בית פורומים עצור כאן חושבים

שיעור חזו''א ומסורת בית בריסק

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/1/2007 15:17 לינק ישיר 

תלמיד
היות ואיני מסכים כי לגדולי ישראל ככלל יש והיה רוח הקודש. לכן אני צריך להעיד על גדולתו מידע אישי, ובכן תלמיד יקר אני  שמעתי שעורים ולמדתי מפיו, אני לא רוצה לגלות את עצמי ולכן רק אוסיף לסיום
כחודשיים לפני פטירתו נכנסתי אליו- לא היה לו עוזר או מזכיר או שמש, נכנסת לבית ולחדר, והנה הוא ישב לפניך, בלי גינונים ובלי חינחונים, שאל לשלומי- אמרתי לו שבאתי לברך ולהתברך בשנה טובה היה עיה"כ לאחר המנחה. ועוד  שאלתי על סוגיה קשה שהטרידה אותי זמן רב מאד. והוא בפשטות מניה וביה בלי לחשוב פתר את קושיתי . למרות שהוא בכלל עסק בלימודו במסכת אחרת.
פתאום ראיתי כמה הוא גדול וכמה אני קטן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2007 15:28 לינק ישיר 

ירוחםשם,
חן חן על הדברים שהחזירו אותי לפרופורציות הנכונות של החזון איש... תרתי משמע,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2007 16:00 לינק ישיר 

ירוחם,

הורדת מעיני כמה דמעות.

תודה.

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2007 16:04 לינק ישיר 

ירוחם
אם אצבעותיו של החזון איש היו קטנות, כיצד הוא הגיע לשיעור הגדול, את מי הוא מדד?

תלמיד
מדוע רוח הקדש של הנודע ביהודה עדיפה מזו של החולקים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2007 16:53 לינק ישיר 

רב סיינפלד,

א) בפרטים הנודעים ומקובלים אצל ההמון מקדמת דנא, שינויָם ועדכונָם מתפרשים כעקירת המסורת. אם עד היום ידעו כולם מרור מהו, הנה לפתע, אופס טעות, מרור זה משהו אחר. זוהי עקירת מסורת (בין אם נסכים לשלילתה ובין אם לאו). שיעורי תורה, כבר מעצם היותם ענין כמותי ולא מהותי, לא יצרו "מסורת" של הנהגה מסויימת. רוב גדולי ישראל בכל הדורות לא פיתחו ביסודיות את שאלות השיעורים ולא עסקו בהגדרותיהם הדקות. (למעט אולי בשיעור מ' סאה של מקוה). אולי משום שהשיעורים הם הגדרות של קו מינימום, שבדרך כלל לא מגיעים אליו. במילים פשוטות: לא נהגו להשתמש בגביע כסף, ובא 'חזון איש' או 'נודע ביהודה' והנהיג להשתמש בגביע זהב, אלא שעד עתה כל הכוסות כשרות לברכה, ולפתע נקבע שיעור מינימום. וזו אינה עקירת מסורת.
כמצוי בסוגיות לא מפותחות, גם אצל גדולי ישראל מדורות קודמים, תיתכן אי-הקפדה על ענינים שתשומת הלב לא מוקדה אליהם. ואם ללמד זכות באת, אמור שהחפץ חיים (וכל אחד אחר שימצא הגביע באמתחתו) סבר דלא כחזו"א, ואף דלא כרא"ח נאה. אך אין זה 'מסורת'.

ב) האם כבודו סבור עובדתית שבעת סידר הלוי את סדר פסח, וכל גופיה מירתת, ואצבעותיו ושיניו נקשן דא לדא, ושפתותיו דובבות שמא חמץ במשהו ברשותי ואנוכי לא ידעתי. ואחר כי האי גברא בפחדא קא יתיב שמא לא נשתמרו המצות, וכולי האי ואולי אפשר נדנוד חדש נמצא בקמח או לא הופרשה חלה לדעתו, או לא כיון כדבעי באפייתן, וכו' וכו', האם במחזה המפעים הזה קידש הלוי בכוס מיניטורית כאלה המצויות בתערוכות יודאיקה? 
[ככלל, אין ענין בבריסק שאין בו מסורת ומנהג של קצת מעבר לנצרך, סתם כדי להיות רגוע (מה שלא יקרה בסוף..).]

התיאור הנ"ל מוסב על רי"ד בעל 'בית הלוי', כנודע מזכרונות ר"מ ברלין, ולא על ריז"ס.

רודולף

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2007 16:55 לינק ישיר 

ירוחם

ח"ו איני מוריד מגדלות של החזו"א הוא אינו זקוק להסכמות . ספריו מוכיחים עליו , כדברי הרמב"ם על הציונים לצדיקים.

לא התכוונתי לפגוע ח"ו בך אישית , הדברים פשוט נראו קצת מגוחכים שאתה מעיד "כעובדה" שהוא היה אדם גדול.
 בכ"ז קבל את התנצלותי אם פגעתי .

בעל בעמיו,
  החולקים על הנודע ביהודה לא היו ( למיטב ידיעתי) במעמדו . החזו"א כותב ( בדבריו על המטריה) שיש לדבריו של הנודע ביהודה תוקף כמו לגזרות חז"ל ( מהזכרון).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2007 17:01 לינק ישיר 

תלמיד
ובדיוק לנקודה הזו התיחס בעל הבלוג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2007 20:35 לינק ישיר 

מדוע באמת שלא פסק רשז"א למעשה שמהיום יתחילו לברך בפה"ע על שוקולד? כלום היה "גדול" שפסק אחרת?

האם בכמה מקומות באירופה לא נהגו בעבר לברך על עגבניות ובננה בפה"ע שקם איזה "חוקר" או פוסק שהורה לברך בפה"א? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2007 22:04 לינק ישיר 

סכנתא חמירא מאיסורא.... כלל זה עלול להיות תקף לדיון כאן בחזו"א ובגודל אגודליו.. האיש היה גדול שבגדולים..  וצורת ההתיחסות אליו כאן מצערת.. מזכיר ל כתבה שהתפרסמה לפני מספר שנים על ישיבת ההסדר בפתח תקוה ועל העומד בראשה הרב שרלו..ובה תיאור ציורי  של הכתב  המוכר לי כחילוני למהדרין על שיטת לימודו של הרב שלרו  בה הוא תוקף את הרשב"א וסיפרו מנחת קנאות בו הוא יצא חוצץ נגד המשכילים לכאורה בדורו ואותו הרב שרלו.. יצא להגנת מתנגדי הרשב"א דאז.. וגם אז תמהתי כיצד יהודי חביב וצעיר אוזר אומץ בנפשו לצאת נגד הרשב"א..נו..באמתתתתתת.. ועוד היכן..בכתבה המתפרסמת בעיתון לאנשים חושבים.. אנלוגיה לכך הוא הדיון המתרחש כאן בשיטת החזו"א..
 לא שאני טוען שיש לקבל כל דברי חכמים כתורה למשה מסיני..אבל  היכן הכבוד.. לגדולי ישראל..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/1/2007 09:34 לינק ישיר 

אני רואה שהאשכול נמוג לו לאיטו אז חשבתי שאולי כדאי להפנות את האשכול לעניין אחר, דמותו של ר"ח נאה,
האם כל  מה שהוא היה זה רק צ'אלמר עתיק ושמרן שחשב אחרת מהחזון איש בעניין הלכתי ספציפי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/1/2007 10:04 לינק ישיר 

חבדצקערס על ר"ח נאה, (לא אוכל שלא להביע את סלידתי),
http://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=3140&CategoryID=869

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 10:57 לינק ישיר 

מאחר והיה לי הכבוד המפוקפק לארח את ניקו של בעל הבלוגים הידוע דווקא בנושא אשכול זה, הריני להודיע בשער בת רבים כי אינני כותב ההודעה הנ"ל, (ושמא להוותו של מיימוני שציפה להודעה מסודרת ממנו כאן.

כמה נקודות חשובות שהועלו כאן דורשות הערות:

א. אמנם החזו"א עצמו הדגיש, בעקבות הצל"ח, כי שיעוריו אינם אלא לחומרא, ואף הסטייפלר חזר על כך בספרו שיערין של תורה. אך ברמה הפרקטית, נתפסו שיעורי חזו"א אף בעיניי הסטייפלר עצמו כשיעור העיקרי, עד כדי זלזול בשיעורי ר"ח נאה. בספרו של ר' אברהם הורביץ "ארחות רבינו" (אינו לפניי כרגע) לפחות פעמיים הוא מספר ששאל את הסטייפלר שאלות למעשה בנוגע לשיעורין והוא הורה לו לקולא כשיעור חזו"א! גם בספר (המזעזע) "דולה ומשקה", הכולל שו"ת מר"ח קנייבסקי, לשאלה למעשה לגבי מזוזה בחדר שיש בו ד"א רק לשיעור ר"ח נאה מורה רח"ק "שיעורו אינו כלום" (הציטוט מהזיכרון).
ייתכן שלחלק מהכותבים זכורה פרשת התקפתו של הסטייפלר נגד רי"י נויבירט וספרו שמירת שבת כהלכתה, רק מפני שהעז להדפיס טבלת שיעורים בראש הספר ולהציג את שיעור רח"נ כ"מנהג ירושלים" לעומת "שיעור חזו"א". (ב"ארחות רבינו" מופיעה פרשה זו כדרכו בהשמטת השמות, והתבטאותו של הסטייפלר היא "אינו מנהג ירושלים כלל" (הציטוט שוב מהזכרון)).
גם היום, בציבור הישיבתי, נחשב מי שנוהג בפרהסיא כשיעור רח"נ (ובפרט בשיעורי הרמב"ם והגאונים) כמשוגע.

ב. להערת ווטו בנושא הכזית, אין לעניין קשר למחלוקת רח"נ והחזו"א, מאחר ומדובר בשאלה עקרונית האם יש זיקה בין הזית לשאר השיעורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 15:13 לינק ישיר 

גוונא,
גרגיר מתוך המאמר:
<הפעם הראשונה שהרבי הזכיר ברבים את הגרא"ח נאה היתה כשנה וחצי לאחר פטירתו>
פטירתו של מי?

אמנם לא נהירא לי: סלידה זו על שום מה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 15:50 לינק ישיר 

M.D.
אענה לך באישי כי זה לא הנושא של האשכול...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 02:01 לינק ישיר 

על אף שאני חדש פה, וזוהי תגובה ראשונה שלי, אנסה להחזיר את האשכול לקדמותו, בתקוה שהבנתי נכון.

ישנו דוגמא נוספת לדבר שהחזון איש זצ"ל יצר, שבנויה על הרגשה או רוח הקודש, ולא על ההלכה הצרופה.
למרבה הפלא מדובר באתרוגים. ההלכה קובעת שאתרוג שיש עליו מסורת שהוא בחזקת בלתי מורכב הרי שהוא מהודר. על פי הפוסקים להלכה הולכים אחר המסורת דהיינו שיש זנים ומקומות שהם בחזקת בלתי מורכבים.
החזון איש, כמובא בספרים שונים, הצביע על עץ אחד, ואמר שהוא בלתי מורכב, העץ היה במקום מבודד ולא מיושב. מכאן צמחה תעשיית 'זן חזון איש'.

זאת אומרת, שהחסידים שלא מקפידים על זן חזון איש, הולכים על דרך ההלכה הפשוטה, ואילו תלמידי החזון איש מסתמכים על רוח הקודש, [שאגב, אני מאמין ללא ספק,] שאכן הופיעה בבית מדרשו של החזו"א.

אך דבר זה מעניין. וניתן לשיפוט.

מקווה שכתבתי ברור.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שיעור חזו''א ומסורת בית בריסק
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.