|
|
| נשלח ב-19/2/2007 11:22 |
|
| |
אבהו,
אף סופרמרקט אינו חייב לבקש כשרות מהרבנות. יש שוק די גדול של אנשים שמעונינים לקנות בסופרמרקט מבלי לטרוח להסתכל על התווית של כל מוצר מחדש. כדי שאדם כזה יקנה בסופר הוא רוצה לדעת שלכל המוצרים שם יש הכשר. הרשתות מעונינות בשוק הזה ולכן הן מוכנות לשלם עבור השגחה של הרבנות (שמספיקה לרוב הלקוחות מסוג זה). אין כאן שום עושק - רק החלטה עסקית. הן גם יכולות לבקש השגחה מהבד"צים למיניהם במקום זה; הן תשלמנה יותר, ותידרשנה לדרישות הרבה יותר מחמירות. זה, אגב, בדיוק מה שיקרה אם תבוטל הכשרות של המדינה. אתה תישאר רק עם הבד"צים, תשלם יותר ותידרש להחמרה גבוהה יותר. ההכשר המקל שאתה חולם עליו יישאר בדיוק כזה - חלום.
ע"פ חוק המדינה חייבת להקצות חלקות לקבורה אזרחית ב-21 מקומות ברחבי הארץ. קבורה אזרחית קיימת היום גם בעמק חפר, באשקלון ובמספר גדול של קיבוצים ומושבים. המחיר הגבוה שאלה גובים מנוגד לחוק. על פי חוק מותר להם לגבות בסה"כ כ-4000 ש"ח. בקיצור: הבעיה היא תאוות בצע ולא העדר אפשרויות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 13:13 |
|
| |
גו"ג,
אני מבין שהקטע השני אינו מכוון אליי.
המדינה היתה נותרת על מכונה, אבל החילוניות לא ממש. וכוח הדת בארה"ב יוכיח (ולכן דומני שחילוני שעיניו בראשו לא יסכים להפרדה. ואני מכיר לא מעט כאלה).
דפל,
לצערי המאמר הוא עוד לפני עידן המחשב (אצלי), ולא נשאר אצלי עותק.
ההתמוטטות היא של הקהילות ולא של בני האדם או המדינה ככלל. הדת רק תתחזק אם יפרידו את הדת והתרבות מהמדינה (ראה דבריי לגו"ג). מזה גופא מפחדים לא מעט חילוניים שעיניהם בראשם (דוגמת בן גוריון שאמר זאת במפורש ללייבוביץ, ולכן וידא שלא תהיה הפרדה של הדת מהמדינה).
לא קשרתי את הספורט המטומטם עם החינוך. דיברתי על כל אחד מהם לחוד. אני גם לא חושב שהנהנים הישירים ממשהו הם מדד. אנשים צריכים אייקונים כאלטרנטיבה לתרבות הדתית, גם אם הם לא צורכים אותם באופן ישיר.
ללא תמיכה של המדינה נראה כמה מהשכבות החלשות יילכו לבתי ספר חילוניים כשהם צריכים לממן זאת מכיסם (ע"ע בתי הספר של ש"ס שכולם פוחדים מהם בגלל זה. אמנם אחרי ששללו את תקציבי העתק שלהם התופעה פחתה). בעולם הדתי החינוך שרד הרבה מאד שנים בלי תמיכה של המדינה, והוא ישרוד עוד יותר היום. העולם הדתי חזק ומיומן יותר בעניין זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 13:30 |
|
| |
הקטע השני כוון לאבהו והפניה אליו נשמטה משום מה.
כוח הדת בארה"ב אינו תוצאה של ההפרדה, כשם שהעובדה שצרפת היא אחת החילוניות ביותר במדינות אירופה אינה נובעת מההפרדה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 15:45 |
|
| |
אבהו,
מה מונע מבעדך להקים גוף כשרות שיתן כשרות לפינות כשרות בסופרמרקט? לאור הנחת המוצא שהרבנות מושחתת, מן הסתם גוף כזה יוכל לספק שירות טוב במחירים נוחים יותר. דומני שהיה פעם משגיח כשרות ב'שארית ישראל' שחזר בשאלה והקים איזה גוף כזה. מדוע מי שאינם שבעי נחת מהרבנות לא מסוגלים להרים גוף כשרות שיתן כשרות פחות מחמירה וישרוד (בניגוד לחרדים שהצליחו להעמיד כמה וכמה גופים כאלו).
חוצמזה, שבודאי שאין שום מניעה למכור מוצרים ארוזים כשרים בפינה כשרה מסויימת, כפי שנעשה בסופרמרקטים גדולים בארה"ב שיש בהם פינה כשרה (כלומר, יש שם רק מוצרים עם הכשר).
ואגב, האם גם את המטבח הכשר בצבא אתה רוצה לבטל? מה לגבי נוהלי שמירת השבת בצה"ל? מה לגבי יום כיפור?
בזמנו הציע ח"כ המהולל אברום בורג 'להפריד את הדת מהפוליטיקה' (במקום מהמדינה) וכבש בכך בסערה את מרכז זקי מפלגת העבודה. הוא התקשה להסביר למה הוא בדיוק מתכוון. האם למישהו מבין הדוגלים בהפרדה כלשהי של משהו דתי מהמדינה יש איזו תוכנית אופרטיבית בסיסית לאיך זה בדיוק אמור להיראות?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 16:30 |
|
| |
ממללא,
מה הבעיה? יש תקדימים בעולם ותוכל ללמוד שם. מה כל כך קשה להגדיר בהפרדה הזו?
אמנם לגבי מדינת כל אזרחיה יש טענות שאין מודל כזה בכל העולם (חוץ מאשר במאמרים של 'תיאוריה וביקורת' ושלי), וגם לזה אני לא ממש מסכים. את זה אולי יותר קשה להגדיר. אבל הפרדת דת ממדינה זה מודל ידוע ואינני רואה בעייה להגדיר אותו.
אמנם בניגוד לצרפת וארה"ב אני מציע להפריד את כל התרבות, ההשכלה והחינוך, מהמדינה. לגבי סבסוד החלשים, כדי שההפרדה וההפרטה לא תפגע בהם, ניתן לתת לכל אחד תלושים למימון החינוך (לא כסף, שכן זה עלול ללכת לשתיה והימורים), ושכל אחד יחליט לאן בנו הולך ללמוד וכיצד ייראה ביה"ס שלו. זאת במקום שמושחתי ובורי הממשלה ומשרד חוסר החינוך יחליטו מה כל ילד צריך לעשות עבור כולנו, ויכתיבו לביתה"ס תכנים, ויפריעו לבתי"ס שהם לא אוהבים מסיבות אלו ואחרות.
והנה ההצעה הזו (של ההפרדה הכוללת) היא אמנם יותר הגונה מאשר המודל הצרפתי והאמריקאי, אבל היא מעט יותר בעייתית להגדרה, ולכן היא בהחלט דורשת ירידה לפרטים (שכן זה לא מצוי במקומות אחרים, ככל הידוע לי). דא עקא, שלדעתי זה גם לא יתקבל, ויש כאן אולי יותר העמדת מראה בפני הציבור (החילוני בעיקר) מאשר הצעה אופרטיבית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 17:37 |
|
| |
אמ.די.
ומה שנשיג אז יהיה תרבות אנשים חטאים, שינאה מריבות, ניכור ותחרות שתשאיר רבים מחוץ למעגל הפרנסה התרבות והחינוך, כמו בארה"ב,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 18:51 |
|
| |
מיכי,
ראשית, אתה משלה את עצמך אם אתה סבור שהדבר לא יפגע בחלשים. במצב כזה לא יהיה לחזקים שום אינטרס בכך שהתשלום מצד המדינה יהיה גבוה; אם המדינה תשלם פחות לכלל הילדים היא תגבה פחות מסים מהם, וישאר להם יותר כדי לחזק את בתי הספר בהם לומדים הילדים שלהם. התוצאה תהיה שהחינוך שיקבלו החלשים לעומת החזקים ייראה כמו שנראית קצבת זקנה ממשלתית לעומת פנסיה מסודרת - תחום שבו כבר קיים מצב כזה.
שנית, אני סבור שתשתית תרבותית משותפת היא הכרחית לקיום של חברה בכלל, ושל החברה הישראלית השסועה בפרט. אם בצפון תל אביב יהיו בתי ספר בהם ילמדו מכיתה א' באנגלית בלבד (עברית כשפה זרה), באשדוד יהיו בתי ספר ברוסית (כאשר בשני אלה לא ילמדו תנ"ך או ספרות עברית) ובקרית משה או בירוחם ילמדו 20 שעות לימודי קודש בשבוע ולא יכניסו את האנגלית (וגם לא את הרוסים) זה יהיה אסון לחברה הישראלית. אפשר להעלות עוד תהיות רבות על הצעתך, אבל אסתפק כרגע בשתי אלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 19:23 |
|
| |
אני בעד כל מה שתיארת (בפיסקה השנייה), לפחות יותר מהמצב כיום. ועוד, אני בעד שיעלו את הטיעון הזה חילוניים ולא דתיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 22:13 |
|
| |
גם,
הבעיה במודל שלך היא שבסופו של דבר אתה מפקיע את ההחלטה על חינוך ילדי מידי ומוסר אותה בידי איזו כנופיית ביורוקרטים במשרד החינוך שיקבעו תכנים, רמה ומתודות. אתה מתעלם מן הרעיון לפיו מדיניות של שוק חפשי מוליכה להעלאת הרמה הכוללת, וכי עדיף לתת לאנשים לעשות את טעויותיהם בעצמם מאשר לתת לאח הגדול להחליט בשבילם. גם זה שיקול, לדעתי.
מה עם חרות האדם? האם לדעתך הממשלה צריכה גם להתערב בתפריט ולמנוע מאנשים מזונות עשירי כולסטרול?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2007 22:49 |
|
| |
איך שוב הגענו לדיון בשוק חופשי? לא עסקנו כאן בהפרדת הדת מהמדינה?
אל תשים בפי דברים שלא אמרתי. לא הצעתי כאן מודל חינוכי איזשהו, לא אמרתי שאין לתת להורים השפעה, לא היה כאן שום היגד פוזיטיבי על אופן ההתנהלות הנכון של המערכת; היתה רק ביקורת על שיטת הקופונים של מיכי. חבל להתעצבן.
אני לא מתעלם מן הרעיון לפיו שוק חופשי יביא להעלאת הרמה הכוללת, אני חולק עליו. בתחומים חברתיים זה פשוט לא עובד כך. ניקח דוגמה מתחום הבריאות: ההוצאה לנפש על בריאות בארה"ב היא הגבוהה בעולם, גבוהה בהרבה מבארצות אירופה. למרות זאת ארה"ב מפגרת אחרי רבות מהן (וגם אחרי ישראל) במדדים המקובלים של בריאות הציבור, כמו שיעורי תמותת תינוקות ותוחלת חיים. לא ראיתי גם שהחינוך המופרט בארה"ב מניב תוצאות טובות יותר מהחינוך הציבורי באירופה. איני רואה שום סיבה להניח שהפרטת החינוך תעלה את הרמה הממוצעת; יותר סביר בעיני שהיא תעלה למעטים ותוריד לרבים. כך או אחרת, אפילו אם הייתי מניח עליה זעומה בממוצע איני בטוח כלל שהיא היתה מצדיקה את הירידה בקצה התחתון של העקומה. החינוך חשוב הרבה יותר בקצה התחתון מאשר בעליון, בגלל נתוני הפתיחה השונים. עד כאן בקיצור נמרץ.
אגב, האם המדינה צריכה להתערב ולמנוע צריכת הרואין? ומה לגבי רכיבה על אופנוע ללא קסדה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2007 00:32 |
|
| |
גם
הגענו בקלות רבה. חופש הוא חופש הוא חופש. אינני טוען שאין משקל לנימוקים שלך, אלא שכדאי להזכיר גם את הצד השני.
מי שמשלם הוא מי שמחליט. לכן אם האזרח משלם הוא זה שמחליט, ואם המדינה גובה ממנו ומחלקת - היא זו שמחליטה.
לגבי הבריאות בארצות הברית - יש שם משקל רב לפעילות משפטית של תביעות שהזניקו את מחיר הביטוחים לשמיים, והעלות התגלגלה על הכלל.
אגב, חולים קשים מהארץ עדיין נוסעים משום מה לאותה מדינה מפגרת מצפון למקסיקו, איפה שיש תמותת תינוקות, תוחלת חיים נמוכה ושאר מרעין בישין, כדי לקבל טיפול ברמה אותה לא ימצאו כאן, מוזר.
לגבי "חינוך מופרט בארצות הברית" - גרתי שם כמה שנים ולא זכיתי להכיר את היצור הזה. יש בתי ספר ציבוריים, בחינם וברמה שהיא הרבה פעמים ירודה, ויש בתי"ס פרטיים, ברמה טובה בדרך כלל, אלא שהם עולים הרבה כסף.
מי שמטרפד את שיטת הקופונים בארה"ב, למיטב ידיעתי, הם האיגודים המקצועיים של המורים בבתי הספר הציבוריים חסרי הרמה, אלו חוששים שקופונים יאפשרו להורים רבים להשתמש בבתי הספר הפרטיים (שעלות תלמיד בהם זולה בהרבה מן העלות במערכת הציבורית, אלא שהיא נופלת על כתפי ההורים) ולריקון המערכת הגרועה שלהם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2007 00:41 |
|
| |
גם וגם, ממללא,
לפי החוק בישראל רק הרבנות הראשית וסניפיה בישובים השונים יכולים לתת תעודת כשרות. התוצאות ידועות -
• במקומות שונים פועל מונופול הכשרות מול בעלי העסקים בשיטות שמזכירות גביית דמי חסות. הביטוי חילול השם נוצר עבור תופעות אלה.
• אין כל אפשרות לתת תעודת כשרות מקלה. אני למשל מסתפק בכשרות ברמת החומרה שהיתה נהוגה במשפחתנו החסידית בורשה. הם לא שמעו על גלאט, קנו חלב עכו"ם וחמאת עכו"ם.
• הכשרות של הרבנות היא "סמן ימני". הכשרויות החרדיות מחמירות עוד יותר.
• התוצאה של כשרות מחמירה היא מוצרים יקרים יותר - במיוחד בשר.
אני לא יודע אם בעקבות הסרת המונופול יהיו פינות כשרות בטיב טעם או לא, אבל סביר להניח שמחיר הבשר הכשר ירד, ובהרבה.
אני בטוח שאפשר לבטל את כפיית הכשרות באל על. בלופטהאנזה אני אוכל כשר ושכני מקבל את המנה הרגילה שלהם שאינה כשרה. אם צה"ל יעבור להגשת מזון בסגנון חברות התעופה אז אולי אפשר לבטל את כפיית הכשרות גם שם.
להבהרת התמונה עלי להדגיש שאני לא תומך בתפוצת מאכלות אסורים בישראל. אני מתנגד למונופול הכשרות ואני מקווה לשכנע אנשים שנזקו רב ותועלתו אפסית.
תוקן על ידי אבהו ב- 20/02/2007 0:44:41
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2007 01:47 |
|
| |
אבהו,
א. אין כל בעיה חוקית לתת הכשר כל עוד לא מכנים את התעודה 'תעודת כשרות'. אותו ועד כשרות שהקים מובשוביץ' (כאמור, משגיח ב'שארית ישראל' שחזר בשאלה) הנפיק תעודות כשרות תחת השם היצירתי 'תעודת השגחה' ולא הייתה עם זה בעיה חוקית כלשהי (דומני שזה עמד גם במבחן בג"צ), ובכל מקרה למרות כל הטענות על מסעדות רבות שהדבר היחיד שמונע מהם לקבל תעודנ של הרבנות הוא עובדת פתיחתם בשבת - הכשרות הזו לא תפסה ונעלמה מהשטח (בעוד שועדי כשרות חרדיים רק מתרבים).
ב. למיטב ידיעתי רב הרבנויות בישראל נותנות הכשר גם על בשר שאינו 'חלק' וגם על מוצרים שיש בהם 'חלב עכו"ם'. מסלולי ה'מהדרין' של הרבנות באים במקביל לכשרות הרגילה ולא במקומה ומיועדים למי שמעוניין בהם. נכון שיש גורמים חרדיים מסויימים שמנסים להחדיר לרבנות סטנדרטים מחמירים ברוח היהדות הליטאית, אבל כבר כתבתי לך בזמנו שהדרך למנוע את זה היא למנות לתפקידי מפתח דמויות שבתוך עמן הן חיות ולא רק קהילתן, גם אם זה יכול לפגוע בסיכויין של שמעון פרס להיבחר לנשיאות ולפגוע באנינות טעמו של השר לשעבר חיים רמון.
ג. למיטב זכרוני למרות שאל-על היא חברה פרטית, היא ממשיכה להקפיד על כשרות מלאה ואף מחוללת לצלילי החליל של הציבור החרדי בהיותו כוח כלכלי משמעותי.
ד. כשרות תמיד תייקר את הבשר. הרבה יותר הגיוני שבהיעדר הרבנות ישתלטו הבדצים על שוק הכשרות כליל וזה רק יעלה את המחיר. בחו"ל הבשר הכשר הרבה יותר יקר מבארץ, גם ביחס לבשר לא כשר.
ה. כאדם דתי אני מתבייש בשחיתות הרבה שמאפיינת את הממסד הדתי ביחס לממסדים אחרים בישראל, כמו רשות המס, המשטרה, חוות השקמים, הממשלה, צה"ל, התקשורת, מערכת המשפט, משכן הנשיא ויסלחו לי כל הטהורים ששכחתי. גם בהנחה ששחיתות נדבקת ביתר קלות למשגיחי כשרות - האם אתה חושב שהיא תעלם במצב של הפרטה? האם אין שחיתויות וניצול הצרכן בבד"צים הפרטיים ו/או בכל גוף אחד מכל סוג שהוא?
ו. איך בדיוק יתנהל המטבח בצה"ל? שומרי כשרות יקבלו מנות קרב? מה לגבי נוהלי שבת וחגים - האם גם הם יבוטלו? מה לגבי זכויות התפילה של החיילים?
ר' מיכי,
איך המודל שלך מתייחס לשאלות כמו הנהלים בצבא למשל?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2007 08:28 |
|
| |
אם הצבא רוצה בשירותי, עליו לדאוג לספק לי אוכל כשר ולאפשר לי לשמור שבת. לשם כך צריכים להיות רבנים צבאיים, כמו בארה"ב. אם לא, אז לא אשרת בו. לבחירתו. ובאופן כללי, דומני שהגיעה העת שהשירות בצבא יהיה על בסיס מקצועי ולא התנדבותי (היה על כך אשכול לפני כמה חודשים).
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2007 09:53 |
|
| |
ממללא,
האפולוגטיקה שלך אומרת שהממסד הדתי אינו כל כך נורא כי הגרועים שבחילונים
גרועים כמוהו ואף רעים ממנו. פעם לימדו אותי שאנחנו, הדתיים, טובים יותר.
הרבה יותר וללא שום השוואה. עוד הבדל מצאתי כאן והוא שמעשי הנוכלות של
משגיחי הכשרות כמו גם הגניבות של ראשי ש"ס נעשים בשם התורה והם מכתימים את
שומרי המצוות שמזוהים, מיניה וביה, עם גופים אלה. מה שנעשה ברשות המסים או
במשטרה, אם נעשה, לא קשור לשום אידיאולוגיה חילונית. גם לא ראיתי שחילוני
יתרץ את קלקולי בתי המשפט בכך שבתי הדין הרבניים גרועים יותר (מה שנכון,
כידוע).
יש מספיק דוגמאות לכך שביטול מונופולים מיטיב עם הצרכן. ראינו מה שקרה עם
מחירי השיחות הבין לאומיות, כאשר קמו לבזק מתחרים חזקים (לא קיקיוניים
כאותו מובשוביץ'). אל על היא חלק מקרטל חברות התעופה ואין לה מוטיבציה
אמיתית לעמוד מול החרדים, אבל הציבור הרחב מצביע ברגליים. רוב המסעדות
בישראל אינן כשרות וטיב טעם עולה כפורחת.
מיכי,
לא אמרתי שצה"ל צריך להפסיק לספק אוכל כשר.
|
|