| נשלח ב-15/2/2007 22:24 |
|
| |
לימוד תורה עם מחוייבות לתוצאות
שתי סיבות גורמות לי לפתוח דיון על צורך של לימודים עם מחוייבות לתוצאות.
א. אני סטודנט, ולחץ הלימודים שיש לי מחייב אותי ללמוד בתקופה קצרה את חובותי. אין תירוצים היום לא מרגיש טוב, אתמול היה טו בשבט ומחר אשתי.... אני מניח שחינוך כי לימוד הוא שעבוד ללימוד ולא כל החגיגות האחרות, היה מגדיל את מס' הלומדים באמת ומקטין את מס' הרשומים כלומדים בכוללים.
ב. בפורום עצכ"ח נפתח אשכול על "פער בין בחורי ישיבות לבנות הסמינרים."
אצטט קטע ממכתב שפורסם שם לאחרונה ושיר שצוטט ידידינו שלומלה.
ציטוט מהמכתב
לאחרונה הובא בעיתונים החרדיים ובפשקווילים מכתבה של אחת המחנכות בדבר מצב החינוך של הסמינרים.
כותבת הנ"ל:
הכאב גדול עוד יותר כשבנות מגיעות לשידוכים. מוצע להן לבנות את בתיהן עם בחורי חמד, הממיתים עצמם באוהלה של תורה, שמעולם לא לחצו על מקש במחשב, לא בילו באולפן, לא השתלמו במדעים, ואבוי, לא יודעים לתרגם את פירוש המילה הנדסאים. ישנן ביניהן כאלה שסבורות שאותו בן תורה שרבותיו מרבים בשבחו, הוא 'משעמם', 'הוא תת רמה, לא מבין ענין, רחוק מלהיות אינטלגנטי', ובכלל, סיפרה לי בכאב תלמידה 'הוא לא מעריך את הידיעות שלי, והתעודה שלי, למה שאתחתן אתו'?!
והיא אלופה בפסיכולוגיה ומנתחת את אישיותו לפני ולפנים.
כבר שמעתי אמהות שבנותיהן המלומדות בשידוכים מתייחסות בזלזול מופגן כלפי בני התורה שהתעלו בתורה ויראה, אבל לא 'בהכרת העולם'. הן מגיבות על האפשרות שכך יבנו את בתיהן בלעג: 'אם כך, מגיע לי דמי שמרטפות'. ציטטה לי אמא של בת למדנית. אחרי כמעט כל הצעה. 'הוא לא מעניין, הוא קטנוני, לא מתמצא במרחב, לא בקי בגיאוגרפיה, ואבוי, יש לו טעויות דקדוקיות'...
אין כאן המקום להאריך במה שמתרחש אחרי שנבנה הבית!
עד כאן ציטוט מדברי אותה 'מחנכת'.
השיר ששלומלה מצוטט
מַּהוּ יְשִׁיבִישׁ?
יַאלְּלָה סַע
יִהְיֶה פְּ'סֵדֶר
הַשֵׁם יַעְזוֹר
הַטְרֶמְפּ יַעֲצוֹר,
נִקְרַע תַּ'צָפוֹן
וָואדִּיוֹת, מַפָּלִים
קְּבָרִים וּתְּהִילִים
אַבָּא וְאִמָּא רְגוּעִים
כִּי הַיְשִׁיבָה
מְקוֹם מִבְטָחִים
וְיֵשׁ מַשְׁגִּיחִים,
אַחְיוֹתַי לוֹמְדוֹת קָשֶׁה
וְרַק אַנִי מַּרְשֶׁה
לְעַצְמִי
כִּי לִי הַבְּכוֹרָה
וְהַבְּחִירָה
לְעַקֵּם תַּ'אַף עַל בַּחוּרָה
עַל שִׁידוּך לְלֹא דִירָה
כִּי כַּך דַּרְכָּה שֶׁל תּוֹרָה
פַּת בַּבַּנְיָאס תֹּאכֵל
וּמַיִם בַּמְשׂוּרָה
וְעַל הָאָרֶץ תִּישָׁן
בַּחוֹף הַיָּשָׁן
כִּי אֵין לְךָ בֶּן חוֹרִין
אֶלָא מִּי שֶׁעוֹסֵק
בַּשֵׁינָה לְלֹא הֶפְסֵק
בַּפְּנִּימִיָה
בֵּין טִּיוּלִים לַחֲתֻּנוֹת
בֵּין הַזְמַנִּים לָהַזְּמָנוֹת
לֵךְ עַמִּי בּוֹא בַּחֲדָרֶיךָ
וְאִם אַתָה עוֹשֶׂה כֵּן
אַשְׁרֶיךָ
ע"כ
הפער הגדול בין הבנים לבנות לא מתבטא בחומר הלימוד אלא בעיקר בצורת הלימוד. המחוייבות להישגיות ולתוצאות, מקדם את הבנות בכמה דרגות מעלה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2007 04:52 |
|
| |
בעזהי"ת
לעניות דעתי, מעורבבות כאן היוצרות.
א. כבר אמרו חז"ל, הרבה לפני שהמושג "פסיכולוגיה" נטבע, שהאשה מכרת באורחים יותר מן האיש. וכלומר חלק מתכונות נפשה של האשה הן יכולת חברתית-אנושית גבוהה, יכולת שכל אחד שעיניו בראשו יכול להבין בפשטות עד כמה נחוצה לצורך התפקיד הבלתי נתפס של הנשים: אימהות.
את הבינה היתרה הזו, את היכולת ללמוד שפת מושגים זרה במהירות וכו', לא המסגרת הסמינריסטית יוצרת, אלא נפשה של האשה יוצרת. ולכן מריש עניין הדיבור על מה כן לומדות בסמינרים מול מה לא לומדים בישיבות, אינו 'מחזיק מים', משום שכאמור הוא תולה סיבתיות ברובד השטחי והנראה לעין של הדברים.
ב. שונים מנשים, האנשים, שהם אינם מקבלים את הבינה כמתת שמים אינסטקטיבית, אלא צריכים לעמול עליה, ואם לא יעשו כן -היא לא תהיה באמתחתם.
וכבר אמר רבי אלעזר בן עזריה, שאם אין בינה אין דעת. היות שהלימוד הישיבתי נסוב רובו ככולו סביב ענייני חכמת השכל ולא חכמת הלב ("בינה ליבא, ובה הלב מבין"), נוצרת מציאות של בני עשרים שליבם מנוון בקרבם -שמעולם לא למד להרגיש ולהבין ולתת את אמירתו.
ולעניות דעתי, תורף קביעות כ"לא מבין עניין", נובע מחוסר בינה. מחוסר השראה עצמית של הישיבישער -והרי "אם אין בינה אין דעת", ובלי דעת באמת אין מה לחפש מחוץ לסטנדר של הישיבה.
ההתמודדות עם זאת אינה בהתלבטויות האם ללמד גיאוגרפיה או לא, או שמא להסביר לפלוני אלמוני את ההבדל בין טכנאי, הנדסאי ומהנדס, אלא לגלות צד קצת מוזנח ביהדות שלנו, צד שהוזנח במיוחד בימים האפורים של הגלות מחוץ לארץ ישראל, וכפי שכבר אמרו "בבלאי טפשאי". וזה לא שבבלאי לא היו פלפלנים לעילא ולעילא, עם כל ה"טפשאי" הזה.
ג. כבר כתבתי אודות התורה לשמה שזוכים לה מי שאינם יושבים בכוילל. וכך, לעניות דעתי, לא הלימוד הבחרותי בישיבה או האברכי בכולל, הוא הדמות האמיתית של העיסוק בתורה. הדמות האמיתית של העסק הזה נוצרת כשיש הקרבה, כשיש נתינה ללא ציפיה לתוצאה, כשיש תחושה של שליחות ויעוד. אמנם יש בחיי הישיבה והכולל הקרבה גדולה (וכאמור בהמשך, שמלגת אברך כולל אינה תמורה ממשית), אבל סוף סוף היות שרוב ההולכים בדרך הזו אינם עושים זאת מבחירה חופשית טהורה -אלא הרבה בגלל גורמים חיצוניים כלחץ חברתי וכו', התחושה הכל כך חשובה של שליחות ויעוד אישיים (אישיים. להבדיל מהרמה הקבוצתית, בה אתה יכול להאמין שכל העולם כולו אינו מתקיים אלא בזכות תשב"ר. כי כשזה ברמה הקבוצתית, חלק נרחב מאמונה שכזו עלול להתגלות כדקלום ואפולוגטיקה), לא מקבלת הזדמנות מספק להיווצר.
לימוד התורה, גם אם באופן נקודתי כזה או אחר, אינו "לשמה", עדיין מעמיד את ה"תורה לשמה" כמופת. והיות שתורה לשמה היא ללא תמורה ורווח אישי, והיות שאפשר לדבר על מחויבות לתוצאות רק כשיש תמורה ממשית לעמידה בתוצאות הללו (ולא, מלגת אברך כולל אינה תמורה ממשית שאפשר להקביל אותה ל"עולם הזה" של תואר בהנדסת אלקטרוניקה), הנסיון סתם כך לקחת את תמרורי העולם הסטודנטיאלי, ולהציבם ברחובות עולם התורה, לא יהיו יותר מאשר "בור ברשות הרבים".
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 16/02/2007 5:39:32
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2007 09:27 |
|
| |
אליישיר
אני מסכים איתך שלימוד עבור תוצאות יש בו את החסרונות שנקטת, אבל יתכן עדיין לימוד עם מטרה עצמית ברורה, והיא ידיעת התורה וההלכה (גם בלי מבחנים חיצוניים), ולא רק כמה הישגים של אמירות סברות או קנייטשים ישיבתיים כאלו או אחרים. למעשה, אני מסכים עם הצעקות של הרב השך על בני הישיבות , כי לימוד בשביל סברות הוא איבוד זמן מוחלט.
לפעמים נתקלים בבני אדם הלומדים סוגיא, בבטחון העצמי המופרז בסברותיהםהם אינם מנסים להתמודד עם החולקים עליהם. נימוקים רבים להם, ובעיקר ניתן לשמוע "כך יצא לי בסוגיה". זו תוצאה של לימוד חלש אופי הנגרם לעיתים קרובות בגלל לימוד ללא מטרת בירור האמת. בלימוד עבור תוצאות, מחפשים את האמת גם אצל השכן מהספסל האחר, ולא מנסים רק למכור לשכן ההוא את "היגינעס" העצמיים שלו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2007 11:14 |
|
| |
בעזהי"ת
צא וראה, חיים היקר, שחילקת בין לימוד עם מטרה עצמית ברורה -לידיעת התורה וההלכה, ובין פלפולי "חכמתו מרובה ממעשיו". וכלומר גם אם תאלץ להישגיות בתרבות "חכמתו מרובה ממעשיו", לא תניב בכך אלא ריבוי ענפים גדל והולך לאותו אילן מועט שורשים. הרי איזה מין הישגיות אפשר לטפח בישיבות? שיגידו עוד כמה לומדס? שיעביר כל אחד ואחד חבורה ובה הוא ידחוס עד להתפקע את כל הקנייטשים שלו?
ולכן, אם מדברים על התנהלות אחרת של הישיבישער, היא לא תגיע בגלל מאה מלקיות שיונחתו על גבו, אלא בגלל מרדות אחת בלבו. ומה תהיה אותה מרדות אחת? למצוא אחר פנים היהדות (שהרי הוא ההיפך מטפשאי), אחר הסיבה שרבי זירא התענה מאה תעניות.
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 15:31 |
|
| |
שלום לכולם,
ברצוני להתייחס לקטע הבא:
שמעולם לא לחצו על מקש במחשב, לא בילו באולפן, לא השתלמו במדעים, ואבוי, לא יודעים לתרגם את פירוש המילה הנדסאים. ישנן ביניהן כאלה שסבורות שאותו בן תורה שרבותיו מרבים בשבחו, הוא 'משעמם', 'הוא תת רמה, לא מבין ענין, רחוק מלהיות אינטלגנטי', ובכלל, סיפרה לי בכאב תלמידה 'הוא לא מעריך את הידיעות שלי, והתעודה שלי, למה שאתחתן אתו'?!
והיא אלופה בפסיכולוגיה ומנתחת את אישיותו לפני ולפנים.
אז ככה - אני דווקא לא זכיתי להכיר את הבחור המתואר למעלה. למרות שאני בטוחה שכאלו קיימים, אבל לא הרבה ולא הרב.
יש היום הרבה בחורים שכן יש להם ידע בעולם הרחב. (לא נראה לי שבחור מחברון, עטרת, אור ישראל, בית מתיתיהו ועוד.. לא יודע להקיש על מקש במחשב, ותאמינו לי שהם גם יודעים את כל הנייס און ליין)
הבעייה שהיום בסמינרים מחנכים להתחתן עם בחור שיושב ולומד ולא מעניין אותו מה שקורה מסביב, שמעתי על מורות שמגדירות בן תורה כאחד שלא קורא עיתון ולא מתבטל רגע אחד מלימוד תורה.. וכזה בחור צריך לקחת, וזה נחשב שידוך טוב.
הבעיה היא שזה לא מתאים להרבה בנות.
מורות!! תתעוררו !! תורה חשובה וגם לימוד תורה, אבל - הרחקתן לכת. לא כל אחת מסוגלת לכזה דבר.
בחור כזה הוא צו"ל = צדיק ורע לו, הרבה בנות רוצות את הצדיק, אבל בלי ה-"רע לו".
בפגישות בנות יודעות יפה לדבר, המילים יוצאות להם מתוך הגרון של המורה הדיקלום הקבוע: "כן, אני מוכנה שבעלי ילמד כל החיים בלה בלה בלה.." אבל לא חושבות באמת מה זה דורש מהם, אם תשאלו אותם: את מוכנה לא לקנות לחמניות ולבן כי אין כסף, כי הבעל לומד? תסתפקי בלחם רגיל וגבינה?" אז - פתאום תיעלם להן הלשון.. את זה המורה לא לימדה..
בדיבורים לפני החתונה הכל יפה וורוד, אבל - מה קורה אח"כ? שמעתי על בחורה מאד צדיקה שהתחתנה עם מישהו ממש צדיק, הם התגרשו. אחרי החתונה היא לא הסתדרה עם המציאות של בעל שלומד כל היום ותו לא. היא לא חשבה שבעלה התחתן גם עם הסטנדר ולא רק איתה.
כִּי לִי הַבְּכוֹרָה
וְהַבְּחִירָה
לְעַקֵּם תַּ'אַף עַל בַּחוּרָה
עַל שִׁידוּך לְלֹא דִירָה
כִּי כַּך דַּרְכָּה שֶׁל תּוֹרָה
המציאות הזאת קיימת לצערי.
איך בחור שנמצא בין כיוף לביטול, מעיז עוד לבקש דירה? הא?
היום כבר מקובל שבחורה צריכה להביא את הדירה, בכל מקרה, לא משנה מי הוא הבחור, עצם זה שיש לו מכנסיים - הבחורה צריכה להביא את הדירה. איפה הראש??
[גם בחור שלומד - לא אמור לבקש דירה, זה כבר אמור להיות בדיון נפרד].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 16:26 |
|
| |
עוזוהדר
שגם היא תלבש מכנסים.
|
|