| נשלח ב-11/4/2007 11:13 |
|
| |
ר' אהרן מבעלז והשפעת השואה עליו
כמי שגדל סמוך ל'אחד העם' (ביכ"נ ומוסדות בעלז בת"א) גם בזמן שטרם עבר המקום לשליטת האדמור הנוכחי, שמעתי רבות על הבדלים שחלו באדמור הקודם, רבי אהרן ז"ל, בעקבות השואה.
בבעלז התנגד לציונות ואפילו לאגו"י ובארץ תמך בה ובהליכה לבחירות לכנסת בנימוק שאחר השואה יש להציל ככל שאפשר גם בדרך של שיתו"פ.
בבעלז התפלל ובירך באורך ובמתינות ובארץ מילל במהירות הבזק שלא ניתן להבין איך זה אפשרי. ההסבר שניתן לכך היה שזה אחד מהפלאות שביכולת הרבי לחולל.
מעולם לא התרעם על רצח כל בני משפחתו בשואה (למעט אחיו מבילגוריי שי"א שמותו בארץ בגיל צעיר נגרם ע"י חסידים מציקים) ורמז שאין לו אפילו צער מול מידותיו של הקב"ה.
ועוד כנראה כמה סיפורים שכרגע אינני זוכר אותם.
לאחרונה שמעתי יותר ויותר גרסאות האומרות שדעתו ועמדתו הדתית עברה זעזוע עד שנהיה אפטי ו/או לא מאמין/מתפלל וכדומה. גם שמעתי שכאשר הובאה גרסה זו לידיעת אחד הגדולים מפי דודל פרנקל (חסיד בעלז לשעבר שהפך לתלמיד החזו"א ור' גדליה) הפטיר אותו גדול, בזה מוסברים כמה וכמה דברים.
נדמה שמעולם לא נשמע שהשואה גרמה לעזיבת הדת אצל אנשים שהתחנכו אצל גדולי ישראל והם עצמם נחשבו לגדולי ישראל.
אם יש דברים בגו הסיפור הזה, נראה שיש לעיין אם עזיבה זו היא אולי דווקא חלק מהגדלות ואי העזיבה אצל רבים אחרים היא אולי מפני אינטרסים אישיים. (כמובן שאיני מתכוין להכללה גורפת אלא לעיון על פן חדש שנדמה שלא דנו בו.)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 19:19 |
|
| |
ברור שעבר עליו משהו אחרי השואה. רק אולי בעלזער' שוואנץ אולי לא יחשוב כך וגם בזה אני מסופק.
קונילמל שאל האם זה גרם לו שינוי אמוני,בעיקר לכיון הפקפוק.וירוחם לא יכל להתאפק ולדחוף את ההשמצה הנלוזה (אפשר ממש לראות את המשמיץ מתרווח על כסאו בחיוך של "הכנסתי להם לדויסלאך..") על כך שהרבי ברח. בענין זה אולי נטפל בהזדמנות אחרת.
באשר לשאלת קוני,אני דוקא כמעריץ גדול של הקדוש מבעלז מוכן לקבל את השאלה ואפילו את סגנונה.וזאת מסיבה פשוטה היא כ"כ מופרכת שהיא לא פוגעת בכלל ברבי מבעלז. יפתח מישהו אשכול לשאול האם בסתר ליבו החז"א היה נדליסט\גרדהיסט וכדומה וכל החזונישניקיות היתה פאסאדה.זה יפגע בו? ממש לא.
הרבי מבעלז היה קפדן על כל מה שהחרדיות כללה ,בחינוך, בהקמת ישיבות,בחסידות וכו' לומר עליו שהפסיק להאמין זה מופרך ברמות שקשה להגיב.
אז הוא שינה מעמדותיו,ביג דיל,רק פרה לא משנה דעתה. אסור כבר לראות את המציאות משתנה? אדרבה זה רק יכול לחזק את הערכה איו במה שכן החזיק בתוקף.זה אומר שהוא לא היה "ראש בקיר".
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 20:26 |
|
| |
ברי ושמא
מה שאני כתבתי זו לא השמצה זו היא האמת ההיסטורית וזה ברי
מה שאתה כתבת זה שמא, אתה לא הכרת אותו רק מסיפורים אתה ניזון, זכותך.
לידיעתך לא התרוחתי על כסאי כלל וכלל. שנזכרתי בהתנהגותו של המנהיג הגדול כאב ועצב גדול היה לי.
דויסאלך, אם כך אתה מרגיש כלפי עצמך, זו כבודך. אני כשלעצמי מתנהג כיהודי דתי , ולא דויסאלא
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 21:16 |
|
| |
זו האמת ההסטורית שלך.וזה ברי שלא היה ולא נברא. אה כן, הוא ברח מהנאצים.בטח שהוא ברח, למה לא? אגב יותר מדויק לומר שהבריחו אותו. אני מדבר על הרמזים המרושעים שלך כאילו שהוא ברח לכלל ישראל,כלומר שהיה ביכולתו להצילם והעדיף לא לעשות זאת. .וכאילו שיש בעיה לברוח לבוש כגוי ומגולח.יש חובה למסור את הנפש על זה?
אלו רמיזות מגונות על כל יהודי ולו הפשוט ביותר ביחוד לאדם שגם אתה מודה שהיה גדול.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 21:31 |
|
| |
"הוא לא ברח , הבריחו אותו" , מה , הוא היה חרש אילם? השקר החסידי הנפוץ , הרי לא יעלה על הדעת שהרבי ברח , שהרבי לחם עם אחיו להגיע לכס האדמורות שהרבי ניהל מריבה עם מישהו שלא קיבל מרותו שהרבי קנה לעצמו אוטו חדש ומפואר בזמן שאת המשכורות למלמדים כבר לא שילמו חצי שנה , לא, הרבי מופשט מהעולם הזה , הכל נעשה בשבילו כאשר הוא עצמו לא מעורב .
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 21:54 |
|
| |
אתה מדבר על ר' אהרון זי"ע? הוא לא היה צריך להלחם בשום אדם כדי לקבל את כס האדמורות.ואיזה אוטו הוא קנה שלא היה כסף למלמדים? ממש הוא הלך לחברה להזמין אוטו וללטף את הריפוד החדש? אתה מקשיב לפעמים לנקישות המקלדת?
כשאני אומר ברח זה לא שהוא לא היה מודע למה שקורה. אלא לכך שמרוב חולשתו המאמצים נעשו ע"י אחרים לא הוא זה שבאופן אישי עשה את השתדלנות.וזה אגב לא חשוב,גם אילו הוא עשה את הדברים זה לא משנה כלום. חובתו (בודאי זכותו) לברוח. הרי הנאצים פרסמו את תמונתו כמבוקש.הידעת את זה?
ואגב, אני לא חסיד.ואני מעדיף להאמין בבני אדם לא מופשטים שיודעים מה קורה איתם ועם העולם.וזה שהרבי שינה את עמדותיו ביחס לאגודה ולציונות רק מחזק את דעתי זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 22:04 |
|
| |
ברי ושמא
אתה יודע שהתורה נלמדת בכלל ופרט . באופן כללי החסידים של כל הרביים חוזרים על השקר המגוחך הזה שהרבי לא נוסע לשווייץ אלא לוקחים אותו לשם וכדומה , בכדי שלא לייחס לרבי תאוות משל עצמו , בודאי לא התנהגות בלתי מכובדת , הם מנסים לתאר את הרבי כאילו הוא לא מסוגל לדאוג לעצמו והכל נעשה בשבילו. זהו הכלל . דוגמה פרטית לכך הוא הרעיון הזה שהרבי מבלז לא ברח אלא הוברח , שהרי אילו היה זה תלוי בו היה נשאר עם עדתו ולא נותן שישקיעו עבורו מאמצים יותר מאשר עבור יהודים אחרים , אולי היה מעדיף מאהבתו לכל יהודי שיצילו מישהו אחר במקומו , אבל מה לעשות שהוא לא היה מעורב , הכל נעשה בשבילו, הוא באופן אישי לא עשה כלום.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 22:07 |
|
| |
נו,אז מצאת כמה שוואנצים.מה זה בדיוק אומר על האדמו"ר?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 22:39 |
|
| |
ב רי
האם זה לא ברי שמנהיג נשאר עם עדתו? האם אתה לא חושב שמנהיג צריך להיות עם הצאן גם בשעת צרה?
או שמא, מנהיג מנהיג רק כשטוב לו. ושהוא יכול לחלק שיריים.
את חטאי אני מזכיר היום, היתי בין אוכלי השיריים של הרבי רב אראלה, בצעירותי כשעדיין לא ידעתי את מה שאני יודע היום. בברי.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 23:24 |
|
| |
בהתעלם לרגע מהסגנון הפוגעני של חברינו מציץ ומהצ'יזבטים של ירוחם
למישהו יש תשובה לשאלת מציץ: איך זכה ר' אהרן למעמד כ"כ נערץ בקרב הציבור החסידי בארץ?
כמדומני שהוא אולי האדמו"ר הכי מקודש והכי קונצנזוסאלי בהיסטוריה החסידית לאחר השואה.
ביום היארצייט שלו, כא' אב, הציון שלו עמוס מבקרים בממדים חריגים.
ככלות הכל, לא ידועים בשמו איזה תורות יוצאות דופן או מנהיגות אמיצה. רק הרבה הרבה מופתים.
כמישהו שיש לו הזכות להיקרא על שמו וסבא שלי היה משב"ק שלו, הרי זה מאוד מעניין אותי.
ר' אידך גיסא ואסכולת תשמ"ד אייכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2007 00:13 |
|
| |
לא, זה לא פשוט כפי שאתה מציג את זה. בזמן שרב אהרון ברח מצבו היה חמור עשרות מונים ממצבם של חסידיו בהונגריה. מגליציה הוא ברח יחד עם כל מי שיכל.
חטאך הוא שאכלת שיריים של אדמו"ר בטיש. אולי במקום לנסות להתחקות אחר דרכיו ולהיות מושפע ממנו. להיות מושפע ממנו הכוונה לא להשמיץ יהודים גם לא חילונים.הוא ר' אהרון זי"ע היה מקפיד ("גיי וואשאך די מויל") על כל דיבור על כל יהודי. ואילו לך לא מפריע להשמיץ יהודי ניצול שואה שאיבד את כל עולמו,ילדיו,רכושו,קהילתו. ואתה מנסה לשים עצמך במקומו ולשפוט את מצוקותיו. אני שאלתי את מייציץ האם ידע שהיה מודעות מטעם הנאצים ובו תמונת ושם האדמו"ר כמבוקש. האם אתה ידעת זאת? האם זה לא מחייב אותו על פי דין תורה לנסות ולהציל עצמו? ולמה נראה לך היה צריך להתחפש לגוי? כי בא לו לשתות בבית מרזח רח"ל?
זאת בהתחשב שהרבה לאחרים לא יכל לעשות ולתושבי הונגריה(הוא לא היה תושב ומעמדו היה בסכנה) המצב לא היה ברור בכל מקרה.
יכול אתה להיות איש הגון ולתהות האם לא היה דרך אחרת. אבל לזלזל בקדוש ישראל, לפחות בעיני רוב ישראל באמירות משפילות זה לא פוגע בו.זה בעיקר פוגע בך!
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2007 00:17 |
|
| |
אמרו עליו יודעי דבר שהיה צורה בלי חומר, למי שמבין בחסידות מובן למה הי' כ"כ נערץ
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2007 08:31 |
|
| |
שאלה לי,
יש כאן ויכוח טעון למדי על דמותו ופעלו של הרבי מבעלז. והנה, גם כילד וגם כבוגר חייתי כמה שנים במעגלים משיקים לחברה החרדית, הכרתי כמה וכמה אנשים מחוגי החסידים (בכללם חסידי בעלז) ומעולם לא שמעתי אפילו בדל סיפור על הרבי (או על רבי כלשהו מהתקופה האחרונה) - לא סיפורי צידקות ולא סיפורי מופתים.
לתומי סברתי כי באופן כללי ה"רבה" נתפס בעיני החסידים כאישיות סמלית (משהו כמו מלכת אנגליה, משמר סמלי של שולשלת הדורות) ולמעט המקרים הבודדים בהם הוא עצמו אדם יוצא דופן, הם לא מייחסים לו תכונות נפלאות כאלו ואחרות. אך מן האשכול הזה עולה שלא כך הם פני הדברים, ושחסידים באופן כללי באמת מאמינים שהרבה הספציפי שלהם הוא אדם המעלה, צדיק, בעל מופת וכיוצ"ב.
ובכן: שאלה סוציולוגית. ראשית: האם זהו אכן המצב? שנית: האם זה רק מקרה שלא שמעה אזני שמץ מנהו, או שיש איזו מוסכמה חברתית שהסיפורים והמופתים נשארים בתוך החסידות?
שלישית: איך הם עושים את זה? כלומר, נניח שאיזה אדם מתמנה לרבה, ונניח בנוסף שלפחות בחלק מהמקרים הוא לא צדיק ובעל מופת: איך הוא מצליח ליצור רושם כזה בקרב החסידים? האם יש לו מקורבים המפיצים עליו בכוונה סיפורים בדויים? האם הוא פועל לפי חוק המספרים הגדולים, כלומר נותן המון ברכות ומפרסם כשהברכה מתקיימת? האם האנשים הללו הם נוכלים במודע?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2007 08:47 |
|
| |
כפי הנראה לא הסתובבת בחב"ד אבל כמדומני שהמצב הוא כמו שתיארת.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2007 09:09 |
|
| |
שנרב,
כנראה הם ידעו שלך לא כדאי לספר.
|
| נשלח ב-12/4/2007 10:45 |
|
| |
שנרב
שאלתך כה חשובה שמגיע לה אשכול נפרד. אולי תפתח?
|
|
|