בית פורומים עצור כאן חושבים

בחורי ישיבות ובנות הסמינרים - הפער

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/2/2007 12:42 לינק ישיר 
בחורי ישיבות ובנות הסמינרים - הפער

לאחרונה הובא בעיתונים החרדיים ובפשקווילים מכתבה של אחת המחנכות בדבר מצב החינוך של הסמינרים.

אני לא טורח לברר האם מדובר באחת המחנכות או באחד מהפובליציסטים של ועדות כואבים/מוחים/מעוררים למיניהם. כמו כן, אני לא טורח לברר האם מה שהיא כותבת מהוה תיאור נכון של המציאות או שמדובר במקרה מסוים בסמינר פלוני אלמוני, אין לי אלא לקבל את דבריה כמו שהם. ולדון בהם.

כותבת הנ"ל:

הכאב גדול עוד יותר כשבנות מגיעות לשידוכים. מוצע להן לבנות את בתיהן עם בחורי חמד, הממיתים עצמם באוהלה של תורה, שמעולם לא לחצו על מקש במחשב, לא בילו באולפן, לא השתלמו במדעים, ואבוי, לא יודעים לתרגם את פירוש המילה הנדסאים. ישנן ביניהן כאלה שסבורות שאותו בן תורה שרבותיו מרבים בשבחו, הוא 'משעמם',  'הוא תת רמה, לא מבין ענין, רחוק מלהיות אינטלגנטי', ובכלל, סיפרה לי בכאב תלמידה  'הוא לא מעריך את הידיעות שלי, והתעודה שלי, למה שאתחתן אתו'?!

והיא אלופה בפסיכולוגיה ומנתחת את אישיותו לפני ולפנים.

כבר שמעתי אמהות שבנותיהן המלומדות בשידוכים מתייחסות בזלזול מופגן כלפי בני התורה שהתעלו בתורה ויראה, אבל לא 'בהכרת העולם'. הן מגיבות על האפשרות שכך יבנו את בתיהן בלעג: 'אם כך, מגיע לי דמי שמרטפות'. ציטטה לי אמא של בת למדנית. אחרי כמעט כל הצעה. 'הוא לא מעניין, הוא קטנוני, לא מתמצא במרחב, לא בקי בגיאוגרפיה, ואבוי, יש לו טעויות דקדוקיות'...

אין כאן המקום להאריך במה שמתרחש אחרי שנבנה הבית!

עד כאן ציטוט מדברי אותה  'מחנכת'.

מכאן הערותי:

1.      הבעיה שהמחנכת מעלה היא שיש פער (היא מודה במציאות זו) בין רמת התוצאה של הסמינרים והישיבות. מה הפתרון שהיא מציעה? איך נצמצם את הפער? נוריד את הרמה בסמינרים!

אולי נעלה את הרמה בישיבות? לא! הפתרון הוא - נוריד את הרמה בסמינרים!

2.      אם המצב הוא כזה, ובנות מסתכלות על בחור כאילו שהוא 'משעמם', ז"א שהוא אכן 'משעמם'! בלי קשר לעובדה שהיא יודעת להגדיר אותו ככזה. גם אם נהפוך את בנות הסמינרים ל'משעממות' גדולות יותר, לא יהפוך בחורנו המיועד לשידוכים לאדם 'מעניין'.
כנ"ל ביחס ל"הוא תת רמה", "לא מבין ענין", "רחוק מלהיות אינטליגנטי'...
בואו ונהפוך את כל בנות הסמינרים ל"מומחיות בהכנת חביתה מקושקשת", האם הבחור יהפוך ל"על רמה" "כן מבין ענין"?

3.      הבחורה מבקשת "דמי שמרטפות". רבותי, יש כאן כבר בעיה אמיתית, אם היא מתיחסת אליו כאל תינוק, והיא הרי מבינה בפסיכולוגיה, אולי אבחנתה צודקת?

4.      הבחור יודע לומר סברות לכאן ולכאן, הוא יודע להגדיר בעדינות ובבהירות את ההבדל בין יאוש להפקר, הוא יודע לתאר בניסוחים משפטיים את ה'מעשה קנין' ואת ההגדרה של 'בעלות'. מדוע הוא לא מעניין? הכיצד הוא לא אינטליגנט?
אך אולי הוא בעצם לא "יודע" את כל הנ"ל ורק "מְשַחק בלומד'ס"?...

נושא זה של " מְשַחק בלומד'ס" ראוי לו שייפתח עבורו אשכול מיוחד, שמורות עמי מספר הברקות למדניות לענין זה.

5.      בחורה שלמדה בסמינר את קונטרס החסד של הרב דסלר ולמדה פרקים נבחרים בספר "עלי שור" וכיו"ב היא מבינה את ‏החיים יותר מבחור שלמד את כל בבא קמא.

הוא יותר קדוש! הוא יותר ת"ח!

אבל היא מבינה את החיים יותר טוב ממנו, היא מוכנה לחיים יותר טוב ממנו, היא מתמודדת טוב יותר ממנו, והיא מתפקדת בחיים יותר טוב ממנו.

(מדוע בחורי ישיבה סטנדרטיים 'מפחדים' להתחתן עם בחורות מ'גייטסהד'? הם פילוסופיות!...)

6.  "היא אלופה בפסיכולוגיה ומנתחת את אישיותו לפני ולפנים", צר לומר זאת, אך במקום שהבחורים יקנו ידע אמיתי בחכמת הנפש, הם שומעים שיחות מוסר שאינם רלוונטיות עבורם.
איפה המשגיח שייתן לקהל מעריציו כמה טיפים בנושאים הבוערים:

§     איך מסתדרים ברמה החברתית עם החברותא/ חבר חדר?

§     איך מתמודדים עם ביקורת חברתית ?

§     איך מעירים לשני תוך שמירה על כבודו?

§     מדוע אסור לשחק כדורגל/כדורסל באמצע הזמן?

איפה המשגיח שימסור סדרת שיחות שיעניקו לבחורים כלים לחיים?

(במו עיני ראיתי בישיבה מפורסמת, המשגיח (הרב הצדיק) מסר שמו'ס, ובביהמ"ד נכחו לא יותר מעשרים בחורים מתוך מאות רבות, האם טחו עיני אותו ראש ישיבה מראות? היאך לא חשב אותו ראש ישיבה לומר למשגיח לשנות את השיחות או לבטל אותם כליל(

היא יודעת לנתח את אישיותו, ומה הוא יודע? לדבר במילים גבוהות ונשגבות שאין בינו לבינן שום קשר.
הוא קרא פה ושם משהו ב'מחשבה', אבל האם הוא 'אדם חושב'?

הוא למד מוסר, אך האם הוא "אדם מוסרי"?

7.      כותבת המחנכת הדגולה: אין כאן המקום להאריך במה שמתרחש אחרי שנבנה הבית!
יש כאן מקום גדול לדבר על כך
היא יודעת פרק או שניים בתקשורת אישית/בינאישית, היא למדה פרק או שניים בפסיכולוגיה. נו, היא מרגישה (והיא כנראה לעיתים צודקת בכך) שהיא יותר חכמה ממנו.
מה נאמר לאותה כלה טרייה בויכוח הראשון ביניהם?

§     הוא צודק כי הוא צועק!

§     הוא צודק כי הוא חזק (הוא גבר והיא רק אישה)!

§     הוא צודק כי הוא "דעת תורה" (אל תצחקו, זה המינוח שמחנכות משתמשות בדבריהן לבנות בסמינרים(.

8.      מדברים עם בנות הסמינרים על "בית של תורה". בואו נערוך ביקור קצר אצל הזוג הטרי.
הם מתחתנים, והיא רואה שהוא בסך הכל "אדם חרדי".

הוא אוכל מעדנים ושותה ממתקים ואת השקיעות שלו בלימוד התורה היא רואה מעבר לעיתון השמוט על הספה שהוא נרדם בה. 

היא רואה שחוץ מסדרי הכולל (9 עד 1, 3 עד 7) הוא לא מתעניין בתורה.

היא רואה שבבין הזמנים הוא פתח ספר חוץ מסידור בשעת התפילות.
ומה היא חושבת?

§     היא כמובן ממשיכה להאמין שהוא  "דעת תורה"...

§     היא כמובן מספרת לחברותיה מהשכבה שעדיין אומרות "פרק שירה" שכדאי להם לחפש בחור מתמיד ושקוע בלימוד...

§     היא עדיין מאמינה בכל התכנים הגבוהים והנשגבים שהמורה אז אמרה...

סליחה על הציניות, זו היא המציאות!

נראה לכם שהיא תמימה? לא ולא!

את המכתב של המחנכת הדגולה צריך לשלוח לראשי הישיבות, את השינוי צריך לחולל שם.

לבקשת הפותח

תוקן על ידי עצכח ב- 11/02/2007 21:11:21

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 12:51 לינק ישיר 

היא יודעת גם תנ"ך והלכה.
לפני מספר שנים יצא לי לדבר עם ראש ישיבה ז"ל (השם שמור במערכת) ושאלתי אותו האם נכונה התחושה שיש לי שהנות עולות על הבנים וענה לי שאכן, שאלתי אותו מדוע, וענה לי כי הן לומדות בצורה מסודרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 16:01 לינק ישיר 

ר.מנקין: התפתחות רעיון החינוך הדתי לבנות (מואדיב)
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1172188

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 16:52 לינק ישיר 

ביחס ללימוד הלכה: בחורה שמסיימת סמינר יודעת הלכות שנוגעות לניהול בית (שבת, כשרות, בדיקת מזון) פי כמה וכמה מבחור שמסיים ישיבה גדולה.
ביחס לתנ"ך: הדבר בוודאי נכון.
אך הבעיה של הבחור בולטת ביחס לידיעת ההלכות הרבה יותר מאשר לתנ"ך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 17:03 לינק ישיר 

יש בחורים מוכשרים ובחורות מוכשרות. אני לא יודע אם הממוצע של הבחורות יותר גבוה מהממוצע של הבחורים. הנסיון שלי לא מורה חד משמעית לכאן או לכאן.

מה שכן, בחורות בדרך כלל רוצות בחור שהן ברמה יותר גבוה משלהן, יוצא אם כך שאם ממוצע הבחורים והבחורות שוה, אז יהיה יותר בחורות מאוכזבות מבחורים מאוכזבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 17:29 לינק ישיר 

צ'ו, נגעת בנקודה מעניינת. למה באמת בחורות רוצות בחור ברמה יותר גבוהה? זה חלק מהחינוך השובינסטי שקיבלו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 18:36 לינק ישיר 

דוד12:

עיקר הדחף שגורם לאשה להתחתן זה תחושת החוסר בטחון שיש לה. בחור שנמצא ברמה יותר גבוה מעניק לאשה תחושה שהוא יכול ליצור מסגרת יותר בטוחה ממה שהיא יכולה ליצור בעצמה. (המסגרת יכול להיות בכל מישור, אם זה בטיחותית, אם זה חוזק נפשי, אם זה גישה אינטלקטואלית ועוד.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 19:18 לינק ישיר 

כאוטע,
נו באמת, לדעתך המשיכה של נשים ל"גבר מגונן" הוא  מהותי? אם החינוך היה אחר זה לא היה משתנה? אולי אפשר לנסות ולהשוות את השאלה הזאת לחברות של נשים בלבד, (סמינרים), ושל גברים בלבד, (ישיבות), האם המבנה החברתי הנשי פחות חזק מהגברי? והאם המבנה החברתי הגברי יותר חזק מאשר הנשי?
ברור לי שיש הבדלים מהותיים בין נשים וגברים, אבל אפילו מעט הנשים שפגשתי בחיים שלי הוכיחו לי שגם אם לא רוב, אבל יש המוני נשים שלא ממש עונות להגדרה שלך,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 19:20 לינק ישיר 

ולסיום: האם לדעתך במקרים בהם האישה אינטלגנטית יותר מהגבר הזוגיות רעועה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 19:25 לינק ישיר 

חושבבעצמו,

לא הייתי מפליג במידת המקצועיות בפסיכולוגיה של בנות הסמינרים. אבל לא צריך פסיכולוגיה אלא פשוט שכל ישר. ואני מניח שיש לא מעט בנות שיש להן מן המוצר הזה.
אכן החינוך החרדי תקוע גם בהיבט הזה, ואין לו מוצא כי אם להוריד בחזרה את רמת החינוך של הבנות (זה בסדר, עובדים על זה. כעת ביטלו את ההכשרות המקצועיות הפסאודו-אקדמיות של בנות יג-יד, ייעוץ וכדו'. אולי זו אחת התוצאות של המצב הזה). האלטרנטיבה היא להתחיל ללמד את הבנים תחומים נוספים מעבר לקצוה"ח, ר"ל מהאי דעתא.

לגבי בקיאות בהלכות, דומני שנסחפת קצת. אולי הן יודעות בע"פ יותר תת סעיפים של קיצושו"ע, אבל בצורת חשיבה הלכתית ויכולת הכרעה והסקת מסקנות בודאי אין להשוות.

אגב, אני מתחיל לקבל את הרושם שגם בציבור הצד"לי המצב מתחיל להיראות כך. הפערים כאן הרבה פחות גדולים, כמובן, אבל עדיין כמה וכמה מלמדי בנות סיפרו לי שאין להשוות את רמת הרצינות של בנות לעומת בנים (אני מדבר בעיקר בגיל העל-תיכוני, והעל צבאי). וגם אני הק' הספקתי לחוות מעט מזעיר מזה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 20:27 לינק ישיר 

גוונא:

דעתי ש 99.9% מנשים שואפות לבטחון מסוג זה או אחר. אני לא הולך להתווכח על נקודה זו כי זה דבר שא"א להוכיח אלא באובנתא דליבא תליא. הכרתי גם כמה בנות שצעקו חי וקיים שלא צריכות בטחון ואחרי כמה שנים שינו את דעתן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 20:50 לינק ישיר 

גוונא

אתה לא נשוי, נכון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 20:57 לינק ישיר 

לומד וכאוטע,
אני מקבל את הטיעון שזה מה שקורה באופן רווח, אני רק לא מקבל את הטיעון שזה מהותי, שבלי זה משהו מהותי חסר בזוגיות,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 21:04 לינק ישיר 

צ'אוטנג,

א. 100% מן האנשים בעולם זקוקים לבטחון. השאלה היא, היכן הם חושבים שימצאוהו.

ב. אם אתה טוען, שנשים רוצות גברים ברמה גבוהה משלהן (וזו שטות גמורה לענ"ד), יהיה עליך לבדוק את ה"צד השני" של אותה אמירה, קרי: גברים מעדיפים נשים שרמתן נמוכה משלהם, ולהתמודד איתה (וראה הערתו/שאלתו של לומדמכלאדם לגוונא...).

[גוונא,
מן הפורום הזה אפשר ללמוד הרבה מאוד, ובדידי הוה עובדא. כיצד לבנות זוגיות טובה, תומכת ומחזקת, הייתי ממליצה לך ללמוד במקומות אחרים (וראה הערתו/שאלתו של לומד מכל אדם...).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2007 21:08 לינק ישיר 

אמשלום, תנוח דעתך, גם צו'טנג עדיין לא נשוי....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 01:59 לינק ישיר 

אמשלום, עובדה היא שזה מה שרוב הבחורות רוצות, רק השאלה היא אם זה משהו מהותי או דבר שנכפה עליהם בשטיפת המוח בבית יעקב ושאר מוסדות, וכן לענין הבנים שהם דוקא רוצים בפחותות מהם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בחורי ישיבות ובנות הסמינרים - הפער
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext