בית פורומים מקדש וגאולה

"ועשו לי מקדש" הספר החדש הגיע בשעה טובה.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/5/2007 01:41 לינק ישיר 

בכל ארבע פינות הר הבית היו מגדלים. התפר בצפון הקיר המזרחי מלמד שכאן תחילתו של מגדל, אבל יתכן שסוף הר הבית הוא בקשה הצפוני של המגדל, ולא בקצה הדרומי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2007 07:44 לינק ישיר 

אתה מתכוון לפינה הדרום מזרחית ולא הצפון מזרחית.

כלומר, רוחב המגדל היה כשלושים מטר? ולמה בתחילת מגדל צריך להיות תפר? --------- מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2007 09:36 לינק ישיר 

אשכול זה נועד לבירור שאלות הנוגעות לספרו של ה"ר זלמן קורן. בואו  נשאר במסגרת הויכוח על הטיעונים שלו.

לא איכפת לי שיהיה מגדל בכל פינה. איכפת לי מכמה דברים אחרים (אני הולך להיות בוטה, ומי שזה לא מוצא חן בעיניו לא חייב לקרוא):

א. קורן לא אומר שהיה מגדל בפינה הדרום מזרחית. הוא פשוט מתעלם מהתפר.

ב. קורן לא אומר שהיה מגדל בפינה הצפון מערבית, הוא מצייר שם חצר גדולה של האנטוניה.

ג. קורן ממציא חומות, מגדלים, ותוואי שטח חדשים לפי הצרכים של התיאוריה שלו. הוא אומר ככה: הר הבית של המשנה ושל הורדוס זה אותו דבר (הגיוני. ח"ת). מכיון שכך, בואו נוציא מהר הבית כל מה שיותר משטח זה ונסתדר עם זה איכשהו. מהחלק הצפוני ניצור מגרש כדורגל לחיילי המצודה, בפינה הדרום מערבית נשים מגדל, את הסטיו הדרומי נזיז צפונה, בשטח הדרומי, אהממממ.... שיהיו שמה ה"חנויות". והתפר??? טוב, לא לכל בעיה צריך להתייחס. והעיקר הוכחנו שיש לנו שטח של ת"ק על ת"ק לפי האמה של הצל"ח ודעימי', וכל השאלות על האמה הזאת בטלות ומבוטלות.

זה חוסר יושר!

נתחיל ככה, אם קורן היה בא בטיעון שלי, תשמעו, יש תפר בצפון הכותל המזרחי ומשם ואילך זה לא הה"ב, ניחא. אבל זה לא מה שהוא אומר. אם הוא היה מתייחס לתפר הדרומי, זה היה הגון, אבל הוא לא מתייחס. אם הוא היה מראה שריד או רמז כלשהו לסטיו או לחומה בקו שהוא מציע לסטיו הדרומי, ניחא, אבל אין לו, יש לו רק ראיה נסיבתית שאורוות שלמה אינן ראיה נגדו. אם היתה עדות כלשהי שבפינה הדרום מערבית היה מגדל, או שבפינה כלשהי היה מגדל, הייתי שותק, אבל אין. אבל למי איכפת.

תומס האקסלי פעם אמר:

"הטרגדיה הגדולה של המדע - קטילתה של היפותזה יפה בידי עובדה מכוערת".

הובא מקור לציטוט

תוקן על ידי חלזוןתכלת ב- 31/05/2007 15:35:10

תוקן על ידי חלזוןתכלת ב- 23/07/2007 16:07:26

חלזון זה גופו דומה לים וברייתו דומה לדג ועולה אחת לשבעים שנה ובדמו צובעים תכלת לפיכך דמיו יקרים

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/5/2007 10:58 לינק ישיר 

אם הנושא הוא דיון על תוואי החומה וממדי ההר, ניחא. אם ישירות על הגינותו של הרב קורן, מדוע לא תפנה אליו טלפונית?

--------- מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2007 11:51 לינק ישיר 

האשכול הוא ביקורת על הספר, והשאלות הנגזרות ממנה.

חלזון זה גופו דומה לים וברייתו דומה לדג ועולה אחת לשבעים שנה ובדמו צובעים תכלת לפיכך דמיו יקרים

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/5/2007 12:31 לינק ישיר 

שוב פעם

הסטיו זז צפונה מבחינה אטרכטקטונית ולוגיסטית. בנוסף לכך הרב קורן סבור שהוא היה בנוי על הגבול של הת"ק על ת"ק, אבל זהו פועל יוצא מההבנה שלו שהסטיו המלכותי אינו בנוי בקצה הדרומי של המתחם. ואם זה כן היה בנוי בקצה הדרומי של המתחם הוא היה תוחם את הת"ק על ת"ק באותו מקום שהוא תוחם אותו היום אבל בעזרת משהו אחר.

אגב הרעיון שהתפר ממוקם בקצה מגדל, ולא בקצה של ההר הבית המקורי, הוא לא המצאה של הרב קורן. אפשר לאמר שהוא מקובל על רוב החוקרים.

בכל פינה של הר הבית היה מגדל, והדבר ברור מהשרידים, וגם תואם את הארכיטקטורה של התקופה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2007 14:10 לינק ישיר 

ברור שהיה מגדל, אבל למה קצהו הפנימי מצריך תפר?
ולמה אין תפרים כאלו בצדם הפנימי של יתר המגדלים? --------- מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2007 14:49 לינק ישיר 

כי הקטע הצפוני יותר הוא קדום יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2007 14:56 לינק ישיר 

כלומר, תוספת הירודיאנית. אז מה הויכוח? --------- מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2007 15:20 לינק ישיר 

ריבונו דכולי עלמא, אני לא מתווכח אם היה מגדל או לא, מצידי שיהיו עשרים, מצידי שיהיו בפינות של הה"ב עצמו ולא בולטים (הרבה יותר סביר), אני מתווכח עם קורן שמתעלם מקיומו של התפר ומכך שרוחבו מתאים בדיוק לגודלו של הסטיו!!!!!

עלעלתי שוב בספר, וגיליתי עוד פגמים מהותיים בצורת קבלת ההכרעות:

א. עזרת הנשים איננה מרובעת, ושוב, קורן לא מגלה לנו שאם היא היתה מרובעת עם האמה הגרנדיוזית שלו היא היתה נוגעת בסטיו המזרחי וזה כבר היה ממש מגוחך, אלא טוען כי זה לא אסתטי שהיא לא תהיה מקבילה לכותל המזרחי. נו, נו, באמת עניין של טעם. בעיני, עזרת נשים שהחומה הצפונית שלה היא רק 121 אמה (כן, כן, זה מה שנשאר אם מנכים זוית של שש אחוז, ענין של טריגונומטריה...) ושאר הצלעות 135 אמה לא נקראת 135 על 135, וגם הרבה יותר מכוערת....

ב. בהמשך לאותה נקודה, גם אחרי עיוות צורתה של עזרת הנשים, עדיין בלתי נסבל להניח שהרווח בין חומת העזרה לבין הסטיו המזרחי והצפוני היה כה מזערי (מטרים בודדים!!!), ועיוות עוד יותר גדול לטעון ש"שני לו מן המזרח" כולל את שטח עזרת הנשים (שוב התחמקות). כל הבעיות נוצרו מהקידוש האולטימטיבי וחסר הטעם של האמה האינפלציונית.

ג. קשת רובינסון. בעיני, זה אחד הסעיפים השערורייתיים ביותר. כאן כבר לא מדובר בהתעלמות ממצאים, אלא בהסתרת המקורות ההיסטוריים. קורן כותב שהגישה המקובלת במחקר מניחה כי קשת רובינסון נועדה לירידה מהר הבית (או ליתר דיוק מהסטיו המלכותי) לעיר התחתונה. את פרשנות זו הוא מבטל בהינף יד, מאחר והוא כבר הוכיח (...) שהסטיו הדרומי עמד צפונה מקשת רובינסון. כאן מזדקק קורן לחידוש מפולפל ביותר שכולל דיוק במשנה בביכורים על דרך הדרוש הגליצאי, ומסיק שהקשת הובילה לשטח הדרומי הנמוך יותר מההר, או ליתר דיוק למגדל הבנוי בו, ורק אחרי שנכנסו לשם עלו להר הבית.
למה זה בלתי נסבל? כי בנוגע לשערים המערביים יש עדות מפורשת של בן-מתיא (שקורן הכיר אותה יפה יפה והביא ציטוטים חלקיים ממנה במקומות שנצרך לה), וזה לשונו:
"בחלקים המערביים של החומה נבנו ארבעה שערים. אחד שפניו אל ארמון המלך דרך העמק שבאמצע שנחצה לשם מעבר (שער השלשלת, קשת וילסון, רחוב השלשלת. ח"ת). שניים אל הפרבר (שערי ברקלי וורן. ח"ת), והשער  האחרון אל שאר העיר ונפרד ממנה על ידי מדרגות רבות שירדו למטה אל העמק וממנו שוב למעלה אל מעלה העיר (קשת רובינסון. ח"ת), שכן היתה העיר שוכנת אל מול בית-המקדש בצורת תיאטרון והיתה מוקפת עמק עמוק מצד דרום כולו. ואשר לצד הרביעי של חומת בית-המקדש שפנה דרומה, גם בו היו שערים האמצע ועל-ידו הסטיו המשולש של המלך, שנמשך באורכו מהעמק המזרחי (קדרון. ח"ת) עד לעמק המערבי (הטירופיון. ח"ת), שכן אי אפשר היה להמשיכו הלאה." עכ"ל
קטע זה איננו ניתן לפרשנות. ברור לכל קורא בן דעת כי פלביוס מדבר על חומות הר הבית ועל קשת רובינסון ולא על חומות של מצודות, מגדלים, איזורים מסחריים, או מרכזי מבקרים.

ד. התאמת שש הסטדיות לצרכיו. כפי שכבר הוזכר כאן בפורום, בן-מתיא מזכיר שש סטדיאות היקף בהה"ב. קורן שש על כך כמוצא שלל רב, מאחר ושש סטדיאות רומיות הינן שוות ערך לאלפיים אמות לשיטתו. הבעיה האמיתית היא ששש הסטדיאות לא מוזכרות בהקשר של ההיקף החיצוני של ההר, אלא כשיעור ההיקף הפנימי של הסטוים, וכפי שהראיתי, שיעור של שש סטדיות שווה לשיעור ההיקף הפנימי של הסטוים במידה ואנו מנכים משטח ההר את השטח הצפוני בלבד (וכפי שגם קורן מודה).

נכתב קצת בריתחא ואין שום כוונה לפגוע אישית במישהו רק ללבן את הנקודות היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/5/2007 23:05 לינק ישיר 

אתייחס לשני דברים שלך. הרעיון ששני לו מן המזרח אינו כולל את עזרת נשםי הוא ברור לחלוטין  מדברי הרמב"ם. עיין שם.

לפי תיאורו של יוספוס הורדוס הכפיל את שטחו של ההר לעומת מה שהיה לפניו, כלומר הוא מתייחס לכל המתחם כהר הבית. זה לא נוגד את הרעיון שחלק היה במפלס נמוך יותר. אנחנו היום התגרלנו לראות הכל במפלס כמעט אחיד, לא כן היה אז המציאות. בכדי להכנס למתחם מהמערב היו שם ארבעה שערים, זה לא סותר שום תיאוריה שהרב קורן מביא בספר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2007 07:17 לינק ישיר 

ברור לכל קורא ביוספוס, שהסטיו צמוד לחומה הדרומית, ושרק אחרי שעוברים אותו נכנסים להר הבית.

אם אתה שם לב מה קורה פה, אני הבאתי קרוב לעשר טענות על המתודה של השיטה של קורן, ואתה מתעקש לריב אתי על הפרטים. קורן בנוי בתוך מערכת של אילוצים שהוא המציא לעצמו, ואונס לצרכיה את כל הממצאים. הוא אנס את עצמו לאמה ענקית, ולרעיון שהה"ב של הורדוס הוא ת"ק על ת"ק כולל סטוים, וכל זה בהנחה הנכונה שקה"ק בכיפת הסלע. לא פלא שיצאו לו כל כך הרבה אילוצים.

הדגם של קורן הוא תוצא של מחקר דקדנטי ופילוסופיה עייפה (לא זוכר מי אמר את זה על המודל התלמאי הגאוצנטרי של היקום...).

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/5/2007 15:40 לינק ישיר 

חלזון

אני רוצה שתבין. עברתי על הטיעונים שלך, אבל אותי הם לא שיכנעו. מבחינתי הדבר היחידי המעניין שהעלית הוא נושא התפר שמרחקו מהקצה הדרומי של הר הבית תואם לדעתך את המרווחים שבין העמודים של הסטיו המלכותי. וכפי שציינתי זוהי נקודה מעניינת, ודורש התייחסות, אבל לא מהוה הוכחה. הגבתי לחלק מהדברים שלך או בכדי לציין שגיאות שלך, או בכדי להראות שקו המחשבה שלך בנקודה מסויימת היא בעייתית. 

מבחינת האמה אין מה לדבר על אמה פחותה מ50 עד 52 ס"מ מכל מיני הוכחות, ויש גם סימוכין להאמה של הרב קורן, (אחד מהן דחית בצורה מוזרה ביותר).

ויש גם דברים תיאולוגיים שלא ניתן להוכיח ארכיאולוגית, כמו על איזה הר הבית המשנה מדברת, ומה הסטטוס של תוספות הורדוס. הרבה שנים לא רציתי לקבל את הגישה של הרב קורן, אבל מה לעשות ההוכחות הן חד משמעיות שהמשנה מדברת על הר הבית ההורדיני זמן קצר לפני החורבן.

בעניין קה"ק בכיפת הסלע היה מן הראוי אשכול בפני עצמו. בכל מקרה הוא הדיעה הרווחת ואיני חושב שאתה יכול לדחות אותו בקנה כפי שאתה מנסה.

לסיכום: שיטתו של הרב קורן אינה מקובלת עליך, ואינה מוצאת חן בעיניך, אבל אין לך שום הוכחה נגדה, והיא מתיישבת טופוגראפית יותר מכל שיטה אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2007 16:11 לינק ישיר 

זו כבר פעם שנייה שאתה כותב שאינני מסכים עם מיקום קה"ק בכיפת הסלע, ולא ברור לי למה. כבר כתבתי במפורש בכמה מקומות שלדעתי זו אקסיומה שלא ניתנת להפרכה. קודש הקודשים צריך להיות בפיסגת ההר, ושום הצעה אחרת לא מתקבלת על הדעת!!!

לגבי האמה, אני אמנם חסיד מושבע של האמה הרומאית-רמב"ם, אבל מוכן לשמוע בתנאים מסוימים על אמה של עד 53 ס"מ, בתנאי שזה מוכח בלי ספק!

אינני יודע, ושמח אם תחכים אותי, מהן הפירכות לאמה הקטנה בהה"ב. אם כוונתך לטיעוניו של ר' אשר גרוסברג במאמרו המפורסם ב'תחומין', הרי שהבעיות שהוא מזכיר הן בעיני שוליות ונובעות מהנחות מוקדמות, למרות שהן די הגיוניות. אם זכור לי היטב, הבעיה האחת שלו נובעת מהאקסיומה שהכותל המזרחי הנוכחי הוא בגבול הת"ק אמה, והשניה מההנחה שהקיר המערבי של הרמה הוא הקיר שבין עז"נ ועז"י שלא סובלת אמה יותר קטנה מ-52 ס"מ.

מה הדחיה המוזרה שלי?

באשר לדבריך על השיקולים התיאולוגים, אני חותם על כל מילה. זה בדיוק מה שאני טוען, שמחמת שיקולים תיאולוגים טהורים יצר קורן מערכת קומבינציות מסובכת שאילצה אותו לאנוס את הממצאים הארכיאולוגים לפי צרכיו ולהמציא דברים על קצה גבול ההסתברות ומעבר לו.

לסיכום: הרב קורן צודק רק בהנחה אחת: קודש הקודשים בכיפת הסלע. לגבי כל שאר הפרטים, קצת מעליב לשמוע שאין לי שום הוכחה אחרי כל הנתונים שהבאתי באשכול זה.

הדיון באמת קצת התפרס לכיוונים שונים והקורא שאיננו מתמצא מאבד ראש בקלות, כדאי שנפתח אשכול נפרד על מקום קה"ק, על מיקום הסטיו הדרומי, ועל נושאים אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/5/2007 16:38 לינק ישיר 

אז הנה ציטוט מדבריך "וכל זה בהנחה הנכונה שקה"ק בכיפת הסלע", האם זה לא נסיון לערער את הקביעה הזאת?

בעניין האמה, אם תיקח אמה של 53 ס"מ זה יתאים לדברי יוספוס שהורדוס הכפיל את שטח הר הבית. עם האמה הקטנה שלך אתה נאלץ לקצץ שטחים מהר הבית. (אני לא יכול להוכיח שזה לא נכון, אבל זה באמת לא נראה.) מידות הכוכים של הקברים מהתקופה מצביעות על אמה של 50ס"מ.

גבול ההסתברות שונה אצל כל אדם, ובזה כמובן שתסכים איתי. אבל קשה לאמר שהבאת איזשהוא הוכחה לדבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > מקדש וגאולה > "ועשו לי מקדש" הספר החדש הגיע בשעה טובה.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.