בית פורומים עצור כאן חושבים

משאלות: אשכול בקשות מחברי הפורום [ג']

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/11/2010 21:10 לינק ישיר 

א. השאלה היא האם התנה על פעולת B או על חלות B הספק הוא כמובן לפי האפשרות השניה
בכל אופן עוסק בזה משנה למלך זכיה ומתנה ג' ו' ושם עוד מקורות
ב. דן בזה קהילות יעקב ב"ב סימן לה'
ג. עי' בזה מ"ב תרנח' כא' ושער הציון כו' ובה"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2010 23:03 לינק ישיר 

הדוגמה לזה

רמב"ם הלכות שופר וסוכה ולולב פרק ח הלכה י

אין אדם יוצא ביום טוב ראשון של חג בלולבו של חבירו שישאלנו ממנו עד שיתתנו לו במתנה, נתנו לו על מנת להחזירו ר הרי זה יוצא בו ידי חובתו ומחזירו, שמתנה על מנת להחזיר שמה מתנה, ואם לא החזירו לא יצא שנמצא כגזול,

מה יהיה הדין- אם הוא מחזיר את האתרוג לפי התנאי- אבל הוא מתנה איתו ותחזירהו לי, אני מחזיר לך על מנת להחזיר. ??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 07:54 לינק ישיר 

ירוחם זה בדיוק מה ששאלתי. דינו, תודה (כמובן כוונתי היתה לפעולה הלכתית, כלומר לחלות). אבדוק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 11:52 לינק ישיר 

איני זוכר מי עסק בזה- אבל את המסקנה אני זוכר- המחזיר לא יכול להתנות את התנאי הזה- כי  א  יכול בשקט להגיד לא מקבל את התנאי
אם לא מצאת מי עוסק בכך תחזור ואחפש- וכל המצווה עליך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 15:10 לינק ישיר 

שלום ר' מיכי.

כבר אמרו חכמים: כל האומר אין לי אלא תורה אפילו תורה אין לו...
להיכן נעלמת ונאלמת?..

לשאלתך,

יפה כיוונך דינו לסוגיית ב"ב קלז ב (ובאחרונים).

אוסיף מקופיא (שנים לא עסקתי בזה)

שישנם שתי בעיות בקיום תנאי ב בהתנאת תנאי ג.

1) האם "מעשה בתנאי" נקרא מעשה מושלם וגמור אלא שמוסף לו חיצונית סעיף התנאה , או שמא ההתנאה היא הגבלה בעצם המעשה והוא נקרא מעשה מוגבל.
באם ננקוט כהצד הראשון אין סיבה לומר שלא קיים המותנה את תנאי הראשון, ע"י כך שעשה את מעשהו בהתנאה שהרי "תנאי מילתא אחרינא הוא" והמעשה עצמו מעשה מוחלט. [כצד הזה נקטו האחרונים עפ"י תשובות הרא"ש, יעויין שערי-יושר ש"ז פי"ח ליבון ובירור יסוד זה, ישנם מקרים שע"י התנאי לא חל עדיין המעשה עד קיום התנאי. יעויי"ש].

2) אלא שעדיין יש לטעון האם אומדנת המתנה הראשון הוא לקיום התנאתו בהתנאה. ע"ז יפה הפנך דינו. ואוסיף שהחזו"א יו"ד סי' מה סק"ד העלה (עפ"י אבה"ז סי' כח א ברמ"א) שאדם המקבל מתנה ע"מ להחזיר מאשה, וקדשה סתם במתנה זו הרי נקרא שהושלם תנאי ההחזרה אף שהוא קוים בהחזר לשם קידושין. הרי שקיום התנאי נתפס במובן רחב מאוד, וא"כ נראה שגם קיום ע"י קיום בהתנאה נקרא קיום (אם תנאי מילתא אחרינא).

הסיפור על החזרת מתנה ע"מ בהתנאת ע"מ להחזיר. הוא סיפור (ללא מקור ידוע) על רעק"א שאמר למקבל (שהוא הנותן הראשון, בעל החפץ),: אל תחזיר את זה למקבל וממילא תתבטל חזרתו (שהיתה הרי בתנאי שיוחזר לו החפץ), ונמצא שלא קיים את תנאו, ובטילה הנתינה הראשונה..

[נ.ב.  מתנה ע"מ להחזיר נדון שלם באחרונים (קידושין ו ב, קצוה"ח ושאר אחרונים) עם יש כאן תנאי בלבד או נתינה לזמן או נתינה בשיור].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 16:13 לינק ישיר 

דינו, חזרתי ובדקתי במל"מ ובמ"ב ולא מצאתי שם מאומה מנדון זה. על הקה"י טרם הנחתי את ידי, ואבדוק שם.
מה שיש במ"ב הוא דברי הגמ' בסוכה מא ע"ב שר"ג נתן אתרוג לר' יהושע במתנה על מנת להחזיר, והלה העביר זאת הלאה (לא ברור האם גם זה על מנת להחזיר או לא, ואפשר להוכיח שיש מחלוקת בזה) וכן הלאה. גמרא זו היתה מוכרת לי, אבל גם אם הנתינות הבאות היו ע"מ להחזיר זו לא הרכבת התנאים עליה דיברתי, שכן קיום ההחזרה עצמו לא נעשה בתנאי. זה סתם תנאי אחרי תנאי.

בעל הגדה, לצערי אין לי זמן בימים אלו להסתובב כאן.
בכל אופן, בסוגיית אחריך לא מצאתי את שביקשה נפשי, ולא הבנתי מדוע כתבת שיפה כיוון אותי דינו. האם יש שם משהו שפספסתי?
לגבי הדיונים שהעלית, הדברים עתיקים וידועים, אבל אינו נוגע ישירות לנדון דידי. אני חשבתי שמתנה על מנת להחזיר והחזרה על מנת להחזיר זו דוגמא להרכבת התנאים שחיפשתי, לשיטות שרואות את המתנה הזו כמתנה בתנאי (הרא"ש, ונתיה"מ, ודלא כקצוה"ח). לכן אין ענייני בהבנות השונות של דין מתנה על מנת להחזיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 18:24 לינק ישיר 

א. הרב  מיכי, שאלתך היתה לגבי ערכו של קיום תנאי, כשהקיום עצמו תלוי בתנאי אחר. מעצם ההגדרה שהקיום תלוי בתנאי, עולה כי התנאי המדובר הוא סוג של "חלות" שישנו בהתנייה. למשל: המקדש אשה על מנת שתקנה לו פלאפל, והלכה האשה וקנתה פלאפל באופן שהקנין יחול על מנת שירד מחרתיים גשם. האם מקודשת בינתיים? מסברא תלוי הדבר בירידת הגשם שאז התקיימה המכירה וממילא הקידושין, הצד המחודש שהעלית שיחולו הקידושין אפילו אם לא ירד הגשם, נשמע תמוה. [ואולי כוונתך רק שאם אין יודעים אם הגשם ירד או לאו, אז מקיימים את הקידושין, אבל מה ההבדל בין ספק לודאי? או שמא סובר כבודו כהקצה"ח סי' רמא' שב' גווני מעמ"ל איכא, אם התנה בתנאי כפול כדת – הפרת תנאי ההחזרה מבטלת המתנה, ואם התנה שלא במשפטי התנאים – שייר לעצמו זכות שיחזור אליו, ובמקרה השני אולי תצדד ששיור הזכות תקף מבלי קשר לחלות, אבל זה רק במעמ"ל ולא בשום תנאי אחר]

אמנם המשנה למלך זכיה ומתנה ג' ז' מדבר במקרה של "מתנה על מנת שלא תמכרנו לפלוני", וטוען שלכאורה התנאי הוא חסר משמעות, שכן אם המקבל ימכור את המתנה לפלוני, התברר למפרע שלא חלה מתנתו כי עבר על התנאי, וממילא לא חלה המכירה כי מכר דבר שאינו שלו. ולכן שוב המתנה שלו כי קיים את התנאי. ועל חשבון זה (הנקרא בעגה הישיבתית "גלגל") משיב המשנה למלך "מ"מ כיון שנתנו דרך מכר נתבטל המקח מעיקרו", דהיינו שהתקיימות תנאי אינה תלויה בחלות שלו, ברגע שהתרחשה פעולת קיום התנאי, לא מעניין אותי במה היא מותנית, כי הפעולה עצמה מספיקה להחיל את המעשה הראשון.

לפיכך לנושא שלנו יוצא לדעת המשנה למלך שהאשה שקנתה פלאפל מקודשת. כי עשתה דרך מכר ולא צריך את חלות התנאי.

ואמנם אפשר לפרש את דבריו שהחידוש שלו הוא רק בדעת בני אדם, דהיינו שמן הסתם התכוין ההוא שלא ימכור לפלוני בפעולת מכירה, שלא ישב אתו לפעולה זו, ולא חשוב לו אם יש לפעולה זו חלות הלכתית. למרות שהדבר תמוה, בסופו של דבר הלקוח לא יקבל את החפץ, במה מתבטאת המכירה? בישיבה סביב שולחן עסקאות?

ולכאורה גם הצד שהעלית שלא יהיה תלוי הדבר בחלות אין להבינו אלא בסברא של דעת בני אדם. שהרי ברור שאם היה מתנה במפורש על חלות קניית פלאפל, ובפועל אין חלות כזו, איך ס"ד שיחולו קידושין? הרי נפשט הספק.

ואמנם קשה, שאם כן עדיין לא התחמק המשנה למלך מן ה"גלגל", כי במקרה שאדם כן תולה את התנאי בחלות, עליו לברר את חקירתו ולגלות את דעתו בעניני גלגלים. אגב, לפי ר' שמעון שקאפ הגלגל לא עובד, דהיינו "כל דבר שאם יחול אינו יכול לחול, אינו חל מתחילה". ולדברי ר"ש כאן (במקרה שתלה בחלות) האשה אינה מקודשת.

בכל אופן גם ללא הנחת המשנה למלך, נפשטת השאלה מדברי התוס' בגיטין פג' שסוברים שהמתנה שלא תינשא תלוי הדבר בחלות נישואין ולא בפעולת נישואין, ולכן אם גירשה על מנת שלא תינשא לפלוני, התנאי חסר משמעות, כי אם תינשא לפלוני אינה מגורשת ולא תופסים קידושים. אע"פ שאת פעולת הנישואין קיימה, היתה לה רק בעיה בחלות. [אולי יש לחלק בין בעיה בחלות לבין חלות מותנה, אבל למש"כ בתחילה שהספק שלך הוא גם בראינו שלא ירד גשם, הרי ס"ס יש בעיה בחלות].

ג. כפי שהבנתי שאלתך מס' ג' היתה האם כשמעבירים אתרוג לקבוצת אנשים לברך, צריכים שכל אחד ואחד יתן לשני במעמ"ל, או שמספיק שהראשון נותן במעמ"ל ולא אכפת לו כל מה שיעשו באתרוג ובלבד שבסוף יחזור, וממילא כל השאר יכולים לזכות כרצונם ולהעביר מזה לזה, ובלבד שבסוף יחזור אליו. ועל שאלה זו מדבר המשנה ברורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 23:11 לינק ישיר 

למיכי
בקשת לדון בקיום תנאי בהתנאה.
 הופנת לב"ב קלז: (לא לסוגית אחריך אלא) לדיון בקיום תנאי ע"מ שתחזירהו. שמשמע שם שהקיום ניתן לפירוש רחב מאוד. וממנו יצא הדין של הרמ"א אהע"ז כח א (ובחזו"א שציינתי).
 ממילא אין סיבה לומר שקיום התנאי הראשון בהתנאה (אם תנאי מילתא אחרינא) לא ייחשב כמילוי התנאי (הראשון).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2010 00:06 לינק ישיר 

דינו,
כעת הבנתי את סדר תשובותיך. לגבי הגמרא בסוכה אכן המ"ב מדבר על כך. אבל הדיון במתנה על מנת להחזיר והחזרה בתנאי איננו בשום מקום (שאלה ב שלי). כל שאר הדברים ששמת בפי בהודעתך האחרונה ממש אינם מוכרים לי. נראה שהיתה לפניך איזו הודעה שמעולם לא כתבתי, וצלע"ג.
כל הדיון האם צריך קיום של החלות או של המעשה המחיל אותה, הוא דיון עתיק וידוע, ואינו מענייני כעת. אני מחפש תנאי שקיומו נעשה בתנאי.

בעל הגדה,
סברות גם אני יכול להעלות. אני חיפשתי מקורות מפורשים. סברא פשוטה היא שקיום תנאי על ידי תנאי הוא מועיל. אבל אני צריך מקורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2010 01:35 לינק ישיר 

מיכי

למה סברא פשוטה היא?

וכי אין אומדנא פשוטה שקיום התנאי הראשון צריך להיות ללא התנאות?
ללא הגמ' (ב"ב קלז:) כך היה נראה פשוט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2010 09:06 לינק ישיר 

בעלהגדה כתב:
ואוסיף שהחזו"א יו"ד סי' מה סק"ד העלה (עפ"י אבה"ז סי' כח א ברמ"א) שאדם המקבל מתנה ע"מ להחזיר מאשה, וקדשה סתם במתנה זו הרי נקרא שהושלם תנאי ההחזרה אף שהוא קוים בהחזר לשם קידושין. הרי שקיום התנאי נתפס במובן רחב מאוד, וא"כ נראה שגם קיום ע"י קיום בהתנאה נקרא קיום (אם תנאי מילתא אחרינא).

לענ"ד יש להעיר על דברי החזו"א שפשטות הכוונה בתנאי ע"מ להחזיר היינו להחזיר בתורת מתנה, ולדוגמא אם ראובן נתן לשמעון מתנה ע"מ להחזיר, והלך שמעון ומכר מתנה זו לראובן באופן שראובן לא ידע שזוהי מתנתו, לדעתי פשוט הוא שלא התקיים התנאי, כיוון שהחזירה במכירה, ולא בתורת מתנה, וא"כ ה"ה בקידושין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2010 09:18 לינק ישיר 

הרב מיכי כתב:

"דינו,
כעת הבנתי את סדר תשובותיך. לגבי הגמרא בסוכה אכן המ"ב מדבר על כך. אבל הדיון במתנה על מנת להחזיר והחזרה בתנאי איננו בשום מקום (שאלה ב שלי).

כל שאר הדברים ששמת בפי בהודעתך האחרונה ממש אינם מוכרים לי. נראה שהיתה לפניך איזו הודעה שמעולם לא כתבתי, וצלע"ג.  כל הדיון האם צריך קיום של החלות או של המעשה המחיל אותה, הוא דיון עתיק וידוע, ואינו מענייני כעת. אני מחפש תנאי שקיומו נעשה בתנאי".

רבינו

-על שאלה ב' שלך מדבר הקהילות יעקב הנ"ל.

-"תנאי שקיומו נעשה בתנאי", על זה בדיוק דיברתי, תנאי שקיומו נעשה בתנאי – יש לו בעיה בחלות. הדבר ספק אם יש או אין לו חלות. ולכן: אם אין לו חלות – זה בדיוק הנושא "האם צריך קיום של החלות או של המעשה". ואם יש לו חלות – כמובן שאין בעיה. ואם הדבר ספק, הרי זה ספק.

אגב, עקב עיסוקך בעדיפויות של דינים אלו על אלו, האם עסקת במה שנקרא בישיבות "משולשים"??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2010 12:41 לינק ישיר 

דינו, זה לא קשור למה ששאלתי.
כשאני מתנה גירושין בכך שהאישה תיתן מתנה לפלוני, והיא נותנת מתנה לפלוני בתנאי שלא ישתה יין. ההנחה שלי לצורך הדיון היא שהתנאי הראשון מותנה בחלות המתנה ולא בעשיית הפעולה של הנתינה (בוא נניח שהמתנה אמר זאת להדיא). כעת החלות של הגירושין תלויה גם בתנאי של שתיית היין. השאלה האם כשקויים התנאי השני (הוא לא שתה יין) קויים התנאי הראשון או לא? הסברא שלי אומרת שכן, אבל אני מחפש מקור שדן בזה. בקה"י אין לכך רמז.
לא הבנתי מה פירוש עדיפות של דינים? היכן עסקתי בזה?
ומהם משולשים? האם כוונתך למשהו כמו אבידת רבו אביו והוא בתוס' ב"מ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2010 13:04 לינק ישיר 
מי יודע

חידושי הרא"ה על הש"ס על איזה מסכתות קיים על איזה נדפס (ברכות ביצה ?. סוכה?כתובות קידושין ע"ז ? חולין? ) 
מישהו מו"ל ספר זה ??? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2010 13:26 לינק ישיר 

מיכי

מה הצד שלא  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > משאלות: אשכול בקשות מחברי הפורום [ג']
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 122 123 124 ... 136 137 138 לדף הבא סך הכל 138 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.