בית פורומים עצור כאן חושבים

ההגדרה "דתיים לייט" גורמת עוול ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/1/2007 09:46 לינק ישיר 

אמשלום,

דווקא אני חושב שזה כן קשור לדיון שלנו. קשור קשר אדוק.

שאלתי מהי המסגרת של הדתיות היהדית, כדי שכך אוכל להסביר לך, שלפעמים גם מעשים שדומים לאקטים דתיים, הם בעצם לא יהודים.

לדוגמא: גם הנוצרים והמוסלמים מתפללים.

גם הם מאמינים בעולם הבא.

אבל בכל זאת יש הבדל גדול, כי נקודת המוצא שונה. ואני חיפשתי לראות את נקודת המוצא.

בכך הייתי מסביר לך, שייתכן והחברה שלך יצאה מנקודת מוצא לא דתית-יהודית, ולכן אין לראות במעשה מעשים דתיים.
וזה הקשר לדיון איתך.

אגב, מי שהסיט את הדיון זו דווקא את. אל תשכחי, האשכול נפתח בדיון האם קיים מושג "דתי לייט". ואני הכרחתי שכן, ונדמה לי שוטו הסכים איתי. את בחרת לצטט איזה סיפור - שהוא קשור בצורה אגבית לדיון, וברטוריקה ניסית לדחות את טענתי ההגיונית. אני משיב לך על הדוגמא שהבאת שוב ושוב, אבל בלי לסטות מנושא הדיון: האם יש מושג של דתיות-יהודית לייט.

תעני ברור: יכול מושג של דתיות חלשה, דתיות לייט. ומתי זה קורא לדעתך?

וטו,
א. המון דתיים לייט כשרים ביותר, המון חילוניים, כשרים ביותר, המון גויים כשרים ביותר. ולעומתם, חרדים שמקיימים מצוות קלה כבחמורה - שהם אנשים ערמומים וכו'. זה הרבה תלוי באישיות, ולא נכנסתי לזה.
ב. את תתפוס אותי על המילה. התכוונתי לומר, שרוב החרדים מקיימים מצוות מתוך מודעות, ולעיתים מודעות רבה מאוד. ועכצ"ח יוכיח על חרדים רבים, שיש להם בקיאות נהדרת הרוח, השכלה רחבה וכו', והם חרדים למרות זה וביחד עם זה.

כשיתבונן האדם בעומק הבנתו ויצייר בדעתו הוויתו מאין בכל רגע ורגע ממש, האיך יעלה על דעתו כי רע לו?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 10:00 לינק ישיר 

יינן,

א. טענתך באמת אינה הגיונית בעיני, ולכן הבאתי את הסיפור - להראות שהיא שווה להגיונה (המגוחך, לטעמי) של אותה אישה אשר כינתה את חברתי "אנטי דתית".

ב. אמרתי כבר, ואומר שוב - אין לי כל עניין בהגדרה "דתי לייט", שכן אין לה שום משמעות בעולמי, ואני נוטה שלא להתערב בענייני אחרים.

ג. ע"פ ההגדרה (הזרה לי, וראה לעיל) חברתי ממש אינה "דתיה לייט". מקסימום, היא "חילוניה לייט". בכל מקרה, אני עדיין טוענת בתוקף, כי הבחירה לחגוג את בת המצוה של בתה בבית כנסת ובאופן יהודי דתי (כאשר היא יכולה היתה לבחור באלפי דרכים אחרות), היא בחירה דתית במעשה דתי. בניגוד להגדרה שאני הצעתי בעקיפין (יש מעשים דתיים גם אצל מי שאינם דתיים לגמרי), המבוססת על בחינת הריטואל והמעשה הגלוי ומשמעויותיו הסוציולוגיות והערכיות, ההגדרה שלך היתה מבוססת על בחינת כליות ולב, שהיא שיטה שבאופן אישי איני אמונה עליה.

ד. אם אתה חש שהסטתי את הדיון, אני מצטערת. כוונתי היתה לדון במקרה פרטי וממנו לשקף את העיוות שמצאתי בהגיון המנחה אותך, והוא (להבנתי) - שיש בדת רק הכל או כלום, ומי שאינו עושה הכל, אלא רק חלק, עושה בעצם כלום (או, ע"פ דברי אותה אישה - "אנטי-הכל"). אם הדברים הללו אינם שייכים לאשכול, אני אפרוש מן הדיון בחדוה רבה.

תוקן על ידי אמשלום ב- 16/01/2007 10:01:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 10:03 לינק ישיר 

יינן,

איני חולק עליך אך הדגשתי למעלה באשכול שלסעיף א' [בהודעתך האחרונה אלי כעת] שיש גם הנראים "לייט" מבחינת אי ההחמרה המעשית, אך לאמיתו הם ישרים לא כחילונים וגויים ישרים אלא מתוך נאמנות כשירה יותר לתורה וזאת מבחינת ההחמרה המחשבתית והאומץ שלא להיסחף עם הזרם שסביבם. [השווה לטענתי אליך באשכול תנורו של עכנאי על אי הנעימות של ר' אליעזר להידבק באמת עמוקה יותר כשהיא נגד הזרם.]

תוקן על ידי ווטו1 ב- 16/01/2007 10:18:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 10:15 לינק ישיר 

וטו,
אני מסכים עם דבריך הללו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 10:30 לינק ישיר 

.

אמא שלום:

אני רוצה להתפס דוקא לשוליים. כתבת למעלה, בין השאר:

"יש מעשים דתיים גם אצל מי שאינם דתיים לגמרי"

וכי יש מעשים שאינם דתיים?

שלא לפי דעתו של מי שטוען שכל מצוה צריכה כוונה, הרי אם אפיקורוס עצמו נתן צדקה, לא קיים מצוות צדקה? ואם עזוב עזב עם שונאו, לא קיים מצווה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 10:41 לינק ישיר 

מואדיב ,

קיימת בדבר מחלוקת ראשונים . יש כאן דרגה מתחת לחוסר כוונה -"מתעסק" לדעת הרא"ה לא מקיים מצווה [ מי שאוכל כזית מצה ולא יודע שפסח חל באותו יום , כמובא בב"י ] דוגמא מעניינת האם מי שאינו מאמין יכול לקיים מצות "יישוב ארץ ישראל"  [ כידוע זו היתה טענת ב"ג בתשובתו לחזו"א על משל העגלה הריקה ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 10:53 לינק ישיר 

מואדיב וספרן,
ראו בפולמוס ב'צהר' כ"ה והלאה סביב מאמרי, ובעיקר במה שכנראה יופיע שם בגליון הקרוב משלמה קסירר ותגובתי אליו. אני מחלק שם בין הרא"ה שהביא ספרן לחילוני דהיום, וטוען שבנדון דידן גרע ממתעסק. מי שאינו מאמין אינו בר קיום מצוות, לא במתעסק ולא לא במתעסק (ודומני שגם הרא"ה לא התכוין לדין 'מתעסק' במשמעותו הרגילה, שלפי רעק"א הוא אסור), ולדעתי אף לא בר עבירות.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 11:14 לינק ישיר 

יינן וגם האחרים.
נושא האשכול הוא דתי לייט. האם מישהו יכול להגדיר מה זה דתי לא לייט. ואז נדע מה זה דתי לייט
בעייני איש מנטורי קרטא וסאטמר- אגודת ישראל זה לייט. על גבול הכפירה
בעייני איש מהאגודה אנשי המרכז הם לייט.
בעייני אנשי המרכז הדלים הם לייט.
בעייני הדלים האנשים הבאים רק בשבת להתפלל זה לייט
מפאת עצלות לא ציינתי את  מאות הביניים. למשל שבעייני הליטאים אנשי חב"ד הם כת
אז מה היא הנוסחה ללייט וללא לייט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 12:09 לינק ישיר 

מואדיב,

יש טעם רב בשאלתך, ולענ"ד היא אינה בשולים כלל ועיקר.
בלא קשר למובן ההלכתי, אני חושבת שיש משמעות רבה לכוונת העושה, ובנוסף גם לקונטקסט הסוציולוגי והערכי של מעשים מסויימים, אשר נותנים להם שם "מצוה" או "מעשה דתי".
אני מכירה אנשים רבים שנותנים צדקה, בדרכים כאלה ואחרות, אולם אין למעשה הזה, מבחינתם, שום קונטקסט דתי. ייתכן שבעבורך, כצופה מן הצד זה יראה כעשיית מצוה דתית  וזו זכותך. השאלה היא, האם בעולמם שלהם זה נתפס כמשהו בעל משמעות דתית.
דומני, שבעולם התרבותי בו אני חיה, עליה לתורה וקריאה בתורה, או השתתפות בתפילה בבית הכנסת הם מעשה דתי-יהודי, גם אם בעיני ההלכה זה חשוב פחות ,או "מצוותי" פחות, מנתינת צדקה.
[כדאי לשים לב, שהדוגמא שהבאתי בראשית דברי באשכול נסבה בדיוק על המתח הזה -
חברתי לא היתה נחשדת ב"אנטי-דתיוּת", לו היו רק בניה עולים לתורה בבר המצוה. העובדה שמבחינתה אין הבדל בינם לבין בתה, והרצון/צורך שלה לשתף את הבת במה שמבחינתה נחשב עשיה דתית, הוא זה שעורר עליה את זעם האישה המגיבה. אני מבינה, שיש אנשים שמעשה כזה - עלית בת לתורה בבת המצוה שלה -  ייחשב בעיניהם כ"לייט" מבחינה דתית, אלא שמבחינת חברתי, זו דוקא עשיה מאוד heavy מבחינה דתית, שכן היא החילה את מה שהיא מבינה כמצווה וכפעילות דתית, על כל ילדיה, גם כשהדבר דרש ממנה השתדלות מיוחדת.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 14:55 לינק ישיר 

הרב מיכי ,

[ את החלת שיטת הרא"ה על אפיקורסים , עורך ר"א וסרמן בקו"מ ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 17:28 לינק ישיר 

מואדיב,
"המאבד סלע מתוך ידו ומצאה עני והלך ונתפרנס בה מעלה עליו הכתוב כאילו זכה בה" (ספרי תצא כד, יט).

אבל יש חילוק ידוע בין מצוות שבין אדם למקום למצוות שבין אדם לחבירו:
בין אדם לחבירו, לא משנה (כ"כ) הכוונה לקיים המצווה - אלא העשייה בפועל למען חבירו (כמו כיבוד או"א, כמו צדקה וכו').
בבין אדם למקום, לעומת זאת, כל עיקר קיום המצווה הוא "בין אדם למקום".
ראו בזה לקוט שיחות חי"ט עמ' 197 - 207.

ומכאן לנושא הדיון:

אם אדם מקיים מצוה "בין אדם למקום", בעוד ש"המקום" - הקב"ה אינו תופס אצלו כלל מקום, לפחות לא במוובן הדתי-יהודי שלו, זה לכאורה חסר כל ערך.

ומכאן להגדרת דתיות-לא-לייט: נאמנות לתורה שבכתב ולתורה שבעל פה. לא איכפת לי באיזה פרשנות. ליטאית, דל"ית, חבדי"ת או אחרת. אבל פרשנות שנקודת המוצא שלה היא נאמנות תורה, ורצון לשעבד את הרצון לרצון של הבורא.

כשיתבונן האדם בעומק הבנתו ויצייר בדעתו הוויתו מאין בכל רגע ורגע ממש, האיך יעלה על דעתו כי רע לו?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 18:35 לינק ישיר 

יינן
<ורצון לשעבד את הרצון לרצון של הבורא.>
ועכשיו מתחילה הבעיה.מי יקבע מהו בדיוק רצונו של הבורא.הליטאי הדלית החבדניק הרפורמי
או אחר.האמן לי אני משוכנע ובטוח כי רצונו של הבורא. הוא בטוח שזה לא מה שאתה חושב שזה רצונו.
 ואני בטוח גם שאתה חושב ואומר אותו דבר.  נו אז מה יהיה? מה נעשה. מי יקבע מה זה רצונו של הבורא???? התשובה היא של שננו- א נ  י.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 19:23 לינק ישיר 

הגבול של דתיות יהודית 'לגיטימית' הוא לרוב האדם עצמו, שדורש מכולם להכיר בו כדתיות לגיטימית אבל זקוק לסוגים אחרים של דתיות שאותם גם הוא יוכל להוציא מחוץ למחנה.

ונעבור לדוגמאות:

מבחינת חלקים בנטו"ק וב'עדה' חלק מהליטאים הם כבר מחוץ לדרך התורה.

מבחינת חלק מהליטאים חב"ד הם כבר מחוץ לדרך התורה ו/או המזרחי הם כבר מחוץ לדרך התורה.

מבחינת החרד"ל, הדתיים-לייט הם כבר מחוץ לדרך התורה (ועבור חלקם גם מימדניקים, ליבוביצ'יאנים ועוד שאר מיני טיפוסים דתיים-שמרניים שמהלכים באטמוספירה המזרחניקית).

מבחינת הדתיים לייט, הרפורמים והקונסרבטיבים הם כבר מחוץ לדרך התורה (ע"ע ה'אל תקרא לי רפורמי/ת' שמוצמד לכל מאמר שמביע עמדות דתיות אך לא הלכתיות).

מבחינת הרפורמים והקונסרבטיבים, גם קבוצות נוצריות שיש להן זיקה ישירה ליהדות כמו 'היהודים המשיחיים' הם כבר מחוץ ליהדות, או אפילו ביחס לסוגים של 'יהדות חילונית' שמעתי כבר קולות של ביקורת כאילו 'חסר להן משהו דתי' שיש ברפורמה/אורתודוכסיה.

ואולם, כל הנ"ל ימחו נגד מי שמוציא אותם מחוץ לגדר, כלומר, כל אחד מבין שיש גדר אבל לא מבין מדוע לדעת מישהו אחר הוא עצמו נמצא מחוצה לה.

מה שמעניין לטעמי הוא היחס של כל קבוצה כזו כלפי הטענה שהיא עצמה כבר מחוץ לגדר -

הליטאים, שמותקפים לרוב על יהירותם וביטולם את האחר, כמובן שלא מוטרדים מקנאים (וכאן נחשפת מעלת הליטאיות בעיני, היעדר הביטול העצמי והצורך בלגיטימציה מאחרים). כנ"ל לגבי חב"ד.

המזרחי - ברובו כבר נגמל מהתלות באחר, והיא קיימת אולי בשוליים יותר 'מבוגרים' שלו שעוצבו בדורות הקודמים.

הדתיים-לייט מתחלקים לשניים: אלו שהם חפיפניקים מוצהרים, ולהם כמובן שאין כל רגש נחיתות. האחרים שחיים במאבק מסויים ומתוארים במאמר של עינת ברזילי, בהחלט רוויי רגש נחיתות. כל המאמר הזה הוא רגש נחיתות אחד גדול.

הרפורמים וקונסרבטיבים - לפחות ההתרשמות שלי שבחו"ל אין להם רגשי נחיתות ביחס לאורתודוכסיה, אבל בארץ יש להם רגש נחיתות שזועק מכל אמירה פומבית של התנועה ושופרותיה ודומני שגם מכתיב במידה ניכרת את הפעילות הציבורת שלהם.

ברור שחלק ממנגנון ההצדקה העצמית של כל קבוצה מחייב סוג של אמונה בייחודיות דתית שלה ביחס למי שנמצא הצידה ממנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 20:15 לינק ישיר 

הלוואי וכולנו מקיימי תרי"ג....

יקום נא זה שקיבל מבורא עולם יפוי כח לייצגו עלי אדמות ולנהל עבורו את חשבונותיו....לקבוע איזו מצווה חשובה יותר ואיזו נחשבת פחות ...

מי שמנו לקבוע כי דתיה ההולכת עם מכנסיים היא "לייט" ,
בעוד רעותה חובשת השביס, ארוכת השרוול (אשר בלשונה הרעה יכולה להחריב עיר) יכולה להתמודד על תואר ה"מודל לדתיות"?

הכי קל לקטלג ו/או לפסול לפי סממנים חצוניים...אבל הדת היא עניין שבפנימיות...בין אדם לחברו...ובין אדם לבוראו...

אין שחור ולבן....יש הרבה אפור....

משו למחשבה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2007 00:08 לינק ישיר 

משו,

זה בכלל לא משנה מה נחשוב על הזולת. הרי איננו שופטים, וגם אם נחשוב כך או אחרת, עליהם זה לא ישפיע מאומה. ואיך בכך ולא כלום. אילו היינו שופטים, היינו אכן צריכים לדעת היטב מה בליבו של כל אחד, לבחון כליות והעובר במוחות ואו אז אולי לקבוע.

אבל הדיון כאן איננו עוסק בשפיטה, אלא בהסתכלות על הזולת בתוך המוח האישי של כל אחד.

והאמן לי, שכל עוד מדובר באנשים שמקיימים תורה ומצוות במובנם המוקבל לפני מאה חמישים שנה - שרוב החרדתים והדל"ים הבינוניים ומעלה הולכים בדרך זו - אף אחד לא יטען שהוא לא דתי. הוא אולי יטען שהוא איננו צודק, אבל לא שהוא איננו דתי.

לעומת זאת, הסבירות שכל אדם שומר מצוות במובנם הידוע מזה דורות - כשעוד 90 אחוז מהעם היה שומר תומ"צ, ויותר - יחשוב על מישהי שלובשת מכנסיים והולכת בגילוי ראש, שהיא דתיה לייט, היא סבירות גבוהה. לא בגלל שהוא יודע מה שיש לה בלב, אלא משום שהסבירות היא, שהמצוות לא כ"כ מחייבים אותה. רק במה שנוח לה. יתכן ושי יוצאי דופן, יתכן שהים רבים. אבל זה לא מוציא את הסבירות שמי שבפרהסיה מקיים את המצוות לחצאים ולריבעים, הוא דתי לייט, משום שהוא לא מקבל את התורה והמצוות במובנן הידוע אלפי שנים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ההגדרה "דתיים לייט" גורמת עוול ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.