יעקב שוואקי בראיון מיוחד בגליון ניסן (68) - חסידיניוז
בס"ד | חדשות המוסיקה החסידית | גליון 68 ראש חודש ניסן תשס"ז | www.chasidinews.com | [email protected]
חודש טוב!
--> שנים מאז פרץ עם הלהיט "רחם" הוא הצליח לרגש אתכם עד דמעות, בניגון שמתנגן עד היום כמעט בכל פינה בעולם - הוא אברך כולל אמיתי, שלומד במשך כל שעות היום תורה במשרה מלאה - הוא גדל בירושלים בשכונת בית וגן וגדל בעיקר על מוסיקה חסידית - יעקב שוואקי הוא זמר שנחשב היום כ"יורש" ובשורה הראשונה במוסיקה היהודית - יש לו קול אדיר והוא שר 'לשם שמים' - ראיון מיוחד עם מיכל קורן.
--> עוד בגליון- דיסקים חדשים ומשובחים במיוחד עם קצת חדשות ווקאליות, מופע מיוחד של מרדכי בן דוד, יעקב שוואקי וליפא שיתקיים בעז"ה בשבוע הבא, דיסקים לצפיה חודשיים וגם משעשעים, מגזינים חודשיים, אתר מומלץ ועוד. קריאה מהנה. המהדורות של "חסידיניוז" בשפה האנגלית במיוחד עבור קוראינו שמעבר לים ממשיכות להופיע, אם גם אתם מעוניינים להצטרף למנויים באנגלית, חינם כמובן, תלחצו על הלינק שבראש הגליון. תוכלו לצפות בגליון האחרון ע"י לחיצה כאן. הפורום שלנו פתוח לכתיבה שלכם. הכניסה דרך האתר או פשוט ללחוץ כאן. אתם מוזמנים להכנס ולכתוב.
ברכות, איחולים, חידושים, רעיונות, הגיגים, הערות, תגובות, וכל מה שעולה לכם בראש לשלוח ל: [email protected] . בקשות למנויים (חינם כמובן) לשלוח ל: [email protected].
מערכת "חדשות המוזיקה החסידית"
מקבץ חדשות
◄ "ניסים" – זהו שמו של אלבומו החדש של שלומי גרטנר. גרטנר, בן 27, חסיד ויזניץ', לא לחינם קרא לאלבום הבכורה שלו, "ניסים". לפני שבע שנים, החליט לעזוב את ארץ מגוריו, אנגליה, כדי לקבל ע"ע תפקיד של חזן בקהילה תוססת בארה"ב. כמה ימים לפני המעבר, כאשר המשפחה כבר הייתה "על מזוודות", התבשרה רעייתו ע"י הרופאים, כי ככל הנראה התינוקת אותה עמדה ללדת, לא תחיה רח"ל. גרטנר נועץ ברבותיו שהורו לו להישאר באנגליה, וללוות את תהליך הלידה הקשה. הילדה מלכהל'ה, אומנם נולדה עם בעיה רפואית, אולם בחסדי השם היא חיה ומגיבה היטב לסביבה. מאז נולדה, שר לה כל לילה את "מלכהל'ה, שיר ערש שהוא הדבר היחיד המתקשר איתה. המלחין יוסי גרין כתב עבורו שיר חדש, "קודש היא לכם שבת המלכה", שמשלב שיר לשבת ואת שמה של בתו מלכה. המפיק יוסי טיברג, ריכז את כל העבודה על האלבום, שהוקלט באולפנים שונים בשלוש יבשות. הלחנים של יוסי גרין, פינקי וובר, יוסי גורביץ' ומנחם קראוס. למעבדים המוכרים כמו משה לאופר, אלי לאופר, לייב יעקב ריגלר והערשי גינצברג, מצטרף אומן הגיטרה הישראלי, אבי סינגולדה שעיבד את השיר "מהרה". העיבוד המוסיקאלי נע ממוסיקה אלקטרונית ועד למוזיקה יהודית אוטנטית. ליפא שמעלצר כתב את "שמייכל", שיר באידיש שמדבר על חיוך ושממליץ לחייך תמיד. הפצה: גרינטק. לחץ לשמיעת מיקס מהאלבום
◄ מיאמי 30 - האלבום והאירוע. תחת הכותרת הזאת יוצאות לדרך חגיגות ה-30 שנה לפרחי מיאמי בראשות המנצח האגדי, ירחמיאל ביגון. במסגרת החגיגות יצא לאור אלבום חדש למקהלה הבלתי נלאית - "מיאמי משיח", האלבום כולל מספר שירים חדשים לצד שירים ישנים שבוצעו בחמישה הופעות שונות. האלבום הוקלט בחמישה אולפנים שונים ועובד בחלקו על ידי ביגון עצמו. בנוסף לפרחי מיאמי מופיעים באלבום אוהד מושקוביץ, דוד גבאי ומיכאל שניצלער. לדיסק מצורף אלבום מהודר הכולל תמונות המקהלה מההופעות שונות. בחול המועד פסח תתקיים הופעה גדולה בברוקלין קולג' בניו יורק, בה יופיעו מלבד המקהלה גם בוגר פרחי מיאמי - ישראל וויליגר וכן להקת "אחינו". צפויות הפתעות כדוגמת בוגרים נוספים ששמם לא נחשף עד עתה וכן מצגת וידאו מכל שנות פעילות המקהלה. במסגרת ההופעה יזכה אחד המשתתפים בכרטיס טיסה לארץ ישראל. כחלק ממסע היחצנות להופעה ולאלבום התארחו מספר ילדים מהמקהלה בתכנית הרדיו הפופולרית של נחום סיגל בארה"ב, ומקורות בלעדיים ל"חסידיניוז" מוסרים כי בקרוב אנו צפויים לשמוע חלק מילדי המקהלה גם באחת מתוכניות המוזיקה החסידית בארצנו, כחלק מההכנות הצפויות לקראת סבב הופעות של פרחי מיאמי בארץ ישראל בקיץ הקרוב. הפצה: גרינטק.
◄ "שים שלום" - האלבום החדש של תזמורת חמישה קולות המארחת את עדי רן ושרוליק הרשטיק הגיע בשעה טובה ומוצלחת לחנויות. "שים שלום" הוא למעשה אלבום הבכורה של התזמורת החסידית "חמישה קולות", שחבריה ליוו בנגינה את שני הזמרים. האלבום כולל כמעט שעה שלמה של מוזיקה, ובו חמישה שירים מהמקורות בלחנים חדשים, ועוד שתי מחרוזות חסידיות. בניגוד לסגנון הרוק'נרולי של רן, הדיסק הנוכחי נושא אופי חסידי למהדרין. שלושה מהשירים בו הולחנו על ידי עדי רן, שיר נוסף הלחין הרשטיק ואחר הלחין מפיק האלבום, שחר בלומנטל. עבור הרשטיק אלו הן הקלטות ראשונות מאז אלבומיו כילד הפלא של החזנות העולמית. כמו-כן לאלבום מצורף הסרט "חמשה קולות" שהוא בעצם 'מאחורי הקלעים' של האלבום שבו נראה את הקליפ של עדי רן, נכיר את תזמורת חמשה קולות, נצפה בקטעים מההקלטות באולפנים ונשמע את עדי ושרוליק מדברים על הרעיון שמאחרי הדיסק. חידוש נוסף באלבום הוא שכל השירים מצורפים לאלבום גם כ-MP3. הפצה: הינדיק הפקות. הינדיק הפקות מעניקים לכם מתנה את השיר 'עוד ישמע' לחץ להורדה
◄ "בני היכלא"- אלבום חדש וייחודי, ראשון בסדרה, המכיל בקרבו לקט ניגוני קודש – ניגוני כמיהה והתעוררות מהיכל שרפי קודש מלאכי עליון - אור שבעת הימים, מרן הבעש"ט הק' ו'בני היכלא' קדישא, תלמידיו הק' זיע"א וממשיכי דרכו. אם כי אמנם 'יין ישן בקנקן חדש' הוא זה, בביצוע מקצועי וחדיש, אך מפיקי האלבום השתדלו לשים דגש רב למקוריות של הניגונים ללא שינויים והוספות. בין הניגונים באלבום: 'אדיר הוא' להרה"ק רבי ברוך ממעז'בוז' זיע"א, 'בני היכלא' להרה"ק רבי משה מסאווראן זיע"א, 'אמנם כן' להרה"ק רבי פנחס מקוריץ זיע"א, 'ניגון התעוררות' להרה"ק אור שבעת הימים מרן הבעש"ט זיע"א, 'י-ה אכסוף' להרה"ק רבי משה מקאברין זיע"א ואחרים. עיבודים: דוד מרגליות. עיבודים קוליים: דוד קאליש. סולן: יעקב אלחנן אקשטיין. הפצה: גרינטק.
◄ "נשמת" – כך נקרא אלבום הבכורה של יהודה גרין. כזכור, יהודה גרין, כותב ומלחין נמצא בתחום המוסיקה למעלה מעשור שנים, בגיל בר מצווה התוודע לר' שלמה קרליבך ז"ל ומאז נסחף בקסמו האישי והמוסיקלי שלו והופיע איתו במספר הופעות בארצות הברית. שנתיים אחרי פטירתו של ר' שלמה, בקומזיץ שנעשה בסוכתו של ר' שלמה ביצע את "וזוכר". הביצוע המרשים הדהים את הנוכחים ובפרט את נשמה קרליבך שביקשה ממנו להתמנות לחזן ובעל קורא בבית כנסת קרליבך המרכזי בניו יורק. העבודה על האלבום נמשכה למעלה משנתיים וכשלראשונה אבי סינגולדה משתתף בכל שלבי ההפקה והעיבודים. מרבית מילות השירים והלחנים הם של יהודה וחלקם של הרב משה שור "ניגון משה" שיצא כסינגל וביצוע מחודש ל'שירת העשבים' של נעמי שמר, כשבחלקו השני של האלבום הוא מבצע ממבחר להיטיו של ר' שלמה בביצועים סוחפים ומרגשים ועיבודים מיוחדים. הפצה: גל-פז.
◄ 'אין עוד מלבדו' - לאחר המתנה ארוכה, אלבומו השלישי והחדש של שיבי קלר - "אני נהר המטהר מכל הכתמים" נחת בשעה טובה ומוצלחת במדפי החנויות. באלבום עשרה שירים בסגנונו המיוחד של שיבי שהלחין כמובן את השירים כשמקורות השירים מגוון, החל מהתפילה ותהילים ('השיבה לי', אבן מאסו') דרך רבי שלום שבזי ('הר סיני'), רבי נחמן מברסלב ('נצחתי ואנצח') ועד לשירים ששיבי עצמו כתב ('בני אברהם', 'שנה של שפע'). עיבודים והפקה מוסיקלית: משה הלוי. כמו-כן לאלבום מצורפת מתנה- תפילה על שמירת הלשון מ'החפץ חיים'. הפצה: הינדיק הפקות. לחץ לשמיעת השיר "הר סיני" לחץ לשמיעת השיר "שנה של שפע"
◄ גלעד פוטולסקי ותזמורת שלהבת יוצאים באלבום חדש וכפול "זמירות לשבת". צמד הדיסקים "זמירות לשבת" הופקו באווירת הופעה חיה, מתוך צורך להנציח את זמירות השבת ושירי השבת שכולנו אוהבים לשיר, ובעיקר את האוירה שאנו חשים שוב ושוב כל שבת, כאשר יושבים סביב השולחן בבית או בישיבה, ומזמרים. האלבום כולל 30 שירים שהפכו לנכסי צאן ברזל של כלל הציבור ומשתתף כסולן אורח הילד נדב לוברבוים. "לא רצינו לחדש, רצינו לרגש. רצינו להגיש לכם את זמירות השבת באוירה רגועה נעימה וסוחפת. רצינו להעביר הלאה את השירים שכולנו גדלנו עליהם, ואם בזכותינו תשבו בשבת קצת יותר ותשירו זמירות- והיה זה שכרנו" – אומרים בתזמורת. את האלבום עיבד גלעד פוטולסקי והפיק שימיקס. המארז כולל בנוסף לשני הדיסקים גם סט מהודר של זמירונים לשבת. הפצה: גרינטק.
◄ אלי מנדלבאום הפקות מגיש את "מיקס 7" - אלבום נוסף בסדרת מכונת הלהיטים החסידית. כמו באלבומים הקודמים, גם באלבום הנוכחי תשעה-עשר רצועות של מיטב הלהיטים החסידים, בינהם: עתיד הקב"ה, ארבע מידות באדם, רווח, וואנט משיח, בזאת השעה, בוא יבוא, נעימת המנדלבאום ואחרים. את האלבום הפיק א. ברוק ועיבד אלי מנדלבאום כשההקלטות לאלבום בוצעו בפריז שבצרפת. הפצה: גל-פז. לחץ לרכישת האלבום
◄ "שבת טיש בבעלזא" - פרוייקט מוסיקלי חדש בשני חלקים מבית ניגוני חסידי בעלזא - עם הבעל מנגן הרב ירמיה דמן וכן הגאון רבי פנחס פרידמן, הרב יוסף צבי ברייער, הרב יחיאל שלמה קאליש והרב אליהו אייזנבאך. החלק הראשון נקרא "זמירות ליל שבת" ובו שלושה אלבומים שהם 35 שירים וניגונים ממיטב שירי וניגוני ליל שבת קודש בחצר הקודש בעלזא. החלק השני נקרא "זמירות שבת קודש" - ובו שלושה דיסקים המחולקים ל "זמירות יום שבת", "זמירות סעודה שלישית" ו"זמירות למוצאי שבת" גם כן ממיטב השירים והניגונים ליום שבת קודש בחצר הקודש בעלזא. לחץ לרכישת האלבום
◄ לאחר שהבטיח לנו באלבומו הקודם ש'יהיה טוב' – כעת יוצא רמי אביבי באלבום חדש – "אני תימני"- בו משתתפים גם מקהלת הילדים 'פרחי אביב'. באלבום תשעה שירים- רובם של בפיוטים שכתב ר' שלום שבזי בלחנים תימנים עממים, 'אמת אתה' שהלחין ג'קי טובי וכן שני שירים שהלחין רמי אביבי עצמו –'אני תימני' ו'מברוק עליך'. עוד באלבום: אני היום- אם ננעלו, שלום לבוא שבת, שער אשר נסגר ואחרים. עיבודים: יוסי ורסאנו ורמי אביבי. אלבום חובה לחובבי השירה התימנית. הפצה: נועם הפקות. לחץ לרכישת האלבום
◄ "ברכנו" – זהו שמו של אלבום חדש משירי הרב שמואל ברזיל ("להקת רגש") בהשתתפות מנדי ג'רופי, אפרים מנדלסון, ר' אביש בראדט וכמובן הרב שמואל ברזיל. בין עשרת שירי האלבום נמצא בין השאר את: שירה חדשה, צור ישראל, אליהו הנביא, כי לישועתך, ה' עוז ואחרים. הפצה: שמח מיוזיק.
◄ "SIX 13 - הדרן" - זהו השם של אלבומם השני והחדש של להקת SIX 13 - תרי"ג בעברית שצפוי לצאת לקראת ימי ספירת העומר הממשמשים ובאים. באלבום, כמיטב המסורת הלהקה מבחר שירים ווקאלים כמובן, כשארבעה מהם לחנים מקוריים של הלהקה ('על ניסים', 'דרור יקרא', 'לא ישא גוי' ו'שאלו'), שיר חדש 'אחינו' - שהולחן ע"י ייצי ספינר (פרחי מיאמי) שאף מבוצע על ידו, שיכלל באלבום הבכורה של ייצי שצפוי לצאת בקרוב. עוד באלבום: מחרוזת פרחי מיאמי, 'לב טהור' של איבי רוטנברג, 'ניגון קראקוב' של קרליבך ואחרים. "מהתגובות שקיבלנו עד עכשיו- בשלב המיקסים, אנחנו מגלים שאנחנו מעלים את הרף בתחום הוואקלי החסידי" - אומר מייק בוקסר, חבר הלהקה ל"חסידיניוז".
◄ "חברותא" - אלבום חדש של אוסף שירי דבקות בקומזיץ ביוחד עם איציק שכטר ועוד כמה ישיבישערס. באלבום תשעה שירי דבקות מיוחדים, כולל הלהיט 'אחינו'. עוד באלבום: השתדלו, אם אשכחך, ניגון הרבי, מלכות שמיים, לכו למי למים ואחרים. הפצה: הינדיק הפקות.
◄ ר' משה גולדמן עובד על שני אלבומים חדשים. הראשון - אלבום חדש של קעמפ שלווה שצפוי לצאת בעז"ה לקראת סוף הקיץ בעיבודו של משה לאופר והשני - אלבום נוסף בסדרת "חגים וזמנים" שצפוי לצאת לקראת חנוכה שנה הבאה בעיבודו של חיים יצחק גולדמן. הלחנים באלבומים הם כמובן של ר' משה גולדמן וכן משתתפים גם מקהלה חדשה בשם "הקאפעליה של גולדמנ'ס סטודיו"- "מקהלה איכותית עם הרבה רגש" - כך מוסר חיים יצחק גולדמן ל"חסידיניוז".
◄ "דרך חדשה" (אולי זה מה שהתכוון רבי נחמן) - סינגל שני לאהרון רזאל מתוך אלבום חדש שיופיע בקרוב ממש במילים ולחן של אהרון רזאל עצמו. "אולי זה מה שהתכוון רבינו נחמן שאמר 'שאני הולך בדרך חדשה שעדיין לא הלך בו אדם מעולם, ואף על פי שהוא דרך ישנה מאוד, אף על פי כן הוא חדש לגמרי'". הפקה: פרסומי ניסא.
◄ "משתה ושמחה" - אלבום פורים חדש עם מיטב ניגוני הפורים בעיבודים מיוחדים בביצוע ישראל ורדיגר, נכדו של החזן המפורסם ר' דוד ורדיגר ואחיין של... את האלבום עיבד וניצח משה יעקב פאסטן. כמו-כן באלבום שיר חדש על המילים "ועל הניסים... בימי מרדכי ואסתר" שהלחין בנימין יהודה סטרולי. את באלבום מפיצה בארה"ב חברת אדרת, ואילו לארץ הקודש - הוא כנראה לא יגיע השנה - כך מוסר ל"חסידיניוז" ישראל ורדיגר. לחץ לשמיעת מיקס מהאלבום
◄ אלעד שער – התגלית של המוסיקה המזרחית. אחרי "יש לבבות" ו"אתה לי האור" אשר זכו להצלחה רבה אלעד שער זוכה בתואר "תגלית השנה" לשנת 2006, יוצא בסינגל שלישי "רק עוד רגע" שיר הנושא את שם אלבום הבכורה שייצא בזמן הקרוב. האלבום משלב בתוכו סגנונות שונים ומגוונים ומשתתפים בו מיטב השמות במוסיקה המזרחית. מילים ולחן: שמואל יונה ("יתגדל ויתקדש", מלאכים"). עיבוד: ירון גוטפריד. הפקה: מאיר חג'בי.
◄ "חסידיצ'אנס 2" יוצא לדרך. כזכור לפני יותר משנה נועם חייט הפיק את חסידצ'אנס הראשון. אחד השירים כיכב במצעד החסידי בקול חי ובעוד תחנות שידור. מטרת הפרוייקט כזכור, היא לתת במה מכובדת למוכשרים אנונימיים : מלחינים ,זמרים, מעבדים וכותבי מילים וכן מי שהוציא סינגל ורוצה במה לפירסום ושיווק, כולם מוזמנים ליצור קשר עם נועם חייט, ואם הועדה המורכבת ממוזיקאים בשורה הראשונה, תאשר את היצירה, הוא יכנס לדיסק הבא, ויזכה לפרסום רב. נועם ביקש להתקשר אליו לפרוייקט רק לאחר פסח, שכידוע הוא סיים להפיק 2 דיסקים חדשים: האחד, דיסק שני לתזמורת ענבי הגפן, והשני, דיסק בכורה לרועי ידיד- סולנה של התזמורת, וכרגע עסוק בהפצה ובשיווקם. מספר הפאלפון של נועם הוא 2769385–052. בהצלחה...
◄ "אזכרה נגינתי" – אלבום בכורה למיכאל עובד. באלבום עשרה שירים מקוריים- כולם בלחנו של מיכאל עובד, רוב מילות השירים מהמקורות, למעט 'כשהלב מאיר' שמיכאל עובד עצמו כתב "כשהלב מאיר בפנים הכל פתאום לי מתחבר, שזה השער לאלוקים, כל פרח כל ציפור". כמו-כן השיר 'ה' מלך' מוקדש לר' שלמה קרליבך זצ"ל ואכן מזכיר מאוד את סגנונו. בין השירים באלבום: פתחו לי, כי בשמחה, הטוב, המבדיל ועוד. הפצה: רעות-שיר.
◄ חיים דוד אייכלר וחבורתו עובדים על אלבום שני לא.ק.א פלא, שהוא כזכור אלבום ווקאלי מיוחד לימי ספירת העומר הממשמשים ובאים. האלבום הזה הוא אלבום מתנה לכל הלהקות הכי פופולריות כמו לב טהור והחבר'ה ושלשלת והביצועים של השירים באקא-פלא אבל כמו שלא שמעתם! לא תאמינו לזה לעולם. כל שמונת חברי הקבוצה הם זמרים יוצאים מן הכלל, שניים מהם היו פעם סולנים בפרחי מיאמי ומשתמשים בנגן כלי-הקשה קולי שזכה בפרס גראמי, כדי ליצור סאונד שגורם לכם לצבוט את עצמכם כדי להאמין שאתם באמת ובתמים לא מאזינים למוסיקה!
◄ איתן כ"ץ עובד על אלבום חדש שצפוי לצאת בעז"ה לקראת ל"ג בעומר הקרוב. באלבום שיהיה 'אנפלאג' בעיקרו - יכלול ברובו שירים מצד הפחות מוכר של ר' שלמה קרליבך זצ"ל.
◄ יצחק רוזנטל מלהקת 'שלשלת' עובד על אלבום מיוחד לחבורת "שלשלת ג'וניור" - שיכלול 2 שירים חדשים, בנושא משותף ויצא בעז"ה באזור ל"ג בעומר הקרוב. ואילו "שלשלת 4" של חבורת הבוגרים צפוי לצאת לקראת חג החנוכה תשס"ח...
◄ ענקי הזמר המזרחי אמיל זריאן ויחיאל נהרי יוצאים בקרוב ב-3 אלבומי שמע-תקליטורים לצפיה וDVD מהופעה משותפת שעשו בהפצת נועם הפקות.
◄ לקראת חג הפורים האחרון רועי ידיד יחד עם המפיק נועם חייט נרתמו למופע מיוחד על מנת לשמח את ילדי קו לחיים לכבוד חודש אדר וחג הפורים. במופע נטל חלק גם הקלידן שרון לוי שהיה שותף אגב בחלק גדול מן העיבודים המוסיקאליים בדיסקים החדשים של רועי ידיד ותזמורת ענבי הגפן של נועם שרועי הוא סולנה. המופע התקיים בביה"ס "תורה אור-סטון" שבעיה"ק ירושלים ושם שר רועי משיריו ועוד שירים חסידיים משמחים לכבוד חודש אדר והכל על מנת לשמח ולתת מכל הלב. יש לציין שב"ה לרועי ונועם יש עבר גדול במופעים מיוחדים כגון זה ואחרים וכמובן שעוד נכונה דרך ארוכה. "מעבירה בנו צמרמורת רק מלראות איך זכינו בע"ה להעלות חיוך בפניהם של הילדים האלה. התרגשות כזאת גדולה לא ממלאה אותנו גם במופעים הכי גדולים מול אלפים. . ." אומרים רועי ונועם.
◄ בראש חודש אדר האחרון, במסגרת קונצרט שירי שלום בניו יורק בכיכובו של יעקב שוואקי. בוצעה יצירה מקורית שהולחנה מאת לייב יעקב ריגלר עבור סימפוניה מחנה יהודה הקהל אהב אותו מאוד; יוחי בריסקמן ניצח על התזמורת. מחנה יהודה היא יצירה אחת מתוך עבודה סמפונית מתקדמת המכונה סוויטת ירושלים. כמו-כן במסגרת המופע "וואלסים מארשים" בשבוע האחרון, בוצעו על ידי התזמורת הסמפונית הישראלית של יצירות מקוריות על ידי יוסי גרין- שני עיבודים סימפוניים חדשים מאת לייב יעקב. גד אלבז ביצע אותם ואלי יפה ניצח.
שנים מאז פרץ עם הלהיט "רחם" הוא הצליח לרגש אתכם עד דמעות, בניגון שמתנגן עד היום כמעט בכל פינה בעולם - הוא אברך כולל אמיתי, שלומד במשך כל שעות היום תורה במשרה מלאה - הוא גדל בירושלים בשכונת בית וגן וגדל בעיקר על מוסיקה חסידית - יעקב שוואקי הוא זמר שנחשב היום כ"יורש" ובשורה הראשונה במוסיקה היהודית - יש לו קול אדיר והוא שר לשם שמים
מאת: מיכל קורן
"ה' נתן לי מתנה ואני צריך לשמח ולקרב את עם ישראל". הוא הגיע למוסיקה במטרה לקרב לאבינו שבשמים - "הרבה אנשים אומרים לי שהדיסק והמוסיקה מקרב אותם לאבינו שבשמים, וזה הייחוד שלי שאחרי 120 שאנחנו הולכים, אנו אומרים להקב"ה עשינו מה שיכולנו לעשות בעולם הזה".
להשיג את יעקב שוואקי לראיון זה פרויקט, הימים ימי חודש אדר ממש לפני חג הפורים בחרנו לשמוח בראיון עם יעקב שוואקי, ענק הזמר החסידי לרגל צאת אלבומו הרביעי בו הוא מגיש לכם עוד דיסק איכותי במיוחד. כל שיר שם הוא שלאגר, אבל השיר שבאמת נתפס חזק ומתנגן ללא הפסקה, כמעט מכל רחוב זה ללא ספק הלהיט הבא בחתונות השיר "מה מה מה".
"יש לי בדיוק כמה דקות לראיון אתך"- הוא אומר לי, "פשוט יצאתי להפסקה קצרה מהשיעור" - אז קלטתי באמת ובתמים שיעקב שוואקי הוא אברך כולל במשרה מלאה שיושב ולומד תורה במשך כל שעות היום. שיחת נפש מעניינת בהחלט הבהירה לי אישית את האהבה האמיתית שלו לתורה בדור שלנו ואת השילוב המיוחד והמושקע שלו במוסיקה החסידית.
תסביר לי איך אתה מצליח בסדר העמוס שלך לשלב תורה במשך כל היום ומוסיקה יחד? אני שואלת את יעקב- "אני מנסה את זה יחד כי העיקר בעולם זה תורה ואני מאוד משתדל להישאר בתורה ולהשיג הרבה,וזה לא קל לשלב את שניהם יחד, אבל יש לי מארגן מפיק- חבר אמיתי יוחי בריקסמן שעובד איתי, הוא עושה את רוב העבודה ואני ב"ה יושב ולומד תורה". את העבודה על המוסיקה הוא עושה בימי בין הזמנים, אבל את עיקר העבודה במשך השנה הוא משאיר ללילה, במשך היום הוא לא מוותר על תורה כך שהמוסיקה מגיעה בהחלט על חשבון השינה שלו.
"לשם שמים"
"בלי עין הרע" אומר לנו יעקב, "זה דיסק שאני מאוד מחבב ושמח עם כל שיר שם בדיסק ,עבודה רבה הושקעה בו וכמובן ובעיקר הרבה סייעתא דשמיא, ואני שמח שהמוסיקה פורצת ומגיעה לכל העולם ולכל כלל ישראל. זה משהו שמאוד מרומם את הלב, כי המוסיקה יש בכוחה לפתוח את הלב לשמחה אבל בעיקר ליראת שמים וזאת המטרה, לקרב את אחינו לאבינו שבשמים".
השיר "טאטא" – שקיים באלבום בשתי גרסאות הן באנגלית והן באידיש, זה שיר עם רגש אמיתי שגורם לדמעות אתה פשוט מצליח לגעת בנימים הדקים של הנפש. "זה שיר של ראש הישיבה שלי שלמדתי ממנו ואיתו הרבה שנים ושאני מאוד אוהב ר' מנחם דווידויץ- ראש ישיבת חפץ חיים בניו יורק והוא אמר לי בעבר שאם אני פונה לכיוון של המוסיקה אז שאני אקח כמה מהלחנים שלו". ואכן את השיר המרגש הזה הוא הלחין בגיל 17 בכותל המערבי בתקופת מלחמת יום הכיפורים והוא עשה את זה בשביל ההורים ששולחים את הבנים לקרב ולא יודעים אם הם יזכו לראות אותם שוב, הוא דיבר אל הקב"ה בדמעות 'טאטע ,טאטע' זכור לנו זכות אבות. יעקב מבקש להודות בצורה מיוחדת לליפא שמלצער על כתיבת המילים לשיר.
את השיר "מה טובו אהלך יעקב" הלחין חבר טוב שלי- איצ'ה וולדנר - אומר לנו יעקב – "הוא התקשר אלי בוקר אחד לאחר התפילה ולא אומר כלום אני רק שומע אותו שר "מה מה מה" הוא שמע את זה במניין שלו בלייקוד והוא התקשר מיד , לאחר ששמעתי אמרתי "זה שיר שיכולים לשיר בחתונות - זה להיט"".
"ה' נתן לי מתנה ואני צריך לשמח ולקרב את עם ישראל"
יעקב - אני שואלת אותו - מה אתה חושב שמייחד אותך ? "אני אומר לך את מה שאני אומר כל הזמן: הרבה אנשים אומרים לי שהדיסק והמוסיקה מקרבים אותם לאבינו שבשמים, וזה משהו מאוד חשוב עבורי, זה הייחוד שלי שאחרי 120 שנה אנחנו יכולים לומר להקב"ה עשינו את מה שיכולנו לעשות בעולם הזה דהיינו לקרב את עם ישראל. זו עבורי זכות לדעת שאנשים אומרים לי אנחנו לא שומעים הרבה מוסיקה יהודית אבל כעת אנחנו שומעים אותך כי שמענו את השירים שלך ואת הרגש, זה עבורי הכל". "אני מרגיש שליחות וכל הרבנים שלי אומרים לי ה' נתן לך מתנה, תקרב את עם ישראל. עם המתנה הזאת,אני מרגיש שאני צריך לעשות מוסיקה נכונה לכלל ישראל ולהפיץ אותה."
הפריצה הגדולה "רחם"
יעקב שוואקי בן ה-30 גדל בשכונת בית וגן בירושלים, משפחתו עברה לניו ג'רסי בהיותו ילד צעיר לימים. החל את דרכו המוזיקלית במקהלת הילדים פרחי מיאמי, יחד עם אחיו הקטן- ישראל מאיר. בשל הריחוק הרב בין מקום מגוריהם למקום הו התקיימו החזרות, עזבו השניים את המקהלה. ולא. לא היה ליעקב שוואקי אף לא סולו אחד בפרחי מיאמי, למרות שהשמועות מספרות שהיה לו קול מדהים, עוד בהיותו ילד. יעקב שוואקי הוא אברך כולל בליקווד. הוא לומד בדרך כלל מהבוקר עד שש וחצי בערב, אב לשתי בנות ותינוק בן חמישה חודשים,ומתגורר בקהילת החלבים בדיל שבניו-גרסי. הוא פרץ לפני קרוב ל7 שנים עם הלהיט 'רחם' אני עוד זוכרת את השמעת הבכורה במוצ"ש אצל מנחם טוקר. זה היה להיט מהרגע הראשון ולא הפסיקו להשמיע אותו בעצם עד היום.
תחילת הדרך של יעקב הייתה עם דיסק ראשון, "לא ידעתי אם ללכת וחיפשתי שיר מיוחד" - מספר לנו יעקב – "עבדתי הרבה עם ר' פינקי וובר שכתב את הלחן המדהים הזה וב"ה הייתה סייעתא דשמיא". השיר הזה זה לא רק שיר, זאת תפילה ויש הרבה סיפורים כמה הוא הצליח לחזק ולקרב לאבינו שבשמיים. לא מעט אנשים שואלים אותי- תגיד יעקב- כמה פעמים אתה יכול לשיר את 'רחם'? ואני עונה להם: כמה פעמים אתם מתפללים מנחה וערבית?. אם אתם חושבים על המילים של 'רחם' מברכת המזון, שכל יום צריכים רחמנות יש כ"כ הרבה צרות לעם ישראל וילדים חולים והשיר הזה הוא פשוט תפילה, כל זמן שאני הולך לילד שחולה בבית חולים ושר לו את "רחם" הדמעות בעיניים עולות מאליהן, השיר הזה הוא מתנה שקיבלתי ואי אפשר להפסיק לשיר אותו.
חוויה מיוחדת
אני מבקשת משוואקי שיקדיש לנו קטע מיוחד, סיפור או חוויה שזכורה לו היטב. יש כ"כ הרבה סיפורים- הוא אומר- שקרו לי במיוחד עם השיר 'רחם'. "זה היה לפני כמה חודשים, שרתי את 'רחם' ואני רואה לפניי איש זקן מרחוק שנראה כמו שהוא מתפלל ושר ויש לו דמעות בעיניים,אני מאוד מתרגש שאיש זקן בוכה מהשיר שלי, סיימתי את השיר וירדתי מהבמה ואמרתי לו 'שלום עליכם' והוא ענה לי 'עליכם שלום' שאלתי אותו למה כל הדמעות הללו בעיניים? הוא אמר לי הרבה שירים לא נוגעים בלב שלי,אבל השיר הזה שלך הצליח לפתוח לי את הלב, השיר הזה אני שומע אותו ואני זוכר כל מה שקרה לאחים שלי במלחמת העולם השנייה. אני רואה כל הסיפורים, ואני בוכה על כל המיליונים שהלכו, ואני ראיתי בעצמי הרבה שנהרגו על קידוש ה',ואני יושב עכשיו בחתונה (זה היה חתונה של הבת או הבן שלו).ויש בי גם דמעות של שמחה שהיה לי זכות להינצל ולחיות הוא סיים, ממשיך יעקב לספר לנו אני נתתי לו חיבוק וגם בכיתי קצת אמרתי לו בעז"ה משיח יבוא בקרוב וכולם כל המיליונים שהלכו על קידוש ה' יקומו לתחייה ונזכה לראות אותם "ביום ההוא יהיה ה' אחד ושמו אחד."
ולסיום מבקש יעקב לומר תודה מיוחדת לידיד נפשו והמארגן הבלעדי יוחי בריקסמן.
הופעות
◄ מפגן ענק לקבלת פני משיח צדקנו עם ענקי הזמר החסידי מרדכי בן דוד, יעקב שוואקי וליפא שמלצער בלווי מקהלת הילדים "שירה חדשה" והפייטן העולמי יובל טייב בהופעה מלאה ומיוחדת, בעז"ה ביום שלישי, ח' ניסן תשס"ז בשעה 19:30 באצטדיון בלומפילד, תל אביב – יפו. הפקה: יוני כהנא. כרטיסים: 03-9607922.
◄ בפסח חזקים ושמחים בחברון עם מיטב אמני הזמר חסידי והמזרחי: חיים ישראל בשירים מאלבומו החדש "עקבות בחול", אהרון רזאל, תזמורת שלהבת- גלעד פוטולסקי בשירים מאלבומם החדש "זמירות שבת", איציק אשל, עדי רן, אודי דוידי, ישראל פרנס, הכנר העולמי אייל שילוח ותזמורתו, המפיק והמוסיקאי גדעון לוין. בעז"ה ביום חמישי, ב' דחוהמ"פ , י"ז ניסן החל משעה 13:00 ברחבת מערת המכפלה בחברון. פרטים והסעות: 1-800-400-456.
דיסקים לצפיה
◄ "דמעות" - סרט דרמה סוחטת דמעות מבית היוצר של ניסים ורטה ('עולם התוהו', 'עיוורון' ו'זעקת הנפטר'). יעקב (ניסים ורטה) אלמן ואב לשני ילדים, וחברו הרוסי גרגורי (גרגורי טל) מפוטרים ממקום עבודתם. הצרות נוחתות עליהם בזו אחר זו. והם נאלצים להתמודד כל אחד בדרכו, עם הקשיים הלא פשוטים עד לסוף המפתיע... סרט חובה. הפצה: נועם הפקות.
◄ הופיע סידיש 65 לחודש ניסן עם מנחם טוקר וקובי סלע: אקטואליה- פרשת הגנרל הנעדר, מוסיקה- שלומי גרטנר וקליפ 'ישמע', חסד- יחידת האופנוענים של זק"א ת"א, תפוצות- הכנסת ספר תורה ברומניה, סיור- עיר דוד מעיין הגיחון ונקבת חזקיהו, פסח- הכשרת מפעל 'קוקה קולה' לפסח, ראיון מוסיקלי- דב פרקש, בטחון- המל"ט החדש "השובל", נפלאות הבריאה- הקוואלה, הלכה- הרב אברהם יוסף שליט"א, קליפ- בר המצווה של משפחת סלע ועוד. הפצה: גרינטק.
◄ נועם הפקות מגישים את "בחצרות קדשנו 5 לחודש אדר" - תכנית חדשית מהנעשה בחצרות קדשנו. והחודש- כ"ק האדמו"ר מגור בחתונת בן חה"כ ר' יעקב כהן, הכנסת ס"ת לביהכנ"ס קאשליץ', חתונת בת האדמו"ר מסאסוב, האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג ארה"ב בביקור בארץ, חתונת נכד האדמו"ר מסלונים זצוק"ל עם בת האדמו"ר מראדזין, הלווית האדמו"ר מז'ימיגראד זצוק"ל, ברית לבן האדמו"ר ממודז'יץ, טיש יארצייט במודז'יץ, בר מצווה לנכד האדמו"ר מרחמסטריווקא, חתונת בן המקובל רבי רפאל אבוחצירא, אירוסין לנכד האדמו"ר מנדבורנא עם בת האדמו"ר ממודז'יץ, ברית לנכד האדמו"ר מבנימינה ועוד. הפצה: נועם הפקות.
|