בית פורומים עצור כאן חושבים

בחורי ישיבות ובנות הסמינרים - הפער

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/2/2007 15:03 לינק ישיר 

ר' בעל בעמיו

אני מכיר את ישיבתו הסרוגה של הרב סבתו, ומכיר קצת יותר את ישיבתו (הסרוגה בהשקפתה) של הרב זילברמן.
יכלת גם להזכיר את הישיבה ז"ל בירוחם של ר' רפאל טיקוצינסקי זצ"ל.
מכל מקום אף אחד מהגדולים או מהבינוניים לא פותח ישיבות מהסוג הזה.
והשאלה: למה? עומדת בעינה.
והתוצאות של המצב הקיים נראות לעין כל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 15:16 לינק ישיר 

הופה, אשכול מעניין.

כבחורה בשידוכים, שנפגשה עם מגוון מעניין של בחורים, יש לי מה לומר בנושא:

אינטלקט ורחבות אופקים זה לא עניין של השכלה אלא ענין של אופי.

בטחון עצמי ויכולת התמודדות עם אישה "משכילה" זה לא עניין של השכלה, אלא עניין של אופי.

ברור לי שיכול להיות יתרון ל"השכלה פורמליות" כשמדובר על אינטיליגנציה, אך עפ"י רוב אין קשר מוכרח בין השניים.

דוגמא: יכולות להיות שתי בנות, שלמדו באותו סמינר, באותה מגמה, אותו מקצוע. על בת אחת יוכלו לומר "היא בחורה מאד אינטיליגנטית", ועל השניה: "היא לא בחורה אינטיליגנטית" (אולי חמור נושאת ספרים).

דוגמא: יכולים להיות שני אנשים שמתעסקים עם מקצועות שונים, נאמר אמן ציור מ"בצלאל" ועו"ד פלילי. האמן לא מבין דבר במשפטים, והעו"ד לא מבין דבר באמנות, והנה- מתקיימות בינהם שיחות אינטלקטואליות מעניינות וטוב להם אחד בחברת השני.

זאת מפני שהידע הנדרש להפוך אדם למשכיל\אינטלקטואל לצרכי שיחה וניהול דיון אינו תלוי בהשכלה הפורמלית (ביולוגיה מולקולארית, נאמר) אלא דווקא בהשכלה הלא פורמלית שלו (הידע הכללי ורחבות האופקים), לא בהתמקדות בתחום ספציפי, אלא דווקא בהתמצאות (גם אם לא אקדמית) במגוון רחב של תחומים, לא בידע נטו, אלא יותר בכושר הניתוח האנלטי, ההבנה, יכולת הביטוי והעושר הלשוני, לא ביכולת שלו לחשב נגזרות מן המעלה השלישית, אלא בצורת החשיבה, בשנינות, במקוריות בבטחון העצמי וביכולת הניסוח.

אז אולי בחור ישיבה שעוסק אך ורק בתורה ושאר התחומים לא מעניינים אותו לא יתאים לבחורה אינטלקטואלית (אלא אם כן היא ממש צדיקה, וזה מה שהיא מחפשת), אבל בחור ישיבה אינטיליגנט (מוטב- בוגר ישיבה תיכונית סוג ישוב\מערבא\נהורא, אך לאו דווקא), סקרן, רחב אופקים, כזה שקורא ספרות מגוונת ומבין בתחומים רבים ובעל כושר ביטוי, יוכל להתאים לה בלי שום בעיה, ואולי אף להאפיל עליה בידיעותיו.

אין יותר מדי כאלו, אבל הם קיימים.

(אם כי, אני עדיין מחפשת אותם).

תוקן על ידי חולמתבהקיץ ב- 12/02/2007 15:19:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 15:19 לינק ישיר 

צ'אוטנג,

הנני מחזירה אליך את השאלה (נסה זאת פעם, זו דרך מחכימה...) -
תשאל את עצמך כמה גברים מוכנים לקחת אישה שגבוהה מהם ב 20 ס"מ? תשאל את עצמך כמה גברים מוכנים לקחת אישה שמרוויחה יותר ממה שהם מרוויחים?
[הכרותי עם העולם מלמדת, שהתשובות המספריות לשאלות שאתה שאלת, קטנות בהרבה מן התשובות המספריות למה ששאלתי אני.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 19:01 לינק ישיר 

אמשלום:

כבר אמרתי את דעתי בפירוש שנשים מחפשות בעל ברמה יותר גבוהה וגברים מחפשים אשה בדרגה פחותה. נשים מחפשות בטחון, גבר רוצה להיות מושיע, זה נורא מחמיא לאגו שלו. אלו הם דברים מאד פשוטים ומאד בהירים בשבילי. זכותך להתווכח, אבל אין טעם. אין לי דרך להוכיח את העמדה שלי מעבר לצפות למה שקורה מסביבי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 20:01 לינק ישיר 

אשכול משעשע. התופעה אגב כבר קיימת שנים במגזר הסרוג כאשר בחורים שלמדו בישיבות הסדר/גבוהות דוחים בשל כך את מועד כניסתם לאוניברסיטה בעוד שאצל בחורות בשכבות הגיל המקבילות המעבר מוקדם יותר, וזה מפתח סוג של התנשאות נשית ביחס לביינישים המצומצמים ובמקביל תסביך נחיתות של ביינישים כלפי כל סטודנטית ממוצעת לסוציולוגיה שנה א' בבר אילן.

לדעתי לא מדובר בטענה מהותית.

לפחות בציבור הסרוג, עד גיל 18 מסלול הלימודים של הבנים אינו פחות פתוח אופקית מזה של הבנות, והמטען האינטלקטואלי של ביייניש ממוצע עולה לדעתי על המטען של סטודנט ממוצע ברוב מחלקות האוניברסיטה, ולרוב מתווסף לכך ניסיון צבאי מסויים. מה שמחזק את זה הוא שהטענות הללו לא נעלמות בגילאים שבהם הפער נסגר (גיל 27 - 28, גם בוגרי ישיבות הסדר כבר מסיימים תואר ויוצאים לשוק העבודה) אלא עדיין קיימת אותה בכיינות מתנשאת נשית כנגד הבייניש (גם אם הוא כבר לא פתח גמרא חמש שנים), ומצד שני הנחיתות של הבייניש לשעבר, כפי שאפשר להיווכח בכל טור של רווקת השבוע של אנרג'י יהדות.

משעשע אותי לראות שזה חדר גם לציבור החרדי, שלפחות רובו עדיין מייחס ללימוד תורה סגולות מהותיות דתיות שמגביהות אותו מכל דבר אחר.

לכן, אני חושב שזה יותר עניין של דימוי נמוך מהנכון ללימוד הישיבתי ביחס ללימודים אחרים, ואני באמת באמת לא מבין איך הגענו למצב כזה שלימוד בישיבה נתפס כנחות מכל לימוד באוניברסיטה (כאמור, אני לא מדבר על האיכויות הדתיות של הלימוד בישיבה אלא מתייחס רק להבט לימודי-אינטלקטואלי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 21:45 לינק ישיר 

ממללא,
יש תחושה, ולא חשוב כעת אם מוצדקת, שהלימוד בישיבות הוא לא יעיל.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 12/02/2007 21:45:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 22:23 לינק ישיר 

חושבבעצמו,
השאלה האמיתית היא אם הר"מ של אותם תלמידים באמת הבין מה הוא אומר.
שמעתי יותר מדי פיטפוטים בלומד'ס שאני מסופק עד מאוד אם יש להם משמעות בכלל... (כן אפילו בפורום הקדוש הזה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 22:26 לינק ישיר 

חולמת בהקיץ,
אני מסכים עם דבריך בדבר אופי ואני מאחל לך שתמצאי שידוך כלבבך.

ממללא,

הסטודנט צריך לעבור בחינות בסוף הסמסטר ונדרשת ממנו עבודה ומחשבה. הוא נמדד כל הזמן והוא עומד בפני אפשרות ריאלית של כשלון. הלומד בישיבה אם הוא לא מורד הוא לא נכשל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 22:50 לינק ישיר 

ממללא,
שאלתך טובה. הלימוד בישיבה הוא בהחלט מאומץ וברמה, לא פחות מלימוד אקדמי ממוצע. ובכל זאת, העובדה היא שבחור הישיבה המצוי הוא עילג, מדבר שטויות בלא מעט תחומים, ומבין במעט מאד תחומים. אפילו פחות מהסטודנט הממוצע (וזה כבר באמת קרוב מאד לשאול תחתיות). חלק מהבעיה היא עצם העולם הסגור בו הוא מצוי ופועל.

חולמת,
לענ"ד את שוגה בטעות שבזמן האחרון חוזרת כאן לא מעט. אמנם נכון שיש משקל לכישרון ולאישיות, אבל לימוד ופיתוח אישי בהחלט מועילים גם הם. על כן לא נכון לייחס הכל לתכונות מולדות, גם אם יש להן משקל לא מבוטל.
בהצלחה בחיפוש.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 23:24 לינק ישיר 

אני חושב שהבעיה היא שהלמדנות היא שפה שרק למדנים מבינים, ומי שלא מבין את השפה לא מבין את עומקה של הלמדנות והיא נדמית בעיניו כסלנג אידישאי עקר. הבעיה היא כפולה: בישיבות החרדיות אין כל הקנייה של כלי ביטוי בסיסיים ולכן אין אפשרות לתרגם את הלמדנות למי שלא בא מתוך הישיבה. בישיבות הד"ל לבחורים יש את כלי הביטוי ואת העולם הרחב, אבל בחלק גדול מהן אין לחלק ניכר מהבחורים עניין ב'למדנות' או עמקות (לכן התופעה שתארתי פחות קיימת ביחס לישיבות שיש להן סטיגמה של ישיבות למדניות ורהוטות/משכיליות - כמו הגוש).

בעלבעמיו,

לענ"ד, הלימוד ב - 80% מהמחלקות באוניברסיטה הוא לא יעיל (מדעי הרוח, חלק ניכר ממדעי החברה ואולי קצת ממדעי הטבע), כך שלא זה העניין.

ר' מיכי,

דבריך נכונים ביחס לבחורי ישיבות חרדיות, ואולם מה ההסבר לקיומה של התופעה בציבור הסרוג? הרי הבנים והבנות עוברים אותו מסלול של תיכון+בגרות+אוניברסיטה, רק שאצל הבנים 'תקועות' כמה שנות ישיבה באמצע - האם שנים אלו מוחקות את כל מה שלמד וחווה לפני כן+ מה שילמד ויחווה לאחר מכן?

(אגב, לגבי הערתך לעיל על ההבדל במוטיבציה הלימודית בין בנים ובנות - יש לזכור שרוב הבנות במדרשות לא סוחבות איתן אי אלו טראומות לימוד משנים רבות של לימוד גמרא במשך שעות ארוכות, ולא סובלות מתסביך הבייניש החניוקי כאשר הן מגלות עניין בהוויות אביי ורבא, אלא אדרבה).

אבהו,

כפי שאתה בטח יודע, בחלק ניכר מהמחלקות באוניברסיטאות ובודאי במכללות הבחינות אינן גורם משמעותי וצריך להתאמץ בשביל להיכשל בהן. בישיבות חרדיות המתח הלימודי לא נופל ממחלקה עם בחינות קשות, כיון שכל עתידו של הבחור תלוי בלמדנות שלו (שידוך טוב, משרה תורנית וכיו"ב) כך שזה מקזז את הבחינות. בישיבות הסדר זה לא קיים, אבל בסופו של דבר מדובר בבחורים שרובם יגיע לאוניברסיטה ויעמוד באותן דרישות שעומדות בהן הבנות, ואם כן הלימוד בישיבה רק יכול ללטש אותם אינטלקטואלית ותרבותית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 23:44 לינק ישיר 

ממללא,
כשדיברתי על תופעה דומה בעולם הצד"לי, לא התכוונתי לבחורים חסרי רמה ביחס לבנות (כמו בעולם החרדי), אלא להבדלים במוטיבציה, בעיקר ביחס ללימודי יהדות ותורה. הסיבות הן בדיוק אלו שהזכרת, ואולי בנוסף יש סינון טבעי שבנות שמגיעות ללמוד זה מתוך עניין ורצון לעשות זאת, ואצל בנים זה לא תמיד כך.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2007 03:17 לינק ישיר 

אני חושב שיש חיסרון לצורת הלימוד האקדמית. מלמדים להתרכז בנושא מאד ספציפי, וללמוד "מה אמרו אחרים" בו.

יש מי שטוען שהפיתרון הוא בקיאות וידענות בהיקף, אשר פותחת את השכל והאופקים.

כשחשבתי על זה, כאב לבי, כיון שהבנתי שבישיבות היום לא מעודדים בקיאות רחבה באמת, אלא רק בקיאות בתוך עולם מונחיים מוגדר מאד.
ככלל, גם לא מעודדים להתפרס לתחומים מעבר לכמה תחומים שהם "קדושים", מי שמתחיל להתעניין בנושאים אחרים באוצר הספרים שלנו, מקבל על הראש במישרין או בעקיפין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2007 10:45 לינק ישיר 

לא יודע,
זה לא חיסרון בצורת הלימוד האקדמית, אלא חיסרון של בני אדם בכלל. זה נכון גם בישיבות וגם באקדמיה, ומי שמצליח להתגבר על זה הוא אשר מצליח ליצור יצירה של ממש, גם פה וגם שם. אבל אופק רחב יותר, גם אם הוא רק של ידע ושינון, נותן לך יותר כלים לדון בנושאים אחרים.
אמנם נכון שהאקדמיה הישראלית היא במיוחד בעייתית. היא מאד לא אינטלקטואלית ולא מעודדת אינטלקטואליות, וזאת מכמה סיבות (חלקן טובות יותר וחלקן פחות).

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2007 12:11 לינק ישיר 

למי שגדל כמוני בעולם הד"לי יש הזדמנות להחליף ספרים בספריה, ללמוד לנגן, לראות הצגות וסרטים ואף לנסוע לחו"ל סתם ככה לטיול. יתר על כן, יש מי שמנצלים חלק מהאפשרויות האלה. גם שירות צבאי שבו לומדים להכיר את עם ישראל הוא סוג של התנסות לימודית. עם קצת נטייה ומזל אנשים מפתחים את הפוטנציאל שלהם בתחומים שעליהם כתבה החולמת בהקיץ, ולשם כך לא צריך להיות מרדן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2007 12:49 לינק ישיר 

נקודה חשובה - החילוני והד"לי גדל בסביבה שבה הוריו והורי חבריו עוסקים בתחומים מגוונים - זה פקיד, זו רואת חשבון וההוא מוכר אביזרי רכב. העבודה היא  לא רק פרנסה אלא גם עולם ידע שמעשיר את העוסק בו. העובד צריך לקרוא ספרות מקצועית ולהתבטא בעל פה ובכתב וכך מתעשרת השפה שלו - לפעמים לא רק העברית אלא גם האנגלית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בחורי ישיבות ובנות הסמינרים - הפער
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.