| נשלח ב-25/2/2007 09:39 |
|
| |
הרב מרדכי ברויאר זצ"ל
אבי "שיטת הבחינות", נפטר בשבת
לזכרו אני מביא קישור לאחד מהמאמרים המצויינים שלו: "מלחמות אבודות מראש"
אשמח לשמוע את דעתכם על דבריו
http://matan.org.il/Data/UploadedFiles/Free/mordechai_breuer_79.pdf
מסכת , 3: 137-169, 2005
תקציר המאמר: ארבע מהפכות טלטלו את ישראל טלטלה עזה במאתיים השנים האחרונות, ושינו עד לבלי הכר את דמותו הרוחנית של העם ואת מציאותו החומרית. בכל המהפכות האלה נראה היה לחכמי התורה כאילו סכנה נשקפת לעצם קיום היהדות, ולפיכך יצאו חמושים כדי להילחם את מלחמת הקיום של התורה. אך כל המלחמות הללו היו מלחמות אבודות מראש והתבוסה בהן היתה בלתי נמנעת, כי הן נערכו למען מציאות שכבר עבר זמנה
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2007 12:15 |
|
| |
'ראיתי בני עליה והם מועטין'
ככל הידוע לי ההלויה היום בשעה 14.30 בהר תמיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2007 19:48 |
|
| |
שמעתי ממנו רק שיעור אחד, אבל הרבה חברים שלי שמעו ממנו יותר, ומהם שמעתי שמאפיין ברור שלו היה התקיפות שלו כלפי מי שלא הסכים איתו או שאמר דברים שלא ישרו בעיניו, הוא ממש היה מדבר בבוטות אפילו כלפי תלמידים צעירים,
עובדה שאני מציין, לא לחיוב ולא לשלילה,
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2007 23:12 |
|
| |
אינני חושב שיש ערך לציון עובדה זו בלי לדבר על המכלול של האיש, זה ודאי לא יכול להחשב למאפיין הראשון שלו, נראה לי הגון יותר לתת קוים חשובים ומהותיים יותר, דומני שבתחום נוסח המסורה העם חב לו חוב גדול. אינני יכול להספידו שכן לא הכרתיו כלל וכלל.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2007 01:56 |
|
| |
ארצי, תודה על הלינק למאמר הרב ברויאר, אכן מאמר מצויין.
אבל, לענ"ד בענין ההשכלה והציונות הוא כותב לעניין, בענין ביקורת המקרא הוא כבר מגזים עם הבטחון העצמי שהוא מצא את הפתרון, ובענין שוויון זכויות לנשים הוא די חלש.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2007 08:24 |
|
| |
דוד12,
מדוע הוא חלש, מרחיק מדי או שמרן מדי?
|
| נשלח ב-26/2/2007 19:52 |
|
| |
התירוצים שלו על שוויון האשה בנויים על אנקדוטות מצחיקות ולא על מחקר רציני, ועדיין הדיעות חלוקות בענין זה. ומה שכתב שכל ענין חיוב תלמוד תורה הוא להיות משקל נגד ליצר הרע, למרות התמיכה לזה במקורות, נראה לי אפולוגטיקה טהורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2007 23:50 |
|
| |
התרשמתי עמוקות מקיומו של "משכיל" כזה בדורינו (לטב ולמוטב).
התרשמתי פחות מן המאמר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2007 12:42 |
|
| |
דוד12
להבנתי, ברויאר לא טוען כי זו הסיבה העיקרית ללימוד התורה ואן סיבות נוספות. הוא הולך בדרכו של שיטת הבחינות, והוא נותן רובד לחברה עם שיוייון מלא לנשים למרות שהנשים פטורות מלימוד התורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2007 18:04 |
|
| |
חיים, אם זה מספק אותך, אשריך. כל ענין הרבדים והבחינות אינו נראה לי כחידוש שלו, אלא רק בפרט השימוש בו להתמודד עם ביקורת המקרא. למעשה בענין פטור נשים מתלמוד תורה הוא משתמש בשיטות האפולוגטיקה הידועות משטחים אחרים, שיש המתרשמים מהם ויש שאינם.
|
|