|
|
| נשלח ב-6/4/2007 17:21 |
|
| |
ריב
בניגוד לדברייך, בעיני נסיונות להבין את דרכי הנהגת ה' הם אינם פטפוטי סרק, והתבוננות בדרכי
הגאולה על פי השכל, הנביאים וחז"ל אינם ביטול תורה לדעתי. אני רואה ערך גם
בדיונים שאינם מביאים בהכרח ליראה ואהבה (אף שעבורי הבנת דרכי ה' כן מביאה
ליראה ואהבה), ואפילו גם בדיונים שאינם קשורים בכלל ביהדות. אני לא חושב
שרוב הדיונים כאן בפורום קשורים בהכרח ליראה ואהבה.
לכן אני ממשיך בדיון. אם הנושא לא מעניין
אותך, זכותך המלאה שלא להשתתף בו.
אני לא רואה בהסבר שלי חילול השם. לדעתי, גם בלי אמונה ציוינית חזקה ניתן
להיווכח שהמצב של עם ישראל כיום טוב עשרת מונים מכל הבחינות מאשר היה לפני
השואה. לכן אני חושב שזהו קידוש השם לומר שהשינוי הזה היה בהשגחה, ולא
במקרה קרה. זאת בפרט כאשר הדברים מפורשים בנביאים ובחז"ל.
הבאת את דברי הרמב"ם: "לא נדע איך שיהיה עד שיהיה"...
בוודאי. בשנת תש"ז לא היה אפשר להבין מדוע התרחשה השואה. אבל בשנת תש"ח קמה המדינה והדבר הובן. הדבר ברור עוד יותר בפרספקטיבה ההיסטורית שיש לנו עכשיו, ואחרי קיבוץ הגלויות העצום וכו'. הדבר כבר היה ולכן עכשיו אנחנו יודעים.
אינני מבין מה הקשר לתלמידי שבתאי צבי - איזה נבואות הם חשבו שהתקיימו?
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2007 17:31 |
|
| |
לחופש,
אתה צודק שניתן באופן תיאורטי להסביר שהשואה היתה עונש על הציונות. אך נראה לי שלא קשה להראות שההסבר שלי מתקבל יותר על הדעת. (למשל: השואה פגעה דווקא ביהודי אירופה ולא ביהודי ארץ ישראל, היא לא הבחינה כלל בין ציוני ללא ציוני, היא דווקא קידמה את הציונות, לא ברור למה מגיע כזה עונש על ציונות, וכו' וכו').
דבריך הם דמגוגיה גרועה מאוד: "מליון ילדים שלא חטאו נרצחו במסכת עינוים שלאוזן אנושית קשה לעכל.ולמה? בשביל שלכמה יהודים תהיה מדינה?". כן. מליון ילדים שלא חטאו נרצחו כדי שלמליוני יהודים בכל דור ודור תהיה מדינה.
|
|
| נשלח ב-6/4/2007 17:41 |
|
| |
ריב,
כתבת: "ועכשיו אם תוכל להשכילני, האם אי ישיבה
בארץ ישראל ואי קיום מצוות התלויות בארץ עמדו למכשול בפני נביאנו רבותינו
וחכמינו שחיו 2000 שנה בגלות".
אז אשכילך דבר: לא היו נביאים בגלות!
רק בארץ ישראל (או בעבורה וכדו' ואכמ"ל) יש נביאים.
(בוודאי גם החכמים שבגלות לא היו במדרגת החכמים שהיו בארץ ישראל, שבוודאי שהטעם העיקרי לירידת הדורות הוא המרחק מהזמן שבו היו בארץ ישראל. והדבר מפורש בדברי חז"ל שאין תורה כתורת ארץ ישראל, וגם הכוזרי מאריך בזה, וגם ר"י אלבו בספר העקרים, ועוד מקורות, אך את בטח לא תקבלי את הדברים.)
בוודאי שיהודי כשר יכול להיות גם בגלות. אך נראה שהקב"ה מעוניין ביותר מזה שיהיו רק יהודים כשרים. למשל, הוא מעוניין שיהיו נביאים, ושתהיה "ממלכת כוהנים וגוי קדוש", ו"לתקן עולם במלכות ש-ד-י".
|
|
| נשלח ב-6/4/2007 17:45 |
|
| |
מציץ
אחת התגליות שלי בפורום הזה היתה שהתבהר לי כי יש שימושים שונים לקביעה "איני יודע".
זה דומה למדי לשימוש ב"יתכן".
גם אני כמוך - אני סבור שמי שמדבר עם חייזרים, או אפילו עם דיבוקים, יש לו בעיה עם כוח הדמיון שלו.
אבל בניגוד לך כנראה, אני מבדיל בין משוגעים ברמה כזו או אחרת לבין נביאים.
ניתן לטעון ש"איך אפשר לדעת מה האלקים רוצה". ואכן יש סדרת שאלות שיש להתמודד עימה: תיאולוגית, פילוסופית, פסיכולוגית. בכל מישור. לא ברור אם אפשר לצאת מן ההתמודדות הזו בבטחון עצמי באמונות המקובלות.
אבל עובדה היא שיש בני אדם שאינם חוששים מן הקושיות האלו, ולא בגלל שהם טפשים או שטחיים.
שאלת אם אנו מסוגלים לדעת משהו על מה שה' רוצה. ובכן, אני יכול לחשוב על שתי דרכים לפחות לכך:
א. האמת המוסרית ואולי גם נתוני היסוד של מחשבתנו שאני ומסתבר לי שכל אדם מסוגל לזהות בקרבו (ואל תשיבני מן הנשים והקטנים שטרם למדו, כמדומה לי כמו שציין לוק, כי אענה לך כאפלטון, שאם מראים להם הם מבינים ומכירים).
אולי זה מה שדקרט קרא "האור הטבעי של התבונה".
ב. ההתגלות. כתבי הקודש של דתנו. כלומר - התורה. במיוחד פרשיות מסויימות כמו "ניצבים" ודברי נביאים.
אפשר לערער על כל אלו. מי אומר שיש ה'. מי אומר שיש תורה. מי אומר שיש אור טבעי של תבונה, ואפילו אם כל בני האדם קולטים מידע מסויים - ולמעשה זה לא ברור כלל, אולי זה ענין תרבותי במערב וכיו"ב.
אבל איני סבור שזה נכון לכנות מישהו שדוגל בדעות אלו, אחר בדיקה ומחשבה, בשם "שטחי", או שהוא מתיימר למה שאין לו.
בוודאי שאף אחד מאיתנו לא בא בסתר א-לוה. אבל ניתן לטעון, במידה של הצדקה, שידועים לנו דברים למרות שלא באנו בסתר זה. ה' בעצמו גילה לנו בשתי הדרכים שציינתי.
זה לא ניתן להוכחה כזו שהספקן לא יוכל לדחות אותה בעקשנות? מסתבר שאכן כך הוא. אז מה?
* * *
הטענה שהשואה באה רק עבור המדינה מעוררת קושי גדול מאד של הצדקה מוסרית. אני מסכים לזה. אבל אולי זה רק חלק מהסיפור?
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2007 18:05 |
|
| |
דו"ד,
לא היו נביאים בגלות? אני למדתי מהמקרא שהיו כמה וכמה נביאים שלא התנבאו לא בארץ ישראל וגם לא בעבורה.
ומה עם אברהם אבינו שה' התגלה אליו ואמר לו :לך לך...איפה זה היה ?
משה לא זכה להגיע לארץ ישראל, הוא לא היה נביא? או שאולי מדבר סיני הוא גם בכלל ארץ ישראל ?
ומה עם יונה הנביא ?
מה עם איוב ? הכרת ה' שלו היתה קשורה באיזו שהיא צורה עם ארץ ישראל? הוא התנבא בתוכה או שמע בעבורה?
(הגם שחלקם לא היו אלא משל היו, הרי שהם מהווים הוכחה לכך שנבואה תיתכן בכל מקום.
|
| נשלח ב-10/4/2007 19:59 |
|
| |
כמתעסק
גם אם רשת הטענות שהצגתי מלאה חורים, עדיין אין לי טובה ממנה, ועדיין אני מאמין שיש זיקה בין פרשת ניצבים לבין המתרחש במאה השנים האחרונות. אמנם, כיון שאין לי ראיות ואיני נביא, איני מצפה שיקבלו את דברי. (אני מקוה שדאפל ירשה לי לאמרם בלי להאשימני בחוסר יושר אינטלקטואלי. שהרי אל לו לאדם להשמיע טענות בלי ביסוס אדקווטי, הלא כן? ובכן, בזאת כנראה אני חורג מן הרציונליות המתבקשת...).
בכל זאת, אני מקווה שיש לי רשות לכתבם.
רשות במובן של הבעת דעה ולא סתם של עיסוק בנושא של הפילוסוף הארי פרנקל, שמציץ מצטטו.
לגבי שאלותיך, אף אני שואל אותן. במיוחד את סעיף ה בדבריך, שמטיל עלי אימה יתרה.
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2007 20:36 |
|
| |
מיימוני,
זה מעניין, אתה אפילו לא חושד שדבריך הם בכלל ''דברים שבעל פה אי אתה רשאי לאמרם בכתב' ?
|
| נשלח ב-10/4/2007 20:50 |
|
| |
מציץ,
לדעתי הקריטריונים שלך מבוססים על אפליה לא מנומקת של ההסבר התכליתי ביחס להסבר סיבתי ולהסבר חוקי-פורמלי . אתייחס לכל קריטריון בנפרד:
1) "שכל מאורע אחר שהיה מתרחש , לא היה תלוי בכל כך הרבה סיבות "- ניקח דוגמא להסבר סיבתי: עפ"י מאפיינים משותפים לשפות ההודו-אירופיות בלשנים משחזרים שפה "הודו אירופית קדומה" ואף מנסים למקם את דובריה גיאוגרפית עפ"י מאפינייה. זהו הסבר סביר מאוד- אם אפשר להעמיד את שפת הסנסקריט ההודית והלטינית על מקור משותף, חזקה שאכן היה מקור כזה. ההסבר שואב את תוקפו מריבוי התוצאות –שפות במקרה זה,של הסיבה האחת. אך לדבריך צריך לדרוש "שכל מאורע אחר שהיה מתרחש לא היה גורם לכל כך הרבה תוצאות" . אבל ברור שיכולה הייתה להיות שפה קדומה שונה לגמרי שממנה היו מתפתחות מאות שפות שונות לגמרי האם בכך הופרך ההסבר? בדומה חוק טבע מוצדק ע"י ריבוי התופעות הנצפות המהוות דוגמא לחוק אחד, אך האם לא יכול היה להיות חוק אחר שהיה מודגם בתופעות רבות אחרות.
העיקרון הוא שאנו יוצאים מהפרטים הנתונים לנו ומנסים להעמידם על כלל ולא דורשים הסבר מטפיזי לפיו בהינתן אופיו התכליתי של העולם חייב להתקיים X כתכלית.
2) שלכל אותם אלפי סיבות , לא היו תוצאות משמעותיות אחרות- שוב אם ניישם את הכלל הזהנצטרך לדרוש שלכל התוצאות של קיום ההודו אירופית הקדומה לא היו סיבות משמעותיות אחרות- וזה בודאי שקר. הרי קיום האיטלקית המודרנית נובע מהמון סיבות היסטוריות, וההודו אירופים הקדומים הם רק סיבה רחוקה אחת. באמת אין כאן שום בעיה כי מצב העולם בתקופת ההודו –אירופים הקדומים על כל היבטיו הוא הגורם הסיבתי למצב העולם בתקופת האיטלקים המודרנים על כל היבטיו וכאשר אנו אומרים "האיטלקית התפתחה מההודו אירופית" אנחנו מתייחסים רק להיבט אחד בתהליך הסיבתי הזה. באותו אופן, כל אירוע פיזיקלי מוסבר ע"י הרבה חוקים פיזיקליים ולא רק אחד ואין בכך בעיה. וגם ביחס לתכליתיות, מצב העולם לפני 2000 שנה היה קיים בשביל מצב העולם היום וכל הסבר תכליתי רק מבודד היבט מסוים של התהליך הזה.
אני מוכן לאמץ הסבר סיבתי לפיו העם היהודי, עקב קשר הגורדי בין לאום לדת ועקב היחסים הדו-משמעיים עם הנצרות והאיסלאם קנה מעמד מיוחד שאיפשר לו להתקיים בגלות תוך נדודים וטלטלות וכך ההיסטוריה שלו נעשתה רגישה לשינויים ותכליתית. לא כל הסבר סיבתי סותר אוטומטית תכליתיות. אדרבה כאן ההסבר הסיבתי מסביר מה הסיבות לתכליתיות בעם היהודי וההסבר התכליתי מסביר, בין השאר, בשביל מה היו קימות הסיבות הללו מלכתחילה.
איני מוצא שום פסול ברעיון שקיומך מהווה תכלית יותר מקיומו של הגוי ההיפוטתי שתיארת. למרות שאם מתייחסים לחיים אישיים, גם אותו גוי היה יכול להיות אדם שונה מאוד עקב שינויים קטנים כגון שסביו היו נספים במגפה וכו'. התכליתיות בקיום היהודי ניכרת בעיקר במישור הציבורי.
אינני מוצא את התכליתיות רק אצלנו. התכליתיות באוה"ע ניכרת בעיקר בתחום התרבותי והאומנותי, ובאופן אחר במדע. בתחומים אלה כל יצירה רצינית אפשרית רק מתוך התייחסות לכל מה שקדם לה, וממילא הם מהווים תכלית יותר מתחומי קיום אחרים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 21:36 |
|
| |
פתאום זה עלה לי: מיימוני לא מאמין במה שהוא אומר!
והנה התרגיל המחשבתי.
1)מיימוני טוען שהשואה (מליון ילדים נרצחו) נגרמה בעקבות חומרות ואמונות של הציבור החרדי.
2)מיימוני מגדל את ילדיו על פי אותם אמונות ודעות. (הדברים כתובים ממקלדתו בהרבה מקומות)
מסקנה לכאורה: מיימוני רוצח ,או יותר נכון גורם לרצח, ילדיו.
[שאלות מתבקשות האם לא מוטלת על מיימוני החובה להציל את ילדיו?
האם לא מוטלת עליו החובה להציל את ילדי השכנים?
האם לא מוטלת עלינו החובה להכריח את מיימוני להציל את ילדינו וילדיו?]
והרי לא יתכן שמיימוני רוצח. וגם לא יתכן שמיימוני לא חושב על מה שהוא כותב.מסקנה: מיימוני לא מאמין במה שהוא כותב.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 11:59 |
|
| |
מציץ ונפגע נ.מ.זילבר: קראתי את כל דבריכם, אם כי לא הצלחתי להבין את רוב המושגים הפילוסופיים.
נראה לי שכדי להגדיר "תכלית" יש להשתמש במושג הסובייקטיבי של "חשיבות":
כשאדם עושה פעולות מסויימות הגורמות לתוצאה מסויימת, תנאי הכרחי להגדיר את
התוצאה כ"תכלית" הוא, שלתוצאה הזאת יש חשיבות כלשהי לאדם. כך גם כשה' עושה
פעולות מסוימות הגורמות לתוצאה מסויימת, נוכל להגדיר את התוצאה כתלית
הפעולות רק אם אנחנו מניחים שלתוצאה הזאת יש חשיבות כלשהי לה'.
לכן קשה לנו לקבל שהגעת האבן למקומה מתחת להר היא התכלית של נפילתה - כי
קשה לנו להאמין שה', שברא את כל העולמות, ייחס חשיבות למקומה של אבן
אחת. אבל קל לנו יותר לקבל שאירועים הסטוריים מסויימים הם תכלית של
אירועים הסטוריים שקדמו להם, כי הרעיון שה' מייחס חשיבות להסטוריה
הכלל-אנושית הוא רעיון שאנחנו מכירים. כמובן, כל אלה שיקולים סובייקטיביים
למדי ולא מוחלטים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 20:34 |
|
| |
SEM8
הביא דעה דומה לזו שהצגתי לגבי השואה משם הרב שך. אפשר שזו גם דעתו של דו"ד.
אני מעתיק לכאן את דבריו:
השואה: נסיון איום ונורא או התגשמות אזהרת "בחוקותי"?
המחשבה הדתית החרדית הרווחת, גורסת שהשואה הייתה ניסיון איום ונורא, אולי הקשה ביותר מאז היות עם ישראל לגוי קדוש.
כך
סבור המון העם, וכך גם דעתם של רוב חכמי ישראל מאז השואה ועד היום. חלק
מהם אף באו בכתובים וכמעט כולם מגיעים למסקנה שמדובר בגזירה שלמעלה
מהשגת אנוש שעליה נשאר רק לומר כמאמר הפייטן "גזירה היא מלפניי". (למעט מי
שאינו רואה עניין לעסוק בהנהגת הקב"ה, כלייבוביץ, שטען, שלשואה אין שום
משמעית דתית ופילוסופית, מלבד ההבנה עד להיכן האדם מסוגל להידרדר).
יוצאת
דופן היא דעתו של הרב שך אותה שמעתי ממנו כמה פעמים בישיבת פוניבז' ואם
אינני טועה הדברים אף מופיעים בכתובים. לדעתו, השואה כמעט התבקשה מאליה,
כתוצאה ממצבו הרוחני הירוד של הדור וכמפורש באזהרת "בחוקותי".
הוא
נהג לצטט מאמר חז"ל "מאריך אפיה וגבי דיליה" (בר"ר ס"ז ד') המובא גם במורה
נבוכים (ח"ג י"ז) {המ"מ מצאתי בגוגל} והסיק מכך ששואה נוספת קרובה לבא.
חלק
זה של שיחתו אף עורר רעש רב והלובביצ'ר התבטא בחריפות כנגדו "לא תקום
פעמיים צרה" (ויכוח ששיקף את הסתכלותו של כל אחד מהם על החיים והתורה
בכללות).
לכאורה
גישתו של הרב שך היא דתית צרופה ואַמונָה על קל קנא ונוקם. עד כמה שזה
בלתי נתפס הדברים די מפורשים בבחוקותי. אדרבא, מבחינה מסוימת זה יכול לשמש
כראיה לנכונות ונצחיות נבואת בחוקותי, עד כדי דמיון מזוויע בין האמור שם
למה שהתרחש בפועל בשואה.
מאידך,
הלב אינו מסוגל לקבל הנהגה אלוקית כזאת ואכן נדמה שהוא היחיד מחכמי התורה
המסתכל על השואה באופן כזה. כל השאר ראו בכך הנהגה לא מובנת ה"מכאיבה את
הלבבות ומדאיבה את הנפשות" (כהגדרתו הקולעת של הרמב"ן, בהקדמה לפירושו על
איוב, על עניין צדיק ורע לו) וככבשיה דרחמנא שאין ביכולת אנוש להבינה.
כך הבינו, גם אותם חכמים שהיו שם ועברו את כל המוראות והמאורעות וכן אלו שחיו באותו הדור ולאחריו, שניצלו מציפורניו של אותו רשע.
האם
אכן אנו עדים לנהיה של רוב החכמים אחר הרגש ורק הרב שך הוא זה שהצליח
להתרומם ולפרשן את המאורעות בהגיון דתי תורני חד, או שהצדק עם רוב החכמים,
והרב שך הוא זה שמסיבות פסיכולוגיות שונות, שאכמ"ל, נדרש לעניין באופן
קיצוני ואכזרי כל כך.
ישוטטו חכמי הפורום ויאמרו את דעתם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 20:53 |
|
| |
מימוני,
איני רואה איך אפשר לזהות את דעתך עם דו"ד. שיטת דו"ד, שהיא שיטת הרצי"ה קוק כי השואה אינה עונש, כשם ששעבוד מצריים לא היה עונש, אלא הקב"ה עשאם לתכלית מסוימת. אמנם כל עונש בעוה"ז יש לו תכלית ואינו נקמה בעלמא אך לא כל דבר שיש לו תכלית הוא עונש.
עם זאת המשותף לרצי"ה ודברי הרב שך שהבאת שהם חורגים מהדוגמה המודרנית/ האורתודוקסית ש"אין לנו קשר עם מה שמאחורי הפרגוד", כפי שכתבתי בהודעתי הראשונה באשכול זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 21:05 |
|
| |
(...
''בסיומן של הטרגדיות העתיקות'', אני קורא,
''מורגשת נחמה מטפיסית, אשר בלעדיה אין כלל הסבר להנאה מן
הטרגדיה.''
וכדוגמה מובאים דבריו של האל, בסיום אדיפוס בקולונוס,
באזני הקיסר המיוסר, הגווע.
''הנאה''? לא,
אינך רציני למדי כאן. כמוך ככל אדם בעודו מדבר, או כותב.
רק כאשר מגיעים, לבסוף, אל השתיקה, רק שם הרצינות.
מי יודע מה שמעת אתה, דברי איזה אל, באחרית ימיך,
עת שכבת, בוהה נכחך, כמתואר בתמונה שאני מתבונן בה עתה.
אלא שאותה שתיקה שוב אינה מתודעת עוד עד עולם לזולת.
בדומה למות עצמו.
ואולם, כל השאר זולתה, כל אשר נאמר ונכתב, איננו ממש חשוב.
אולי הוא חשוב, לפעמים. אבל לא ממש חשוב.
פנחס שדה קורא ב'הולדת הטרגדיה מתוך רוח המוסיקה' של ניטשה).
תוקן על ידי bt77 ב- 16/04/2007 21:44:31
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 21:21 |
|
| |
אמירתו הגרפמונית והנבובה של הרב שך, מעידה רק על עומק מחשבתו. בפרשת בחוקותי מדברת התורה על עונש של גלות של יושבי הארץ. שהגלות מהווה בה את שיא העונש.
לעומת זאת, השואה הביא בתוצצאותיה הטרגית את שיבת ציון, ובנית מקום מפלט ליהודים.
ולמדינה שיושבים בה רוב העם היהודי. בשגשוג רוחני ובשגשוג כלכלי. בדיוק ההפך מאשר פרשת בחוקותי. ודווקא היהודים החילונים, שכביכול בגינם נענשנו, הם הם מקימיה בוניה קונניה ומנהיגיה.
כשנשאל החזון איש, איך הוא מסביר את השואה- הדבר היה כשמונה שנים לאחר השואה. הוא אמר: כשרואים חייט גוזר וחותך בד- אפשר לחשוב שהוא משחית את הבדים. והמבינים מבינים כי הוא בעצם תופר חליפה.
|
|
|