| נשלח ב-16/1/2007 11:38 |
|
| |
האם איבדנו חצי עולם?
ב"ה
לפני מספר שבועות נשאלתי ע"י בחורה שאינה שומרת מצוות את השאלה הבאה-
בחברה החרדית קיימת הפרדה מוחלטת בין גברים לנשים מהגיל הרך ועד לבגרות. גם לאחר הנישואין הנשים אינן מתערבות בגברים. מדוע ההתייחסות שלכם לקשר בין גברים לנשים מתפרש אוטומטית כקשר מיני? מדוע להפסיד דעות, רעיונות, אישיות, רוח והשראה של חצי עולם?!
היא הוסיפה שאינה רוצה תשובה בסגנון- כמה רע אצל החילונים ולמה הביאה אותם תרבות החופש בין המינים.
בהמשך אביא את עיקרי תשובתי. בינתיים אשמח לשמוע גם את רעיונותיכם.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 12:12 |
|
| |
בעזהי"ת
א. כרגיל, דיונים כגון אלו שאת מנהלת עם אותה בחורה, הולכים לשומקום. הסכמה עם הטיעון שתעלי, תגרור איתה בהכרח הזדהות, ומסקנת ההזדהות הזו תחייב מהלך פנימי שהיא אינה רוצה בו מלכתחילה ובשום אופן. לכן, הרוב המוחלט של דיוני דתיים-חילונים, במקרה הטוב טובעים בביצה שאף אחד לא רוצה לדשדש בה יותר, ובמקרה הרע מגיעים להתלהמות ועלבונות.
ב. נקודת החילוק בין השקפות העולם, אינה בזאת שהעולם החרדי רואה כל קשר בין גברים לנשים כקשר מיני, ואילו העולם החילוני מוכן להביט אל הגוונים האחרים שביחסי אנוש. נקודת החילוק היא הרוע שהעולם היהודי רואה ביחסי מין שאינם במסגרת נישואין, נאמנות ובניה עצמית ומשפחתית.
והיות שלדידה של אותה אחת, אין שום רע ואין שום פסול במערכות יחסים בין בוגרים באשר הם, כעדר שימפנזות בגן החיות, הרי שבאמת אין שום בעיה במערכת יחסים 'אפלטונית', שהרי מקסימום היא תגלוש לקיום יחסים בפועל -וכאמור, מה רע בזה?
והיות שלדידה אין בכך רע, הרי שהעובדה הפשוטה שחלק נרחב מקיום יחסי אישות צמחו ממערכות יחסים 'אפלטוניות' (כולל שלה), כמעט ואינה משחקת תפקיד.
ליהודי הנאמן, העובדה הזו היא "יהרג ובל יעבור".
ג. ממש כמו שקע החשמל.
לך תסביר ליליד יערות ברזילאי, שמעולם לא ראה את הטכנולוגיה של ימינו, שלא סתם כך יש מכסה פלסטיק מבודד על שקע החשמל, ושיש בחוטים הקטנים והמצחיקים האלה דבר קטלני לא פחות משריפת יער או מנחש אנקונדה רעב.
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 16/01/2007 12:17:03
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 12:21 |
|
| |
לפני תשובה.
האם תומר, ילד חילוני שגדל בצורת גידול חילונית נושא בחובו אוצר בלום של דעות ורעיונות מכל העולם? לא הוא מכיר את סביבתו, בני משפחתו,( את דעותיו של לאקי הכלב הוא יודע מהאינטואיציה) את כיתתו את החברה ממקומות הלימוד שלו וזהו.
לא הבדל גדול בין חרד לחילוני.
אדם שאוהב לשמוע רעיונות חדשים ומוכן לשמוע, בכל חברה ניתן להשמיע אותם.
אגב, מישהו ראה פעם ילדים חילוניים משחקים למשל, תמיד הבנות בחוץ, גם אצל חילוניים בוגרים היחס לרעיונות הבנות מלווה בהרבה מקרים באיזשהו ניצוץ של מיניות (יצא לי לא פעם לראות את זה) .
לעומת זאת דווקא אצל החרדים כשאשה מביעה את דעתה, (קינתה של האשה העובדת לדוגמא) ההתייחסות ברוב המקרים היא עניינית, דווקא מכיוון שמדובר באנשים שהניצוץ המיני לא מפריע למהלך הדיון, כמו בני משפחה או אנשים שכלל אינם מכירים (כמו בפורום זה ואחרים) או סופרות שרבות מהן כותבות במגוון כלי התקשורת החרדיים.
ומכאן תשובתי:
ראשית ,
ההפרדה לא מוחלטת בתוך המשפחה ובעוד דרכים..
היחס לנשים ברוב המקרים מלווה תמיד בניצוץ מיני, כן גם אצל חילונים.(נו, תתוכחו)
איננו מפסידים דעות, לא של חצי עולם וגם לא של הנשים שסביבנו, אלא שהקשר נעשה בצורה ראויה יותר - ולכן בד"כ גם עניינית יותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 12:54 |
|
| |
האם טבע האדם השתנה? או האם אז לא ידעו מה שיודעים היום בנושא המיני?
תענית פרק ד משנה ח
שבהן בנות ירושלם יוצאות בכלי לבן שאולין שלא לבייש את מי שאין לו כל הכלים טעונין טבילה ובנות ירושלים יוצאות וחולות בכרמים ומה היו אומרות בחור שא נא עיניך וראה מה אתה בורר לך אל תתן עיניך בנוי תן עיניך במשפחה (משלי ל"א) שקר החן והבל היופי אשה יראת ה' היא תתהלל ואומר תנו לה מפרי ידיה ויהללוה בשערים מעשיה וכן הוא אומר (שיר ג') צאינה וראינה בנות ציון במלך שלמה בעטרה שעטרה לו אמו ביום חתונתו וביום שמחת לבו ביום חתונתו זו מתן תורה וביום שמחת לבו זה בנין בית המקדש שיבנה במהרה בימינו אמן:
שבהן בנות ירושלם יוצאות בכלי לבן שאולין שלא לבייש את מי שאין לו כל הכלים טעונין טבילה ובנות ירושלים יוצאות וחולות בכרמים ומה היו אומרות בחור שא נא עיניך וראה מה אתה בורר לך אל תתן עיניך בנוי תן עיניך במשפחה שקר החן והבל היופי אשה יראת ה' היא תתהלל ואומר תנו לה מפרי ידיה ויהללוה בשערים מעשיה וכן הוא אומר צאינה וראינה בנות ציון במלך שלמה בעטרה שעטרה לו אמו ביום חתונתו וביום שמחת לבו ביום חתונתו זו מתן תורה וביום שמחת לבו זה בנין בית המקדש שיבנה במהרה בימינו אמן:
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 13:06 |
|
| |
בעזהי"ת
עד שאתה מפליג לידיעותיהם של חז"ל, תמהני שאינך מדקדק באשר כתבת כאן לנגד העין. מה הקשר בין יו"ט שהיה לישראל פעם ופעמיים בשנה, בפרהסיה ובקהל רב, למטרת נישואין בלבד, ובין להתייחד 'אפלטונית' עם אשה? מה טעם בדברי קנטרנות?
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 13:37 |
|
| |
אלשיך
מכל המפגשים בכרמים יצאו רק שידוכים? כך נוהגות בנות טובים? בוחרים את החתן לבד?
אני לא בטוח שבין הכרמים ובין העצים זה בדיוק הגדרה של פרהסיה.
אגב סתם בשביל הידיעה
לא בחיל ולא בכח כי אם ברוחי אמר ה' צבאות
אף פעם לא הבנתי, לא בחיל ולא בכח אני מבין. אבל מה ברוחי? מה ברוחי? מה אנו עושים
יותר נכון מה הנביא מבקש מאתנו לעשות ברוח ה"
נדמה לי שאם הית לומד את הפסוק לפי דרשתו של בן זומה, לא היתה משתמש בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 13:37 |
|
| |
אגב, לפי היכרותי הבינונית את הציבור הדתי-לאומי המצב הוא גם כזה אם כי מעט פחות קיצוני, מה שאולי מראה שזה מצב אופייני לדת בכלל ולאו דווקא לחרדים,
אלישיר,
האם לדעתך חילונים לא מכירים נשים כמו שברזילאי מיערות העד לא מכיר חשמל?
האם בהודעתך לירוחם חשבת על זה שבציבור החרדי אפילו פעם בשנה זה לא קיים?
[אלישיר, אתה צודק שבעיית התקשורת עם השונה ממך קיימת אבל לדעתי הבעייה היא גם בך, אתה אינך מוכן להיכנס לוויכוח רעיוני עם חילונים וכתוצאה מכך אתה חושב שהם ישר מתחילים להתקיף בלי אבחנה, החכמה היא לא לדבר רק עם אנשים שמראש אתה יודע שיקשיבו, החכמה היא לדבר בצורה כזאת שאנשים יקשיבו לך, (אני מקווה שדבריי כאן עומדים בקריטריונים...)],
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 13:50 |
|
| |
בעזהי"ת
ירוחם.
פתחת בדרכם של חז"ל, שבתרבותם היו ימים טובים לישראל שמטרתם הייתה אחת ויחידה -להקים בית בישראל, ועכשיו פתאום אתה קופץ לקצה השני, לכך שהסתברותית בוודאי היו גם כאלה שחיפשו לטעון עצמם על הפנויה? מה הקשר בין אותם נטענים על הפנויה, ובין דרכם של חז"ל שקצרה אצלך רוב הלל ושבח בהודעתך הקודמת?
באת להעמיס ולומר שכשיוצאים המון עם, בנות ובחורים ובוודאי קהל נוסף, ובוודאי שוטרים (כאשר השתלשל והגיע להיות להלכה), אל הכרמים, מתוך שאין זאת לחלוטין במרכז זרקורי הבמה, אין זאת פרהסיה גמורה. כאילו יש בכך איזה צל צילו של יחוד. כאילו אדם שפוי בדעתו יבוא על הפנויה בעוד המון העם מטרים ספורים ממנו.
נו באמת.
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 16/01/2007 14:31:28
תוקן על ידי - אגודה_אחת - 17/01/2007 13:46:01
|
| נשלח ב-16/1/2007 13:54 |
|
| |
בעזהי"ת
גוונא.
א. לא ירדת לסוף דברי.
וכי דיברתי על היכרות עם אופיין של הנשים? מה הקשר?
דיברתי על ההפרש בין תרבות שבה יש לגיטימיות ליחסי אישות מזדמנים, ואף לבגידות של נשואים, וגרוע מכך יותר ויותר, ובין תרבות שבה גילוי עריות מסוייג ב"יהרג ובל יעבור".
התרבות החילונית מכירה בתוקף חוקי היהדות, בתוקף ההגיון של "יהרג ובל יעבור", בערך כמו שצייד-לוחם מאגן האמזונאס, יכיר בתוקף חוטים קטנים ומצחיקים -להיות קטלניים ומפחידים.
ב. מה הקשר בין ט"ו באב וכו', שהביא ירוחם, ובין מערכות יחסים אפלטוניות דהיום? וכי אם נייסד בציבור החרדי כיום את אותו מעמד מימי התנאים, יש בזאת משהו כלפי הלגיטימיות היהודית של סטודנט למשפטים להתארח למרתון לימודים 'אפלטוני' לכאורא -בביתה הפרטי של חברתו לספסל האקדמיה?
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 16/01/2007 13:56:49
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 14:02 |
|
| |
ב"ה
אלישיר,
תתפלא לשמוע שיש בין אחינו שאינם שומרי מצוות שלא שואלים על מנת לקנטר אלא על מנת להבין. בכל אופן, תודה על תגובתך.
הבטחתי לאותה בחורה שאעלה את הדברים בהרחבה על הכתב ואביא לה, ואז בע"ה אביאם גם כאן.
והנה עיקרי הדברים כפי שאני עניתי לה בינתיים-
שאלתה מתחלקת לשני חלקים-
1. מדוע ההבט שלנו על קשר בין גברים לנשים הוא מיני בלבד?
2. מדוע להפסיד דעות וכו' של אנשים רבים כל כך?
לגבי שאלתה הראשונה-
זוהי תמימות להסתכל על אפשרות של ידידות אפלטונית בין גברים ונשים לאורך זמן. זוהי התעלמות מן הטבע הבסיסי הקיים באנושות והוא כח המשיכה בין שני המינים. כשם שלא ניתן לבודד את האדם מצרכיו לאכול, לשתות, לישון, כך לא ניתן לבודד את האדם מנטיותיו ומשיכותיו שטבע בו ה'. זהו חלק מאישיותו ותכונות נפשו. זה האדם.
ההבט שלנו על הקשר בין גברים לנשים איננו מיני בלבד, כפי שכתב יפה איש לומד. יחד עם זאת מכיוון שהתורה אוסרת על קרבה פיזית בין גבר ואשה שאינם נשואים, אנו נותנים את הדעת להשלכות שעלולות לצאת מקשר שכזה, מצד טבע האדם, על מנת שלא לעבור על איסור תורה. וכאן יש מקום להכנס לטעם שהתורה אסרה קרבה פיזית בין גברים לנשים שאינם בני משפחה והדברים ידועים.
לגבי השאלה השניה- מצד אחד ניתן לומר כפי שכתב אישלומד שאכן אנו נתקלים גברים בנשים בהזדמנויות שונות ולומדים אלו מאלו. בנוסף הרי שבעלי המקצוע אינם מתחלקים לנשים וגברים אלא אשה מתייעצת עם איש ואיש עם אשה.
לדעתי, בחיי היום יום, במפגש השוטף עם החברה- כאן מצויה למעשה נקודת שאלתה.ועל זה אמרתי לה, שכל רווח צריך להבחן אל מול ההפסד. ועדיף יצא הפסדו בשכרו מאשר שכרו בהפסדו.
הנזקים שעלולים להגרם לשלימות התא המשפחתי כתוצאה מהתערובת בין גברים לנשים, הם כל כך גדולים שאנו מעדיפים לוותר על הקשר הזה ולהסתפק בקשר מקצועי/הלכתי בלבד, אמנם ויתרנו על העשרת ידע ורוח אך הרוחנו שלימות נפשית ויציבות משפחתית אשר קיומית לכל אדם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 16:44 |
|
| |
אלשיך
עליך אמר שלמה
קהלת פרק ז פסוק כט
לְבַד רְאֵה זֶה מָצָאתִי אֲשֶר עָשָה הָאֱלֹהִים אֶת הָאָדָם יָשָר וְהֵמָה בִקְשׁוּ חִשׁבֹנוֹת רַבּים:
אני כתבתי שהכוונה היתה לבא על הפנויה? אני כתבתי שזה להרבות ביציאות? אני כתבתי שהיה רצון לבא על הפנויה?
נדמה לי ידידי כי מתוך הרהורי לבך אתה מדבר. כל כוונתי היתה להראות, שבתקופת חז"ל נפגשו זכרים ונקבות בלי ההורים. כמובן שלמטרות שידוכין. אבל בכל אופן הם נפגשו. התמיהה שלי איך היום היה מתקבל מפגשים מסוג כזה בחוגים שאתה מיצגם בשצף קצף כזה.
להזכירך כי המפגשים האלו היו גם ביום הכיפורים!!!???
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2007 00:16 |
|
| |
תמה אני אם הנושא הזה מתאים לפורום הזה. ובכלל זה נושא עדין שהכתיבה בו קשה ומחייבת רגישות וזהירות.
אך אכתוב מה שדנו בדבר פעם בעצור חושבים.
יש לנו כפילות ביחסנו למין השני. כפילות שהיא אולי פרי היותנו גם יצורים בעלי חיים. כאשר גבר מדבר עם אשה, הוא מתייחס אליה כאל אדם, אך ברובד כלשהו הוא רואה בה גם את הצד הזוגי.
האם זה תמיד קיים? איני יודע. גם לא ברור לי איך ראו זאת חז"ל. יש מקומות שאפשר להסיק מהם, או לשער על פיהם, שכל אדם חשוד על כך בכל זמן ובכל מקום. אך יתכן שזה ענין תרבותי ומה שהחמירו בזה הוא לפי רוב הבריות.
יתכן גם שאדם אינו מסוגל לזהות בעצמו את הנטיה הזו. יתכן שאדם ירגיש שהוא מדבר עם נשים ועומד איתן בקשר והכל בסדר וזה יחס של אדם לאדם. אבל ההסתכלות הנוספת, הרואה באשה נקבה, עדיין קיימת במקום כלשהו באישיות, בתודעה, בתת מודע. אולי פרויד צדק בנקודה זו (והרי יש אומרים שבזה הלך בעקבות חז"ל). איך אפשר לדעת מה יש בתת מודע? על פי הגדרה זה בלתי אפשרי!
אציין שני מקורות שנוגעים בשאלה יסודית זו.
א. מעשה באחד האמוראים שהיה מרכיב כלה על כתפיו ורוקד איתה. והיו הדברים לצנינים בעיני חכמים. רק כשנפטר ראו מי שראו הדס של אש על מיטתו, והבינו מזה שהיתה כוונתו לשם שמים. עד אז, חשדוהו!
יש לקרוא את הסיפור הזה ולהתבונן במה שהיה לפני מעשה ההדס. חכמים גדולים וצדיקים חשדוהו, מפני שלא האמינו שביכולת בן תמותה לרקוד כך עם אשה בלי הרהור (ויש לעיין אם הרהור זה אסור בפני עצמו, ובאיזו רמה של הרהור מדובר כאן, ואם זה איסור תורה או מדרבנן).
ב. שנינו שיש המלצה של חז"ל: אל תרבה שיחה עם האשה. (יש גם מעשה של ברוריה שהקפידה על מילה יתרה, אבל הרושם שלי האישי מאד הוא שזו לשון הפרזה).
על כל פנים, נראה לי שיש הבדל בין שיחה כללית לבין ריקוד עם כלה על הכתפים. ולכן, על עצם ההנחה של פותח האשכול אני תוהה.
נכון שהוא שבחברה שלנו, במיוחד בחלקים מסויימים שלה, יש הסתייגות רבה מאד משיחה עם אשה. אבל אולי זה תלוי בהקשר.
לא נדבר עם אשה ברוב המקומות, אבל אם זה לצורכי עבודה וקשר מקצועי, כן נעשה זאת.
בשעתו הסביר אחד מחכמי הפורום עצכח את הדברים כך: כאשר אנו עומדים בקשר עם המין השני מבחינה מקצועית, אנו רואים בו (או יותר נכון: בה) את הצד המקצועי, או האנושי.
לעומת זה, בהקשרים אחרים אנו רואים בה את האשה. ולכן הדבר נאסר. אם מן הדין, אם מן המנהג והחומרה.
אבל כאן יש פרדוקס. דווקא האיסורים הרבים גורמים לנו לראות את האשה כאשה גם כאשר אולי הנטיה הטבעית לא היתה כזו.
כבר העיד אחד מן התמימים והישרים בחכמי עצכח שהיה פעם "תינוק שנשבה" והתעלה והחכים, שבהיותו לא מודע למצוות לא היה חושש לשבת ליד אשה באוטובוס, ולא היה בזה שום בית מיחוש. אך כאשר התחיל לדקדק במצוות, פתאום הפריע לו לשבת ליד אשה. פתאום ראה בה את הצד הנשי. וההסתכלות החדשה הזו לא היתה טבעית, אלא דווקא פרי ההלכה להתרחק ולשמור על ריחוק.
לפי זה, כאשר אנו עוסקים בקשר מקצועי עם נשים, הצד הזה, הנקבי, אינו בולט ולכן אולי יש מקום לומר שאין איסור בקשר כזה.
אבל כאשר הקשר נעשה בנסיבות אחרות, חלים דברי חז"ל שיש להיזהר מייחוד ומקשר יתר עם האשה בתור אשה.
האם אנו מפסידים משהו בגלל זה? מסתבר שכן. אבל אם לא ניזהר בזה, כנראה נפסיד יותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2007 02:48 |
|
| |
אני לא סבור שההיבט שלנו על המין הנשי הוא בהכרח מיני.
לא משום שידידות אפלטונית בין המינים היא כמעט בלתי אפשרית, וגם לא משום שכל אדם חשוד במידה זו או אחרת.
בעיקרון, אומן אמור להמשך לבני אומנותו.
שני המינים, אין שני קטבים מהם.
דעותיהם לעולם הפוכות זו מזו, טבעיהם מנוגדים זה לזה, וכמו שכותב מהר"ל, על פי טבע הבריאה, אין כמעט כל אפשרות שזוג המורכב משני המינים ישרוד יחד.
מה שכן, הנטיה המינית מובנית ביצירת האדם, לתועלתו ולהמשכיות יצר החיים.
כל קשר בין המינים, למרות הריחוק ביניהם ואי האפשרות שבקשר כזה, הוא בהכרח בא ממקום של יצר מיני.
קשרי עבודה וכדומה, אינם נתפסים כקשר בין מיני.
המין השני הוא האובייקט לקשר, המקשר הוא הנושא המשותף של שניהם, ובעיקרון, הקשר יכול לעמוד בפני עצמו גם אם שני הצדדים ממין אחד הם.
כך שהקשר אינו מיני בעליל, ונטיותיו המיניות של כל צד בו אינן רלוונטיות.
ברגע שקשר מסוים חורג מתנאי האובייקט המשותף, והופך להיות קשר ללא נושא חיצוני משותף, הוא בא, בהכרח מתוך נטיות מיניות.
לכן, מבחינת היהדות, קשר שכזה אינו חיובי אם איננו ממוסד.
איננו רואים כל אשה כאובייקט מיני. אנו רואים אותה כאדם, היכול לעזור לנו, לתרום לנו מעצמו, ולהיות איתנו בקשר אם יש בינינו נושא משותף.
אם אין, גם אם המיניות לא מהווה נושא משותף במוצהר, הרי שיסודו של הקשר הוא מנטיות מיניות, כאמור, כי מבלעדי זה אין לקשר כל הגיון.
המתרחש סביבנו מראה בעליל, כי כל קשר שכזה, שהוא בהכרח על רקע מיני, במודע או שלא, תלוי בדבר, והוא כבועת קצף המתפוגגת לה באויר העולם הרבה יותר מהר מכפי שנוצרה, ומשאירה תמיד טעם מר וצורב.
זאת מעיד גם הציבור הכללי, שאינו חי לאור ערכי היהדות.
אני גם לא חושב שטיעון של הפסד ידע ואינטליגנציה קביל.
יש לכל אחד הרבה ללמוד מבני מינו, עוד לפני שיתחיל ללמוד מהמין השני.
מה גם, שקשר בין שני המינים אינו בהכרח מפרה ברמה האינטלקטואלית, אם לא ההיפך הגמור מכך...
יש מספיק דרכים ללמוד מחכמתו של בן המין השני, אם נרצה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2007 11:00 |
|
| |
אלשיך
אנא הראה בבקשה איפה אני הכנסתי לדברי חז"ל את משנתי???
העתקתי מהמשנה את הסיפור וצינתי בשאלה האם חז"ל אז לא הוטרדו מהנושא המיני?
איפה כאן משנתי? לאחר מכן הוספתי לידיעתך כי זה היה גם ביום הכיפורים.הסיפור עם המחולות.
תוקן על ידי - אגודה_אחת - 17/01/2007 13:51:02
|
|