גוונא יקירנו העיר אמש בנושא והערתו הומרה כאן להקשר דיוני התואם לפורום ולאשכול.
הוא גינה את "גלריית האנשים שיודעים טוב יותר מכל העולם את האמת, הצדק, סוד האושר, חקר המדע, הפסיכולוגיה האמיתית, הפילוסופיה הנכונה, כיצד תטפל בליקויי למידה ואיך צריך ללמוד באופן הכי טוב".
לעומתו השיב ספרן:אין לראות פגם במי שסבור שהאמת באמתחתו, אם גם מיטיב להסביר במפורט ולתאר את התהליך, כיצד הגיע למסקנה ההחלטית.
כמי שמשתמש הרבה פעמים בסגנון כזה בכוונה תחילה אף מבלי לקיים את תנאו של ספרן וכמי שהתרעמו עליו בגין כך, אעלה שני נימוקים עיקריים לדבר.
כאשר דבר ברור לכותב ומזוהה אצלו במבט ישיר ובפרט כאשר הפך בנושא ודן בו מכל הצדדים, יש ו -
א. הוא מציע את הדבר ברמה ההחלטית שהוא מזהה את הדבר כדי לדרוש ממי שיכנס אתו לדיון בנושא שלא יתחיל את הדיון עשר שלבים למטה, אלא שיבוא מיד עם כל היקף הנושא להכריע אם ההחלטיות מוצדקת או לא,
ב. לפעמים מאחר ואין לו את הכלים [כולל הזמן והזכרון] להביא את כל התהליך שהגיעו להחלטיות, אבל חושב שחבל שלא תישמע דעתו שהוא כה בטוח בה למי שמתעניין בנושא, לכן הוא זורק משפט קצר ומי שירצה להתחשב ולנסות להפיק מכך תובנה בעלת ערך מה טוב ומי שירצה לזלזל ולקנאות, שיבושם לו.
תוקן על ידי עצכח ב- 11/03/2007 3:56:29
נשלח ב-10/3/2007 18:44
בהודעה אחת אחרי ההודעה שנמחקה טענתי להגנתי שאני לא טוען שלא לגיטימי לחשוב באופן מאוד מסויים ולנאום במרץ ולשכנע את ההמונים בכך, מה שלא לגיטימי לדעתי היא ההתנשאות כאילו כל האמת נמצאת בכיסך והזלזול במי שחושב אחרת,
הרבה פעמים חסרה הענווה מול אלפי אלפי שנים של חשיבה ומיליארדי אנשים חושבים שחשבו אחרת ממך,
אותם אנשים שהבאתי בהודעה ההיא היו בדיוק כאלה, הייתה להם אג'נדה ברורה שמאוד לגיטימית וחיובית בעיניי, אלא שהיחס השחצני כלפי דעות אחרות עבר את גבול הטעם הטוב,
בדיוק השבת ראיתי בעיתון "הארץ" ריאיון עם הר' ליכטנשטיין שרלוונטי לדיון כאן,
דברי המראיינת: "הרב ליכטנשטיין... מזהיר מפני הסכנה שבהקצנה דתית, "האנשים האלה לא מוכנים לשמוע קולות אחרים...",
דברי הרב ליכטנשטיין: "...כשאנשים מתחזקים מבחינה דתית הם משוכנעים שהאמת הצרופה נמצאת בכיסם, יתכן שיותר אכפת להם מנושאים (-שונים), אבל מידת הענווה, ביקורת עצמית שנעוצה בעולם רוחני של ממש זו לא סחורה, אנשים אלה לא מוכנים לשמוע קולות אחרים וזה ריפיון באמונה",
נשלח ב-10/3/2007 18:57
יווטו,
דומני שההדגשה שלך מדברי גוונא (שציטטת) מסיטה אותם מעיקרם.
לטעמי - ויתקן אותי גוונא אם אני טועה - הדגש העיקרי בדברים הוא על כוליות הידע. כלומר - יש אנשים המחזקים מעצמם (או שאחרים מחזיקים מהם) שבידיהם כל הידע וכל התשובות. לענ"ד, גם אם יש מישהו שרבות ידיעותיו בתחום מסוים, וגדולה חכמתו בשיטת לימוד מסוימת, אין זה מבטיח ידע כוּלי של כל התשובות לכל השאלות (אם מישהו מסוגל לפרש בחכמה דברי אחרים, מנין לי שהוא מסוגל לפתור בעיות קשות במתמטיקה? אם מישהו יודע את כל הפוסקים בע"פ, מדוע שאסמוך עליו בענייני רפואה/חינוך/שידוכין/וכו'?).
תוקן על ידי אמשלום ב- 10/03/2007 19:03:15
נשלח ב-10/3/2007 19:01
אימשלום,
גם, אבל הדגש הוא יותר על הביטחון בידע המוחלט גם בדבר ספציפי, ופחות על עצם הידע בכל דבר,
לא משנה, שיהיה גם וגם,
נשלח ב-10/3/2007 19:14
גוונא,
הבנתי.
ובכ"ז, נראה לי שהדברים קשורים - השחצנות נובעת גם מתפיסה שרק אני יודעת הכל על הכל. לוּ אבין שיש תחומים בהם יש כאלה המבינים יותר ממני, יקל עלי להבין כי בכל תחום הדבר אפשרי...
ווטו,
אני חושבת, שבכמה וכמה מובנים, דבריך כאן סותרים מהותית את חתימתך (או שמא היא מכוונת רק כלפי ה"את/ה", יהא אשר יהא?)...
נשלח ב-10/3/2007 19:18
ועל דא אמר מרן הגרי"ל לאבי רביצקי:
"...שום איש אינו רשאי להתיימר להיות בעל השקפת עולם, אלא, לכל היותר, בעל השקפה על דברים מסוימים בעולם. אילו היה לי מבנה רעיוני כולל, מובן שהיו מתגלים בו סדקים ופרצות; שכן בניגוד למה שגרס שפינוזה בתמימותו, אין בנמצא השקפת עולם שלמה ואחידה.
אחד הוא רק מי שמכבר לעולם, מעבר למציאות, לעולם לא המציאות עצמה; ואנו הרי נידונים לחיות בעוה"ז, כמות שהוא..."
נשלח ב-10/3/2007 19:21
אימשלום,
ממללא,
פרופ' ל. ההוא המשיל את זה לתורת הקוונטים שלא מצליחה להיות קוהרנטית לחלוטין, כך סיפר אבי רביצקי שפעם הוא ועוד מישהו שאינני זוכר מיהו הובילו את פרופ' ליבוביץ' למבוי סתום וכך הוא טען,
נשלח ב-10/3/2007 19:48
ווטו
כיון שעלה שוב לא ירד, כלום עצם ה'דרישה' מבן השיח להתחיל משלב שאתה מכתיב לו אינה יוהרה במיטבה? מי שמציב תנאים נוקשים לדיון יערכנו עם תלמידיו המכירים בו כרבם.
כנ"ל לגבי ב. מניין ההתנשאות הזו להשליך משפטים לאויר כאתגר לטפשים המתאבקים בעפר רגלי כבוד הפילוסוף? ואם לא די בכך, מי שאינו מקבל את המעמד הזה באהבה אינו אלא קנאי !
יוער כי כבוד הפילוסוף בעל ההנהגה הזו גורם רעה לעצמו, אני מכיר לפחות ניק אחד שאינו נוהג להאריך בדיונים עם בעלי גישה זו משום אי הנוחות שבטיעונים אלו גופם, ושמא אין רצונו של הודאי לדון עם הספק, יערב לו.
------- מאיר
תוקן על ידי - ymy33655 - 10/03/2007 19:52:02
נשלח ב-10/3/2007 21:10
ימ"י,
לא הבנתי את תרעומתך. ב' הנקודות שהצגתי הן הסבר לכך שהסגנון האמור אינו בהכרח בא להתנשאות או להטיל דופי במי שהשערתו/לימודו/מסקנתו שונה, אלא כהזמנה לשיח את מי שלא נדחה מהדיון מחמת הסגנון הלזה. אין כאן לא הכתבה אלא פנייה מחוסר זמן ו/או יכולת להאריך המזמינה לדיון במסגרת מסוימת. זה דומה למודעת חיפוש "אני מחפש לדון בנושא זה וזה מנקודת מוצא כזו וכזו, המעוניין יגיב".
לגביי כשאני משתמש בסגנון כזה הרי זה רק כאשר זה בדיון שלא אני פתחתיו וכוונתי להשמיע עמדה שנראה שלא הוזכרה וראוי שגם היא תישמע למי שיכול להפיק ממנה בדיון אך לא עומדים לרשותי ברגע המסוים הכלים לעריכת דיון מקיף. אך כאשר אני פותח אשכול נדמה שלא תמצא סגנון זה אלא אדרבה שקילת צדדים כפי אשר ידי מגעת ואף אם הצדדים הם כאלה שלדידי איני יכול עוד לקחתם בחשבון, כי לענ"ד זיהיתי את ההנחה המוטעית עליה הם מבוססים.
אמשלום,
אני חושב שלחשוב שמשום סגנון מסוים של הזולת הוא חושב שכוליות הידע אצלו, זה מיותר. אם המסגנן אכן חושב כך אז יש לו בעיה פסיכולוגית ואם אינו חושב כן אלא מסגנן כן מחמת איזו סיבה שהיא ורק זולתו חושב שהוא חושב אז הבעיה הפסיכולוגית היא אצל הזולת.
במשך שנות לימודיי היו ועדיין יש לי כמה וכמה חברים שמשתמשים בסגנון כזה. הפריע לי אך כאשר זה היה חבר כזה שהערכתי את חשיבתו והיה טוען טענה בוודאות חזקה כאשר לבסוף התברר שזו לא היתה מוצדקת. אך גם בכזה זה התחלק לשתי קבוצות; האחת שבאמת סברה בתום לב שהוודאות היתה כה חזקה ולקבוצה זו איני בא בטענה אלא דווקא מכבדה שחיה את טענותיה במלוא נשמתה. הקבוצה האחרת היא זו שבעצם אינה כה בטוחה במסקנותיה אלא מעמידה פנים כאלו וכאשר היא יודעת שמעריכים את דעותיה הרי חטאה בכפליים; העמדת הפנים וגרימת מבוכה. [אך גם לקבוצה זו יש להתייחס בסלחנות כי הרי זה נובע מצורך של חוסר ביטחון עצמי ומי אני לשפוט את זולתי.]
כל זה בנוגע לסגנונות, אך ברור לשם לימוד בריא יש לכ"א לחשוש על כל דבר שמא בעצם עדיין אינו יודע אותו עד שכה ברור לו את שהוא יודע [כחתימתי].
אינני בטוח שהבנתי את שכתבת בסוגריים. [אולי כדאי להבהיר שלא מדובר בעקיצה לשם עקיצה נוסח עמלק, בפרט בהודעה הבאה לגנות חטאי סגנון הקלים ביותר מכך. פירוש כזה גם לא מתאים להקפדתך על הלבנה ברבים או שמא כשם ששם הקפידה מוגבלת למלבין ולא למלבין המלבין, כך כאן יש הבדל בין המותר לו ולאסור לו להלבין?]
תוקן על ידי עצכח ב- 27/08/2007 12:00:29
נשלח ב-10/3/2007 21:39
ווטו,
איני רואה צורך להפריד בין סגנון לתוכן, שהרי הם מלמדים זה על זה. אם אדם כותב בנחרצות שאין בלתה על משהו, סביר לי שכך הוא חושב.
סלחנות וחמלה זה תמיד טוב, אבל זה לא קשור לדיון וללימוד (ודוקא שם, פעמים רבות מקורן בשחצנות מסוימת).
אני מוצאת, שמי שמרגיש וחושב שהאמת כולה אצלו, לא רק שאינו יכול ללמד (לפחות אותי, וייתכן שזה קשור בהבנה הפרטית שלי למושג "לימוד"), אלא גם אינו מסוגל באמת ללמוד.
אפשר לדרוש נקודות מוצא מסויימות לדיון, אבל יש לזכור שזה מצמצם מאוד את מרחב המתדיינים ואת תחום הדיון. זה לא נראה לי לא הגון, אבל כבכל שיטת לימוד שנוקטים בה, יש לזכור גם כאן את נקודות התורפה.
נשלח ב-10/3/2007 21:56
אמשלום,
אני מסכים לדברייך מלבד אלה שבפסקה הראשונה נגדם יש לי תנאתה [או איך אומרים תנא בלשון נקבה?] המסייעת והיא הודעתך באשכול אחר על נחרצות שלא בהכרח מבטאת נחרצות הידע כנחרצות העמדה [בסגול העיין].
נשלח ב-10/3/2007 22:00
ווטו
הבנתי היטב את מה שכתבת ועל זה התרעמתי.
יש כללי התנהגות הנהוגים בקהל המורכב מאנשים שווים באופן כללי, יש משוואות אחרות כמו מושל ונתינים או רב ותלמידים להם איני נזקק כאן, עכ"פ בין חברים מקובל להשתתף באופן שווה כמו שאר המתדיינים, ברור שיש הפסד גדול לכל אלו שלא בחרו להיות תלמידי החכם, אך אני מאוד סקפטי לגבי האפשרות לשכנע אותם להפוך לכאלו על ידי הצגת עמדות דוגמאטיות.
------- מאיר
נשלח ב-10/3/2007 22:04
ימ"י,
כשיטת שכנוע ויצירת חווית מתדיינים אני מסכים איתך אך יש לפעמים וכאמור יש עניין לרשום דעה מסויימת שזו לא תישמט מדיון מסוים ואם יטרח כותבה לערוך את הצגת הדיעה בדרכי הרצאה והגדה, לא יספיק לכותבה כלל, אז זה עדיף מכלום ואם לא יועיל לא יזיק.
נשלח ב-10/3/2007 22:09
ווטו,
אני בטוחה ששמת לב לכך, שגם שם טענתי כנגד הנחרצות.
מה שקראת בדברי כתמיכה לאי הקשר בין הסגנון לתוכן, הוא חוסר דיוק. כיוונתי לשימוש בנחרצות כטקטיקה, שמטרתה היא דוקא ערעור נחרצוּיוֹת, ועיין שם.
מאיר -
נשלח ב-10/3/2007 22:13
אמשלום,
אכן זאת כיוונתי להביא שנחרצות יכולה לשמש טקטיקה ולאו דווקא ביטוי מחשבת הכותב בנחרצות!
נשלח ב-10/3/2007 22:47
.
האם ניתן לטעון בנחרצות נגד השימוש בנחרצות?
או שמא, הטוענים בעד הטיעונים הלא-נחרצים, חייבים לקבל כאפשרות כי ניתן גם לטעון בדרך אחרת משלהם, בנחרצות?