בית פורומים עצור כאן חושבים

"האב אינו חייב במזונות בתו"- הייתכן?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/3/2007 13:40 לינק ישיר 

זילבר

המושג 'שליטה' ניתן לביטוי בשתי צורות - 'כפיה על' / 'דחיה מ' = גם הרחקת אדם ממקום מסויים והדרתו ממנו היא סוג של שליטה (- כך לדוגמה אי קבלת תלמידים מסויימים למוסדות מסויימים - היא שליטה / מבססת שליטה /) ועוד בלא שדיברנו על המושג 'הפליה'.

השאלה איננה רק אם הכפיה אקיבית או פאסיבית תוקפת או דוחה אלא: המניע / השיקול / מגמות.

והוא הדין לנושאים שציינת - בכל נושא רק הנימוק הענייני הוא שיקבע לגבי טיב הדבר.

הערה:

בכל האמור אין בכדי לחוות דעה לגבי גוף ההלכות שציינת! אלא רק על אופן החלוקה אותה נקטת!

ושמא לא הבנתי כוונתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2007 15:34 לינק ישיר 

זילבר,

אני משתדלת מאוד ללמוד מכל אדם, יהא אשר יהא שיוכו המגדרי/מגזרי/דתי וכו',ובד"כ גם נהנית מזה,  וזו אחת הסיבות לכך שאני פה.
למרות האמור לעיל, קשה לי ללמוד ממי שמנסה להסביר לי כיצד עלי להרגיש, למרות שמעולם לא עמד בנעלי. זו הטענה היחידה שלי כלפי סגנון דבריך. את טענתי לגבי התוכן כבר אמרתי - ה"סמלי" הוא פעמים רבות הפרקטי וההיפך. הם משפיעים זה על זה ומעצבים זה את זה. לא תמיד הם ניתנים להפרדה (בודאי לא במרחב הדתי והקהילתי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 01:22 לינק ישיר 

מתעסק, אמ"ש 
 ישעיה ברלין חילק בין שני מושגים של חרות: חיובי ושלילי. חיובי: מימוש של אידיאל שמוגדר אפריורית כתואם למהותו של אדם. שלילי: אי-הגבלת מרחב הפעולה שלו ע"י אחרים. מושג החרות התורני הוא חיובי בלי ספק, אבל המושג שאני מכיר בו כערך חוץ-תורני הוא חרות שלילית (ליתר דיוק, יש לי מושג ביניים ביניהם ואכמ"ל). 
לדעתי הדרה כשלעצמה אינה פגיעה בחרות, דווקא מניעת הדרה יכולה להיות כזו. כשמדובר במוסד לימודים/מועדון/תאגיד פרטי שלא מקבל כסף ציבורי ערך החירות מחייב דווקא להגן על זכותו שלא לקבל אנשים מסוג מסוים אם אינו מעוניין בכך. יש הטוענים שראוי לפגוע כאן בערך החרות בשם ערך השויוון (והחוק כיום מצדד בהם), אך אין ויכוח שכפיית אנשים פרטיים לקבל מאן דהוא/היא לחברתם היא פגיעה בחרות. כשמדובר באיסור על אישה להניח תפילין (אני מניח כאן שיש איסור), אין שום מוסד אפילו פרטי שכופה אותו עליה כך שבוודאי אין פגיעה בחרותה. יש באיסור פגיעה בשיוויון, בפרשנות מרחיבה של ערך זה, אך אני מחזיק בערך השויון רק כנגזרת של ערך החרות- שויון בפני החוק וכו'. לעומת זאת כאשר אנשים יוצרים באופן פרטי מרצונם החופשי הסדר שבו אחד מהם נמכר לעבדות ערך החרות נפגע (בהנחה שסנקציה חוקית חברתית או אחרת מלווה להסדר, אחרת קשה לקרא לו "הסדר"). ברמה התיאורטית, הסדר הנישואין ההלכתי דומה שכן הוא מקנה לבעל שליטה מסוימת. אם ההסדר יתוקן כך שלאישה תהיה שליטה שווה בתהליך פירוק הנישואין ההסדר לא יהיה בעייתי כי שליטה הדדית אינה עבדות ואינה גרועה מכל חוזה שאדם מבוגר מתחייב אליו מרצונו.
 לאור זאת, אין בעיה בהדרת נשים ממצוות מצד עצמה, כן יש בעיה בכך שברמה הסמלית היא תורמת לחיזוק השליטה הגברית הישירה המתבטאת בהלכות אחרות, בעיקר הלכות גיטין,והלכות צניעות בפרשנותן המרחיבה, והסדרים חברתיים אחרים. אין   ספק שהסמלי משפיעה על החברתי ולהפך, אלא שבאמצעות פרשנות ניתן להקנות לאותו מצב פיזי ערך סמלי הפוך לחלוטין.
אני מסכים (בניגוד לדרידה שהזכתי למעלה) שיש פרשנות יותר סבירה ופחות סבירה, כך שייתכן שפרשנות לא יכולה לעקור את הערך הסמלי השלילי של מצב בהיותה לא סבירה.למעשה אני לא מוצא דוגמאות כאלה בתחום שאנו דנים בו, בעיקר אם בקביעת הסבירות לפירוש מתחשבים בהנחה שההלכה היא רצון ה' הרוצה בטובתם של גברים ונשים כאחד. כמובן שאם רואים את ההלכה כיצירה היסטורית-אנושית שצריך להבין בכלים מחקריים אז כל הפירושים מהסוג שאני מציע הם לא סבירים וממילא המצב ההלכתי נשאר בערכו הסמלי השלילי (אני חושש שזו גישת אמ"ש)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 07:24 לינק ישיר 

זילבר,

אני מסכימה שפרשנות היא כלי חשוב בחיים. אני לא מסכימה שהיא יכולה לפתור הכל (אלא אם כן, לחיות תחת סמי הזיה הגורמים לי לראות את העולם תמיד סגול ורוקד, זה פיתרון, ואני לא נוטה להבנה הזו).
רצון ה' הוא, אולי, בטובתם של כל בני האדם הברואים בצלם, אבל רצונם של בני אדם אינו תמיד כזה -  "כיון ששמעו בנות צלפחד שהארץ מתחלקת לשבטים אבל לא לנקבות, נתקבצו כולן זו על זו ליטול עצה, אמרו לא כרחמי בשר ודם רחמי המקום, ב"ו רחמיו על הזכרים יותר מן הנקבות, אבל הקב"ה אינו כן אלא על הזכרים ועל הנקבות רחמיו על הכל שנאמר נותן לחם לכל בשר, נותן לבהמה לחמה, ואומר טוב ה' לכל" (ילק"ש פנחס, תשע"ג), ועל כך אומר א-להים: "כן בנות צלפחד דוברות".

ובקשר לנושא האשכול (יחס אבות לבנותיהם) -
"רב ביבי הוה ליה ברתא, טפלה אבר אבר, שקל בה ארבע מאה זוזי" (מו"ק ט ע"ב)
מעניין אותי כיצד ניתן לפרש זאת שלא ע"י הבנה שהבת היא גוש בשר ביד אביה (לפחות האב הספציפי הזה), שמבקש להרוויח כמה שיותר בעבור מכירתה, ולשם כך "מטפל" בגופה באופן שאינו רק בלתי צנוע (שלא לומר בעייתי מבחינה מוסרית-מינית) אלא גם עלול להיות מסוכן.

תוקן על ידי אמשלום ב- 22/03/2007 7:30:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 16:19 לינק ישיר 

זילבר,

אני לא טובה בתיאוריות. הקריטריון הוא מה עובד עלי (ואני מודעת לכך שפעולות שונות עובדות אחרת על א/נשים שונים).
אגב, יש גם נוסחים בתפילה שפרשנות מחודשת להם אינה עוזרת לשנות את מהותם, לענ"ד, ושהפתרון לבעיה שהם יוצרים, מבחינתי, היא שינוי המילים (וגם בקשר לזה, כדאי לעיין ביומא סט ע"ב...).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 16:22 לינק ישיר 

זילבר

ודאי שלגוף פרטי הזכות לקבוע לעצמו, אך חברה אינה גוף פרטי.
לרבנים כמנהיגי החברה - לא שמורה "זכות" ההדרה!
ההלכה היא חוק כלל חברתי ולכן אין כל דמיון לגוף פרטי.

מאידך גיסא, כבר אמרתי ש'הדרה' כשלעצמה או ליתר דיוק חוקים שונים לקבוצות שונות בחברה בהחלט יתכנו - ויש לבחון כל דבר לגופו. (- וכדרך שניתן להגביל כניסה של צעירים למועדון וכדו'.)

איני מבין כלל את נושא הפרשנות של ה'סמלי' בדברייך.
אם הדבר ראוי אזי לא צריך פרשנות ו'הברגות', ואם אינו ראוי אזי יש לשנותו ע"פ כללי הפרשנות הראויים.

(דומני שיש להבחין בין הלכות שונות ומקומן של הנשים בהן, ודומה שזה נושא לאשכול נפרד.)

אמשלום

לגבי הסיפור שהבאת:

"טפלה" - אינו מחייב דווקא ע"י עצמו, אלא הואיל והדבר נעשה ע"פ האינטרס שלו ולצורכו, לכן קרוי על שמו.
"מסוכן" - איני משוכנע בכך, ראי שם שם שכך היה המנהג "בנות ישראל....עניות טופלות...עשירות טופלות" - נראה שזה היה מנהג נפוץ.
"גוש בשר" - כך הדבר אולי נראה היום, אך כך היה המנהג אז, וזה היה דרך לקבל יותר כסף בחברה שכך הנורמות החברתיות של כל הקולקטיב. עלינו להבחין בשינוי הנסיבות החברתיות בקביעת שיפוטינו.
יתכן אפילו שהדבר גם נועד להשביח את מעלת הבת, וכדי להקל על שידוכה, שהרי ראינו שזה היה מנהג נפוץ.

לבסוף לא אוכל שלא לתהות:

ומה בין זה לבין 'חברה מודרנית' שיוצרת לחץ חברתי על אזרחיה ל'נתח' לשם יופי, ע"מ שיקפצו עליהם הצופים.
אמנם היום אולי אב לא 'יטפול' את ילדתו לשם כך, אך בהחלט הורים רבים "יטפלו" ו"יטפלו" למראיהם וישכנעו אותם שיותר טוב להם ל"טפול" עצמם ולו רק להשביח מקחם. שלא לדבר על צורות אחרות של טיפוח אליהן נלחצות 'בנות העשרה'...

מסתבר שלמרות הדרך הארוכה שעשינו מאז, הדרך שלפנינו ארוכה עוד הרבה יותר עד להגעה למציאת המקום הראוי של היופי הנשי בתוככי החברה.

דומני שסלידתך מדפוס חיים זה (ומבחינה זו ב"ה שהחברה התקדמה), גורם לך לשיפוט מחמיר של כל האירוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 16:40 לינק ישיר 

[כמתעסק,

אני מניחה שזה עלול להיות מסוכן, בגלל המשך הסיפור, שלא הבאתיו כאן, על אדם אחר שנהג כך ובתו מתה.
ברור לי, שהדבר נעשה כדי "להשביח" את הבת (משל היתה עגל או שדה המועמד למכירה). האם יש בזה כדי להקל? דומני שהסיפור "מבקש" שנבין כי הוא עשה זאת בעצמו, בגלל הקישור לכסף ש"קיבל בעדה".
אין לי ויכוח איתך לגבי המצב היום, וגם על דא קא בכינא (ומובן מאליו שסלידתי מדפוס חיים זה היא המובילה את צערי הרב בשיפוט הסיפור...).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 18:40 לינק ישיר 

אמשלום

איני מצוי בדרכי ההתקשטות בתחום זה - אבל דומני שכדאי לבחון האם לא היתה זו דרך ה'טיפול' המקובלת בחברה הקדומה - איני מכיר מקורות מחקריים בעניין, אך ללא הכרת המציאות הרווחת, קשה לקבוע עמדה.

מבואר שם למעלה מהסיפור "...שאע"פ שמצירה היא עכשיו שמחה היא לאחר זמן", ועוד שם כאמור: "עניות טופלות אותן בסיד".

ניתן גם לפרש שהסיפור שלאחר מכן הובא כראיה להתחשבות של רב ביבי, שהרי אותו כותי טפל בפעם אחת את בתו והרגה, אבל רב ביבי נזהר.
(ונראה שאת מפרשת זו כביקורת, והדבר אפשרי)

אכן, לאחר הסיפור מובאים דברי רב נחמן:
"רב ביבי דשתי שיכרא בעיין בנתיה טפלא אנן דלא שתינן שיכרא לא בעיין בנתין טפלא".

(ודומני שהוא המקור לכך שלא נותנים יין הבדלה לנשים!).

אמנם פשט הדברים לא זכיתי להבין:
א. אפשר שהיתה תפישה רווחת ששתיה מעין זו מצמיחה שיעור (ראי רש"י שם), אך הדבר צ"ע והרי ממקומות אחרים יודעים אנו שנשים שתו יין ושכר.
ב. אפשר שלפנינו משל ל'עשירות' - כלומר, מי שרוצה להעשיר נצרך ל'הטפיל' את בתו, אך מי שאינו נזקק שיעלה על שלחנו בכל עת שיכר, לא נצרך לכך. וא"כ אף שהמנהג רווח, דומה שאין דעת רב נחמן היתה נוחה ממעשה דרב ביבי שהטפיל לכל גופה של הבת, ונראה שיש להבחין בין הטפלה מועטת שנהגו להטפלה יתרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 19:36 לינק ישיר 

אני עוקב בעניין אחר האשכול, ועל כל מלמדי הזכות על התהגותם של חז"ל כלפי הנשים, הטענות הנכונות לכאורה הן, זו היתה הנורמה וצורת החיים בתקופה. וכך התבקשה הפסיקה. האמנם?
לפי הכתוב בתורה, אי כורח ללמוד כך, והרי התורה וחז"ל היו המתקנים הגדולים של תקופתם.
ביטול ע"ז אי ניצולו של העבד. ששת ימי עבודה ותיקונים חברתיים משמעותים אחרים. האם זה לא היה באותה תקופה קדומה? שכל האנושות נהגה אחרת? רק במעמדה של הילדה הקטנה או האשה, היו צריכים להמשיך בנחשלות הצועקת לשמיים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 19:38 לינק ישיר 

אני עוקב בעניין אחר האשכול, ועל כל מלמדי הזכות על התהגותם של חז"ל כלפי הנשים, הטענות הנכונות לכאורה הן,
 זו היתה הנורמה וצורת החיים בתקופה. וכך התבקשה הפסיקה. האמנם?
לפי הכתוב בתורה, אין כורח ללמוד כך, והרי התורה וחז"ל היו המתקנים הגדולים של תקופתם.
ביטול ע"ז אי ניצולו של העבד. ששת ימי עבודה ותיקונים חברתיים משמעותים אחרים.האם זה לא היה באותה תקופה קדומה? שכל האנושות נהגה אחרת? רק במעמדה של הילדה הקטנה או האשה, היו צריכים להמשיך בנחשלות הצועקת לשמיים?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 21:39 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
אני עוקב בעניין אחר האשכול, ועל כל מלמדי הזכות על התהגותם של חז"ל כלפי הנשים, הטענות הנכונות לכאורה הן,
 זו היתה הנורמה וצורת החיים בתקופה. וכך התבקשה הפסיקה. האמנם?
לפי הכתוב בתורה, אין כורח ללמוד כך, והרי התורה וחז"ל היו המתקנים הגדולים של תקופתם.
ביטול ע"ז אי ניצולו של העבד. ששת ימי עבודה ותיקונים חברתיים משמעותים אחרים.האם זה לא היה באותה תקופה קדומה? שכל האנושות נהגה אחרת? רק במעמדה של הילדה הקטנה או האשה, היו צריכים להמשיך בנחשלות הצועקת לשמיים?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2007 22:40 לינק ישיר 

ירוחם

לגבי התיקונים:

ע"ז - הרי בית ראשון היה שטוף ע"ז, וכמה התריעו הנביאים ולא עלתה בידם. ללמדך שלאו דווקא הצהרות הם אלו שיוצרות את המהלך.
(הראי"ה כותב שלא הנבואה ביטלה ע"ז ,אלא המערכת ההלכתית של חז"ל)
עבדות - צא וראה עד לתקופת התנאים, שלא לדבר מאורעות הבית הראשון והשני.

כאשר עוסקים בתיקון, ניתן לצאת במנשרים גדולים ויצירת מהפכות, אבל בלאו דווקא הם המחוללים של התיקון המיוחל.
ואפשר שבדרך אחרת / הדרגתית התיקון היה מתחיל באופן מבוקר מהיר ומוצלח יותר.

חז"ל פעלו רבות לתיקון מעמד האשה ביחס לחברה - ויש לראות את התמונה הכללית ולא להתמקד רק בהלכה זו או אחרת.
כדי לבחון זאת יש לערוך מבנה השוואתי שיטתי לתרבויות בנות התקופה.

כדאי לזכור שהמהפכה הצרפתית היתה מהפכה, אך שפיכות הדמים שלה היתה עצומה, ומלבד החירויות שחוללה באפקט מתגלגל גם נולדו עוולות.

לא כל מהלך הוא רבולוציוני, מהפכות עמוקות הן אבולוציוניות, וגם להן יש מחיר שהוא האיטיות שבהן.

אין זו חכמה לעמוד לאחר דורות רבים של תהליכים חברתיים עולמיים, ולומר - מדוע כבר לא עשו זאת אז.

מאידך:

לעמוד היום לאחר שהתחוללו תהליכים חברתיים חיוביים עצומים של שינוי, ולנסות לשמר מצב קדום ולעצום עיניים - זו העוולה הגדולה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2007 05:44 לינק ישיר 

מתעסק,
א. אכן ההלכה היא חוק כלל חברתי אך גם חוק מדינה אם אינו מלווה בסנקציה אינו מגביל חירות. אין סנקציה מוכרת לי (בזה"ז בכל אופן) נגד אישה המניחה תפילין למשל
ב. "אם הדבר ראוי אזי לא צריך פרשנות ו'הברגות' "  :אני אינסטלטור מקצועי הרואה את ה"הברגה" ככלל גדול בתורה, ולא רק בה, בע"ה אפתח את הנושא.
ג. אני מסכים לחלוטין לדברך בעניין אבולוציה ורבולוציה, אך אתה רואה אות ההבדל בקצב השינוי בלבד, ואני הבדל באופן השינוי: מחיקת ה"באגים" מהדיסקט או פרשנות מחדש (ברמה הסמלית גרידא או גם בחיים- תקנת רגמ"א היא "פירוש מחדש" של קשר הנישואין עפ"י ההלכה ולא הכרזה שההלכה הקודמת "טעתה")

אמ"ש,
יש לי פירוש לסיפור רב ביבי, תראי איך נשמע לך:
 "רב ביבי הווה ליה ברתא, טפלה איבר איבר,שקל בה ד' מאה זוזי".רש"י : "שנתייפת ונטל מבעלה כך". כאן אכן רב ביבי נראה כסוחר המשביח את סחורתו.  גם בשלב זה אין סיבה להניח שרב ביבי טפלה במו ידיו, ולא ע"י משרתת או שפשוט הציע לה לטפול עצמה. סוף הסוגיא: "אמר רב נחמן רב ביבי דשתי שכרא בעייה בנתיה טפלא, אנן דלא שתינן שיכרא לא בעיין בנתיה טפלא". רש"י: "דשכר מגדל השיער". כיוון שלא שערו של רב ביבי גדל אלא של בתו, נראה ש "רב ביבי שתי שכרא" הוא לשון נקייה של ר"נ לכך שרב ביבי נתן לבתו לשתות, מה שאינו צנוע לדעתו.יין נותן כוח לבטא את פנימיות האדם: "נכנס יין יצא סוד" , לכן לא מתאים לאישה שאינה צריכה להוציא את פנימיותה החוצה לשתות. אולי ר"נ למד מנסיונו אחרי שילתא שברה לו במסכת ברכות ארבע מאות חביות.  רב ביבי כן נתן לבתו יין לכן גדל לה שיער גוף- שהוא חיות היוצאת וצומחת מן האדם החוצה, בכך היא נעשית לא נשית עפ"י האידיאל הפסיבי המקובל. לכן כדי לשדכה יש צורך ל"טפול" - "טיפול" שמלמד אותה להיעשות "טפלה" ולא עיקר. אך לאור החינוך שקיבלה בבית הטפילה מתגלה כתכסיס חיצוני לטובתה היא, שהוא "טפל" למהותה ונשאר על פני השטח הגופניים. יש לשים לב שרב ביבי טפלה "איבר, איבר" טפילה שאינה מסוכנת אלא משאירה לה מרחב נשימה (דרך נקבוביות העור שלא נטפלו).לקיחת ארבע מאות זוז אינה לפי זה מכירה של הבת, אלא דרך לוודא שהחתן אכן אוהב אותה ומוכן להשקיע (יש מחקר כלכלי ענף על דרישות שאינן באות לשם עצמן אלא כדי לקבל "סיגנל" מהצד השני). הגוי חיקה חיצונית את רב ביבי אך הוא לא טפל איבר איבר אלא "בחד זמנא", זה מעיד על גישתו האטומה וה"אוטמת"(במשל ובנמשל). הוא רואה את בתו כגוף לסחורה ומה שנשאר ממנה הוא גופה... מסתבר שמתה כיון שהפנימה את המבט הגברי הממית של אביה לעומת בתו החיה של רב ביבי המעידה על טוהר כוונתו. אמר: "קטלא ביבי לברתי", ונראה שמדובר גם בקטילה רוחנית: מידת הדין מתעוררת ע"י ההשוואה ביין שני מעשים דומים בחיצוניותם ושונים בפנימיותם (מעין "רבי מחייב עשירים, הלל מחייב עניים").

תוקן על ידי nmzilber ב- 23/03/2007 5:44:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2007 07:26 לינק ישיר 

זילבר,

תודה על הפרשנות. אני חושבת שהיא מעניינת ומאפשרת לי חשיבה חדשה על הסיפור (אם כי איני משוכנעת עדיין...).

אני אוהבת את הרעיון שה"טפל"הוא טיפול בטפל (החיצוני), ומטרתו לגרום לבת להיעשות טפלה ובלתי נוכחת במלוא גופה-אישיותה. דוקא בשל כך, איני רואה כיצד ניתן להבין מכאן משהו לטובת רב ביבי.

אגב, כדאי לשים לב, שרב נחמן הוא זה שביקש לתת לילתא יין, אך אורחו מחה כנגדו (בדרך שהוא חשב כי היא מעודנת ומרומזת, אני מניחה, ואולי אפילו בלתי "קריאה" לאישה). תגובתה האלימה של ילתא (סוג של סובלימציה - שבירת חביות היין במקום שבירת אפו של האורח) באה לאחר שלא שתתה מן היין. דוקא היא זו שמדברת על הרוע והגועל שיוצא מן האדם (והיא מתכוונת לאורח ולא לעצמה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2007 09:52 לינק ישיר 

אמ"ש

תודה על העידוד, אמשיך עוד צעד בכיוון שהתחלתי:
משמעות השתייה והטפילה: רב ביבי, שלא כרב נחמן מגדל בת עצמאית , מוחצנת, או בקיצור :"שתיינית". הטפילה  (אצל רב ביבי)  אינה לשם השידוך אלא לשם היין. כידוע לגבי אלכוהול וסמים הם גורמים אושר, אך התחושה הופכת למובנת מעליה והרגישות מתקהה. הביטוי הפיזי הוא בגידול השער ועיבוי הבשר (רש"י, קודם לא התייחסתי לעיבוי הבשר), אלה יוצרים חציצה המקהה את רגישות העור לסביבה. לכן יש צורך בטפילה המעדנת את העור והצער שבה  יוצר הפסקה שעושה את האושר שביין ללא מובן מאליו. טפילה- לא מלשון טפל ולא עיקר אלא מלשון תפל- רחוק מ"טעם החיים" שביין (בדקתי אצל אבן שושן, חז"ל כותבים תפל בט').לפי זה רש"י האומר שהטפילה ליפותה הוא מדבר בפשט שלפני דברי רב נחמן. משמעות המוהר: יש להבדיל בין חברה שמרנית לארכי-שמרנית. בשתיהן:"יותר משהאיש רוצה לישאהאישה רוצה להינשא" כי מעמדה תלוי בנישואין. לכן בחברה שמרנית יש נדוניה- האישה  בעזרת אביה משלמת לבעל שישא אותה. אבל בחברה ארכי-שמרנית רצון אישה להינשא אינו רלוונטי, היא של האב שאין לו שום אינטרס בנישואין אם לא יקבל משהו. לבעל בכל זאת יש אינטרס להינשא, אם כי פחות מהאשה, לכן הוא משלם לאב מוהר. בכל מסכת כתובות מדובר על נדוניה ולא על מוהר כך שרב ביבי הוא מאוד חריג.הפירוש הפשוט כמובן לגנותו, אך אני טוען ההפך: בעזרת היין (והטפילה)  הוא גידל בת עצמאית שאינה רוצה להינשא יותר משהאיש רוצה לישא, לכן אפשר לדרוש מהחתן דרישה כספית להוכחת רצינותו (וא"א לתת לבת במציאות משפטית ש"מה שקנתה אשה קנה בעלה", גם מנכסי מלוג הבעל נהנה) .כמובן, מעשי רב נחמן הם דו-משמעיים להחריד ומשמעותם התבארת רק בהשוואה לסיפור הכותי וביתו. עדיין נראה שלרב ביבי אחריות מסוימת לאי-הבנתו של הכותי ותוצאתה הנוראה.
לגבי ילתה היא באמת לא שתתה באותה הזדמנות אך מסתבר שהיתה רגילה לשתות וזה נחשב לה מובן מאליו, לכן כעסה.

נ.ב.
משרד בהריאות מזהיר כי האלכוהוליזם פוגע בבריאות.

תוקן על ידי nmzilber ב- 23/03/2007 10:46:15

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "האב אינו חייב במזונות בתו"- הייתכן?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.