| נשלח ב-7/3/2007 00:04 |
|
| |
משהו קטן ומעשי - עריכת שמחות
מנסים לשנות את העולם, נו, נו, נדים לנו כולם, מה לכם מדברים גבוהה גבוהה בזאת תבחנו, בפעולה פשוטה בהישג היד.
הערב עברתי ליד אולם שמחות צנוע, והנה ידידי ושכני ניבט אלי בעד חרך הדלת, בנו יושב לידו חבוש מגבעונת, הכיתה בשיר פוצחת ושלש השולחנות הערוכים מצפים לבני המשפחה. משמע בר מצוה נערכת פה, איך זה שלא קיבלתי הזמנה? וכי כועס שכני עלי? כלום שאל ממני ולא נענה? חיטטתי בזכרוני אנה ואנה ודבר לא עלה בראשי, על מה יכול ידידי לנטור לי עד כדי שלא אזכה להמנות על רשימת המוזמנים לשמחת בנו היניק והחכים? אהה, נזכרתי, פשוט כל כך, כשאני ערכתי שמחה צמצמתי בהוצאות ולא הזמנתי אלא את בני משפחתי, כגמולי הושב לי וגם שכני נהג כמוני. כעת השתתפתי בשמחתו באמת... האם כדי לא לרשום לחובתנו ניד ראש של כמה חסרי לב אנו מוכנים למשכן את מה שאין לנו? האם מישהו באמת חושש שאם יחתן את בתו ביום שישי בצהריים ימנעו מלהשתדך עימו?
|
|
| נשלח ב-7/3/2007 08:29 |
|
| |
מאיר אתה מדבר על "שינוי החברה" אתה באמת מאמין שיש כזאת חיה? בעצם אני מכיר חיה כזו, היא קיימת בגור ואצל חוסי דוקטרינת הדעת תורה. אם לכך כוונתך, אולי תחליף את מגבעתך בשער פרווה ואת חליפתך בקפוטה כי הדרך הזו מתקיימת בהצלחה בגור .
למעשה רבים מביננו מחפשים לשחרר את החברה מחבלי העיצוב החברתי, וככזה כל דיבר על שינוי החברה נשמע רע. יתכן וכוונתך לא לשנות את החברה, אלא להכניס רפורמות בחברה (שינויים בחברה ולא לשנות את החברה). שינויים חברתיים שאין מקורם בכח עליון, מתקיימים או ע"י לחץ חברתי (מודע וכדו) או ע"י לחץ כלכלי .
ליצור לחץ חברתי לשינוי המצב, איננו כלל פשוט. עריכת שמחות בצורה נוצצת מקובלת ברוב החברות בעולם, מדובר בנוהג שהוא צורך חברתי עמוק. אני לא יודע להסביר למה הוא צורך חברתי, אבל המציאות השלטת היא הוכחה לכך שמדובר בצורך חברתי. רבים וטובים ניסו לשנות את המצב הנהוג ולשווא היחיד שהצליח בכך הוא האדמו"ר מגור.
האם יש לצפות כי הלחץ הכלכלי יגרום לרפורמות בתחום עריכת שמחות? הלחץ הכלכלי לא מצליח לשנות נורמות יקרות ובזבזניות הנהוגות רק בחברה החרדית ולהאמין שהוא יצליח לשנות נורמות החוצות חברות, ספק גדול.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2007 10:56 |
|
| |
חיים,
מאיר ביקש ליטול פערטל עוף מצלחתך, ואתה הפכת אותו למאו-צה-טונג ??
גם אם שינוי גורף של הנורמה אינו אפשרי, אפשר ואפשר ליצור "תנועת נגד" לסחף הראוותני.
כך כשלבערל הישר והעני תהיה דילמה אמיתית איך לקיים את בר מצוות בנו, לא תהיה עוד הללממ"ס ש"כך עושים כולם", אלא יוכל לסמוך על דעת יחידאי של השכן הקמצן שלו.
אבנים שחקו מים.
|
| נשלח ב-7/3/2007 11:18 |
|
| |
כמדומני שבמבחן התוצאה דווקא זה הממעיט יוצא יד"ח יותר מהמרבה.
אדם העושה שמחה מצומצמת אך עם כיבור מתאים לציבור המוזמן לשמחתו (לפעמים מרחוק כמו ידיד ותיק או קרובת משפחה מעיר רחוקה) יצא נשכר יותר מאשר אדם העושה שמחה המונית ומשום כך מפריש איזה בורקס לטובת מזומניו.
מי שאין ידו משגת שיעשה שמחה מצומצמת אך ראויה ומכובדת, ולא שמחה המונית אך טפילה וחסרת טעם.
לא ראוי להביא בן אדם מתל אביב לירושלים לחתונה או לבר מצוה ולהשאירו עם פרוסת קוגל ומלפפון, ואם אין ידו משגת, ניתן לוותר על שלוש מאות מנות ועל הזמנת חמש מאות אנשים הנותרים רעבים וקירחים מכאן ומכאן.
דרך אגב, אם כבר מדברים על לחץ חברתי, לאחרונה החלה אופנה מסויימת שאנשים אמידים ביותר ואף עשירים ממש, חוגגים לבנם 'בר מצוה' מצומצמת בבית או באולם קטן, לא שאני מקנה בשכני העשיר שכנראה שמחה זו עולה לו לא פחות מחתונה ממוצעת, אך למוטט את בעיית ה'חברתיות' של הבר מצוות הפורחות זה אולי מספיק.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2007 14:54 |
|
| |
מאיר, אני ממליץ לערוך רשימת מוזמנים של האנשים שבאמת שמחים מצד עצמם בשמחת החתן והכלה או בר המצוה ולסגור ענין ולא לאלץ את שאר המסכנים לרשום צ'ק.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 07:21 |
|
| |
חיים
איקון ירוק על הסיפור, אך את השאלה לא כל כך הבנתי.
ואבאר מה לא הבנתי, כי זה נראה לי חשוב.
שכנך עורך שמחה מצומצמת במספר המוזמנים שלה. לא רק אתה נשארת "בחוץ" אלא רבים שאינם קרובים כפשוטו, כמו פסולי עדות (הגדרת הנו"ב לראויים להזמנה).
אילו היה מזמין את "כל העולם" ורק אותך לא, ניחא, יש מקום לדון עם הרגש הפנימי, האם נשכחת, או הוזנחת בכוונה תחילה.
אבל אם מדובר באדם שרוצה לחסוך, יישר כוח לו. ומה לך להלין על עצמך שמא חטאת לו ולכן נענשת בהחרמה מסוג מסויים.
ולפי זה, אולי כדאי ברגע שתראהו לברך אותו גם על הבירמוץ וגם על התבונה בצמצום וגם על העוז שנדרש לזה. ולומר לו: בזכותך יחול שינוי לטובה בעם ישראל!
(מסורת מעניינת. שמעתי בשם החזו"א, ושמא זה באגרות, כי מי שיכול להצטער בצער הזולת נקרא אדם, ומי שיכול לשמוח בשמחתו הרי זה כבר גדר של "מלאך". וכמובן הדברים באים לתת חשיבות למעלה השניה, ושמא הם קשורים לשימוש הכמעט טכני שהחזו"א עושה בתואר "מלאך" כתיאור מעלתו של התלמיד חכם בן העליה ואכ"מ).
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 12:37 |
|
| |
מיימוני
וכי לא כך כתבתי ועשיתי ?
פתחתי בהומור שהרגשתי מקופח עד שראיתי שהוא פשוט נהג כמוני שלא להזמין מי שאינו במעגל הקירבה הראשון, או אז שמחתי בשמחתו.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-9/3/2007 13:11 |
|
| |
מאיר (כצ"ל ולא "חיים")
זו היתה בעיה שלי בהבנת הנקרא...
סמיילי.
|