בית פורומים עצור כאן חושבים

מה לך פה, אליהו ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/5/2007 16:35 לינק ישיר 
מה לך פה, אליהו ?

.

.

מה לך פה, אליהו?

"אמר ליה ריש לקיש לרבי יוחנן: אליהו חי הוא"

(בבלי מו"ק כו. )

"תניא, אמר רבי יוסי: פעם אחת הייתי מהלך בדרך, ונכנסתי לחורבה אחת מחורבות ירושלים להתפלל. בא אליהו זכור לטוב ושמר לי על הפתח (והמתין לי) עד שסיימתי תפלתי. לאחר שסיימתי תפלתי אמר לי: שלום עליך, רבי! ואמרתי לו: שלום עליך, רבי ומורי! ואמר לי: בני, מפני מה נכנסת לחורבה זו? אמרתי לו: להתפלל. ואמר לי: היה לך להתפלל בדרך! ואמרתי לו: מתירא הייתי שמא יפסיקו בי עוברי דרכים. ואמר לי: היה לך להתפלל תפלה קצרה. באותה שעה למדתי ממנו שלשה דברים: למדתי שאין נכנסין לחורבה, ולמדתי שמתפללין בדרך, ולמדתי שהמתפלל בדרך - מתפלל תפלה קצרה."

(בבלי, ברכות ג. )

מה המקור לכך שאליהו הנביא לא מת, לאמירה שהוא חי? לידיעה כי הוא מתגלה מידי פעם?

התשובה הטריוויאלית היא, כמובן, אמפירית. מכך שהוא התגלה לאנשים לאחר מותו, ברור כי לא מת.

גם תאור עלייתו בסערה השמימה (מל"ב ח'), מותיר רושם של עליה ולא של מוות, למרות הדמיון לתאור מיתת משה רבנו (1) .

בנוסף לשני אלו, יש להזכיר את הפסוקים האחרונים בנביאים:

"זִכְרוּ תּוֹרַת מֹשֶׁה עַבְדִּי, אֲשֶׁר צִוִּיתִי אוֹתוֹ בְחֹרֵב עַל-כָּל-יִשְׂרָאֵל, חֻקִּים וּמִשְׁפָּטִים.

הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם, אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא לִפְנֵי בּוֹא יוֹם ה', הַגָּדוֹל, וְהַנּוֹרָא.

וְהֵשִׁיב לֵב-אָבוֹת עַל-בָּנִים, וְלֵב בָּנִים עַל-אֲבוֹתָם--פֶּן-אָבוֹא וְהִכֵּיתִי אֶת-הָאָרֶץ חֵרֶם. "

הבה נחזור להתחלה.

"פגישתנו" הראשונה עם אליהו הנביא היא ישר לתוך המעשה. אין לנו תאור של ההתגלות הראשונה, או הקדשתו לנביא. שם אביו לא ידוע לנו (ולפיכך, לדברי חז"ל, אינו נביא בן-נביא), ורק שמו ומקומו ידועים לנו.

"וַיֹּאמֶר אֵלִיָּהוּ הַתִּשְׁבִּי מִתֹּשָׁבֵי גִלְעָד, אֶל-אַחְאָב:

חַי-ה' אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר עָמַדְתִּי לְפָנָיו, אִם-יִהְיֶה הַשָּׁנִים הָאֵלֶּה טַל וּמָטָר

כִּי אִם-לְפִי דְבָרִי."

כך אנו מתוודעים לראשונה אל הנביא, ישירות מפיו. לא ידוע לנו מה המסר שבשלו הלך אל המלך. הוא אינו מפחד מהמלך, אינו חושש לאיים עליו, וגם אינו נרתע מכך שהוא לוקח על עצמו, לכאורה, את הבצורת. "כי אם לפי דברי".

ומייד, ה' שולח אותו אל נחל כרית, להסתתר במדבר ולשתות ממימי הנחל. לאחר זמן, הנחל לידו הוא חי, יבש. אין מים גם לנביא. גם אליהו, ישתתף בסבלו של העם כולו, הנאנק תחת קשיי הבצורת כמו המלך החוטא.

יש צורך להמחיש לנביא את הסבל, כדי שלבו לא יהיה גס בעונש שהושת על העם כולו. כמעט, הייתי מצפה לשמוע "ההיטב חרה לך על הנחל? " (2) .

לאחר שלוש שנים, מצווה ה' על אליהו להודיע על תום הבצורת. על התחלתה אין אנו יודעים על ציווי ה', אך על הסוף – הכתוב מפרש:

"וּדְבַר-ה' הָיָה אֶל-אֵלִיָּהוּ בַּשָּׁנָה הַשְּׁלִישִׁית לֵאמֹר:  לֵךְ הֵרָאֵה אֶל-אַחְאָב, וְאֶתְּנָה מָטָר עַל-פְּנֵי הָאֲדָמָה. "

הסיפור ידוע, אליהו מכנס את העם אל הכרמל, הוא מצד אחד, ונביאי הבעל עם נביאי האשרה – 850 – מהעבר השני. העם, צופה במחזה.

"וַיִּגַּשׁ אֵלִיָּהוּ אֶל-כָּל-הָעָם, וַיֹּאמֶר:

עַד-מָתַי אַתֶּם פֹּסְחִים עַל-שְׁתֵּי הַסְּעִפִּים

אִם-ה' הָאֱלֹהִים לְכוּ אַחֲרָיו, וְאִם-הַבַּעַל - לְכוּ אַחֲרָיו

וְלֹא-עָנוּ הָעָם אֹתוֹ דָּבָר"

שתיקת העם כאן משמעותית, ואנו יודעים את המשך הסיפור, המסתיים בנחלי דמם של 850 נביאי השקר ששחט אליהו.

איזבל, פטרונית ה-850, מאיימת, ואליהו בורח אל המדבר. למעשה הדבר נראה כאילו אליהו, שוב, כמו יונה, מבקש לברוח משליחותו.

ואם כבר אמרנו כמו יונה, שימו לב:

"וְהוּא-הָלַךְ בַּמִּדְבָּר דֶּרֶךְ יוֹם, וַיָּבֹא, וַיֵּשֶׁב תַּחַת רֹתֶם אֶחָד

וַיִּשְׁאַל אֶת-נַפְשׁוֹ לָמוּת

וַיֹּאמֶר: רַב עַתָּה ה' קַח נַפְשִׁי, כִּי-לֹא-טוֹב אָנֹכִי מֵאֲבֹתָי."

וממול:

" וַיִּתְפַּלֵּל אֶל-ה'  וַיֹּאמַר: אָנָּה ה' ... וְעַתָּה ה', קַח-נָא אֶת-נַפְשִׁי מִמֶּנִּי:  כִּי טוֹב מוֹתִי מֵחַיָּי.  "

ואני רוצה להדגיש – הוא בורח מקום הישוב אל המדבר. משלח את נערו ורוצה להפרד מעולמם של בני האדם.

ה' לא מתכנן עדיין לסיים את השליחות של אליהו, ולפיכך, במקום למות תחת הרותם, מתעורר אליהו למגעו של מלאך:

"וַיִּשְׁכַּב, וַיִּישַׁן תַּחַת רֹתֶם אֶחָד, וְהִנֵּה-זֶה מַלְאָךְ נֹגֵעַ בּוֹ, וַיֹּאמֶר לוֹ: קוּם אֱכוֹל.

וַיַּבֵּט, וְהִנֵּה מְרַאֲשֹׁתָיו עֻגַת רְצָפִים וְצַפַּחַת מָיִם.  וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ, וַיָּשָׁב וַיִּשְׁכָּב.

אליהו חוזר לשכב. לאחר שהשביע את רעבונו והרווה את צמאונו, הוא שב להתנתק – כמי שמכסה את ראשו בשמיכה ומנסה לישון כדי להתנתק מהעולם. אולם למלאך יש שליחות אחת, והוא אינו מוותר עליה:

וַיָּשָׁב מַלְאַךְ ה' שֵׁנִית וַיִּגַּע-בּוֹ, וַיֹּאמֶר: קוּם אֱכֹל,  כִּי רַב מִמְּךָ הַדָּרֶךְ.

וַיָּקָם, וַיֹּאכַל וַיִּשְׁתֶּה, וַיֵּלֶךְ בְּכֹחַ הָאֲכִילָה הַהִיא אַרְבָּעִים יוֹם וְאַרְבָּעִים לַיְלָה, עַד הַר הָאֱלֹהִים, חֹרֵב."

טוב, כאן כבר עזבנו את יונה ועברנו אל הדמיון והשוני למשה רבנו. 40 יום ו- 40 לילה, הר חורב, ואם זה לא מספיק – אז גם נקרת הצור מפרשת כי תשא נמצאת – "וַיָּבֹא-שָׁם אֶל-הַמְּעָרָה, וַיָּלֶן שָׁם". המערה היא נקרת הצור.

שמתם לב ששוב הוא הולך לישון? או שאולי מדובר בשני המקרים בעייפות פיזית, פעם בשל הבריחה מאיזבל ופעם בשל הליכה של 40 יום?

אולי, אך כאשר שינס מתניו והשיג את מרכבת אחאב בריצה, לא ציין לנו הכתוב עייפות כלשהי.

אליהו, שביקש למות ולהפסיק את שליחותו, מקבל את ההזדמנות שלו לשטוח את בקשתו/טענותיו:

"וְהִנֵּה דְבַר-ה', אֵלָיו, וַיֹּאמֶר לוֹ: מַה-לְּךָ פֹה אֵלִיָּהוּ.

וַיֹּאמֶר: קַנֹּא קִנֵּאתִי לַה' אֱלֹהֵי צְבָאוֹת, כִּי-עָזְבוּ בְרִיתְךָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל; אֶת-מִזְבְּחֹתֶיךָ הָרָסוּ, וְאֶת-נְבִיאֶיךָ הָרְגוּ בֶחָרֶב, וָאִוָּתֵר אֲנִי לְבַדִּי - וַיְבַקְשׁוּ אֶת-נַפְשִׁי לְקַחְתָּהּ."

מאחר והסיפור מוכר, אבקש להאיר רק כמה נקודות, אולי מהפחות מוכרות:

המעבר של אליהו מדיבור בגוף שלישי (קינאתי לה') לדיבור אל ה' כאל נוכח – "בריתך".

ה' מגיב לדברי אליהו:

"וַיֹּאמֶר: צֵא וְעָמַדְתָּ בָהָר לִפְנֵי ה'

וְהִנֵּה ה' עֹבֵר וְרוּחַ גְּדוֹלָה וְחָזָק מְפָרֵק הָרִים וּמְשַׁבֵּר סְלָעִים לִפְנֵי ה' –

לֹא בָרוּחַ ה'

וְאַחַר הָרוּחַ רַעַשׁ –

לֹא בָרַעַשׁ ה'

וְאַחַר הָרַעַשׁ אֵשׁ –

לֹא בָאֵשׁ ה'

וְאַחַר הָאֵשׁ, קוֹל דְּמָמָה דַקָּה.

וַיְהִי כִּשְׁמֹעַ אֵלִיָּהוּ, וַיָּלֶט פָּנָיו בְּאַדַּרְתּוֹ, וַיֵּצֵא, וַיַּעֲמֹד פֶּתַח הַמְּעָרָה

וְהִנֵּה אֵלָיו קוֹל, וַיֹּאמֶר:

מַה-לְּךָ פֹה אֵלִיָּהוּ."

לפני שה' שואל שוב את אותה השאלה, הנה ה' עובר – ואיזה מעבר! ואז, שואל ה' שוב באותן המלים בדיוק. מעין מתן מועד ב' לאליהו. שאלתי מקודם וענית את התשובה הלא-נכונה. נסה שנית.

ואליהו? איך אליהו עונה בפעם השניה?

"וַיֹּאמֶר קַנֹּא קִנֵּאתִי לַה' אֱלֹהֵי צְבָאוֹת, כִּי-עָזְבוּ בְרִיתְךָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל--אֶת-מִזְבְּחֹתֶיךָ הָרָסוּ, וְאֶת-נְבִיאֶיךָ הָרְגוּ בֶחָרֶב; וָאִוָּתֵר אֲנִי לְבַדִּי, וַיְבַקְשׁוּ אֶת-נַפְשִׁי לְקַחְתָּהּ."

אותה שאלה – אולה תשובה.

כמעט אני מתפתה לכתוב כי מי אשר לא ירא את אחאב וחמת זעמו, אינו ירא אף את ה', שעתה – בפעם השניה – מעיז ומשיב בדיוק באותה הצורה.

אולם לדעתי, מתגובת ה' לתשובתו השניה, ניתן להבין את תשובתו:

"וַיֹּאמֶר ה' אֵלָיו: לֵךְ שׁוּב לְדַרְכְּךָ מִדְבַּרָה דַמָּשֶׂק, וּבָאתָ וּמָשַׁחְתָּ אֶת-חֲזָאֵל לְמֶלֶךְ--עַל-אֲרָם.  וְאֵת יֵהוּא בֶן-נִמְשִׁי תִּמְשַׁח לְמֶלֶךְ עַל-יִשְׂרָאֵל; וְאֶת-אֱלִישָׁע בֶּן-שָׁפָט מֵאָבֵל מְחוֹלָה, תִּמְשַׁח לְנָבִיא תַּחְתֶּיךָ...."

ה' מבקש מאליהו לשוב ולבחון האם הוא מסוגל להמשיך ולמלא את שליחותו כנביא. נביא, צריך לדבר אל בני אדם. לראות את קשייהם ומצוקותיהם, להשתתף עמם בצערם כמו בשמחתם. נביא אינו יכול לחיות בנחל על כלכלת העורבים או על עוגות המלאכים. הוא גם אינו יכול להיות קנאי יתר על המידה.

אליהו, מצד שני, כאילו אומר לה': זה אני. אני כבר במדרגה אחרת, ואינו שב למטה אל שאר האנשים.

כתגובה – הוא מפוטר.

"מפוטר", משום שאין כאן את המשמעות המודרנית למלה זו. יש כאן הודעה על שלוש המשימות האחרונות – והאחרונה שבהן היא למנות את המחליף שלו.

אליהו, שהבין כבר את כוונת ה', מחליף את הסדר. הוא ממנה את אלישע למחליף, ואת שתי המשימות הבאות – הוא מעביר לאלישע.

אליהו לא מת. הוא עולה בסערה השמימה, משום שהארץ נתן לבני אדם, והוא ניתק עצמו ביודעין מבני האדם ומחייהם. מבחירה. המדרש קבע לו עונש על אמירתו בהר חורב "כי עזבו בריתך", והסביר בכך את נוכחותו בכל ברית מילה "חייך שאין עושין ברית מילה עד שאתה רואה בעיניך"(3) .

אז מה היה לנו עד עתה:

דמיון למשה רבנו, מעשה דומה ליונה הנביא, התרחקות מבני האדם והתקרבות לעולם המלאכים, והאמירה כי חזרתו לכל ברית מילה היא עונש.

אולם פרט לנבוא העתידית של מלאכי, מניין כי אליהו לא מת?

זה, כבר נעוץ בפשט מפורש בספר דבה"י, באיגרת שהגיעה אל מלך יהודה:

"וַיָּקָם יְהוֹרָם עַל-מַמְלֶכֶת אָבִיו, וַיִּתְחַזַּק, וַיַּהֲרֹג אֶת-כָּל-אֶחָיו בֶּחָרֶב, וְגַם מִשָּׂרֵי יִשְׂרָאֵל.

בֶּן-שְׁלֹשִׁים וּשְׁתַּיִם שָׁנָה יְהוֹרָם בְּמָלְכו,; וּשְׁמוֹנֶה שָׁנִים, מָלַךְ בִּירוּשָׁלִָם. ...

... וַיָּבֹא אֵלָיו מִכְתָּב, מֵאֵלִיָּהוּ הַנָּבִיא לֵאמֹר: ... "

מבחינת השנים, אנו כבר כמה וכמה שנים לאחר תקופת הנביא אליהו. וכפי שהסביר הראב"ע (בפירוש על מלאכי), לולא אליהו עצמו שלח באותה העת את האגרת, היה צריך לכתוב כי "ותימצא", או משהו מעין זה המעיד כי אליהו הכין את האיגרת שנים רבות לפניכן, ולא כך היא.

וכדברי הראב"ע – ופעמים רבות שנראה בפני רבותינו.

(1)    לגבי חנוך, ראו פירוש הראב"ע, כי חנוך נפטר, וכי התאור "לקחו ה'" אינו אלא אמיה סגנונית גרידא.

(2)    כלומר, כפי שאמר ה' ליונה הנביא לגבי הקקיון.

(3)    דומני כי הציטוט לקוח מפרקי דר"א, אולם אינני בטוח. השוואות בין עמידת אליהו הנביא על דעתו לבין עמידת רבי אליעזר על שלו – גם במחיר הנידוי, תתקבלנה בברכה בהמשך הדיון.

(4)     

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2007 21:29 לינק ישיר 

ב"ה.

אמשלום, נהניתי!

הערה קצרה:

" שהמתפלל בדרך מתפלל תפילה קצרה... כך אין להעריך בתפילה,..." -

מן הסתם התכוונת (גם) ללהאריך בתפילה, והמדובר הוא בדרך, גם זה לפי המשמעות שהענקת לו. מזכיר מאוד את דברי חז"ל על טענת ה' למשה: "ועתה מה תצעק אלי?! - דבר אל בני ישראל ויסעו!" 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2007 21:33 לינק ישיר 

רמב"ם הלכות מלכים פרק יב

הלכה ב

אמרו חכמים אין בין העולם הזה לימות המשיח אלא שיעבוד מלכיות בלבד, יראה מפשוטן של דברי הנביאים, שבתחילת ימות המשיח תהיה מלחמת גוג ומגוג, ושקודם מלחמת גוג ומגוג יעמוד נביא לישר ישראל ולהכין לבם, שנאמר הנה אנכי שולח לכם את אליה וגו', ואינו בא לא לטמא הטהור, ולא לטהר הטמא, ולא לפסול אנשים שהם בחזקת כשרות, ולא להכשיר מי שהוחזקו פסולין, אלא לשום שלום בעולם, שנאמר והשיב לב אבות על בנים, ויש מן החכמים שאומרים שקודם ביאת המשיח יבא אליהו, וכל אלו הדברים וכיוצא בהן לא ידע אדם איך יהיו עד שיהיו, שדברים סתומין הן אצל הנביאים, גם החכמים אין להם קבלה בדברים אלו, אלא לפי הכרע הפסוקים, ולפיכך יש להם מחלוקת בדברים אלו, ועל כל פנים אין סדור הויית דברים אלו ולא דקדוקיהן עיקר בדת, ולעולם לא יתעסק אדם בדברי ההגדות, ולא יאריך במדרשות האמורים בענינים אלו וכיוצא בהן, ולא ישימם עיקר, שאין מביאין לא לידי יראה ולא לידי אהבה, וכן לא יחשב הקצין, אמרו חכמים תפח רוחם של מחשבי הקצים, אלא יחכה ויאמין בכלל הדבר כמו שבארנו.

המעניין פה שדווקא פרשנים רציונלים ופשטניים כהראב"ע והאברבאנל מאמינים בגילוי אליהו.

אשר ל"מכתב מאליהו" לא כ"כ ברור לי מה הבעיה. עיין במלכים ב' פרק א' פס' ט"ו עד פרק ב' פס' א'. שם מוכח שאליהו חי גם בזמן יהורם מלך יהודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2007 22:14 לינק ישיר 

התחקות אחר דמותו של אליהו הנביא היא עניין שהרבו לעסוק בו, ויש על כך דרשה ידועה של הרב הדרי, ראש ישיבת הכותל לשעבר. כמה דברים משם בשם אומרם: 

אם להתייחס לסדר הפסוקים (ולהתעלם מהחלוקה הנוצרית לפרקים), הרי שהופעתו הראשונה של אליהו היא ביריחו, אותה בנה מחדש חיאל בית האלי ולפיכך חלה עליו קללת יהושע בן נון ומתו בניו (מלכים א', ט"ז). גם עזיבתו של אליהו את העולם הזה היא ביריחו (מלכים ב', ב') שהיא מעין "שער" המחבר בין עולם הזה ועולם הבא. כך למשל גם יעקב נלחם עם המלאך במעבר יבק שעל הירדן ליד יריחו וגם בני ישראל שנכנסו לארץ עברו את הירדן מול יריחו (יהושע, ג').  

ויש כאן הרבה מה להרחיב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2007 22:53 לינק ישיר 

ועוד כמה דברים השופכים אור על דמותו:  

מי אבותיו (אימותיו)?

פעם אחת היו רבותינו יושבין [בבהמ"ד] ואומרין אליהו מהיכן הוא יש מהם אומרים מזרע לאה ויש מהם אומרים שהוא בא משבט גד ויש מהן אומרים מזרע רחל, וכשהם יושבים ועסוקין בא אליהו ז"ל ועמד בפניהם ואמר להם רבותי מפני מה אתם מצטערים אין אני אלא מזרע לאה, פעם אחת הייתי מהלך ומצאני אדם אחד היה מתלוצץ ומלעיג בדברי אמרתי לו מה תשיב ליוצרך ליום הדין, אמר לי בינה ודעה לא נתנה לי שאקרא ואשנה, אמרתי לו בני מה מלאכתך, א"ל צייד, ואני אמרתי לו מי למדך שתטול פשתן ותארגנו מצודות ותשליכה לים ותעלה הדגים מן הים, אמר לי בינה נתנו לי מן השמים, אמרתי לו מה ליטול פשתן ולארוג מצודות להשליכהו לים להעלות בה דגים מן הים נתנו לך דעה ובינה מן השמים, לדברי תורה שכתוב בהם כי קרוב אליך הדבר מאד לא נתנו לך בינה ודעה מן השמים, מיד הרים קולו ובכה עד שאמרתי לו אל ירע לך שכל באי עולם משיבין תשובה זו אבל מעשיהם יהו מעידין בהם ובושו עובדי פשתים שריקות ואורגים חורי, כי היא חייך ואורך ימיך.
(ילקוט שמעוני תורה פרשת נצבים תתקמ)

כיצד תוקנה קנאותו של אליהו באמצעות עדות לדורות:   

ועמד אליהו ז"ל קנא קנאה גדולה ונשבע לשמים שלא להוריד טל ומטר, ושמעה איזבל ובקשה להרוג אותו, ועמד אליהו ז"ל והיה מתפלל לפני הקב"ה, אמר לו הקב"ה אליהו, הטוב אתה מאבותיך?! יעקב ברח מפני עשו, שנאמר קום ברח לך, משה ברח מפני פרעה, שנאמר ויברח משה מפני פרעה (וישמע פרעה), דוד ברח מפני שאול, שנאמר ודוד ברח וימלט, מלמד שכל הבורח נמלט, ועמד אליהו ז"ל והלך לו להר חורב, ושם נגלה עליו הקב"ה, ואמר לו מה לך פה אליהו, ויאמר קנא קנאתי, א"ל לעולם אתה מקנא קנאת בשטים על גלוי עריות, וכאן את מקנא, חייך שאין ישראל עושין ברית מילה עד שאתה רואה בעיניך, מכאן התקינו להיות עושין מושב כבוד למלאך הברית שנקרא אליהו ז"ל מלאך הברית שנאמר ומלאך הברית אשר אתם חפצים הנה בא.

(ילקוט שמעוני יהושע טו)

ומה עלה בגורלו?

שלשה עשר הם שלא טעמו טעם מיתה, אלו הם חנוך, ואליעזר עבד אברהם, ומתושלח, וחירם מלך צור, ועבד מלך הכושי, ובתיה בת פרעה, וסרח בת אשר, ושלשה בני קרח, ואליהו ז"ל, ומשיח, ור' יהושע בן לוי. תשעה נכנסו בחיים לגן עדן חנוך, אליהו ז"ל, ומשיח, ואליעזר, ועבד מלך הכושי, וחירם מלך צור, ויעבץ בן בנו של ר' יהודה הנשיא, וסרח בת אשר, ובתיה בת פרעה, ויש אומרים הוצא חירם והכנס תחתיו ר' יהושע בן לוי.

(ילקוט שמעוני יחזקאל שסז)  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2007 00:09 לינק ישיר 

מעולם לא עלה אליהו למעלה מעשרה, סוכה ד' ע"א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2007 00:42 לינק ישיר 

תלמוד בבלי מסכת סוכה דף ה עמוד א

ותניא, רבי יוסי אומר: מעולם לא ירדה שכינה למטה, ולא עלו משה ואליהו למרום, שנאמר +תהלים קט"ו+ השמים שמים לה' והארץ נתן לבני אדם. - ולא ירדה שכינה למטה? והכתיב +שמות יט+ וירד ה' על הר סיני! למעלה מעשרה טפחים. - והכתיב +זכריה יד+ ועמדו רגליו ביום ההוא על הר הזיתים! - למעלה מעשרה טפחים. ולא עלו משה ואליהו למרום? והכתיב +שמות יט+ ומשה עלה אל האלהים! - למטה מעשרה. - והכתיב +מלכים ב ב+ ויעל אליהו בסערה השמים! - למטה מעשרה.

מסקנה: אליהו עלה לשמים. יש פה בעיה טכנית, שהוא היה צריך להתכופף ושהרכב והסוסים לא עלו על עשרה גם במרוצתם השמימה, אבל זה מה כתוב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2007 07:01 לינק ישיר 

[ירמיהו,

תודה.
אכן, טעות מקלדת ותודה על התיקון.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2007 08:40 לינק ישיר 

למעלה מעשרה טפחים ולמטה מעשרה טפחים [בעניינים כאלה כמובן ולא בעניינים הלכתיים], אין המדובר אודות עשרה טפחים מדודים בפשטות, אלא ביטוי לרמת קשר או לחילופין נתק של הגוף מן העולם.
אליהו לא עלה למעלה מעשרה טפחים מורה בדיוק על עניינו בניגוד לכל שאר בני אנוש, שלמרות עלייתו בסערה 'השמיימה', הרי שעדיין יש לו קשר חזק לעולם הזה והוא מתגלה לעיתים ליחידי סגולה וכו' וכן הוא במשה רבנו ע"ה...

להעיר מענייני דיומא במדרש אודות מתן תורה:
אף על-פי שגזר הקב"ה השמים שמים לה' והארץ נתן לבני אדם . . כשביקש ליתן התורה ביטל
גזירה ראשונה, ואמר, התחתונים יעלו לעליונים והעליונים יירדו לתחתונים, ואני המתחיל, שנאמר וירד ה' על הר סיני, וכתיב ואל משה אמר עלה אל ה'"...

תנחומא וארא טו. שמו"ר פי"ב, ג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2007 10:45 לינק ישיר 

הערה טכנית קטנה: הרב הדרי הוא גם כיום (שוב) ראש ישיבת הכותל. מבוגריה, הרב בנצי קריגר, הוציא לאחרונה ספר יפהפה על אליהו.

ובעניין משה:

"...ונתן ספר לכל שבט ושבט להתנהג בו וללכת בחוקותיו, והספר הי"ג נתנו ללוים ואמר להם, לקוח את ספר התורה הזה (דברים לא). אח"כ עלה אל ההר בחצי היום השביעי (ספרי פ' האזינו) לחדש אדר (מגילה דף יג ע"ב) כפי אשר דקדקה הקבלה. והיה המקרה ההוא אשר קרהו מות בעינינו, בשביל שחסרנו ופקדנו אותו, וחיים לו לכבוד המעלה שעלה אליה. וכן אמרו (סוטה דף יג ע"ב), משה רבינו ע"ה לא מת אלא עלה ומשמש במרום. והדברים באלו הענינים ארוכים מאד ואין זה מקומם."
רמב"ם פירוש המשניות - הקדמת הרמב"ם לפירוש המשניות

הודגש.

תוקן על ידי shuvkash ב- 11/05/2007 11:06:58

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/5/2007 11:44 לינק ישיר 

אםשלום
לדרשה היפה שלך היתי מוסיף רעיון שאולי אותו גם תדרשי.
כשאליהו שואל את רבי יוסי מפני מה נכנסת לחורבה? ענה לו רבי יוסי, מתירא הייתי מעוברי הדרכים, לא מהליסטים לא שיעבור זמן התפילה והיתי מוכרח להתפלל מנחה?, שום דבר כזה. מתירא היתי מעוברי דרכים,
 דיוק: לא הולכי דרכים, כי עוברי, מה ההבדל? הולך דרכים זה אדם שיש לו מטרה ויעד להיכן הוא צריך ללכת, ולהיכן הוא רוצה ללכת. לעומת עוברי הדרכים, אלו עוברים ממקום למקום, מצד זה של הדרך  לצד השני וחוזר חלילה, אין להם מטרה מוגדרת, ויש להם הרבה זמן מיותר, ומסגלים לבלבל לי את המחשבות, עם להיכן ללכת, וכדומה.
  רבי יוסי אומרת הגמרא היה  הולך בדרך, ולא עובר בדרך,
אפשר בזה עוד להאריך ולפתח את זה, אני סומך על כושר הכתיבה שלך ושל האחרים

תוקן על ידי ירוחםשם ב- 11/05/2007 11:56:32

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2007 13:44 לינק ישיר 

איש ערבות, מהלשון שלך "מעולם לא עלה אליהו למעלה מעשרה, משתמע משהו כמו שהגמ' אומרת על יעקב וכי לחינם ספדוהו וחנטוהו וקברוהו. אבל מתוך הגמ' שציטטתי משתמע בבירור שהוא אכן עלה. אלא שיש פה עוד עניין שהוא גם נשאר כביכול בעולם הזה, וכמו שפירשת עכשיו. אבל זה לא שעצם העלייה לא הייתה עלייה בעלת משמעות.

מ"מ אתמול כתבתי את זה מאוחר בלילה ולא היה לי זמן וכוח לחשוב מה בדיוק התכוונת, אז כתבתי מה שכתבתי. רק שצרם לי קצת הנוסח שלך אז עיינתי בפנים והעתקתי בהדגשה של הלשון הפחות צורמת.

תוקן על ידי מיכההמרשתי ב- 11/05/2007 13:42:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 07:06 לינק ישיר 

[ירוחם,

בהקשר של נושא הניתוח שלי - התמודדות עם חורבן ואבל - אפשר אולי להבין את הדברים כיראה מפני המעבר המהיר ממקום למקום, מאבלות לחזרה לחיים. ר' יוסי "צריך זמן" וירא ממה שנראה לו כמהירות החלמה גבוהה מדי...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 02:36 לינק ישיר 

אמשלום תמהני עלייך. באשכול שנושאו אי- מותו של אליהו, צריך למחות את מחאת אשתו שנותרה עגונה. (בקוב"ש מביא  אחד הראשונים שמתיר את אשת אליהו ע"י למוד "אשת רעהו" ולא אשת מלאך. אבל הוא מקשה בצדק, הרי גם להיתר אלמנה נצרכה הגמ' בקידושין  לפס' ואם אפשר ללמוד כך למה לא למדה מ"אשת רעהו"?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 07:17 לינק ישיר 

[זילבר,

למה אתה מניח שהיה נשוי?

ועוד משהו -
אם מעניינת אותך אשתו של אליהו, אתה מוזמן לכתוב על כך. מדוע לצפות שדוקא אישה תעשה זאת? עצם הציפיה הזו גודרת אותי (כאישה) בתחום שאתה (כגבר) מצייר לי, ולכן ממהותו (לענ"ד) אינו פמיניסטי.
אני שמחה שהשאלה עלתה אצלך. היא מעידה שיש לפמיניזם (או לפחות לחלקים ממנו) השפעות טובות בעולם, ולא בגלל שהוא לימד אותך להתבונן גם בנשים שמאחורי הסיפור (כל סיפור), אלא כי הוא לימד אותך לשים לב לקולות המושתקים בו (במקרה הזה, אולי אישה, ובמקרים אחרים מישהו אחר, ועל כך בהערה הבאה.)

ועוד הערה, עקרונית יותר -
פמיניזם, לענ"ד וכפי שכבר אמרתי פה פעמים רבות, אינו דן רק בנשים. הפרויקט הפמיניסטי, לפחות כפי שאני רואה אותו, מנסה להציע ראיית עולם שונה מזו הפטריארכלית, במובנים וברמות רבות, הרבה מעבר לתשומת לב לנשים או ליחסיהן עם גברים. גם עיון בסיפור "לאומי" תוך הדגשת הפנים האישיות שלו (כמו, למשל, ניתוח הרעיון הפוליטי והדתי של התמודדות עם חורבן ביהמ"ק כהצעה להתמודדות עם חורבן ואבל פרטיים) הוא מעשה שנובע ממניעים פמיניסטיים ומשתמש בכלים של המחשבה הפמיניסטית.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 08:20 לינק ישיר 

ר' אברהם בן הרמב"ם בספר המספיק טוען שאליהו ואלישע לא היו נשואים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה לך פה, אליהו ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext