בית פורומים עצור כאן חושבים

שאלות ודיונים בהלכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/1/2009 15:27 לינק ישיר 

תוהה

נזכרתי בסיפור מדרויאנוב, אולי זה יעזור בתהיות.

יהודי שכבר אכל  טריפות   וחזיר פה ושם, חשקה נפשו גם בפירות ים,, נכנס למסעדה וביקש מנת קונכייות, 

הכניס את הקונכייה לפה- אבל  קיבתו היהודית לא יכלה לאכל אותן, ומיד פלט אותן מפיו,-
וכך מספר פעמים,

והנה לידו מתישב גוי- וגם מזמין מנה קונכיות, ואוכל אותן לתאבון, אומר לו היהודי,-  את שלי אי אפשר לאכול!

אומר לו הגוי- תן לי לנסות.- החל הגוי לאכול בלי כל בעיות,

מענין אמר לו היהודי- אני הקאתי אותם כמה פעמים,-- שמע הגוי, ומיד הקיא אותן.

אמר לו היהודי- אתה רואה. את שלי אי אפשר לאכול!!!

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2009 17:38 לינק ישיר 

נראה לי שמעט הגזמתם!

עצכ"ח למיטב ידיעתי הינו בית מדרש הדוגל ביושר אינטלקטואלי. אולם הגדרת בית המדרש היא ללמוד את התורה ולא לחלק הבטחות מי יזכה לעולם הבא, מי יירש גיהנם ומי לאו. וודאי שאין כאן המקום לחלק היתרים לאכילת חזיר למתקשים לשמור תומ"צ.

מבטיחי ההבטחות שבגלל מצפון לא ירשו גיהנם, כמו לעוף_ברוח שיודעת צפונות א-ל, אינם אלא טועים ומטעים. אין מי מאיתנו שיודע חשבונות שמים, אנו יודעים מהן המצוות ומהן העבירות. עושי מצוות יגמלו ע"כ - בעוה"ז או בעוה"ב או בשניהם, לעומת זאת עוברי עבירה גם יגמלו ע"כ. ישנן נסיבות מקילות, אך לא אנו מחשבי חשבונות שמים וכפי שכתב הרמב"ם בפ"ג מהלכות תשובה "ואין שוקלים אלא בדעתו של א-ל דעות..", אך אין אנו יכולים.

גיהנם כבר נדון האם זו אש ממש, בריש מסכת ע"ז הגמ' אומרת שהקב"ה מוציא חמה וצדיקים נהנים ממנה ורשעים מתכלים בה. הרמב"ם בהקדמתו לפרק "חלק" מסביר שגיהנם אינו כפשוטו - אש לוהטת - אלא סבל מסוג אחר לחלוטין וא"א להבין מהות ג"ע וגיהנם כבני תמותה החיים בעוה"ז. אך לכו"ע הגיהנם הוא סבל רב והמעוניין להבין דעת הרמב"ם יעיין בכל הקדמת הרמב"ם היטב שאין הבנת הדברים יכולה להיות בין בדיחות על דיסקו וביקיני והלצות על קיא של פירות ים.

מי שחושב שעצכ"ח זו חבורת פסיכולוגים רחמנים בעלי כוח לבטל מצוות מהתורה היכולים לספק היתרים לאכול חזיר או לעבור עבירות בגלל שזה 'מאד מאד מאד קשה', טעה במקום. התורה היא קשה, למרות זאת זה לא מתיר לעבור עליה. מי שחושב שאם אני לא מסכים עם הסבל של תוהה, טועה, היא סובלת, אך הסבל שלה לא מתיר כהוא זה ממצוות התורה. האם בשמים היא תענש או אולי סבלה יכפר לה? אין לי מושג - רק אלוקים יודע. מה שאני יודע שלאכול חזיר זה לא רק שאלה מוסרית, מי שמגדיר אכילת חזיר כשאלה מוסרית, אינו אלא יצור אומלל שכבר לא מאמין ומחפש מישהו שיתן לו פוש לעבור עבירות כי אין לו אומץ לעזוב את דרך הוריו וסבותיו.

אני מרחם על תוהה, אוי לה מיצרה ואוי לה מיוצרה, אך האפשרות היחידה להקל עליה (מעבר לשיכנוע אתאיסטי שאני לא אספק) היא להסביר לה את חשיבות המעשים ולגרום לה לרצות לקיים את המצוות, אם לא כך הרי שחייה הם גיהנם עלי אדמות.

ואם בעצכ"ח אכן מפזרים היתרים בגלל קושי וסבל (ואני לא מדבר על התרת חומרות קיקיוניות, אלא על איסורים חמורים לכו"ע) הרי שטעיתי בבואי לכאן.

הציבור החרדי ממש לא מוקיע אנשים שקשה להם עם המצוות, גם הציבור הדתי לא מוקיע כאלו. לכולם קשה עם המצוות, אחד נסיונו X והשני קשה לא עם Y, הצד השווה שכולם קשה להם. יש אנשים שהאידיאולגיה מנת חלקם ומתגברים על הקשיים ויש שאין בכוחם לנסות ולהתגבר, אבל לכולם קשה!

את מי הציבור מוקיע? את מי שהופך את הדת לפיקניק, את מי שטוב לו להקרא דתי אך אין לא כל מחוייבות מהדת, הוא לא מוכן לעשות כלום בגלל הדת, זה אומר שהוא לא מאמין, לא דתי וא"כ אין מקומו באוכלוסיה דתית ובקהילה דתית. אני בטוח שבכל דת אחרת מי שעובר בריש גלי על מצוות הדת בגלל שקשה לו הרי הוא יוקע מן הקהילה שהרי מה יחבר אותו אליה. וכמו שא"א להצטרף למועדון חובבי אלביס פרסלי אם שמיעת שיריו מביאה תחושת קבס ומאד מאד מאד קשה לשמוע את קולו.

אם תוהה מחפשת, ישנן קהילות של דתיים לייט, קהילות מודרניות מאד, קונסרבטיבים ורפורמים שבהן אולי ניתן למצוא אוזן קשבת ליהודי שקשה לו והחליט לוותר בגלל קשייו על כמה מהמצוות.

תוקן על ידי mzohar ב- 23/01/2009 17:36:09

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2009 19:02 לינק ישיר 

זוהר
מבטיחי ההבטחות שבגלל מצפון לא ירשו גיהנם, כמו לעוף_ברוח שיודעת צפונות א-ל, אינם אלא טועים ומטעים. אין מי מאיתנו שיודע חשבונות שמים, אנו יודעים מהן המצוות ומהן העבירות. עושי מצוות יגמלו ע"כ - בעוה"ז או בעוה"ב או בשניהם, לעומת זאת עוברי עבירה גם יגמלו ע"כ. ישנן נסיבות מקילות, אך לא אנו מחשבי חשבונות שמים וכפי שכתב הרמב"ם בפ"ג מהלכות תשובה "ואין שוקלים אלא בדעתו של א-ל דעות..", אך אין אנו יכולים.

לא לעוף ברוח ולא לי- מבטיחי ההבטחות לתוהה,  מתיימרים לדעת צפונות קאל, מי שמתיימר כאן זה אתה ושיטתך- אתם היודעים הכל, אתם יודעים שיש גהנום עם להבות אש. אתם יודעים שמי שאוכל טרפות מקבל מכות על ישבנו, מענין שהרמב"ם רואה את הדברים אחרת- בענין הגהנום.

לפי הבנתי כפי שכתוב בתורה כל העניין של שכר ועונש, הוא אך ורק בעולם הזה, הנשמה אינה דבר גשמי, שאפשר להענישה בעונשים גופניים.!!!

אנו סבורים כי להעמיד את שמירת המצוות על הפחדות מגהנום, או מעונשים דמיוניים אחרים, עבר זמנם, ומתאימים לילדים קטנים ולאנשים בעלי מחשבה פרימיטיבית.

הפורום הזה לפי הבנתי אינו פורום חרדי- יש כאן מכל המינים וטוב שכך, יש חרדים על כל גוונים, יש דתיים לאומיים וסתם דתיים, יש דתיים רפורמיים ויש שעדיין תוהים, ויש שכבר מזמן הפסיקו לתמוהה.

ולכן ביקורתך עם כל הכבוד- ויש לי כבוד רב אליך- אינה במקומה, יש לך דעה אחרת משלי, אני מכבד אותה, למרות שאני תוהה איך אדם חכם לא חושב כמוני

ותעשה לי טובה ואל תביא לי אסמכתאות לדבריך, מכל מיני ספרים וגדולים, האמן לי אני כנראה מכיר את כולן, אבל מזמן הם כבר לא עושים עלי רושם, ואולי ההפך,

ושיהיה לך ולכל בית ישראל ובעיקר לחברי הפורום שבוע טוב וחודש טוב חודש שבט- ולא שבט= שוט

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 24/01/2009 19:08:03

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2009 20:24 לינק ישיר 

ירוחם,

שתה כוס מים קרים וראה שלא כתבתי שהגיהנם הוא בעל להבות אש, להיפך, הבאתי את שיטת הרמב"ם שהגהינם אינו עונש גשמי כלל וכלל. ואכן צודק מר בכתבו שהנשמה אינה גשמית וא"א להענישה בצורה גשמית. אך לא הרמב"ם סבור שאין שכר ועונש - עיין ביסוד האחד עשר שלו.

כ"כ אין לי כל עניין להעמיד את שמירת המצוות ע"י הפחדות, אך האם אתה חלוק על מציאות העוה"ב, האם אתה חלוק על כך שיש שכר ועונש? האם אתה סבור שהקב"ה לא משלם גמול לצדיקים ולרשעים כאו"א לפי המגיע לו? אין לי עניין לדאוג למישהו שיאמין, אך אם הוא מאמין שיתמודד עם אמונתו ביושר אינטלקטואלי ולא ינסה לטייח ולתרץ מתי שנוח לו.

הפורום לא דתי ולא חרדי, גם לא רפורמי ולא קונסרבטיבי, לא אתאיסטי ולא בודהיסטי. הפורום בהגדרתו הוא "יושר אינטלקטואלי גם בתורה", ואני לא רואה מאום בין יושר אינלקטואלי ובין הבטחות לכותבת אלמונית שלא תירש גיהנם אם תאכל חזיר (ולא כתבתי להבות אש, גהינם יהיה אשר יהיה).

אני אכן מסתמך על דברי הרמב"ם וחז"ל, אך עליך הם לא עושים רושם. אני יודע שלפעמים דווקא דבריהם של חז"ל והראשונים אינם מוצאים חן בעיניך, אך אני מצפה שלפחות תקבל האמת ממי שאמרה - למרות שאומרה הוא חז"ל, הרמב"ם ושאר בעלי דעות פרימיטיביות.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 00:31 לינק ישיר 

מאיר

למרות שאתה צודק במה שכתבת, בכל זאת אנסח את תשובתי דווקא על ידי ציטוט מאחד מהראשונים

השגות הרמב"ן לספר המצוות הקדמה

והנני עם חשקי וחפצי להיות לראשונים תלמיד, לקיים דבריהם ולהעמיד, לעשות אותם לצוארי רביד ועל ידי צמיד, לא אהיה להם חמור נושא ספרים תמיד. אבחר דרכם ואדע ערכם. אך באשר לא יכילו רעיוני אדון לפניהם בקרקע אשפוט למראה עיני. ובהלכה ברורה לא אשא פנים בתורה. כי י"י יתן חכמה בכל הזמנים ובכל הימים. לא ימנע טוב להולכים בתמים:

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 01:17 לינק ישיר 

רק להבהיר בכדי שלא להטעות חלילה - אינני יודעת חשבונות שמיים.

אני יודעת רק דבר אחד בבירור - מי שאוכל בשר בחלב, חזיר ופירות ים בסוף כנראה יהפוך לחילוני. זה הכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 02:42 לינק ישיר 

ירוחם,

דברי הרמב"ן שציטטת נפלאים והם הם הסיבה שאני כותב כאן ונהנה לקרוא את דברי החברים. אך הבה לא נטעה, הרמב"ן מעולם לא בא לבטל ממצוות התורה אלא לדון בהן, הוא בא לחלוק על הרמב"ם במניין המצוות, להוסיף למניין ולהפחית מהמניין, להגדיר וכו', אך לעולם לא לבטל!

לעוף ברוח,

<מוכנה לתת לך אחריות בכתב שלא תגיעי לגהנום אם תאכלי חזיר. >

<
אני יודעת רק דבר אחד בבירור - מי שאוכל בשר בחלב, חזיר ופירות ים בסוף כנראה יהפוך לחילוני. זה הכל.>

מסקנא: גיהנם נועד לדתיים וחרדים בלבד.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 11:12 לינק ישיר 

מאיר

דברי הרמב"ן מדברים בעד עצמם, ואינם זקוקים לפרשנותם של ראשי הישיבה והרמי"ם המתוסכלים מחוסר תשובה.

אף אחד לא דיבר על ביטול אחד ממצות התורה. את ביטול מצוות התורה עשו חז"ל בסיטונאות.

כאן הרמב"ן מדבר, על לא לקבל כל רעיון, מכיון שזה כתוב בספרים, או מכיון שאמר את זה ראשון זה או אחר או אחרון זה או אחר.

כאן הרמב"ן אומר, שדעתו של -מאיר זהר- שווה ערך לדעתו של הרמב"ם, אם הוא מדבר דברי אמת.

כאן הרמב"ן אומר, שיש לדון לפי מראה עיניו של הדן, ולא לפי מראה עיניו של מישהו שאין לו מושג  במה הוא דן, אבל הוא גודוייל.

לא טענתי שאין שכר ועונש,   יש! אבל השכר הוא בע"ז, בעה"ב אין לזה כל משמעות וערך,

ר' ירוחם_המשגיח המפורסם מישיבת מיר אמר, בחור ישיבה שלמד כמה שנים בהתמדה, לא יוכל לעולם להנות מעבירה. אולי זה העונש?

סימוכין לדבריו מצאתי בפ'  כי תשא במעשה העגל- כותב תרגום המיוחס לי בן עוזיאל- על הריקודים מסביב לעגל- מיבבים בחדוה

אגב אין כל קשר ביננו

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 25/01/2009 11:12:37

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 11:47 לינק ישיר 

ירוחם,

אולי כדאי לקרוא את דברי הרמב"ן במלואם?
הוא כותב שהוא רוצה להיות לראשונים תלמיד, לעשות את דבריהם לצווארו רביד וכו', כלומר הוא מעלה על נס את דבריהם וחכמתם, הוא מעוניין להיות תלמידם! הוא ממשיך שהוא לא מעוניין רק לדעת את מה שהם אמרו כחנ"ס, אלא הוא מעוניין לרדת לעומק דבריהם וכך הוא יבין את ערך למידתם ואת דרכם. אולם כאשר הוא יעמיק בדבריהם ויראה לנכון טעותם, יחלוק עליהם לפי מראה עיניו (ובסוף דבריו הוא כותב שהקב"ה לא יתן לו לטעות - סייעתא דשמיא!). גם כאשר הוא יחלוק על הראשונים, בהלכה ברורה הוא כותב שלעולם לא ישא פנים בתורה!

משום מה נראה לי שלקחת מהמשפט הזה חלקיק קטן שנוח לך, והשאר? "הרי אני יכול לחלוק עליו, אני הרבה יותר גדול ממנו..."

ירוחם, תחזור לפרופורציה, אני לא כתבתי ביקורת על משפט כלשהו שכתבת אם למדת ועיינת והגעת למסקנא אחרת - לו כך היה הייתי מתווכח עניינית באם הייתי רואה צורך בכך. ביקורתי היא על ביטול ד"ת וביטול מצוות "כי קשה" - ראה שוב את דברי תוהה_תקופה ולעוף_ברוח וראה האם דבריהם אינם נשיאת פנים בתורה. הרי גם עתה זעקת בדף הקודם שאין הבדל הלכתי וחיובי (אני לא מדבר על הומני) בין חזיר לרציחה. אז מה אתה רוצה כעת ממני, בשביל אתה מצטט את הרמב"ן וכותב דרשות על אנשים מתוסכלים ומשגיחים שאין להם קשר אליך?

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 12:18 לינק ישיר 

מאיר,

ובסוף דבריו הוא כותב שהקב"ה לא יתן לו לטעות - סייעתא דשמיא!). גם כאשר הוא יחלוק על הראשונים, בהלכה ברורה הוא כותב שלעולם לא ישא פנים בתורה

ואני מעתיק שוב את סוף דבריו  ומוסיף לצידו את הבנתי

למרות רצוני הטוב באמת להתיחס לדברי רבותי הקדמונים, שאני מעריך ומכבד אותם ביותר

לא אהיה חמור נושא ספרים זה שכתוב בספר, לא מחייב אותיאוטומטית, אני לא חמור.

אך באשר לא יכילו רעיוני כשארה שלא נכון הם מפרשים לפי הגיוני

אדון לפניהם בקרקע- אתיחס לדבריהם- או אשליכם- לקרקע,

אשפוט למראה עיני. אפסוק לפי הבנתי בלבד ולפי הגיוני,

ובהלכה ברורה לא אשא פנים בתורה. כשיתברר לי מה היא ההלכה הברורה, לא אשא פנים, לאף אחד שיהיה מי שיהיה,
 כי י"י יתן חכמה בכל הזמנים ובכל הימים. כי ה' נותן חכמה בכל הזמנים והימים והאמת לא נמצאת אצל רק אצל יחידים שחיו לפני אלף ואלפי שנים, כי אצלי היום.

לא ימנע טוב להולכים בתמים: ה' נותן טוב לכל העוסקים בתורה, בשלמות ולא מושפעים מכל מיני הזיות ורעיונות תעתוים. 

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 14:59 לינק ישיר 

תוהה

אני חושב שטרף חמור יותר מבשר וחלב, שכן טרף, כדבריך, הוא טרף מחמת עצמו, בשר וחלב אינו טרף מצד עצמו, כך נראה לי, ואיסורו הוא רק משום העירוב, אולי משום מאכל תאווה או משום מנהג ע"ז או שניהם ביחד (האיסור הובא בעיקר בהקשר של חגים). וזה שהוא אסור בהנאה זה מסיבה זו, שיש בו איזה "מנהג" אסור, לכן התורה ציוותה להתרחק מזה.

אבל טרף הוא "טרף".

ואכן, חזיר הוא קצת מעבר לסתם טרף, כיוון שהוא לא סתם איזה מאכל אסור אלא שהוא הפך לסמל לאי שמירת התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 15:19 לינק ישיר 

מיכה
תוהה שאלה מבחינת ההלכה, ולא מבחינה פילוסופית, רק עיין כמה פרקים הקדיש הש"ע לאיסור בשר בחלב,

וכמה פרקים?? אולי סעיפים או סעיף בלבד לאיסור חזיר,

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 15:51 לינק ישיר 

נו, ירוחם, גם לפי דבריך ופרשנותך בדברי הרמב"ן, האם מותר לייעץ לתוהה שאם תאכל חזיר היא לא תירש ע"כ גיהנם ואפילו "לחתום על כך בכתב"?

[בשו"ע יש אריכות בעניין בשר וחלב בגלל פרטי הדינים הרבים הנובעים מההלכה הנ"ל, לעומת זאת איסור אכילת חזיר הוא איסור פשוט הרבה יותר. האם כמות פרטי הדינים מהווים מדד לחומרת האיסור? אתמהה.]

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 16:11 לינק ישיר 

מאיר ידידי

לא יעצתי לתוהה בענין הגהנום, הבטחתי לה אישית, שהיא לא תלך לגהנום-ואם כן יקחו אותה לגהנום, אחזיק בשערות ראשה (למרות ששער באשה ערוה) ואוציא אותה משם. הבטחה!

וכל כך למה? א. כי אין דבר כזה גהנום!!!! כפי המקובל אצלנו.

וב. את הגהנום היא כנראה עוברת כבר בעולם הזה, אתה יודע כמה קשה התהיה. יום יום שעה שעה, אין לך גהנום גדול מזה.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2009 16:16 לינק ישיר 

ירוחם,

אתה טוען:

א. שהבטחת לה שהיא לא תגיע לגיהנם בעל להבות אש וכו' (של הפרימיטיבים). ומה עם הגיהנם שאינו להבות אש, אלא גיהנם רוחני כשיטת הרמב"ם שהוא סבל בל ישוער?

ב. אתה טוען שאתה יודע חשבונות שמים ואתה מחשב סבלה כנגד מעשיה בעוה"ז ויודע שהיא לא תירש גיהנם לעתיד לבא? הבנתי נכון?!

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שאלות ודיונים בהלכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 15 16 17 19 20 21 לדף הבא סך הכל 21 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.