התרסי אצל חז"ל. ועוד להבדיל אלף אלפי הבדלות מהראי"ה כמובן.
מה שרוצים להצטייר זה יפה. אבל מכאן ועד האשמת אחרים במה שאתה עצמך לוקה יותר מכולם, המרחק הוא רב. כבר כתבתי שאין לי התנגדות לעניין, הבעייה היא רק בעייה של עקביות ומודעות עצמית.
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 12:02 |
|
| |
געציל סיינפלד ורודולף שטיינר,
1) בנוסף לדברי שטיינר בהבחנת ההבדל בין מסורת ההמון למסורת הלימוד [שאם ירצה גוונא יוכל לקטלגן כמסורת אינטואיטיבית לעומת מסורת פורמלית] והשפעת האחרונה על הראשונה כאשר תנאי הדור מתאימים, יש לציין כי:
א. הטרנד הזה של הגברת הפרקטיקה הטקסטואלית נוצר כבר בבית מדרשו של הגר"א. חסידיו דהיום [זילברמן וכד'] ממשיכים את דרכו בהרבה חומרות שאינן מקובלות אצל ההמון וברוח זו נהיו גם ל"מחפשי תכלת" לציצית. בעיקרון אין הבדל בינם לבין החזונישניקים, אלא שתנאי הדור אפשרו את השפעת החזו"א בגין אישיותו הכובשת את תחומי ההלכה במדבר הארצישראלי שלאחר המלחמה, להיות גדולה מהשפעתם [ותארו לעצמכם איך היו בודקים בציציותינו לו היה התכלת האחרון מתגלה בזמן החזו"א].
ב. ב"תנאי הדור" יש עוד נתון הגובר על מסורת ההמון מלבד העיסוק בדקויות שהזכיר שטיינר. הוא האוסמוזה הבין קהילתית בקיבוצי הגלויות דהיינו השפעה בין-מסורתית [שרק אישיות בעלת משקל פוליטי והלכתי כהרב עובדיה יכל להגביל בצורה ניכרת לעומת הרב המבורגר שרק הצליח ליצור לשכמותו פינות קטנות]. כנראה שנתון זה גם איפשר את השפעת החזו"א, כי לא נראה שהיה מוצא אוזן קשבת אם היה בא עם שיעוריו לבתי המדרש הדקדקניים של קראקא, פרשבורג או מאראקעש ואפילו טלז לפני המלחמה.
לכן לא נראה שעסק הגראניקים והחזו"א להלכה למעיישה שייך לעיסוק של הרב מרצבך שכנראה לא היה בתור היותו פוסק הלכה אלא בתור היותו המדען החוקר ד"ר מרצבך [לעומת פרופ' פליקס שאמנם ניגש כפרשן למשנה אך גם לא כפוסק הלכתי] והיינו ברמה התיאורטית בדומה לעיסוק רש"ז בברכת השוקולד שלמרות שבתיאוריה אחז במאה אחוז שיש לברך עליו בורא פרי העץ בפרקטיקה נצמד למסורת הסבתא שברכתו שהכל נהיה בדברו.
2) בהתאם למובאת שטיינר זוכרני שמפורש בספרי הסטייפלר ששיעור החזו"א הוא רק לחומרא ושמצד שני יש להחמיר כגודל הרגיל של אצבע וזית [ולאו דווקא ר"ח נאה]. כן נשמע בשם בנו שלא כשמועתך.
3) שאלה מעניינת שכנראה ניתנת בקלות לבירור במוקדי בריסק. כאשר רמז שטיינר ייתכן שכאן תימצא סתירה בין איך שנהג הטאטע למעיישה לבין איך שנהג הטאטע להחמיר!
בע"ב,
ייש"כ על אמרתך בהודעה האחרונה ולשלימות עוצמתה אשפץ את נוסחתה והנה:
"הצלחת החידוש ביהדות תיתכן בשתי דרכים; בגילוי העומק ביהדות או בהחזרת עטרה ליושנה".
בדרך חז"ל לעגן את שינויי התורה שבע"פ מזו שבכתב במקראות עצמם, מצאנו את דרך גילוי העומק. העיגון אומר שכוונת הכתוב היה מלכתחילה לשינוי דהיינו שכך העומק וכמאמרם שכל מה שעתיד תלמיד לחדש ניתן למשה מסיני. אך מעת חתימת התלמוד נחלשה מאד מאד הדרך הזו ונוצר זרם הפוך מזה של חז"ל והוא החזרת עטרה ליושנה גם אם היא עומדת בסתירה לגילוי עומק התורה. זניחת גילוי העומק הוא הצד השווה בין פורקי עול התורה לנדרסים [ודו(ר)סים] תחת עול התורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 12:07 |
|
| |
אני שמח על פתיחת האשכול. ויש לי שני דברים לצרף.
ראשית, מסורת עתיקת יומין משם הסטייפלער, לפיה הוא עצמו לא היה חושש לשיעור חזון איש. יש לי מעשה רב ששמעתי שמוכיח שכן נהג. וכן גם אישר לי אחד מחברי הפורום שליט"א, אך כיון שזה היה בתיבה האישית ולא קיבלתי אישור לפרסם, איני יכול.
שנית, אני מניח שהרוב כאן כבר קיבלו את המכתב של הכותב המפורסם בעל הבלוג האנטי ליטאי.
על המכתב האחרון ששלח לתיבות האישיות העיר מישהו בח"ח כי אם מסירים ממנו את הביטויים שאינם הולמים, נשאר דיון מעניין מאד. אני סבור שהוא צודק.
לא אעתיק את הכל לכאן אלא אם כן יהיה צורך או בקשה. אבל אסכם.
המכתב מסכם את המאבק שניהלו הסטייפלער וכנראה ר"ח בנו אחריו נגד ר' חיים נאה, ומפרסם המאמר במוריה, גרינפלד כמדומה לי. המכתב גדוש במחמאות לר' חיים נאה על למדנותו, וכמובן הוא מטיח דברים בחזון איש. הוא גם מסכם את המחלוקת ואת טעמיה, מה שנתבאר בעבר בפורום (לינקי?).
במכתב מצאתי שלושה דברים הראויים לציטוט:
א. הסיפור שכבר הביא וטו, לפיו הזמין ר' חיים נאה לדין תורה את התוקף שלו, והפתרון היחיד היה לקיים את הדין בעולם הזה. יש לכך תקדים ופרוצדורה, כגון שרוח המת בא ומעיד מאחורי מסך.
באשכול המשאלות נתבקשו למצוא מקור לשמועה זו. אני חושד מאד שזה זיוף, אם כי איני יודע מי המציאו לראשונה. מחבר המכתב הוא אדם מוכשר, למדן ובעל דמיון. לא רחוק בעיני שהוא המציא את הסיפור, כשהוא מבסס אותו על הפרוצדורה המקובלת לסיפורים מסוג זה.
כמובן אני מתנצל מראש אם זה חשד שווא. והוא, בעל הדברים מוזמן לכאן, בין בניק זה בין בניק אחר, כדי להגיב.
ב. אחד השבחים לר' חיים נאה הוא על שימוש בסוגיה בסוטה, שבה אומדים שיעור טומאה באשה, ומובאות דוגמאות שונות להערכת הזמן, אך הגמרא מסיקה שכולן שוות וכל אחד נקט דוגמא אחרת.
כלשונו המצונזרת משם:
האם מכירים אתם "גדול" בזמננו, שהיה מסוגל
להביא ראיה לשיעור שזרק מהרי"ל בדרך אגב, כלאחר יד, על היות קליפת הביצה
רבע מנפחה, מ... ש"ס בסוגיא דריש סוטה, [מצונזר] ומוכח שם ששיעור שתיית רביעית (דהיינו ביצה ומחצה) ושיעור
גמיעת ב' ביצים שווים הם (שיעו"ת סי' ב' סק"ג)?!
ג. הנקודה המעניינת ביותר היא זו: כידוע, יש מחלוקת מהו שיעור רוחב האגודל הממוצע. לפי ר' חיים נאה זה יוצא שני ס"מ ולפי החזו"א יש להוסיף ארבעה מילימטר, מה שנראה גם לדעתי מופרז על המידה.
כאן יש למחבר הסבר משלו לאחד השיקולים שיכלו לגרום לחזו"א לטעות.
אני מעתיק מדברי המחבר בהשמטות מינימליות, ובתוספת קלה של תארים. אני חייב למחות על סגנונו, ולמעשה גם השאלה שהוא מציג מטילה ספק כבד בחזון איש. איני מורגל לראות בחזון איש שוגה בצורה שהוא מייחס לו. אבל למרות שהדברים כואבים לי, אני סבור שהשאלה ראויה לדיון.
ומדוע?
כפי שהסביר גם מו"ר ר' גדליה ע"ה, כאשר חכמים נחלקו מהו השיעור הממוצע באוכלוסיה, הם לא ערכו סקר. הם שפטו לפי אומדן דעת, מה שאני מכנה "חוקר של כורסה".
חוקר של כורסה משתמש, אני משער (ואלו דברי ולא דברי מו"ר), באינטרוספקציה, ומקיש מעצמו על אחרים.
אז האם החזו"א השתמש, מדעת או שלא מדעת, גם במידת אגודליו שלו כאשר דן בשיעור הממוצע, והאם אגודלו של החזון איש היה גדול מהרגיל?
הנה כך מספר בעל המחבר:
למעשה, כפי שכבר נזכר כמה פעמים,
התבסס ה"חזון איש" בעיקר על שיעור ה"אגודל", לגביו טען בתוקף שרוחבו
הממוצע 24 מ"מ, בעוד הגרא"ח טוען שאינו עולה על 20 מ"מ (וכבר כתבתי כי
מחקרים אחרונים הוכיחו שהרמב"ם שיער את רוחב האגודל ב19 מ"מ בלבד).
כשעוברים ממימד אחד (אורך) לשני ממדים (שטח) ולשלושה (נפח), גדל הבדל של
עשרים או עשרים וחמישה אחוזים עד למאה אחוזים, וכך צמח ה"כביצה" של ה"חזון
איש" לכפליים מזה של הרמב"ם והגרא"ח.
ה"חזון איש" לא היה מוכן להרפות מהאגודל הענק שלו:
"ואמנם
ליבי אנסני, וליבי אומר לי כי מידת אגודל בינוני אצלנו הוא 2.5 ס"מ, והוא
דבר מורם מכל ספק, ואפשר להתיר אשת איש ולהוציא ממון במידת אמת כזה"!!!
(מובא ב"שיעור מקווה", עמ' ח. רוחב אגודל של 25 מ"מ משמעו רביעית של 170
סמ"ק! לבסוף הוא התפשר איכשהו וירד ל24 מ"מ שנותנים רביעית של 150 סמ"ק,
ו[הרב] קנייבסקי נתן לכך סימן בגימטריא של "כוס הגון").
כל דברי הטעם שניסה הגרא"ח נאה זצוק"ל כדי להניאו מטירוף אגודלו-של-עוג שאחז בו, עלו בתוהו, ממש כאילו דיבר אל הקיר.
"האמת
שמי שאגודלו 2 ס"מ אינו משונה ואינו קטן מאד, ולדוגמא הבאתי שם אנשים
מפורסמים את הרב רי"ז דבורץ והרב רי"א ספיר והרב ר' קלמן כהנא שליט"א,
שאגודלם 2 ס"מ, והם לא משונים ולא קטנים מאד, דווקא בעלי קומה" (אבני צדק,
עמ' 11)
אבל הכל נפל על אוזניים ערלות, כמו דיבר אל העצים ואל האבנים.
מדוע התעקש ה"חזון איש"?!
*
מי שירצה יתאר זאת כצירוף מקרים, ומי שירצה ידבר על השגחה-פרטית; לי אחת הוא, כי מעשה שהיה כך היה.
לפני
כשנה וחצי, ממש תוך כדי עיוני בדין השיעורים, נקלעו לידי בחנות ספרים
יד-שניה ספריו של סופר היידיש המפורסם, חיים גראדה. גראדה, יליד ווילנה
שהתגלגל בישיבות נוסח נובהרדוק, התקרב לאחר מכן לבעל ה"חזון איש" ונעשה
תלמידו, ואף התגורר בביתו מספר שנים. לאחר מכן התפקר, והפך לסופר יידיש
בתקופת הפריחה הגדולה של ספרות היידיש בין שתי מלחמות העולם. ניצל מהחורבן
הנאצי והתיישב בניו-יורק, שם פירסם עוד יצירות רבות, ונפטר בתחילת שנות
השמונים, אולי משברון-לב על שאת פרס הנובל קיבל בשנת 1978 בשביס-זינגר ולא
הוא.
בספריו
היפים הנציח גראדה את העולם היהודי הליטאי שחרב ואיננו; לעברית תורגמו
"שבתותיה של אמא", "העגונה", "צמח אטלס", "מלחמת היצר", ועוד פירורים פה
ושם. בעיקר בשני הספרים האחרונים שהם רומן ורומן-המשך, הציב גראדה מצבת
נצח, אנדרטה כבירה וזוהרת, לשיטת-המוסר של נובהרדוק וישיבותיה, שהושמדו
לגמרי עם חורבן יהדות ליטא, וכן לרבו, בעל ה"חזון איש"- שהוא מכנהו שם
ה"מחזה אברהם"- אותו לא שכח עד סוף ימיו.
נסו לקרוא שם אתם, ותראו קסם ויופי מהו!!!
תראו
את ההבדל בין כתיבתם הדביקה והשמנונית של סופרי חצר [הדוגמא שלו, שלא בדקתי: "פאר הדור"], לכתיבה חפשית
ומשוחררת, והחליטו בעצמכם ממי יצא ה"חזון איש" גדול יותר.
את
"שבתותיה של אמא" ו"צמח אטלס" קראתי מזמן בספריה; עכשיו הצלחתי להשיג את
כל הסט שיצא בהוצאת "ספריה לעם"- "צמח אטלס", "מלחמת היצר" ו"העגונה",
והתחלתי לקרוא להנאתי ב"מלחמת היצר".
מה אומר ומה אדבר?! אני מגיע שם לעמ' 10, ופתאום מזדעזע בכל גופי, כאילו היכני הברק.
לא האמנתי למראה עיני!!!
הא לכם, מילה במילה:
"שני
הגיסים ניכר בהם שתמיהה יתירה תמהים הם על דבריו החריפים של מחזה-אברהם.
אף על פי כן לא התערבו בשיחה מחמת מוראו של אביהם הרותח. "ור' אברהם-שעיה
לא היה חושש להטיל איסור על פרנסים וקצבים בעיירה שעתה זה הגיע אליה?"
-"אילו אני רבה של העיירה, הייתי עושה כן בלי כל ספק", הנחית מחזה-אברהם
אגרוף כבד על השולחן. חייקל האזין בנשימה עצורה לשיחה והיה מביט אל אגרופו
הכבד של הרבי. לא אחת היה תמה, מנין לו למחזה-אברהם ידיים עבות ואצבעות
בשריות כל כך"...
אין שמחה כהתרת הספיקות... יצא המרצע מן השק!!!
ה"חזון איש" התעקש על האגודלים העבים, פשוט מאד...
מפני
שהסתכל על אגודליו שלו עצמו, ידיו ה"עבות" ואצבעותיו ה"בשריות", והיה בטוח
משום מה, שאצבעותיו של ה"מרן" הן גם בעלות העובי הסטנדרטי הראוי להיקבע
כשיעורו ההלכתי של "אגודל"!!!
כיוון
שראיתי כך, חזרתי ועיינתי שוב בתיאורו של ה"חזון איש" כשראהו גראדה
לראשונה, כפי שבזמנו קראתי עוד ב"צמח אטלס", ומצאתי שמוטיב האצבעות העבות
נזכר כבר שם; כנראה היה זה בולט במיוחד.
"למחזה-אברהם,
שלחייו שזופות היו משמש, היה חוטם דמוי מקור כלמנהל ר' צמח אטלס, אבל לא
גדול ומגובן-מחודד כל כך. זקנו, מקורזל כלשהו ומבהיק בבוהק זהב רך, צומח
היה באלכסון ומתחת לצוואר יותר מאשר לאורך ולרוחב, כאילו גם זקנו הסתתר
מבני אדם ולא רצה להידמות לזקנו של תלמיד חכם... קומתו נמוכה היתה במקצת
מן הממוצע, כתפיו היו רחבות, ידיו חזקות ואצבעותיו עבות" (עמ' 340)
נו, הכל כבר ברור כשמש.
לקלמן כהנא, דבורץ וספיר יש אגודלים של שני ס"מ- מה זה נוגע לו?!
ה"מרן" הרי בטוח שהוא מרכז העולם, ומי אם לא אצבעותיו שלו הן שתקבענה?!
מה-
שמא הבעיה היא דווקא בו, ואגודליו הם החריגים, כמו שהתרשם לפי תומו אפילו
תלמידו החביב, שודאי לא התכווין לתמוך בר' אברהם חיים נאה דווקא?!
לא יעלה על הדעת!!
אם "דעת תורה" של ה"מרן" קובעת בענין הנציגים לכנסת, ודאי ועל אחת כמה וכמה שבענין השיעורים, ה"אצבע תורה" שלו היא שתקבע!!!
אמנם בפירוש נאמר שהולכים אחר האגודל ה"בינוני", אבל היתכן שאגודלו של ה"מרן" אינו בינוני?!
ל"מרן" יש אגודל עבה?!
ומיהו בינוני- [הרבנים] קלמן כהנא, דבורץ, ספיר?!
לא יכול להיות.
בכל
הנוגע לדין תורה, קובע רק אגודל שלבעליו "השקפה" ו"דעת תורה" כראוי, ולא
לפני שקיבל מוועדת-התארים את הדרגה הרלוונטית; אחרת, יהיה זה אגודל של
"דלת העם", והיחס אליו בהתאם.
עד כאן הציטוט.
כמובן, הסגנון אינו מכבד את הכותב ואין צריך לומר את מי שהוא כותב עליו. גם החשד נראה מוגזם. וגם איני מסכים לפרשנותו כי האצבעות של החזו"א הרשימו ביותר את גראדה. הוא סופר, שמלאכתו הכתיבה, ותיאורו של המחזה אברהם מהספר, (הוא החזו"א), עשוי היטב, ואיני חש בהדגשה על האצבעות שעתידות למלא תפקיד רב כל כך.
אבל השאלה מעניינת. וטרחתי להעתיקנה הלום, גם אם איני מסכים להנחה המתודולוגית. ההתרשמות שלי, כפי שמסביר גם ד"ר בני בראון בעבודתו המזהירה על החזו"א, כי החזו"א הלך אחרי טקסטים ודיוקים ולא אחרי המנהג הרווח, והעדיף את שיקוליו שלו - ואת ההשפעה שיש לקו שהוא יוצר על הדור - על פני המסורת שאותה פטר כנמסרת בידי "דלת העם". ובכל זאת, ובכל זאת, אנקדוטה מעניינת ומבדחת למחצה בוודאי שיש כאן, וגם אם היא חוטאת למרן החזו"א בלשונה וברוחה, עדיין זו שאלה הראויה להישאל (אם גם בסגנון מתון ככל האפשר). תורה היא ולימוד היא צריכה.
(וכשאני קורא את מה שהעתקתי, אני עדיין חושש כי העלאת חשד כזה באחד מגדולי ישראל, לדעתי לפחות, היא טעות ויתכן שהיא עבירה של זלזול בתלמיד חכם, שעונשה ידוע. אבל - אני בעצמי לא חששתי להציג שאלות קשות לא פחות על אחרים שנחשבים לגדולים, ואיני סבור שראוי לסתום פיות באיום בעונש. לכן, אין לגרש שום אדם ולנדות החוצה שום שאלה. מה שצריך הוא להסביר. וההסבר שלי הוא כי החזו"א לא טעה באגודלו גם אם היה לו אגודל עבה במיוחד. אבל ראיה לדבר? יש כאן שיקול הדעת בלבד).
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 12:45 |
|
| |
קצרה דעתי מלהבין את יישום החילוק בין מסורת ההמון למסורת חכמי ישראל בנושא הנידון?
וכי החפץ חיים נמנה בין ההמון לשיטת החזו''א?
המסורת של שיעורי חז''ל בתקופה הפרה- חזונאישניקית הקיפה את כולם ובכללם את ההמון, את חכמי ישראל, ואת אבא של החזו''א.
------
האם שטיינר טוען עובדתית כי בבית הלוי השתמשו בגביע ששיעורו היה גדול משיעור ר' חיים נאה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 13:06 |
|
| |
השאלה היא האם הח"ח עשה את השיקול ההלכתי בנוגע לגודל הגביע...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 13:45 |
|
| |
מיימוני
ואת אותה טענה שבעל הבלוג העלה נגד החזון איש העלה (כמיטב זכרוני) התשובה מאהבה בתגובה לרבו הנודע ביהודה שהנודע ביהודה ארוך בדורו היה.
מדוע חקר כורסה הוא מיתודה נכונה, ק"ו בימינו שיש אמצעים סטטיסטיים משובחים?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 14:37 |
|
| |
הרב מיימוני
א.תבורך על יושרך האינטלקטואלי. לאו מילתא זוטרא היא.
ב. פגשתי אישית את החזון איש ומספר פעמים גם לחצתי לו את היד, ואני מעיד כעובדה. הוא היה אדם גדול.! נמוך קומה ובעל ידים קטנות ועדינות, אני היתי בחור צעיר וכפו נבלעה בידי. כל ההשערות בנוגע
לגודל אגודלו מופרכות.
בעיקר תמה אני מאד על כמה מהכותבים החשובים בעלי תאר אקדמאי ומשכילים. השוללים את יכולתו של חוקר לקבוע שעורים.
רק חוקר מסוגל ורשאי לקבוע שיעורים.
אבל הנתונים שעליהם הוא יתבסס יקבע הפוסק.
ולא פוסק יקבע שעורים- לפי חוסר ידע ותחושות בטן.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2007 14:56 |
|
| |
ירוחם
אני מניח שהחזו"א מודה לך על ההסכמה שנתת לגדלותו.
אולי תגלה את אוזני הקוראים כיצד מדדת את גדלותו שאתה מעיד שהוא היה אדם גדול ,
אכן לחזו"א היו ידיים קטנות ואצבעות דקות ( ניתן להתבונן בתמונותיו)
לגבי תפיסתו כדעת הנודע ביהודה , כמדומני שהיא נבעה מתפיסתו שגדולי ישראל ניחנו ברוה"ק , וקביעותיהם להלכה מגובות בהארה אלוקית. כך גם פסק כדעת הנודע ביהודה לאסור מטריה בשבת למרות שחלק על עצם קביעתו, אלא שלדעתו יש לקבל פסיקות גדולי הדור אפילו אם טעו , כי רוח אלוקים מפעמת בקרבם.
|
|