|
|
| נשלח ב-17/5/2007 16:36 |
|
| |
ועוד איך יש פסול
|
|
| נשלח ב-17/5/2007 17:05 |
|
| |
ליבי, ליבי על טלי פרקש..
איך מוחה הקודח מצליח כל שבוע לכתוב על נושא חדש, והעיקר להטיל אבן לבור ממנו שתתה.
התייחסותי לכתבתה:
אכן - האברכים ברובם מתמודדים עם בעייה כלכלית, אך ישנם רבים שמוכנים לחיות בתנאים אלו, ומי אנו שנתערב בחייהם?
בעייה כלכלית גם היא עניין אינדבדואלי - ישנו אחד שבשבילו אם אין כסף למסעדה, אז יש לו בעייה כלכלית ויש אחר שאם יש לו לחם מסובסד ושקית חלב - הוא המאושר באדם.
במקרה ובו רואים שאין אפשרות להמשיך ללמוד בגלל שהמצב הכלכלי לא מאפשר - צריך להתייעץ עם רב שיגיד מה לעשות.
עדיין אין זה אומר שמלכתחילה צריך לצאת לעבוד.
החיים האברכיים הם חיים ניסיים: אני מכירה משפחה של אברך מחוסרי דיור שקיבלה וילה במרכז הארץ מעמידר תמורת סכום אפסי, ואחרי שלוש שנים הנכס נהייה שלהם.
ועוד משפחה - שקיבלו דירה בתנאים ממש מעולים.
פעם שאל אברך שהיה לו בעייה כלכלית את הרב (נדמה לי הרב קנייבסקי) מה לעשות?
ענה לו הרב: "לך לעבוד חצי יום" (כמובן שזאת תשובה פרטית לאותו אדם, וכל אחד צריך להתייעץ עם רבו)
עשה האדם כדברי הרב, אבל עדיין הקומץ לא השביע את הארי.
חזר האדם לרב ושאל אותו: "מה לעשות, אני עובד חצי יום, ועדיין אין מספיק כסף"
ענה לו הרב: "כשהיית אברך - חיית בהנהגה ניסית, עכשיו כשיצאת לעבוד הינך בהנהגה טבעית, ולפי הטבע לא מספיק לעבוד חצי יום"
זה כמובן תשובה פרטית לאותו אדם, הבאיתיה לפניכם רק שתבינו את הרעיון של הנהגה ניסית.
צריך תמיד לזכור שה' נותן לנו את הכסף ולא הבוס, לה' יש אלף דרכים לעשות את זה, אנחנו עושים השתדלות, אבל - "כל מזונותיו של אדם קצובים לו".
בהצלחה לכל האברכים..!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2007 17:26 |
|
| |
רמב"ם הלכות אישות פרק י הלכה י
הכונס את האשה ולא כתב לה כתובה , או שכתב ואבד שטר הכתובהו, או שמחלה כתובתה לבעלה, או שמכרה לו כתובתה, חוזר וכותב לה עיקר כתובה אם רצה לקיימה, לפי שאסור לו לאדם לשהות עם אשתו אפילו שעה אחת בלא כתובה. אבל המוכרת כתובתה לאחרים בטובת הנאה אינו צריך לכתוב לה כתובה אחרת, שלא תקנו כתובה אלא כדי שלא תהיה קלה בעיניו להוציאה, ואם הוציא זה משלם כתובתה ללוקח כדרך שהיה משלם לה אם לא מכרה.
|
|
| נשלח ב-17/5/2007 17:48 |
|
| |
הבעל האברך הוא האחראי לפרנס.
אשתו לא מוחלת לו על כלום.
האחריות לפרנסה עליו - זאת הכוונה בכתובה.
גם אם הוא לא מביא את הקיצבה של משרד הדתות, וגם אם בכוילל לא משלמים כלום.
אם הוא יודע שאשתו מביאה - הוא מקיים בכך את חובתו, העיקר שיש פרנסה.
(ומה תגיד על בעל מובטל או שירד מנכסיו ויש לו חובות, האם הוא גם עובר על הכתובה?)
איזה רבנים שאלת על בעיית הכתובה? שאלת את אלו שמצדדים באידיאל של לימוד כל היום?
תוקן על ידי עוזוהדר ב- 17/05/2007 17:45:47
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2007 18:18 |
|
| |
עוז
נסי לבדוק מה קורה סביבך, כמה נשים היו מאוד רוצות לעבוד פחות והן אנוסות על פי החברה 'לרצות' לפרנס כדי שהבעל ילמד.
כמה אברכים חיים בעוני לא מתוך בחירה אלא מתוך פחד מההורים וחוסר יכולת חברתית לעשות משהו.
אני בדקתי, מדובר בעשרות אחוזים, אולי יותר מחמישים.
נסי לרדת מן האידאליזציה אל המציאות.
לגבי השולחן ערוך, אני לא מוצא הרבה טעם להביא את דבריו, שכן אם לא תהיה לך תשובה אזי 'גדולי הדור בודאי יודעים את השולחן ערוך'. אם את בכל אופן רוצה להכיר קצת את הנושא מהפן ההלכתי - תורני שלו התחילי באורח חיים סימן קנו. בהצלחה.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2007 18:52 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2007 23:48 |
|
| |
עוז
האם כשיש אצלך בבית איזה ספק קטן ביותר בעניין שולי של מנהגי בשר וחלב.
האם גם אז את מתפתלת להכשיר?
כאן מדובר בהלכות פסוקו בענינים של נישואים עריות ובעילת זנות ואת מתפתלת למצא הצדקה נגד ההלכה?
מה כוונתך לשאול רבנים שמצדדים בלימוד תורה כל היןם? אליהם את בטוחה שיסלפו את ההלכה
ולכן צריכים לשאול אותם? הרי הם פוסקים שבישביל לימוד תורה מותר לעשות עבירות, כמו לשקר לגנוב ולהונות לזייף מסמכים, ואת כל מה שאפשר לילמוד תורה. אותם לשאול???
שאלתי אחד שהוא כמעט כזה, אני מקווה שלא, למדנו יחד ואז הוא היה חכם וישר, אני מקווה שהוא עדיין כזה.
|
|
| נשלח ב-18/5/2007 11:34 |
|
| |
עוז
אני מבקש ממך לאורך כמה עמודים להביא מקור אחד לאידיאל הזה של לשבת וללמוד עד 120, אין לך?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2007 12:38 |
|
| |
מאיר
היא צריכה להתיעץ עם הרב קודם. אולי כבר התיעצה וגם לו אין מקורות.
מכיון שאין מקורות הלכתים לזה. זה הרי נגד ההלכה הפסוקה.
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2007 17:15 |
|
| |
ירוחם
תגובותיך המתלהמות מסיטות את הנושא, וחבל. כדאי שלפעמים, אבל רק לפעמים, תשתדל להגיד בצורה עניינית בלי עקיצות. הפורום הזה מכובד מידי בשביל סגנון משתלח.
עוז ומאיר
צדקתם שניכם.
דוד המלך מבקש בתהילים: "שבתי בבית ה' כל ימי חיי" זהו האידיאל שאליו צריך כל אחד לשאוף. אבל, וכאן האבל הגדול, במשך דורות האידיאל הזה היה נחלתם של בודדים ואולי 10% מכלל הציבור היהודי. אנשים רבים הבינו שהם אינם יכולים ללמוד כל היום ופנו אל העבודה ובערב היו לומדים דף היומי או בשבתות וכו'.
בדורינו התטשטשו הגבולות. נוצר מצב שהישיבה אינה קיימת ליחידים שרוצים ללמוד, כפי שהיה בעבר, אלא זהו נוער דתי ההולך לשם כי כולם הולכים. כנ"ל המצב בכוללים הולכים כי הנורמה מחייבת. ישנו פחד מהחברה לקום ולעשות מעשה.
צודק מאוד מאיר, ואני אומר זאת בכאב רב, בתור אדם שהיה בכוללים של יום שלם, ועדיין יושב בכולל, מרבית הציבור החרדי אינו מסוגל ורוצה ללמוד במשך יום שלם. זוהי האמת לאמיתה, אנשים מבזבזים את חייהם בגלל הנורמה. קשה לי להעריך באחוזים כמה מהיושבים בכולל אינם מתאימים אולם לא אחטא לאמת אם אומר שמדובר ב60% ואולי אף יותר. לדעתי קברניטי הציבור החרדי חייבים להתעשת, להביט נכוכה אל תוך הציבור פנימה, ולהוביל מהלך לשידוד מערכות כללי בכל הנושא של כוללים ועבודה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2007 18:04 |
|
| |
שוחר טוב.
אם אתה אומר כך סימן כנראה שאתה צודק,א שתדל להמנע מכך דרך כתיבתי היא קצת בהומור ןקצת אולי בסרקזם. אולם מעולם לא רציתי לפגוע במישירים באחד מהכותבים כאן או בכלל.
העלתי מספר תמיהות וכן מספר שאלות, יכולות להיות שלא נכונות. אבל כשלא היה לנשאל מה לענות הוא הסיט את הנושא לכיוון אחר שנח לו, או סתם לא לענות, האם זו היא כן תרבות הויכוח
לפורום המכובד הזה כדבריך, ואני מסכים.
אותך, כלומד הכולל שאלתי נדמה לי. מדוע אין ברכה מפורשת על לימוד התורה כמו כל יתר הברכות, רק ברכה עקיפה כמו לעסוק בתורה. בחרת להתעלם מהשאלה. זכותך. האם זה מכובד?
שאלתי את עוז בחיטין והיא ענתה לי בתפוזים
אין זה מצדיק את התנהגותי כפי שציינת. אולם גם אמירות מקוממות כמו שלך ושל עוז בגנות המדינה ומנהיגיה. אינה מכובדת. אני תושב המדינה, ומבייש אותי אם פוגעים במדינה שלי.
אמירה כמו של עוז אני יורקת לתוכה היא מאד מאד מכובדת!
אולי אם מבקשים מהשני לתקן, בצדק. יש גם לצד שלך מה לתקן.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2007 23:17 |
|
| |
שוחר טוב
 ובשולי דבריך הנכוחים, הרמב"ם בהלכות תשובה פירש את הפסוק שבתי בבית ה' על העולם הבא.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 11:09 |
|
| |
ירוחםשמ
הסברתי לך איך אני מבינה את מה שכתוב בתורה, ואיך העובדה שהאישה מפרנסת - לא פוגע בכהוא זה בכתובה.
אם עדיין יש לך ספק -שאל רבנים. מה שהסברתי זה לפי הבנתי הפשוטה.
אני תמיד נצמדתי לנושא, אך אתה סטית מהנושא כמה פעמים והכנסת דיונים בנושא המדינה, מלכות ישראל לדורותיה ואח"כ אפליית ספרדים, ואחרים הכניסו דיונים על השואה וההשתלמויות.
שאלת את שוחר טוב - למה אין ברכה מפורשת על לימוד תורה? תמהני על שאלה זו - והרי כל יום אנו מברכים את ברכת התורה בתפילת השחר, ולפני כן - אסור לנו לעסוק בתורה, ברכה זו לא מספיקה לך? האם אתה רוצה לשנות את הנוסח ל-ללמוד? לדעתי הנוסח הוא כזה - כי אנו מחוייבים יותר מאשר ללמוד תורה, אנו מחוייבים לעסוק בתורה, שהעסק שלנו יהיה התורה, גם בעבודה שהראש יהיה תפוס עם תורה, כיום בדורנו מצב זה בלתי אפשר - לכן הנהיגו לימוד תורה יום שלם.
לא זוכרת איפה כתבתי שאני יורקת למדינה - זה לא הסגנון שלי, ואם כתבתי אני מתנצלת. מותר לי להביא את השקפתי הגם שהיא נוגדת את השקפתך, ואני חושבת שעשיתי זאת בצורה מאד מכובדת - אתה מוזמן כמובן לסתור את דברי וברור שלא אפגע מכך.
מאיר
עניתי על השאלה מיד כששאלת, ועוד לפני כן שאל בעל_בעמיו, יכול להיות שתשובתי לא מקובלת עליך, אך אני נוהגת לענות על כל שאלה, כן, יש לי על כל שאלה - תשובה, כי אם אינני יודעת אני אומרת שאני לא יודעת וזו גם תשובה, כמו כן - אם טעיתי, אני מוכנה להודות בכך.
תשובתי הייתה:
השקפתי בנושא לימוד התורה, היא השקפת מנהיגי היהדות הליטאית:
הרעיון הוא ביסודו של החזון איש,
ותומכים בו:
הרב שטיינמן
הרב קנייבסקי
הרב אליישיב
הרב לפקוביץ
ולאחר שנשאלתי על ידך בשנית, עניתי:
עבודתי נעשתה ע"י אחרים: גדולי הדור קבעו: רק תורה תציל את העם.
ובכל זאת ארחיב עכשיו שוב לגבי המקורות:
לציבור החרדי יש אידיאל כמה שיותר תורה, ישנה מצוות לימוד תורה, ונכון שהמצווה אינה ללמוד כל היום, אך היא בפיורש להתעסק עם תורה כל היום, בעבר יכלו לשלב עבודה ועדיין המח היה עסוק כולו בתורה, כיום אי-אפשר, ולכן בדורנו קבעו גדולי הדור שהדרך צריכה להיות לימוד תורה ללא מסיחים. לא כתוב את זה בספרים, לא תמצא את זה בשולחן ערוך ובאף חז"ל - כי זה הנהגה של הדור הזה בלבד.
כן תמצא את זה בספרים ובשיחות מוסר של רבנים בדורנו זה.
במשנה תורה לרמב"ם, נוכל לראות את החיוב ללימוד תורה, ואיך עבדו פעם ובכל זאת היו מתעסקים בתורה הרבה יותר מאשר היום:
יא כל איש מישראל, חייב בתלמוד תורה: בין עני בין עשיר, בין שלם בגופו בין בעל ייסורין, בין בחור בין שהיה זקן גדול שתשש כוחו, אפילו עני המחזר על הפתחים, ואפילו בעל אישה ובנים--חייב לקבוע לו זמן לתלמוד תורה ביום ובלילה, שנאמר "והגית בו יומם ולילה" (יהושוע א,ח).
יב גדולי חכמי ישראל--היה מהם חוטבי עצים ומהם שואבי מים, ומהם סומין. ואף על פי כן היו עוסקין בתורה, ביום ובלילה; והם מכלל מעתיקי השמועה, איש מפי איש מפי משה רבנו.
יג עד אימתיי חייב אדם ללמוד תורה--עד יום מותו, שנאמר "ופן יסורו מלבבך, כול, ימי חייך" (דברים ד,ט); וכל זמן שלא יעסוק בלימוד, הוא שוכח. [יא] וחייב לשלש את זמן למידתו: שליש בתורה שבכתב; ושליש בתורה שבעל פה; ושליש יבין וישכיל אחרית דבר מראשיתו, ויוציא דבר מדבר, וידמה דבר לדבר, וידין במידות שהתורה נדרשת בהן עד שיידע היאך הוא עיקר המידות והיאך יוציא האסור והמותר וכיוצא בהן מדברים שלמד מפי השמועה--ועניין זה, הוא הנקרא תלמוד.
יד כיצד: היה בעל אומנות--יהיה עוסק במלאכה שלוש שעות ביום, ובתורה תשע: אותן התשע--קורא בשלוש מהן, בתורה שבכתב; ובשלוש, בתורה שבעל פה; ובשלוש, מתבונן בדעתו להבין דבר מדבר. ודברי קבלה, בכלל תורה שבכתב הן; ופירושן, בכלל תורה שבעל פה; והעניינות הנקראין פרדס, בכלל התלמוד.
טו במה דברים אמורים, בתחילת תלמודו של אדם; אבל כשיגדיל בחכמה ולא יהיה צריך לא ללמוד תורה שבכתב, ולא לעסוק תמיד בתורה שבעל פה--יקרא בעיתים מזומנים תורה שבכתב ודברי השמועה, כדי שלא ישכח דבר מדברי דיני תורה, וייפנה כל ימיו לתלמוד בלבד, לפי רוחב ליבו ויישוב דעתו.
אתה כתבת:
אנו חושבים שצריך לחפש את הפתרון בשולחן ערוך, איפה את מחפשת אותו?
שאלתי אותך: מה המקור? לא ענית!
החזו"א דיבר על ביטול לזמן של ההלכות כדי לייסד ולשקם עולם שנחרב, אחרים הורו נקודתית, לא שמעתי על שינוי השיטה או פירושה בדרך כלשהי, דברי הפוסקים היו ונותרו ברורים מאוד.
שאלתי אותך מה זה זמן של ההלכות? לא ענית!
אין לי את פירוש הרמב"ם לפסוק, אבל אני יודעת שהכוונה שדוד המלך רצה לשבת בבית ה' = בית המקדש כל ימי חייו, וכיום בית מקדש מעט זה בית כנסת.
כתוב "כל ימי חיי" - ולא נראה לי שהעולם הבא זה "כל ימי חיי".
אשמח אם תצטט את הפירוש.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 12:09 |
|
| |
עוז
האם היה זמן בהיסטוריה שהתיאוריה שלך יושמה?
|
|
|
|
|