בית פורומים עצור כאן חושבים

משאלות: אשכול בקשות מחברי הפורום [ג']

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/5/2009 00:46 לינק ישיר 

אוי, שכחתי את רשימת המקורות. איקון מתנצל.

1.  תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ו עמוד ב
ברישא דחדש ראשון, והדר ניכתוב דחדש שני! - אמר רב מנשיא בר תחליפא משמיה דרב: זאת אומרת אין מוקדם ומאוחר בתורה. - אמר רב פפא: לא אמרן אלא בתרי ענייני, אבל בחד עניינא, מאי דמוקדם - מוקדם, ומאי דמאוחר - מאוחר. דאי לא תימא הכי - כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט דילמא פרט וכלל הוא. ותו, פרט וכלל - נעשה כלל מוסף על הפרט דילמא כלל ופרט הוא. - אי הכי, אפילו בתרי ענייני נמי! הניחא למאן דאמר: כלל ופרט המרוחקין זה מזה - אין דנין אותו בכלל ופרט - שפיר. אלא למאן דאמר דנין, מאי איכא למימר? - אפילו

2.  תלמוד בבלי מסכת יומא דף כד עמוד א
ועבדתם - עבודה תמה, ולא עבודה שיש אחריה עבודה. - ולוי: רבי רחמנא לכל דבר המזבח. - ורב: ההוא לאתויי שבע הזאות שבפנים, ושבמצורע. ולוי נפקא ליה מדבר וכל דבר. - ורב דבר וכל דבר לא דריש. - ואימא: לכל דבר המזבח - כלל, עבדת מתנה - פרט, כלל ופרט - אין בכלל אלא מה שבפרט, עבודת מתנה - אין, עבודת סילוק - לא! - אמר קרא [עמוד ב] ולמבית לפרכת ועבדתם - אל מבית לפרוכת הוא דעבודת מתנה ולא עבודת סילוק, הא בחוץ - אפילו עבודת סילוק. - אי הכי ועבדתם נמי: אל מבית לפרוכת הוא דעבודה תמה ולא עבודה שיש

3.  תלמוד בבלי מסכת סוטה דף מו עמוד א  (*2)
עול - אין לי אלא עול, שאר עבודות מנין? ת"ל: +במדבר יט+ אשר לא עלה עליה עול, מכל מקום; אם כן, מה ת"ל עול? עול פוסל בין בשעת עבודה בין שלא בשעת עבודה, שאר עבודות אין פוסלות אלא בשעת עבודה. ואימא: אשר לא עלה עליה - כלל, עול - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, עול אין, מידי אחרינא לא! אשר - רבויא הוא. ותניא נמי גבי עגלה כי האי גוונא: עול - אין לי אלא עול, שאר עבודות מנין? ת"ל: +דברים כא+ אשר לא עובד בה, מ"מ; א"כ מה ת"ל עול? עול פוסל בין בשעת עבודה בין שלא בשעת עבודה, שאר עבודות אין

4.  תלמוד בבלי מסכת סוטה דף מו עמוד ב
תלמוד לומר: אשר לא יעבד בו, מכל מקום; אם כן, מה ת"ל ולא יזרע? לומר לך: מה זריעה מיוחדת שהיא בגופה של קרקע, אף כל שהוא בגופה של קרקע, יצא סריקת פשתן וניקור אבנים שאינן בגופה של קרקע. ואימא: אשר לא יעבד בו - כלל, ולא יזרע - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, זריעה אין, מידי אחרינא לא! אשר - רבויא הוא.

5.  תלמוד בבלי מסכת קידושין דף כד עמוד ב
וכל שני כתובים הבאים כאחד אין מלמדין! צריכא, דאי כתב רחמנא שן, הוה אמינא אפילו [עמוד ב] שן דחלב, כתב רחמנא עין; ואי כתב רחמנא עין, ה"א מה עין שנברא עמו, אף כל שנברא עמו, אבל שן לא, צריכא. ואימא: +שמות כא+ כי יכה - כלל שן ועין - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, שן ועין אין, מידי אחרינא לא! +שמות כא+ לחפשי ישלחנו - חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט, מה הפרט מפורש מום שבגלוי ואינן חוזרים, אף כל מומין שבגלוי ואינן חוזרין. אי מה הפרט מפורש מומין שבגלוי ובטל ממלאכתו ואינו חוזר,

6.  תלמוד בבלי מסכת בבא קמא דף נד עמוד א
דאמר קרא: +שמות כ"א+ ונפל שמה שור או חמור, שור - ולא אדם, חמור - ולא כלים. ורבי יהודה? או - לרבות את הכלים. ורבנן? [עמוד א] או מבעי ליה לחלק. ורבי יהודה? לחלק מונפל נפקא. ורבנן? ונפל טובא משמע. אימא: ונפל - כלל, שור וחמור - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, שור וחמור אין, מידי אחרינא לא! אמרי: בעל הבור ישלם - חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט, מה הפרט מפורש בעלי חיים, אף כל בעלי חיים. אי מה הפרט מפורש דבר שנבלתה מטמאה במגע ובמשא, אף כל דבר שנבלתה מטמאה במגע

7.  תלמוד בבלי מסכת בבא קמא דף נד עמוד ב
+דברים ה'+ ושורך וחמורך וכל בהמתך, והלא שור וחמור בכלל כל בהמה היו, ולמה יצאו? לומר לך: מה שור וחמור האמור כאן - חיה ועוף כיוצא בהן, אף כל חיה ועוף כיוצא בהן. אימא: בהמה דדברות הראשונות - כלל, שורך וחמורך דדברות האחרונות - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, שור וחמור אין, מידי אחרינא לא! אמרי: וכל בהמתך דדברות האחרונות - חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט, מה הפרט מפורש בעלי חיים, אף כל בעלי חיים. ואימא: מה הפרט מפורש דבר שנבלתו מטמא במגע ובמשא, אף כל דבר שנבלתו

8.  תלמוד בבלי מסכת בבא קמא דף סד עמוד א
נאמר שור וגניבה? ומי מצית אמרת מה הפרט מפורש? הוה שור - פרט, וגניבה - כלל, פרט וכלל נעשה כלל מוסיף על הפרט, ואיתרבו להו כל מילי! אלא כדכתיב קאמרי גניבה ושור? מי מצית אמרת הכל בכלל או מה הפרט מפורש? הוה ליה גניבה - כלל, ושור - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, שור אין, מידי אחרינא לא! אמר רבא: תנא אחיים קא סמיך ליה, וכלל ופרט וכלל קא"ל. והא לא דמי כללא בתרא לכללא קמא! הא תנא דבי רבי ישמעאל הוא, דכה"ג דריש כללי ופרטי. והכי קא קשיא ליה: אם המצא תמצא למה לי? יאמר שור וגניבה

9.  תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף מה עמוד ב
אף כל שבסקילה, דברי רבי אליעזר. - וחכמים אומרים: מה מקלל - זה שכפר בעיקר, אף כל - שכפר בעיקר. במאי קא מיפלגי? רבנן דרשי כללי ופרטי, רבי אליעזר דריש ריבויי ומיעוטי. רבנן דרשי כללי ופרטי: והומת ותלית - כלל, כי קללת - פרט, אי הוו מקרבי להדדי אמרינן: אין בכלל אלא מה שבפרט, הני - אין, מידי אחרינא - לא. [עמוד א] השתא דמרחקי מהדדי - אהני לרבויי עבודה זרה דדמי ליה בכל מילי. ורבי אליעזר דריש ריבויי ומיעוטי: והומת ותלית - רבוי, כי קללת - מיעוט. אי הוו מקרבי להדדי - לא הוו מרבינן אלא עבודה זרה דדמי לה בכל

10.  תלמוד בבלי מסכת זבחים דף ד עמוד ב
בחוץ! אלא אמר רב אשי: אתיא מאיל נזיר, דכתיב: +במדבר ו+ ואת האיל יעשה זבח שלמים שתהא עשייתו לשם שלמים, ואם אינו ענין לשינוי קודש, דנפקא ליה מהתם, תנהו ענין לשינוי בעלים. אמר ליה רב אחא בר אבא לרבא, אימא: יעשה - כלל, זבח - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, זביחה אין, מידי אחרינא לא! אי כתיב יעשה שלמים זבח כדקאמרת, השתא דכתיב יעשה זבח שלמים, הוה ליה כלל שאינו מלא, וכל כלל שאינו מלא אין דנין אותו בכלל ופרט. רבינא אמר: לעולם דנין, ולה' - חזר וכלל. אמר ליה רב אחא מדיפתי

11.  תלמוד בבלי מסכת זבחים דף ח עמוד ב
שלמים. אימא: שלמים אין, מידי אחרינא לא! אמר רבי אילא א"ר יוחנן: לזבח - לרבות כל זבח. אימא: כל דשחיט להוי כמותה! אי הוה כתיב לשלמים וזבח - כדקאמרת, השתא דכתיב לזבח שלמים, לכל דשחיט ליה שלמים להוי. אימא: לזבח - כלל, שלמים - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, שלמים אין, מידי אחרינא לא! לה' - הדר וכלל. מתקיף לה ר' יעקב מנהר פקוד: הא לא דמי כללא בתרא לכללא קמא, כללא קמא מרבי זבחים ותו לא, כללא בתרא לה' - כל דלה', ואפי' לעופות ואפי' למנחות! הא תנא דבי רבי ישמעאל: בכללי ופרטי דריש כי האי

12.  תלמוד בבלי מסכת מנחות דף כ עמוד א
תלמוד לומר: +ויקרא ב'+ על כל קרבנך תקריב מלח. אמר מר: אין לי אלא קומץ, (מנחה) מנין לרבות את הלבונה? מרבה אני את הלבונה שכן באה עמה בכלי אחד. והא אמרת: מה מנחה מיוחדת שאחרים באין חובה לה! הכי קאמר: אימא קרבן - כלל, ומנחה - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, מנחה אין, מידי אחרינא לא, הדר אמר על כל קרבנך - חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט, מה הפרט מפורש שאחרים באין חובה לה, אף כל שאחרים באין חובה לה, אחרים דבאין חובה לה מאי ניהו? עצים, אף כל עצים. אימא: (אחרים

13.  תלמוד בבלי מסכת מנחות דף נה עמוד ב
לא תאפה חמץ חלקם? שמעת מינה תרתי. ואימא: אפייה דפרט בה רחמנא ליחייב חדא, אינך ליחייב חדא אכולהו! משום דהוה דבר שהיה בכלל ויצא מן הכלל ללמד, לא ללמד על עצמו יצא אלא ללמד על הכלל כולו יצא. ואימא: לא תעשה - כלל, לא תאפה - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, אפייה אין, מידי אחרינא לא! אמר רבי אפטוריקי: משום דהוי כלל ופרט המרוחקין זה מזה, וכל כלל ופרט המרוחקין זה מזה אין דנין אותן בכלל ופרט. מתיב רב אדא בר אהבה, ואמרי לה כדי: וכלל ופרט המרוחקין זה מזה אין דנין אותן בכלל ופרט? והתניא:

14.  תלמוד בבלי מסכת מנחות דף עח עמוד א
ז'+ שלמיו - לרבות שלמי נזיר לעשרת קבין ירושלמיות ולרביעית שמן; יכול לכל מה שאמור בענין? ת"ל: מצות. מאי תלמודא? אמר רב פפא: דבר שנאמר בו מצות, לאפוקי רבוכה דלא נאמר בו מצות. דבי רבי ישמעאל תנא: מצות - כלל, חלות ורקיקין - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, חלות ורקיקין אין, מידי אחרינא לא.

15.  תלמוד בבלי מסכת חולין דף סו עמוד א
לו זנב - הרי ארבה דאין לו זנב, סלעם דכתב רחמנא ל"ל? אם אינו ענין לגופו, תנהו ענין לראשו ארוך! [עמוד א] במאי קמיפלגי תנא דבי רב ותנא דבי רבי ישמעאל? בראשו ארוך קמיפלגי, תנא דבי רב סבר: אשר לו כרעים כלל, ארבה סלעם חרגול חגב למינהו - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, דמיניה אין דלאו דמיניה לא, ומרבי דדמי ליה משני צדדין; תנא דבי ר' ישמעאל סבר: אשר לו כרעים - כלל, ארבה סלעם חרגול חגב - פרט, למינהו - חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט, ומרבי כל דדמי ליה בחד צד. והא לא דמי כללא קמא

16.  תלמוד בבלי מסכת חולין דף סו עמוד ב
אימא: בכלים אע"ג דאית ליה לא תיכול! לא סלקא דעתך, דכתיב +ויקרא י"א+ וכל אשר אין לו סנפיר וקשקשת בימים ובנחלים מכל שרץ המים, בימים ובנחלים - דלית ליה לא תיכול, הא בכלים, אע"ג דלית ליה - אכול. ואימא: במים - כלל, בימים ובנחלים - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט: ימים ונחלים - אין, נעיצין וחריצין - לא! במים - חזר וכלל. הני תרי כללי דסמיכי להדדי נינהו! אמר רבינא כדאמרי במערבא: כל מקום שאתה מוצא שני כללות הסמוכין זה לזה, [עמוד א] הטל פרט ביניהם ודונם בכלל ופרט וכלל. במים - כלל, בימים ובנחלים

17.  תלמוד בבלי מסכת חולין דף פח עמוד ב
וחול הגס, ושחיקת כלי מתכות, ולבנה ומגופה שלא כתשן, וקמח וסובין ומורסן? ת"ל: בעפר. ומה ראית לרבות את אלו ולהוציא את אלו? אחר שריבה הכתוב ומיעט, מרבה אני את אלו - שהן מין עפר, ומוציא אני את אלו שאין מין עפר, אימא: וכסהו - כלל, עפר - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, עפר אין מידי אחרינא לא! אמר רב מרי: משום דהוה כלל הצריך לפרט, וכל כלל הצריך לפרט - אין דנין אותו בכלל ופרט. דרש רב נחמן בר רב חסדא: אין מכסים אלא בדבר שזורעין בו ומצמיח. אמר רבא: האי בורכא. א"ל רב נחמן בר יצחק לרבא:

18.  תלמוד בבלי מסכת בכורות דף ו עמוד א
חמור תפדה בשה וחמור תפדה בשה, פטר חמור תפדה בשה פטר חמור תפדה בשה למה לי? פטרי חמורים אמרתי לך, ולא פטרי סוסים וגמלים. ותנא דידן למעוטי סוסים וגמלים מנא ליה? אמר רב פפא: +שמות ל"ד+ כל מקנך תזכר - כלל, שור ושה וחמור - פרט, כלל ופרט, אין בכלל אלא מה שבפרט, שור ושה וחמור - אין, מידי אחרינא - לא ורבי יוסי הגלילי: פטר - הפסיק הענין; ורבנן - וי"ו הדר ערבי קרא, ור' יוסי הגלילי - לא לכתוב לא וי"ו ולא פטר, ורבנן - איידי דהא קדושת דמים והא קדושת הגוף - פסיק להו, והדר עריב להו. איבעיא להו: פרה שילדה

19.  תלמוד בבלי מסכת בכורות דף לז עמוד א
גמ'. אמאי? +דברים ט"ו+ פסח ועור כתיב! כתיב נמי +דברים ט"ו+ כי יהיה בו מום; ואימא; כי יהיה בו מום - כלל, פסח או עור - פרט, כלל ופרט - אין בכלל אלא מה שבפרט, פסח ועור - אין, מידי אחרינא - לא +דברים ט"ו+ כל מום רע חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט, מה הפרט מפורש - מומין שבגלוי ואינן חוזרין, אף כל - מומין שבגלוי ואינן חוזרין. ואימא: מה הפרט מפורש - מומין שבגלוי ובוטל ממלאכתו ואינו חוזר, אף כל - מומין שבגלוי, ובוטל ממלאכתו, ואינו חוזר; אלמה תנן נפגמה אזנו מן החסחוס ולא מן העור? כל מום רע -

20.  תלמוד בבלי מסכת כריתות דף כא עמוד א
דם חגבים - שכולו היתר; +ויקרא ז'+ לעוף ולבהמה - אי מה עוף שאין בה כלאים, אף בהמה שאין בה כלאים? ת"ל: ולבהמה; אי מה בהמה שאינה באם על הבנים, אף עוף שאינו באם על הבנים? תלמוד לומר: לעוף ולבהמה. ואימא: כל דם - כלל, עוף ובהמה - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט, עוף ובהמה אין, מידי אחרינא לא! +ויקרא ז'+ נפש אשר תאכל כל דם - חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט. והא לא דמי כללא בתרא לכללא קמא, כללא קמא לאו, כללא בתרא כרת! האי תנא דבי ר' ישמעאל, כללי ופרטי דרשינן מן הדין

21.  תלמוד בבלי מסכת נדה דף לג עמוד א
לומר לך שאינו מטמא אלא אוכלין ומשקין. פריך רב אחאי: אימא נתקו הכתוב מטומאה חמורה והביאו לטומאה קלה - דלא ליטמא אדם לטמויי בגדים, אבל אדם ובגדים ליטמא! אמר רב אסי: יטמא - טומאה קלה משמע. אימא: ותהי נדתה עליו - כלל, וכל המשכב - פרט, כלל ופרט אין בכלל אלא מה שבפרט: משכב ומושב - אין, מידי אחרינא - לא! אמר אביי: יטמא ז' ימים מפסיק הענין, הוי כלל ופרט המרוחקין זה מזה, וכל כלל ופרט המרוחקין זה מזה - אין דנין אותו בכלל ופרט. רבא אמר: לעולם דנין, וכל - ריבויא הוא. מתקיף לה רבי יעקב: אימא כהיא,

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2009 12:07 לינק ישיר 

ראשית, תודה על החיפוש. אבדוק מה יצא כאן.

באשר להערותיך

1. כבר כתבנו בכמה מקומות על התפתחות המידות, כתהליך שהתחיל בשימוש אינטואיטיבי בדרכי הרחבה ופרשנות לטכסט המקראי, ואח"כ זה מתפרט ומומשג ועובר פורמליזציה, וכך נוצרות רשימות המידות המוכרות לנו. לכן יש שבע מידות של הלל, ואחריהן 13 של רי"ש, ואח"כ  32 והלאה. כל רשימה היא פירוט ופורמליזציה נוספת של קודמותיה. במהלך תהליך הפורמליזציה נוצרו גם מחלוקות בין בתי מדרש (רי"ש ור"ע וכדו'), כיצד לפרמל את דרכי ההיסק האינטואיטיביות שקיבלו מרבותיהם, ולפעמים זה מביא להשלכות הלכתיות שונות.
בזה יש ליישב את מחלוקת החוקרים עם המסורת שקיבלנו, שלכל הראשונים מידות הדרש הן הלמ"מ, ולכל החוקרים הן התפתחות מאוחרת. ולענ"ד מר אמר חדא ומר אמר חדא ולא פליגי. דרכי הדרש התקבלו מסיני, ואח"כ עברו המשגה ופורמליזציה וכנ"ל. יש לכך כמה וכמה ראיות, ואכ"מ.

2. בכל אופן, אנחנו מחלקים את כלל המידות לשני חלקים כלליים: המידות הטכסטואליות והמידות ההגיוניות.
המידות ההגיוניות הן מידות שפועלות על תוכן ההלכות, והטריגר שלהן הוא דמיון או יחס בין התכנים, ולא צורת הביטוי (=הטכסט המקראי) של התורה. לדוגמא, יש דין בנזקי קרן ובור ואני לומד ממנו לאבנו סכינו משאו. כאן אני מניח דמיון בין המזיקים ומשווה את ההלכות. או אני לומד חופה בקו"ח מביאה או שטר. אין כאן יחס טכסטואלי בין הלמד למלמד, אלא דמיון תוכני. נעשה כאן שימוש באנלוגיה ואינדוקציה, ודרכי ההיסק הללו קיימות בכל תחומי החשיבה, ולאו דווקא בהלכה ובפרשנות המקרא.
לעומת זאת, יש מידות טכסטואליות, שמתחילות מטריגר טכסטואלי (קירבה של הפסוקים - היקש. מילה זהה - גז"ש. שינוי בהיקף המונחים - פרט וכלל). ומתוך הטריגר הזה מסיקות מסקנה לגבי התכנים. המידות הללו לא קיימות במקומות אחרים (כחי זה תלוי בהנחות לגבי אופן כתיבת הטכסט), ואם כן - אז זהו מקרה לא הכרחי.
זוהי חלוקה חדה וברורה, ואני לא רואה כיצד אפשר להתווכח עליה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2009 12:10 לינק ישיר 

כעת אני רואה שאין כאן אף דוגמא למה שחיפשתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2009 21:41 לינק ישיר 

מיכי

לא הכרתי את מה שכתבת בזה, ואשמח על לינק. פעם הייתי מקבל את הפירסום "מידה טובה" אבל כאשר נגנב ממני המייל שלי בוואלה, הפסקתי לקבל. (המייל החדש: [email protected]).

אמנם אם הבנתי מה שכתבת מהמעט שיכולת לתמצת, אזי המידות הטכסטואליות מתחילות מן הטכסט אבל הן ממשיכות על פי כללי הגיון ולוגיקה. אי אפשר לערער על שימושן כמידות פרשניות, אך הן לא רק פרשניות. ואם אתה מסכים איתי ושואל: מאי למימרא, אזי אתה צודק. באתי רק להבהיר לעצמי שהבנתי נכון.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2009 23:36 לינק ישיר 

אין ספק שבכל המידות עובד גם ההגיון. אבל בכל זאת יש חלוקה חדה בין שני סוגים של מידות דרש, וכנ"ל. יש מידות שבהן נקודת המוצא היא ההיגיון, ויש מידות שנקודת המוצא היא תופעה בטכסט, ורק אז מופעל ההגיון (הפרשני והמהותי) כדי להסביר אותה.
אנלוגיה ואינדוקציה (=קו"ח ושני בנייני האב) הן דרכי היסק שפועלות בכל תחומי החשיבה. אבל גז"ש וכלל ופרט לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 03:34 לינק ישיר 

מיכי

בכל מקרה אני לא חושב שזה תלוי במקור הטקסט ובהנחות לגביו, אלא בסוג הטקסט ובהקשר של הכתוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 21:45 לינק ישיר 

ר' מיכי

תנסה מועד קטן ג.   אם זה נראה לך. אולי  יהיו עוד כמה,- לעמול, ואחר כך לקבל על הראש? לא שוה.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 22:06 לינק ישיר 

בס"ד
במשנה ברורה בסימן פ"ט מביא בשם הזוהר (והוא בפרשת ויקהל) שהיושן בלילה אפילו שקם קודם עלות השחר לא יאכל קודם שיתפלל.
ובשם אחד מחכמי דורנו זצ"ל אמרו דהיינו דוקא כשישן אחר חצות אבל כשקם קודם חצות אוכל והולך כל הלילה.
אשמח אם מישהו שמע או ראה מקור לזה
(ובכף החיים אות ל"ג כתב להדיא לא כך)
בתודה ובברכה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2009 23:43 לינק ישיר 

ירוחם.
תודה על המקור. בדקתי, ואכן יש שם התייחסות לכלל ופרט, אבל לא ראיתי קישור למידת דרש הגיונית כלשהי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2009 10:32 לינק ישיר 

ר' מיכי
כרגיל אני לא יורד לסוף דעתך,  כמו בסיפור המפורסם של הבעש"ט  הנער ידע רק א.ב.. ואמר להקב"ה שהוא יחבר את האותיות.

כך אני אביא לפניך מספר מקורות, ואתה כבר  תמצא ביניהם את מבוקשך. אכי"ר,

יבמות יז: - מנחות נה: כריתות ה.- נדה כב: -סנהדרין פד.  פסחים ו: שבועות ד: זבחים מד.

ואם בכל אלה לא תמצא את אשר אבה נפשך, לא תהיה לי ברירה רק לחפש עוד. ושכרי בעמלי.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2009 18:31 לינק ישיר 

אולי אבהיר שוב. אני לא מחפש מקורות שיש בהם דרשות 'כלל ופרט', אלא מקורות שמשלבים דרשות 'כלל ופרט' ביחד עם קו"ח או בניין אב וצד שווה.
צורות השילוב יכולות להיות כמה: או שיש פירכא על לימוד כלל ופרט ולומדים באחת מאלו, או להיפך. או שלומדים בקו"ח מכלל ופרט וכדו'.

בכל אופן, תודה על המאמץ, ואשמח אם תמצא עבורי מקור כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/5/2009 18:43 לינק ישיר 

בינתיים אני לא מוצא שום דוגמא.
ומה שהכי מעניין הוא שבסוגיית 'למד מן הלמד', ששם דנים באופן שיטתי בהיסקים מורכבים, כלומר היסק מהיסק, מובאות רק דוגמאות של גז"ש היקש (שאני אחת מי"ג של רי"ש) ומידות הגיוניות (קו"ח ובנייני אב). אין שום התייחסות ל'כלל ופרט'.
מסקנה מתבקשת היא שמערכת המידות ההגיוניות פועלת  בשדה שונה ממערכת המידות ההגיוניות, ולכן אין אפשרות לשום חיבור ביניהן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2009 20:46 לינק ישיר 

מיכי
כלום לא הבאת דוגמא משו"ת מהר"י מינץ שדורש את לשונו של מהר"ם מרוטנבורג בכלל ופרט וכלל? מה שמלמד שהוא הבין שזו מידה הגיונית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2009 01:25 לינק ישיר 

אכן הבאתי. אבל זה לא אומר שהמידה היא הגיונית אלא שזוהי צורת פרשנות רלוונטית לטכסטים נוספים. לכל היותר יש כאן משהו פסיכולוגי, אבל ודאי לא לוגי.
לשון אחר: כלל ופרט פועלת בשדה הפרשני והלשוני, ואילו המידות ההגיוניות פועלות בשדה הלוגי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2009 02:11 לינק ישיר 

"לשון אחר: כלל ופרט פועלת בשדה הפרשני והלשוני, ואילו המידות ההגיוניות פועלות בשדה הלוגי. "
כשם שהלישנא אחרינא אינה מלמדת דבר במישור הלוגי. היא רק פותחת דרך אליו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > משאלות: אשכול בקשות מחברי הפורום [ג']
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 98 99 100 ... 136 137 138 לדף הבא סך הכל 138 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.