| נשלח ב-21/2/2007 11:30 |
|
| |
ההבדלים ומשמעותם בין התורה ומשנה תורה
ברצוני לדון בהבדלים בטקסט, והאם אלו רק הבדלים בטקסט- בין התורה ומשנה תורה-
שמות פרק כאכד עין)תַּחַת עין שֵׁן תַּחַת שֵׁן יָד תַּחַת יָד רֶגֶל תַּחַת רָגֶל:
דברים פרק יט נֶפֶשׁ בְּנֶפֶשׁ עין בעיו שֵׁן בְּשֵׁן יָד בְּיָד רֶגֶל בְּרָגֶל: ס
שמות פרק כג (ח ושוחד)לֹא תִקָּח כִּי הַשֹּׁחַד יְעַוֵּר פִּקְחִים וִיסַלֵּף דִּבְרֵי צַדִּיקִים:
(דברים פרק טז וְלֹא תִקַּח שֹׁחַד כּי יְעַוֵּר עֵינֵי חֲכָמִים וִיסַלֵּף דִּבְרֵי צַדִּיקִם
אגב, איך הוא מסלף דברי צדיקים-, הרי כשהוא כבר לקח שוחד הוא לא צדיק
בעשרת הדברות בשמות, נאמר זכור את יום השבת. בדברים נאמר שמור את יום השבת. מה שחז"ל מתרצים כי שמור וזכור בדיבור אחד. כבר כתב על זה גם ר"אב"ע כי הדבר לא יכול להיות כי הרי זה נס מעל לטבע ולא כתוב שהיה נס. ועוד מי הבין את זה, כי הרי תרי קלא לא משתמע
בדברות הראשונות נאמר כבד את אביך ואת אמך למען יאריכן ימיך
במשנה תורה הוסיף משה למען יטב לך מדוע לא גם בראשונה
.
.
|
|
| נשלח ב-21/2/2007 23:44 |
|
| |
וראה מאמרו המעניין של הרב פינצ'וק ב'עלון שבות - בוגרים' (גליון?) על הבדלים בין ס' דברים לשאר התורה לעניין דרשות חז"ל.
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 11:48 |
|
| |
אני לתומי חשבתי שזה מקום לדיונים ורעיונות. לא רק לספק את הידע והסקרנות שלי, אלא גם של אחרים. הכוונה למאמרים ומראי מקום יכול מאד לעזור, אבל זה לא יכול לתרום להתפתחות הדיונים בפורום. כתבי המהר" ל ברשותי וגם למדתי את דבריו. אבל אין הם בדיוק עונים למחשבותיו של אדם החוקר את המקרא , בדרכים אחרות. היום אני מצפה גם ליותר הסבר, מאשר אמירות יםות בלשון ותוכן שאי אפשר לחלוק עליהם.
את הרב פינצ"וק אני לא מכיר לדאבוני. ואיני נמנה עם בוגרי עלון שבות.
כל רצוני היה להתחיל במספר דוגמאות למצא להם הסבר. לדוגמאות. ולא לרעיון בכללותו אני ברשותכם לא אוהב ללכת עם שטרות בעלי ערך גבוה,- זהאמצעי בדוק להתחמק מתשלומים קטנים- באו ונפרוט את הרעיון לדוגמאות ונחפש פתרונות , שלנו בנושא.
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 12:25 |
|
| |
לתועלת הדיון, בינותי ומצאתי תאמינו: המאמר של הרב פינצ'וק הוא בגליון ז'.
תמצית מה שנוגע לענייננו:
הוא מביא הסבר של הראב"ן (סי' לד) לכך שבס' דברים לכו"ע דרשינן סמוכים. בכה"ת שסודרה ע"י הקב"ה אין מוקדם ומאוחר, אבל ספר דברים סודר ע"י משה רבנו, ושם הדברים כן מופיעים לפי הסדר. אגב, תהיה בזה נפ"מ לכלל ופרט שאינם בפסוקים סמוכים, שבס' דברים ניתן יהיה לדרוש אותם.
אמנם לעצם הבחנתו שם שבדברים המדרש הוא יוצר ובשאר התורה הוא חושף, אין ראיה של ממש. הוא רק טוען שלדברים יש ממד של תושבע"פ, וזהו בהחלט דבר הנשמע.
עוד הוא מביא שם מדרש בר"ר ג, ה, שמתייחס לחומשים ומאפיין אותם. גם ויקרא וגם דברים מתוארים בתואר: 'מלא הלכות רבות'. ועל כך מקשה המדרש אז מה ביניהם? ועונה: 'אף הוא (=דברים) שנה בו דבר'. תשובה עמומה למדיי. הרב פנצ'וק טוען שכוונתה היא שזה ממד של תושבע"פ (כתוספת לתושב"כ).
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 12:45 |
|
| |
להסבר על מהות הדיון שברצוני להציג נקח לדוגמה את ההבדלים הראשונים שהבאתי
שמות: עין)תַּחַת עין שֵׁן תַּחַת שֵׁן יָד תַּחַת יָד רֶגֶל תַּחַת רָגֶל:
דברים: נֶפֶשׁ בְּנֶפֶשׁ עין בעיו שֵׁן בְּשֵׁן יָד בְּיָד רֶגֶל בְּרָגֶל: ס
כשמשתמשים במילה תחת הכונה שזה בא במקום משהו, כלומר הוצאת עיין- יוציאו לך עיין- ממוןבמקרה הזה שלנו אדם הוציא עיין\ והעיין חסרה, אפשר להגיד תחת =במקום.
אבל בספר דברים הרי מדובר על עדים זוממים, ואת העיין הם טרם הוציאו-כאשר זמם. והעיין עדיין קיימת אי אפשר להגיד תחת עיין אלא רק עיין בעיין.
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 14:13 |
|
| |
נו, אז אין כאן הבדל בין החומשים אלא בין ההקשרים. לפי פירושך, אם דין עדים זוממים היה מופיע בספר שמות הוא היה נכתב כמו שהוא כתוב כעת בס' דברים. אז על מה יש כאן לדון?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 14:39 |
|
| |
הרב מיכי
אכן לכך כיוונתי, אבל אתה והאחרים כיוותםו לעולמות אחרים, ופזות רוחניות בין הספרים. רציתי אני לדון אתכם, כי יש הגיון נורמטיבי בשינוי של הטקסטים, ואתכם רציתי לחפש ולמצא, אני פשטות של מקראות רציתי. יש הרבה שינוים בין הטקסטים, חלקם מצאתי- אצל אחרים, על חלקם חשבתי
לבד. ועל חלקם הלא ברורים, רציתי יחד אתך והאחרים למצא את הפשט העברי והתחבירי הפשוט. מה כל כך לא הגיוני ומקובל בזה.
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 15:26 |
|
| |
ירוחם למה אתה מדקדק בקטנות, ויסלף דברי צדיקים, כי אין אדם צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא.
שמור וזכור בדיבור אחד זה בא להגיד - אל תדקדק בקטנות, זה אותה כוונה, ואחד מפרש את השני, וכשישראל עמדו על הר סיני הם הבינו לבד שזכור אומר גם שמור.
ולמה בכבוד אב ואם הוסיף משה למען ייטב לך? כי קורה שאדם מצטער בכבוד אב ואם, ואם יאריכו ימיו יצטער על זה יותר זמן, לכן הבטיח לו משה - למען ייטב לך, אל תדאג, אתה תקבל את השכר שלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 15:37 |
|
| |
גד ראובן
איך לא חשבתי על זה. למשל כשאברהם אומר לה" האף תספה צדיק וגם רשע. הקב"ה היה צריך להגיד לו, אברהם מה קרה לך? הרי אין צדיק בארץ אשר לא יחטא. אין דבר כזה צדיקים!!!
סליחה אולי רק בב"ב.
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 15:43 |
|
| |
אויש כבר ידועים דברי הטפש שאמר כשאני אוכל אני לא אריסטו, ואיך תאחז בהבליו לאמר כשאני לוקח שוחד אינני צדיק?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 19:23 |
|
| |
תלמוד בבלי מסכת מגילה דף ז עמוד א
שלחו לה: +משלי כ"ב+ הלא כתבתי לך שלישים, שלישים ולא רבעים. עד שמצאו לו מקרא כתוב בתורה +שמות י"ז+ כתב זאת זכרון בספר, כתב זאת - מה שכתוב כאן ובמשנה תורה, זכרון - מה שכתוב בנביאים, בספר - מה שכתוב במגילה. כתנאי: כתב זאת - מה שכתוב כאן, זכרון - מה שכתוב במשנה תורה, בספר - מה שכתוב בנביאים, דברי רבי יהושע. רבי אלעזר המודעי אומר: כתב זאת - מה שכתוב כאן ובמשנה תורה, זכרון - מה שכתוב בנביאים, בספר - מה שכתוב במגילה.
רש"י מסכת מגילה דף ז עמוד א
זאת מה שכתוב כאן ובמשנה תורה - דכל מה שכתוב בתורה קורא כתב אחד.
האם אי אפשר לומר שנחלקו במעמד הכתוב במשנה -תורה?
הרי מדובר באותה פרשיה - א"כ מה הסברא למנות אותה ככתיבה נפרדת?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 19:34 |
|
| |
גדוראובן
לא הבנתי את דבריך,. התשובה שלי לעניין: הדיין הלוקח שוחד הוא לא צדיק. ואם הוא היה צדיק באותו רגע שהוא לקח את השוחד הוא כבר לא מחפש צדק שממנה בא המילה צדיק.
אלה אותו לוקח שחד, כשהוא נותן את הפסק הדין שלו, הוא תמיד ישתמש בוכן אמר המהרש"א וכן כתב הריף וכך פסק הרמב"ם, ואת דברי הצדיקים האלה הוא מסלף לטובתו
כמתעסק,
הלנו אתה או לצרינו?
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 23:51 |
|
| |
האב"ע בפרשת יתרו נותן הסבר די פשוט וגשמי לשינויים שבין עשרת הדברות ושאר מצוות שבחומש ובמשנה תורה. הוא אינו מנסה למצוא עומק במקום שאיננו ואינו כופה ומלביש משמעות להבדלים ותולה אותם לרוב בכך שמשנה תורה היא ציטוט ושחזור של כל ההשתלשלות. ולכן, כל זמן שהמשמעות הכללית זהה בשני המקומות - הרי שאין לדקדק בשינויי הסגנון הקלים.
לא זכור לי המקום המדוייק אך כמדומני שזה בתחילת עשרת הדברות, עיי"ש.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2007 23:59 |
|
| |
ירוחם, כדאי שתגדיר את נושא האשכול מחדש. הכותרת היתה הבדלים בין משנה תורה לתורה עצמה. כעת אתה מנתב את הדיון להבדל בהקשר מסויים שאינו מצביע על הבדל בין החומשים אלא על התייחסות שמתאימה לכל אחד מההקשרים.
אין בכך כל פסול, אבל כותרת האשכול לא מתאימה. לכן כולם מנסים למצוא הכללות ועקרונות רחבים, ואת הכל העת מנסה להחזיר את הדיון לכיוון מצומצם יותר שלא הגדרת מהו.
האם אתה רוצה לדון מתי כותבים 'תחת' ומתי 'ב'? זה ממש לא מה שמופיע בכותרת האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2007 02:21 |
|
| |
כותב ירוחםמש:
<כשמשתמשים במילה תחת הכונה שזה בא במקום משהו, כלומר הוצאת עיין- יוציאו לך עיין- ממון במקרה הזה שלנו אדם הוציא עיין\ והעיין חסרה, אפשר להגיד תחת =במקום. >
נראה לי שזה אינו פשט! ואולי גם מקרה זה הוא דוגמה לאיבוד תחושת הפשט. הפירוש ש'תחת' כאן הוא שזה 'בא במקום משהו' אינו מתאים כלל ועיקר, כלום הוצאת עין של אחר ימלא את מקום העין החסירה, האם אפשר להוציא עין ממישהו ולהשתילה למישהו אחר שאיבד עין?!
אלא מאי, אין כאן השלמת חסרון, אלא נקמה, אתה גורם למישהו צער עבור הצער שהוא גרם לאחר, וזה אינו מתיישב כל כך עם 'תחת', והיה צריך לבחור בביטוי שיבליט את אפקט הנקמה, כגון תמורת, או כאשר עשה כן ייעשה לו, מדה נגד מדה.
מכאן שדווקא דרשת חז"ל הולמת ומתיישבת יותר עם פשט הכתוב, לאמר, עליך להשלים לניזוק עין במקום העין שהפסיד, וכיצד יכול אתה לעשות זאת, הא אין לך כאן אלא - ממון!
נפלה אפוא ההבחנה והביאור להבדל בין שמות לדברים.
|
|
| נשלח ב-23/2/2007 08:42 |
|
| |
ירוחם
"צדיק" זה שם תואר לאדם, ואדם אינו נבחן לפי שעתו ומקומו, אלא לפי אישיותו הכוללת.
דיסק
סתם הערה - ייסוריו היותר גדולים של איוב נגרמו לו ע"י חבריו שחשדוהו על לא עוול בכפו.
|
|
|
|
|