|
|
| נשלח ב-14/6/2007 21:21 |
|
| |
אני צריך עזרה במציאת מדרש או מאמר חז"ל המדבר על כך שרחל אימנו אינה נכנסת לגן עדן.
תודה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/6/2007 21:57 |
|
| |
ב"יזכור" מפורש שרחל בגן עדן.
|
| נשלח ב-14/6/2007 22:40 |
|
| |
כוונתי היתה למאמר הסותר את ה"מפורשע" יזכור.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2007 05:22 |
|
| |
ראיתי באשכול ישן טענה בלי מקור, שלדברי הגר"א העולם שטוח. הייתכן?
|
| נשלח ב-15/6/2007 11:29 |
|
| |
לא שטוח אלא מרובע, שנאמר, לאחוז בכנפות הארץ. פירוש הגר"א לספרא דצניעותא נדמה לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2007 15:49 |
|
| |
תודה צ'טונג.
אם זה בכתביו בנסתר, בודאי הכוונה לנסתרות ולא לנתון גיאוגרפי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2007 16:50 |
|
| |
פיוז שאל/ה:
מי הרג את קין?
|
|
| נשלח ב-15/6/2007 17:22 |
|
| |
למיטב זכרוני - למך
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2007 17:25 |
|
| |
למך
|
|
| נשלח ב-15/6/2007 17:30 |
|
| |
פיוז:
מתוך מדרש תנחומא בראשית י"א:
ויאמר לו ה' לכן כל הורג קין א"ל ארבע משפחות עתידות לצאת מהבל ובטלת מן העולם כך תפתח הארץ את פיה ותבלע לך ארבע משפחות אלו הן חנוך עירד ומחויאל ומתושאל וכיצד נהרג קין נעשה מלאך המות ק"ל שנה והוא נע ונד בקללה למך בן בנו היה שביעי לדורות וסומא היה יוצא לצוד והיה בנו אוחזו בידו כשהיה רואה אותו תינוק חיה היה אומר לו א"ל כמין חיה אני רואה מתח את הקשת כנגדו והרג את קין. ראה אותו תינוק מרחוק הרוג וקרן במצחו אמר לו ללמך אבי הרי דמות אדם הרוג וקרן במצחו. א"ל למך ווי לי זקני הוא. טפח שתי ידיו בחרטה ונגע בראש התינוק והרגו בשוגג שנאמר כי איש הרגתי לפצעי וילד לחבורתי נשארו שלשתן במקום אחד. קין הרוג ואותו תינוק הרוג ולמך סומא. לערב יצאו נשיו אחריו מצאו זקינם הרוג ותובל קין בנם הרוג ולמך. באותה שעה פתחה הארץ פיה ובלעה ד' משפחות חנוך ועירד ומחויאל ומתושאל ונעשה למך מלאך המות לקיים מה שנאמר כי שבעתים יקם קין ולמך שבעים ושבעה כיון שבאו לבית אמר להם למך לנשיו עלו למטה. א"ל הרגת את קין זקנינו ותובל קין בננו לא נעלה א"ל כבר נטלו חלקו קין שבעה דורות אבל אני שבעים ושבעה. א"ל לא נשמע לך מה אנו מולידות למארה. א"ל נלך לב"ד. הלכו להם אצל אדם הראשון. א"ל עדה וצלה אדונינו למך זה בעלנו הרג את זקנינו. א"ל אי זקנינו לפי תומו הרגו. א"ל אדם נשי למך האזינה אמרתי למך אומר וכי איש הרגתי לפצעי בתמיה אמר להן לכו תשמעו לבעליכן א"ל אסיא אסא חגרתך אתה פרשת ממטתך מאה ושלשים שנה ואתה מלמד אותנו מה כתיב אחריו ויחי אדם שלשים ומאת שנה ויולד בדמותו כצלמו ויחי למך שתים ושמונים שנה ומאת שנה ויולד בן שממנו נברא העולם. ויקרא את שמו נח לאמר זה ינחמנו.
הועברה הודעה בנושא כיסוי הראש לאשכול המתאים
תוקן על ידי עצכח ב- 03/09/2007 13:49:04
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2007 00:25 |
|
| |
תודה לכל המשיבים לפיוז.
אמנם צריך להיות ברור שהתשובה היא על פי המדרש. עד כמה שאני יודע, במקרא אין תשובה לשאלה מי הרג את קין.
וזו שאלה מעניינת מדוע חז"ל השתדלו לספק תשובה.
אני משער שהיו לזה כמה סיבות:
לספק ביאור לשירתו של למך. (ההצהרה "איש הרגתי לפצעי". מי כבר יכול להיות "איש"?)
שיערו שלא יתכן שקין, הרוצח הראשון, שהובטח גם שיינקם מותו, ימות כך סתם בלי שנדע איך.
אבל עדיין נראה שאין זה אלא מדרש, כלומר לא עובדה היסטורית אלא מדרש במובן של הרחבת הדברים באופן מליצי ללא בסיס עובדתי מוצק.
שהרי פשטות דברי המשורר למך היא שהיה נוקם ונוטר, והורג איש על פצע וילד על משהו פחות מזה.
וכדאי להשוות לחוקי חמורבי בנושא זה.
|
|
| נשלח ב-17/6/2007 00:29 |
|
| |
מימוני,
דברי המדרש במקרה זה כמעט מפורשים במקרא "...איש הרגתי לפצעי וילד לחבורתי. כי שבעתיים יוקם קין ולמך שבעים שבעה".
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2007 02:02 |
|
| |
נ. זילבר
אני קורא את הפסוקים אחרת ממך. ואולי מהמדרש גם כן.
למך מכריז ואומר:
ראו כמה נקמן אני וכמה גדולה נקמתי!
על פצע - איש הרגתי בתגובה על פצעי!
על חבורה - ילד הרגתי בתגובה על חבורתי!
ועתה צאו והשוו אותי לאבינו זקננו קין!
הוא - הובטח לו שיינקם, בידי אחרים (ישירות על ידי ה' או בהשגחה פרטית) שעל פגיעה בו ישולם שבעתיים.
אני, למך, גובה פי 77!
עד כאן. מה תואם יותר ל"פשט"?
ואדרבה, לשיטתך (והמדרש), מה זה פי 77?
|
|
| נשלח ב-17/6/2007 02:28 |
|
| |
מימוני,
ראשית הפשט שלך הוא טוב. לי יש פשט אחר, שאינו בדיוק המדרש, אבל קרוב אליו:
איש הרגתי לפצעי- התכוונתי רק לפצוע ולא להרוג. למך לא מגלה כאן את שם האיש כדי לא להבהיל את נשותיו מיד.
וילד לחבורתי- התכוונתי רק לעשות חבורה.
כי שבעתיים יוקם קין ולמך שבעים ושבעה-
הובטח: שבעתיים יוקם קין, היינו הורגו יוקם מכה קשה פי שבע. מה קשה מהריגה? שיהרגו גם את בני משפחתו כנהוג בנקמות דם למיניהן. ויש לציין שבני משפחת למך הם בדיוק שבעה: למך, שתי נשים, שלושה בנים ובת. לכן יש להם סיבה לדאגה.
למך אומר, נכון "שבעתיים יוקם קין" אבל "ולמך שבעים ושבעה"- אין מה לדאוג:כוח ההרתעה של החמולה שלנו הוא כזה שכל נוקם יידע שיינקם פי שבעים ושבעה, ולכן ה"תקלה" שלי לא תגרום נזק.
כך הנאום של למך לנשותיו כולל שני חלקים: התנצלות על הבעיה שיצר, שלטענתו היא בשוגג, והבטחה שבסופו של דבר לא ייגרם נזק.
הפשט שלי מסביר טוב יותר למה נאום למך פונה לנשיו דווקא. נאום ניצחון והתרברבות עדיף לנאום לאזני העולם.
גם מוסבר למה קטע המקרא את פירוט צאצאי קין בלמך ומשפחתו. הרי בני למך היו רק דור שמיני לאדם הראשון, ובשושלת שת יש עשרה דורות מאדם עד נח, וקין מבוגר משת, כך שבודאי היו עוד שני דורות לפחות. אלא: אין לתנ"ך עניין למנות את צאצאי קין, שאין להם זכר. פורטה רק השושלת עד למך כדי לסגור את סיפורו של קין בהריגתו. ופורטו נשיו ובניו של למך, ואפילו נעמה שאין לה תפקיד מקצועי מיוחד כמו לבנים, כדי להסביר את שירת למך שעניינה החשש למשפחתו.
תוקן על ידי nmzilber ב- 17/06/2007 3:12:48
 |
|
|
|
|
|