|
|
| נשלח ב-14/9/2017 16:18 |
|
| |
יש,
אם יש טעויות בדברי, אמור מה הן. מה שכתבתי קשור לרוח הפרשנות התכליתית של החוק. אם אינך מסוגל להבין דברים אלא על-פי פשטנות הלשון ובגדרים של תחומים אקדמאים, למה כולם צריכים לרקוד לפי חלילך?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2017 16:42 |
|
| |
מה שכתבת קשור לפרשנות לחוק. אם כל דבר שקשור לפרשנות לחוק בעיניך ראוי לבוא כאן, אז באמת שיהיה בלאגן. לא זכיתי להבין מה הקשר של גדרים של תחומים אקדמאים לכאן, ואולי זה קשור לעובדה שאתה לא כל כך מכיר את האקדמיה (בלשון המעטה).
כאמור, אני לא רוצה להסיט את האשכול מנושאו. אבל כיוון שביקשת אכתוב את טעויותיך, אבל אני מבקש לא לדון בהן באשכול זה: עקרונות כללים המקובלים על הכלל יש בכל מדינה, וזה מה שקרוי חוקה מטריאלית; חוקה כזו יש גם במדינת ישראל; חוקה ניתנת לשינוי פעמים רבות; לא ברור באיזו מידה חוקי היסוד ניתנים לשינוי (אם יחוקק חוק יסוד המבטל את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, כנראה שהחוק המבטל יבוטל ע"י בג"צ); הפרדת רשויות היא לא תנאי לדמוקרטיה; הפרדת רשויות "באמת" אינה קיימת בשום מקום אלא היא רעיון תיאורטי שלא ניתן ליישום "באמת"; גם ההפניה להוגים דמוקרטיים מסוימים היא טעות, טעות מתודולוגית, שכן הרעיונות שלהם לגבי דמוקרטיה לא מחייבים, אין להם סמכות לקבוע מהי דמוקרטיה וכמובן שהוגים אחרים כתבו דברים אחרים, ובמיוחד שהשינויים שעברו על העולם מאז הפכו חלק מדבריהם ללא רלוונטיים - כשאתה רוצה לומר איך "אוכל כשר אמור להיות" אתה יכול להפנות לספר הלכה סמכותי אבל כאן זה לא המצב ועדיף להפנות לסקירות על תפיסות שונות לגבי דמוקרטיה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2017 17:18 |
|
| |
חוקה מטריאלית זה חומר של חוקה שלא הגיע לכלל צורה, אשר לכאורה רשויות המדינה פועלים לפי עקרונותיו, עקרונות שאינם בהכרח מקובלים על כלל הציבור. מכל מקום, כשאין חוקה פורמלית המוסכמת על הכלל, ממילא חוקים זקוקים לפרשנות תכליתית שתבאר את כוונתם, אחרת בנקל חוקים ניתנים לפרשנות חלקית בהתאם לאינטרסים פוליטים שלא בהכרח מייצגים את כלל הציבור. הבעיה שאותה פרשנות תכליתית הינה תולדה של מצב חוקתי לקוי, וממילא לא יכולה לקיים כראוי את מה שמתיימרת לעשות.
להוגי דעות פוליטים אין סמכות לקבוע היאך מדינה תתנהל. אולם בד"כ הם מבינים טוב יותר איך לכונן מדינה מאשר פוליטיקאים או שופטים. באשר לדמוקרטיה, השאלה איך מגדירים דמוקרטיה. בארה"ב יש הפרדת רשויות בהתאם לרעיונות של מונטסקייה.
תוקן על ידי מם80 ב- 14/09/2017 17:19:32
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2017 17:31 |
|
| |
אתה ממשיך את הקומדיה בגדול כשיש משטר דמוקרטי במדינה אפשר לומר שהעקרונות שהמדינה פועלת לפיהם מקובלים על הכלל. כמובן שזה לא תמיד נכון, אבל זה לא תמיד נכון גם כשיש חוקה. בטח לפי מה שחשבת שחוקה אינה יכולה להשתנות אין שום ערובה שהיא מקובלת על הכלל. וגם כשהחוקה הכתובה לא משתנה החוקה המטריאלית משתנה. כך למשל ביהמ"ש העליון בארה"ב נטל לעצמו את הסמכות לפסול חוקים, והדבר היה נתון במחלוקת עמוקה בציבור. חוקים זקוקים לפרשנות שתבאר את כוונתם בין אם יש חוקה ובין אם לאו. אין לזה שום קשר לפרשנות תכליתית, לא כשיש חוקה ולא כשאין. גם העובדה שחוקים נתונים לפרשנות בהתאם לאינטרסים פוליטיים שלא בהכרח מייצגים את כלל הציבור אינה תלויה בפרשנות תכליתית או לא תכליתית. כל המלל שלך כאן נראה כמו ממבו ג'מבו אחד גדול. ייתכן שהוגי דעות פוליטיים מבינים יותר טוב מפוליטיקאים או שופטים איך לכונן מדינה (אם כי אני מסופק בכך). בכל אופן, הביקורת שלי הייתה על הסמכות שנתת למעט הוגי דעות פוליטיים לפשר את המונח דמוקרטיה כאשר הדבר נתון לפרשנויות שונות של הוגי דעות רבים. כמובן שהשאלה היא איך מגדירים דמוקרטיה. הבעיה היא שאתה שלחת אותנו לקרוא את אצל לוק ומנטסקייה כאילו השאלה הזו לא קיימת. גם בארה"ב ההפרדה לא מלאה, גם אם יש שם יותר הפרדה בין הרשות המחוקקת והמבצעת מאשר בישראל. פשוט כי ההפרדה לא יכולה להיות מלאה. אגב, במדינות אחרות בעולם יש דגם דומה לזה הישראלי, ואף אחד לא מאשים אותן שאינן דמוקרטיות.
אבל תראה איך לקחת אשכול שעוסק בפרשנות תכליתית (נושא שכלל לא קשור לדמוקרטיה) והפכת אותו לשיעור מבוא במדע המדינה, כולל תרגיל עם הערות המתרגל. זה בדיוק מה שלא רציתי שיקרה ולא אמור לקרות כאן בפורום. אנא כבד את כללי הפורום, ואם ברצונך לפתוח אשכול על הגדרת דמוקרטיה, על חוקה, על הפרדת רשויות, ועל סלט של הרבה מושגים פתח אשכול עצמאי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2017 18:55 |
|
| |
בבקשה קצת סבלנות.
האשכול לא עוסק בפשרנות תכליתית של חוקים ע"י שופט במדינת ישראל המתיימרת להיות מדינה דמוקרטית?
למה לחוק יש מקום מרכזי במדינה דמוקרטיות? כי במסורת המונרכית המלך היה החוק. כנגדה קמה הדמוקרטיה השואפת לחירות כלל אנושית בה אדם לא ישלוט על אדם, אלא חוקים המוסכמים על הכלל בלי כפיה יהיו השליט על בני האדם, ובכללם על הממשלה ועל המחוקקים ועל השופטים.
כאשר רק החוק מושל, אם מחוקקי החוק, מבצעי החוק, השופטים על פי החוק, והציבור שומר החוק, מבינים את החוק בדרכים שונות, הרי שלא רק שחוקים נתונים לפרשנות, אלה שבנקל יכול להיות בלבול בין פרשנות החוק לבין המושג המעורפל של החוק לכשעצמו. פרשנות דווקנית עלולה להבין את החוק בצורה רדודה. פרשנות תכליתית עלולה לבלבל בין החוק לבין מה שלא חוקק.
יש הבדל בין פרשנות של חוקים כשיש חוקה פורמלית לבין פרשנותם כשאין חוקה פורמלית. כשיש חוקה פורמלית תפקידה להגדיר בבירור את הרצון הכללי של הציבור, וכשהרצון הכללי של הציבור ברור, אזי תכלית הדמוקטיה על חוקיה ברורה. אחרת, רצון הציבור נתון לפרשנויות סותרות, וממילא יש הרבה יותר בלבול בין פרשנות החוק לבין החוק לכשעצמו. אזי, לדוגמא, פוליטיקאים או חלקים מהציבור יכולים לטעון שהבנתם את החוק היא תכלית החוק ופרשנות השופטים את החוק סובייקטיבית אם איננה תואמת את הבנתם, או שופטים יכולים לטעון שהיצירה החוקית סובייקטיבית ופרשנותם לכאורה ללא פניות היא היא המכוונת לתכליתו האובייקטיבית של החוק. אלא שהן הפוליטיקאים והן השופטים הם שליחי ציבור, ואם עושים את שליחותם נאמנה, אינם אלא ביטוי לרצונות חלקיים של הציבור כל עוד אין חוקה פורמלית. אכן גם חוקה פורמלית מוגבלת במגבלות הדמוקרטיה, אלא שמצב חוקתי ללא חוקה פורמלית מאד בעייתי, אלא אם הציבור לא מסוגל להגיע לחוקה פורמלית המוסכמת על הכלל.
תוקן על ידי מם80 ב- 14/09/2017 18:55:33
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2017 19:47 |
|
| |
אמנם אתה הורס את האשכול, אבל לפחות אתה משעשע. מרכזיות החוק היא לא המצאה דמוקרטית והוא היה קיים גם במונרכיות. שאלת מי שולט ושאלת האמצעים הן שתי שאלות נפרדות ולאו דווקא קשורות. הטענה שלך שבדמוקרטיה אין כפייה היא קשקוש מוחלט. אפילו מבחינה תיאורטית לא נראה לי שמישהו העלה את זה על דעתו. גם כאשר לא רק החוק שולט יכול להיות (ויש) בלבול באשר לפרשנות. כמו שאמרת בתחילת דבריך הראשונים באשכול, שפה תמיד נתונה לפרשנות. דומני שזה הדבר היחיד הנכון שאמרת באשכול, ודווקא אותו את ה שוכח. גם כשיש חוקה רצון הציבור נתון לפרשנויות סותרות. החוקה בהחלט יכולה לשמש בפרשנות החוק, אך זה לא התפקיד המרכזי שלה כפי שנראה שאתה חושב. בכל אופן, השאלה אם יש חוקה או לא, כלל לא קשורה לפרשנות התכליתית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2017 23:14 |
|
| |
במונרכיה המלך מרכזי והחוק פועל יוצא של פקידיו להשליט את רצונו על נתיניו. בדמוקרטיה חירות הפרט מרכזית והחוק נועד לסדר את חיי החברה בהתאם לרצון המשותף לכלל האזרחים, כך שכל בני האדם וכל המוסדות כפופים לחוק, להבדיל מבמונרכיה. מטבע הלשון "שלטון החוק" חדש יחסית ונהיה פופולרי בבריטניה של תקופת הנאורות, כנגד מטבע הלשון המונרכי "המלך הוא החוק". כתב ג'ון לוק: "חירות האדם בחברה לא להיות תחת שום רשות מחוקקת אלא כזו המכוננת בהסכמה בקהילה, גם לא תחת ריבונות של שום רצון, או הגבלה של שום חוק, אלא כזה שהרשות המחוקקת תחוקק בתהאם לאימון שניתן בה... חירות לנהוג על פי רצוני בכל הדברים שהחוק לא קובע; ולא להיות נתון למרות רצון לא קבוע, לא ברור, לא ידוע, שרירותי, של אדם אחר."
חוקה, במובן של חוק נעלה, אמורה להגדיר את העקרונות הכלליים על פיהם מחוקקים ומפרשים חוקים. כך שאם כוונת החוק לא ברורה, המקור הראשי לפירושה הינו החוקה. לדוגמא, התורה שכתב היא החוקה של המשנה והגמרא, וכאשר לא היה ברור לחז"ל כוונה של מצווה, הם ניסו לדרוש ולהבין את עומק הכתוב בתורה שבכתב. בדמוקרטיה חוקה אמורה לשקף את הרצון המשותף לכלל האזרחים.
כשמדברים על פרשנות תכליתית לחוקים בדמוקרטיה, הכוונה לתכלית החוק בעיגון חירות האדם, כלומר למטרות, לערכים ולעקרונות של המדינה ככלי למימוש הדמוקרטיה על פיהם יש לפרש חוקים. אם יש חוקה פורמלית המנוסחת היטב, אזי התכלית הזו אמורה להתברר ראשית-כל מהחוקה ומתיקונים לחוקה ומפרשנות של רוח החוקה לאורך הדורות.
במדינת ישראל אין חוקה פורמלית ברורה, אלא יש רק הגדרה מופשטת ,המוסכמת על רוב אזרחי המדינה, המגדירה את המדינה כיהודית ודמוקרטית. ממילא מי שחשוב לו קודם כל שהמדינה תהיה יהודית, חפץ שהמקור החוקתי לחוקים תהיה התורה; ומי שחשוב לו קודם-כל שהמדינה תהיה דמוקרטית, חפץ להגדיר את חוקי היסוד שחוקקה הכנסת כחוקה מחייבת. ומי שמשתמש במדינה ככלי לשררה, לא חפץ בפרשנות תכליתית כלל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2017 07:36 |
|
| |
יש אסביר: ברק אינו עושה מה שהוא רוצה, לפחות לא באופן רשמי. רשמית לדעתו לשון החוק מחייבת אלא שהיא סובלת "מתיחת פנים" עד גבול מסויים (שהוא עניין של טעם) "כיצד תיקבע המשמעות "הנכונה" של דיבור בחוק? נקודת המוצא היא הלשון שנקט המחוקק. אין לך משמעות "נכונה" של דיבור, אם אין לה עיגון לשוני ולו מינימאלי בתורת הלשון. חייבת להיות נקודת אחיזה ארכימדית לפירוש הנכון בלשון החוק (ראה ב"ש 67/84), אלא אם כן כל משמעות המעוגנת בלשון מביאה לאבסורד. בהעדר "אבסורד" חייבת המשמעות ה"נכונה" להיות אחת מהאפשרויות המעוגנות בלשונה של ההוראה. הלשון היא איפוא נקודת המוצא. אך היא אינה נקודת הסיום. לעולם יש לפתוח בלשון החוק, אך לעולם אין לסיים בה. מבין האפשרויות השונות שהלשון פותחת יש לבחור באחת ויחידה כאפשרות "נכונה". בחירה זו נעשית על פי מטרת ההוראה ועל פי תכליתה. "הוראת חוק אינה חסרת כיוון או מטרה. הנורמה החקוקה היא נורמה תכליתית" (בג"צ 47/83 בעמ' 175); "החוק הוא יצירה נורמאטיבית, הבאה להגשים תכלית חברתית. והוא ביטוי למדיניות. על הפרשן לחשוף, מבין קשת האפשרויות הלשוניות, אותה משמעות אשר תגשים את מטרת החוק" (ד"נ 40/80, בעמ' 715); "החוק הוא מכשיר לשם ביצועה של מטרה תחיקתית, ולכן הוא צריך פרשנות לפי המטרה הגלומה בו" (השופט זוסמן בע"א 481/73, בעמ' 516). על תכלית החוק ניתן ללמוד, כמובן, מלשון החוק עצמו. זהו מקור ראשון אך לא יחיד. על תכלית החקיקה יש ללמוד ממקומה של ההוראה בחוק, ממבנהו הכללי של החוק וממקומו במערך החקיקה הכללי, אך מעבר לכך, ניתן ללמוד על מטרת החקיקה ממקורות שמחוץ לחקיקה עצמה, כגון מהמצב המשפטי שהתקיים בטרם הוחק החוק ומהתקלה שהוא בא למנוע. מקור חשוב ללימוד בדבר מטרת החקיקה הוא ההיסטוריה החקיקתית והפרלמנטרית. אכן, על מטרת החוק ניתן ללמד מכל מקור אמין (ראה בג"צ 47/83). לעתים נתקל השופט בבעיה פרשנית, שאינה ניתנת לפתרון על ידי פנייה למטרת החקיקה. כך, למשל, ייתכן שהשופט אינו מצליח לחשוף מטרה חקיקתית ברורה, או שמטרת החקיקה שנחשפה אינה רלוונטית לפתרון הבעיה הדורשת הכרעה. מה יעשה אז? אחד מכללי הפרשנות החשובים הבאים לעזרתו בנסיבות אלה הוא, כי יש לפרש את דבר החקיקה על רקע ערכיה המקובלים של שיטתנו המשפטית (ע"פ 696/81, בעמ' 574)". ולא הכל המפטי דמפטי. עד כאן ברק הרשמי. בפועל זה סיפור אחר. וגישה זו היא הגישה ולפיה וקצות את כפה לא תחוס יעניך – ממון, ולפיה ואם אכל יאכל... ביום השלישי פיגול – מחשבת חוץ לזמנו ועוד רבות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2017 08:08 |
|
| |
ת"ט הוא עושה מה שהוא רוצה בגבולות המאוד רחבים של לשון החוק. זה בהחלט המפטי דמפטי. בכל אופן, הטענה שלך היא כלפי שנרב. אני לא אמרתי שכל מה שהוא עושה זה המפטח דמפטי. אני אמרתי שהשימוש במילים אובייקטיבי וסובייקטיבי, כאשר תכלית סובייקטיבית היא התכלית אליה התכוון המחוקק ותכלית אובייקטיבית היא מה שאני רוצה זה המפטי דמפטי. תכלית של משהו היא מה שהתכוון מי שיצר אותו, במובן זה כוונת המחוקק היא תכלית אובייקטיבית; 'מה שאני רוצה' כלל לא ברור שראוי לקבל את השם 'תכלית', אבל אם כן בוודאי שזו התכלית הסובייקטיבית. בדוגמאות החזליות שהבאת איני רואה שום פרשנות תכליתית. יש כאן פרשנות לא מילולית, דרשנית, אבל לאו דווקא (או שמא דווקא לא) תכליתית.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2017 09:48 |
|
| |
מ די עם הקרקס. אתה עורם שטויות על גבי שטויות. הוגי דעות פוליטיים ומשפטנים בדרך כלל ראו את החוק גם במונרכיה כמי שנועד לסדר את חיי החברה ולא כדי לכוף את כולם לרצונו השרירותי של המלך. איני יודע ממתי משתמשים בביטוי שלטון החוק בשפות שונות, אבל הרעיון היה קיים כבר בעת העתיקה, 'קצת' לפני תקופת הנאורות. חוקה אינה עניין של פרשנות אלא של הגדרת מבנה המשטר. סביר להשתמש בה בפרשנות החוק לעיתים. התורה שבכתב אינה כלל חוקה למשנה - זה חוסר הבנה בסיסי של המושג. כשמדברים על פרשנות תכליתית לחוק במדינה דמוקרטית, מדברים על פרשנות לפי תכלית החוק (באופן מפתיע, אני חייב לציין). זה לא קשור לחוקה. אפשר לנסות לגזור את תכלית החוק מהחוקה וזה מה שברק קורא לו פרשנות תכליתית אובייקטיבית. טוב היית עושה אם היית קורא את האשכול או לפחות תחילתו כדי להבין את הנושא. אם מישהו חושב שהתורה תהיה המקור החוקתי לפירוש החוקים הוא סתם טיפש ולא מבין את הנושא. ח"כים דתיים וחרדים אכן אמרו את השטות הזו בוויכוח על החוקה בראשית המדינה. אני לא בטוח שהם חשבו את זה והיו טיפשים ואני משער שהם פשוט רצו למנוע כינון חוקה. לא בדקתי מספיק כדי שההשערה שלי תהיה מבוססת. מי שחשוב לו קודם כול שהמדינה תהיה דמוקרטית לא רוצה להגדיר את חוקי היסוד כחוקה אלא מעוניין בחוקה אמיתית ומלאה, ובמיוחד כזו שכוללת מגילת זכויות שאסור לפגוע בהן בחוק. פרשנות תכליתית דווקא בהחלט יכולה להיות כלי לשררה. הטעות הזו קשורה לזה שאתה משום מה חושב שפרשנות תכליתית קשורה לחוקה.
בגדול, אני לא בעניין של להעביר כאן קורס יסוד. בוודאי לא באופן הזה. מתישהו יימאס לי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2017 10:10 |
|
| |
יש חזל - תכליתית. המוסר השתנה וקציצת היד אינה מתקבלת. לא הגיוני שאדם יקריב ילך לביתו וביום השלישי הכהן יאכל באיחור וימצא הקרבן פסול
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2017 10:25 |
|
| |
שים לב שלא השתמשת כלל במילה תכלית. שוב, הוצאת החוק מידי פשוטו לא חייבת להיעשות בפרשנות תכליתית. לגופן של דרשות (אף שזה לא נושא האשכול, זה לפחות מעניין) - אני לא בטוח שעין תחת עין ממון נדרש בגלל בעיה מוסרית ולא בגלל טיעונים אחרים שמועלים. לא זכור לי איזה רמז בחז"ל על חוסר המוסריות שבפגיעה גופנית בחוטא. אני גם לא חושב שהייתה השפעה חיצונית כזו. לגבי היום השלישי, אם מטרת הדרשה היא תקנת המקריבים, הרי שהיה הרבה יותר פשוט לפרש ש"לא ירצה" ו"פגול" מתייחס לאכילה של הכהן שהיא אכילה אסורה שאינה נרצית לפני ה', אך לא לפסילת הקרבן (מבחינת פשט זה בעייתי כי זה מה שהפסוק הבא אומר, אבל כאן אנחנו מציעים דרש). הדרשה הזו דווקא מקלקלת למקריבים בכיוון אחר בכך שהכהן יכול להרוס להם את הקורבן.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2017 11:44 |
|
| |
יש,
אתה מסוגל לדבר לעניין מבלי להתלהם?
בדמוקרטיה הן המחוקק והן המבצע והן השופט; אם כחם מופרז, יכולים בנקל למעול בשליחותם הציבורית להבטיח את חירות האדם, וחירות האדם היא התכלית של הדמוקרטיה, וממילא של כל חוק. על-כן נדרשת הפרדת רשויות באופן ששלושת הרשויות תרסנה ותאזנה זו את זו. החוקה לא אמורה לעסוק רק במבנה השלטון אלא להגדיר את חירות האדם באופן כללי המוסכם על כלל הציבור, הגדרה שתנחה את הדרך לרשות המחוקקת, לרשות המבצעת, ולרשות השופטת. מדינה דמוקרטית ללא חוקה המבטיחה את חירות האדם, בעייתית, ועלולה להפוך לדיקטטורה. לדוגמא, איטליה של מוסוליני, גרמניה של היטלר, ורוסיה של פוטין.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2017 13:34 |
|
| |
מ עכשיו אתה מתחיל גם לסתור את עצמך. בטח תבקש עכשיו שאני אראה במה, אבל אני אשאיר את זה לקוראים. אתה כנראה חסר תקנה. כאמור, נאמס לי גם להצביע על כל הטעויות שבדבריך. על מטרתה של חוקה ועל הצורך בהפרדת רשויות נכתב מספיק, והמעוניין יוכל למצוא לבד את המידע. רק אעיר שגרמניה היא דוגמה מצוינת להיפך כיוון שהייתה לה חוקה דמוקרטית לעילא. גם החוקה הרוסית מבטיחה את חירות האדם. הפעם הטעויות שלך הן לא רק בהבנת מושגים אלא פשוט באי הכרת המציאות. יש לך עזות פנים לכתוב דברים שאינך יודע בהם דבר. אם בעיניך הסבלנות שהפגנתי כלפיך כאילו אני מורה פרטי היא התלהמות, והתגובות חסרות הפשר שלך הן ענייניות, אז מצבך קשה. תמיד כדאי לדעת לקבל ביקורת, אך מי שגם בור וגם אינו מוכן ללמוד הוא במצב קשה במיוחד.
תוקן על ידי יש3 ב- 15/09/2017 13:35:59
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2017 14:02 |
|
| |
יש,
אף אחד לא מינה אותך כאן לא למורה, לא לעורך, ולא למומחה. לא דעתך, לא דעתי, לא דעת אף חבר בפורום, נחשבת כאן יותר מדעות של חברים אחרים. זו דמוקרטיה. אם אינך מסוגל לדבר מבלי לחרף ולגדף כל מי שדעתו לא נראית לך, למה אתה מצפה שירצו ללמוד ממך משהו? נכתבו לא מעט ספרים על חוקת וויאמר, והדברים שכתבת חלקיים ופשטניים בלשון המעטה, מה עוד שלא טרחת לדייק במה שכתבתי. ניחא. בהצלחה וכל טוב.
תוקן על ידי מם80 ב- 15/09/2017 14:02:18
|
|
|
|
|