בית פורומים עצור כאן חושבים

מה לך פה, אליהו ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/5/2007 09:01 לינק ישיר 

בע"ב,

למיטב ידיעתי, אף אחד מן הנביאים (ע"פ פשט המקרא) לא היה נשוי (מלבד הושע, שנישואיו היו חלק מנבואתו). [וזכור לטוב המדרש המתאר את שיחתן של מרים וציפורה בעת "הסמכתם" לנבואה של שבעים הזקנים.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 10:09 לינק ישיר 

אםשלום
סליחה, נדמה לי שאת קצת נסחפת. רק בזכרון ראשון. ישעיהו הנביא היה נשוי, בכל אופן בת היתה לו. ולפי המסורת היא נישאה לחיזקיהו המלך.
זה שלא הזכירו אותן בתנ"ך, זה לא אומר שהן לא היו. אדם ובעיקר צעיר לא יכול ואסור לו להיות בלי אשה. ולכן זה לא הגיוני שהם לא היו נשואים.
אבי הנביאים הוא הדוגמא שנביא חייב להיות נשוי.

על בלעם אמרו שהוא לא היה נשוי. שאם הוא היה נשוי אשתו היתה הולכת לקלל . הן יודעות יותר טוב.        לא לכעוס צוחקים

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 11:05 לינק ישיר 

ירוחם,

המסורת אומרת הרבה דברים. השאלה (לפחות שלי ולפחות כרגע) היא מה כתוב בתנ"ך.
נישואיו של משה הם דוגמא טובה מדוע המשפט "אדם ובעיקר צעיר לא יכול ואסור לו להיות בלי אשה" אינו חייב להיות רלוונטי לנביאים (ועיין במדרש שהזכרתי לעיל). [לי ברור גם, שהמשפט הזה אינו נכון בכלל (כלומר - ברמת הכלל, כמשפט גורף), לא רק לגבי נביאים, אבל זה כבר דיון אחר לגמרי...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 11:16 לינק ישיר 

.

אמא שלום, לשיטתך, שמה שאינו מוזכר לא היה, אז האוכלוסיה בתקופת התנ"ך התרבתה באופן ווגטטיבי, משום שלא מוזכרות נשים רבות בתנ"ך.

אך גם אם נחזור אל הפשט, השאלה היא איך את מגדירה "נביא" ?

גם שאול היה בנביאים - אם מכניסים להגדרה נבואה חד-פעמית, ושאול, כידוע לנו, היה נשוי.

אם איננו מגדירים התגלות חד-פעמית נבואית כהופכת את נושאה לנביא, יתכן כי גם נאלץ למחוק כמה נביאים אחרים מן התנ"ך (מה אנו יודעים על הנביאים "הקטנים" המוזכרים בספר מלכים? למשל, על הנביא שהודיע לירבעם בן נבט על סופו, ועל הנביא שהזמינו לאכול במרמה? כמה התגלויות היו לעובדיה? )

המסורת קובעת שגם אבות האומה היו נביאים, ואם אנו קובעים כי הם לא היו נביאים, דומני שרק משה רבנו יוכל להיות יותר נביא מהם - וגם הוא היה נשוי.

ולסיום, אני דוקא משתמש במסורת ללא הרף ככלי פרשני. את יכולה לטעון כלפי המדרש על בתו של ישעיהו כי הוא אינו פרשנות גרידא, אך עדיין לא תוכלי להתעלם מכך שבעלי המדרש מתייחסים את ישעיהו כאל איש נשוי ואב - לא כאל פרוש מהציבור ומהקהילה בה הוא חי.
חז"ל גם קבעו את הכלל על ההבדל בין נביא ששם אביו מוזכר - והוא נביא בן נביא - לבין אחרים, ששם אביהם אינו מוזכר.

אם אמוץ, אביו של ישעיהו היה גם הוא נביא - הרי שהיה נשוי ובעל אשה. אם כל הנביאים היו פרושים - בניגוד מוחלט להלכה ולמסורת - הרי שיש לנו כאן חידוש גדול, שיש מעמד נזירות שלם (כולל כל בני הנביאים - 50 ביריחו לבד, למשל) שהמקרא מתעלם משום-מה מנזירותם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 11:33 לינק ישיר 

אמשלום
הנביאים בודאי היו נשואים, הם עבדו בשדה, והיו כאחד האדם, אבל הם היו מתבודדים, ומתנהגים בדרכי הנבואה.

יחזקאל
כד,טז בֶּן-אָדָם, הִנְנִי לֹקֵחַ מִמְּךָ אֶת-מַחְמַד עֵינֶיךָ בְּמַגֵּפָה; וְלֹא תִסְפֹּד וְלֹא תִבְכֶּה, וְלוֹא תָבוֹא דִּמְעָתֶךָ.

ישעיה
ח,ג וָאֶקְרַב, אֶל-הַנְּבִיאָה, וַתַּהַר, וַתֵּלֶד בֵּן;  {ס}  וַיֹּאמֶר ה', אֵלַי, קְרָא שְׁמוֹ, מַהֵר שָׁלָל חָשׁ בַּז.  ח,ד כִּי, בְּטֶרֶם יֵדַע הַנַּעַר, קְרֹא, אָבִי וְאִמִּי--יִשָּׂא אֶת-חֵיל דַּמֶּשֶׂק, וְאֵת שְׁלַל שֹׁמְרוֹן, לִפְנֵי, מֶלֶךְ אַשּׁוּר. 

אין צורך לדרש, הכל כתוב במפורש.

אם אנו מדברים על פשט, הרי שדוקא פרישתו של משה מהאישה לא נכתבה במפורש, כתוב "שובו לכם לאהליכם ואתה פה עמוד עמדי" ודרשו חז"ל שפירש מהאישה, אבל מרים ואהרן דיברו על משה "על האישה הכושית אשר לקח, כי אשה כושית לקח" (דיוק חז"ל ידוע ואינו מוכרח) כך שמפשוטו של מקרא, אפילו משה לא פירש מהאישה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 11:48 לינק ישיר 

דר"ח,

האם הפשט של "מחמד עיניך" הוא אשתו? אם כך אתה חושב, הרי שיש לנו ויכוח על משמעות המילה "פשט". כנ"ל גם לגבי משמעות המילה "בודאי" המופיעה (בטעות?) במשפט הראשון בדבריך ("הנביאים בודאי היו נשואים, הם עבדו בשדה, והיו כאחד האדם, אבל הם היו מתבודדים, ומתנהגים בדרכי הנבואה").
אני אתאפק מאוד ולא אעיר על פירושך המרתק מבחינה מגדרית, למילה "נביאה" בפסוק מישעיה...
[יכול להיות שכתוב כי הנביאים היו נשואים, ואמרתי לעיל שאיני בטוחה בידיעותי בנושא זה, אלא שהוכחותיך מעט בלתי מספיקות, ואשמח אם יש באמתחתך אחרות.]

ברור שהמדרש מדגיש את העניין, אבל כבר מן התורה ניתן להבין שמשה לא חי עם אשתו בפועל (ואם יורשה לי - גם לא גידל וחינך את בניו). גם אחרי הפרידה הארוכה ממנה (האם בחר בכך? האם נכפתה עליו?), במפגש המחודש, הוא רץ בשמחה ובאהבה אל חותנו, אבל לאשתו ולבניו אפילו אינו אומר שלום...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 12:04 לינק ישיר 

יחזקאל
כד,טו
וַיְהִי דְבַר ה', אֵלַי לֵאמֹר. 
כד,טז בֶּן-אָדָם, הִנְנִי לֹקֵחַ מִמְּךָ אֶת-מַחְמַד עֵינֶיךָ בְּמַגֵּפָה; וְלֹא תִסְפֹּד וְלֹא תִבְכֶּה, וְלוֹא תָבוֹא דִּמְעָתֶךָ. 
כד,יז הֵאָנֵק דֹּם, מֵתִים אֵבֶל לֹא-תַעֲשֶׂה--פְּאֵרְךָ חֲבוֹשׁ עָלֶיךָ, וּנְעָלֶיךָ תָּשִׂים בְּרַגְלֶיךָ; וְלֹא תַעְטֶה עַל-שָׂפָם, וְלֶחֶם אֲנָשִׁים לֹא תֹאכֵל. 
כד,יח וָאֲדַבֵּר אֶל-הָעָם בַּבֹּקֶר, וַתָּמָת אִשְׁתִּי בָּעָרֶב; וָאַעַשׂ בַּבֹּקֶר, כַּאֲשֶׁר צֻוֵּיתִי. 

ישעיהו
ח,טז
צוֹר, תְּעוּדָה; חֲתוֹם תּוֹרָה, בְּלִמֻּדָי.  ח,יז וְחִכִּיתִי, לַה', הַמַּסְתִּיר פָּנָיו, מִבֵּית יַעֲקֹב; וְקִוֵּיתִי-לוֹ.  ח,יח הִנֵּה אָנֹכִי, וְהַיְלָדִים אֲשֶׁר נָתַן-לִי ה', לְאֹתוֹת וּלְמוֹפְתִים, בְּיִשְׂרָאֵל--מֵעִם ה' צְבָאוֹת, הַשֹּׁכֵן בְּהַר צִיּוֹן.  {ס}

תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 14/05/2007 12:08:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 12:30 לינק ישיר 

מואדיב
זה שלמישהו היה אבא זה לא אומר כלום, יש אנשים שלא מתחתנים כי הם אומרים, כי לא כדאי
לו כי הוא עקר, וגם אבא שלו היה עקר ואפילו סבא שלו היה עקר הרבה דורות, אז אין סיבה, שהוא לא יהיה עקר

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 14:42 לינק ישיר 

דר"ח,

תודה!

מואדיב,

רק עכשיו ראיתי את דבריך אלי.
אני חושבת שחז"ל, במיוחד במקומות בהם  הפשט בעניין הנשים אינו ברור, עושים בחירה שאינה רק פרשנית אלא גם פוליטית וערכית, שבאופן אישי אני מקבלת ומעריכה מאוד.
האמירה שלי לגבי חסרונן של הנשים לא באה כדי להדגיש את העובדה שהן אינן נזכרות ולהסיק מכך שהעולם התנ"כי היה גברי בלבד (אם כי, זה בהחלט נושא לדיון), אלא דוקא להדגיש את האופציה הנזירית שבנבואה, שאינה רחוקה מן המציאות הדתית בתרבויות העולם. הוכחותיו של דר"ח מן המקרא ודבריך שלך על חז"ל (ואם תזכור, אני זאת שהביאה דוגמא מן המדרש על ציפורה ומרים, שם לענ"ד יש ביקורת של חז"ל על פרישותו של משה מאישתו), משמחים אותי בכך שהם מראים על מגמה יהודית שונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2007 23:08 לינק ישיר 

זילבר
יש לי בעיה כנראה. לפני שאני פונה לדרשות חז"ל. שכשמם כן הן, אני לומד את המקור שנאמר כטוח מפי הבורא, וזו לא דרשה כי אם פסוק מפורש. שלא כפי הדרש.

בראשית פרק ג

(כב) וַיֹּאמֶר יְדֹוָד אֱלֹהִים הֵן הָאָדָם הָיָה כְּאַחַד מִמֶּנּוּ לָדַעַת טוֹב וָרָע וְעַתָּה פֶּן יִשְׁלַח יָדוֹ וְלָקַח גַּם מֵעֵץ הַחַיִּים וְאָכַל וָחַי לְעֹלָם:

מה אתה אומר על הפסוק הזה?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2007 23:32 לינק ישיר 

ירוחם,
 איך אתה מסביר את הפסוק הזה: "ויצו ה' אלוקים על האדם לאמר מכל עץ הגן אכל תאכל ומעץ הדעת טוב ורע לא תאכל ממנו כי ביום אוכלך ממנו מות תמות" . אם תאמר תפרש כמשמעו הרי לא קיים ה' את דבריו ואדם חי עוד הרבה שנים , אלא הפירוש שתיגזר עליו מיתה.
לגבי הפס' שהבאת, עפ"י הפשט: עד החטא לא היה איסור על עץ החיים, להפך:האדם צווה "מכל עץ הגן אכך תאכל" ועץ החיים בכלל זה, וממילא היה חי לעולם.לאחר האכילה מעץ הדעת נאסר עליו לאכול מעץ החיים, ונגזר עליו "אל עפר תשוב".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2007 23:46 לינק ישיר 

זילבר
אכן כפשוטו, ויש רבים במקרא כגון כך. אלןקים התנחם שינה את  הגזירה והעדיף את העונש.
הרי אם לדייק אתה מתעקש, איך תפרש את מאמר ה" ביום אכלך ממנו.
אם לפי דבריך, כי לפני החטא האדם היה חי לנצח, למה נטע אלוקים את עץ החיים? לנוי? לצל?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2007 00:08 לינק ישיר 

בכל מקום במקרא ובחז"ל: תשובה, תפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה.  אדם לא עשה אף אחד מהם אלא אמר "האשה אשר נתת עמדי". לכן אין מקום לשינוי מגזר הדין המקורי.
"ביום אכולך" - באותו יום תיקנס עליך מיתה, ואכן דוחק קצת.
 לפי דברי האדם היה חי לנצח ע"י אכילה מעץ החיים, בהיתר ובמצווה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2007 10:26 לינק ישיר 

זילבר
אם אדם נוצר שיחיה לנצח. למה הוא צריך לאכול מעץ החיים בשביל זה? איזו מצווה? ואיזה התר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2007 10:48 לינק ישיר 

שאלתך דומה ל"שאלה": אם ה' רוצה שאדם יחיה הוא יחיה, למה הוא צריך לאכול ולשתות?
ההיתר והמצווה הם בפס' "מכל עץ הגן אכל תאכל ומעץ הדעת טוב ורע..." כל עץ הגן כולל את עץ החיים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה לך פה, אליהו ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.