|
|
| נשלח ב-24/7/2007 16:55 |
|
| |
מציץ ונפגע
לא ירדתי לסוף דעתך, בודאי שגם אני סובייקטיבי, לאחר שבחרתי בדרך ערכית שהייתה נראית לי נכונה, ולא משנה מדוע בחרתי בה, הרי שמרגע הבחירה והילך אני אעשה הכל כדי להעמיד את החלטתי, לממשה ואף לשכנע אחרים בצידקתה, זאת אומרת אני מחוייב להחלטתי [גם אם נניח שתהליך גיבוש ההחלטה היה אובייקטיבי] ואני עובד בשרות ביסוסה.
אני חושב למשל, כי כשאהרן ברק קובע כי תפקידו של ביהמ"ש הוא לרדת ל"פרשנות תכליתית" [אגב, בצדק העירו כי פס"ד הנדלס אינה דוגמה משקפת, המדובר בפרשנות מתבקשת בשל מי נזדקק המחוקק, אם בשל "סטטוס החפץ" או בשל "המאבד"] דבר שיש לו השלכה מרחיקת לכת, האם היה קובע זאת גם אילו היה משוכנע כי אין יתרון תרבותי חברתי של ציבור השופטים בישראל על פני המחוקק? או נשאל אחרת, אילו חברי ביה"ד של הרבנות הראשית על תפיסותיהם היו קהל שופטי העליון, ואילו אהרן ברק על תפיסותיו היה איש אקדמיה שאמונותיו התרבותיות ערכיות אינן נמצאות בעמדת שלטון, האם גם אז היה צצדד ב"פרשנות תכליתית" על כל נמוקיה האובייקטיביות? או שמא לפתע היה מגלה שאלות מקצועיות "אובייקטיביות" חדשות, ומגלה לפתע כי "פרשנות תכליתית" עלולה לגרום לסגירת רח' בר אילן בשבתות וכו' ובעצם מטמיע ערכים סובייקטיביים לכל החלטה שיפוטית ומסכנת את אמונתו המצפונית.
סבירות גבוהה לדעתי, כי אילו היה חי אהרן ברק בתורכיה [לא בעמדת שופט] תחת השלטון הדתי שזה עתה נבחר, היה מפרסם אותו ספר באותו עובי אך עם החלטה הפוכה.
|
|
| נשלח ב-24/7/2007 17:26 |
|
| |
פרוטגורס
טענתי פשוטה מאד , אפשר להחזיק באופן עקבי באחת משתי עמדות
1)עמדה צינית שאומרת שהכל כיסוי לעמדות סובייקטיביות וממילא אין לקחת ברצינות טענות כלשהם לאובייקטיביות . בד בבד עם עמדה זו מחייבת שורת ההגיון להתייחס בסלחנות לכל הביטויים של חוק הטבע האמור . מאקוויליסט אמיתי לעולם אינו מתבכיין , לכל היותר הוא מנסה לכבוש לעצמו את עמדות השלטון. משלא הולך לו בכך הוא מסתפק באיזה עמדה קיומית של לעג כבוש כלפי הצבועים או הנאיביים (ליתר דיוק לגיחוך שבקיום החברתי בכללו), אבל לעולם אין הוא בא בטענות כלפי אף אחד.
2)עמדה מוסרנית שבאה בתביעות בשם נורמות של אובייקטיביות מתוך הנחה שאמנם לפעמים אדם אינו עומד בסטנדרטים המצופים ממנו , אבל בכל זאת ניתן לתבוע ממנו לעמוד בסטנדרטים כאלה . למען העקביות זה חייב להיות מלווה באמונה שלפעמים בחיי המעשה אכן קורה ויש כאלה שבאמת עומדים בסטנדרטים האלה. הרי אין אפשרות לקחת ברצינות תוכחה נגד עשיית צרכים או נשימה, אלא נגד משהו שאכן אדם יכול להתגבר עליו.
הבעיה אתך היא שאתה מנסה לאחוז את החבל בשתי קצוותיו , אתה בא לכאן עם סוג של דוקטרינה של חטא קדמון , מחד אתה דוחה בביטול את עצם הרעיון שיכול להיות שיש כזה דבר כמו נסיון לפעול לפי עקרונות והכרה מקצועיים וזה על סמך עקרון כללי האומר שמעצם הטבע זה פשוט לא יכול להיות! מאידך זה אינו מונע אותך מלבוא בטענות על המציאות הזאת. זה אבסורדי מעט ,אתה לא חושב?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2007 17:59 |
|
| |
מציץ ונפגע
א. אתה מתנסח מעניין ומשעשע,
ב. תפיסתי הפילוסופית באשר למוגבלותו של המונח "אובייקטיביות" אין עניינה לאשכול זה. כי אילו בזאת הייתי דן, לא הייתי נתפס בדווקא לאהרן ברק כדוגמה, מאחר והוא משמש כגיבורה וכנושא גדלה של שימוש במונחים מקצועיים כדי לקדם אמונות אישיות, עכל"פ לדעתי, ובכך הייתי עושה נזק להמחשת הרעיון שעליו דיברת על שני צדדיו.
ג.
|
| נשלח ב-24/7/2007 23:41 |
|
| |
הזכירו פה את מאקיאבלי?
בשמו ובשם המשפחה אני מוחה.
אפילו הוא לא היה חושב שהשופט יכול לשים את "הנסיך" בכיס הקטן בנושא של השתלטות על שלטון
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 00:44 |
|
| |
מציץ,
דומני שכוונתו של פרוטגורס היא שאם שופט מפרש את החוק בפרשנות רחבה ותכליתית, הוא לא יכול להימלט מהכנסת עמדותיו לתוך הפרשנות, ואז המסקנות משקפות הנחות יסוד ערכיות-תרבותיות. על כן הוא ממליץ להשתדל להימנע מפרשנות ככל האפשר. כמובן שלגמרי אי אפשר, אבל ברור שיצירתיות מהסוג של ברק מזמינה השתלטות של ערכיו הסובייקטיביים, כפי שאכן קורה במקרים רבים.
על כן אין בדבריו סתירה. הוא מניח שכל פרשנות משקפת עמדות. והוא מבקר את העובדה שהשופט אינו ממעט ככל האפשר את רכיבי הפרשנות בפסיקתו. מנקודת מבט כזו יש לשאוף לפוזיטיביזם ככל האפשר (אף שכמובן אין פוזיטיביזם טהור שהוא ריק מערכים ורק חושף את תוכן החוק כשהוא לעצמו. אבל אין לחלוק שברק לא ניסה אפילו להתקרב ל'ריקנות' כזו, ועל כך הביקורת).
כשלעצמי הייתי אומר שיש להעלות גם ביקורת מתונה יותר. אם אכן כל פרשנות משקפת עמדות ערכיות-תרבותיות, אזי השופט יכול לבצע פרשנות רק כאשר ברור לו שערכיו משקפים את הערכים השוררים בחברה (=דבורקין, שהוזכר כבר לעיל). במקרה כזה אין מניעה עקרונית להכניס ממדים ערכיים שהם חיצוניים לחוק היבש וכוונתו. אבל ברק הכניס במודע ובמוצהר ערכים שהם שלו, אישית, בתוך הפרשנות. וזה כבר מאד בעייתי. דומני שזה תורף טענתו של קוגיטו בעמוד הקודם.
אבהו,
מה הבעיה עם הסגנון של פרוטגורס? לא הבנתי. אולי נשנה את הנשואים של הביקורת לבית הדין הרבני/רבנים ראשיים/ המימסד והחברה הדתית, והסגנון הזה יישמע לך מינורי מדיי.
בכל אופן, אני לא ראיתי בדבריו מאומה בעייתי. אמנם נכון שלדעתי לא כדאי להיכנס לפסיכולוגיזם, ויש להתרכז בעמדות המובעות עצמן, כפי שכבר העירו לו. אבל אין כאן כל בעיה של סגנון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 04:35 |
|
| |
mdabraham
אני מסכים עקרונית, כי ניתן למצות דיון בהתעסקות 'בתכנים' תוך התעלמות מ"מניעים" העומדים מאחוריהם, וזאת בתנאי ששקיפות המניעים מזקיקים משקפים פסיכולוגיים מלומדים, שיוציאו לאור השמש תודעות פסיכולוגיות חבויות,
מהפכותיו של אהרן ברק הנכבד, אינם עולים על הגדרה זו, אנו נחטא לדיון ונשחק לידיו אם נסיח דעת ולא נלבן את תפקידו ושליחותו המרכזית תחת הכובע של 'עסקן' תרבותי-חברתי שמשתמש לקדם את אמונתו תחת כובע ה"משפטן" ובמקום זאת נשבור את ראשנו רק במעכב אחרי מלל גמיש ומזדמן [שנכתב אמנם בכשרון רב], היטיב פעם להגדירו העיתונאי אמנון דנקנר באומרו "הרב שך האדמו"ר של הליטאים וברק האדמו"ר של החילוניים", וכי משפט חוקתי קשור במהותו לחילוניות?
cogito
כידוע לך, סיפורו של ניקולו מאקיוולי עבר גרסאות שונות עם השנים, שמא התכוון הכותב, לגירסה בה היו לנסיך אמביציות גדולות יותר?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 06:17 |
|
| |
תוקן על ידי לינקזעצער ב- 11/04/2008 6:41:57
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2008 06:37 |
|
| |
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=973324&contrassID=2&subContrassID=13&sbSubContrassID=0
גם אתה עמדת מול התקפה על בית המשפט - בסוף שנות התשעים. המתקפה הנוכחית מסוכנת יותר או מסוכנת פחות מהמתקפה ההיא?
"המתקפה ההיא לא באה ממרכז המפה הפוליטית. היא לא תורגמה לחקיקה ולא היתה סכנה שתתורגם לחקיקה. לעומת זאת המתקפה הנוכחית באה מן המרכז של המרכז. שר המשפטים הוא התוקף ולשר המשפטים יכולת ליזום חקיקה ולממש אותה".
מה שאתה אומר הוא שפרידמן מסוכן מש"ס.
"אני לא רוצה לעשות את ההשוואה הזאת. אני יותר מדי מעריך את ש"ס".
הרב עובדיה יוסף לא היווה איום גדול יותר?
"יש לי הערכה גדולה מאוד לעובדיה יוסף. כשהוא היה הראשון לציון ואני היועץ המשפטי לממשלה היינו ביחסים טובים מאוד ואף שיתפנו פעולה. הרב עובדיה היה שופט. דיין זה שופט. הוא מבין מה החשיבות של עצמאות שיפוטית. הוא מבין עד כמה חשוב לשריין את הדיינים והשופטים מפני מעורבות פוליטית. לכן אני מקווה שלא ייתן יד להתקפה על בית המשפט העליון. אני מדבר אליו באמצעותך כנשיא בית משפט עליון אחד בדימוס המדבר אל נשיא בית משפט עליון אחר. גם הוא וגם חברי הכנסת הדתיים לא ירצו לתת יד לניתוץ מעמדו של נשיא בית דין רבני גדול. הם לא ירצו ליצור מצב שבו דיינים יהיו כפופים לשר המשפטים".
בסופו של דבר, השר פרידמן מצליח להתסיס נגד בית המשפט העליון כיוון שבית המשפט העליון הרחיב מאוד את תחומו. כיוון שתחת ההנהגה שלך העליון אימץ תפיסה שעל פיה הכל שפיט.
"לא מדויק. יש מדינות בעולם - קנדה, גרמניה, ספרד - שבהן הכל שפיט. אם המעשה תואם את החוק הוא שפיט ואם הוא מנוגד לחוק הוא שפיט. בארצות הברית הגישה שונה, אבל התוצאה היא חורים שחורים כמו גואנטנמו וכמו בית הסוהר בעיראק שבו היו התעללויות קשות. לא שפיט פירושו חור שחור. פירושו כל דאלים גבר. פירושו שהממשלה עושה מה שהיא רוצה. בישראל התפתחה בשנות החמישים והשישים דוקטרינה שיש עניינים לא שפיטים כיוון שהם פוליטיים. אם אתה שואל אותי אני חושב שהכל שפיט. אבל אני לא מרחיק לכת עד כדי כך. אני מכיר באי-שפיטות".
טוענים נגדך שגרמת למשפטיזציה של החיים הציבוריים בארץ.
"משפטיזציה זה מושג גס. היה מי שטען שמשפטיזציה של הפוליטיקה תביא לפוליטיזציה של השפיטה. אני לא מבין מה זו משפטיזציה. אם משמעותה ששלטון החוק גובר - הרי זה נכון. אבל זו המגמה בעולם. אמנת רומא שעמדה ביסוד השוק המשותף היתה דלה ובית המשפט בלוקסמבורג יצר הישג אדיר של עליונות המשפט האירופי על המקומי. בית המשפט לזכויות אדם בשטרסבורג הטיל את האמנה האירופית לזכויות אדם על כל אירופה. גם בית המשפט החוקתי הגרמני הוא בעל עוצמה אדירה. לכן אני לא מבין על מה יצא הקצף. על מה המהומה. רוב המדינות המתוקנות בעולם הולכות ומרוממות את מעמד המשפט ומעמד השופט".
טוענים נגדך שהפכת את העליון למעין שלטון פילוסופים אליטיסטי בנוסח אפלטון.
"זה פשוט לא נכון. את כל אשר עשינו - עשינו על סמך החלטות כנסת וחוקים שהכנסת חוקקה. בכל רגע נתון הכנסת יכולה להפוך את החלטותינו ומדי פעם היא אף עושה זאת".
טוענים נגדך שבית המשפט שלך היה הומוגני מדי. אשכנזי-חילוני מדי. חבר הביא חבר מרחביה.
"בית המשפט תמיד היה פלורליסטי ושיקף רבדים רבים בחברה. ימין ושמאל, דתיים וחילונים, ספרדים ואשכנזים. מה זה חבר מביא חבר מרחביה? אני כבר שנים לא חי ברחביה. חיפשתי את האיש הטוב ביותר, לא בדקתי את המוצא שלו, לא בדקתי את החינוך שלו והשקפת העולם שלו. לא בדקתי אם הוא גר או לא גר ברחביה. נלחמתי בציפורניים להביא את השופט חשין. השופט חשין חושב כמוני? נלחמתי בציפורניים להביא את השופט אנגלרד. השופט אנגלרד חושב כמוני? כשפרופ' פרידמן מציע פרופסורים מסוימים כמועמדים לשיפוט זה לא חבר מביא חבר? כשעורכי הדין בוועדת המינויים מצביעים עבור עורכי דין פרטיים שהם מכירים זה לא חבר מביא חבר?"
טוענים נגדך שגרמת לכך שבית המשפט יתערב בעניינים לא לו כמו מיגון לתושבי שדרות.
"בית המשפט לא מנהל את המדינה. אבל בכל מקום שבו הרשויות הפוליטיות פוגעות באופן לא מידתי בזכויות אדם בית המשפט חייב להתערב. כך לגבי חוק האזרחות שפגע בפלסטינים, כך לגבי הצורך לפצות את המתנחלים על ההתנתקות שפגעה בהם וכך לגבי המיגון בשדרות".
טוענים נגדך שאתה פוסט-ציוני. שהפסיקות שלך בעניין קעדאן ובעניין חוק האזרחות היו פוסט-ציוניות.
"למיטב ידיעתי, אין אף שופט פוסט-ציוני בבית המשפט העליון. על עצמי אני יכול להעיד שאני ציוני בכל רמ"ח אברי ושס"ה גידי ולא ציוני בנוסח אחד העם. ציוני הרצלייני. ציוני המאמין במדינת לאום יהודית שנועדה לפתור את הבעיה היהודית. ציוני החושב שמדינה דו-לאומית היא אסון. ציוני החושב שחוק השבות הוא לא חוק מפלה אלא חוק צודק הנותן מענה לזעקה של ההיסטוריה של העם היהודי. גם באופן אישי אני ציוני. האמן לי, היו לי הרבה הזדמנויות לא לשבת בארץ הזאת. האוניברסיטאות הטובות ביותר, שכר של מיליונים, אפילו שיפוט. אני דחיתי את כל ההצעות האלה ואפילו לא הירהרתי בהן מפני שאני ציוני. יש לי ארבעה ילדים. אחד האסונות הכי גדולים שעלולים לקרות לי הוא שילד שלי יירד מן הארץ והם כולם כאן.
"אולם מהי הציונות? לקח השואה שלי הוא שישראל צריכה להיות מדינתו של העם היהודי אבל עליה גם להיות מדינת כל אזרחיה. אין סתירה בין השניים. על ישראל להתייחס בשוויון לכל אזרחיה. אני גם מאמין שאפשר להגיע להסדר עם הפלסטינים במרבית הסוגיות. כבר ב-78' בקמפ דיוויד הצעתי לבגין לפתור את הסכסוך בקונפדרציה. ישראל יהודית עם מיעוט ערבי כמדינה אחת, הפלסטינים מדינה שנייה וירדן מדינה שלישית. כל אחת מהשלוש היא מדינה עצמאית החברה באו"ם אבל שלושתן יחד גם מדינה. כך אפשר להסדיר טוב יותר יחסים של רוב ומיעוט, פנים וחוץ".
טוענים נגדך שגם כיועץ משפטי וגם כשופט קבעת רף בלתי אפשרי בתחום טוהר המידות. כתוצאה מכך אנשי ציבור נחקרו ופעולות הממשל שובשו.
"כיועץ משפטי נלחמתי קשות בקשר של השלטון להון. אני חושב שבאותה תקופה הובהר לכל הרשויות מהו שוויון בפני החוק. הובהר שדין ראש ממשלה כדין כל עובד מדינה וכל אזרח במדינה. כשופט קבעתי את המושג של קניית שלטון בכסף. העניין של טוהר המידות וטוהר השלטון בוער בעצמותי. אני מאמין שטוהר המידות של השלטון הוא קריטי. כשאני אומר שאני חושש שישראל תהיה למדינת עולם שלישי איני מתכוון למצב הכבישים. אני מתכוון לחשש שיבוא יום שכאשר שוטר יעצור נהג - הנהג יטמין שטר של 100 שקל בין ניירותיו כדי שהשוטר לא ירשום לו דו"ח. אני מתכוון לחשש שההון ישתלט כאן על השלטון.
"הדברים האלה הם בנפשנו. הצעות פרידמן יקשו מאוד על המלחמה לטוהר המידות. הדברים שאותם אמר על הפרקליטות הם דברים שלשר משפטים אסור לומר. האומנם התביעה רודפת אנשי ציבור רק כיוון שהם אנשי ציבור? יש כאן דבר מה שמאוד מדאיג אותי. אין זה רק פרידמן עצמו אלא איזו אווירה של מתירנות נורמטיווית. איזו אווירה של רפיון מוסרי. הלוא אם ח"כ בניזרי היה היום שר, על פי פרידמן ועל פי ההולכים עמו הוא לא היה צריך להתפטר כלל מתפקידו. כחבר כנסת בניזרי היה אמור לעמוד למשפט הציבור. זה לא כך. זה לא פועל כך. בחברה שאינה מסוגלת להביא להתפטרותו של שר מושחת על ידי כוחותיה האזרחיים, בית המשפט חייב לומר את דברו. בית המשפט חייב לחייב אותו להתפטר. ספק בעיני אם ראוי לא לחקור ראש ממשלה אלא להגיש נגדו כתב אישום רק בתום כהונתו. אם יש חומר ראיות צריך למצות את הדין. צריך לנהוג בזהירות ובשיקול דעת אבל למצות את הדין. לא אלמן ישראל".
טוענים נגדך שאתה חילוני שקידם בבית המשפט ערכים חילוניים ולא גילה די רגישות לאמונות הדתיות ולרגישויות המסורתיות של חלק ניכר מאזרחי ישראל.
"אני אדם חילוני. השואה אינה מתיישבת עם קיומו של אלוהים. יחד עם זאת אני רואה את עצמי כיהודי - ולא רק מפני שאמי ואבי היו יהודים. אני יהודי במובן הלאומי, יהודי-חילוני. ברור לי שכדי שנוכל לחיות כאן יחדיו, חילונים עם דתיים, עלינו להתפשר. אני מוכן להתפשר. הצעתי פשרה בכביש בר אילן. איני נוקשה מאוד בעניין גיוס בחורי ישיבות. אני מבין שגם השבת וגם הלימוד בישיבות הם ציפורי הנפש של הציבור הדתי. אבל אני מצפה שכפי שאני מכיר ביקר להם, הם יכירו גם ביקר לי. לצערי רבים מהם מאמינים שהעגלה שלהם מלאה והעגלה שלי ריקה ולכן העגלה שלי צריכה לפנות את הגשר בפני עגלתם. אני לא מוכן לקבל זאת. העגלה שלי אינה ריקה.
"הקושי בדת היהודית הוא שבניגוד לנצרות אין בה הכרה בכך שמה שלקיסר לקיסר ומה שלאפיפיור לאפיפיור. הדת שלנו לא עושה את ההבחנה הזאת. לכן האדם הדתי נפגע לא רק כאשר מכריחים אותו לנסוע בשבת אלא כאשר אני נוסע בשבת. לכן אין אפשרות להנהיג בישראל יחסי דת ומדינה כמקובל במערב. בגלל הייחודיות שלנו אנו צריכים לפתח מודל משלנו של יחסי דת-מדינה. אני תומך בתמיכת המדינה בדת, למשל, כל עוד היא על בסיס של שוויון. לא מפריע לי שלמרחב הציבורי יהיה צביון דתי מסוים. אבל אני עומד על כך שבתמורה תהיה הכרה של הדתיים בציפורי הנפש שלי: שוויון, חירות הפרט. החתירה אל האיזון הזה היא שאיפיינה את הפסיקות שלי בכל שנותי בבית המשפט העליון".
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2008 10:34 |
|
| |
קשה לסקור כאן את כל הבעיות הקשות בטענות השונות שהוא מעלה כאן. אבל נקודה אחת משכה במיוחד את תשומת ליבי, וז"ל:
בישראל התפתחה בשנות החמישים והשישים דוקטרינה שיש עניינים לא שפיטים כיוון שהם פוליטיים. אם אתה שואל אותי אני חושב שהכל שפיט.
משום מה, ביחס להלכה כולם מתלבטים ותוחמים ומסבירים שרבנים ופוסקים לא יכולים להתערב ולהכריע בסוגיות פוליטיות, כי הם אינם מומחים פוליטיים/בטחוניים. מה ההבדל? האם ברק הוא כן מומחה פוליטי או בטחוני (לדעתי האישית אין בכלל דבר כזה 'מומחה' לנושאים אלו)? אתמהה!
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2008 10:42 |
|
| |
מיכי לפני שקראתי בעיון, בית המשט העליון ממלא אצל הצבור החילוני הנאור אותה פונקציה שממלאת דעת תורה אצל החרדים. אנחנו כנראה נתקענו באמצע.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2008 10:51 |
|
| |
אבל איך זה ש'אנחנו' (כמו שאתה אומר) מתייחסים לבית המשפט כמי שיש לו דעת תורה, ולפוסקים לא? כלפי הפוסקים אנשי המודרן אורתודוכס מסבירים שפוליטיקה אינה התחום שלהם והם לא מבינים בזה, ואין להלכה מה לומר לגביה, ואילו ביהמ"ש ראוי וצריך להביע עמדה בכל נושא והכל שפיט? זו היתה שאלתי.
אגב, כמעט כל השאלות שמטרידות את הציבור ביחס לסמכות חכמים קיימות גם ביחס לביהמ"ש (הלכה ומציאות, הלכה ומומחיות, הלכה ופוליטיקה, פרשנות וחקיקה שיפוטית ועוד), ובכל זאת משום מה שם הן כמעט לא עולות (אלא אולי כתהיות אקדמיות, ולא כטרוניות). ולכן כמעט כל שאלה שעולה בנושאים כאלה כדאי להפנות כלפי מערכת המשפט ופתאום לראות שבעצם זה די הגיוני, ואכ"מ.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2008 11:44 |
|
| |
אני מסכים אתך ואני מתנגד לשתי האופציות, הכל שפיט ודעת תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2008 13:00 |
|
| |
אני חושב שמבלבלים כאן בין "הכל שפיט" לבין "הכל משפט". הכל שפיט אינו אומר שבכל שאלה צריך שופט להכריע , אלא שאין תחום שנמצא מחוץ למסגרת מגבלות החוק. למשל , השאלה אם לנהל או לא לנהל משא ומתן מדיני , היא שאלה פוליטית ולא משפטית , אבל יש שאלות משפטיות קשורות , כגון האם אדם פלוני יכול להיות חבר בצוות המו"מ , כאשר יש לגבי חשש לניגוד עניינים וכדומה . הרעיון שהכל שפיט פירושו , שבכל שאלה שיש לו גם היבט משפטי שופטים יכולים להתערב ולהטיל מגבלות משפטיות . הרעיון של דעת תורה הוא הרבה יותר קיצוני ואומר שכל שאלה חשובה היא שאלה הלכתית שהאדם המתאים להכריע לגביה הוא ה"גדול". אף מודרן אורתודכס לא בא בטענות על העיסוק בשאלות של רפואה והלכה או צבא והלכה , אלא על קביעת עמדות מדיניות (בניגוד להטלת מגבלות בשאלות מדיניות) , כביכול כל פי ההלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2008 13:52 |
|
| |
אינני אומר שההתערבות של בהימ"ש העליון מוצדקת (אם כי אני חושב שהגישה היהודית המסורתית של הסנהדרין בהחלט דומה לשיטתו של פרופ' אהרון ברק).
אבל אני חושב שיש הבדל מהותי בין ההתערבות הרבנית בעניינים פוליטיים לבין ההתערבות של בית המשפט העליון.
ברוב הפעמים רבנים מתערבים בעניינים הטקטיים, כדוגמת רבני חב"ד והציונות הדתית שמעבר לטענה שמגיעה לנו הארץ גם מסבירים לצה"ל ולממשלה איך הכי כדאי להתמודד עם הפלשתינאים, וכך מגיעים להם רבנים ומדברים בשם התנ"ך וההלכה על אופני ההתמודדות עם הבעיה הפלשתינאית.
לעומת זאת בית המשפט העליון מתיימר להתערב רק בשאלות העקרוניות, מה מותר ומה אסור, מה מוסרי ומה לא מוסרי במאבק עם אירגוני הטירור.
לדוגמא, כשבית המשפט העליון התערב בתוואי גדר ההפרדה הוא לא התערב בתואנה שהתוואי האחר מתאים יותר מבחינה טקטית אלא בתואנה שזה לא הוגן ומוסרי כלפי הפלשתינאים.
עם כל זה אני מוכרח להודות שבהרבה מהפעמים הגבול בין טענות מוסריות וטקטיות הוא מאוד אפור ומטושטש.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2008 14:01 |
|
| |
(בעצם מה שאני אומר טמון בדבריו של עוקר הרים, עוקרוש, כנראה אתה סיני)
|
|
|
|
|