|
|
| נשלח ב-2/5/2007 23:03 |
|
| |
שינוי בברז המטפטף בכוס שבו דולק נר, גורם שינוי באש מידי, וזה אסור בכל אופן.
רק כשגורם שיכבה כעבור זמן, אז יש חילוק כאמור לעיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 00:47 |
|
| |
מה זאת אומרת "שינוי באש מידי"? מה מידי פה?(ומה השינוי פה? האש לא תכבה עד שהמים יעלו לראש הנר) אם התכוונת לזירוז הכיבוי אז אל תענה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 02:09 |
|
| |
לא כי, אלא חשבתי לתומי, שברז המטפטף על הנר, ולקיחתו משם, גורם מיד שינוי בדליקת הנר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 15:38 |
|
| |
הוא לא מטפטף על הנר ישירות, אלא ממלא את הכוס. אני מקווה שזה לא גרם אי הבנה בכל השיחה שלנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2007 19:54 |
|
| |
לא, הכל הי' מובן, חוץ מפרט זה, שלא פירשת עצמך די הצורך.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 01:12 |
|
| |
תנסה לענות על זה בבקשה:
כשיש שתי כוסות עם נרות, ואפשר לקבוע באיזו מהן יכבה הנר ע"י הזזת הברז(הוא יכול לעמוד רק מעליהן והן קבועות במקום), אסור לקבוע איזו מהן תיכבה, או יותר ספציפית, אסור לגרום לאחת שלא הייתה אמורה מההתחלה להיכבות, להיכבות(ולכן אסור להזיז את הברז, למרות שהחלק הראשון של התוצאה - מניעת כיבוי הנר של הכוס מתחת למיקום המקורי של הברז, מותר בפני עצמו).
אבל נניח שיש מנגנון אוטומטי(שמופעל מלפני שבת), שהולך(בשבת) להזיז את הברז אם אתה לא תעצור אותו(הוא מכני אז אין לך בעיה לעצור אותו בשבת). אם תעצור אותו, הנר בכוס הראשונה יכבה, אבל אם תיתן לו לפעול - אז הברז יוזז והנר בכוס השנייה יכבה. האם מותר לך לעשות בדרך עקיפה זו את אותה הפעולה(בחירת הנר שיכבה) שאסור לך לעשותה באופן ישיר?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 14:34 |
|
| |
אז למה לך לדבר על שתי נרות, שמסבך בחנם. תדבר על נר אחת, שאני יכול לעצור את המים שנכנסים לשם. שבזה כבר נכתב לעיל - איזה גורם מותר ואיזה אסור.
אמנם משום מה איני מצליח להבין, איך זה המים הנכנסים לכוס, למטה מהשמן, ומגביהים את השמן שבכוס, איך זה מזרז את הכיבוי או מאריך את הדליקה.
ואם הכוונה היא, שבסופו של דבר יעלו המים את השמן מעל לפתילה, והנר יכבה, הרי ברור שאסור לגרום להוספת המים, וברור שמותר לעצור את זרימת המים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 18:17 |
|
| |
התכוונתי לנר שעווה... אני מציב נר שעווה בתוך כוס.
שאלתי את השאלה עם שתי הנרות כי אני חושב שיש סתירה מסוימת איתם שצריך לברר(מגיעים לאותה תוצאה בדרך קצת שונה, ואז זה כבר הופך למותר. כשקראתי על "גרמא" שזה משהו די דומה, נאמר שלא משתמשים בה בדרך-כלל בגלל שהתוצאה המכוונת היא הגורם החשוב כאן, ולא משנה איפה האדם התמקם בשרשרת הפעולות ובאיזו דרך עקיפה הוא השתמש)
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2007 22:51 |
|
| |
אקוה שהפעם הסברת את עצמך, והפעם הבנתי נכון את דבריך בענין הנר. וההלכה היא שגורם כזה אסור.
ואם תרצה להבין הפרטים בזה תעיין בשוע"ר רסה, ח. שלד, כב-ג.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2007 20:50 |
|
| |
יש באינטרנט שולחן ערוך?
(יש לי רק קיצור שולחן ערוך בבית)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2007 23:32 |
|
| |
עיינתי, אבל ההסבר לאיסור שם לא קשור ישירות לשאלה שלי(זה אסור כי עלולים לעוף ניצוצות למים - אבל זה לא רלוונטי בכלל לשאלה שלי על שתי הנרות. מה שכן רלוונטי, אבל בקושי, זה האיסור להכין גורם כיבוי כזה מלפני השבת וזאת מחשש ש"יתרגלו ויחשבו בטעות שזה מותר גם בשבת" כשאין פה איסור ישיר). וזה נוטה בכלליות להפך מהקו שאני הצגתי - כלומר מתיר יותר מדי - כתוב שם אפילו שמותר להציב כלי חרס עם מים שמתבקעים ומכבים את האש(זה מתיר את הפעולה ומייחס אותה לאש המבקעת, למרות שהאדם הוא זה שתיכנן ויזם אותה בשבת).
עוד לא קיבלתי תשובה לשאלה על שתי הכוסות(+נרות). אבל לגבי הכוס האחת הבנתי דבר או שניים(עבור הזירוז יש חילוקי דעות ועבור ההאטה מותר).
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2007 18:27 |
|
| |
ועוד שאלה אם לא אכפת לך:
1. אני מכין מלפני שבת מנגנון שמורכב מציר מסתובב אליו מחוברת ידית עם אש בקצה, שנמצאת מעל לנר(שעוה). הידית הולכת ושוקעת עם הזמן כך שאם עוצרים את מנגנון ההסתובבות שלה(בשבת) והיא נשארת מעל הנר היא תנמיך אליו ותדליק אותו(בשבת). אם לא עוצרים את מהלכה לא קורה כלום(היא פשוט מסתובבת מחוץ לטווח הנר ולא חוזרת). האם מותר לעצור אותה(את מהלך המנגנון שמרחיק אותה מהנר) ובכך לגרום לה להדליק את הנר(והאם זה בגדר גרמא או שזה תמיד מותר, או אסור)?
כי אם זה אסור זה גם יאמר משהו לגבי הברז עם שתי הכוסות והנרות(כשמונעים מהברז להסתובב לא רק מונעים את כיבוי הכוס השנייה, אלא גם גורמים לכיבוי הראשונה, שאפשר להקביל את החלק השני הזה לשאלה זו על הציר עם הידית).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2007 13:34 |
|
| |
אדם שיודע שהחלטת גזבר מזיקה להקדש, האם מותר לו להציל מההקדש שלא כפי רצון הגזבר (שלא כמו בבעלים פרטיים לכאורה ששם אין לו רשות לעשות נגד רצונם גם אם ברור שהם מזיקים לעצמם כשלא מדובר בפיקוח נפש וכדומה)?
תוקנה שגיאה לפי בקשת הכותב (קעלעמר)
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 25/06/2007 17:20:51
|
|
|
|
|