|
|
| נשלח ב-17/3/2011 22:19 |
|
| |
כבר הבאתי בעבר את דברי בעל דורות הראשונים ואולי קדמוהו, שלא מן הנמנע שאף לחז"ל עין תחת עין כפשוטו, אלא שנהגו בזה דין כפר שהוזכר בשמות ואשר נשלל רק מחייבי מיתה ולא מחייבי עונשים אחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2011 22:19 |
|
| |
תוקן על ידי maxmen ב- 17/03/2011 22:21:28
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2011 22:21 |
|
| |
| עץ_נטוע כתב: |  | וְכִי-יִנָּצוּ אֲנָשִׁים, וְנָגְפוּ אִשָּׁה הָרָה וְיָצְאוּ יְלָדֶיהָ, וְלֹא יִהְיֶה, אָסוֹן--עָנוֹשׁ יֵעָנֵשׁ, כַּאֲשֶׁר יָשִׁית עָלָיו בַּעַל הָאִשָּׁה, וְנָתַן, בִּפְלִלִים. כג וְאִם-אָסוֹן, יִהְיֶה--וְנָתַתָּה נֶפֶשׁ, תַּחַת נָפֶשׁ. כד עַיִן תַּחַת עַיִן, שֵׁן תַּחַת שֵׁן, יָד תַּחַת יָד, רֶגֶל תַּחַת רָגֶל. כה כְּוִיָּה תַּחַת כְּוִיָּה, פֶּצַע תַּחַת פָּצַע, חַבּוּרָה, תַּחַת חַבּוּרָה. {ס} |
| איך תסביר את השוגג כאן, ואיך תסביר בהריגת בהמה נפש תחת נפש_________________
תוקן על ידי maxmen ב- 17/03/2011 22:23:41
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2011 22:23 |
|
| |
תקרא את המדרש הזה שמסביר הכל
"פנים של אימה למקרא, פנים מסבירות לתלמוד, פנים שוחקות לאגדה" (קוהלת רבה ב') אכן אימה ואין על זה ויכוח אבל במשנה זה כבר נראה אחרת לגמרי והם לא סותרים המקרא בא להפחיד אותנו לאיים עלינו שנעשה את הישר והטוב אבל בתכלס בחיי היום יום המשנה היא זאת שמחליטה. לכן אתם יכולים להפסיק לצטט כל הזמן את העונשים המפחידים של התורה חז"ל כבר הקדימו אתכם.
תוקן על ידי דייר ב- 17/03/2011 22:24:03
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2011 22:34 |
|
| |
דייר
המדרש הזה מסביר את השאלות שעלו כאן?????
המדרש רק מתרץ בדיעבד את מה שנעשה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2011 22:39 |
|
| |
ירוק הגועל שיש בקציצת איברים הוא במימד הנקמה שבו שאין בו כל תועלת לנחבל וודאי לא לחובל ולכן ככל שההבנה מתקדמת יותר מבינים שלקטוע איברים הוא דבר מכוער לעומת זאת עונש מוות המטרה שלו הוא הרתעה ותיקון העולם שאין בו מקום לרוצחים ולכן הסיפור עם הרא"ש הוא לא שייך כיון שהכוונה הייתה לטובתה הדברים שלך על מחלוקת חז"ל עם התורה ועל מסורות קדומות שהיו להם נראים לי מגוכחים [במחילה] בדוגמה שהבאת בפסוק כתוב "ושילח את בעירו וביער בשדה אחר" אולי תסביר איך וביער בשדה אחר מתאר מצב של זדון?! פשוטו של מקרא מדבר על שהוא שילח את בהמתו שמשמעו הוא שבהמתו הייתה משולחת שהוא הגדרת מצב ולא שהוא שלח אותה למקום מסוים וסופו של הפסוק יוכיח וכיון שהפסוק מורה על צורת התשלום של נזקי בהמה אין כל סיבה הגיונית לחלק בינה לשאר נזיקים בעניין הסובין כנראה ששככת את דברי הגמרא כיון שהיא אומרת שסובין נמי מיטב הוא בעניין היבום לא ידוע לי על שינויים אתה יכול להביא דוגמא?
|
| נשלח ב-17/3/2011 22:44 |
|
| |
יש מחלוקת בחז"ל בעניין אז מה כל השטויות האלה,
ואפי' אם נקבל את הדעה הקיצונית ?! אז מדובר בהתראה לעונש ולא לעונש ממש, הרי ברגע שיצטרכו באמת לעניש אז אין התראה כלל, במילא זה בטל, כמו כל התראה,
השאלה האם נהגו כך או לא, (גם לא אמור להפחיד אותנו שפעם נהגו כך)
לדעתי לא נהגו כך לעולמים כמו בן סורר ודומיהם,
אז אנא לא בזה תכפישו את האומה הנפלאה שבאומות,
עד לא מזמן האנגלים\הבריטים ענשו במלקות (כן כן) או במות, לא הרבה זמן לפני ששים שנה,
משטרת הנאורים גם מכים נשים וילדים עד היום הזה במדינה נאורה, אתם מוזמנים לבקר בירושלים,
בזמן שאצלינו כבר מאות שנה לא יודעים ממכות כלל,
אז אנא ממכם
תוקן על ידי maxmen ב- 17/03/2011 23:11:08
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2011 23:05 |
|
| |
דייר, דבריו של עץ נטוע נכוחים ביותר. דוקא הגר"א אומר שעין תחת עין ממון "הלכה עוקרת מקרא". (איני יודע המקור. קראתי באחד מכתבי לייבוביץ. המקור הידוע לי הוא אדרת אליהו פרשת משפטים אך אינו לפניי ואיני זוכר אם מתייחס גם לעין תחת עין. עכ"פ במקרה זה הגר"א לא היה צריך להזדקק לפטנטים מילוליים, אם כי אלו היו חביבים עליו ביותר).
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2011 23:16 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | דייר
המדרש הזה מסביר את השאלות שעלו כאן?????
המדרש רק מתרץ בדיעבד את מה שנעשה. |
|
הוא מתרץ ועוד איך חז"ל כבר בזמנם הבינו שהתורה מאיימת מפחידה ובלשונם פנים של אימה אז תפסיקו להביא כל הזמן פסוקים מפחידים של קטיעות איברים ומלקות וסקילות זה לא מוכיח כלום. מה שקובע זאת המשנה וחז"ל שלהם ניתנה הסמכות לפרש ולהסביר את הפסוקים ושלא תמיד הולכים אחר פשט הכתוב והכי חשוב שללכת ראש בקיר עם פשט הפסוקים לא הייתה כוונת המשורר כי אחרת לא היה נשאר יהודי אחד לפליטה.
|
| נשלח ב-17/3/2011 23:43 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | וְכִי-יִנָּצוּ אֲנָשִׁים, וְנָגְפוּ אִשָּׁה הָרָה וְיָצְאוּ יְלָדֶיהָ, וְלֹא יִהְיֶה, אָסוֹן--עָנוֹשׁ יֵעָנֵשׁ, כַּאֲשֶׁר יָשִׁית עָלָיו בַּעַל הָאִשָּׁה, וְנָתַן, בִּפְלִלִים. כג וְאִם-אָסוֹן, יִהְיֶה--וְנָתַתָּה נֶפֶשׁ, תַּחַת נָפֶשׁ. כד עַיִן תַּחַת עַיִן, שֵׁן תַּחַת שֵׁן, יָד תַּחַת יָד, רֶגֶל תַּחַת רָגֶל. כה כְּוִיָּה תַּחַת כְּוִיָּה, פֶּצַע תַּחַת פָּצַע, חַבּוּרָה, תַּחַת חַבּוּרָה. {ס}
איך תסביר את השוגג כאן, ואיך תסביר בהריגת בהמה נפש תחת נפש _ |
|
לא ברור בכלל שמדובר בשוגג, (לא ברור שהאסון מדבר על האשה, ולא ברור שמדובר שהאשה לא הייתה שותפה למריבה). וגם אם מדובר בשוגג הרי כבר חז"ל ראו בכך ראיה למ"ד "נתכוון להרוג את זה והרג את זה - חייב" ואם חז"ל חשבו כך, אין שום מניעה שגם כותב המקרא חשב כך. מהריגת בהמה יש ראיה לסתור כי שם רואים שאם התורה רוצה לדבר על תשלומים היא מפרטת שמדובר בתשלומים: וּמַכֵּה נֶפֶשׁ-בְּהֵמָה, יְשַׁלְּמֶנָּה--נֶפֶשׁ, תַּחַת נָפֶשׁ.
הביטוי נפש תחת נפש הוא שם כפשוטו, וכוונתו, שאם אדם הורג בהמה של חבירו הוא חייב לתת לו בהמה (נפש) אחרת תחת הבהמה שהוא לקח לו.
תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 17/03/2011 23:47:22
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2011 00:52 |
|
| |
יאקוב 1 בקטיעת איברים יש הרתעה - ועוד איך. אבל אני חושב שהדין של עין תחת עין היה דווקא ענין של מידה כנגד מידה. אתה אימללת את חברך ברגע אחד - לכל החיים? תתמודד גם אתה עם ההרגשה הזאת. ובינינו: אני דווקא לא מבין מדוע עשו מזה עסק גדול יותר מכל עונש מוות. אייקון ירוק לעץ נטוע. ועוד נקודה שנזכרתי: הביטוי 'לא תחוס עינך' [שהוא אגב ביטוי יחודי לספר דברים] מופיע חמש פעמים בתורה: בשלוש מהם מדובר על הריגת מישהו והתורה מזהירה לא לחוס עליו (דברים ז טז, יג ט, יט יג). ושני המקומות השניים הם בעדים זוממין (יט כא) שם כותבת התורה 'ולא תחוס עינך, נפש בנפש, עין בעין, שן בשן, יד ביד, רגל ברגל'. והמקום השני הוא באשה שהחזיקה במבושי היריב של בעלה, שם נאמר 'וקצותה את כפה לא תחוס עינך' (כה יב). וכאן הבן שואל: אם בעדים זוממין וב'וקצותה את כפה' מדובר על עונש ממון - מדוע צריך להזהיר 'לא תחוס עינך' יותר משאר עונשי ממון שבתורה?
|
| נשלח ב-18/3/2011 00:56 |
|
| |
יאקוב 1 שכחתי להתייחס לעוד שני דברים: הדברים שלי לא מגוכחים, הם לכל היותר מגוחכים. והאמת - כנראה שאתה לא מכיר טוב את הנושא. 'ושילח את בעירו וביער בשדה אחר' - ודאי בזדון, אלא מה? הסתכלת במפרשים לפני שכתבת את ההודעה הזאת?: רש"י: יוליך בהמותיו בשדה וכרם של חברו. רשב"ם: מאכיל את בעירו בשדה אחר. וכן הלאה, עיין שם. הפירוש שלך על 'ושילח', אינו ראוי להגדרת פשוטו של מקרא, אל תעליב את הפשט בבקשה. תירוץ הגמרא 'כל מילי מיטב הוא' על סובין, הוא תירוץ מגוחך, במחילה. בענין היבום, אתה לא יודע על הבדלים? כנראה שאתה לא מקשיב אפילו בפרשת השבוע, או שלא למדת מימיך מסכת יבמות.
|
| נשלח ב-18/3/2011 03:16 |
|
| |
ירוק, לפחות בנוגע לפרשת הנזקים, אני מתרשם שהקריאה של חז"ל שאתה מתייחס אליה נובעת מתוך תפיסתם את מושג הפשט. הדקויות בלשון נראו להם כדברים קריטיים להבנת המקראות, ולא כמו הקורא המודרני (יווני?) שמעדיף לראות בהם שינויים של סגנון ספרותי שבא להדגיש את אותו עיקרון. נראה לי שגם בלימוד הגמרא ישנה מחלוקת דומה - בעלי התוספות אחזו בגישה יותר דומה לשלנו (אם כי לא זהה לחלוטין - אך הרשב"ם בפירושו לתורה יוכיח שהיה מאוד קרוב אלינו); בעוד שאצל הרמב"ם וגם הגאונים ישנו נסיון להתייחס לדקויות של הלשון גם אם זה מסרבל את הפירוש.
אם יורשה לי להאריך קצת לגבי פרשת נזקי ממון כדוגמה - העניין של "והמת יהיה לו - לניזק" עולה מכיוון שהטריד מאוד את חז"ל המילה "גם" ("וגם את המת יחצון"), שהיא מילה שאינה כל כך נפוצה בתורה, וודאי לא בפרשיות הנזקים - כך הוא בסוגיה בדף לד: שהזכרת; כמו גם המילה "או" ("או נודע כי שור נגח הוא" - ולא "ואם שור נגח הוא" האמור בפרשת שור שהרג אדם)) - זה אמנם לא נזכר בפירוש שם בסוגיה, אך נראה לי שהדבר מוכרח מכך שהגמרא לומדת "שלם ישלם" האמור בשור מועד גם לגבי שור תם. גם רש"י בסוף דף לז:, בלשון השניה, מציע פירוש כזה, ונראה לי שמקורו מכאן.
לכן פירשו שכוונת המקראות היא לא להסביר את דיניהם של שני דינים -שור תם ושור מועד; אלא לדבר על שור ככלל, כאשר דינו הבסיסי המוצג הוא חצי נזק מגופו, אך בישום דין זה ישנם שני גורמים חשובים: א. וגם את המת יחצון - דהיינו, במקרה ובו יש לנבלה שווי כלשהו יש לקחת זאת בחשבון לקזז אותה מהתשלום. מאחר שכאן אין תשלום נזק שלם, הרי שנחלק את שוויה (זוהי הסוגיה בדף לד:). ב. במקרה ובו מדובר בשור נגח, הרי שהדין האמור משתנה מחתשלום צי נזק מגופו לתשלום נזק שלם לאו דווקא מגופו (שאלת ה"עליה" קשורה לעניין מיטב שהזכרת, ונשאיר את זה כרגע בצד). גם כאן - כאמור לעיל, בתחילת הצגת דין השור - יש להתחשב בשווי הנבלה במקרה וישנו כזה, ומאחר שכאן התשלום הוא נזק שלם הרי שיש לקזז את כל שוויה.
נכון שקריאה כזו אינה הולמת את המושג "פשט" כפי שאנו מבינים אותו, אולם העובדה שהיא לוקחת בחשבון את הדקויות בלשון מעמידה אותה, לענ"ד, במעמד שווה - לכל הפחות - לצורת קריאת הפשט שלנו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2011 05:27 |
|
| |
| עיק כתב: |  |
נכון שקריאה כזו אינה הולמת את המושג "פשט" כפי שאנו מבינים אותו, אולם העובדה שהיא לוקחת בחשבון את הדקויות בלשון מעמידה אותה, לענ"ד, במעמד שווה - לכל הפחות - לצורת קריאת הפשט שלנו. |
|
עיק,
כאשר יש בפנינו טקסט מקודש, (כפי שהתייחסו חז"ל לתורה), יש בהחלט מקום לנסות להתייחס לדקויות. ההנחה הפשוטה היא שההתייחסות לדקויות תגרום לנו להבין את הפשט הנראה לעין טוב יותר ותחשוף בפנינו רבדים עמוקים שאינם גלויים בקריאה שטחית. לעומת זאת, אם הנסיון להבין את הדיוקים לא רק שאינו גורם להעמקה בפשט, אלא גורם לו להפוך לחוכא ואיטלולא, זה סימן מובהק שיש משהו שגוי מאד מאד בשיטת הפרשנות הזו או בישום שלה.
זאת לא טענה ממש לגופו של עניין, אבל קשה לי של לציין שדבריך נתנו לי חיזוק למסקנה שהגעתי אליה לא מכבר, שרמת הסבירות או ההיגיון שאנשי דת נוטים לייחס לטענות, היא בהתאם למסקנות אותן הם מסיקים מהן. כלומר, אם המסקנה העולה מן הטענה מסייעת לאמונה, אז הטענה נהפכת לחזקה והגיונית מעין כמוה. ולהיפך, אם המסקנה אינה רצויה, אז הטענה נהפכת לחסרת חשיבות. למשל, כיוון שהמסורת מוכיחה על מעמד הר סיני - היא נהפכת לראיה חזקה שאינה ניתנת להפרכה. לעומת זאת, טענות אחרות המפריכות את הדת, נהפכות בגלל המסקנה היוצאת מהן לחסרות חשיבות. אני חושב שלקיחת צורת פרשנות אבסורדית ומגוחכת בכל קנה מידה והעמדה אותה ברמה סבירות זהה "לכל הפחות" - לקריאת הפשט, בהחלט מדגימה את העובדה שכנראה הקריטריון היחיד לקביעת סבירות של טענה הוא מידת תמיכתה ברעיונות אורתודוכסיים מקובלים.
|
| נשלח ב-18/3/2011 07:21 |
|
| |
| עץ_נטוע כתב: |  | וְכִי-יִנָּצוּ אֲנָשִׁים, וְנָגְפוּ אִשָּׁה הָרָה וְיָצְאוּ יְלָדֶיהָ, וְלֹא יִהְיֶה, אָסוֹן--עָנוֹשׁ יֵעָנֵשׁ, כַּאֲשֶׁר יָשִׁית עָלָיו בַּעַל הָאִשָּׁה, וְנָתַן, בִּפְלִלִים. כג וְאִם-אָסוֹן, יִהְיֶה--וְנָתַתָּה נֶפֶשׁ, תַּחַת נָפֶשׁ. כד עַיִן תַּחַת עַיִן, שֵׁן תַּחַת שֵׁן, יָד תַּחַת יָד, רֶגֶל תַּחַת רָגֶל. כה כְּוִיָּה תַּחַת כְּוִיָּה, פֶּצַע תַּחַת פָּצַע, חַבּוּרָה, תַּחַת חַבּוּרָה. {ס}
לא ברור בכלל שמדובר בשוגג, (לא ברור שהאסון מדבר על האשה, ולא ברור שמדובר שהאשה לא הייתה שותפה למריבה). וגם אם מדובר בשוגג הרי כבר חז"ל ראו בכך ראיה למ"ד "נתכוון להרוג את זה והרג את זה - חייב" ואם חז"ל חשבו כך, אין שום מניעה שגם כותב המקרא חשב כך. |
|
מה לא ברור כאן ? וכי ינצו אנשים, ווווווווונגפו אשה הרה וכו' וכו',
אם במיזיד עסקינן, יש כבר כמה פסוקים כמו מכה איש ומת מות יומת, ואיש כי יכה כל נפש אדם מות יומת,
|
|