בית פורומים עצור כאן חושבים

קשין מזונותיו של אדם כקריעת ים סוף ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/2/2007 14:51 לינק ישיר 
קשין מזונותיו של אדם כקריעת ים סוף ?

הגמרא אומרת במס" פסחים:  קשין מזונותיו של אדם כקריעת ים סוף , 
  בסוטה היא אומרת:   מר רבה בר בר חנה אמר ר' יוחנן: וקשין לזווגן  כקריעת ים סוף.
ברצוני לשמוע את דעתכם. למי בדיוק זה קשה? לאדם? הרי זה בכלל לא  שייך אליו קריעת ים סוף.          
 לאלוקים???? זה קשה? מה בדיוק קשה לו?

מודה ועוזב

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 15:54 לינק ישיר 

רש"י סוטה דף ב.
וקשין - לפני המקום:
לזווגם - הנך דלפי מעשיו:
כקריעת ים סוף - שנשתנו סדרי בראשית:

מטרוניתא שואלת כמה ימים ברא הקב"ה את העולם?

ועונה לה רבי יוסי-בששת ימי מעשה

שאולת  המטרוניתא - מיכן ואילך מה עושה?

התשובה - יושב ומזויג זיווגים, -שקשים כקריעת ים סוף

מה שמוזר שהקב"ה בורא ומסדר בששת הימים את הבריאה

ולאחר שגמר עוסק הקב"ה
בלשנות סדרי בראשית[ שכן קשה היא לפני המקום כקריעת ים סוף]

כל זיווג הוא בעצם שינוי סדר בראשית- [נס?]

לולא דמסתפינא
- "הקושי הוא בלהודות "בטעות" -בצורך לשנות את המתוכנן והקיים-הבריאה .

[למרות שכנראה גם זה היה מתוכנן אע"פ שלא נברא בין השמשות כמו שאר "הטעויות" בבריאת העולם: שמש- ירח,לויתן,עץ פרי,חטא אדם]

תוקן על ידי איכה ב- 01/02/2007 15:57:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 16:04 לינק ישיר 

הנושא מענין.
מהדוגמא של המטרוניתא נראה שקשה מתייחס למי שצריך לזווג, והיינו לקב"ה.
והלא אין קל וקשה ביחס לבורא.
וכנראה הביאור הוא שרוצים לבטא ביחס לנבראים את העוצמה שבפעולה זו וכמו שדרשו מושיב יחידים ביתה וכמו שהאריך הרב שמחה כהן בדבריו הקדושים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 16:06 לינק ישיר 

וכנ"ל ביחס למזונותיו של אדם וכמו שכתוב בתחילת תענית מפתח של פרנסה לא נמסר...
וכמו שיכולים כולנו לספר עד כמה הדברים קשים... (...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 16:09 לינק ישיר 

איכה.
איכה? הרי אנשים מזווגים זיווגים הרי אנשים מתפרנסים? זה מעשה ניסים? הבאת את הפתיח של המדרש, המוכר.(הרי גם אנשים המתחתנים כדרך אנ"ש לא פעם יוצאים בשן ועין)

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 16:43 לינק ישיר 

ירוחםשמ

בששת ימי בראשית האדם  היה צריך להתפרנס או להשתדך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 19:14 לינק ישיר 

יש מאמר של אביגדור שנאן בענין - ברשת, מי שיודע שיצרף לינק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 20:01 לינק ישיר 

חבר'ה

פיספסתם את שאלתו האמיתית של ירוחם מיודענו

"קשין כקריעת ים סוף"

- מה היה קשה בקריעת ים סוף ???

תוקן על ידי המבינים ב- 01/02/2007 20:03:15

צבי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 23:33 לינק ישיר 

ראו שם - מאמר אביגדור שנאן.

http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=10882

והנה תמצית טענתו:

עיון במילון המצוין של אליעזר בן יהודה, בערכים המוקדשים לפועל קש"ה ולשם התואר "קשה" (עמ' 6232 ואילך), מלמד כי יש למילים אלה משמעויות רבות ומגוונות, בלשוננו שלנו ובעיקר בלשון המקורות שהיא שונה במעט או בהרבה משלנו: קשה הוא ההפך מרך (כלומר עניין אובייקטיבי הניתן לבדיקה – מוצק ונוקשה), אך גם עניינים רבים שהם בתחום ההערכה הסובייקטיבית: דבר שלא קל לעשותו, עניין שלא קל להבינו, דבר אכזרי ורע, דבר לא נעים או בלתי נוח, ולעומת זאת – להפתעתנו – גם דבר שהוא בעל כוח גדול ועוצמה רבה ולאו דווקא בכיוון השלילי. דוגמא לשימוש אחרון זה הוא, דרך משל, המשפט "קשה היא התפילה שביטלה את הגזירה" (בראשית רבה עא, ב, עמ' 822), כלומר התפילה חזקה ובעלת כוח גדול במיוחד ויש ביכולתה לשנות את גזירת האלוהים, וכן "קשה כוחן של צדיקים שיכולין לשמוע את קולו [של הקב"ה]" (תנחומא ויקרא א), כלומר כוח הצדיקים הוא גדול ויכולתם לשאת את קול האלוהים היא בעלת עוצמה מיוחדת. וכן נאמר בתלמוד הבבלי:

<* dir="rtl" style="MARGIN-LEFT: 0px">

עשרה דברים קשים נבראו בעולם:
הר קשה – ברזל מחתכו,
ברזל קשה – אור מפעפעו [רש"י: "מרככו"),
אוּר קשה – מים מכבין אותו,
מים קשים – עבים סובלים (= נושאים) אותם,
עבים קשים – רוח מפזרתן וגו' (בבלי בבא בתרא י ע"א)

הקושי שבו מדובר כאן איננו מוצקות פיזית, שהרי גם האש והעננים הם בין הדברים הקרויים כאן קשים. קושי אפוא הוא גם עוצמה וכוח והשפעה חזקה על מי שבאים עמו במגע.

וכך נראה לי לפרש את "קשה כקריעת ים סוף": אין כוונת ר' יוסי לומר שקריעת הים או זיווג זיווגים הם דבר שקשה, מסובך ודורש מן הקב"ה מאמץ כדי לעשותם או לבצעם, אלא שהם דברים שרושמם אדיר והשפעתם עצומה. האדם סבור שהנישואין הוא דבר קל ערך, פשוט, יומיומי ונדוש, שניתן אף לבצעו בדרכי כפייה (כפי שניסתה לעשות המטרונה), אבל לפני הקב"ה, בעיניו ולפי דעתו, מדובר בעניין שאיננו נופל בעוצמתו וברושמו מן הנס האדיר של בקיעת הים.

בים סוף החזיר האלוהים את גלגל ההיסטוריה אחורנית, ומול הבריאה שבה נקוו המים למקום אחד ונראתה היבשה, חזרו המים כאן לאחוריהם. לקיחת אישה מבית אביה ואיש מבית אביו, קריעתם ממקום גידולם, הצמדתם זה לזה בחינת "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו והיו לבשר אחד" (בראשית ב, כד), הוא מעשה אדיר שרושמו על האדם צריך להיות כרושם קריעת ים סוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2007 00:12 לינק ישיר 

כמתעסק
אז היה צריך לומר משהו בסגנון של :גדול יום נישואיו של אדם כיום קריעת ים סוף.

איכה 
הציטוטים מהזיכרון
"ויאמר האדם: זאת הפעם עצם מעצמי ובשר מבשרי, לזאת יקרא אישה כי מאיש לוקחה זאת. על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו, ודבק באשתו והיו לבשר אחד."
הלזאת יקרא שינוי סדרי בראשית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2007 11:01 לינק ישיר 

כמתעסק,

תודה על המאמר .

העוצמה וכוח השפעה החזקה על מי שבאים עמו במגע הידוע והמכונה בעולם ההלכה כ'פטיש החזק' שעשוי מ"ברזל קשה – אור מפעפעו"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2007 11:28 לינק ישיר 

ראה פסיקתא דרב כהנא ושם מובא הסיפור:

פסיקתא דרב כהנא (מנדלבוים) פרשה ב ד"ה [ד] ר' יונה

אמרה לו ומה הוא יושב ועושה מאותה השעה, אמ' לה מזוויג זיווגים, בתו של פלוני לפלני, אשתו של פלו' לפלוני, ממונו של פלו' לפל'.

ודוק, מדובר על לקיחה מאחד ונתינה מאחר.

ואף בבתו של פלוני נראה שהכוונה שלמרות שהאב רוצה לתיתה למישהו אחד, הרי שהיא נתנת למישהו אחר.

בדרך ממותנת מעט ניתן לפרש שלמרות שמתחילה ראויה לאחד לפי מה שנדמה לנו, והקב"ה מסבבה לאחר.

הדבר קשה - הואיל ונצרכת התערבות שאפשר שקשורה גם למעשה ענישה, ואין הקב"ה מבקש לגלות הנהגתו בדרך זאת של התערבות בסדרי הטבע.

תוקן על ידי כמתעסק ב- 02/02/2007 11:33:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2007 21:57 לינק ישיר 

כמתעסק.
אהבתי את הרעיון שלך יותר מאת המאמר שהבאת. אבל אני מקווה שלא התכוותה לאפקט כנפי הפרפר.
אני שמעתי מהרב לאו: בקריעת ים סוף היו ארבע דעות: כיתה ראשונה -  יהודים שרצו להלחם במצרים, כיתה שניה רצתה לחזור למצרים, כתה שלישית רצתה להתפלל וכתה רביעית רצתה לקפוץ לים.
נו, ומה היה בסוף? אף אחת מהתוכניות לא יצאה לפועל.
כך גם בדרך כלל, האנשים והנשים עושים מגיל הבגרות כל מיני תוכניות עם מי הם יתחתנו,
ומדמינים ומדברים על דמות בעלת תכונות אופי ומראה מסוים  , ובסוף זה משהו אחר לגמרי
כך גם בפרנסה אדם רוצה בגיל ילדות להיות שודד, אבל לא כל אחד מצליח להיות עו"ד. ילדים רוצים להיות מכבי אש, בסוף הוא גומר עם מכולת. יש שרוצים להיות רבנים גדולים, ובסוף גומרים במחלקת המדידות של העייריה-הם מודדים את הרחובות לאורך ולרוחב, וכו וכו.(למען הסר כל ספק את מה שלא הרב לאו אמר אתם ודאי מזהים מיד)
וזו היא האנלוגיה הקשה עם קריעת ים סוף.

המבינים:
אני לא מבין מאיפה הבנת את מה שאני לא הבנתי. אבל אולי בגלל שמך אתה מבין את גם מה שאני לא יודע שאני מבין .ואולי בסוף גם אני אבין.

איכה.
אני לא מבין מה זה שייך, אבל בששת ימי בראשית האדם לא  היה צריך לא לשתדך ולא להתפרנס.
הבעיה התחילה, כשאת הפרנסה לקחו לו, ואת האשה נתנו לו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 09:27 לינק ישיר 

כמתעסק

היה לי דבר לכתוב, ואכתבנו עוד מעט, אבל דבריך יפים מדברי.

א. הרעיון ש"קשה" אינו קשה עבור ה' אלא לשון אחרת לגדול ומרשים.

ב. הרעיון שבשידוכים ופרנסה מעורבים שיקולי ענישה, והמטרה היא להראות שכאשר מענישים מישהו, זה דבר קשה אפילו לה' כביכול.

הרעיון השני מביא אותי לאופן שהדברים נתפסים אצלי.

כפי שהבאתי בשעתו בשם שד"ל, אחת המטרות הראשיות של המדרש ואפילו התנ"ך היא לחבר בין האדם הקורא הפשוט והתמים לבין אמונות נצרכות. (וכוונתי לאמונות אמתיות).

וכדי להראות לו שהכל בידי שמים, מציגים זאת בלשון שמתאימה לתפיסתו.

אם קריעת ים סוף היא חריגה גדולה מסדרי הטבע, וגם אם בעולם העתיק לא היו בכלל "סדרי טבע" אך עדיין היה זה שינוי משמעותי - יכנו זאת בשם "קשה".

כלומר, לא שזה קשה לפני המקום (=ה') חלילה, אלא שזה האופן שבו יש להציג זאת לפני לומד המדרש מטעמים דידקטיים, חינוכיים ותיאולוגיים.

האם הכלל הזה נכון לגבי רוב המדרשים מסוג זה? לדעתי, בהחלט כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 09:33 לינק ישיר 

מיימוני ,

[ ברוך מחייה המתים . האמת שאפילו קצת התגעגענו . ובנוסח הנהוג: ברוך שובך ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2007 10:00 לינק ישיר 

מימוני

תודה.
מצטרף לדברי ספרן, מקווה ששלומך בטוב.
ואילו לא כתבתי אלא בשביל תגובתך - ולשוב ולהנות מדברייך, דייני.

(הבהרה - הפונט שבהודעתי הקודמת תולדתו בבעיות גרפיות, ולא נעשה בכוונה תחילה)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קשין מזונותיו של אדם כקריעת ים סוף ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext