|
|
| נשלח ב-18/1/2007 13:02 |
|
| |
ימי
חשבתי בהתבסס על דברי התוס' הנ"ל שהזכרתי שבבא במחתרת יהיה משום מקלקל משום שאולי אין שם עניין של כפרה ותהיתי על כך מזה שלגבי נטילת נשמה בהריגת מזיקים לא אומרים שזה מקלקל . אבל כנראה שלק"מ , שכן רק בהרוגי בי"ד צריך להזדקק לעניין הכפרה כי אין שום תועלת אחרת שיוצאת מההריגה .
|
| נשלח ב-19/1/2007 13:10 |
|
| |
חברים, צריך לתמוך באדם גיבור שקם ועשה את חובתו האזרחית וירה בפורצים לצורך הגנה עצמית! צריך לשנות את המצב הבלתי נסבל הזה שגנבים יכולים להסיג גבול ולדרוש פיצויים אם הם נפגעו תוך כדי גנבה. מצב אבסורדי זה יכול לקרות רק במדינה חלמאית כישראל שהשלטון בה מושחת ומסואב! חתמו על העצומה לשחרורו המיידי של שי דרומי:
http://dromi.media-line.co.il
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2007 13:42 |
|
| |
רב אלקס,
רק תיקון קטן: הוא לא 'עשה את חובתו האזרחית', אלא 'מימש את זכויותיו האזרחיות'. זה הבדל קטן אבל חשוב מאד, ובפרט לאור הדיונים כאן. חוץ מזה, אני לגמרי אתו.
חברים,
אכן הקושי שהעלה מייציצנו הוא משמעותי: כיצד מותר לחלל שבת על הצלת רכוש גרידא. לכאורה זה מעלה בעייה קשה על דבריי. אך דומני שהניסוח האחרון שהעליתי (=הפיקציה) עומד במבחן הזה, וכעת מתגבשת אצלי התמונה (שתעלה לאויר כמאמר, כמובן. פרטים יבואו), ואלו עיקריה:
אין היתר להרוג אדם לשם הצלת רכוש, שכן הערך של רכוש אינו גובר על ערך חיי אדם (על אף שגם זה מעצבן את ה'אמריקאי' שבי, אך אלו העובדות ההלכתיות). לכן כשברור לו כשמש שלא ייהרג (כמו באביו) אין לו רשות להרוג את הגנב.
מאידך, ברור שיש גזירת הכתוב תמוהה ב'בא במחתרת' שהוא נחשב כרודף, אף שהוא אינו עומד בקריטריונים של רדיפה רגילה. לכן היינו צריכים פסוק מיוחד. על כן נראה, לפחות בדעת הראשונים שהבאתי (רמב"ם, ר"ן ורמ"ה ועוד), שהתורה מגדירה סיכון נמוך מאד כרדיפה, וזאת פיקציה שמטרתה לתת לבעה"ב לממש את זכותו להגן על הרכוש. כלומר יש כאן פיקציה הלכתית במישור של העצמה משפטית של הסיכויים למות במצב זה. בלי הגזיה"כ הזו לא היינו מתירים להרוג, שהרי אין סיכוי רב שזה יקרה. אבל הזכות של אדם להגן על רכושו גורמת לנו להגדיר גם סיכון קטן מאד כרדיפה.
יש לשים לב שאין רף חד משמעי מהו סיכון שמצדיק רציחה או חילול שבת וכדו'. מהו 'ספק פיקו"נ'? ובודאי לגבי רדיפה, שם יש חיים של אדם אחר על הכף. הדבר תלוי בדעת בני אדם ובנורמות מקובלות (מה מקובל באותו מקום כסיכון שאותו לא לוקחים). אם כן, התורה מכירה בסיכוי הקטן של בא במחתרת כסיכוי שהופך את הגנב לרודף.
ממילא זה מצדיק גם חילול שבת, וגם הריגה שלו.
יש לשים לב שלפי כמה דעות (ככל הזכור לי, כך מדייקים האחרונים גם ברמב"ם. פרטים בהמשך) התורה אפילו לא מחייבת להזהירו או לנסות להצילו באחד מאבריו. מותר פשוט להרוג אותו כשהוא נכנס לבית. זה בבירור לא עומד בקריטריונים של דין רודף. אבל התורה מגדירה זאת כרדיפה מפאת הזכות להגן על ממון, וכנ"ל.
עוד נקודה לא מגובשת עדיין. אם נחשוב על רודף שאינו אשם, שיש אותו סיכוי שהוא יפגע בי. האם תהיה לי רשות להרוג אותו? לדוגמא, אדם הולך על חבל בקרקס, ואם אזוז הוא ייבהל ויהרוג אותי כאינסטינקט (סתם ציור שעלה לי כעת מהשרוול). האם נאמר שאני יכול להרוג אותו כדי לממש את זכותי לזוז? דומני שלא. הסיכוי שזה יקרה הוא גדול מבא במחתרת, ובכל זאת לא נגדיר זאת כרדיפה. הסיבה היא שאין כאן אשמה של הלוליין. הוא לא עשה משהו פלילי נגדי מלכתחילה.
דוגמא נוספת (ריאלית יותר): אדם נוסע במכונית, ואני 'חתכתי' אותו. יש סיכוי שאינו אפס (נאמר כמו בא במחתרת) שהוא ייצא ויהרוג אותי (וכבר היו דברים מעולם. בגלעד דנפישי רוצחים). האם מותר לי להקדים ולהרוג אותו מדין רודף? ובשבת? דומני שגם כאן ברור שלא. הסיבה היא שאין כאן זכות להגן על ממוני ואין אשמה מקדמית.
אולי הדוגמאות לא טובות, ואני צריך עוד לחשוב על משהו מוצלח יותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2007 19:08 |
|
| |
לי נראה שההיתר להרוג את הגנב בכלל לא קשור לזכות של האדם להגן על ממונו שלו.
הסיכוי שהגנב ירצח הוא אכן קטן, ודוקא בגלל זה הנגנב עלול להגן על ממונו ולחשוב; "הרי הוא לא ירצח..", ולכן הנגנב גם עלול להרצח. אם לא נתיר לו להרוג, הוא פשוט יקום ויגן על ממונו בלי להרוג, ויש סיכוי שיהרג. ואם נאסור עליו להגן על ממונו (ע"מ לחסוך אבדות בנפש), העולם יחרב בגנבות. על כן הותר לנגנב להגן על ממונו, וכיוון שיש חשש שירצח ע"י הפושע, מותר לו גם להגן על עצמו ולהרוג.
אנחנו לא מתייחסים לזכויות הגנב, ועל אף שמדובר רק ב"ספק רודף", מותר להרוג אותו לכתחילה, היות והוא האשם במצב בו הוא חשוד כרוצח.
כיצד התורה התירה לרצוח בכזאת קלות? הרי זה ספק קטן?
לאחר דין התורה, הסיכוי שירצח גדול יותר היות ו א. כעת הגנב יודע שיש היתר להורגו, ועל כן הוא במידה מסויימת מתחייב בנפשו. ב. כעת הגנב יודע שיש היתר להורגו, ועל כן יש חשש גדול יותר שהוא יבוא מוכן לרצוח בעצמו ע"מ להגן על עצמו. ג. דין התורה גרם למספר הגנבים לרדת, דין התורה גרם לגנב להזהר ממפגש עם הנגנב. (כך מתמעטת הרציחה והחשש לה) ---------------------------------------- למיכי:
יש דעות שדין רודף קיים גם כשהרודף לא מתכוון.
אין שום דעה או הלכה ואין הגיון המאפשר הריגה של אדם אחר המפריע לי להגן על ממוני בלא כוונה.
לכן ההיתר להרוג לא נובע מהזכות להגן על ממון, אלא שהוא בגדר תקנה כללית שמגנה על חיי הנגנב (ומעדיפה את חייו שינצלו מספק פקו"נ) היות והוא עלול למות כשהוא אינו אשם.
תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 20/01/2007 19:19:08
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2007 19:42 |
|
| |
בלי ההיתר לרצוח את הגנב:
אדם היה מגן על ממונו ומתוך 1000 גנבות היו 250 מגיעים לעימות עם הנגנב, וב 20 מקרים גם היו רוצחים את הנגנב התמים, הצדיק, שרק רצה להגן על ממונו.
אם התורה היתה אוסרת לנגנב להגן על ממונו, המציאות היתה אסון. לצדיקים לא היתה נשארת אגורה (ובפרט כשהגנבים יודעים את הדין). - תיקון העולם לא מאפשר דין כזה.
לאחר שהתורה התירה להרוג את הגנב:
מתוך 1000 גנבים, 500 יעדיפו לא לקחת סיכון.
מתוך 500, 450, יצליחו לקחת סיכון מחושב מאוד שלא יאפשר מפגש עם הנגנב.
מתוך ה 50 יהיו כמה שיברחו מיד כשישימו לב שבעל הבית התעורר (הרי מותר לו לרצוח).
השאר, לא רק שהם האשמים במצב, קיים חשש סביר שהם רוצחים (הרי הם מודעים לדין ומן הסתם מוכנים להקדים לו תרופה), ובמידה מסויימת גם מתחייבים בנפשם.
גם אם מספר המתים לאחר דין התורה יהיה גדול יותר, הרי שיומתו ב"צדק" לעומת הצדיק שהיה מגן על ממונו. הם גם אשמים, גם מוכנים לרצוח, גם מתחייבים בנפשם.
תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 20/01/2007 19:42:42
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2007 19:48 |
|
| |
אבגד,
'יש דעות'? לכל הדעות יש דין רודף גם בלי כוונה. אמנם בתינוק משמע בגמ' שהוא אינו רודף, אך בפשט הגמרא זה מפני שאין מעשה רדיפה כלל (מן שמיא קא רדפו ליה). והרמב"ם כותב שהוא אינו רודף, אלא 'כרודף' (כנראה מאותה סיבה). אך קטן רודף הוי כרודף בלי כוונה ודינו מוות. זוהי גמרא מפורשת ונפסקה בכל הפוסקים. ואם מישהו יורה ברחוב כי הוא נתקף אמוק, אז הוא רודף בלי כוונה, ועדיין דין רודף לו. והפוסקים האריכו בכל מיני מקרים (כמו שידוך שאינו מגלה לבת זוגו שהוא חולה וכדו'), ואכ"מ.
ולעצם טיעונך, לא הבנתי אותו. הרי גם אתה טוען שאם נאסור עליו להתגונן העולם ייחרב מגניבות, וזה גופא הטיעון שלי. שההיתר מבוסס על הדאגה לממון ולא על החשש לנפש.
לכל החברים,
השבת ראיתי שהרב שך מדייק ברמב"ם להדיא ככל דבריי (זכה לכוין לדעתי הרחבה). ראשית, הוא מביא שהרמב"ם בעשה רל"ט כותב לדון את דין הגנב, ומכליל בזה את בא במחתרת. הוא כותב שם שהמיתה היא עונש על הגנב ולא מדין רודף. וכן נראה להוכיח מעצם העובדה שהרמב"ם ממקם את דין בא במחתרת בהלכות גניבה ולא בהל' רוצח ושמירת הנפש (יחד עם דין רודף).
הרב שך גם כותב שברמת סיכון כזו ברור שלא חל דין רודף, וזה אפילו לא סיכון ברמה של ספק פיקו"נ, שאל"כ לא היה צריך פסוק מיוחד על 'בא במחתרת'.
אמנם הוא קורא לזה 'גזירת הכתוב', אך אני כאן הצעתי הסבר ל'גזיה"כ' הזו.
עוד ראיתי בהגהות מיימוניות בסוה"ל גניבה שמביא מהסמ"ג והיראים שהשוו דין בא במחתרת לדין מוסר (הכוונה למוסר ממון), והתירו את דמו של המוסר (לפני המסירה), ומקורם משו"ת מהר"ם מרוטנבורג. אמנם יש שם שני ניסוחים שונים (בתשובות מיימוניות ט"ו, ובהגמי"י), ועמד על כך האפיקי ים ח"ב סי' מ.
בפשטות דין מוסר הוא הדוגמא שחיפשתי. הרי החשש לסיכון חיים הוא מגוחך. לכן לדעתי ההשוואה אומרת שאם הוא מוסר את ממונו, הוי כמו גנב, ולכן מותר להורגו מתוך הזכות להגן על ממוני (ואולי אפילו כוונתו לומר שאם אדם אינו מעמיד עצמו על ממונו, אז סימן שממונו חביב עליו כגופו, ולכן הוי כתוקף את גופו, ואכתי צל"ע בזה). לכן ברור שהאפשרות הרחוקה שיגיעו לנפשות היא רק הבסיס להחיל את הפיקציה של בא במחתרת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2007 20:00 |
|
| |
הרי ברור שהיתה אפשרות לאסור עליו להגן על ממונו, מה שהיה מעלה את מספר הגנבות לפי עשרות אלפים, ולא מאפשר את קיום החיים. האיסור להגן על ממון לא נמנע מחמת הזכות הפרטית שלך להגן על ממונך, אלא מחמת תיקון העולם.
לאחר שזה לא נאסר, רוב הנגנבים יגנו על ממונם (ולא יחששו לפקו"נ, שזה לא מצוי). וע"מ למנוע את מותם שלך חלק קטן מהם, העדיפו להתיר להם להרוג (כמו שכתבתי קודם).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2007 21:48 |
|
| |
אבגד,
גם הזכות שלי להגן על ממוני היא חלק מתיקון העולם, ותיקון העולם אינו אלא הדאגה לממונם של הרבה פרטים כמוני. אבל על זה אני כבר לא מתווכח. כל עוד אנו מסכימים שההיתר להרוג הוא מדיני הגניבה ולא מדין רודף (לא בגלל סכנת החיים).
רק אעיר שמחלק מהראשונים משמע שלא ניתן היה לאסור עליו להגן על ממונו כי אדם אינו מעמיד עצמו על ממונו (כלומר הוא לא היה שומע לנו). אמנם הקשיתי על כך מדליקה בשבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2007 22:05 |
|
| |
גם אני אוסיף מחוויות השבת.
שוחחתי עם מו"ר הגרב"ד פוברסקי, להלן תמצית השיחה: יש צורך בדרשה להתיר הריגת בא במחתרת בשבת, הגמרא אומרת שהיה מקום ללמוד מהרוגי בית דין שאין הריגתם דוחה שבת, ברודף לא היתה הו"א כזו, הרי לנו שבא במחתרת הוא כעין עונש ולא הצלה גרידא. אמנם אין בזה די, שהרי הרוגי בית דין יש מלאכה בהריגתם ולכן אסור, בבא במחתרת יש לדון שהרי אין צורך בהריגתו והרי זה כצד נחש שמותר. לשיטת הרמב"ם מיושב, הרמב"ם כותב בפרק כד מהלכות שבת באסור לענוש בשבת ואף להלקות, הרי שזהו איסור בפני עצמו ואינו מחמת המלאכה שבענישה, ואחר שזכינו שבא במחתרת הוא עונש יש לאסור זאת בשבת. והטעם שאינו נחשב לרודף גמור שהפיקו"נ ידחה שבת הוא משום שבידי להסתלק מהזירה אלא שאיני מחויב בזה מצד נפשות, הרי שראובן אומר לשמעון: עמוד, ולא אירה בך. הרשות נתונה לשמעון להורגו שהרי אינו רשאי לצוות עליו לעמוד ואין לו להכנע לטרור, זכותו לראות בזה איום הריגה נטו והבא להרגך השכם להרגו, אמנם אם יארע זה בשבת יהיה אסור מצד איסור שבת. (ומה המסקנא?)
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 00:36 |
|
| |
מאיר,
מה החידוש כאן? לגבי הראיה שבא במחרת הוא עונש הרי זה מוכח מהרמב"ם בספהמ"צ שהביא הרב שך וממיקום ההלכות בהל' גניבה (ולא רוצח ושמירת הנפש). ועוד איתא במשנה שהוא 'נדון על שם סופו'. ובפשטות הכוונה היא שהוא נענש בגלל סופו. אמנם השאלה היא מהו סופו? הרי מבחינת הריגה הסיכוי קטן, ולהטיל עליו עונש על הריגה זה פשוט מגוחך. לכן מסתבר שזה בגלל שסופו לגנוב (שם הסיכוי ודאי, אם לא אעצור אותו. וזה ממש כרודף רגיל שנענש על שם שעתיד לרצוח, וגם שם זה ודאי לולא התערבות המציל). הרי לך שזהו עונש על הגניבה.
ועוד הערה: שיטת הרמב"ם היא שבמשאצל"ג חייב, ולכן אין הריגה שפטור עליה.
ולסיום: הטעם שהוא אינו נחשב לרודף גמור הוא לא רק מפני שבידי להסתלק, שכך מבין כל מי שמתחיל ללמוד את הסוגיא. הטעם הוא גם מפני שסיכויי ההריגה מבוססים על ספקולציה בסבירות נמוכה (שהגנב עתיד להרוג). כל קשר בינו לבין רודף רגיל הוא מקרי בהחלט, ואף אחד לא היה מתיר להרוג רודף בכה"ג, וכמו שכתבתי לעיל (וכ"כ הרב שך).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 10:55 |
|
| |
לא סביר שזו פיקציה. אפשר להבין שחז"ל, שחיו כמה אלפי שנים לאחר מתן תורה,
ממציאים פיקציות, כדי להתמודד עם מציאות שהשתנתה באופן מהותי מאז מתן
תורה. אבל כאן הרי מדובר בדין תורה. אם, אכן, מצד הצדק, ראוי להתיר לנגנב
להרוג את הגנב כדי להציל את רכושו, מדוע זה לא נכתב בפירוש בתורה? מדוע
התורה צריכה להמציא "פיקציה" של פיקוח נפש, ולא לכתוב בפירוש את הדין
הצודק וההגיוני?!
בנוסף לכך, יש כאן תוצאת לוואי לא צודקת, במצב שבו הפיקציה לא פועלת
- אם ברור כשמש שאין סכנת חיים, הנגנב צריך לוותר על כל רכושו, וזה לא
הוגן; היה אפשר להימנע מכך אילו היה כתוב בפירוש בתורה שמותר להרוג גנב!
נראה לי שכדי להבין את הסוגיה יש לקרוא בעיון את הפסוק שעליו היא מסתמכת:
שמות כב2: "אם זרחה השמש עליו דמים לו שלם ישלם; אם אין לו ונמכר בגנבתו "
*--n**--m*כלומר: אם ברור כשמש שהגנב אינו מסוכן, אז הנגנב יכול
לתפוש אותו ולהביאו לדין, שבו יכריחו אותו לשלם את הגניבה, ואם לא יוכל
לשלם את הגניבה בכסף, יצטרך לשלם אותה בעבדות. כלומר, הנגנב לא מוותר על
אף שקל מרכושו לטובת הגנב; הוא רק "מלווה" את רכושו לגנב, עד המשפט (ולפי
שיטתי באשכול "אין מחיר לחיים", שהוזכר לעיל,
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2093987 קיימת חובה להציל
חיים בהלוואה).
לפי זה, הדין "אם זרחה השמש עליו דמים לו" חל רק כאשר "שלם ישלם", רק כאשר יש אפשרות להביא את הגנב לדין ולהכריחו לשלם; אבל אם אין אפשרות כזאת, אז מותר להרגו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 13:09 |
|
| |
אראל,
1. למען האמת חשבתי על האפשרות הזו, אבל קשה לי עליה: לא מופיע באף פוסק שאם אי אפשר להוציא ממנו תשלום מותר להרוג אותו. להיפך, מוסכם שאסור להרוג אותו אחרי שיצא מהמחתרת. ומה אם אין לו כסף?
2. מטרת הפיקציה היא לומר לנו שאין השוואה בין חיי אדם לבין ממון, ולכן טרחו לעגן את ההיתר באיום על הנפש. התורה כותבת לנו שההיתר הוא רק כשיש איום על הנפש, אך בפועל אין לכך שום נפ"מ, שכן איננו צריכים לברר מאומה לפני שהורגים את הגנב, וניתן להרוג אותו מיידית.
הדבר דומה ל'עין תחת עין', שגם שם התורה מתנסחת באופן שמצביע על הערך התיאורטי, אך את ההתנהגות בפועל היא מותירה לדרשה. אגב, גם שם ישנן השלכות הלכתיות גם לפשט ולא רק לדרש. ולכן גם אצלנו יש השלכות כאלה, לפחות תיאורטית, שבאב על בנו אסור להרוג. העובדה שהנגנב הבודד עלול לסבול היא ברורה, ובכל זאת זה שווה את החינוך לציבור כולו שחיים אינם בני השוואה לממון.
הביטוי 'פיקציה' אינו מדוייק כאן. נכון יותר לומר שהסיכוי האובייקטיבי לאיום על החיים הוא אמנם קטן, אך בין כה וכה אין בהלכה הגדרות ברורות לסיכוי שמתיר רציחה או חילול שבת. לכן כאן התורה, מסיבותיה שלה (=הזכות להגן על הממון), מעצימה אותו וקובעת שבכל זאת זה נכנס לגדרי פיקו"נ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 14:33 |
|
| |
אנסה שוב:
נניח שבנהר שליד הבית שלי, בממוצע, כל שבועיים (או כל יומיים) טובע למוות בן אדם אחד.
כמה פעמים בחיי, כשהצצתי מהחלון, ראיתי אדם עומד לטבוע והצלתי את חייו.
האם מותר לי להתפנות לעיסוקים אחרים? האם מותר לי לעזוב את הנהר? הרי זה ספק פיקו"נ...
מותר.
אין זה אומר שהעיסוקים שלי חשובים יותר מספק פיקוח נפש, אלא שאם הייתי מחוייב להשאר צמוד לנהר, מדובר היה כאן בדין שלא מאפשר לבני האדם לחיות. לא ניתן לשעבד את האדם לנהר.
הוא הדין כאן: לא נאסר על האדם להגן על ממונו ע"מ לאפשר את קיום העולם והצדק החברתי. לאחר שלא אסרנו עליו, ועל כורחך שפעמים וייווצר עימות אלים בין גנב לנגנב, באה התורה להגן על חייו של הנגנב דוקא, מהסיבות שכתבתי לעיל. אין זה אומר שהזכות שלי להגן על הממון שלי עדיפה מחיי אדם.
תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 21/01/2007 14:49:11
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 15:49 |
|
| |
אבגד,
כפי שכתבתי לעיל: אני מסכים לכל מילה.
איפה לדעתך הויכוח?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 16:05 |
|
| |
מיכי
כתבת קודם: "כל עוד אנו מסכימים שההיתר להרוג הוא מדיני הגניבה ולא מדין רודף (לא בגלל סכנת החיים)"
לאחר שנפסלה האפשרות לאסור על האדם להגן על ממונו (מטעמי תיקון העולם), הותר לו בסופו של דבר גם להקדים ולהרוג את הרוצח ע"מ להגן על חייו.
|
|
|
|
|