| נשלח ב-23/1/2007 14:39 |
|
| |
יחסי ליטאיים-חסידים-חרדל"לים-דתיים-מסורתיים
בעקבות אשכול שעלה בפורום ומנסה לדון על יחסי חרדיים וחילוניים אני אשאל יותר מחודד יחסי חרדים בינים לבין עצמם ויחסי הציבור החרדי אל הציבור החרדי המודרני
כמו כן היחס לציבור החרד"לי -ישיבות ההסדר והישיבות הסרוגות שאינן הסדר?
הציבור הדתי לאומי המודרני ויחסו אל האקדמיה ואל המחקרים בתחום התלמוד?
היחס של הציבור האשכנזי אל הציבור הספרדי אל הרבנים הספרדיים בני דורנו
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2007 15:46 |
|
| |
אני חושב שהעמסת יותר מדאי פרטים על אשכול אחד.
אבל אם מנסים לעמוד בגדול על גודל הגזענות המובנת בתרבות החרדים הדתיים וכל מה שבעצם מזוהה כתרבות, ברובם של הפרטים המרכיבים את התרבויות הללו, קיימת שנאה לשונה.
כנראה שחלק דיי מרכזי ממרכיבי ההגדרה העצמית של זהות תרבותית, היא היבדלות עדי כדי שנאה של התרבות השונה. אם כי שברור שבכל תרבות ישנם גם מרכיבים חיוביים לאו דווקא נגטיביים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2007 15:58 |
|
| |
אני מרגיש במבחן אנולוגיות, אבל נראה לי שפתרון החידה הוא:
יחס של מי שיותר מחשיב עצמו "מעתיקי השמועה" לזה שפחות.
|
| נשלח ב-23/1/2007 16:37 |
|
| |
לב
ראה חיזוק לדבריך בדבריו של הרב עובדיה שפורסמו היום בכלי התקשורת (במידה ולא הוצאו מהקשרם).
|
|
| נשלח ב-23/1/2007 20:24 |
|
| |
מקובל בשם הבע'שט ששאל למה הקב'ה ברא את בני האדם כ'כ שונים?תשובתו--הקב'ה רצה
שיעבדו אותו בהרבה אופנים ולא רק בדרך אחת. עצם הצגת השאלה /בעיה לדעתי אינה
לגיטימית. אף אחד מכל הנזכרים לא ביקש הכשר/הסכמה מהאחרים. יותר מכך אף אחד
אינו יכול לשפוט את חבירו,הקמת מחיצות בין יהודים היא יותר עצת היצר וקשורה ל'קורחים'
הקטנים שהק'בה שתל בכל דור--כדברי הרבי מקוצק(מתי יום השנה?). החסידות דגלה
בסיסמה:" חבר אני לכל אשר יראוך". כל היתר הוא מאבקי כח ,חולשת הדעת ופחדים
בעטיפה של יר'ש--שכידוע מתירה את כל הנבלות שבעולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2007 20:31 |
|
| |
כדאי לצטט יותר במדוייק את דברי הבעש"ט... "איזה מין אלוקים עלוב זה שאפשר לעבוד אותו רק בדרך אחת?!",
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2007 23:31 |
|
| |
סיפור קצרצר מהחיים.
הם היו קבוצה מגובשת, ורגילים בנסיעות. הרבה משבתות השנה שבתו הם שלא במסגרת הישיבה. התפקידים היו פחות או יותר מוגדרים. יוסי היה מביא את הסירים והחד פעמי, שלוימי דאג לפיצוחים ולגלידות [בקיץ] וכן הלאה. קרה פעם שלנתי לא נותר כל תפקיד, אז מאיר אמר לו, "לא נורא, אתה תהיה אחראי לדבר תירה". כולם דפקו לנתי על הגב ואמרו, "שלך גדול משל כולנו", ומשהו הוסיף, "כן, כן, בשתי הסעודות..."
הפעם היעד היה ישוב קצין שבגולן. חבר של מאיר מישיבה אחרת המליץ להם על המקום, והם החליטו "ללכת על זה".
כשלוש שעות קודם לכניסת השבת, נכנסו כל החבריה לדירה, כשידיהם עמוסות בשקיות מכל טוב.
את פניהם קידם בחביבות בעל הבית. יעקוב, איש נעים סבר אשר לראשו כיפה סרוגה , כמנהג אנשי המקום . הוא הראה להם את פנים הדירה ותכולתה, ועזר להם בהתארגנות.
"יש לי עוד דירות, אבל בחרתי בעבורכם את היותר מורווחת. יש לכם פה שולחן גדול, הוא נוח בשביל סעודות השבת".
"יופי תודה רבה".
"גם פינת הבישול נוחה יותר בדירה הזו. הבנתי שאתם בחורי ישיבה אז דאגתי לכל הפרטים הקטנים, "בטמבלוויזיה" אין לכם צורך", הוסיף הוא בקריצה.
שקט השתרר בחדר. הבחורים הביטו זה בזה ונראו כאובדי עצות.
"טלוויזיה, טלוויזיה", ניסה יעקוב להסביר. לתומו חשב אולי בישיבה לא שמעו ממשחק המילים, "טמבלוויזיה".
מאיר התעשת ראשון, "אמרו לנו שהדירות פה כוללות הכל"
יעקוב: "לא חשבתי שתזדקקו לטלוויזיה, מצטער".
מאיר: "לא תוכל לחבר לדירה הזו טלוויזיה?"
יעקוב: "בכל מקרה כבר תיכף שבת, מה תספיקו לראות?"
מאיר:[קצת מגמגם אבל בוטח] "במוצ"ש יש משחק של מכבי".
יעקוב: [מופתע ולא מאמין] "טוב, אסדר לכם טלויזיה במוצאי שבת".
"תשתדל שזה יהיה מיד בצאת השבת". היה זה נתי שחשש מפאשלות של הרגע האחרון... *** כמה שבתות לאחר אותו מעשה, משפחה בני ברקית מגיעה להתארח באחת הדירות של יעקוב בקצרין.
אבי המשפחה נכנס לדירה, תוך שהוא מחליף חיוכים עם יעקוב. מה שקרה בדקות הבאות קשה לתאר. הוא קצף, רתח וזעם. "אתה לא מתבייש? ידעת שמדובר במשפחה חרדית, ילדי צריכים להיחשף למכשיר הטמא הזה "שלכם?" האיש איים שהוא יסע לחפש דירה בישוב אחר. רק בקושי הצליח יעקוב להרגיעו. המשפחה עברה לדירה אחרת, זאת המורווחת יותר...
באמת דילמה, כיצד אמור יעקוב המיזרחיסט להיתיחס לציבור החרדי? שאלה טובה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2007 23:51 |
|
| |
קלף,
קראתי את דבריך, זו הפעם השלישית,
לא מצאתי את השאלה, או את הנידון, עזור לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2007 11:19 |
|
| |
בדברים שאני כותב צריך להתעמק כמו תוספות קשה רן או ריף
יש מבין
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2007 13:16 |
|
| |
עם קצת רצון טוב ושכל ישר המזרחיסט יכול לעשות את החילוק בין לבילוי של נערים בני 17 לאוירה השמרנית של משפחה.
אל תדאג ההבדל הזה קיים גם בציבור שלו.
בדוק ומנוסה.
|
|
| נשלח ב-26/1/2007 01:25 |
|
| |
לבהעברי
ראשית למה אתה משמיץ ציבור שלם?; שנית נניח שמה שכתבת נכון--אתה חושב שיש להם
מונופול על חילוקים כאלה? אתה חושב שהם המציאו את זה? תבדוק בבקשה בסביבתך הקרובה
ביושר ובלי משוא פנים ותמצא הרבה חילוקים כאלה בכל התחומים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2007 16:34 |
|
| |
ר' וואסער
חזור על הודעתי שנית וודא אם הבנת אותה (אם יש צורך עי' גם בהודעת בנימיני להבין את ההקשר).
נראה לי ששנינו כתבנו אותו דבר משני הכיוונים.
שנינו מבקשים הבנה אנושית החורגת ממאבק מגזרי - אני מחיל את התביעה הזו גם על בעל האכסניה מקצרין.
דו"ק.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2007 15:56 |
|
| |
חוקרי כתות המנונים והאמיש בארה"ב טוענים שיש יחסי גומלים בין הקבוצות השונות. דהיינו, קיום הקבוצה הכי המסורתית תלוי, למעשה, בקיומן של קבוצות אחרות יותר מודרניות. אסביר.
מבין האמיש הכי מסורתיים הם השווארצענטרובער. הם מתאפיינים בהתנגדות מוחלטת למודרניזציה. לכן, הם בונים את בתיהם בלי חדרי אמבטיה (הם עושים ביתון בחוץ), נוסעים בעגלות פשוטות למדי, ולא מקימים מוסדות דתיים וציבוריים. אחריהם יש את ה"הסדר הישן", שהם מרשים לעצמם להיעזר באמצעי טכנולגיה עד אזשהו גבול, פחות מקפידים על לבוש (ביחס להשווארצאנטרובער). קבוצת ה"הסדר החדש" יותר מורגנת (דבר הנחשב מודרני), נעזרים ביותר מכשירי חשמל למיניהם, יותר פתוחים לעולם הרחב וכו'. אחרי זה, יש את המנונים הישנים, שאמנם בולטים בתלבושת מסויימת, אבל מוכנים לנסוע ברכבים (שחורים). ואחריהם, יש את המנונים הרגילים, שהם משותפים עם האמיש לגבי עניינים דתיים (פציפיזם, שלילת טבילת ילדים וכו'), אבל לגבי מסורתיות אינם מקבלים את שיטת האמיש. יש גמישות -- בני אדם עוזבים קהילה אחת ועוברים לקהילה שנייה.
לדעתי, המדרג הזה אפשר לתרגם לגבינו (לפחות לגבי יהדות ארה"ב וקנדה). סאטמר יוכל להיות רק בגלל שיש באבוב. ובאבוב יכול להיות רק בגלל שיש גור, וכו', עד שמגיעים למזרחיניקים. וכן בכיוון השני.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2007 17:06 |
|
| |
אומנם חדש, ומבין שיש ללמוד היטב את שאלותיך אולם להלן תגובתי...
יחסי חרדים בינם לבין עצמם, אמור להיות אחרון בין שאר שאלותיך, כיון שזה בדרך כלל משחקי כבוד ושליטה, ואין (לענ"ד) בין זה לבין אידיאולוגיה ולא כלום! כיום רוב המגזר ה"חרדי" נזון מאותם מקורות כאשר אין לחסידות יותר יראה או את ההגדרה התלמודית ל"חסיד" הנוהג לפנים משורת הדין... ואין למתנגד יותר תורה או חקירה מה"חסיד" כהגדרתו. בסך הכל כל מנהיג עדה נמצא היום במלחמת הישרדות וכל אחד עושה את זה בדרכו! סביר להניח שלולא המחלוקות הפוליטיות(!) הפנימיות היינו הופכים מזמן לעדה או חוג אחד אדיר!!!
יחסי הציבור החרדי אל הציבור החרדי המודרני; הגדרת החרדי ה"מודרני" בעייתית מאוד כיון שכמעט כל המגדיר עצמי כחרדי מודרני לכאורה חילוני בעיני כל חרדי אמיתי, כמשל קיום אינטרנט או סרטים, חשיפת ילדים ונוער לדברים שה"חרד" לא יחשפם. ולימודים אקדמאיים. אי לכך כחלק ממלחמת הקיום של החרדים (לעיל), אינם מגדירים אותם כחרדים מודרניים אלא כשנו ופירשו, ועליהם להוקיע ולהתבדל מאלו המגדירים את עצמם "מודרניים". במציאות כמו שבכל מיני דברים אנו רואים את השוני שבין מנהיג חוג זה למנהיג חוג אחר, גם בנושא זה אפשר לקחת דוגמאות שונות מתוך הציבור החרדי, כאשר מתלמודי תורה של חסידי גור יזרקו תלמיד מעל גיל 9 הצופה בסרטים "חרדיים", מתלמודי תורה ממגזרים אחרים ישקלו אם להוציא ולהרחיק תלמיד אשר בבית הוריו יש טלוויזיה (לא מוצהרת). ובעוד חסידות בעלזא יצרה מסגרת לבוגרים שאינם לומדים כל היום, במקומות אחרים יוקיעו ויוציאו מקונסנזוס נער שעזב את לימודיו אף לשם עבודה תורנית (סופר סת"ם)...
היחס לציבור החרד"לי -ישיבות ההסדר והישיבות הסרוגות שאינן הסדר; מעבר ליחס האמור לעיל כלפי חרדים מודרניים. המיועד להתבדלות ושמירת גדרות החוג כאן יש גם את הויכוח האידיאולוגי כאשר בזאת יש חילוקי דעות תוך חרדיות, אם זה לגביי הציונות, או קדושת הארץ... ישנם היום את המנהיגים (רוב מנהיגי הציבור החרדי כנראה) הימניים שיכולים לקבל את מצוות יישוב ארץ ישראל כערך עליון ויכבדו את הדוגלים בזה גם אם קדושת שמירת נגיעה לא כ"כ חשובה להם! ואחרים שיוקיעו את עצם המצווה כערך! ויאמרו אנו בגלות המרה מה לי הכא מה לי התם! מאידך ידוע וברור היום לכל כי המוגדרים "חרדלי"ם" הרבה יותר אידיאולוגיים מאשר רוב החוגים החרדיים והם הגיעו להכרה הנכונה מבחירה ולא מעדריות! מה שכן מביא אליהם כבוד והערכה גם מההנהגה והציבור החרדי!
הציבור הדתי לאומי המודרני ויחסו אל האקדמיה ואל המחקרים בתחום התלמוד?
כידוע ישנן כיום ישיבות גם לנשים בהם "לומדים" תלמוד באופן אקדמאי. לכאורה החל להכניס את זה לציבור הדתי, בעבר הרב עדין שטיינזלץ אמנם איני מעורה מאוד בנעשה בציבור זה אולם מקריאה בבטאונים המוגדרים עבור ציבור זה נראה, כי מבחינת חלקם לפחות זהו האופן הנכון ללמוד תורה!
היחס של הציבור האשכנזי אל הציבור הספרדי אל הרבנים הספרדיים בני דורנו; לצערי הרב הציבור החרדי הוא הציבור שאצלו בולטת הגזענות באופן הבוטה ביותר! ייתכן מאוד שלציטוט יכבדו בני עדה זו בני עדה אחרת אולם המציאות יכולני להביא ציטוטים "שלא לציטוט" מרוב גדולי הדור והחסידות האשכנזים שאינם מתייחסים באופן שווה לכבוד התורה האשכנזית לכבוד התורה "בנרתיק"... אולם זה לטעמי האישי פחות נורא מהפוליטיקות הפנים עדתיות! יש כר מספיק נרחב לעדות שונות אולם יש פחות שטח מחיה לפלגים מעדה אחת!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2007 17:26 |
|
| |
לגבי היחסים בין הדתיים, החרדים והחילונים, הרי האידיאל הוא ששלושת המחנות יחלקו אחד על השני בעוצמה אך יחד עם זאת יעריכו אחד את השני. כך החילוני הדוגל באינדיבידואליות ובחופש מחשבה יוכל לחלוק אך גם להעריך את החברה החרדית שבשם ערך המשפחתיות והקהילתיות מדכאת את חופש הפרט של חבריה. השאלה היא הגם החרדים יכולים להעריך את יריביהם היא קשה מאוד. יהיו כאלה שיטענו שההגדרה המהותית של החרדיות היא חוסר הכרה כלשהי ביריביהם.
כדוגמא הפוכה אפשר להביא את יחסם של החרדים לחילונים אידיאליסטים כגון הקיבוצניקים הישנים. אפשר לראות כאן הערכה מסויימת. גם בחרפות ובגידופים של הרב שך ז"ל נגד הקיבוצניקים אפשר לראות מן הערכה שרק את אלה הוא מוצא ראוי כיריביו.
לדעתי הענייה את הבלגן הכי גדול בכל העסק הזה עושים המתחזים למיניהם. כאמור, חילוני אמיתי מסוגל להעריך את החרדים. אך החילונים המתחזים לדתיים דוגמת מכון הרטמן והקיבוץ הדתי הם גדולי שונאי החרדים. ואין הדבר מקרה, מי שחילוני במהותו אך אינו מודע לכך, אינו מוצא שום צורך וערך בקיום החרדים. משא"כ, חילוני אמיתי המודע למשברי החילוניות מוצא את עצמו מעריך את הקיום המאזן את המשברים של חברתו.
מכאן גם למדנו על הבעייתיות של הפורום דנן.
 |
|
|
|
|
|