שחרית
<"לדעתי יש בשיח בין דתי יש עניין ותועלת והוא חשוב ומעשיר">
ואילו לדעתי אין הדבר כן.
לדו שיח בין דתי יש תועלת, רק אם מדברים על דברים "העומדים ברומו של עולם" כמו "Global worming".
<"זאת בתנאי כמובן, שכל אחד בא לשיחה בלי אג'נדות סודית ל"גייר" את זה שמולו">
עוד לא לא נולד המשיחי שיש לו אג'נדה סודית, הם מעולם לא הסתירו שכוונתם היא ל"גייר" את זה שמולם.
<"ההשוואה שאתה עושה בין המחזירים בתשובה ובין המסיונרים היא במקומה. אם תמצי תימא שזו מסיונריות כלפי פנים וזו כלפי חוץ. גם כשדוחפים לי ליד שני נרות שבת ביום ששי בסופר זה לא בדיוק "כוס הקפה שלי" ובכל זאת זה יותר לגיטימי בעיני מאשר הניסיון להעביר אנשים על דתם">
למה?
<"שאלת הקו המדויק היא היכולת להסביר לאנשים אלה [שבוודאי עושים את מעשיהם מתוך אמונה ומה שהם מבינים כיושר] מה בפועלם ובדרכיהם מנוגד ליהדות על תנועותיה וריבויה">
הצעתך היתה הגיונית אם היה עם מי לדבר.
סיפור לדוגמה:
כשהתחלתי להתנדב לעבודה בבית אבות יהודי מקומי, לא הכינו אותי לטיפול ב"סנילים".
יום אחד שוחחתי עם יהודי כבן תשעים שסיפר לי שהוא גר בעיר לודז' שבפולין, והוא "כאן" (הוא לא זכר את שם במדינה בה הוא נמצא) לביקור, הוא גם סיפר לי שהוא מעולם לא התחתן וכי יש לו שתי אחיות הגרות בלודז'-ב"עיר הישנה".
יום אחד הגיעה לבקרו אשה שקראה לו "פאפא", שכשאלתי אותה מה בינך ולו? היא השיבה: "הוא אבי"! כסיפרתי לה שהוא טוען שהוא מעולם לא התחתן וכי אין לו ילדים, היא אמרה שהוא סובל משכחה, וכי הוא התחתן לא אחת אלא מספר פעמים.
יום אחד כששאלתי אותו מי היא? הוא השיב: היא אחותי! וכשאמרתי לו: שהיא חושבת שהיא בתו, הוא החל לצעוק: "מה אתה חושב שאילו הייתי מתחתן לא הייתי יודע שיש לי בת ממנה?!
רק אז נפל לי האסימון והבנתי שהוא חי בעולם והגיון משלו, ואין טעם לדבר אתו בצורה שנראית לי כהגיונית.
מאז אני מדבר אתו על אחיותיו ועיר מגוריו-לודז'.
תני דוגמה לאיך תשכנעי את מי שנתפס לתנועתJ J for שדרכו אינה נכונה ?
<"וכמובן אין בדעתי לנהל מלחמה חזיתית אבל אני רואה דברים קשים ועיניי כלות ומה יש בידי לעשות?">
איני יודע אם יש הרבה מה לעשות, אני חושב שהדרך היחידה היא להוכיח שאת טובה אליהם מהם, אני חושב שאנשים אינם נתפסים לנצרות (ולהבדיל טפו, טפו, חוזרים בתשובה) מסיבות אידאולוגיות, אלא מתוך הרגשה נוחות.
ומכאן לסיפורי השני:
ניהלתי משך זמן ביח"ר ליצור בגדים באי פיגי,ולא אחת עבדנו גם בלילות, שבהן הייתי קונה עבור הפועלים עוגות, ומאחר וזכרתי את דברי הש"ך (יורה דעה סימן קיז ס"ק ג): "ולא ידעתי על מה סמכו רבים מבני עמינו שלוקחין טריפות בכיון כדי להאכיל לפועליהם עובדי כוכבים והדבר פשוט להם להתיר",הייתי נותן להם סכום כסף, ושיקנו את מה שהם רוצים, כשאני ממתין להם ברחוב.
ליד המאפיה היתה כנסיה השייכת לאחת התנועות הקיצוניות בנצרות, (נדמה ליPentecostal church ), שעבורי לא היה אלא מחזה של משוגעים בפיקניק מאורגן , מהם צועקים מלים ללא משמעות ( ( Tongues ומהם שמתגלגלים על הרצפה, מהם שפורטים על גיטרות ומהם שמכים על תופים.
בעודי מתבונן בהם (היה זה בניין ללא קירות בגלל החום הכבד שבאי) ניגש אלי יליד שהזמין אותי להכנס פנימה, הוא היה ענק שגופו מקוקע ומלא בצלקות, שנראו לי כמזכרות מדקירות סכינים, הסברתי לו שמכיוון שאני יהודי אסור לי להכנס לכנסיות
וכשאלתי אותו:
מה הביאך להצטרף לקבוצה קיצונית זו?
הוא השיב לי:
היתי שפוט למאסר עולם מפני שרצחתי כמה אנשים, ואל מקום מאסרי היה מגיע ל"ביקור אסירים" כומר מתנדב, שרצה לאדבר אתי אך אני סירבתי, עד שפעם אחת הוא בא אלי ואמר לי: איני רוצה לדבר אתך על נושאים דתיים , אלא על כל נושא שתבחר, וחשבתי לעצמי: מה יש לי להפסיד? והסכמתי לדבר עמו, ומאז הכומר היה בא לבקרי, כשאני "מכווין" את נושא השיחה,בעוד הכומר לא היה מזכיר נושאי דת, כך היה עד שפעם אחת לאחר שיחתי עם הכומר חשבתי: מה מביא את הכומר לוותר על זמנו הפנוי למען אחרים? ומסקנתי היתה שהיא אמונתו הדתית והתחלתי להתעניין בדת, (רק להתעניין בדת, מבלי להאמין בה), כשהשלב הבא היה החליט שאף אם האמונה הדתית "אינה נכונה", היא תגרום לו להיות אדם "יותר טוב" ודי לו בזה, והוא התחיל ללמוד וכשלמד הוא התחיל להאמין, וכשמאסרו קוצר בגלל התנהגות טובה והוא שוחרר, הוא הצטרף לכת שהתילתי את "חזרתי בתשובה", וכשוחררתי בגלל התנהגות טובה הצטרפתי לתנועה, ומאז מופיע לתפילות כל לילה משעה שתים אחר חצות עד עלות השחר.
אף שאיני יודע אם סיפורו אמיתי ואם הוא דוגמה לכל החוזרים בתשובה, מכל עם ודת, הרי אני חושב שייתכן בסבירית גבוהה, ושכזה הוא סיפורו של רובו הגדול של המתקרבים לדת, תחילת התהליך אינם סיפורי "גלגול נשמות" או "הגיהנום הצפוי לחוטאים", אלא צורך נפשי, וכשזה מתמלא ההגיון כבר לא משחק תפקיד.
ולהבדיל:
בקובץ מכתבי הריי"ץ הנדפס בסוף הספר תהילים "אהל יוסף יצחק" נדפס מכתבו:
"נהניתי במאד מההתוועדות במסגרת אוהבים נאמנים וידידים, אשר כל התוועדות מביאה תועלת רבה בחיזוק פנימי ברוחניות ובאהבה וקירוב הדעת, אשר איש את רעהו יעזרו בכל מה דאפשר בגשמית, כאחים על פי התורה, להיות כל איש ואיש נוגע לו עניני חבירו כעניני עצמו ממש, לקחת חבל בשמחתו של חבירו, בהרגש פנימי, ולהשתתף בהפכו ח"ו לעודדו ולחזקו, אשר כל זה תוכן עניני התוועדות אנ"ש מאז ומקדם קדמתא לעורר את הלבבות בעבודת ה' באהבה ויראה, אשר התחלתה של אהבה והכלי שלה היא אהבת ישראל בכלל ואהבת אחים במשפחת אנ"ש בפרט, ואהבה זו מביאה קירוב הדעת בהחלטות טבות בקביעות שיעורי לימוד בדא"ח ...".
מה הבנתי ממכתב זה?
יש לתת לאדם הרגשה שיש לו חברה תומכת הדואגת לו, והשאר יבוא מאיליו.
המסיונרים מכוונים את פעילותם בקרב אנשים הנמצאים בצרה שהיא, ואם בראשית פעילותם הם תומכים בהם כספית, הרי שתמיכה זו אינה אלא דרך "להגיע אליהם", ולתת להם את ההרגשה שהם דואגים להם, וההמשך בא מאליו, וההאשמות על מתן תשלום תמורת התנצרות, אינן אלא שטויות במיץ עגבניות.
כשה"עדים" היו באים לבקר בביתי וכאשר הייתי אומר להם שאין לי ענין וזמן לדבר איתם, הם היו מתנצלים ועוזבים בשקט, אך חוזרים בשבוע הבא.
שכנתי שהיתה אשה יהודיה זקנה וחולנית שבעלה נפטר, היא היתה מקבלת אותם כל שבוע בסבר פנים יפות, והם היו מדברים משך זמן ארוך, בתחילה לא הבנתי מה יש לאשה יהודיה זקנה ניצולת השואה לדבר עם מסיונרים, הרי לאחר זמן הבנתי, שהיא אשה בודדת שאין לה עם מי לדבר, שנשלחו אליה מן השמים אנשים שמדברים אתה.
ואף שהם מעולם לא דברו אתה על התנצרות, הם היו זורקים לה מלה פה ושם.
בקיצור:
באם את רוצה להצליח במלחמה נגד המסיונרים, את צריכה לעשות את מה שהם עושים, ויותר טוב.
" ... וכיוצא בדברים האלו הכל לפי גדלו של חכם צריך שידקדק על עצמו ויעשה לפנים משורת הדין, וכן אם דקדק החכם על עצמו והיה דבורו בנחת עם הבריות ודעתו מעורבת עמהם ומקבלם בסבר פנים יפות ונעלב מהם ואינו עולבם, מכבד להן ואפילו למקילין לו, ונושא ונותן באמונה, ולא ירבה באריחות עמי הארץ וישיבתן, ולא יראה תמיד אלא עוסק בתורה עטוף בציצית מוכתר בתפילין ועושה בכל מעשיו לפנים משורת הדין, והוא שלא יתרחק הרבה ולא ישתומם, עד שימצאו הכל מקלסין אותו ואוהבים אותו ומתאוים למעשיו הרי זה קידש את ה' ועליו הכתוב אומר ויאמר לי עבדי אתה ישראל אשר בך אתפאר". (רמב"ם הלכות יסודי התורה פרק ה הלכה יא).
היש לך מספיק רצון, כסף וזמן?