| נשלח ב-20/5/2007 12:34 |
|
| |
איזה תיאוריה?
אני דיברתי על השקפה שהיא אינה נחלתי הפרטית ויונקת מגדולי הדור.
השקפה זו היא: הנהגת לימוד תורה כל היום לכלל הציבור, והיא הוראת שעה לדורנו.
תשובתי היא: לא, בהיסטוריה לא הייתה הנחייה כזאת של גדולי הדור.
בעבר הדור היה יותר חזק, כמו שכתב הרמב"ם:
גדולי חכמי ישראל--היה מהם חוטבי עצים ומהם שואבי מים, ומהם סומין. ואף על פי כן היו עוסקין בתורה, ביום ובלילה; והם מכלל מעתיקי השמועה, איש מפי איש מפי משה רבנו.
הם לא היו צריכים ללמוד יום שלם - כדי להיות מעתיקי השמועה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 13:57 |
|
| |
עוז ועיזוז
ראשית אענה על שאלותייך, על אחת מהן אעתיק את מה שכתבתי כבר, ועל השניה לא עניתי כדי לא להסיט, אענה כעת.
מה המקור בשולחן ערוך? הנה
מה הכוונה הזמן של ההלכות? את מתכוונת לדברי האלו: "החזו"א דיבר על ביטול לזמן של ההלכות כדי לייסד ולשקם עולם שנחרב" ובכן, לא זמן של הלכות, אלא ביטול ההלכה לזמן מוגבל.
לקביעה כי מנהיגי הציבור הליטאי קבעו שאין לפרנס אלא ללמוד כל היום כל החיים, כבר ענה בן ציון כאן
הרמב"ם בהלכות תשובה פרק ח האריך לבאר ענין העולם הבא וביאר את כל שאיפתו של דוד בפרק זה על העולם הבא: "וכמה שמות קראו לה דרך משל: הר ה', ומקום קודשו, ודרך הקודש, וחצרות ה', ואוהל ה', ונועם ה', והיכל ה', ובית ה', ושער ה'. והחכמים קראו לה דרך משל לטובה זו המזומנת לצדיקים, סעודה; וקורין לה בכל מקום, העולם הבא." "וכמה תמה דויד והתאווה לחיי העולם הבא, שנאמר "לולא--האמנתי, לראות בטוב ה': בארץ חיים" (תהילים כז,יג)."
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 14:37 |
|
| |
עוז
אני מתנצל את הפנינה של היריקה, בדקתי אחורה ואכן שוחר טוב כתב זאת, ולא את.
גם לך היו מספר מרגליות יפות, אבל נעזוב.
את הנושא של עדות המזרח את העלית ראשונה- אפשר לבדוק. את כתבתראה נא מה עשו לעדות המזרח?! גזזו את פיאותיהם בכח, ניתקו אותם מכל קשר ליהדות פשוט לבכות ולבכות ולבכות...
כאשה חרדית אמיתית שחושבת שלימוד תורה הוא העיקר. את לא חושבת שללימוד תורה צריך ברכה ברורה יותר מלעסוק בתורה. הסברך הוא מצויין ונכון, יפה מאד. אבל את זה גם אני וגם כל הדתיים עושים במשד היום מקפידים לכבד את ההורים זקנים לא לעשוק לא לקחת ריבית לא לגנוב לעזור לזולת, וכו וכו כל העיסוק שלנו היא לפי התורה כפי שאת הסברת יפה.
האם לימוד התורה שהיא כה חשובה שצריכים ללמוד כל היום והלילה לא ראויה לברכה מפורשת כמו להניח תפילן או להתעטף בטלית או נטילת ידים ברכה ברורה ופשוטה כמה אחיותיה, האם השינוי הזה לא אומר דרשני? אולי זה לא כפי שאת חושבת, אלא לעסוק לעסוק ממש?
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 15:01 |
|
| |
מאיר,
את הקטע מהלכות תשובה שהבאת - אני מכירה טוב מאד.
נכון שהרמב"ם אומר שאחד משמות עולם הבא הוא "בית ה", אך עדיין אין זה אומר שבפסוק "שבתי בבית ה'" - אין הכוונה לבית המקדש וכיום בית כנסת = בית מקדש מעט, רב המפרשים מפרשים כך עפ"י הפשט.
עדיין לא עניתי לי על דברי השולחן ערוך, ולגבי החזו"א - הרי אתה גם כדעתי שהחזו"א קבע ביטול ההלכה לזמן מוגבל, או יותר נכון ביטול דרך החיים.
ירוחםשמ
אתה משתפר בניסוח..
(אני כתבתי על עדות המזרח בקשר להשקפה על המדינה, לא חלמתי שאתה תטען שהחרדים עושים מעשה דומה בכך שמפלים את עדות המזרח - נושא אשר אינו קשור)
לגבי הברכה: לדעתי לעסוק זה יותר מללמוד - לא רק ללמוד, אלא שזה יהיה העסק שלך כלומר הביזנס, אם יש פה ביזנסמן רציני הוא בוודאי יספר לכם שנתח גדול מחייו סובב סביב העסק.
כיום, קשה לאנשים להתחבר לתורה בבחינת שכל עסקם יהיה בתורה, בלי ללמוד תורה כל היום.
ובדורות הקודמים כבר אמר הרמב"ם במשנה תורה:
גדולי חכמי ישראל--היה מהם חוטבי עצים ומהם שואבי מים, ומהם סומין. ואף על פי כן היו עוסקין בתורה, ביום ובלילה; והם מכלל מעתיקי השמועה, איש מפי איש מפי משה רבנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 15:18 |
|
| |
עוז
יפה שאת מכירה את הקטע, המקור לביטוי 'בית ה' שהרמב"ם מייחסו לעולם הבא הוא הפסוק הזה, אם את חושבת אחרת, נא הורי על הפסוק הנכון.
מה לא ציינתי? המילה 'הנה' בהודעתי היא לינק, שם כתבתי לך להתחיל בשו"ע או"ח סימן קנו. כשתגמרי יש עוד. החזו"א אכן חרג מהדרך הרגילה משום מצב החרום ששרר לאחר השואה, עד מתי? האם עד שירידת הדורות תפסק?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 16:16 |
|
| |
מאיר,
אבל בית דין שאסר אין בית דין אחר יכול להתיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 16:25 |
|
| |
עוז
למה עדות המזרח שהמדינה התעמרה בהם כדברייך זה חשוב.
ושהחרדים עושים אותו דבר בהידור ובשיעור חז"א זה לא חשוב.
המדינה עשתה את זה מתוך אידיולוגהי של אחדות ישראל, מופסדת.
והחרדים עשו זאת גם מתוך אידיולוגה של פלגנות,מופסדת כמו האידולוגיה המופסדת- שהיא נגד ההלכה -שצריכים כל היום ללמוד תורה, וזו היא המטרה ואין בלתה.
ההבדל הפשוט הוא שמה שאת חושבת- זה הצדק והאמת המוחלטת- ומה שהשני חושב זה לא לעניין.
התשובה שלך בעניין הברכה על לילמוד תורה- משביע את רצונך? לי היא לא תשובה.
ברכה צריכה להיות ברכה מפורשת,- לומדס ופילפולים.רק לאחר הברכה,
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 16:32 |
|
| |
לא ראיתי איזכור לפסוק "שבתי בבית ה'" בהלכות תשובה פרק ח'. המפרשים שראיתי מפרשים בית ה' = בית המקדש.
בשולחן ערוך כתוב: ילך לעסקיו, אך יעשה עסק התורה עיקר - ושוב, זה היה המצב בדורות שעברו שגם שעבדו והיה עסק התורה עיקר אצלם, כיום אדם שעובד לא מחובר לתורה 24 שעות ביממה כמו אז.
ולגבי דרכו של החזו"א: תשאל את הרב אליישיב או הרב שטיינמן, אני לא מוסמכת לענות, בינתיים לא שינו את גישתם עד להודעה חדשה.
בעל בעמיו: לא הבנתי, איזה בית דין אוסר? איזה מתיר? ומה אוסר / מתיר? ואולי הודעתך מיועדת לאשכול אחר?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 16:44 |
|
| |
עוז
בשולחן ערוך שיש לי בבית כתוב כך: אח"כ ילך לעסקיו דכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון כי העוני יעבירנו על דעת קונו ומכל מקום לא יעשה מלאכתו עיקר אלא עראי ותורתו קבע וזה וזה יתקיים בידו.
שימי לב, לא כתוב שלרום דרגתם של הדורות היה עליהם לעסוק במלאכה כי אם אדרבה, כדי שלא יבואו לידי עוון, שמא ירידת הדורות שאת מדברת עליה גורמת לנו להיות עליונים יותר ולא לחשוש מאותו עוון?
אם לדבר על הרבנים, אזי אני באופן אישי שוחחתי איתם או עם אנשיהם הקרובים, והם הודו בכל פה כי המצב אינו יכול להמשך אלא שאינם יודעים איך לעשות את השינוי, אלו הם דבריהם.
(על הפירוש ברמב"ם לא כדאי להתווכח כאן, אך הרמב"ם בכל ביטוי שהביא שם רמז לאיזה פסוק, בעיקר מתהילים)
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 16:58 |
|
| |
ירוחםשמ
שני הנושאים חשובים - אבל לא קשורים לדיון, אתה הסטת לשני הכיוונים פעם אחת לנושא היחס למדינה ואני הסברתי איך היא חילנה את עדות המזרח, ומכאן סטית לאפלייה במוסדות החרדים.
לא כתבתי לא חשוב אלא לא קשור, עיין שוב!!!
לא הבנתי איזה אחדות ישראל יש בזה שלוקחים אנשים וכופים עליהם את החילוניות והורסים אותם. המדינה עשתה זאת כדי ליצור עם חילוני, ועם עדות המזרח התמימים היא יכולה לשחק.
ואם תלמד היסטוריה - תראה איך התייחסו לציבור עדות המזרח, וגם כיום ההתייחסות של יפי הנפש החילונים הנאורים לספרדים היא גרועה ביותר ואמירות של "אספסוף" וכו', לא יוצאות מפיו של אדם חרדי, אלא חילוני.
אפליית החרדים היא כדי לשמור על המוסדות לטובת כולם, גם לטובת הספרדים וגם לטובת האשכנזים, אם רוצים ליצור מוסד איכותי, צריך לקבל בחורים איכותיים, המוסדות האשכנזים ברובם לא בנויים להחזיר בתשובה ולחזק תלמידים, יש מוסדות כאלו כמו "שובו" "אל המעיין".
אם יכניסו תלמידים לא איכותיים - ייהרסו המוסדות, ואז גם לספרדים וגם לאשכנזים לא יהיה איפה ללמוד, לא יהיה דור המשך.
מה לעשות שבעקבות המצב שנוצר ע"י הקמת המדינה - עדות המזרח הם לרב הפחות איכותיים, ולכן לא מתקבלים. מה גם שיש אשכנזים שלא התקבלו מאותה סיבה.
לא פלגנות זה המניע, אלא איכות.
הציבור החרדי באמצעות "יד לאחים" "לב לאחים" "ערכים" "צוהר" בתי ספר "שובו" ו-"בתי יעקב" בעירות ספר - רק היטיבו עם הציבור הספרדי. שלא לדבר על ש"ס שהיוזם היה הרב ש"ך.
ואם תראה את המצב היום - אין בחור ספרדי איכותי שנשאר בחוץ. ובסמינרים הידועים בבני ברק יש יותר ספרדיות מאשכנזיות בכיתה, כיום האפלייה רק דועכת - בעקבות האיכות העולה של הציבור הספרדי.
על האידיאולוגיה של לימוד תורה כהצלת הדור בימינו, כבר דיברתי, ושוב: בעבר היה מספיק ללמוד חלק מהיום וכיום לא מספיק, וצריך שיעסוק רק בזה, כי אם יעסוק במשהו אחר - לא יהיה ליבו פנוי שלא כמו בדורות קודמים, מקור: החזו"א ושות'
לפי דעתי אתה מתפלפל: למה לא מברכים על לימוד אלא על עיסוק, זה שאתה לא מבין מה הפשט של לעסוק בתורה - זה לא הופך את זה ללומדס או לפילפול.
[לא הבנתי את ההקשר של המילה מופסדת לתוכן]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 17:04 |
|
| |
מאיר,
כאשר הדור בריא כך צריך לנהוג, אך אדם חולה צריך לקחת תרופות, כמובן שעל אדם בריא התרופות ישפיעו הפוך.
היום מי שעובד ראשו לא מחובר לתורה כמו פעם ומה שכתוב: "ומכל מקום לא יעשה מלאכתו עיקר אלא עראי ותורתו קבע וזה וזה יתקיים בידו." - כבר לא טוב לדור שלנו, כדי להגיע למעלה זו יש לנקוט בדרך אחרת.
לגבי העוני - לימוד תורה הוא דווקא מתוך הדחק: "כך היא דרכה של תורה" (מסכת אבות) וניסיון העושר הוא גרוע יותר. (מסילת ישרים)
כשיהיה עידכון מהרבנים - תעדכן בבקשה, עד אז -- נמשיך בדרך.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 17:10 |
|
| |
עוז
אני באמת לא רוצה להיות בוטה. אבל מה שכתבת כאן על הספרדים, זו גזענות במיטבה. והבעיה שאת בכלל לא חשבת שאת גזענית, ולא כתבת את זה ככזו. אצלך זה טבוע בחינוכך, זה הכי גרוע.
אני לא מצדיק את החילונים בשום פנים ואופן אבל אצל החילונים והמסרוחניקים אחוז המתחתנים בין העדות הוא גדול, ואצל החרדים זה שואף לאפס מינוס. האם לא בן איש אחד נחנו?
לילמוד זה מה שבעלך עושה אולי, לעסוק זה מה שאדם מן הישוב עושה, ההבדל גדול מאד.
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 17:20 |
|
| |
יש לי שאלה.
האם היתה חשיבה מסודרת מה צריך לעשות מתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 17:47 |
|
| |
ירוחםשמ
מה שכתבתי גם הספרדים מודים בו - אם לא כן לא היו שולחים למוסדות אשכנזיים, גם הם מודים שהמוסדות בהם לומדים האשכנזיים הם יותר טובים.
לגבי אחוז המתחתנים בין העדות:
לאחר שחילנו את עדות המזרח, אז אין שום בעייה לחילוני אשכנזי להתחתן עם בחורה ספרדיה, כמובן באיכות שלו, כלומר: אם הוא אקדמאי - הוא ירצה אקדמאית, ואם היא ספרדיה זה לא חשוב לו, מה שכן חשוב לו זה המנטליות, כלומר שפה משותפת וכימיה - דבר זה יכול להיווצר גם עם ספרדיה, הוא מסתכל על סגנון ולא על עדה, החילונים יצרו פה דור ישראלי ע"י החילון כך שככל שעוברות השנים יש ספרדים חילוניים הדומים לאשכנזיים והיכולים להתחתן עימם.
לגבי הציבור המיזרחיסטי - הדעות חלוקות, יש כאלו שערבוב עדות מבחינתם - פסול.
ולבי הציבור החרדי - מכיוון שנאמר: "שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אימך", הם רוצים לשמור על המסורת, המנהגים, התפילות והלימוד המיוחדים לכל עדה, בגלל שחלק מהבן אדם זה המסורת שלו והמסורות שונות, יש פער מסויים, ולכן נישאים רק עם בני אותה עדה.
בדיוק כשם שאמריקאי לרב מתחתן עם אמריקאית וצרפתי עם צרפתיה, אז אשכנזי חרדי מתחתן עם אשכנזיה חרדית - כי זה מה שמתאים.
לפי הבנתי, עסק זה יותר חזק מלימוד - זה כולל בתוכו את הלימוד + חיבור ממשי 24 שעות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 17:49 |
|
| |
חשיבה מסודרת?
תשאל את גדולי הדור.
הם לא נביאים ולא יכולים לצפות את העתיד.
בינתיים הורו מה שהורו.