| נשלח ב-19/10/2008 10:28 |
|
| |
סנסאי: איסור ע"ז באומנויות לחימה יפניות/סיניות?
בכל אומנות לחימה מעבר לפעולות הטכניות יש לה דו = דרך, שזה אומר אמונה בצורה של תפיסת הדברים, הסתכלות על העולם, וקו חשיבתי, אני אינני רוצה להעריך כאן במשמעות הדו כלפי האומנות עצמה כי איננה הנידון, אך בדרך כלל הדו עובר ממורה למורה במשך שנים מה שנותן את הכוח למסורת האומנות ולהערצה למורים מלפני עשרות ומאות שנים.
הנידון שאני רוצה לדבר עליו הוא יותר פעולות מסוימות הנוהגות שנים באותם בתי"ס ללחימה, כגון הכרת תודה ע"י קידה לבן זוג שאיתו מתאמנים, (הקידה היא כעין ההשתחויה בנפילת אפים ביו"כ) האם יש בפעולה זו חשש ע"ז, ואע"פ שזה יותר מחווה של כבוד, (ראה בלינק פעולת הקידה ומשמעותה,) מכיון שבחיי היום יום אנחנו לא רגילים להעביר מחוות כבוד ותודה בצורה הזו, ואף כל אותם המתאמנים כשהם יורדים מהמזרון אף פעם לא יקודו למישהו ברצינות כמחווה של כבוד, הרי שבפעולה זו היא כעין הערצת הדרך ואלילות ע"י הליכה בדרכיהם.
בעיה נוספת, באייקידו למשל שבתחילת השיעור ובסופו קדים לכיוון חזית החדר, כמובא בלינק הקודם, אך שאותו כותב לא ציין שבאותה חזית החדר מונחת תמונתו של מייסד השיטה, וגם אם נאמר שאותה קידה נחשבת למחווה של כבוד בלבד ואין בה משום ע"ז, הרי שכאן לכאו' יש חשש שלא תעשו לכם כל פסל וכל תמונה כפשוטו, הדבר פשוט שאין כאן אדם הקיים המקבל את הערכתנו אלא התמונה והערצת האיש, שיתכן שיש בזה יותר משום האלילות שבדבר.
בלינק הבא מובא המאמר של רב בשם יצחק ליפשיץ שחלק מדבריו כבר הובאו בלינק הקודם, אין לי מושג מה טבעו אך הוא רוצה להתיר את הקידה בטענה שזה רק מחוות כבוד וכו',
http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=1125188&passok=yes
שאלתי היא
א. האם שייך מחווה של כבוד בצורה שאף אחד מאלו שחולקים את אותו כבוד, במשך היום לא מתנהג בצורה זו.
ב. האם שייך לומר שכריעה כלפי תמונה של אדם (מת) נחשבת למחווה של כבוד בלבד.
iג. השו"ע ביו"ד סי' קעח' ס"א, ז"ל אין הולכין בחוקות העובדי כוכבים (ולא מדמין להם). ולא ילבש מלבוש המיוחד להם. הגה: אלא יהא מובדל מהם במלבושיו ובשאר מעשיו וכל זה אינו אסור אלא בדבר שנהגו בו העובדי כוכבים לשום פריצות, כגון שנהגו ללבוש מלבושים אדומים, והוא מלבוש שרים וכדומה לזה ממלבושי הפריצות, או בדבר שנהגו למנהג ולחוק ואין טעם בדבר דאיכא למיחש ביה משום דרכי האמורי ושיש בו שמץ עבודת כוכבים מאבותיהם, ובאומנויות הנ"ל שנהגו ללבוש חליפה מיוחדת, נשאלת השאלה אם אין בה משום אין הולכין בחוקות העכו"ם לשיטת הרמ"א, ואם לכריעה הנידונת לעיל אם יש בה גם חשש משום דרכי האמורי ושמץ עבודת כוכבים כלשון הרמ"א.
ד. האם אפשר לדמות הנושא הנ"ל לצורה בה אנשים נהגו לחלוק כבוד לספרי קודש ע"י נשיקתם, אם אין בה משום ע"ז ואלילות לעצם הספר, שהרי כבוד הספרים (חוץ מס"ת וכד' ספרים) הוא לא לדפים ולדיו השפוך עליהם, אלא מהות הדברים שכתובים בהם, להם הערכה והכבוד ולא לדפים. [משא"כ בס"ת שמצינו שיש בו קדושה מצד עצמו.]
אמנם גם בשאר ספרי קודש מצינו שיש בהם הלכות משום כבודם כמו שמצינו בש"ך יו"ד סימן רפב' סק"ט ד"ה וז"ל וה"ה שאר ספרים וכ' הר"ר מנוח דוקא שלא בשעת זמן בית המדרש אבל בזמן בית המדרש והמקום צר לתלמידים מותר לישב בשווה עם הספרים והפירושים, כך שגם אם בשו"ע ספרים הכוונה לכ"ד ספרים הרי שבדברי הש"ך מובא גם פירושים.
אך עדיין יש מקום לחלק בין כבוד שפירושו שלילת בזיון, לבין נישוק שהוא ביטוי של הערצה לעצם הדבר.
אושר ע"י מיימוני
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 11:21 |
|
| |
סיפר ר' הערשל שכטר ("נפש הרב"):
הרב סולובייצ'יק נשאל ע"י תלמיד האם יש איסור בקידות הנהוגות בלימודי אמנויות הלחימה, והשיב שהדבר אסור.
התלמיד שהיה בטוח שהאיסור הוא משום עבודה זרה, רצה לתקן את טעותו של הרב ואמר לו שאין כל אספקט דתי בקידה זו, והיא רק "מנהג של שטות".
הוא אשר אמרתי, השיבו הרב. ליהודים אסור לנהוג מנהגי שטות.
(-ציטוט חופשי, מהזיכרון)
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 13:30 |
|
| |
אני זוכר כשלמדתי אייקידו במרכז לאומנויות לחימה במלחה ירושלים והיו מתאמנים שם מספר בחורי ישיבה, היה דבר מקובל שם שהם לא קדים בסוף האימון. בדרך כלל המורה היה גם מכריז ש"מי שדתו מתירה לו יקוד בבקשה..."
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 13:36 |
|
| |
מה הבעיה לקוד? לא הבנתי.
האם תעלה בדעתך שזוהי השתטחות אסורה מצד אבן משכית? הרי לזה בעינן להשתטח אפיים ארצה. האם אסור לקוד קידת נימוס כלפי מישהו? האם אסור לאכול בסכין ומזלג? אני לא מכיר טעם ברור מדוע לאחוז את הסכין בימין והמזלג בשמאל פרט למוסכמה של נימוס. האם זה דבר שאין לו טעם ויש לאסור? זה נראה לי קשקוש גמור.
ואפילו אם קדים כלפי תמונתו של מייסד השיטה, הקידה מביעה הערכה כלפי המצאתו ואישיותו. מה רע בזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 14:17 |
|
| |
רב מיכי
הזכרת לי- ביום הכיפורים מקפידים אנשים לכרוע ולהשתחות בתפילה,- האיסטניסים מקפידים לשים מטפחת מתחת לברך, שחלילה המכנס לא יתלכלך, אבל הם משתחוים לאבן פניהם כלפי האבן ממש. בלי מחיצות.
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 15:20 |
|
| |
מאחר שאשכול זה שורשר הריני להביא ציטוט משונה:
שאלה:
האם מותר לעצב חדר לפי הפנג שוואי, או אפילו רק אלמנטים מסויימים של תפיסה זו?
תשובה:
כל דבר שהוא לא מובן בשכל, יש לחשוש בזה מצד דרכי האמורי, ואין לעצב את החדר בצורה זו.
2.האם מומלץ למנוע מבני הנלהב ללמוד פיזיקה מאחר שעוסקים שם בקוונטים והגדרת מה זה מובן או לא בתאוריה זו ואחרות תלויה בפרשנות פסיכולוגית ,ומידי ספק מיהא לא יצאנו.
3. ואם יש אידיוט שהצליח לשכנע את עצמו שהפנג כן מובן לו (כמו כאלו שהצליחו עם הקוונטים,המימד העשירי והאחד עשרה ) האם מותר לו ?
4. האם "דרכי אמורי" דוחה פיקוח נפש , למשל אם אנסה להמנע באמתלאות שונות לסדר את הסלון לפי שיטת אישתי, והיא לא תשתכנע?
העסק מסובך  .
(רב מיכי, זכור לי איזה תוס ר"ד שכותב נגד אכילה במזלג ונדמה לי שטעמו היה משום דרכי אמורי ,רואים שדרכי אמורי הוא מושג פלואידי המשתנה בזמן...)
תוקן על ידי המנקש ב- 19/10/2008 16:12:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 16:15 |
|
| |
כשאדם אוכל בסכין ומזלג וזה הרגל נימוסי לכאו' אין שום צד לעורר בעיה אך כשאדם לא קד קידה נימוסית בשום ויראציה במשך היום ורק לאחר אימון הוא קד את אותה קידה, כך שזה לא הרגל נימוסי שהוא סיגל לעצמו אלא חלק ממסורת של אותה שיטה, יתכן ויש לחוש שמקורה בע"ז.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 16:24 |
|
| |
סנסאי הקידה כמוה כאכילה עם סכו"ם -נימוסים, וזה לא משנה אם הנימוסים שייכים לשעת אימון גרידא או לכל אורח חייו. מקובל שכל דבר שיש לו תועלת אינו משום דרכי אמורי אלא אם כן הוא חיקוי בעלמא (וצריך לחדד את ההגדרה) ועיין שות רשב"א שדן על מסמר הצלוב שאינו משום דרכי אמורי כל היכא דאתחזק כמרפא ג' פעמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 16:51 |
|
| |
מיכי. הנושא הוא לא אבן משכית אלא ע"ז. אינני מתמצא כלל בנושא אך קלטה אוזני פעם באיזושהי הרצאה על תרבויות המזרח שבכל האמנויות הללו יש בקידה הבעת נכונות של התלמיד ל"התבטלות" לפני חכמת המאסטר וקבלת השיטה-דרך (מה שנקרא בושידו או טאו). אם טעיתי, איתי תלין משוגתי ועמכם הסליחה. ואם הצד שזה אסור כ"כ מוופרך בעיניך, הנה תשובה של הרב דב ליאור בנושא.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 17:38 |
|
| |
רב מיכי א. איזה תועלת ראית בלקוד קידה טיקסית בפני תמונה, של אדם מת. ב. מה להשתחויה ולחכמה בהזכרה אחת. ג. למה אמונה בחכמה צריכה התבטלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 17:46 |
|
| |
סנסאי,
א. התועלת שבקידה אינה נהירה לי, אבל כנראה שלהם היא כן נהירה. אז לבריאות.
מי שרוצה להסיק שיש כאן ע"ז רק בגלל שהוא לא מבין משהו, הרי זוהי פזיזות מופרזת. תשאל אותם ויאמרו לך (האם קיבלו את המאסטר עליהם באלוה או לא. ראה רמב"ם הל' ע"ז פ"ג ה"ו).
ב. הקידה (ולא השתחויה) היא כנראה אות להערכה לחכמה. מה הבעיה בזה? אצלנו קמים בפני ת"ח או מלך או זקן. האם לדעתך זה יותר מובן למי שרגיל לקוד?
ג. האם אני רואה כאן יהודי ששואל מדוע חכמה צריכה התבטלות? ראה הקדמת שערי יושר ויובהר לך היטב.
ובאופן כללי אוסיף: אז למה לדעתך הם קדים? כנראה הם חושבים שזהו הביטוי הראוי לחכמתו של המאסטר. האם הם חושבים שהמאסטר יוריד להם גשם אם יקודו או ימנע מהם גשם אם לא יקודו? האם לדעתם המאסטר ברא אותם?
ובצאתי אקוד קידה עמוקה (בגלל הלומבגו, כמאמר הגששים).
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 17:54 |
|
| |
רב מיכי אין לי בקיאות באותם הדינים, אך מבחינה טכנית באותה קידה אין הם באים להפיק שום תועלת, אלא חלוקת כבוד וכדו', הקימה בפני ת"ח היא בכל מקום ולא רק בבימ"ד מה שמעורר תמיהה למה לא כל פעם שהם רוצים לחלוק כבוד הם לא קדים, אולי אין שוני מבחינה טכנית בשביל להחשיב פעולה זו כע"ז, אך אולי זה מהוה ראיה על מקור ומהות הקידה בעצם. לסעיף ג' אני מסכים ובמיוחד שעסקינן בחכמת הגוף, ובאותו עניין אף מתבטאת התבטלותם ע"י הגוף. ושמא תליא הא בהא.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 19:05 |
|
| |
יש מנהגים שונים ברחישת כבוד. אצלנו קמים ואצלם קדים. אצלנו זה בכל מקום ואצלם זה רק באימון ובפני התמונה (אני לא מכיר את הפרטים העובדתיים). מה ההבדל העקרוני? לא נכון ללמוד מהנהוג אצלנו על כך שאצלם אין היגיון. זהו מנהג כעין נימוס, ולמנהג אין צורך בהיגיון אלא בהסכמת המשתתפים ובמסורת הנהוגה שם.
כידוע, הקימה גם היא נעשית ע"י הגוף, בדיוק כמו הקידה.
|
|
|
|
|