הרבה זמן שלא נטלתי את קולמוסי, אלא שמתחבט אני בבעיה, יתכן ואין לה פתרון אלא שלא מצאתי עם מי להתייעץ מלבד עם אנשי פורום זה.
מתגורר אני באחד מעיירות הספר אשר אוכלוסייתם די אחידה ומנהג המקום הוא להשתדל לא לעורר בעיות, לעיתים עדיף להיות רואה ואינו נראה ולעיתים כלל אנו רואה.
כלפי מה הדברים אמורים בשעה זו (22:15) אני עובר ברחוב תוך שיחה עם ידיד והנה אני רואה זוג צעיר (נשוי+4) שעולים לביתם. אלא שילדתם מייללת בבכי תמרורים ולא ניכר שהדבר מפריע כלל להורים המאושרים.
אלא שהם נכנסים לחדר המדרגות והאבא היקר מצווה על ביתו תהיי בשקט מיד! (כמובן שהדברים נשמעים עד הרחוב)
הילדה מתקשה להפרד מהבכי אף שהם נכנסים לביתם ואז נשמע קולו של המחנך הדגול מקומה שלישית :"אני סופר עד שלוש, ואת בשקט! "
ושלא כמנהג ההורים שמחמת אהבתם ליוצאי חלציהם מגלים שהדרך עד שלוש רצופה שברי מספרים רציונלים ושאינם כאלה,
כאן הדרך היתה קצרה מהמצופה :"אחד, שתיים -שלוש"
בטרם הספקנו אפילו לחשוב על המצפה לילדה לאחר שהאב גילה שיודע הוא על פה את המספרים עד שלוש, וחלון נפתח יכלנו לשמוע בבירור את נסיונותיה של הילדה להפסיק את ההתייפחות אך כנראה האב היה מהיר יותר תפס את הילדה הניח אותה בין החלון והסורג וסגר עליה את החלון.
רק לאחר כמה דקות שהילדה מייללת שהיא צריכה לשירותים, גבר יצר ההישרדות של הילדה על הדחף לבכות, ובשליטה עצמית מדהימה הפסיקה לבכות. אלא שלא ידעה שלפניה אדם בעל שאר רוח שלא יקח את הסיכון שהיא תכנס ותמשיך בבכיותיה ולכן שאל אותה שוב ושוב האם היא מבינה שכשאבא אומר לא בוכים, אז לא בוכים!
אני הייתי קצת בהלם ישר עלו לראש שמות כמו ד"ר קדמן וכו' אך ידידי השיבני שהדברים האלה אצלהם הם מעשים שבכל יום ולא זו בלבד שאין הם רואים בכך בעיה להפך, הם שלא כשאר אנשים "מחנכים" את ילדיהם.
עד כאן הסיפור, והשאלה היא מה באמת ניתן לעשות כדי לעזור,כמובן במסגרות ראויות, אם לא להורים לפחות לילדים.
הורחבה כותרת להבהרת הנושא
תוקן על ידי - ymy33655 - 03/06/2007 16:22:41
נשלח ב-7/5/2007 09:52
בן שואל
הצגת שאלה קשה אבל חוששני שלא ניתן לספק תשובה מלאה. זאת מפני שחסרים לנו פרטים חשובים.
עקרונית, ניתן להסכים על שני קוי יסוד.
א. מה שקרה זה דבר חמור. אפילו היה קורה פעם אחת בלבד. ולדבריך נראה שזה קו התנהגות במשפחה זו.
ב. לאדם מן הצד אין כמעט שום דרך להשפיע על זולתו במה שנוגע לעניניו הפרטיים. על אחת כמה וכמה אדם שאינו ממהר לשמוע מוסר.
אז מה ניתן בכל זאת לעשות?
1. להבין. מדוע אדם מתנהל באופן אלים כלפי ילדיו? יש כאן בדרך כלל צירוף של שני מוטיבים. האחד, יש אנשים שמגיבים בכעס ובאלימות יותר מהר מאחרים. זה כנראה תלוי באופי שאיתו נולדו.
אך שנית, זה האופן שבו למדו להגיב. למעשה, הם אינם מכירים אופן אחר. זו הבעיה הגדולה שגורמת לקלקולים רבים. אנשים טובים פשוט אינם יודעים איך לממש את הטוב שלהם, ולכן הם נוהגים בכפיה, באלימות, בצורה רעה. הם פשוט אינם יודעים להשיג את מבוקשם אחרת.
למשל, הם מעולם לא חשבו ולא העלו בדעתם שאפשר לקחת את הילדה על הידים, לבדוק למה היא בוכה, ולהרגיע אותה, או להסב את תשומת ליבה למשהו אחר, עד שתפסיק.
כמובן, הנסיבות המלחיצות מקשות על האדם להגיב בהגיון, בזהירות, ביישוב הדעת. אם הדבר היה בשעת לילה כאשר ההורים עייפים, ואם זה היה לאחר יום ארוך ומייגע, ואולי כאשר ההורים נתונים בלחץ מסיבות שאינן ידועות לנו, כגון מצוקה כלכלית, דאגה רפואית, ועוד, היכולת של ההורים להתחשב בילד פוחתת מאד.
ויתכן גם שהילדה, שאכן זקוקה לרחמים והתחשבות, היא נודניקית גדולה. יש גם מקרים כאלו. זה לא מצדיק את היחס הרע, אבל זה מסביר אותו.
2. איך עוזרים לאדם כזה אם הוא היה נכון לשמוע?
על ידי כך שמלמדים אותו כיצד עושים זאת אחרת.
על ידי כך שמראים לו כיצד מתנהגים לילד בוכה, עצוב, שקורא לעזרה, או אפילו שמנדנד.
אפשר לעשות זאת על ידי סיפור שממחיש את השיטה. אפשר על ידי הרצאה חינוכית. אפשר על ידי עיון בספר. אך בעיקר צריך להראות לו כיצד עושים זאת.
טוב מזה הוא לשוחח איתו, לבדוק מה הוא מבין וחושב בענין, ולהצביע בפניו על הדרכים השונות הפתוחות בפניו.
למשל, אפשר לשאול אותו: מה עושים לילד מנדנד?
הוא ישיב לפי הרגלו, אולי לפי מה שראה בבית הוריו, אולי לפי קוצר רוחו וחוסר סבלנותו.
ואז אפשר לומר לו: אתה יודע שאפשר גם אחרת?
ולתת דוגמאות. ולשאול אותו מה דעתו.
יתכן שהוא יפקח עינים ויאמר: מה, אפשר גם כך, לא העליתי זאת בדעתי מעולם.
או שיטען: שום דבר לא עוזר איתה. היא נודניקית, הילדה.
ואז צריך להציע לו שינסה גישה אחרת. ולהזהיר אותו בעדינות שכך תגדל ילדה מופרעת שתעשה בעיות עצומות עוד יותר כשתגדל. וכיו"ב.
ברגע שהוא פתוח לשינוי, ברגע שהוא לומד כיצד משיגים אותה תוצאה של הרגעת הילדה בצורה לא אלימה, כבר התחלנו לעלות על הדרך הנכונה.
ג. השאלה היא: איך יוצרים איתו קשר? איך פותחים איתו בשיחה על נושא אישי. זה קשה לחבר וזה קשה לאדם מן הצד.
אף אדם אינו אוהב לקבל תוכחה. אף אדם אינו רוצה שיתערבו בעניניו הפרטיים.
אבל זה מצב שמעורר צורך בתגובה. אז מה עושים?
מנסים כל מיני רעיונות.
1. אם הוא חרדי ויש לו רב, אפשר לפנות לרבו ולשאול. או שהרב ידבר איתו, או שיתן עצה לפי המצב.
2. אם אתה חבר, אתה יכול לנסות להעלות בזהירות רבה מאד את הנושא. יתכן שיתברר שהוא ישמח לשפוך את ליבו ולספר על הילדה הנודניקית והרעה שלו, לפי דעתו. ואז תוכל להציע הצעות. אבל צריך מ-א-ד להיזהר שלא להשמיע ביקורת, כי זה ינעל את השיחה.
3. אם אתה שכן, אתה יכול לנסות לחטוף איתו שיחה. אולי לספר לו סיפור. אבל סביר שהוא יחשוב לעצמו: מה האיש הזה הזר מתערב בעניני?
4. אם אין שום דרך אחרת, אתה יכול לנסות לכתוב מכתב, אבל דווקא בעדינות, מתוך אהבה, ולהציע בפניו שינוי, להצביע על הסיכון לילדה, על המחיר שהם משלמים ושהם עתידים לשלם, להבטיח לו שאפשר אחרת והכל יהיה הרבה יותר נעים בבית, ולהציע לו פגישה.
יתכן מאד שצריך מומחה לדבר. כי למרות שזה נושא שכל אחד מאיתנו מכיר מנסיונו, כיצד מגדלים ילדים וכיצד מחנכים אותם, לא כל אחד יודע להסביר באופן שייקלט באזני השני וליבו. אז אולי כדאי להפנות למומחה בעיר מגוריכם. ואם יש רב שמבין בזה, להפנות אליו.
וכאשר פונים אל האיש, צריך לעשות זאת בעדינות ובאהבה. הוא בלאו הכי מרגיש רע עם עצמו, הוא בלאו הכי מודע לכך שהוא מבזה את עצמו בפני השכנים. צריך לבוא אליו מתוך התחשבות בצרכיו, ברגשותיו. ואז הוא עשוי להיות פתוח להקשיב.
נכון שהוא התנהג רע מאד, אבל זה לא אומר שאין לו רגשות ושלא צריך לחוס עליהם. גם מפני שצריך לחוס על כל אדם, וגם טקטית, מפני שאם יוצאים נגדו שוברים כמעט כל סיכוי להשפיע עליו.
(אם תרצה להכין מכתב אליו, תוכל לפנות אלי באישי ואולי נוכל לעשות משהו יחד בל"נ).
ועוד הערה אחרונה שהיא ראשונה:
אם הילדה בסיכון ממשי, אסור להתעכב וחייבים לטפל בנושא. צריך להיזהר מצעדים קשים או בלתי הפיכים, כמו לפנות למחלקה הסוציאלית בעיריה, אבל יש לעקוב אחרי הנעשה ולחפש פתרון. אסור להניח לילדה לסבול ואסור לתת לה להגיע למצב של סיכון בגלל אלימות האב.
אמנם יש לחשב תמיד אם עדיף לפרוץ לבית או לדפוק על הדלת ולהזהיר את האב שיפסיק, כי זה יהפוך אותו לנפגע ולכועס וימנע כל אפשרות של שינוי בדרכים טובות. אבל לפעמים אין ברירה אלא לעשות זאת.
במקרה כזה, רצוי שיבואו יחד משלחת של שכנים, כדי שלא יטור כלפי אחד מהם. ויש לזכור כי הוא עלול להיפגע ולרצות להוציא את טינתו על הגורם היחיד שאינו יכול להשיב לו ולהגן על עצמו, הילדה.
ה' יעזור לכם שתמצאו את המסילות הנכונות לעזור לבית הזה כדי שיתקנו את דרכיהם בצורה הקלה ביותר שזה אפשרי.
נשלח ב-7/5/2007 13:54
תדפיס את שאלתך ואת התשובה של מיימוני, פעמיים, ותשים להם בתיבת הדואר, מכתב אחד לאדון ואחד לגברת.
נשלח ב-7/5/2007 14:03
מיימוני, נפלא! "גזור ושמור"...
נשלח ב-7/5/2007 14:06
איפה הייתה האמא בכל הסיפור?...
הערה חשובה: אני חושבת שהסיפור אינו שלם כל עוד איננו יודעים את סיבת הבכי של הילדה. אמנם אני מסתייגת לחלוטין מנקיטת צעדים אלימים כמו נעילה בחלון, אולם יש מקרים בהם יש, במפורש, להתעלם מבכי של ילד ולא להשמע לתחנוניו, כאשר מדובר ענייניים חינוכיים ועקרוניים בהם ההורים החליטו החלטה מסוימת, אשר אף הוסברה לו בשפה יפה, והילד מסרב לקבל אותה וממשיך להתעקש על שלו (למשל: ילד שרוצה שיקנו לו צעצוע יקר שראה בחלון הראווה).
מכל מקום, גם אני סבורה שהאבא נקט בחוסר רגישות תהומי כלפי הילדה, ולא יזיק לו לעבור סדנה קצרה בנושא חינוך ילדים (וזה באמת יכול להיות רעיון מקורי: אולי תארגן סדרת הרצאות בנושא חינוך ילדים מקצועית באיזור מגוריך, ותזמין אותו להשתתף? תוכל גם לעדכן את המרצה אודות המקרה, כמובן בלי לציין באיזה אב מדובר, ולבקש ממנו לדבר קצת על הנושא).
תוקן על ידי פנדורית ב- 07/05/2007 14:08:30
נשלח ב-7/5/2007 18:45
מיימוני, נפלא. הייתי אומר, נפלא כתמיד. אבל אני חושב שזה אפילו נפלא יותר מתמיד. כלומר, התעלית מעל הסטנדרט הגבוה שלך.
רק לציין את מה שהעירו, הסיפור לא ממש שלם, ואפשר לדונו לכף זכות כמעט לגמרי, חוץ מהחלון והסורגים שזה מוגזם גם בסיפור חלקי. ואולי לא יצא זה אלא ללמד על הכלל.
ספירה נוקשית בלי וויתור, אינה נוראה כל כך. זה תלוי באופי הילדים, ובצורת החינוך הרגילה שם.
נשלח ב-7/5/2007 20:50
עוד חרדי בעל גאוה שמכניס את האף שלו לכל מקום. (אני מתנצל על הלשון החריפה.)
ולעצם הענין יש פה דרך חינוך נוקשה (דרך אגב, דוקטור ספוק המליץ על המהלך הזה), לא מתאים לך, אל תחנך את הילדים שלך ככה.
לשם הבהרה: אני עצמי לא הייתי מסוגל להתנהג ככה. אבל בחיים לא הייתי מתערב להורים אחרים מבלי שיש לי הוכחות חזקות במיוחד שהם אכן לא צודקים בגישת החינוך שלהם.
זכרוני אחד מהחברים שלי היה לו בר מצוה, וההורים עשו סעודה לכל החברים והקרובים וכו'. באמצע הסעודה קם האבא ונתן דרשה. תוכן הדרשה היה שיש שני דרכים לחנך את הילדים דרכי נועם ודרך נוקשה. ואז המשיך האבא, אני בחרתי בדרך הנוקשה. למשל, הבן הזה, והוא מצביע על בן מסויים שקצת השתולל, באמצע הבר מצוה של אח שלו ובאמצע הדרשה של אבא שלו מפריע, ואז תפס את הבן והרביץ לו כמו שכתוב לפני כל המסובים. כמובן שכולם היו בהלם גמור והמעשה הזה זכה לתפוצה מרובה. היום הרבה שנים אחרי, אני רואה את הילדים והם פחות או יותר בסדר. אבא משוגע, מחנך גרוע, ובכל זאת יצאו לו ילדים די טובים.
תוקן על ידי chouteng ב- 07/05/2007 20:53:03
נשלח ב-7/5/2007 21:11
יפה אמרת, chouteng, דייקת ואמרת "ובכל זאת". ובמקרה דנן, אין דבר בעולם שיצדיק נעילה בחלון, למעט אם הילד מזיק לעצמו או לסביבה, וכמדומה שבשום מקרה אין קצה של הצדקה למניעת עשיית הצרכים.
נשלח ב-7/5/2007 22:22
צ'וטנג
אני חוזר על המעשה כפי שהבנתי, מפני שהזדעזעתי.
האב תפס את בנו, ש"השתולל", והעניש אותו, כנראה במכות, לפני כל האורחים? לפני אחיו ביום שמחתו?
יש איזה צד בעולם שמותר לעשות כדבר הזה?
האם אב כלפי בנו פטור מאיסור לביישו בפני רבים, אם אפשר באופן אחר?
כפי שכתבת בסוף, האב הזה הוא "מחנך גרוע" וזו לשון המעטה שבהמעטה.
(אולי נסחפתי, אבל אני מנסה לדמיין לעצמי את בושת הבן הנענש לפני אחיו השמח, ולמעשה את בושת המשפחה כולה...).
אם יצאו לו בנים טובים, זה למרות המעשה הנורא שעשה.
ולא נראה לי שיש דרך אחרת לדון את המעשה הזה. אבל אולי טעיתי. ותוכל אם תרצה לציין פרטים באישי. כי כפי שתארת זו, האב עשה עוולה חמורה מאד. וקרוב כמעט לומר שצדקת בכך שיש "שגעון" מסויים בהנהגתו.
האם יש מקום לדון אותו כאכזר יותר מאב שסוגר את בתו במנעולים? שני אלו נוראים. אבל האב שעשה מה שעשה לבת היה אכזר. וזה אב שאינו חש לבושה בפני הציבור? אלו שתי מגרעות שונות.
וגם במקרה זה היה ראוי שמי שהאב מעריך אותו ידבר איתו מעט על צורת החינוך שלו, שהוא עוד סבור שהיא דרך התורה... אלא שעכשו זה כנראה מאוחר מדי. ה' ירחם.
נשלח ב-7/5/2007 22:36
מיימוני, אכן נסתפקתי מי משני הסיפורים חמור יותר. מצד אחד השפלה חמורה בהרבה ברושם הנפשי שהיא מותירה. אך מצד שני גם בנעילה "בחוץ" ובמיוחד במניעת עשיית הצרכים יש אקט של השפלה.
נשלח ב-7/5/2007 23:33
רבותי!
כמה ילדים יש לכם? ואתכם לא שמו אף פעם בפינה כשהייתם ילדים?
הוא לא מנע צרכים, הוא לא נעל, הוא שם אותה בפינה לכמה דקות. אולי היא רגילה לשבת שם מידי פעם. עושים את זה בכל בית ובכל גנון, רק שביש המזל לא ידע שלא בוחרים פינה גלויה לעין כל.
גילוי נאות: יש לי יותר ילדים ממנו ולא שמתי אף אחד מהם בין הסורג לחלון.
------- מאיר
נשלח ב-7/5/2007 23:38
שרגאבטיהרא:
זכותו של האבא להתנהג בצורה לא צודקת.
מיימוני:
הסיפור אמת ויציב. ויש כמה וכמה הוכחות שהאב משוגע. איני דן אם האב צדק במעשיו. ברור לי שהוא לא צדק. אבל וזה העיקר, עדיין יצאו לו בנים יחסית טובים.
נשלח ב-8/5/2007 00:33
לא הבנתי, chouteng. לדעתי זו סתירה פנימית בדבריך,
אם זה לא צודק - אסור להתנהג כך, אם מותר להתנהג כך -
צריך לומר שזה צודק.
מאיר, קבל ציטוט:
רק לאחר כמה דקות שהילדה מייללת שהיא צריכה
לשירותים,
גבר יצר ההישרדות של הילדה על הדחף
לבכות, ובשליטה עצמית מדהימה הפסיקה לבכות. אלא
שלא ידעה שלפניה אדם בעל שאר רוח שלא יקח את
הסיכון שהיא תכנס ותמשיך בבכיותיה ולכן שאל אותה
שוב ושוב האם היא מבינה שכשאבא אומר לא בוכים, אז
לא בוכים! סוף ציטוט.
אז היתה מניעת צרכים או לא?
כמה דקות כשעוד בכתה, ואח"כ עוד עיכבה שתבטיח שוב
ושוב שלא תחזור לסורה. בכל מקרה, לסגור בחלון זה
ממש לא כמו לשים בפינה. והספירה המהירה עד שלוש,
בלי התחשבות בנסיונות הילדה להירגע, גם לא מעידה על
חינוך כראוי.
אם עדיין לא הבהרתי זאת, אבהיר
כעת: אינני שופט את האדם שעליו מדובר, אלא לפי הסיפור
שהובא. המציאות תיתכן שהיא שונה, ודי בפרט קטן שישנה
את כל התמונה.
תוקן על ידי - שרגאבטיהרא - 08/05/2007 0:44:53
נשלח ב-8/5/2007 01:06
שרגאבטיהרא:
אתה חושב שכל פעם שמישהו מתנהג שלא בצדק יש לך את הזכות להתערב. אני חושב שאתה מבזבז יותר מדי זמן באינטרנט האם אתה מסכים לי לקחת את היוזמה לידים ולהעיר לך או להתערב בכל מיני דרכים אחרים.
נשלח ב-8/5/2007 06:53
chouteng
א. כל זמן שהתנהגותי אינה פוגעת באחרים, לא ראוי להתערב. אגב, ע"פ התורה יש הוכח תוכיח על כל עבירה שאדם עושה, בפועל "תמהני אם יש בדור הזה שיכול להוכיח", וצריך לדעת מתי, איך ואם בכלל מתאים להוכיח. (אם בכלל, כי "כשם שמצוה לומר דבר הנשמע" וכו'). אבל כשמדובר במצב שפוגע באחרים, לענ"ד לא עת להחשות היא.
ב. למרות האמור לעיל, במקרה ספציפי זה סביר שלא הייתי מתערב מכמה סיבות: 1. אב כזה בטוח בצידקת דרכו ולא הערה מזדמנת של עובר אורח תשנהו. 2. יתכן שגם לדעתו זו התנהגות קיצונית אך כעת היתה לכך איזו שהיא הצדקה (למרות שלדעתי אין לכך הצדקה בשום מצב, אבל עדיין זה מקל מאשמתו). ואולי עוד נקודות שלא עולות במוחי כרגע.