|
|
| נשלח ב-5/4/2007 13:38 |
|
| |
שאלה שלישית: מה ההבדל בין אופניים ורכבת(בלי קשר להבדל במרחק הנסיעה) מבחינת מלאכות?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 14:32 |
|
| |
ודאי שאין איסור להשאיר את מכונת הפקס פתוח, השאלה היא, כשאני שולח פקס מחו"ל לא"י, לצורך היהודי שבא"י, הרי שאני עושה זאת בשליחותו, וכיון שאצלו זה כבר שבת, הרי שאני גורם בזה שתיעשה מלאכה בשבת בשליחות הישראל.
וא"כ, כמו שכשהנכרי עושה מלאכה לצורך ישראל בשבת, אף שהישראל לא אמר לו לעשות מלאכה זו, אסור לישראל ליהנות בשבת ממלאכה זו, וחייב הישראל למחות בנכרי העושה כן מעצמו, כן אפ"ל גם בישראל העושה זאת למענו.
כן נראה בשו"ע הרב סי' רסג ס"ק ח.
אמנם כבר נתבאר, שבד"כ מקילים בזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 15:01 |
|
| |
הלבן
מילה אני ש סןבר שזה מותר, ולכן אני נוהג כך.
אבל אתה שסובר שזה אסור, מי התיר לך להקל?
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 16:24 |
|
| |
קשה לומר שאני סבור שאסור, כתבתי רק הטעמים לאיסור.
בדקתי את הדיווח של מכונת הפקס שלי?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 16:58 |
|
| |
אמנם בניגוד לנכרי שעושה המלאכה בשבת, הישראלי(השני, בחו"ל) לא מבצע את זה בשבת(אבל עושה זאת עבור מישהו שאצלו שבת)...
באותו נושא, מעניין מתי מגיעה שבת בקטבים(כשהימים והלילות מתמשכים וכמעט ואין זריחה או שקיעה).
תוקן על ידי לעניין ב- 05/04/2007 16:58:47
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 18:05 |
|
| |
בנושא הראשון, כך כותב בקו"א שם:
דהא מילתא דמיא ממש לאומר לאשה אקפי לי קטן שחייב מלקות כדאיתא בבבא מציעא דף י' ע"ב, ע"ש ברא"ש, אף שהיא אינה מוזהרת כלל מן התורה בבל תקיף, והיא מותרת לגמרי לעשות זה מדאורייתא משום לאו דבל תקיפו, ואפילו הכי סופג הוא ארבעים משום לאו זה משום שעשתה בשליחותו ונעשה כעושה בעצמו, והכא נמי לא שנא.
בנושא השני, יש כמובן חילוק בין הימים מתמשכים, שאז השבת היא מליל שבת בחצות עד ליל שבת בחצות, לבין הלילות מתמשכים, שאז השבת היא מיום שישי בחצות היום עד יום שבת בחצות היום.
והדברים פשוטים ומובנים, שהרי בקיץ היום (שישי) ומתאחר, עד שמגיע לחצות הלילה. ואילו בחורף הולך היום ומקדים, עד שמגיע לחצות היום.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 18:23 |
|
| |
לא הבנתי... שנינו מדברים על אותו דבר? אני מדבר על ימים/לילות שנמשכים חודשים(במשך חודשים אין בכלל זריחה או שקיעה), לא שעות. ומה עם השאלה השלישית.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 19:16 |
|
| |
אנסה לפרש שוב, אולי תבין:
בקוטב שהוא חצי שנה לילה, כל שבת מתחיל ב12 בצהרים עד 12 בצהרים, ובקוטב שהוא חצי שנה יום, כל שבת מתחיל ב12 בלילה עד 12 בלילה.
להקל להבין זאת, נתתי לך הסבר קל ומובן:
באביב, אורך היום הוא 12 שעות, מ6 בבוקר עד 6 בערב.
בקיץ היום מתארך והלילה מתקצר, בתחלה היום הוא מ5 בבוקר עד 7 בערב, אח"כ מ4 בבוקר עד 8 בערב, ואח"כ מ1 בבוקר עד 11 בערב, ואח"כ מחצות לפנות בוקר (לילה) עד חצות לילה. וכך נשאר כמה חדשים.
בחורף הולך היום ומתקצר, בתחלה יום ששי הוא מ6 בבוקר עד 6 בערב, אח"כ מתקצר והוא מ9 בבוקר עד 3 בערב, ואח"כ מ11 בבוקר עד 1 אחה"צ, ואח"כ נשאר רק שתי דקות משעה 11:59 עד 12:01. אח"כ מתגמד עוד יותר ונשאר כלום, הרי שליל שבת מתחיל מ12 בצהרים במשך כמה חדשים.
לשאלה השלישית לא פירשת מה השאלה: ברור שהנסיעה ברכבת היא איסור מה"ת - הבערה וכיבוי. ואילו אופניים - במקום שיש עירוב, הוא רק עובדין דחול.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 21:08 |
|
| |
בנסיעה אני פסיבי. איך יש הבערה וכיבוי?
ואם יש, אז נניח היפותטית שזו רכבת מכאנית לגמרי(בלי שום הצתה כיבוי חימום וקירור).
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 22:33 |
|
| |
אם כיוונת לנסיעה ברכבת (ולא נהיגת רכבת), ואם כיוונת לנסיעה בלי תשלום, אזי האיסור בזה הוא בעיקר מראית העין, שיחשבו שהוא שילם. ולפעמים יש בזה גם איסור אמירה לנכרי, כשנכרי מנהיג את הרכבת בשביל רוב ישראלים.
והפרטים בזה יש ללמוד מדין הליכה בספינה שנוהג הנכרי, שמבואר בסי' רמח שו"ע הרב ס"ו.
תוקן על ידי הלבן ב- 05/04/2007 22:31:29
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2007 23:27 |
|
| |
חשבתי שחלק מההבדל קשור בזה שבאופניים אתה מסיע(ונושא) את עצמך(בכוחך), וברכבת אתה נישא(וניסע) ע"י משהו/מישהו אחר(ובכוחו).
|
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2007 17:22 |
|
| |
אני מצטער על כל השאלות, אבל היו לי כמה רעיונות לרכבים ומכשירים שאפשר להפוך למותרים לשבת(למשל תחבורה ציבורית בשבת) על ידי שינוי הלוגיקה הפנימית שלהם(למשל במקום אותות חשמליים, הפסקה באותות חשמליים) ואני צריך לברר כמה דברים בסיסיים לפני שאני מנסה אותם בכלל.
אם אפשר אז יש לי עוד שתי שאלות - מה אסור בנסיעה בכרכרה(חוץ מהעבדת הסוסים), ובמיקרופון(מחובר לרמקול, עובד על עיקרון של הגברת זרם)?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2007 18:26 |
|
| |
כרכרה המחוברת לסוסים, גזרו חכמים מטעם שמא יחתוך שוט, ובמילא גזרו על כל סוגי נסיעה על כרכרה המחוברת לבעל חי.
האיסור ברם קול, בגלל שכל חיבור זרם חשמלי גורם לניצוצות אש מיקרוסקופיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2007 20:19 |
|
| |
איך מוגדר "ניצוץ אש מיקרוסקופי"? כל פוטון שיוצא מאלקטרון? "אור נראה" או גם קרינה בלתי נראית?(גם כשפותחים את העיניים עובר זרם חשמלי מהעצבים שמחוברים אליהן, או כשנוסעים באופניים ויש חיכוך בין הגלגל לקרקע ובין גלגלי השניים לשרשרת)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2007 04:09 |
|
| |
כשנוסעים באופנים, הניצוץ אש הוא אינו מתכוין ואינו פסיק רישיה, משא"כ במיקרופון שהכוונה היא כדי להפעילו.
|
|
|
|
|