בית פורומים אגודה אחת

תרבות ה'פאסט נישט' שורשים ומקורות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/1/2007 02:39 לינק ישיר 

דובית,
העובדה שרמי החילוני גם לא מושלם כי "אסור" לו לפחד אינה מצדיקה את הפחד חסר הטעם שלי,
לא פחדי מהתורה גרם לי לא להחזיר לו, אלא פ-ס-י-ב-י-ו-ת, הייתי ילד נרפה, כמו המוני המונים של ילדים חרדים אחרים,
הפרשנות יכולה להיות רחבה, אבל לדעתי אלו העובדות,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2007 02:51 לינק ישיר 

מאחר ואין זו הפעם הראשונה בה אני כותב על הנושא, אעתיק פה מה שכתבתי בעבר, בפורום סמוך.

http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1960326

חינוך לאזלת יד ולחוסר מעש?!

אמרתי אדברה וירווח לי.

להקדים ולמנוע חוסר הבנה: אין בשורות הבאות כל הבעת דעה לגבי יציאה לעבודה, בשעת הצורך ושלא בשעת הצורך, או לגבי לימוד תורה מתוך הדחק. זה נושא אחר לגמרי, איני מדבר אידיאולוגיה או תיאולוגיה. אני מדבר פרקטיקה!!

אצייר מצב תיאורטי, אברך יושב בכולל, ומקבל מילגה של 1500 ש"ח, הוא יושב ולומד בהתמדה עצומה, וכוונתו להמשיך כן עד סוף ימיו. אלא שבבית שוררת דלות. למיודענו כשרון חשבונאי, ומציעים לו לפרוט דולרים בסוף הסדר. כידוע אברכים רבים זקוקים לפריטת דולרים פה ושם, לתשלומי שכירות, ועוד אלף ואחת דברים. במיוחד בכוללים הגדולים. זו גם מצווה לחסוך זמן לאברכים להתרוצץ בציינצ'ים למיניהם, גם המחיר יהיה יותר זול, הן למכירה והן לקניה, וגם האברך מיודעינו יוכל להכניס לביתו כל חודש עוד 2000-3000 ש"ח! ברבע שעה בסוף הסדר. (זה יכול להיות גם יותר, למי שהוא בעל כישרון לזה, משום שהשערים משתנים. ומי שיודע להתרחק מהשער היורד או עולה לפי הצורך יכול להרוויח עוד בדרך).

מה אתם אומרים? האם יעשה כן או לא?

זה כמעט ברור שכל מי שלומד תורה בטהרה, יאמר שלא. זה אמנם רבע שעה בסוף הסדר, אבל זה לוקח את הראש, ועלול לדרוש יותר ויותר, בקיצור, אברך בטהרתו זה אברך שלא שקוע בשום דבר חוץ מבתורה.

יש גם איזה סיפור מר' דוד פוברסקי זצ"ל, איני זוכר בדיוק את הפרטים. אבל היו בחורים שבמלחמת העולם השניה סחרו בלחם, ור' דוד אמר שלא ייצא מהם מאומה, וכך היה. מטרת הסיפור היא חינוכית ברורה, תורה צריכה להיות 'נאר תורה', כל דבר פוגע בלימוד. גם הוא לא לוקח זמן או ראש.

ויש גם ענין ה'פאסט נישט' (= לא מתאים). אברך רציני, כזה ששקוע בלימוד, לא מתעניין בשער הדולר, ולא מתעסק בזה. אני בהחלט מסכים עם זה.

אני מוכרח לסטות מהנושא ולהיזכר שר' חזקיהו מישקובסקי צעק פעם בדרשה, "אין דבר כזה אברך עם דירת חמישה חדרים, אברך לא חי בחמישה חדרים". (וזה לא משנה מנין לו דירה כזו). בקיצור, אברך בגימטריא עני, אין דבר כזה אברך שיש לו, אם יש לו סימן שהוא אינו אברך. (אגב, הוא לא למד זאת ממורנו הגראי"ל. הרב שטיינמן סבור שכיום אין מנוחת הנפש כשאין מקום, ולבנות על הגג זה לא מותרות. וכך הוא מורה בענייני צדקה, ואכמ"ל. אבל הרב מישקובסקי כנראה מחזיק בדעות יותר פרומריות. וכנראה גם לא שמע שמאז ומעולם היה מקובל שאברך סמוך על שולחן חותנו הגביר ברווח דווקא. ומכיר אני גם יהודי ת"ח חשוב שהלך להתייעץ עם הסטייפלר זצ"ל, אם לגשת לשידוך עשיר או לשידוך עם סיכוי לשטעלע, וענה לו הסטייפלר, רק כסף. הלוואי ולי לא היה בעיה של ממונות והייתי יכול לשבת ללמוד בנחת).

אז הנחנו ל'פאסט נישט', וגם לתורה בטהרתה. מקובל עלי.

אותו אברך היפוטטי, צריך עוד הכנסה חדשית. יש לו ילדים בחיידר ובנות בסמינר, הוא אינו רוצה להזדקק לצדקה, וגם לא לעזוב את הלימוד האהוב. לעסוק בשדכנות בשעות הערב זה גם על חשבון הלימוד, ולקחת תלמיד לקדם זה ביטול תורה באיכות. בקיצור, פרנסת הבית היא על האשה.

האשה מורה ב'קרן', שם לא שמעו על ביומו תתן שכרו, אז בלאו הכי האברך מיודעינו צריך לגלגל קצת גמחי"ם, אבל זה פאסט יע (= כן מתאים). כך עושים כל האברכים, במיוחד אלו שנשותיהם בקרן, וזה לא מפריע ל'ליגען אין לערנען' (= להיות שקוע בלימוד).

תציעו לו שהאשה תמכור טיטולים בבית, או אולי תכין סלטים ביתיים ותמכור, הוא ייעלב. בשביל כמה גרושים היא תהפוך להיות סוחרת, היא הרי מורה בישראל.

וכן הלאה, על כל מה שתציעו תהא תשובה מוצדקת. אבל לא תוכלו להימנע ממסקנה כלשהי שלמרות כל התשובות המוצדקות, אולי החינוך לאמונה ובטחון חזק מאוד ב"ה, ואולי סיבה אחרת. אבל האברך דנן לא דואג, זה בטוח.

גם אם תפול לאברך איזו הצעה חד פעמית, משהו בימי בין הזמנים, שקשור ל'מסחר' או כדומה, גם אז בדרך כלל הוא לא יקח מסיבות של "אברך לא עושה דברים כאלו". שאלתי בקיצור היא, האם איננו אניני נפש מדי, האם אלו סיבות או חינוך לחוסר יזמה. לא הייתי אומר עצלות, אבל איזו שלוות נפש שלא תמיד מוצדקת.

אני מעתיק כאן ממה שכתבתי פעם בנושא זה בדיוק, באשכול סמוך, ומצפה לתגובותיכם.
http://masoret.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1681871
-----------------------

בספרים הנדפסים לאחרונה על הרב שך, מובאת משנתו בנושא זה באריכות.*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

בספר "ארחות הבית" מסופר על אברך שבא לשאלו, שהוא יכול למצוא עבודה קלה בשעות הערב, (מן הסיפור עולה הרושם שמדובר בעבודה על מסמכים, אולי אני טועה), ויוכל לפרנס ממנה בקלות את משפחתו ללא צורך  בעבודה נוספת. הרב שך חשב והשיב בשלילה מוחלטת.

לפי הספר, אותו אברך אכן זנח את ההצעה. אלא שלאחר תקופה כשהגיעה שוב אותה הצעה, וצרכי הבית גברו, קיבל את העבודה ללא התייעצות נוספת. (או שלא כן היה המעשה, וד"ל). (ואולי יש כאן מעשה "רב" שלא הכל צריך לשאול ושאלה איז טרייף).

לאחר תקופה ראה אותו אברך שמצבו הכלכלי לא השתפר ואף הורע, ועלה לרב שך להתייעץ. הרב שך ענה לו שאין ברירה ועליו לעזוב את הכולל וללכת לעבוד כל היום. שאל אותו אברך, הייתכן? הרי הרב אמר וכו'. ענה לו הרב שך, אין הדברים דומים, כשהיית אברך, שרתה עליך ברכה מיוחדת לעוסקים בתורה. עכשיו שיצאת לעבוד קצת, מתנהגים עמך בדרך הטבע, ועליך ללכת לעבוד.

הסיפור הזה ראוי לניתוח מעמיק, ואשתדל לקצר.

גישתו של הרב שך, היא מטעמים מטאפיסיים, הוא סבור שעולם התורה חי בנס, כפי שהזכרתי קודם. וממילא אין לצאת לעבוד כלל. מאידך, הוא סובר שיש פעמים שצריך לצאת לעבוד. (כגון שהאדם אינו ברמה הראויה לנס) ודומה שלפי הגישה הנפוצה היום, גם זהו חידוש בגישתו.

מסתבר שחוקר חיצוני, יתמקד בנקודות נוספות. אלא שאני מאמין בגדלותו של הרב שך, ואיני רואה סיבה לשאול אם הרב שך "העניש" אותו על שלא שמע בקולו, או על עצם העובדה שיצא לעבוד. אלא ודאי שהרב שך סבר שכן הוא, ישנה השגחה מיוחדת לבני תורה.

אימוץ הגישה הזו, תלוי לכאורה בדרגתו של האדם. וממילא הגענו למחלוקות גדולות שאין כאן מקומם, בענייני בטחון והשתדלות.

אימוץ הגישה הזו כגישה ציבורית, הוא בספק גדול. ולו מהטעמים המוזכרים בפיסקה הקודמת. אם אמנם ייתכן שיש גישה נכונה כזו לאדם הפרטי, קשה מאוד לומר שהיא נכונה לכולם. וכי כולם ברמה זו?

הבעיה אינה חוסר כסף, הבעיה היא אך ורק חינוך לצורת חיים מסויימת, לא רק מה שהזכרתי קודם, של הישענות על עזרה. אלא גם, ובעיקר, חינוך לחיי עניות! חינוך לחוסר יוזמה, חינוך ללשבת ולחכות שהכסף יגיע, ואין זה נוגע כלל וכלל לתורה או עבודה. אלא ליזמה ולחוסר יזמה.

אני חושב שראוי להאריך בזה, ואשתדל לעשות זאת בהמשך, וכעת בקצרה.

בערי הפריפריה לדוגמא, בריכוזי האברכים. יש חשיבות רבה יותר למי שהצליח/ה לחסוך חמש מאות שקל. מאשר למי שהצליח/ה להרוויח חמש מאות שקל. ונא אל תחלקו עלי לפני שתתבוננו היטב בדברים.

זה נובע מחינוך חזק ומקיף של "הסתפקות במועט", שאיני חולק עליו. אלא שדומה שהוא פיספס את המטרה במעט, "פשוט נבילה בשוק" נמחק לגמרי. ולחסוך ולחסוך הפך לעיקרון קדוש. שכחו שזו רק פרקטיקה.

מדובר גם על עבודת נשים, כך שאין זה שייך כלל לללמוד או לעבוד.

-----------------------------------------------------------

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2007 02:54 לינק ישיר 

והתגובות שם:

מימוני כותב:

לומד איקון ירוק על הנושא ועל הניתוח. בקצרה אומר כי מי שיוצא לעבוד, אפילו כהוא זה, זה כבר ניכר עליו. וזה מוזר, כי הרי התנאים עבדו קשה רוב היום, ולמדו בשעות הפנויות, עד כמה שהיו להם. וכן ברוב הדורות. ורק בדורות האחרונים נהיו משרות שבעליהן מתפרנסים מן הלימוד והרבנות. וגם זה היה מיעוט. והיום, היום כולם אמורים לשבת וללמוד. והרי אין זו דרכה של תורה. ובכל זאת, צא וראה כי אברך שמונח בלימוד כל היום הוא שונה מאשר אברך שעוסק במכירת דולרים. יש יוצאי דופן. אני מכיר כמה. הם עוסקים לפרנסתם בנושאים שונים, והם עדיין בני תורה, אבל הם המיעוט. קשה לאדם לעסוק בפרנסה במקצת בלי להניח לה לגלוש לשאר היום. והוא מאבד את העדינות המיוחדת של בני תורה (לא שיש אותה לכל אברך, זה נכון). מצד שני, ברור שאדם חייב לחיות בעולם הזה ולפרנס את אשתו. ומה שהורה הרב שך איני יודע ואיני מבין. שמא הוראת שעה היה. שמא הזמן גרם. אבל מי שאינו יכול לפרנס את ביתו כאברך, ויכול לפרנס בעבודה, היאך הוא יכול להרשות לעצמו להתפנק בשם התורה? מן הראוי היה אולי להפוך את הלימוד ממסגרת עבור הרבים למסגרת עבור יחידי הסגולה. ואולי זה לא אפשרי. לא רק בגלל שאדם עשוי להשתנות, אלא בגלל שאז היו משתלטים על הנושא אלו שמשתלטים גם על דברים אחרים בחיינו, והיו מכניסים לשם רק את המקורבים... ובעצם, האם היה אי פעם בהיסטוריה שלא כך התנהגו הענינים?

--------------------------

לב העיברי כותב:

יישר כח על הניתוח הנפלא, אני מסכים עם כל מילה.
אין לי כרגע מה להוסיף על תיאור וניתוח עולם המושגים המשונה שהתפתח ביחס "בני התורה" לממון להשתדלות ולתלות באחרים.

כרגע אעיר רק הערת אגב בעקבות דבריך:
המשוואה העולה מן המאמר: חרדי=אברך=עני
נפרק אותה: 1.  חרדי=אברך 2. אברך=עני
על המשוואה הראשונה אנו מצטערים. הבה נדון בשניה.
האם יש קשר ביניהן? לדעתי כן.
 ביום שהאברכים ימנו 10%-20% מהאוכלסיה - קושיא דלומד מכל אדם מעיקרא ליתא! סיפור כזה לא יתרחש לעולם.  איזה אברך רציני יקבל מלגה של 1500 ש"ח ויצטרך להתעסק בלופט געשעפטן? מאחרי כל כולל תעמוד קהילה מבוססת והמילגות תהיינה כ-1500$. כראוי לעם המכבד את התורה ולומדיה. שמעתם פעם על עורך דין בינוני או הנדסאי זוטר, שעוסק רבע שעה ביום בפריטת דולרים לעמיתיו במשרד??
הבה נזכור: אחת הטענות שהועלתה נגד הרמב"ם המתנגד להינות ממלגת לימודים, היא שאם לא נפרנס את חכמינו הם יתבזו בעיני האם בהתעסקם במלאכה נמבזה ונמס...(אברבנאל על פירקי אבות)
כמה מצער לראות כיום ת"ח עמלי תורה עומדים בימות החמה והגשמים בלויי סחבות עוצרים טרמפים. זו תורה וזו מלגתה?

-------------------------------------

בן ציון כהנא כותב:

לומד

ברשותך אסטה קמעא מהנושא המרכזי לנקודה הנראית לי חשובה לא פחות, היא נראית לי משפיעה על הנקודות שהעלית. אחד המאפיינים הבולטים של עולמנו כיום הוא הניסיון ליצור חברה שווה נטולת מעמדות, ללא הבדל בין עניים לעשירים ובין תלמידי חכמים מובהקים לאחרים. בישיבות ובכוללים לא נערך דירוג בין התלמידים עפ"י הישיגיהם, אנשים חסרי אמצעים חיים כגבירים ברמת מחיה הניכרת בלבוש, ריהוט, מזון, חופשים, עריכת שמחות ונדוניה לילדים. המחשבה שניתן ליצור קהילה בה כולם מאמצים אורח חיים זהה, כשבעניינינו כוונתי כמובן ללימוד ב"כולל" ולהמנעות מכל טרדה אחרת לפרנסה, נובעת מחוסר הבנה והכרה שלכל אדם ישנו את המסלול הראוי והמתאים לו. הגר"ד פוברסקי התייחס בנקודה זו גם לעובדה שכל הבחורים מאמצים לעצמם סגנון לימוד זהה, ללא התאמה של צורת הלימוד לכשרונות ולאופי של כל תלמיד. לענ"ד אך טבעי שאיש איננו מעוניין לנהוג אחרת משאר חביריו ולהתפרנס מאיזושהי עבודה מן הצד, זוהי גם תופעת ה"עדר" המפורסמת. קשה לי לראות שינוי אם לא נדגיש את האינדבדואליות של היחיד, כשניתן לבסס זאת גם על מאמרי חז"ל רבים.

ומכאן אחזור לנקודות שהעלית. ההתופעה שתיארת בה לא כל מלאכה מכבדת את בעליה איננה חדשה, כבר בגמרא אנו רואים שפשיטת הנבילות בשוק איננה מכובדת וצריך לזרז את האדם להתגבר על כך. בכל המגזרים תוכל למצוא אנשים המעוניינים לעבוד רק ב"צווארון לבן" ולא ללכלך את ידיהם כאינסטלטורים ומוסכניקים, גם אם יקבלו על כך שכר גבוה. בני הישיבות הם במקרים רבים אנשים השומרים על כבודם, [בפרט בקרב הציבור הליטאי] שלא אתפלא גם אם ידחו משרה תורנית שאינה לפי כבודם. האידיאל "להשאר כל החיים בלימוד", השתדרג לאחרונה גם לידי סירוב של אברכים לקבל משרה תורנית ואיה איפוא בקשתם "ותן בליבנו בינה להבין ולהשכיל לשמוע ללמוד וללמד".

אולם מעבר לשאלת הכבוד או חוסר המוכנות לנקוף אצבע ולעשות מעשה, הייתי מייחס משקל רב לתופעה המכונה אצלי "מגיע לי", שמקורה כמדומני בעולם החיצוני אשר הפך את שיח החובות לשיח על זכויות. כבר אצל ילדים קטנים ניתן לראות כיצד הם בטוחים שהעולם כולו שלהם ונועד לספק את רצונותיהם, ועל כן הם פטורים מלהכיר טובה ורשאים להתמרמר כשהדברים אינם לשביעות רצונם. בישיבה הפריע לי מאוד לראות בחורים מלאים טענות כרימון על הנהלת הישיבה, על האוכל על החדרים וכיו"ב, האם מישהו חייב להם משהו? האם הם הודו פעם לישיבה ולתורמים על מה שהם כן מקבלים? במצב זה אין פלא שאנשים אינם מבינים את היתרון בכסף הבא מעמל וטירחה והיתרון בהמנעות מנטילת תרומות שאינם נחוצים להם.

ואכמ"ל....

רק אוסיף עוד מעט דברים על הסיפורים שהבאת מהגרא"מ שך, עצם הפרסום של סיפורים ספציפיים הוא בעייתי כפי שציינתי בתחילת דברי, שהרי לכל אחד התשובה המתאימה לו ואילו כאן הכל מקישים משם לעניינם האישי. אם התשובה לכולם היא זהה אין צורך שכל אחד יפנה לרבו, בספר לא הובאו הסיפורים על אלו ששאלו והגרא"מ שך שלחם לעבוד והם רבים. אני ראיתי בספר זה כמה סיפורים שהגרא"מ שך מנע את האברכים מלעבוד וחיזקם באמונה ובטחון, אבל בסיום הסיפור נוסף לדעתי משפט מפתח, "רבינו מצדו לא זנח את האברך ומדי חודש העביר לו סכום כסף עד שברבות הימים קיבל משרה תורנית". הרי יתכן שכל תשובתו של הגרא"מ שך נבעה מידיעתו שבידו לתמוך באברך זה עד להשתלבותו כר"מ בישיבה, ללא תמיכה זו אולי היה אמנם מורה לו להתפרנס מיגיע כפיו?

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

---------------------------------------

קרויצפלד כותב: (היכן הוא לאחרונה?)

אני מבקש להאיר את העניין מכיוון שונה.

נניח כי הבעל והאישה מסכימים שכך יתנהלו הדברים, שהבעל ילמד כל היום בלי שום עיסוק נוסף, מקסימום יוסיף כולל ערב-לילה-חצות-נץ-יוםשישי-מוצא"ש-בין הזמנים וכו'.
הם מסכימים כי מצטמצמים עד למינימום, (יש להם ברירה?) ומה שלא הכרחי - לא נכנס.

איפה הילדים בתמונה?

באופן טיבעי ילד צריך/רוצה מעבר להכרחי.

לך תסביר לו שאבא שלו צדיק.

לך תסביר לו את האמת והצידוק שבדרך.

אותו זה לא מעניין. הוא רוצה לפעמים כמו כולם.

ואין לו כי אין. באמת אין.

הוא יודע שאין.

ואז, נכנסת לתת מודע שבמוחו ההכרה,
כי אמנם יש מעלה גדולה בהקדשת החיים ללימוד תורה, אלא שהדבר בא על חשבון 'אין' אחד גדול.

זה נכון חינוכית?

זה ישפיע עליו ללכת בדרכי אביו?

מישהו מכיר אדם שגדל כך, וגם בנו הלך בעקבותיו?

האם האחריות שלו כאבא, לא גוברת על רצונו לגדול?

?

---------------------------------------------

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2007 02:55 לינק ישיר 

OOLLOO כותב:

קרויצפלד לפני שנים שמעתי במקרה קסטה של אחד מהמרצים בנושא "כיצד תהיה הורה מושלם בחמישה שלבים" מכיר את התופעה? הוא ניסה להתמודד עם השאלה מדוע ישנם הורים שמצליחים לרתום את הילדים לאידיאל ומדוע חלק אחר שמקריב לא פחות יוצר דווקא ריחוק רעיוני ממטרתו. וכמובן הוא יישב זאת ברדידות הראויה. אני מזלזל בו רק מפני שאני כן מסכים איתו שזו שאלה הדורשת תשובה. לא נכון לומר שכל עוני יוצר התנגדות. רבים הצליחו דווקא מתוך ההקרבה להעביר את המסרים היתר שאת ועוז, הילד ראה את מסירות אביו לרעיון וזה שבה אותו. הבעיה היא שישנם דוגמאות רבות להיפןך וזו שאלה הדורשת תשובה. ניתן אולי לחלק בין הקרבת הצול להקרבת המלך למען מלכותו וכדו' ואפשר שכל הישובים נכונים ומ"מ עפ"ז נחלק ונאמר כי הצדיקים (ורע להם) ילכו לעבוד והחברונערס יקבלו אישור להמית עצמם (,נשותיהם וילדיהם) באהלה של תורה (חלוקה גסה כדרך כל החלוקות). אינני יודע מהי החלוקה אך זו סוגיה שאינני בטוח שניתן לזלזל בה. גם אם אתה מנותק רעיונית מהזרם העסוק בהמתה עצמית הלא רבים לא הולכים להתנתק בחודשיים הקרובים ויש לדון גם עליהם ולראות כיצד ניתן, לפחות תיאורטית, לשפר את המצב.

------------------------------------------------

בן ציון כהנא מגיב:

קרויצפלד

השאלה שהעלית חשובה מאוד, בתחילה סברתי שהיא איננה נוגעת כ"כ בנקודות שהעלה לומד, אולם לאחר מחשבה נוספת אני דווקא חושב שיש קשר בין הדברים.

התופעה של ילדים המפתחים מסיבות שונות ריאקציה כלפי אורח החיים של הוריהם מוכרת וידועה בכל העולם, ילדים של פועלים פשוטים שחיו במחסור החליטו שהם ירכשו השכלה גבוהה וישתלבו במקצועות חופשיים, בנים לבעלי עסקים שנעדרו מהבית ולא התפנו כלל מצבירת הון עבור השקעה במשפחתם אמצו לעצמם רמת חיים נמוכה אשר איפשרה להם להקים משפחה למופת ועוד דוגמאות למכביר. אם ניקח לדוגמא את הנושא הנידון כאן, ישנם בנים של בעלי בתים שגמלה בליבם ההחלטה לפנות דווקא לכיוון התורני ולכהן כראשי ישיבות דיינים ורבנים, בעוד שבנים של רבנים דווקא חשקו במסחר ובאורח חיים חומרני יותר. להבנתי, זוהי תופעה בריאה הנובעת מהשוני בין הבריות, ולא ניתן לקבוע כללים מתי ירצה הבן להמשיך בדרכי אביו ומתי לא. הראיה הברורה לכך היא שאחים שגדלו באותו בית וזכו לאותו חינוך, מקבלים החלטות הפוכות מן הקצה אל הקצה.

הבעייתיות היא דווקא כשההורים מנסים לבנות מסגרת שתמנע מילדם את אפשרות הבחירה, כאן עלולות התוצאות להיות קשות במיוחד. נכון אמנם שרוב הילדים אמנם ימשיכו בדרך שהוריהם הטוו להם, אבל המיעוט עלול לפרוץ לגמרי את המסגרת ולבעוט בה. כאן אנחנו מתקשרים לנקודה שהעלה לומד, שכן אם לא נאמץ את תרבות ה"פאסט נישט" יוכל האברך למצוא אפיק להגדיל את הכנסותיו ולהשאר במסגרת, אבל אם נסגור בפניו את האפשרויות הללו הוא עלול לעזוב לגמרי את לימודיו ואף חמור מכך.

אם ברצונם של ההורים לצמצם את החשש מריאקציה, עליהם למצוא את הדרך כיצד להקטין את ה"ההפסדים" שהילד חש שהוא משלם על אותו אורח חיים וכיצד להגדיל את ה"רווחים" שהוא מקבל מהם. חשוב שהבן ירגיש את המעלות שישנם בבית בו אבי המשפחה שוקד על תלמודו, וכן למצוא חלופות שיעניקו לו שמחה והנאה שאינם עולים כסף רב כמו טיולים משפחתיים ועוד כהנה וכהנה.

אסיים בשתי דוגמאות שעלו בדעתי, ישנו ספר ילדים נהדר שנקרא כמדומני "מימי וסימי", הוא מתאר שתי חברות האחת בת יחידה להורים עשירים והשניה בת למשפחה ברוכת ילדים עניה, כל אחת מהן מקנאת בחברתה עד שיום אחד הן מתחלפות, מהר מאוד הן מגלות את היתרונות בבית שבו הן גדלות. ר' ברוך שפירא ר"מ בישיבת "קול תורה" רגיל לצטט את הגר"מ פיינשטיין שטען, כי המשפחות האמריקאיות שההורים לא מצאו עבודה בגלל שמירת שבת וביכו על גורלן, בניהן עזבו את הדת. לעומת ההורים שהביעו בגלוי את אושרם ושמחתם על כך שעמדו בניסיון הקשה של שמירת שבת, שילדיהם התחזקו בשמירת התורה והמצוות גדלו והצליחו ועשו פרי.

בדבריך ציינת כמדומני שאלה נוספת, מהו שיעור חובתו של האדם בסיפוק צרכי ילדיו? זוהי שאלה קשה מאוד, ויש בה גם היבטים הלכתיים. בכתובה אנו כותבים ואנא איזון וכו' כדת גוברין יהודאין וכו', נדמה לי שכלפי האשה ישנו כלל של "עולה עמו ואינה יורדת עמו" אם כי כמובן שבידה למחול על כך, ביחס לילדים סביר להניח שישנה נורמה מקובלת, אני מניח שמיימוני ידע לנתח את הנושא טוב יותר. אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2007 02:58 לינק ישיר 

בנקודה האחרונה שעלתה בתגובתו של בצ"כ (בקטע שלפני האחרון, על מימי וסימי), מחובתי לציין שהענין עלה עתה לדיון ציבורי, חד צדדי כמובן.

מ. חברוני כתבה בבית נאמן (מוסף נשים של יתד נאמן) שכיום קיימים ספרים המציגים את אורח החיים התורני באופן לא נכון, וחבל. (מ. חברוני היא אשתו של הרב טוקר מראשי ישיבת חברון, ובתו של הרב חברוני).

על כך הגיב והרחיב באורכה מ. שוטלנד במדורו היום ביתד נאמן, אשמח אם מישהו יוכל לסרוק. (בדרך כלל הוא כותב מצויין, אבל המאמר היום היה מכור. אי אפשר לכתוב מקורי בנושא רגיש כל כך). תוקן על ידי - לומדמכלאדם - 25/01/2007 3:00:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2007 03:08 לינק ישיר 

בלינק המלונקק מן הלינק דלעיל יש עוד תגובה מעניינת, והיא בוודאי ראויה לאשכול נפרד, ויבוא בעל האשכול ויעמוד על אשכולו.

כותב לב העיברי:

לגבי השאלה המקורית של האשכול,

כשפניתי פעם לת"ח אחד (שבעיני עכ"פ הוא גדול) בשאלה דומה לזו שפתחה את האשכול הוא אמר לי שכך שמע מפי הגרש"ז זיע"א:
"חייתי הרבה שנים בלב ליבו של הציבור. ועתה דע, אם יבוא אי מי ויאמר לך שהיתה אי פעם איזו שהיא תכנית כללית מסודרת לעתידו של הציבור שקר הוא דובר!
אני הגבר ראיתי איך כל מהלך היה מקומי,  תלאי על תלאי, לא מתוכנן, פוטר דליפות עכשוויות."
זה המסר שהוא העביר לחביב עליו כנפשו שיקח עמו לדור הבא - כנראה שהוא ידע שביום מן הימים יבואו צעירי הצאן וישאלו "אם אנו נראים כך, כנראה עומדת מאחורי זה איזו תיאוריה מדהימה שאנחנו לא יכולים להבין עד שלא נכתוב את החזון איש וחידושי הרי"ז." קמ"ל דלא.

ואת זה גם אפשר להבין מסברה. שכשם שבן גוריון לא שיער שתוך ארבעים שנה יהיה ציבור בני ישיבות של מאות אלפים, גם ברי הפלוגתא שלו לא תכננו בפועל לנהל "חצי מדינה".

אז גם אם אתם לא מקבלים את דבריו לגבי גדולים אחרים. יש כאן לפחות דעה של גדול אחד. (והשמועה ממקור ראשון והמקור מאד אמין, ואיני יכול לפרט)  

http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1681871&whichpage=2#R_7

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2007 09:42 לינק ישיר 

אחת מהטענות שיש לי באופן אישי על הכוללים, היא העובדה שהם נועדו אך ורק למעמד הפועלים /הפקידים/ השכירים.

בעולם כולו, יש מקום לעצמאים/סוחרים, אין לי מושג איזה פלח הם מהווים מהאוכלוסיה. ויש מקום לפקידים, אלו אינם בנויים לעצמאות מוחלטת אלא לכפיפות "משרדית" משהו לבוס שמעליהם, הם באים בזמן למשרד ומבצעים את עבודתם נאמנה, בלי לקחת אחריות שאינה שלהם.

הכוללים, בנויים אך ורק לסוג השני. אברך שמטבעו הוא עצמאי ויצירתי, לא ימצא את מקומו כל כך בין כתלי הכולל. אם הוא בעל שאר רוח הוא עשוי למצוא את עצמו בפעיליות רוחניות אחרות. ואם הוא פחות בעל שאר רוח, על כרחך שהאמביציה שלו והעצמאות תמצאנה כר אחר לפורקן. אולי קירוב רחוקים במקרה הטוב, ואולי דברים אחרים במקרה הפחות טוב. המערכת מצידה לא הכינה שום פתרון לסוג הזה של אנשים.

עתה אני מבין שזה חלקו השני של הפזל. המערכת כלל לא מכירה בסוג כזה. (כמובן שהאנשת המערכת אינה אלא לצרכי דיון בלבד, וראה תגובה קודמת) לדידה של המערכת כולם צריכים להיות פסיביים ואנשי משרד, וכך יתאימו להם הכוללים כמו כפפה ליד.

גם בישיבות אנו מוצאים תופעה מעניינת, וכאן החלוקה היא הרבה יותר מרתקת. בעוד בישיבות הפתוחות יחסית יש לבחורים מעמד כלשהו, עד שבישיבות הדגל של הזרם הזה (כגון חברון) יש לבחורים מעמד דומה לזה של סטודנטים באוניברסיטה, קרי, הם הקליינטים או המעסיקים, ובידם סמכויות ניהול מסויימות כל של מועצת התלמידים בבית הספר. הרי שבישיבות החניוקיות ההתנהגות שונה לגמרי. וככל שהישיבה יותר חניוקית כך היא מתנהלת בצמצום רב יותר. עד שבישיבות מסויימות אין לבחורים כל יכולת להחליט אפילו בדברים קטנים ממש, וכל הסמכויות אפילו ניהוליות וטכניות גרידא מצויות בידם של הצוות הרוחני. (לפעמים, אם יש תקציב ורוממות כלשהי, ממנים אדם מיוחד לתפקיד הזה). וכך מחליטים ראשי הישיבה ומשגיחיה (בעיקר משגיחיה) בשאלות הרות גורל כמו מי יישן היכן ועם מי, במקרה שעוד אפשר להבין. וסידורי המקלחות במקרה שיותר קשה להבין.

קו ברור מתוח בין הפסיביות עליה דובר באשכול זה, לבין התנהלותם של הישיבות ושאלת הסמכויות.

למרבה הפלא והתמיהה, כל הריכוזים החרדיים הצעירים מנוהלים בסגנון הישיבות החניוקיות. יש מחסור עצום ב"מקבלי החלטות", וכוונתי לכאלו המסוגלים לקבל החלטות. תסמונת הראש הקטן שולטת בכל, ואל הוואקום הזה נשאבים הרבנים ומתקני התקנות, תחילתם אפשר שבאונס, אבל סופם בוודאי ברצון. והציבור? הציבור אדיש ופסיבי, כמו שחינכו אותו, ב"ה.

התקוממות אם תבוא, מלאכתה תהא קלה לכאורה, כי הציבור אדיש. ואין עליה אלא להילחם במספר אנשים מצומצם. מאידך, הציבור מאמין, וגם אדיש לשינוי, כך שמלאכתה תהא קשה.

ולא יאומן שכל זה קורה בציבור הדעתני שלנו. איך למען ה' חינכו בחורים להיות כל כך ביקורתיים ומביעי דעה כשהדבר אינו נוגע למעשה. אבל לשחק אותה הראש הכי קטן בכל הקשור להתנהלותם האישית. הכל בשם הציות לדעת תורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2007 09:43 לינק ישיר 

אכשר דרא, ותוך יומיים אשכול עשוי להגיע לתחתית הדף....

הקפצה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2007 10:24 לינק ישיר 

ומי אמר שאנשים רוצים לקבל החלטות בעצמם?
קיי"ל שהאדם לא נולד אלא לשבר את שכלו.

מומלץ לקרוא את מרד ההמונים של חורחה אורטגא אי גאסט. (מקווה שלא טעיתי באיות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2007 11:53 לינק ישיר 

בעל בעמיו,
חוזה... ולא חורחה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2007 13:20 לינק ישיר 

תוכן האשכול מעניין ומעשיר (כרוב האשכולות בפורום המשובח הזה),
אבל הכותרת דווקא תפסה את עיני.

כי בדיוק אתמול אמר לי מישהו:
"'פאסט נישט' הפכה אצלנו לדברת-על הקודמת לעשרת הדברות"
ואחרי כל מה שכתבתם השאלה עדיין זועקת לתשובה: איך זה קרה? ומה עושים כדי לתקן זאת?

שמעתי שלא מזמן באו עסקנים לאמשינובר שליט"א להתלונן מדוע הוא תומך במתנגדיהם באיזו מלחמת "קודש",
ואמרו לו: "הלא יש הטור החמישי בשו"ע, כידוע ומפורסם, וכל מעשינו ע"פ הטור הזה"...
ענה להם: "שמעתי אומרים שיש דבר כזה, וצריך עיון. אבל דבר אחד ברור:
לא יכול להיות שענינים מהטור החמישי יסתרו דברים שכתובים במפורש בארבעת הטורים הקודמים לו...
ומעשיכם אתם מנוגדים למה שכתוב בארבעת הטורים הידועים לכל, ולכן הדיון הלחשני המצטדק וה'מייבין' ב'טור החמישי' לא שייך כאן כלל"...

דו"ק ותמצא ש"נו נו פאסט נישט" בגימטריה מכוון ממש: "זהו כהטור החמישי"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2007 10:12 לינק ישיר 

ממהלך השירשור נראה שצריך לשנות את כותרת האשכול מ"פאסט-נישט" ל"עידוד חוסר יצירתיות", מאחר וזהו הנושא עליו דיברו ברוב האשכול עד כאן, וגם בהודעה הפותחת.

לא נראה לי כל כך שה"פאסטנישט" הוא שורש הבעיה. בכל חברה נורמטיבית בעולם יש "מתאים" ו"לא מתאים". איך יגיבו הורים מכפר שמריהו, שהאב עורך דין והאמא מנכ"לית בכירה, אם הבן שלהם יחליט ללכת לגור בשלומי ולעבוד במפעל של זוגלובק בהוצאת ציפרניים מהעופות? בדיוק כמו שיגיב ראש כולל שאשתו מנהלת סמינר אם הבן שלו יחליט להיות קברן....
אפשר לטעון טענה מוצדקת, שהקריטריונים מה "פאסט יא" ומה "פאסט נישט" הינם מעוותים, ולוא מכיון שההסתכלות היא מה מקובל ולא עניינית, אבל מהם קריטריונים אמיתיים? לא נראה לי שיש חברה בעולם שהלא מקובל הוא "מתאים".
מה שכן, נכון שאצלנו יצירתיות בדרך כלל היא "לא מתאים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2007 14:38 לינק ישיר 

יעקב

אכן, כותרת אשכול זהה היתה "חינוך לחוסר יזמה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2007 09:46 לינק ישיר 

ולגבי הטבואים והנורמות, יש מה לעשות? יש סיכוי שאב ראש כולל יאמר לבנו הלמדן והמוכשר: "עדיף שתהיה קברן ואל תתגלגל בגמ"חים"???

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > תרבות ה'פאסט נישט' שורשים ומקורות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.