|
|
| נשלח ב-17/9/2010 10:20 |
|
| |
מי שיראתו קודמת לחכמתו = מי למד תורה לפני שלמד פילוספיה
זכורני שראיתי באחד מן הראשונים שמבאר כך את המשנה. כלומר מי שלמד תורה לפני שלמד פילוספיה חכמתו כלומר פילוספיה מקיימת אבל אם הפך את הסדר לא מתקיימת. ואיני מצליח כעת למצוא את המקור. מישהו מכיר משהו מעין זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2010 14:19 |
|
| |
מרובקה, מי שפירש כך את המשנה כנראה למד פילוסופיה לפני שלמד תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2010 22:28 |
|
| |
קיימים שני אשכולות ישנים העוסקים בעניין הזכרת נשמות. וידידנו הבקיא הגדול נישטאיך אסף יפה את המקורות ודן בדבר בהרחבה רבה. אבל כמדומה שלא נדונה שם התפחות מנהג זה: מי הוא הראשון שמזכיר מנהג זה, וכן האם אין לפנינו מנהג שמקורו לא יהודי (זכור לי במעומעם שראיתי מי שסבור כך).
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2010 02:07 |
|
| |
כידוע לתפילת יזכור מגיעיים אנשים להתפלל אפילו אלו שהם כופרים ואפיקורסים, וזה מה שאנו אומרים- תפילות -אבות תיקנו
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2010 08:05 |
|
| |
ירוחםשמ, תמיד כיף לקרוא את דבריך השנונים
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2010 20:59 |
|
| |
שאלתי שאלה לפני כשבוע ולא קיבלתי תשובה, והריני חוזר שוב על שאלתי
קיימים שני אשכולות ישנים העוסקים בעניין הזכרת נשמות. וידידנו הבקיא הגדול נישטאיך אסף יפה את המקורות ודן בדבר בהרחבה רבה. אבל כמדומה שלא נדונה שם התפחות מנהג זה: מי הוא הראשון שמזכיר מנהג זה, וכן האם אין לפנינו מנהג שמקורו לא יהודי (זכור לי במעומעם שראיתי מי שסבור כך).
אשמח לקבל התייחסות לשאלה זו העוסקת בענייני דיומא
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2010 19:27 |
|
| |
אליעזר לא רציתי לכתוב זאת רק לאחר הזכרת הנשמות שהיתה היום נדמה לי כי לשוא אתה מצפה- כל ענין הזכרת נשמות- בעיקר בשלשת הרגלים- כאן בא"י שיבוש הוא, ויש שאוסרים. ברגל. אחינו הספרדים לא מזכירים נשמות. ואפילו הבן איש חי- המקובל, כותב כי אין להזכיר נשמות. הזכרת הנשמות ביום הכיפורים שונה- הדבר מבוסס על הספרי= יום הכיפורים מופיע ברבים- מכפר החיים ומכפר גם למתים. ( לא הבנתי איזו כפרה צריכים המתים?) ביום טוב שני של גלויות בח"ל קוראים בתורה -איש כמתנת ידו- ואם כבר נותנים צדקה לפחות שזה יה לטובת הנשמות. עיין בהרחבה ובצורה די ממצה על הנושא שו"ת בצל החכמה חלק ד סימן קיט
יהודי ישב בגהנום וסבל קשות- יום אחד נפתחה הדלת של הגהנום- ונכנסו כמה מלאכים צהורי כנפיים מחייכים, ולקחו אותו בכבוד רב לגן העדן, הושיבו אותו בכסא מפואר בראש השולחן- והעריפו עליו כל טוב -מה קרה שאל האיש? -אתמול בערב בדינר שערכה הישיבה הגדולה של הרב'... נתן הבן שלך צק' של מיליון דולר לעילוי נשמתך. למחרת באו כמה מלאכים שחורים- והחזירו אות לגהנום. -מה קרה שאל האיש? הצק' חזר!
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2010 21:13 |
|
| |
יישר כוחך ר' ירוחם אבל אני מבקש לחזור לתחילת התפתחותו של מנהג זה ומקורו. גם הספרי שהבאת אינו תורם הרבה. לפי שברור לגמרי שמנהג זה לא נהג בימיהם של התנאים, האמוראים והגאונים. וכמדומה שהתיעוד הראשוני למנהג זה אינו אלא בארצות הנצרות בימי הביניים. ולפיכך, חוזר אני ושואל. כלום אין כאן השפעה נוצרית. כלום אין מנהג זה מנהג הנוצרים שחדר בסופו של דבר גם לקהילות ישראל? להלן דוגמא נוספת שבה קיימת אותה בעייה והיא מנהג האבלות בספירת העומר. הכול יודעים שהסיבה שנוהגים אבלות בימי הספירה היא בגלל מותם של תלמידי רבי עקיבא (ועוד יודע כל מי שקרא את מחקרו המחכים של פרופ' שפרבר במנהגי ישראל א, ש'דמים בדמים נגעו' ובאירופה אבלות זו קיבלה תנופה לאחר מסעי הצלב). אבל אם המוות של תלמידי רבי עקיבא היא הסיבה העיקרית והראשונה לאבל, מדוע אין שום רמז וזכר בתלמודים לכך שנהגו אבל בימים האלה? ובשאלות מהסוג הזה אין ספק כי לא ראינו – ראיה גדולה היא. אי אפשר שמנהגי אבלות כה חמורים – איסור נישואין למשל, למשך זמן כה ארוך – לא יימצא לו רמז וזכר כלשהו בתלמוד. ומכאן שמנהג זה לא נהג כלל בזמן התלמוד. וברור אפוא שמנהג האבלות טעמו אחר הוא, ורק ברבות הימים משנשכח טעמו חזרו לומר שסיבה האבל היא מותם של תלמידי רבי עקיבא. אם כן, שואל אני: מה טעמו של מנהג האבלות ומאימתיי התחילו במנהג זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2010 22:48 |
|
| |
אליעזר
ללא כל ספק השפעת הנצרות היתה גדולה- היא כבר החלה מיד עם הופעתה. ראה ספרו של פ' פלוסר. מספיק לראות את הדמיון בין הכנסיות לבין בתי הכנסתץ לעומת מה שהיה מקובל בבתי כנסת בא"י. השפעת לבושם, והעתקתם בשינוי קל,- ולאחר מכן קידשו את הבגדים המעותקים הללו- ביהרג ולא יעבור. הזכרת הנשמות היתה בחו"ל רק ביו"ט שני של גלויות, הם לא העזו לעשות זאת במקורי.בגלל האיסור. כפי שראית במקור. עניין תלמידי ר' עקיבא- מנהגי האבלות הטריים- כמו בשלושים- החלה רק לאחר מסעי הצלב, והשמדת ערי השו"ם שפייר - וורמיזא- מגנצא , שקרה בימי ספירת העומר.
כל הסיפור על מותם של 24 אלף תלמידי ר' עקיבא, אין לו כל אסמכתא. והוא לא מוזכר אפילו ברמז בכל הספרות הא"י, אפילו בגמרא הסיפור מתחיל- אמרו- פתיחה די משונה לסיפור כה טרגי ובעל השפעה כה גדולה. אמרו- מי אמר? מתי אמרו? אמרו. סיפרו סיפור.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2010 23:42 |
|
| |
הרבה יש לי להשיב על דבריך בעניין האבלות בימי ספירת העומר (משתמש אני במראי המקומות שנותן שפרבר במאמרו הנזכר) ואני עונה תחילה על העניין האחרון. כתבת: כל הסיפור על מותם של 24 אלף תלמידי ר' עקיבא, אין לו כל אסמכתא. והוא לא מוזכר אפילו ברמז בכל הספרות הא"י, אפילו בגמרא הסיפור מתחיל- אמרו- פתיחה די משונה לסיפור כה טרגי ובעל השפעה כה גדולה. אמרו- מי אמר? מתי אמרו? אמרו. סיפרו סיפור. אבל בשני חיבורים איי"ם נזכר עניין מות התלמידים: 1. בר"ר מהדורת תיאודור-אלבק סא ג, עמ' 660: שנים עשר אלף זוגות תלמידים היו לו לר' עקיבה מגבת ועד אנטיפטרס וכולהון מתו בפרק אחד, למה שהיתה עיניםה צרה אילו באילו, ובסוף העמיד שבעה. 2. והדברים חוזרים גם במקבילה שבקה"ר יא ו, ושם נזכר שהדבר אירע בין פסח לעצרת. כתבת: עניין תלמידי ר' עקיבא- מנהגי האבלות הטריים- כמו בשלושים- החלה רק לאחר מסעי הצלב, והשמדת ערי השו"ם שפייר - וורמיזא- מגנצא , שקרה בימי ספירת העומר. מנהגי האבלות כבר נזכרים אצל רי"ץ גאות שכמדומה מת לפני מסעי הצלב ולא היה קשור לקהילות היהודיות הנזכרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2010 01:33 |
|
| |
אליעזר מנהגי אבלות כבר מוזכרים אצל הגאונים. השאלה אלו מנהגי אבלות? כפי שנוהגים היום?
מדרשי האגדה- נכתבו בתקופה מאוחרת יחסית- בירשולמי זה לא מופיע. זה לא מוזר? מקום האירוע והסיפור לא מסופר בו מדרשי תנאיים- והסיפור לא מוזכר בו? תלמידי ר"ע כתבו אותם. והסיפור לא מוזכר- לא משונה? סיפור כזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2010 01:47 |
|
| |
איני רוצה להיכנס לפרטי העניין, כי לא זה מה שחשוב לי כאן. אבל מתוך דבריך ומתוך דבריי יוצא שעל דבר אחד אין חולק: מנהגי אבלות כלשהם נהגו כבר בתקופת הגאונים, ושרגילים לייחס את הדבר למותם הטראגי של תלמידי רבי עקיבא. חוזרת אפוא הקושיה למקומה. כיצד זה לא מצאנו רמז ושמץ של רמז בתלמודים לעניין זה של מנהגי האבלות. בעל כרחנו נאמר שמנהג זה לא נהג בזמנם. אם כן, מהו אפוא מקור המנהג?! (נ.ב. אם לא הייתי חושש להיראות מן המתמיהים – לפתוח אשכול בעייני אבלות בספירת העומר במוצאי שמחת תורה – הייתי פותח לעניין זה אשכול נפרד, כראוי לנושא מעין זה).
תוקן על ידי אליעזרט ב- 01/10/2010 01:50:38
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2010 12:54 |
|
| |
אולי האמוראים ועורכי התלמוד ידעו את האמת כי זה רק סיפור, שסיפרו אותו בבל, וכך הוא באמת נזכר בגמרא- לא תנו רבנן- אלא אמרו! ואולי זה פותר את כל התמיהות למה האבל לא הוזכר בגמרא.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2010 14:08 |
|
| |
אליעזר
כמדומה שכבר יש לפחות אשכול אחד על מנהגי ספירת העומר ועל הטענה שזה מתחיל מאבלות על תלמידי ר"ע.
כיון שהנך מצוי יותר מאחרים בספרי חוקרים, תוכל לאתר את האשכול ולכתוב בו או לפתוח אשכול חדש. אתה צודק. הנושא מספיק רחב לעיון בפני עצמו ואין מקומו באשכול המשאלות.
הדרך לעשות זאת היא גם להעתיק את התגובות האחרונות (קופי ופייסט) בשם אומרן לאחר שתפתח את האשכול ותסכם את הנושא. זו מלאכה, אכן כן. סמיילי. יתכן אמנם שיהיו תגובות מהירות יותר מאשר לאשכולך על פרקי דר' אליעזר, שעם חשיבותו יתכן שיש חשש להגיב ללא ידע מספיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2010 16:22 |
|
| |
תודה מיימוני, מי שרוצה מוזמן לפתוח אשכול על הנושא הנזכר. שבת שלום.
|
|
|
|
|