| נשלח ב-3/1/2007 14:20 |
|
| |
"אגודה אחת" ו"רב שיח": התפוח נפל רחוק?
אבינו הרוחני - מנהל פורום "רב שיח" המשובח כתב שם בתגובה למספידי הפורום:
ברצוני להתייחס בעיקר לדברי בן ציון כהנא שם, הכותב שהפורום שבק חיים מחמת חוסר קהל.
מתחילה היה בינינו ויכוח, בן ציון כהנא סבר שצריך לפתוח את רב שיח לקהל הרחב, ואני הק' סברתי שלא כדאי. ושנינו צדקנו.
הסיבה ששנינו צדקנו היא פשוטה מאוד, נקודת המוצא שלנו שונה לגמרי. אמנם גם אני חפצתי בהצלחת הפורום, שזה כולל גם רייטינג, אבל לא רציתי שהוא יהפוך לבימה לקהל שאינו חרדי, במובן המסורתי של 'חרדי'.
אני מאמין בשינוי מבפנים, בשינוי 'חרדי'. זה דורש עבודה לא קלה, אבל האמנתי (וכיום אני מטיל ספק בכך, בגלל שהמאבקים הציבוריים האחרונים הוכיחו שהציבור צמא לקיצוניות) שיש אפשרות לשינוי כזה.
פורום פתוח, מטבעו, הוא במה לכל אחד. וכך מתכנסים כל "אוהבי" הציבור החרדי. הן אותם הנגועים באנטישמיות עצמית, והן אותם אלו שכלל לא מגדירים את עצמם כחרדים, ומציעים "שינויים ושיפורים" כיד הדמיון הטובה עליהם.
אני סבור, שדרך זו גם לא תצליח, מסיבות פרקטיות, ובאופן מוחלט. אם קבוצת חרדים תתכנס היום, ואפילו היא תמנה מאתיים משפחות, ותחליט לעבור למשל לכיפה סרוגה, האם יהיה לזה איזו השפעה על הציבור החרדי? לכל היותר יצליחו לגרום לכך ש"יתד" יפרסם איזה מאמר על קדושת הלבוש, ו"שלא שינו". אבל אין שום סיכוי שהציבור החרדי יושפע משינוי כזה. שינוי דרסטי כזה, מעצם היותו דרסטי, משפיע רק על המשתנים, ולא על הציבור.
והנה, אנו רואים בפורום אגודה אחת, שזה מתקיים לנגד עינינו. אחד הנושאים המרכזיים הוא לימודי חול ברמה גבוהה בחיידרים. אין ספק שזה "לא יעבור" אצל אף אחד מהרבנים הנחשבים. אבל כולם דשים בנושא בלהט ומקווים לעבור לעולם המעשה.
הבה ונניח, חיובית, שהדבר עובר לעולם המעשה. האם מישהו חושב שבכך שהתארגנו כמה חרדים מודרניים מאוד, (בעגה המקובלת, איני מחלק ציונים), ופתחו בית ספר חרדי, תהיה לכך השפעה כלשהי על הציבור "שלי" הליטאי, המזוקן, השומע לרבנים?
לי התשובה ברורה. מאז ומעולם היו התארגנויות חתרניות. אין להם שום סיכוי להשפיע, הם לא מבפנים, הוגי הדעות שלהם לא מבפנים, וככל שהשאיפות שלהן קיצוניות יותר, כך הן משפיעות בעיקר על עצמן ותו לא.
ואכן, באגודה אחת קוראים בפירוש ליצירת חברה חדשה לגמרי. לא חברה חרדית, חברה אורטודוקסית שאינה כפופה לרבנים כלל.
ייתכן שהשינוי מבפנים גם הוא דמיון פורח, ואין לו סיכוי (וצריך לחשוב מה יש לעשות באופן אישי כדי להימנע מלהיות שייך לטירוף המערכות הזה). אבל לו אני מוכן לתת צ'אנס, בשבילו אני מוכן להיאבק. עם השינוי שהם שואפים אליו, אין לי כמעט כל קשר או מכנה משותף, ככל שהתאמצתי למצוא. יתירה מכך, אני לא מעוניין לנהל פורום כזה, זה גם לא הוגן ולא פייר (וגם איני מעוניין באחריות הזו, כך שהעדפתי שייפתח פורום אחר, מאשר להעביר את ניהול הפורום הזה לאדם אחר).
זאת ועוד, הנסיון למצוא אנשים מהסוג שאני מדבר עליו, באינטרנט. משול לנסיון לדוג קרפיון באקווריום של דגי זהב. באופן טבעי נתקבצו ברשת כל מיני חתרנים ונון קונפרמיסטיים, מעטים מאוד אלו הסבורים כמוני. ובאופן יחסי, רב מאוד משקלם של החרדים הסוברים כב"אגודה אחת". (וכל הנושאים הנידונים (?) בבחדרי חרדים יוכיחו. תמיד יש רוב לעמדה האנטי מימסדית).
משום כך, היה הסיכוי של הפורום הזה להצליח, קלוש מתחילה. ולא מצאתי טעם להפוך אותו עצמו לאגודה אחת. הרי באותה מידה ניתן לפתוח פורום לחובבי הארי פוטר אם הנושא הוא רייטינג, וזה לא הנושא.
ומכיוון שנפתח פורום אגודה אחת, כחזונו של בן ציון כהנא. והוברר שאכן הביקורת של רוב הגולשים כלפי הנהלים בציבור החרדי היא חריפה מאוד, שלא כמוני, (גם שלי חריפה מאוד, אבל שלהם עוד יותר). פיניתי להם את הזירה בכבוד גדול, וזזתי לאיטי, זו לא הבמה שלי. ואין שום סיבה שאפריע להם לצמוח.
באופן אישי, אני עדיין מחפש מכנה משותף עם רוב הגולשים שם. אבל קשה לי מאוד למצוא. חלק ניכר מהגולשים שם עונים להגדרה המקובלת של 'סרוג', והם לא רוצים "להשתנות", אלא "לשנות את החרדים האלו". ניסיון החיים שלהם כולל בתוכו שירות לאומי לבנות ועוד רעות חולות כגון אלו, וחזונם הוא להנחיל זאת לכל הנבערים מדעת. קשה לי מאוד לפעול איתם בשיתוף פעולה.
ועם כל זה, אני מברך אותם בברכת הצלחה. ומקווה שאוכל גם לתרום, במקומות שיש טעם שאתרום, לא לבוא למקומם כדי לחלוק עליהם.
ואולי, עם חדירת האינטרנט לעוד ועוד בתים חרדיים, יתקבצו ברשת די גולשים חרדיים באמת, שירצו לשאת ולתת לדון ולשנות דברים בחברה החרדית. אז נקפיא את הפורום ונמתין ליום הזה.
בןציון כתב לו בתגובה:
לגופם של דברים, חילוקי הדעות ביני לבין מקים הפורום "רב שיח" בדבר האופי של הפורום כפי שהוצגו בהודעת הפתיחה אינם מדוייקים, אני אמנם סברתי מהתחלה שהפורום צריך להיות פתוח ולא סגור, אבל אין זאת בגלל שאינני סבור שיש בדבר חסרונות כפי שהציג זאת "רב שיח". חשוב לזכור שבין שתי האפשרויות קיימת אפשרות שלישית, שבראשית הדרך צידדתי בה ושעד היום אני מסופק לגביה, והיא פתיחת הפורום לצפייה וסגירתו לכתיבה, כפי שנעשה בפורום "בחדרי חרדים". דרך זו מונעת את כניסתם של אלו שאינם מתאימים להגדרה הרצויה של מקימי הפורום, אבל מאפשרת תפוצה רחבה של הדברים. הסיבה שפורום "רב שיח" סגור גם לצפיה היא בכדי למנוע ממי שאיננו משתייך לציבור החרדי לראות את הביקורת הפנימית, בעוד שלדעתי זו איננה סיבה מספקת בהתחשב ביתרונות שבפתיחת הדברים לרה"ר. לדעתי, פורום הסגור לצפיה מתקשה מאוד להגיע לידיעתם של אחרים ונדרש מאמץ מירבי ותמידי להביא אליו משתתפים חדשים, לכן אני עדיין מציע להפוך את הפורום הנכבד הזה לפתוח לצפיה וסגור לכתיבה. על הנימוק המוצדק של מנהל הפורום שדברים שנכתבו על דעת שהם יופיעו בצינעא אין לו רשות להופכם לגלויים, ניתן אולי להתגבר באמצעות פניה אישית לכל הכותבים על כוונה זו וקבלת הסכמתם למהלך או מחיקת הודעותיהם.
ההערכה שאין מספיק חרדים באינטרנט שאינם חתרניים ושאינם מעוניינים במהפך גמור בציבור החרדי, לא נראית לי נכונה ובודאי שככל שחולף הזמן ישנה נוכחות גדולה יותר של חרדים מן השורה המתאימים בדיוק לשאיפותיו של רב שיח, השאלה הגדולה היא כיצד מגיעים אליהם? בנקודה זו ברור שגם פורום "אגודה אחת" לא נחל הצלחה רבה, ורוב רובם של המשתתפים שם הם "מהפכנים". באשר לסיכויי ההצלחה וההשפעה של פורום כזה או אחר ו/או של אנשים אלו ואחרים, ניתן בהחלט להתווכח ולהעריך הערכות שונות, שתלויות לדעתי במשתנים רבים, אני עצמי אינני רואה עתידות ובהחלט מתקשה לדעת להיכן יובילו הדברים.
הנושא של זהות המשתתפים בפורום, היה בהחלט שנוי במחלוקת ביני לבין מייסד הפורום. אני סבור שעל הפורום לכלול מיגוון של דעות ועמדות, כשהרצוי מבחינתי הוא מ"נטורי קרתא" עד חרד"ל, בעוד שרב שיח מעוניין בציבור המשתייך פחות או יותר לאותה קהילה ["בני תורה" ליטאיים]. התרומה העיקרית של פורום חרדי איננה בצעדים המעשיים היוצאים ממנו, אם כי כמובן שזהו דבר חשוב ביותר. החסר הבולט ביותר במחננו הוא להבנתי ביכולת לחשוב ולהביע דעה באופן חופשי ולאו דווקא דעה חתרנית או מהפכנית, וזוהי התרומה החשובה ביותר של פורום כמו "רב שיח" או "אגודה אחת", עבור האדם חשוב לפתח יכולת להתמודד בכבוד עם עמדות שאינן עולות בקנה אחד עם עמדותיו והדבר מתבצע היטב בפורומים אלו. ההימנעות של מקים הפורום להתעמת עם החברים ב"אגודה אחת" המייצגים לדעתו קו מוטעה היא לדעתי חלק הבעיה, כמובן שהוא יטען שדבריו יפלו על אוזניים ערלות וש"כשם שמצווה לומר דבר הנשמע כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע", אבל אני מתקשה לקבל זאת.
אתה מוזמן להכניס זאת שם, תחת כותרת "ההבדלים בין פורום זה לפורום "רב שיח", יתרונות וחסרונות", או כדומה. אני משער שתעשה זאת טוב ממני (פתיח להסבר, סיום וציון לנקודות הדורשות דיון, מיימוניזם).
נקודה אחת הייתי רוצה לחדד. לא חפצתי רק ב"בני תורה", אלא רק במגזר הליטאי, ובהגדרה הרחבה ביותר של המילה. הסיבה היא פשוטה ביותר, הבעיות של הציבור הזה הן הבעיות העיקריות עליהם דנים (גם באגודה אחת), והן שונות לגמרי מהבעיות של החוגים הקטנים הסגורים, בין החצרות החסידיות ובין חוגים אחרים כאלו. מעבר לכך, זה בהחלט מוסיף לדיון הענייני, לא שהבעת דעות אחרות אינה תורמת, היא בהחלט תורמת לליברליות ולידיעה שלא בכל מקום הדברים מתנהלים אותו דבר, ולעוד כמה דברים אחרים. אבל לדיון הענייני היא לפעמים מזיקה. משום כשבא אדם, שאינו מכיר את צורת החשיבה כלל, אינו מבין למה ומדוע דברים מסויימים התפתחו לכפי שהם התפתחו, ומציע פתרונות שאינם מעשיים. אין לזה כל תרומה לדיון מעבר להסטתו, ולחסימת האפיקים הנכונים למציאת פתרון.
לפעמים המשתתפים השונים, במובן ה"שונה" של המילה, מחליטים גם להתקיף. דבר זה נראה במיוחד בפורום "בחדרי חרדים" ולאחרונה גם בפורום "אגודה אחת", בהודעות מן הסוג "אני לא מרחם על מי שבחר לשמוע לרבנים, ועכשיו אוכל את הלב שלו". אין לזה כל תרומה לדיון, ואם הדבר היה מסתכם ב"אי תרומה" היה אפשר עוד לסבול אותו...
דווקא רציתי להשתתף בדיונים של "אגודה אחת", אבל איני מוצא את מקומי שם. לא שבחרתי שלא להתעמת עם דעות שונות. (ואולי גם זה נכון, בגלל שאיני מוצא בכך תועלת. ומשום שאיני רואה את עצמי כדובר של "הציבור החרדי" שאהיה מוכרח להגן על כל גחמה, או לחילופין להודות בשמו על העוול ההיסטורי שבנוהג כלשהו).
ואני הקטן קיימתי בנפשי זריזין מקדימין והעברתי את הדיון החשוב לאגודה.
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 03/01/2007 14:20:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2007 15:11 |
|
| |
הלוקסוס הזה להיות חרדי שאינו שומע לקול הרבנים, הוא לא דבר שכל אחד יכול לפרגן לעצמו.
אני חושב שרק אנשים עם רמת משכל גבוהה, שגם למדו הרבה מסוגלים לבקר את הרבנים.
החרדי הפשוט שלא ממש מבין הרבה ברזי התורה, שואל רב על כל שאלה שמתעוררת אצלו, ומקבל מענה אותה הוא מאמץ ללא סייג.
הבעיה להנחיל את הערכים של חופש המחשבה אצל תופסי התורה, היא פחותה בהרבה מלהנחיל אצל אלו שאינם שלא ממש יודעים ההלכה ומקורותיה. שהם תופסים כל פיפס והגה שיוצא מפי רב כתורה מסיני.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2007 15:54 |
|
| |
לב,
כמו שאצל החרד"לים יש פזילה מתמדת לעולם החרדי, כך מי שירצה לעשות שינוי בחברה החרדית יצטרך לפזול לדגמים אחרים כגון ד"ליים אלו ואחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2007 18:09 |
|
| |
יש משהו קצת מוזר בטיעון נגד השמעת קולות מבחוץ ביחס לשינוי החברה. כי נראה לי שזהו חלק מהשינוי המיוחל לאפשר שמיעת דעות מרקע אחר. אני טועה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2007 18:25 |
|
| |
בעל
לפזול? לבחון? ללמוד? או להשתוקק?
(הצלחתי לכתוב הודעה בסגנון שלך )
|
| נשלח ב-4/1/2007 00:22 |
|
| |
רב שיח,
אתה צודק בטענתך שאין כל תועלת בניהול דיונים ללא יכולת להביאם לידי מימוש, וכמו"כ צודק אתה בטענתך שאנשים שכל רצונם הוא לההפך למזרחיסטים בגירסה חרדית- לא יביאו לעולם את השינוי לזרם המרכזי הן בכמות והן באכות.
אלא שמאידך גם דיון סגור בפורום מצומצם לא יוביל לכלום, שהרי דיונים כאלו ישנם רבים במפגשים ברחוב ובשמחות וכדו', ואף לפעמים מעל גבי העיתונות הלא מפלגתית, ובכ"ז תוצאות אין.
הדרך לשנות תהיה ע"י הפצת ועיבוד רעיונות בפורום רחב, שמה לעשות ולפעמים ישתרבבו בו אנשים שאין כיוונם כיוונינו, אך לרעיונות תהיה תפוצה רחבה והזדהות גוברת (במידה והם נכונים וקולעים לבעיות ולפתרונות הראויים), ועי"ז נגיע לאט לאט למעגלים רחבים יותר.
לכן הדרך היא להפוך את הפורום "אגודה אחת" לפורום של בניין פנימי חיובי וחיוני, בעל רצון לתקן בצורה אמיתית - תורנית את הדרוש תיקון, ולא לפורום של הוצאת קיטור אנארכיסטי.
וכבר העיר על כך בנצ"כ באשכול סמוך.
לכן אני אישית אשמח אם אנשים שכמותך יראו פניהם ודעתם כאן- בפורום גלוי זה, למען דעת אשר ישנם יראים ושלמים הרוצים בתיקון ובשיפור המצב.
ואיש את רעהו יעזורו ולאחיו יאמר חזק.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 00:50 |
|
| |
...
לאחר האיקון הירוק המגיע לרב שיח, מייסד אגודה אחת וכל השאר, אולי באמת כדאי לאמץ את הרעיון ולסגור את הפורום הזה לכתיבה?
כיון שמדובר בשאלה מתודולוגית, אני יכול להציע מהנסיון הלא מועט שצברתי, משלי ושל אחרים.
נעילת הפורום למורשי כתיבה עושה שני דברים.
א. מונעת כתיבה של מי שלא הוזמן. והזמנה תלויה בעמידה בקריטריונים.
ב. מייקרת את הפורום בעיני הצופים. זה כבר מועדון שלא כל אחד יכול להשתייך אליו. זה מושך מכיון שכל דבר סגור מושך.
אולם הנעילה עושה בעיה אחת גדולה. היא מרחיקה את החברים הטובים, שמתעצלים, חוששים, או אין להם זמן לשלוח בקשה להצטרף.
בדידנו הוה עובדה (=בנו היה מעשה) בעצור חושבים, שאחד מטובי הכותבים - וחבל שלא הגיע לכאן, וגם אצלנו כבר אינו כותב - הצטרף רק בגלל שלא היה עליו לשלוח מכתב ולחכות לתשובה.
אבל אם מודיעים באשכול עוגן שכל הרוצה יכול לקבל אישור, ועליו רק להצהיר שהוא שותף למטרות הפורום, או שהוא יימנע מביקורת מבחוץ, אולי יש פחות לחשוש.
בכל מקרה, ראוי שמנהלי הפורום יעקבו אחרי הכותבים בפורומים, ויקראו להם להגיע ולקבל אישור.
יש גם פתרונות אחרים, אך מסובכים יותר. אם הכותבים יודעים להבדיל בין ביקורת פנימית לחיצונית, אפשר לבקש להימנע מביקורת כזו. או, לכל הפחות לסמן אותה בתור כזו באיזה סימון מיוחד, אולי צבע של כותרת להודעה, או משהו כזה. זה מאפשר לדלג עליה ולהתייחס רק לפנימי. אפשרות אחרת היא להבדיל בין אשכולות שיש בהם ביקורת פנימית לחיצונית.
אבל מנסיוני זה לא עובד. לשם כך צריך מנהל פורום שיקדיש את כל זמנו כמעט, וזה קשה ביותר.
בעצור חושבים יש יותר משבעה מנהלים ומנהלי משנה שכל אחד אחראי ליום מסויים, ועדיין יש תקלות וטעויות. בדרך אגב זה מראה שצריך לחשוב גם כאן על העתיד, בעוד כמה חודשים, שיצטרכו יותר זקיפים ושומרים. אבל בינתים הכל נראה בסדר (אם כי מישהו כבר פתח שני אשכולות "מוזיקליים").
*** מעל לכל, אפשר שצריך להעלות את השאלה הזו לדיון. מה הן הנחות היסוד המקובלות על כותב כדי שדעתו תהיה "תורמת"? הרי גם הנושא הזה אינו סגור.
למשל, רמת לימודי חול. הנושא הזה אינו משני כלל. הרושם שלי הוא שכל "אברך" מעוניין בזה. הדרך להשיג את המטרה זו פחות ברורה. אבל זה יעד חשוב. כפי שנפתחו "חדרים" עם שיטות לימוד ייחודיות, כגון זילברמן ותלמידיו, כך יכול גם לצוץ תלמוד תורה שבו יהיה גם מאמץ לרמת לימודים אחראית בלימודי חול. (כמובן, לא יתכן שזה יהיה הנושא הראשי שיאפיין אותו, ובזה צדקו המבקרים).
בחזרה לנושא המרכזי: למרות שלכולנו יש גבולות משלנו, וכל אחד בטוח שהוא הוא חרדי והשינויים שהוא דוגל בהם הם מינימליים, ואינם אלא "החזרת עטרה ליושנה", יש מרחק גדול בין הכותבים. כולנו חרדים, והנה, פערים שכאלו בינינו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 09:49 |
|
| |
לב,
חן חן על הסגנון.
הטיעון שלי הוא יותר עקרוני, חברה חרדית שתאמץ הצעות שהועלו כאן תראה במידה מסוימת יותר 'מיזרוחניקית'. כל זמן שאדם בכולל הוא יכול לטעון שעיקר חיי האדם הוא תלמוד תורה ודקדוק ההלכה, ברגע שהוא נחשף לעולם שונה, ואני טוען שזה נכון לא רק במדעי הרוח והחברה אלא גם במדעי הטבע, יש סיכוי גבוה שגם השקפתו תשתנה. לייבוביץ' הבין היטב את הטיעון הזה ולכן הגיע למסקנות שאני אישית איני מקבלן.
אני מתנצל על הקיצור, ואנסה להאריך בהמשך.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2007 04:14 |
|
| |
כפי שכתבתי באשכול על ביקורת בונה , אני חושב שריבוי חשבונות מהסוג של כיצד נשיג מטרתינו , הם לא לעניין ואף מזיקים . אפילו אנשים שלרשותם כח השפעה בלתי מוגבלת , אם מדובר בעורכי עיתונים או בשרי אוצר או באדמורים ובראשי ישיבות , אינם מסוגלים לחשב את תוצאות מעשיהם ולשלוט בתוצר הסופי. גם הם אינם יודעים מהי האיסטרטגיה האופטימלית מבחינתם. ולחשוב שפורום זניח ועוד סגור יוכל להתמודד מול כוחות עצומים שכאלה כמו העיתונות והגדוילים ועולה על כולנה החינוך, בכדי לפעול בדיוק את השינוי שהוא רוצה, מילמטר לא יותר ומילימטר לא פחות?! האם מנהל הפורום רב שיח הוא נצ'ייב שחושב שעם קבוצה קטנה וסודית של רבולוציונריים אפשר להשיג גדולות ונצורות?
רבותי, אנחנו לא בונים עולמות ומחריבים אותם , אנחנו לא מעצבים את החברה ולא פועלים לא שינוי מתון ולא שינוי רדיקלי, לא שינוי מבחוץ ולא שינוי מבפנים. בסך הכל אפשר לקוות שבמקבילית הכוחות גם אנו נוסיף איזה רכיב קטן שיטה את ספינת החברה החרדית לעבר קצת יותר אחריות ורציונליות מהבחינה הכלכלית ולשינוי קטן בתרבות הפוליטית לטובת יותר ביקורת חופשית . אי אפשר לדעת כיצד משיגים את הדברים האלה , אבל הדבר הכי נכון לעשות הוא להשקיע את כל הכוחות בכיוון הרצוי .
מה בדיוק אנו עושים כאן, אם כן? התשובה היא שהחברה החרדית סובלת מהיעדר אנשים בעלי אומץ לדבר אמת .זו הבעיה העיקרית והאינטרנט הוא תחליף קטן לכך, זה הכל . יש לקוות שיפוצו המעיינות גם חוצה ועל ידי כן יתעוררו ויחוזקו עושים ומעשים, אבל העיקר כאן הוא לקיים במה לדיון ובמה צריכה להיות פתוחה, אחרת לא עשינו כלום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2007 11:35 |
|
| |
בשנות לימודי בישיבה, אחד הנושאים שהרבה להעסיק את הבחורים היה "שיטת הלימוד", האם צריך להרבות בעיון או בבקיאות? לעיין בראשונים או באחרונים או בשיעורי ראשי הישיבות בדור האחרון? להשתמש בקבצים של "מראי מקומות" או לא? לחזור ולשנן או להתקדם הלאה? ללמוד את הסוגיה לבד [עם החברותא] או לדון בה עם חברים רבים? ללמוד בכל היום את אותה מסכת או מסכתות שונות? וכיו"ב דיונים שונים. ההתדיינות המרובה בשאלות אלו, גרמה לא אחת להפסד של שעות לימוד רבות שבהן יכל הבחור להתקדם הרבה לפי כל שיטת לימוד אפשרית. אני חושש שתופעה דומה תתפתח גם ב"אגודה אחת", במקום לעסוק בדיון רציני וענייני בנושאים עצמם תיהפך ההתדיינות על "צורת הדיון" לעיקרו של הפורום.
לדעתי, הפורום צריך להיות פתוח במלוא מובן המילה, בכדי למנוע תחושה של שליטה ובעלות של אדם כלשהו על השיח. מלבד בחריגות קיצוניות, על הנהלת הפורום להימנע מהתערבות מעבר להערה וקריאה לסדר, נשק הצנזורה צריך להיות מוצא אחרון. בנוגע לזהות המשתתפים ותוכן דבריהם, אינני רואה משמעות לזהותו ומוצאו של הכותב, השאלה הראשונה והעיקרית היא האם התוכן של הדברים מתאים למטרות הפורום? השאלה השניה היא האם הכותב משמש כיועץ חיצוני והדברים אינם נוגעים לו באופן אישי, או שהוא מרגיש כשותף לנושא הנידון והוא מחפש דרך לסייע לו ולחברה כולה? מתוכן הדברים של הכותב ניתן בדרך כלל להבחין האם הוא עומד מהצד ומטיח ביקורת, או שהוא איכפתי ומעוניין באמת ובתמים בשיפור מסויים, התייחסתי לעניין באשכול על "ביקורת בונה". על כך נאמר בפסוק, "נאמנים פצעי אוהב ונעתרות נשיקות שונא", צר לי לראות היום במחננו רבים המבכרים את נשיקות השונא [שבחים על היהדות החרדית בעיתונות החילונית או מפי מפורסמים חילוניים] על פצעי אוהב [ביקורת נוקבת של אנשים מתוך המחנה].
אני רוצה לציין, שלעיתים הנוסח הבוטה וההצעות המהפכניות אינן מייצגות באמת את עמדת הכותב, כוונתו היא להקצין את הדברים בכדי להמחיש את כוונותיו וגם לציין איזושהי תרעומת על המצב הקיים. בעניין זה אני סבור ש"רב שיח" לוקח את הדברים באופן מדי פשטני, לא כל מי שמבקר את החרדים ומשבח ציבורים אחרים אכן מתכוון שכך הם פני הדברים. באופן כללי, אני מסכים עם האמירה שבהכרח נצטרך ללמוד דברים מקבוצות אחרות וכידוע "איזהו חכם הלומד מכל אדם". עם טענתו של מציץ שאין להרבות במחשבות על ההשלכות האפשריות ועל הסיכונים והסיכויים אלא לעשות את שבידינו, אני מסכים באופן מלא. חשוב רק לזכור שלא פחות מהסיכונים שיש בפעולות שונות שנעשות, ישנן השלכות שליליות עצומות גם לפסיביות ואי עשיה, משום מה נדמה לי שמעט מאוד אנשים מוטרדים מכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2007 14:51 |
|
| |
מיימוני יקר,
כיהודה ועוד לקרא לדברי מצו"נ ובצ"כ, אעיר מנסיוני.
השינויים [בין אם זעירים ובין אם משמעותיים] הם תהליכיים ואחד הגורמים בהאצת תהליכים הוא תחושת השותפות למשתתפים בהם וגם למשתייכים בדרגה נמוכה יותר ואף פסיבית. לכן עלולה נעילת הפורום גם אם רק לכתיבה, להפחית מתחושת השותפות וממילא לפגוע בתהליך. אינני מתעלם משיקולי הנגד, אך הכלל כאשר יש מקום לכאן ולכאן, הוא "שוא"ת עדיף" ומכלל זה שהשתדלות יתר לעזור להקב"ה עלולה להוות בומרנג.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2007 15:46 |
|
| |
וטו1 ברוך הבא
אני מסכים עם דבריך ונימוקם לעת עתה, אך יש להעיר שלפעמים שותפות של אנשים לא ראויים גורמת לאנשים בעלי נפש יפה למשוך ידיהם ולא להרגיש שותפים.
ובזה יצא שכרנו בהפסדנו.
וע"ע רב_שיח והניק האחר שלו.
|
|