|
|
| נשלח ב-12/2/2007 02:53 |
|
| |
לענ"ד הבעייה אינה נקודתית, אלא כללית בהרבה.
המערכת בנויה על הכתבה מלאה מלמעלה. כך נראים הישיבות. כך נראים הסמינרים. ויש לזה מחיר, בין השאר, שהתוצרת של המסינרים אינה לגמרי תואמת לתוצרת של הישיבות.
זה גם תוצאה של ההפרדה המלאה בין בנים לבנות, מה שלא מאפשר לבנים לחשוב במשך שנים מה הבחורות מחפשות, ולהכיר את עולמן.
יש מעלות לצורת החיים הזאת וחסרונות. במקרה הזה מדובר בחסרונות. לפחות מנקודת מבט מסוימת.
המחנכת המתלוננת כואבת על כך שהמערכת שאמורה להיות אוטופית, אינה אוטופית. יש חריקות, וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 02:57 |
|
| |
גוונא:
כמו שאמרתי אני לא הולך להתווכח. אבל שאלה לי אליך, על איזה נתונים אתה מבסס את ההודעה שלך? האם יש לך נסיון ממשי בנושא?
אמשלום:
הרבה גברים אכן מבקשים בחורה ברמה נמוכה משלהן. ובקשר לנשים שרוצות גבר ברמה גבוהה משלהן שאת מכחישה, תשאלי את עצמך כמה נשים מוכנות לקחת גבר שנמוך מהן ב 20 ס"מ, וכמה גברים מוכנים לקחת אשה שנמוכה מהם ב 20 ס"מ. תשאלי את עצמך כמה נשים מוכנות לקחת גבר שמרוויח חצי ממה שהן מרוויחות, וכמה גברים מוכנים לקחת אשה שמרוויחה חצי ממה שהם מרוויחים.
לומדמכלאדם:
לא צריך להיות נשוי בכדי לדעת שאשה מחפשת בטחון, צריך רק לצאת עם בחורות ולהקשיב.
דוד12:
הנטייה שאשה מחפשת גבר שהוא ברמה גבוהה משלה, הוא כלל עולמי ושייך לכל תרבות כולל רוב בעלי החיים. ראה תשובתי לאמשלום למעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 03:31 |
|
| |
כאוטע,
1. לגבי שאלתך אליי התשובה היא כן,
2. לגבי דבריך בכלליות, אולי יצאת עם סוג מסויים של בחורות שדווקא אותו סוג הוא כזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 10:14 |
|
| |
לרבינו מיכי
ראשית, כבוד הוא לי שהגבת על דברי.
אתייחס לדברים שכתבת.
לא הייתי מפליג במידת המקצועיות בפסיכולוגיה של בנות הסמינרים. אבל לא צריך פסיכולוגיה אלא פשוט שכל ישר. ואני מניח שיש לא מעט בנות שיש להן מן המוצר הזה.
גם אני לא חושב שהידע שהם קונות שווה ערך לתואר שני או ראשון, אך הם מקבלות שם ידע פשוט שבחורים בגילם לא מקבלים אותו.
ביחס ל"שכל ישר", אני מזמן חושב על כך שבגלל שלגברים יש כוח הם לפעמים משתמשים בו במקום להפעיל את המוח. ז"א עצם האפשרות להשיג תוצאות חברתיות/מעמדיות בצורה קלה מפחית את השימוש במיומנויות תקשורת.
האלטרנטיבה היא להתחיל ללמד את הבנים תחומים נוספים מעבר לקצוה"ח, ר"ל מהאי דעתא.
מדוע ר"ל?
לגבי בקיאות בהלכות, דומני שנסחפת קצת. אולי הן יודעות בע"פ יותר תת סעיפים של קיצושו"ע, אבל בצורת חשיבה הלכתית ויכולת הכרעה והסקת מסקנות בודאי אין להשוות.
לא נסחפתי, הם יודעות הרבה הרבה יותר סעיפים ראשיים בהלכה, נא להביא בחשבון כי בישיבות לא לומדים (כמעט) שום מסכת מעשית, לא ברכות ולא שבת, מסוכה לומדים את פרק לולב הגזול (הסוגיה של אוונכרי), מפסחים לומדים את גדרי תשביתו ופרק תמיד נשחט.
שלא לדבר על חולין - דיני בשר וחלב ותערובת, שאינה נלמדת אף בכוללים.
דרך אגב, גם כאשר לומדים בכולל מסכת נדה במשך שנה וחצי, לומדים מה הגדר של הרגשה, מבררים את הלומד'ס בספק ספיקא המתהפך ועוברים על השב שמעתתא, אך לא תוכל לשאול את האברכים שאלות הלכתיות.
גם אם לבחור יש חשיבה הלכתית ויכולת הכרעה והסקת מסקנות זה לברר ברמה המושגית את ההבדל הלמדני בין "שהייה" ל"הטמנה", אך אין לו את היכולת לומר מה לעשות בליל שבת כאשר הגברת רוצה להחזיר את הסיר עם האורז (עם מעט הרוב שבו) לפלטה.
לר' לא יודע כל
כתבת: זה גם תוצאה של ההפרדה המלאה בין בנים לבנות, מה שלא מאפשר לבנים לחשוב במשך שנים מה הבחורות מחפשות, ולהכיר את עולמן.
גם אם נסכים שההפרדה היא הגורמת לכך, יכלו טובי מחנכינו לפתור את הבעיה. הם נשואים ויכולים לעשות את שיקול הדעת לענין זה.
להרבה כותבים:
מאי נפקא מינה עבורי האם הצורך בבטחון גורם לבעיה או האוביקטיביות הסוביקטיבית גורמת.
המציאות היא שיש פער בין הבחורים לבחורות. ושצריך להציע פתרון.
לא קבלתי התייחסויות להרבה נקודות שהעלתי במאמר הפתיחה לאשכול.
על שיחות מוסר לא רלוונטיות.
על משחקי מילים בלומד'ס.
ועוד. אשמח לקבל תגובתכם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 10:17 |
|
| |
אם כך בנות הסמינרים צריכות להשתדך עם בחורים סרוגים. אני כבר תפוס, אבל אני מכיר כמה סרוגים פנויים יודעי גיאוגרפיה ולשון עברית שידם רב להם גם במחשבים.
|
| נשלח ב-12/2/2007 10:23 |
|
| |
ר' אבהו.
בנות הסמינר אינן מחפשות יודעי גיאוגרפיה ולשון עברית, הן מחפשות בחור עם תוכן.
ננסח זאת בצורה לא מדויקת: הן לא מחפשות בחור שיהיה היסטוריון או משפטן אבל מתעקשות על כך שהוא יהיה אקדמאי.
אני מקווה שהנקודה שלי מספיק ברורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 10:55 |
|
| |
שמעתי פעם את הרב שרלו מדבר בדיוק על הבעיה הזו שרווחת לדבריו בקרב בחורי ישיבות ההסדר מה שמוכיח שהבעיה קיימת גם אצל הכיפות הסרוגות ואפילו לא דוקא אצל חרד"ל אלא בכלל. לטענתו בנות אחרי מידרשה מתמצאות במיגוון התרבות התורנית יותר מהבחורים שבקיאים רק בגמרא , ולעיתים קרובות גם החשיבה הדתית שלהם כנה ואמיתית יותר.
הפער בין בנות סמנר לבחורי ישיבה עתיק לפחות ששים שנה שכן גם הורי דיברו עליו בצעירותם והם כבר בני שמונים פלוס. כבר אז הם סיפרו לי שבנות מבתים חרדים באירופה קיבלו השכלה רחבה, ידעו שפות מוסיקה הסטוריה גיאוגרפיה נימוסים ואילו הבחורים למדו רק תורה, והתחתנו אלו עם אלו והעריכו זה את זה, או שלא. אז מה חדש?
אני חושבת שלא הפער השתנה, אלא אולי הדרישות/הציפיות.
היום מחפשים חבר ופעם בן זוג להקמת בית.
היום מעריכים את ההשכלה הכללית ופעם העריכו לימוד תורה.
היום מחפשים סיפוק עצמי ופעם חיפשו נתינה.
היום בנות רוצות יותר מאשר להתחתן.
אישית, כאשה משכילה אני מעריצה תלמידי חכמים גם בהיותם בורים בשאר הוויות העולם, בדיוק כמו שאחר יעריץ מדען חוקר סרטן שספון במעבדה ואינו מתעסק בשום דבר אחר ואף אינו מתמצא בשום תחום אחר, וכך אני מחנכת את בנותי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 12:25 |
|
| |
יהודיה
להעיר, היו בעיות שידוכים קשות ביותר.
|
| נשלח ב-12/2/2007 13:16 |
|
| |
חושבבעצמו
אשכול מרתק
מאוד נשמח אם תפתח אשכול בנושא "לשחק בלומד'ס" ותתן דוגמאות
וסניף לזה: "לשחק בחסידות"
תוקן על ידי צווי_דינים ב- 12/02/2007 13:20:31
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 13:24 |
|
| |
חושב,
כשכתבתי 'ר'"ל' התכוונתי ללגלג. ודאי לדעתי שצריך ללמד עוד דברים פרט לקצוה"ח. כמובן יש סדר למשנה, ויש סדר עדיפויות, וזה כבר נדון באשכולות עתיקים. לינקי?
הבעיה אינה ההפרדה, שכן הבחורים לא צריכים להכיר את עולמן של הבחורות לפני שהגיעו לפרק האיש מקדש. הבעיה היא מה עושים במערכת הנפרדת הזו. וראה לעיל.
כפי שכתבתי, באשר לשאר הנקודות שבדבריך, לדעתי אין מה לעשות אם רוצים להישאר חרדים. הצעד היחיד שיפתור את הבעיה הוא ויתור על החרדיות (הוה אומר: לחשוב בשכל ישר. לא לראות הכל בשחור לבן. לקנות השכלה כללית. ולהבין שיש גם דברים מועילים בחוץ).
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 13:31 |
|
| |
לר' צווי דינים
האשכול מרתק, תודה.
ידידי. כל הציבור מרותק (מלשון רתוקות/אזיקים) כתוצאה מסביבת עבודה זו של הישיבות והסמינרים.
נדרש שינוי! אך, אין מי שיכול היום להוביל רפורמות בציבור החרדי. ראה מה עשו לרב שטיינמן על עניין הנח"ל.
אוסיף יותר מאוחר עוד בענין זה.
ביחס לאשכול "לשחק בלומד'ס" אצטרך לאמתין שבוע, או שאקבל את רשות ההנהלה לכך.
"לשחק בחסיד'ס" הוא אשכול מעניין שבו אהיה קורא ומגיב, אך לא אוכל לפותחו. אני מתמצא די טוב בספרי חסידות מדור העבר, ושם תופעה זו לא קיימת, אך לא מתמצא מספיק במאמרי חסידות של אדמורי זמנינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 13:54 |
|
| |
נהוג היום בישיבות ללמוד סדר עיון וסדר בקיאות.
כל מי שלמד בישיבה גדולה בחייו יוכל להצביע על כמות נכבדה של בחורים שאינם מתאימים ללימוד עיוני.
למדתי בימי נעורי בישיבה שהכיוון שלה היה לומד'ס (גם בסדרי הבקיאות) וגם שם למרות שראש הישיבה יכול לברור את תלמידיו, אני מצהיר כי לפחות רבע משכבת גילי לא הבינו מה שהם מדברים, ובוודאי לא הבינו מה שהם שומעים.
הם השתמשו במילים ומושגים למדניים סתם בשביל הקטע...
ציטוט: כשאשת אח נופלת ליבום חל עליה "גדר" של זיקה או "דין" של זיקה, היא מקבלת "שם" של יבמה, והיא ב"מצב" של אסורה לשוק, כשהיבם חולץ לה הוא מחיל עליה "היתר".
תוסיף למשפט זה את המילים "אֶפְּס" וארשת חשיבות והרי לך שטיק'ל תורה.
כל זה היה פתיח למשפטים הבאים:
מדוע אין ראש ישיבה שיפתח ישיבה שהכיוון המוצהר שלה הוא בקיאות בש"ס, גמרא ורש"י כסדר, קצת יותר מרמת הבנה של שיעור דף היומי, אך בהספק ובחזרות מרובות.
מדוע אין ראש ישיבה שיפתח ישיבה שבה לימוד משניות הלכה ותנ"ך תופסים מקום עיקרי.
אין כאלו ישיבות, ומי שעובד בחינוך בני נוער יודע כמה הדבר נצרך.
הבחורים שמפטפטים בסדר במקום לחזור על השיעור של הר"מ הנכבד, עושים זאת הרבה פעמים רק בגלל שאין להם על מה לחזור! הם פשוט לא הבינו את דברי הר"מ.
מה כל זה קשור לאשכול?
אם בחור היה לומד דברים שמתאימים לרמתו, ולא כל מיני דיבורי למדנויות שלא נותנות לו כלום הוא היה יוצא מהישיבה מלא וגדוש בתוכן. השקיעות שלו בלימוד היתה אמיתית .
אעצור כאן לעת עתה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 14:08 |
|
| |
לענ"ד הבעיה אינה נעוצה בפער האינטלקטואלי כלל.
ישנם אנשים בעלי נפש עשירה, בדרך כלל הם אנשי שיחה מרתקים, שבכל מקצוע יבש שיעסקו, ימצאו את ההגיון הפנימי שלו והדבר יעשיר את דעתם עוד יותר (להלן "עסיסיים").
ויש שנפשם עניה, אינם מגלים התעניינות בדברים במחות לד' אמותיהם, ואפילו אם יעסקו במקצוע מרחיב אופקים כגון הסטוריה או פסיכולוגיה, הם ימצאו שם רק את העובדות היבשות או הכללים הנוקשים ולעולם לא יהיו אנשי שיחה מרתקים, גם לא במקצוע שהם בקיאים בו (להלן "יבשים").
קחו לדוגמא את גדולי התורה מהדורות האחרונים, למן אלה שמוזכרים ב"אישים ושיטות" ועד להרב מבריסק, הסטייפלר והרב שך. רובם ככולם היו "עסיסיים" ובעלי נפש עשירה, למרות שהידע שלהם בהסטוריה למשל, לא היה מרשים במיוחד. בחלקם גם הבינו היטב לנפש האדם, והיו אנשי שיחה מרתקים ביותר. [אכן, לא בטוח שאפשר לומר זאת על גידולי בני ברק דהיום].
ברור שבמבחן העסיסיות עולה עליהם דמות כגון ר' יעקב קמינצקי, שהיה בעל אופקים נרחבים ביותר. אולם, אופקיו התרחבו הודות לנפשו העשירה, ולא להיפך. כלומר, לא בגלל שהיה אינטלקטואל גדול יותר, נעשה אדם מעניין יותר, אלא להיפך.
אכן, לא הכל כלול בתורה. בשביל להגיע לידיעות בעניני דעלמא, רפואה או הסטוריה, אין מנוס מלהציץ ב"ספרים חיצוניים". אבל מי שנפשו עשירה, גם כאשר הוא לומד מושגים הלכתיים טהורים, תופס את ההגיון שבהם והם מעשירים את נפשו יותר. מכל דבר הוא יקח לעצמו תובנה אנושית בה יוכל להשתמש אף בשיחת חולין. ואילו ה"יבש", שאינו מקרב דברים אל השכל אלא משנן אקסיומות, הרי לא רק כשילמד מושגים הלכתיים ישאר יבש, אלא גם אם ילמד נושאים מרתקים במיוחד, הוא ישנן אותם עד לזרא ושמץ מזה לא יגוון את אישיותו האפורה כחמור הנושא ספרים.
נושאי השיחה שבין בני זוג, לרוב לא נועדו כדי לחזור על תלמודם. ר"ל, הבחור הלמדן לא בדיוק מעוניין לעסוק יחד עם אשתו בנושאים שתופסים את מוחו, רוב וחזקה, בעלות וקנין, מתוך והואיל וכיו"ב. הוא מעוניין שתהיה לה רמה מסויימת שטובה לשיחות של מה בכך. כמו"כ היא, למרות שהיא שוחרת לימודים, לא זקוקה לשנן יחד עמו תאריכים הסטוריים או תובנות פסיכולוגיות. מה ששניהם רוצים זה ששיחות של מה בכך, שאלו רוב השיחות גם בין בני זוג אינטלקטואלים, יהיו ברמה הנאותה ולא יצטרכו לרדת ברמה כדי לשוחח עם בן הזוג.
ובכן, כאשר בחור "עסיסי" נישא לבחורה "יבשה", הוא מתאכזב במידה מסויימת ולבסוף משלים עם המצב. סוף סוף היא לא אמורת להיות ת"ח עצום, העיקר שממלאת את תפקידיה וכו'. משא"כ כאשר בחורה עסיסית מתחתנת עם בחור "יבש", שכל מה שהוא יודע זה לעדכן אותה מה "הרב אליישיב אסר" בתקופה האחרונה, וכאשר היא מעוניינת להעלות שיחה ערכית היא מגלה שהוא מעולם לא קרא "מכתב מאליהו", או אז האכזבה מתפרצת. שכן במה תסופק נפשה, בזה שהוא כל היום בכולל מוגיע את מוחו בדברים שאינו לוקח מהם שום דבר הביתה?
משא"כ אם ניחן באישיות עסיסית, בורותו בהסטוריה לא תפריע לה. גם אם היא תרצה לשוחח עמו ב"דברים העומדים ברומו של עולם" והוא טרם קרא מכתב מאליהו, הרי הוא יתפוס עד מהרה את הכיוון וישלים את החסר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2007 14:40 |
|
| |
חושב,
למה אין ישיבות כאלו? הישיבה של הרב סבתו במצפה יריחו, ישיבות של משפחת זילברמן.
מה תוצאותיהם? איני יודע.
|
| נשלח ב-12/2/2007 14:51 |
|
| |
.
יהודיה
הבעיה אינה חדשה, דרויאנוב כלל כמה וכמה בדיחות בנושא זה, כך שגם דור הורייך נתקל בה. גם הרקע לנחיצות פעולתה של שרה שנירר היה פער כאמור - ואפשר לראות זאת במאמר שלונקק למעלה.
וכפי שהסביר אותו שדכן לבחור המשתדך:
"מה לך ולה? היא מלומדת, היא דוברת צרפתית, פורטת על פסנתר..."
"אין בעיה! היא מלומדת? אני, אין שני לי בהוויות דאביי ורבא! היא דוברת צרפתית? אני, ידי רב לי בעברי-טייטש. היא פורטת על פסנתר? ואני, אין כמוני בתיפוף על הסטנדר אחרי סעודה שלישית! "
(ויסלח לי דרויאנוב, על הסירוס, העיוות והקילקול שביצעתי ברגע זה)
|
|
|
|
|