בית פורומים עצור כאן חושבים

האם אני מסייע לדבר עברה? גמחים כפרנסה.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/1/2007 19:07 לינק ישיר 
האם אני מסייע לדבר עברה? גמחים כפרנסה.

אחד משכני החרדים פוטר מעבודתו כמנהל ישיבה כלשהי. והוא ניסה למצוא עבודה במשך זמן מסוים אך לא צלחה דרכה. וכעת החליט להקים איזה גמ"ח כלשהו לעשות עמותה לגייס תרומות וכך להתפרנס.
כעת הוא ביקש ממני לפתוח עבורו אתר אינטרנט באחד מהאתרים החינמים (ולא שיש לי זמן ב"ה יש הרה טרדות שמחות לאחרונה  ) בתור פירסום וגיוס תרומות.

שאלותי הם כדלקמן 
1. האם להקים עמותת חסד כדי להתפרנס יש בזה מצווה/היתר/עבירה?
2. והיה אם יש בזה צד שלילי? האם מותר לי לעשות זאת בכל זאת?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 01:49 לינק ישיר 

מרובקה

נראה לי שהאדם המתאים ביותר לענות על כך הוא בן ציון כהנא...

אולם אכתוב מה שנראה לי.

צריך להבהיר מהי עמותה לגיוס תרומות ומהו הגמ"ח שהוא מבקש לעשות.

יש גמ"חים שאין מערער על נחיצותם, חשיבותם והחסד שבהם. ויש עמותות שמגייסות כספים, אבל יש רינונים, חשדות וספקות לגביהם.

יתכן שהראוי ביותר הוא שאדם שעושה גמ"ח, ומשתתף בו, בכל רמה שהיא, יעשה זאת חינם אין כסף. אבל זה לא מה שקורה, ויתכן שזה גם לא יכול לקרות. אדם משקיע מאמץ, זמן, עבודה. מדוע שלא יתגמלו אותו?

ואם יש הכנסות, מתרומות או מהשתתפות של הנהנים, מדוע שלא יקבל תמורה? או אפילו משכורת?

אנו בזים לשנורר העלוב העובר מדלת אל דלת, אבל שוכחים שבעולם השכן, החילוני, מי שיודע להביא תרומות מכובדות מועלה על נס. האם טדי קולק, שנפטר עתה, לא היה מומחה לגיוס כספים? האם לא ממנים מנכ"ל למוזיאון כאשר אחת הדרישות היא יכולתו לגייס תרומות?

מתי זה פסול? אולי כדאי באמת להסתכל על הנורמה המקובלת בעולם השכן. כל עוד כולם נהנים, הגמ"ח והעובד או המנהל, אני מניח שזה בסדר. ועל דעת כן העסק מתנהל.

אם חברך ינהל גמ"ח לטובת אחרים, לא נראה לי שיש פסול בכך שיקבל משכורת, אפילו משכורת נאה. אבל צריך שזה יהיה באמת לטובת אחרים...

ואיני נכנס לשאלה כיצד בודקים זאת וכו'.

מבחינה זו, לעזור לו להקים כזו עמותה, שתנהג בצורה ראויה, זה חסד עבורו ועבור העולם. עבורו, מפני שמצוה לעזור לאדם לפני שיתמוטט כלכלית ולא אחר כך. עבור העולם, מפני שאולי דרך ההסבה המקצועית שלו יקום ארגון שימלא פונקציה חשובה. מי יודע.

אולם אם האדם מכוון לטובת עצמו, וינהג שלא ביושר - וצריך לברר מה הקריטריונים המינימליים שזה עדיין "בסדר" ומה מהווה חריגה - נראה לי שאין ראוי לעזור לו. ואדרבה, צריך להוכיחו וכמובן לסייע לו למצוא עבודה תחליפית.

והנראה לעניות דעתי כתבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 09:41 לינק ישיר 

מרובקה,
יש כאן כמה קריטריונים: 1.  האם הגמ"ח אכן דורש ממנו עבודה שמגיע לו עליה כסף. יש גמ"חים שעובדים בהם (או לפחות צריכים לעבוד בהם) כשעה שעתיים בשבוע. אם הוא יקח כסף מלא על עבודה כזו הרי יש כאן בעיה קשה. 2. האם זה אכן שווה את הכסף. הרי יש גמ"חים שדורשים הרבה עבודה, אבל התועלת בהם היא מועטה אם בכלל. 3. מי יחליט על שני אלו.
אתרכז בסעיף 3: ההשוואה שעשה מיימוני להקשרים אחרים היא בעייתית. מחד, ברור שאין רע בכך שאנשים יתוגמלו על עבודתם. מאידך, אמור להיות מוסד חיצוני ובלתי תלוי (הנהלת העמותה, דירקטוריון) שיקבע האם וכמה.
הבעייה העיקרית בעולם החרדי היא שאין מינהלה מסודרת, וכידוע גרימה להתערבות הממשלה או המשטרה זה 'מויסר'. ולכן באופן עקרוני כל ישיבה וכל מוסד הם בסיס לשחיתות. אף אחד אינו יודע כמה מקבל ראש הישיבה/כולל/עמותה/'מוסדות', ומי מחליט על כך.
אין זה אומר שכולם מושחתים, אבל זה בהחלט אומר שהמצב קורא להיות מושחתים, ופירצה קוראת לגנב. וגנב אם קוראים לו - בא (הגשש, שם שם). כידוע, הכנסת כלה של בתו של ראש הישיבה או הכוילל היא מצווה רבה, והיא אף מסייעת לו בניהול הישיבה, שכן היא מורידה מעליו עול כבד, וכדו'.
גם בעולם ה'רחב', שבו לכאורה יש מינהלות מסודרות יותר ומערכות כללים ואתוס של מחוייבות לכללים (אשרי המאמין), המצב הוא עגום מאד. אז למה ניתן לצפות במקום שאין כללים ואין בכלל הכרה בחשיבותם של כללים (להיפך, יש תרבות של עקיפת כל הכללים).

אני אישית כבר לא מאמין לאף אחד, עד שיוכח ספציפית לגביו. גם אם תקים אתר אינטרנט קורע לב כנראה לא אתרום לו. להיפך, אולי אם תפנה אליי לתרום לאותו פלוני כי הוא נזקק, ואם תשכנע אותי שהוא אכן כזה ושאתה אמין (אל תיקח זאת אישית), אולי אתרום יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 10:13 לינק ישיר 

לפני זמן מה היה בטלויזיה חקירה על אדם שהקים גם קרן עם קופסאות צדקה, הוא התפרנס מזה יפה מאד.
מה הבעיה לקבל תרומות לישיבת מיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 14:37 לינק ישיר 

בתחילה חשבתי שמודבר בעמותה לא מוצדקת אולם כאשר חשבתי על כך הגעתי למסקנה שאכן יש מוקם לעמותה מעין זו. בנוסף נראה לי שהאדם יעבוד עבורה בצורה ראויה. אך עדיין יש שלי כמה ספקות. בעניין.
המטרה לשמה הוקמה העמותה היא כדי לתת ליהודי פרנסה. ולא הוקמה עמותה כדי לפתור את הבעייה ויש צורך לעבוד בה זמן רק אז אין לו ברירה אלא לקחת כסף לפרנסתו.
וזה מפריע בשני מובנים. מצב כזה מעלה את החשד לגבי התפקוד. האם באמת יעמול את כמות השעות נצרכת? וגם בלי חשד מי יקבע כמה שווה שעת עבודה שלו? כשומר קישואים? או כמנתח מוח?
אך מעבר גם ברמה המוסרית, האם ראוי לתמוך במוסד כזה? האם הייתם תורמים לישיבה שכל סיבת הקמתה היתה לספק משרת מזכירות לכלות של ראש הישיבה? אפילו אם כעת היא מנוהלת בצורה תקינה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 14:54 לינק ישיר 

מרובקה,
אני לא רואה שום בעיה מבחינת המוטיבציה. מפעלים רבים וטובים קמו בגלל מויבציות כאלה. וכי ראש ישיבה אינו מקים ישיבה כדי להיות ראש ישיבה? מדוע לדבר רק על מזכירות וכלות?
לדעתי השאלה היא רק תפקודית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 15:23 לינק ישיר 

הרב מיכי
האם אתה, מודע כמה הון  יסודי צריך להיות לגמח, על מנת שהוא יתחיל לתפקד. הרי   לאסוף את הסכום הנדרש אפילו עם אנשים יפתחו את ליבם וכיסם, למטרה נעלה כל כך כמו גמח של אותו פלוני אלמוני. הרי רק בבני ברק יש לפי השמוע הזהירה כ500 גמחים. אז יש עוד כמה קנדידטים לפני גמחו של פלוני. נו אז ממה יחיה אותו מנכ"ל גמחים, בינתים עד שיאסוף את ההון הראשוני. מהתרומות כמובן, הרי מגיע לו משכורת, אי אפשר הרי להתקיים מזה שהקב"ה ישלם את שכרו. יוצא אם כך שכמעט את כל מה שיכנס להון יסוד יצא למשכורת מנכ"ל. אלא אם הוא פותח את הגמח עם הון יסוד עצמי וירויח מהמשך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 15:53 לינק ישיר 

.

האם מצוות צריכות כוונה או לא?

אם יקים האיש גמ"ח מסיבה שאיננה "טהורה", אך ינהלו ביושר, ויזכו רבים אחרים בזכות טרחתו ומעשיו, לי ממש לא אכפת שעשה זאת מטעמים "זרים".

בדיוק כשם שמי שנותן צדקה לא לשם קיום המצווה אלא בגלל שלא נעים לו מאשתו, אז הוא תורם. וכי לא נדב צדקה בגלל שעשה זאת "לא מהסיבה הנכונה"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 17:32 לינק ישיר 

מואדיב,
הדברים מבוארים באר היטב בש"ס: "על מנת שיחיה בני - הרי זה צדיק גמור". אמנם ככל הזכור לי נחלקו הראשונים האם מדובר בכל המצוות או דווקא בצדקה וכדו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 19:27 לינק ישיר 

הרב מיכי
התוספות על האתר: הרי זה צדיק גמור? בלשון בתמיה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2007 23:51 לינק ישיר 

נראה לי שמה שמפריע לי בסיבות הזרות הוא שמצב כזה אינו גמ"ח אלא ביזנס. ואם ביזנס שיציג זאת כזה. ושינסה להשיג כסף מהצביור לצורך מורה שכזו ולא כעמותת גמ"ח. התרמית פה היא מעין תרמית מערכתית ולא כנגד פלוני או אלמוני.
חלק מהמצג שאצל החרדים הכל כל כך נפלא ויש כל כך הרבה גמחים הוא מצג שווא. זה סוג של ביזנס שקוראים לו גמ"ח, לצורך ניהול כספים כעמותה ולא כחברה בע"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 02:48 לינק ישיר 

אני חוזר על מה שביקשתי לבאר לעיל.

א. אין פסול במניע של פרנסה, כל עוד זה אינו פוגם בפעילות העמותה.

ב. אם מקובל לתת משכורות מכובדות לשנורר מקצועי כגון ראש עיריה ומנכל של מוזיאון, מדוע לא למנהל עמותה חרדית.

מספר שעות העבודה אינו נראה לי סיבה לפסול. ואם הוא מוכשר ובעל קשרים, אז מגיע לו פחות? תלוי גם בתפוקה ולא רק בשעות.

ג. כמובן, כל זאת בהנחה שהעמותה תמלא תפקיד נחוץ ובוודאי שלא תהיה הזדמנות להונאות.

ד. אם יש ספק כיצד יתנהלו הדברים ולא תהיה ביקורת בעתיד, יש להסתפק ואין לי תשובה. אולי אפשר להביא זאת בפני המבקש. סוף סוף, זו שאלה לגיטימית. והרי אמרו שצריך דווקא שני גבאים לקופת צדקה כדי שלא יחשדו ולא תהיה הזדמנות לגנוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 04:42 לינק ישיר 

בני ישראל נאים הם, אלא שהמניעים מנוולתם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 10:52 לינק ישיר 

הרב מימוני.
<אם מקובל לתת משכורות מכובדות לשנורר מקצועי כגון ראש עיריה ומנכל של מוזיאון, מדוע לא למנהל עמותה חרדית>

אם לא על כבודך אני חס היתי אומר: לכלכת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 13:13 לינק ישיר 

ירוחם, תוספות על אתר שואל מדתנן אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב ע"מ לקבל פרס, ועונה ששם מדובר בתוהא על הראשונות אם לא חי בנו ולא באתו הטובה שכיוון אליה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 14:25 לינק ישיר 

סליחה  שאני  נכנס  לדיון

מכיון  שכל  בני  ברק והשכונות  החרדיות של ירושלים  מלאות  בגמחים   וכנראה  שהגמחים  האלו  פותרים  בעיות  לציבור  אז  ממילא  יש  מקום לעוד  גמח

ואם  זה  יביא תועלת  לכיס  הפרטי  שלו  מה  רע  בכך
כל  זמן  שהוא  עוזר  לציבור  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם אני מסייע לדבר עברה? גמחים כפרנסה.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext