בית פורומים עצור כאן חושבים

אין אדם מנחיל שקר לבנו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/3/2007 16:44 לינק ישיר 
אין אדם מנחיל שקר לבנו

בפורים האחרון לקחתי את בני הקט לבית הכנסת לתפילת שחרית וקריאת המגילה. זו הפעם הראשונה בה הוא מצטרף אלי לתפילת יום חול והפעם הראשונה בה הוא רואה אותי מעוטף בטלית ומעוטר בתפילין גם יחד. הוא תלה בי את עיניו הגדולות מלמטה למעלה ולא הסיט את מבטו לרגע מהתפילין שלראשי. המבט המעריץ והטהור שלו הרטיט את לבבי, החזיר אותי לימים בהם הייתי יושב לצד אבא כשהוא רכון על ספריו ואני לצידו על הרצפה משחק בלגו. מודע לגודל המעמד, בעצם מבלי להגיד מילה מתרחשת כאן העברת המסורת היהודית במיטבה. חלק גדול מהחינוך שהילדים מקבלים ורוב הערכים שהם סופגים מתבצעים בדרך עקיפה ולא על ידי דרשות והרצאות. דברים מן הסוג שהזכרתי כאן, כשאבא היה מגיש לי את תפיליו שאנשקם בטרם יחזירם לנרתיק. כשאבא היה רכון על ספריו והחדיר בי את האהבה לידע ולמילה הכתובה. על אף שבסופו של דבר הוא אוהב את האגרות משה ואני את ישעיהו ליבוביץ ואברהם יהושע השל. הוא את המשנה תורה ואני את המורה נבוכים, אך השרשרת הזו חזקה מאיתנו. וגם אני מצאתי את עצמי לאחר קריאת המגילה מגיש את תפילי לשפתותיו הרכות של בני הקט לנשיקה שהרטיבה את עיני וגרמה לי לנפץ עוד מיתוס ששמו 'אין אדם מנחיל שקר לבנו'.
עוד מימי בישיבה, בראשית הספקות שאכלו את ליבי ומוחי יומם ולילה, התחזקתי תמיד בטענתו של ה'משגיח' בישיבה שציטט לי את הרמב"ם (כמדומני ושמא הכוזרי) האומר שאין אדם מנחיל שקר לבנו, מה שמכריח את אמיתותה של היהדות.
מובן מאיליו שמשפט זה מתייחס לאמונתו של המנחיל ולא למהותו ואמיתותו הפנימית של האובייקט המונחל מצד עצמו. אמיתות הערך שאב מצווה ומחנך את בנו לפיו אינה רלוונטית, כל עוד שהמנחיל באמת מאמין בכך הרי שמבחינתו זו אמת צרופה. עד היום חשבתי שגם אם הערכים המועברים לא תמיד נכונים הרי שהעקרון לפחות נכון כי מי שחינך את הבאים אחריו לפחות האמין בדרך שלו. יהא זה יהודי, מוסלמי, בודהיסטי או קתולי.
אך לפתע מצאתי את עצמי מנחיל שקרים לילדי בזה אחר זה. גם דברים שאינני מאמין בהם או שאינני בטוח בצדקתם או בנחיצותם כחלק אינטגרלי מהיהדות, מונחלים לו מכח האינרציה. בתוך עמי אנוכי יושב ולפני החג נכנסים לרבי לברך ולהתברך. גם כשאני מודע לכך שהכל הצגה ומס חברתי שחייב להיות משולם 3 פעמים בשנה, הרי שמהבית ועד לכניסתינו אל קודש הקודשים אני מוצא את עצמי מפמפם לו על יכולותיו הנשגבות של הרבי. מהנהן לו בראשי במרץ כשהוא מספר לי את השטויות שהלעיטו אותו בחיידר. הסיבה מדוע אני עושה זאת אינה משנה כרגע כי יש לכך אלף סיבות ואולי נרחיב בעתיד. מה שמשנה זו העובדה שהנה, אני מנחיל שקרים לבני... והרבה.

נחזור רגע ללוגיקה של המשפט שבכותרת. גם אם לא היתה מציאות בה הורים מנחילים לילדיהם דבר שאינם מאמינים בו הרי שזה לא מוכיח כלום לגבי אמיתות הדבר. גם הנוצרים מאמינים שתורתם אמת וכך גם שאר הדתות. מוכרת לי עד אימה תיאוריית מירוץ הלפיד הנמכרת בסמינרים של ארגון ערכים כלחמניה חמה. ראה גם ספרו של מרדכי נויגרשל 'מסע אל הר סיני' בו הוא מאריך בפלפולים שטובים לאנשים החושבים שהם חושבים אך מי שילך עם הרעיון של 'אתם ראיתם' עד הסוף יבין שזה לא מוכיח כלום. אין ברצוני לפתוח תיאוריה זו כרגע ולדון בה אלא כנוגע ואינו נוגע למי עסק בנושא.

ובכן, אלו הן שאלותי המוצעות לדיון בפניכם חכמי עצכ"ח:

1) האם עיקרון 'אין אדם מנחיל' הוא עוד מיתוס או שיש בו הגיון לוגי כל שהוא.
2) האם אתם מוצאים עצמכם מנחילים שקרים לבניכם. ואם לאו, כיצד הנכם מתמודדים עם המסגרת החינוכית - לימודית - חברתית שנוגדת הרבה פעמים את עולמכם הפנימי שבאופן טבעי תרצו שיהיה מנת חלקו של ילדכם.

הקטע דלעיל נכתב במסגרת הבלוג אותו ניתן לקרוא בקישור הבא
http://blog.tapuz.co.il/pardes5/

אשמח אם תבקרו בו וגם תגיבו כדי לחוות דעתכם ולחזק ידי עושי מצוה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 16:51 לינק ישיר 

כמו כן אשמח אם אי מי מן החכמים דפה יתן בידי את המקור המדוייק ליסוד זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 16:56 לינק ישיר 

שלום

בדיוק סיימתי לקרוא את הבלוג שלך ותודה על ההנאה בין מצד התוכן ובין מצד הסגנון. שוקולד בטעם דבש וחלב!

לגבי 'אין אדם מנחיל שקר לבנו' הרי אם מי שטבע את האימרה הוא ממנחילי השקר מה הבעיה שלו באבי אבות השקרים הזה?

אבל אל תשכח, מדובר בשקרים קדושים ואני מתכוין ברצינות. בטח תמצא בקלות אשכולות על הנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 17:06 לינק ישיר 

מנהג אבותנו בידנו- מה אבותנו שקרו לנו,- נמשיך במנהג אבותנו- וכך ילדנו וילדי ילדיהם. עבגצ"א

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 17:12 לינק ישיר 

וכבר הערתי על נתקים שלכאורה חלו במסורת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 17:22 לינק ישיר 

פרדס
אין יסוד כזה- למרות שזה יסוד נכון ויפה-

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 17:27 לינק ישיר 

ירוחם ,

כמדומני מופיע בהקדמת ספר החינוך .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 17:40 לינק ישיר 

ובוספו של דבר, האם לפנינו מסורת חיה, או שכולנו לומדים את אותם ספרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 17:55 לינק ישיר 

ספרן
טוב שהוספת כמדומני, אין שם דבר  כזה. ולא כגוונא

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 17:55 לינק ישיר 

בע"ב ,

המסורת החיה קובעת את סמכות הספרים . הרעיון מופיע בקטע מעניין בתשובות הגאונים , שעם ישראל החי מעיד על המשנה והתלמוד . והמקורות , מצידם , מעצבים את המסורת החיה . כך שיש כאן היזון הדדי . ומני ומני תסתיים שמעתתא .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 18:05 לינק ישיר 

נראה לי שהמקור הוא בספר העיקרים לרבי יוסף אלבו - מאמר רביעי פמ"ד -

וזה כי הקבלה הנמשכת מן האב לבן, אי אפשר שתכזב בשום פנים, כי לא יבחר שום אדם להנחיל את בנו שקר. והאב הראשון שקבל מן הנביא, אם לא שידע שהיה הנביא איש אמת, לא היה מנחיל דבריו לבנו ובן בנו לבנו וכן עד היום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 18:06 לינק ישיר 

"כי כשנעתיק גם כן הדבר לבנינו ידעו שהיה אמת בלא ספק כאילו ראוהו כל הדורות כי לא נעיד שקר לבנינו ולא ננחיל אותם דברי הבל ואין בו מועיל והם לא יסתפקו כלל בעדותינו שנעיד להם" - רמב"ן דברים ד' ט'

תוקן על ידי ספרן ב- 15/03/2007 18:12:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 18:11 לינק ישיר 

תודה
דברי היו על הנוסח של האשכול. ועל ספר החינוך.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 18:23 לינק ישיר 

מקור מאוחר יותר ספר הברית חלק א' מאמר כ' ד"א פרק ג'.

"מודעת זאת בכל הארץ שאין האב מנחיל לבנו דבר שקר ודעה כוזבת אפילו מכל סיבה בעולם, כי כך הוטבע לב אבות על בנים אם לא שגם הוא בטעות באותה הדעה, ואם כן השכל נותן שאם ירצה להניח הפכו שיהיה לכל הפחות מחמת איזה סיבה, אבל בלי סיבה הוא מן הנמנע בטבע, ואם כן נחפשה ונחקרה אחר כל הסבות האפשרות על זה בחיפוש אחר חיפוש, ובאם שלא יהיה מקום לשום סיבה כי איננו ופשפשנו ולא מצאנו אז ישאר החשד הזה בלי סיבה ואז לבטח תדע שהוא נמנע בטבע:"
-------
הועתק מDBS

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 19:02 לינק ישיר 

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=440828&whichpage=#R_4

מה דרוש לשיאמר אדם: 'נעשה ונשמע'?
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=142497

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2007 19:16 לינק ישיר 

"אשר שמענו ונדעם ואבותינו ספרו לנו. לא נכחד מבניהם לדור אחרון מספרים תהלות ה' ועזוזו ונפלאותיו אשר עשה. ויקם עדות ביעקב ותורה שם בישראל אשר צוה את אבותינו להודיעם לבניהם. למען ידעו דור אחרון בנים יולדו יקומו יספרו לבניהם" (תהילים עח).

ובאבן עזרא שם: אשר שמענו . זה מפי אנשים רבים וצדיקים שחייב אדם לקבל מה שהעתיקו , היתה הקבלה כמו דעה , וזהו ונדעם . וטעם המספרים , כי המספרים אוהבינו היו והם אבותינו , שאין להם חפץ להכשילנו .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אין אדם מנחיל שקר לבנו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext