בחפזי לא עיינתי למעלה [שלא כדרכי] וכבר רציתי לכתוב עכשיו "ברוך שכיוונתי", אך כעת ראיתי שיש שוני בדברינו. אתה כתבת מצד שציון הנשאר לאחרון [נפתלי] הוא ציון עובדה ידועה ע"פ החשבון ולא הודעת החלק שיש לבני נפתלי. אני כתבתי מצד סגירת הרשימה שגם אם לא היה ידוע המספר מיופי הלשון לסיים ללא הניסוח השגרתי הנמשך. אך אין סתירה בין הפירושים וכל אחד מהם תורם להבנת הסרת הל' "אלו ואלו" [ובעיניי כעת נראה לי פירושך יותר וייש"כ].
נשלח ב-14/4/2009 11:11
לעוף_ברוח: ארון הקודש - נשא עצמו בנס או בהליך כימי פשוט?
ראו איך ארון הקודש נושא את עצמו בהליך כימי פשוט מול עיניכם המשתאות:
לעוף
כל הניסים היו במסגרת חוקי הטבע, לא היו ניסים שאי אפשר להסביר לפי חוקי הטבע,
הנס היה שאז ידעו מעטים, כביכול, את מה שהראת לנו בסרטון,
כל נס אפשר להסביר בדרך טבעית מסיבה פשוטה מאוד - הוא באמת נעשה בדרך טבעית. או באופן מקרי או בשימוש מכוון ומתוכנן מראש בכדי להונות. אנשים מסויימים לקחו את הניסים המקריים ונתנו להם פרשנות מסויימת שתשמש את מטרותיהם. זה שהפרשנות לא בדיוק תמיד התאימה למציאות, נו בשביל זה יש לנו פרשנים שיישרו את הקו.... השימוש המכוון, מתמיה אותי. אני קצת מתחילה לדאוג שקארל מרקס צדק.
ירוחם, גם היום מעטים מאוד יודעים להשתמש באמצעים טבעיים בכדי לחולל ניסים. נס הוא בסך הכל תופעה טבעית רק שאיננו רגילים אליה. זה הכל. זו תופעה טבעית לחלוטין שסטטיסטית מאוד נדירה. מי שצריך מסיבותיו הוא, יכול להכניס לקטגוריה זו את קריעת ים סוף. אין כאן כל התערבות של כח עליון מכוון, אין כאן כל השגחה פרטית.
אני תמהה. כולנו היינו במופעי קסמים וראינו בהם דברים מופלאים ביותר. אני ראיתי את דיוויד קופרפילד מעלים את פסל החירות. למה אנחנו לא חשבנו לרגע שהם עושים כשפים? או שנס התחולל? אלו ניסים הרבה יותר גדולים ממעמד הר סיני (קול שופר הולך ומתחזק, רעמים וברקים במדבר, קול חזק ולא ברור שהם חשבו שזה אלוהים מדבר אליהם) או הארון הנושא את עצמו. למה העם אז נתן לזה פרשנות שאלוהים, כח עליון, על טבעי, עושה זאת במודע ובמכוון, ואילו אנו אילו היינו באותו הזמן באותו המעמד, היינו מושכים בכתפינו, ואומרים למשה, אין לך משהו קצת יותר חדש, שעוד לא ראינו בטלויזיה?
מיכההמרשתי:
ירוחם, "מעטים, כביכול" למה רק כביכול?
לעוף, למה אנחנו לא חשבנו לרגע שהם עושים כשפים?"
התשובה טמונה בפירוש המילה "חשבנו".
מה זה חשבנו? הסקנו לוגית? הרגשנו? נראה לנו סביר? ראינו בחוש? הבנו לעומק?
את לא יכולה לבוא מנקודת מבט שלך היום ולהבין את העניין, מבלי לנסות "להיכנס לראש שלהם".
זה די ברור שהיה להם גם ויכוח אידיאולוגי, ולא רק טכני, האם להניע את גבי מול הפסל שלי או שלך, או מול בית המקדש.
אנו (כלומר, אני) שומרים על התורה, לא מפני שהיא מכילה חידושים מדעיים מרעישים. אלא מפני שהיא מכילה בתוכה אידיאולוגיה כלל עולמית, המסוגלת להכיל כל דבר. ואפילו לסבול את דברי המתנגדים, וגם המחרפים. וכל כך כיצד? על ידי שהיא נושאת את עצמה! אין אדם בעולם, שלא יסכים שעשרת הדברות (שהם התוכן שנמצא בתוך ארון הברית) הם ציוויים הגיוניים ביותר, ומהווים גם תשתית ראויה לתרבות של עם.
אני מעתיק לך ציטוט מהספר 'הגיונות מקרא' מפרק 'צו ולאו' (המחבר ישראל אלדד):
"כי אין ספר משפטים בעולם אשר יאמר: לא תרצח, לא תגנוב. ספרי משפטים בעולם הם ספרי ארגון החיים החברתיים, כחוקים לטבע כן חוקים לאדם... רק א-להים הופך או רוצה להפוך לו לאדם את הטבע לרצון ועל כן הצו: פרו ורבו. לא מתוך כפייה ליצר, כי אם מתוך ציות ליוצר והיצר איננו אלא מסייע לדבר"
לעוף ברוח,
אם אני אשמע קול שופר שהוא קול לא טבעי, הולך ומתחזק יחד עם ברקים ורעמים במדבר סיני ועוד איזה קול לא ברור, גם אני הקטן אחשוב שאולי אלהים מדבר אלי...
עבורי הסרט ענה על הרבה שאלות קשות:
1. מהם ענני הכבוד? חנקן נוזלי
2. מה היה משה עושה לבד באוהל מועד? ניסויים כימיים בטפרטורות קרובות לאפס המוחלט.
3. המ"ם סופית וסמ"ך בלוחות הברית עמדו מכח שדה מגנטי שפעל על אבן.
4. עוזא מת משום שנגע בארון בלי כפפות ולכן קפא למוות.
תגידו, אתם באמת חושבים שלקדמונים היה ידע מדעי כזה? איפה הייתם כאשר באשכול הסמוך טענו שמשה ושלמה ידעו פיזיקה מודרנית.
הניסים הם תופעות נצפות ולכן הם גם מדידים במושגים שלנו. אם זאת יש להבדיל בין תצפית לבין הסבר שלה ומשמעותה. גם אם יוכיחו שהארון אכן היה עשוי מוליך - על, עדיין לא ניתן להסיק שהידע הזה היה קים כבר אז.
איני מבין מה יש לשאול על השם 'במדבר' שאינו אלא כינוי מזמן האחרונים, יש לי עוד כמה שאלות על האחרונים.. חז"ל כינו את החומש "חומש הפקודים". ואמנם השאלה על התורה היא מפני מה צריך את כל המעשים האלו? והתשובה לדעתי היא ללמדנו שאי אפשר להחיל את התורה בצורה אידיאלית, ותמיד הכל רצוף פשלות של מעפילים ומתלוננים וקורח וכו' והחכמה היא לנסות להחיל את המודל עם מה שיש.
ולמה שכתב אראל סגל שאפשר להוכיח שלא היה ריבוי נשים לפי חלקם היחסי באוכלוסיה, ועל כל ריבוי נשים יש גבר שלא מוצא אשה. זו טעות בסיסית לדעתי, שהרי החלק היחסי של הגברים והנשים תמיד היה די קרוב, והעיקרון של ריבוי נשים הוא שגבר מבוגר לוקח נשים צעירות ממנוו'משתמש' בנשים של הדור הבא, עד שלא ייגמרו בני האדם יש לנו רזרבות. סיבה נוספת: הגברים היו מתים באמצע החיים לפני הנשים כתוצאה ממלחמות, עבודה, ציד, וכדו' ואילו הנשים היו ספונות בבתיהן ולכן תמיד היה ריבוי נשים.
בפרשת במדבר
נבחן עם ישראל בצורה מאוד שבטית. גם אם העם נספר כולו: "שְׂאוּ אֶת רֹאשׁ
כָּל עֲדַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל" הרי שזה "לְמִשְׁפְּחֹתָם לְבֵית אֲבֹתָם".
את המספר הכולל אנחנו מקבלים כשלם הנובע מסכום חלקיו, רק כחיבור מספר האנשים שבכל
שבט ושבט אנחנו מוצאים את הכלל של "וַיִּהְיוּ כָּל הַפְּקֻדִים שֵׁשׁ מֵאוֹת
אֶלֶף וּשְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים וַחֲמֵשׁ מֵאוֹת וַחֲמִשִּׁים", ואפילו אז יש
שנספרים כראש נפרד: "אַךְ אֶת מַטֵּה לֵוִי לֹא תִפְקֹד וְאֶת רֹאשָׁם לֹא תִשָּׂא
בְּתוֹךְ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל". דגש גדול ניתן על ראש כל שבט ושבט, שמקבל פסוק
לעצמו: "אִישׁ אִישׁ לַמַּטֶּה אִישׁ רֹאשׁ לְבֵית אֲבֹתָיו הוּא" היא
הפתיחה לרשימת ראשי השבטים, ו"אֵלֶּה קְרוּאֵי הָעֵדָה נְשִׂיאֵי מַטּוֹת
אֲבוֹתָם רָאשֵׁי אַלְפֵי יִשְׂרָאֵל הֵם" היא החתימה.
הפטרות רבות
יש בשנה. יש הפטרות לחגים שמופיעות כבר בדברי התלמוד (מגילה לא), ויש שהפכו
להפטרות קבועות בזמנים מאוחרים יותר. אלא שכמנהגם של יהודים, התפצלו מנהגי ההפטרה לפי
הקהילות השונות. ברשימת ההפטרות שבאנציקלופדיה התלמודית מופיעות כ-80 וריאציות
שונות למנהגי ההפטרה. יש שקיימת הסכמה על נושא ההפטרה, והמחלוקת היא רק על תחומיה
המדויקים: כולם מסכימים שהפטרת פרשת ויקהל היא בבניין מקדש שלמה, והמחלוקת היא רק
היכן להתחיל והיכן לסיים. ויש שהמחלוקת חוצה ספרים ונושאים: האם בפרשת מסעי קוראים
ביהושע, באליהו, בישעיהו או בירמיהו? מסקירה של כל ההפטרות עולה שאין ולו יום אחד
בשנה שבו נקראת אותה ההפטרה בכל בתי הכנסת ולפי כל הנוסחים. אפילו בהפטרות החגים, שמופיעות
בדין הגמרא, יש תמיד מחלוקת לגבי התיחום המדויק. נמצא שלעולם אין תאריך שבו יקראו
בכל בתי כנסת את אותה ההפטרה.
בניגוד גמור
לפרשה, בה מתוארים בני ישראל כראשים ראשים, פותח הנביא הושע ומבטיח שיבוא היום
ויקבצו בני ישראל, וישימו להם ראש אחד, כי גדול יום יזרעאל. ומכל השבטים שמושכים
לכיוונים שונים, זה אומר בכֹה וזה אומר בכֹה, יעלה עם אחד בעל ראש אחד. לא יכולה
להיות הפטרה מתאימה יותר להיקרא בו-זמנית בכל הנוסחים מאשר ההפטרה הזו: בכל גלות
וגלות קוראים בשבת במדבר הפטרה שמנבאת שיום יבוא וכל הגלויות יתקבצו ויהיו לראש
אחד, בארץ.
*
דבר התורה הזה
היה מוכן אצלי כבר לפני שנה. את השבת סגרתי בבסיס במצפה ישי, שמח על השבת היחידה
בצבא שבה אזכה להתפלל בבית כנסת אזרחי. את דבר התורה סיפרתי כבר בטלפונים של יום
שישי, והתכוונתי לשתף בו גם את החבר'ה שנשארו איתי בבסיס.
בעשרה
לשמונה בשבת בבוקר יצאנו את הש"ג לכיוון המניין ביישוב, שמחים וטובי לב. יוסי
עוצר אותי בשער: "אתה אמור להחליף אותי בעשר. תוכל לצאת קצת יותר מוקדם,
שאספיק להתפלל מוסף ביישוב? אני סומך עליך, תחליט מה שנראה לך". אני אומר
לעצמי: "ולהפסיד את הפטרת במדבר? אוי. טוב, דיה לצרה בשעתה."
התפילה
ביישוב נעימה ביותר. אנחנו מתחזקים מהחיכוך במציאות האזרחית. קריאת התורה מתחילה,
ובעל הקורא מתנגן בהברה תימנית. בתור לוי מעלים אותי לתורה, ואני מופתע לגלות
שהטעמים הפכו להיות ספרדיים. מתברר שבבית הכנסת שבמצפה ישי אין נוסח אחיד, ואת
העליות מחלקים בין קוראים מקוראים שונים. אם רק העלייה הבאה תהיה אשכנזית, הרי שזו
תהיה התגשמות מופלאה של דבר התורה שלי, אני אומר בלבי, ומתאכזב לגלות שהטעמים
ממשיכים להיות ספרדיים גם בשלישי. אלא שהמפנה מגיע דווקא ברביעי, ומעליה זו ועד
שביעי הטעמים הם אשכנזיים. אני מסוקרן עד עמקי נשמתי לגלות באיזו מנגינה תהיה
ההפטרה, אבל רגש החובה גובר עלי ואני חומק החוצה, רץ לש"ג כדי שיוסי יספיק
למוסף במניין.
בציפייה
דרוכה אני מחכה לשובם של החבר'ה מן התפילה.
"נו,
אז באיזו מנגינה קראו את ההפטרה? ספרדית? אשכנזית? תימנית?"
"לא,
דווקא קראו במין מנגינה ייקית-בריטית שכזו. לא יודעים בדיוק להסביר."
כן, מתברר
שבפרשת במדבר אפשר לשמוע את הקריאה בארבעה ניגונים שונים. בני ישראל עולים אל הארץ
ועושים להם ראש אחד.
*
מוצאי שבת.
אני חוזר לחדר כדי להחליף את חולצת השבת לחולצת מד"ס. הניקיונות במטבח צפויים
להימשך אל תוך השעות הקטנות של הלילה. אני מציץ בפלאפון, ורואה שתי שיחות שלא נענו
מהבית. דאגה עמומה אוחזת בי, ואני ממהר להתקשר חזרה.
"הילל?"
"כן."
"סבא
יעקב נפטר, ממש זמן קצר לפני צאת שבת. ההלוויה תהיה עוד הערב, בירושלים לא מלינים
את המת."
בום.
אני ממהר
להודיע לאור, אולי האיש היחיד במפל"ג שיהיה אכפת לו מספיק להוציא אותי לפני
האוטובוס הקרוב לירושלים. מחליף בטשטוש למדי א', עובר תדריך מקוצרר, וממהר לתחנת
האוטובוס לירושלים. תחושות כבדות של תוגה נחות עלי, אני מתיישב ליד החלון ומשעין
עליו את הראש. בתחנה בקרני שומרון עולה אב צעיר ובתו הפעוטה. הם מתיישבים לצדי,
והאב מתחיל לזמר לביתו זמר חרישי של מוצאי שבת:
ואני חושב על סבא יעקב, איך מתאימה לו שבת פרשת במדבר. איך כילד קטן הוא
נע ונד ביערות בימי השואה האיומה, ואיך הצליח לעלות אל ארץ ולהקים פה משפחה. את הגאולה
הנוכחית ראה כגדולה אפילו מיציאת מצרים, באחת מסעודות יום העצמאות אמר לנו: "ירמיהו
הנביא אומר 'לָכֵן הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם ה' וְלֹא יֵאָמֵר עוֹד חַי ה'
אֲשֶׁר הֶעֱלָה אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם כִּי אִם חַי ה' אֲשֶׁר
הֶעֱלָה אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאֶרֶץ צָפוֹן וּמִכֹּל הָאֲרָצוֹת אֲשֶׁר
הִדִּיחָם שָׁמָּה וַהֲשִׁבֹתִים עַל אַדְמָתָם אֲשֶׁר נָתַתִּי לַאֲבוֹתָם', ולכן
יום העצמאות הוא גדול יותר מחג הפסח". אני זוכר אותו יושב בחתונת נכדתו לבן
עדה אחרת, שר בשמחה ובהתלהבות פיוט שרחוק מארץ הולדתו כמזרח ממערב.
יום השנה הראשון
של סבא מתקרב, וחסרונו עדיין גדול בלבנו.
נשלח ב-15/5/2010 22:26
שבוע טוב לכולם:
עשיתם פעם חשבון כמה בתי אב היו במדבר ?
וכמה ילדים היה בכל בית ?
בשביל מה לחזור על המנין שנאמר בפרק א ובשביל מה הסיכום, אנחנו לא יודעים חשבון?
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 16/05/2010 07:51:27
נשלח ב-16/5/2010 08:47
בעלבעמיו כתב:
בשביל מה לחזור על המנין שנאמר בפרק א ובשביל מה הסיכום, אנחנו לא יודעים חשבון?
אבן עזרא במדבר פרק ב
(לב) אלה פקודי בני ישראל, וכן נסעו כאשר היו ביום שהתפקדו. והנה בעשרים יום לא מת אחד מהם וזה דבר פלא:
נשלח ב-16/5/2010 09:03
תודה אבל לא ענית על הסיכום
נשלח ב-16/5/2010 09:10
בעל:
כך זה שאין מלבי"ם בבית (שלחתי לך את המלבי"ם)
מלבי"ם במדבר פרק ב
(ב) השאלות (ב - לד, א - ד)
למה חזר המנין שנית והאריך במנינם והלא כבר באר מנין כל שבט ושבט, ולמה בכולם אמר ופקודיהם ובג' שבטים אמר ופקודיו. ולמה כפל אלה פקודי ב"י כל פקודי המחנות ולמה אמר שנית והלוים לא התפקדו שכבר אמר זה למעלה:
מה ענין סיני למפקד להקמת הצבא? הרי כל החוקים והמצוות ניתנו במדבר סיני? הרי כולנו יודעים שהם היו במדבר סיני?
אלא ללמדך כי מצוות צבא גם ניתנו לעם ישראל כמו יתר המצוות, במדבר סיני. ואם מישהו ירצה לערר.ותורה מה תהיה עליה?
כתבה התורה בדיוק מי ציוה! את מי ציוו -איפה ציוו.- ומתי ציוו..
נשלח ב-16/5/2010 12:07
מדוע המידע אודות הספירה והחניה לא נמסר התורה בטבלה? רק בגלל שטבחה אינה קריאה בע"פ?
נשלח ב-29/5/2011 11:43
(הכנתי אתמול ושכחתי לשלוח)
שבוע טוב לכולם
החז"לים שלמדנו השבת,
באהל מועד: אמר ר' אבא בר כהנא בשלשה מקומות ניתנה התורה, בארץ מצרים, בהר סיני, באהל מועד, בארץ מצרים
פרשת פסחים ופרשת בכורות ופרשת תפילין בהר סיני ניתנו עשרת הדברות והדינין ומעשה המשכן באהל מועד ניתנו קרבנות ושאר מצוות (מדרש הגדול)
לומר שלאו דווקא מעמד הר סיני היית העיקר, ראו עוד חז"ל בעניין
וידבר ה' אל משה במדבר סיני באהל מועד: עד שלא עמד אהל מועד דבר עמו בסנה שנאמר (שמות ג ד) ויקרא אליו
אלהים מתוך הסנה, ואחר כך ויאמר ה' אל משה ואל אהרן בארץ מצרים לאמר (שם יב א) ודיבר עמו כמדין שנאמר (שם ד יט) ויאמר ה' אל משה במדין, ודיבר עמו בסיני שנאמר (ויקרא כה א) וידבר ה' אל משה בהר סיני לאמר וכיון שעמד אהל מועד אמר יפה הוא הצניעות שנאמר (מיכה ו ח) והצנע לכת עם אלהיך, הרי הוא מדבר עמו באוהל מועד (במדבר רבה פ"א-ג)
חז"ל מעניין שנראה שחשבו שאין סוף למדבר
במדבר סיני: מה המדבר הזה אין לו סוף כך דברי תורה אין להם סוף שנאמר (איוב יא,ט) ארוכה מארץ מדה ורחבה מני ים
(פסיקתא דר"כ פי"ב)
חז"ל מעניינים שמונין שנים דווקא מיצאת מצריים, ולא מבריאת העולם, ועוד חז"ל שאין לנו חשבון מבריאת העולם כלל,
בשנה השנית לצאתם מארץ מצרים: מגיד שמונין שנים ליציאת מצרים (מדרש אספה)
לצאתם מארץ מצרים: משל למה הדבר דומה למלך שכעס על בנו, גזר והניחו בבית האסורים, כיון ששלמו הימים שגזר עליו, נתמלא עליו רחמים ביקש להוציאו ולא הניחו גזבר בית האסורים לצאת, מה עשה המלך, הביא עליו עשר כתות של עושי מלחמה והכו אותו ושיברו אותו, ואחר כך בא המלך והוציא את בנו ונשבע לו שאינו מחזירו לבית האסורים הזה לעולם, אמר המלך מה אעשה לבני שלא יחטא הריני מונה לו ליציאתו מבית האסורים, כדי שיזכור בית האסורים ולא יחטא כך ישראל כשביקש הקב"ה להוציאן ממצרים ולא הניחן פרעה לצאת מה עשה הקב"ה הביא עליו עשר מכות והוציאן ממצרים, ונשבע להן שאינן חוזרין למקום זה לעולם, שנאמר (שמות ו ו) לכן אמר לבני ישראל ואין לכן אלא שבועה שנאמר (שמואל א ג יד) ולכן נשבעתי לבית עלי אח"כ אמר הקב"ה היו מונים ליציאתכם ממצרים כלומר שאם יעברו על רצוני יהיו עבדים לאחרים כמו שהיו עבדים במצרים לכך נאמר לצאתם מארץ מצרים (מדרש הגדול)
במדבר סיני באהל מועד שאו,,,את ראש כל עדת בני ישראל: זש"ה לא עשה כן לכל גוי (תהלים קמז כ) וכן וירם קרן לעמו (שם קמח יד) משל למלך שנטל אשה ראשונה ולא כתב לה כתובה גירשה ולא כתב לה גט כך לשניה ולשלישית ולא היה כותב להן כתובה ולא גט אלא מה עשה ראה ענייה יתומה בת אבות ביקש ליטול אותה אמר לשושבינו אל תנהוג בה כראשונות זו בת אבות היא צנועה היא במעשיה וכשרה וכתוב לה כתובה באיזה שבוע באיזו שנה באיזה חודש בכמה בחודש באיזו איפרכיא ארץ וכו' כך הקב"ה ברא לדור המבול ולא כתב אימתי בראן העבירן מן העולם ולא כתב אימתי העבירן אלא ביום הזה נבקעו כל מעינות תהום רבה (בראשית ז יא) וכן לדור הפלגה וכן למצרים לא היה כותב אימתי נבראו ואימתי מתו אלא כיון שעמדו ישראל אמר הקב"ה למשה איני נוהג באלו כאותן הראשונים אלו בני אבות הם בני אברהם יצחק ויעקב לכן כתוב להם באיזה חדש בכמה בחדש ובאיזו שנה באיזו איפרכיא ובאיזה עיר רוממתי קרנם ונתתי להם תלוי ראש (שאו דריש לשון התנשאות ועילוי מ"כ) לכך נאמר וידבר ה' אל משה במדבר סיני, הרי איפרכיא, באהל מועד, הרי מדינה, בשנה השנית זו שנה בחדש השני זה החדש באחד בכמה בחדש לצאתם מארץ מצרים הרי נכתבה אופטיא (מאורע חשוב) למה שאו את ראש כל עדת בני ישראל, לקיים מה שנאמר לא עשה כן לכל גוי ומה עשה, וירם קרן לעמו (במדבר רבה פ"א ה)
חז"לים בעניין בחירת בני ישראל דווקא (מול אומות אחרות) בגלל ששמרו על מסגרת משפחתי וחוקים הקשורים לכך,
והיות שלפי תורת האבולוציה אין שום סיכוי להתפתחות אבולציונית והתפתחות תבונית וחברתית מוסרית וערכית, רק אם שומרים על מסגרת משפחתית וחוקיו, אז מתאפשר ללמוד את החז"לים באור חדש ולהבין שהתורה יכולה להיות רלוונטית אך ורק לשומרים על חוקי המשפחה והיות שהאומות לא שמרו על זה במילא באמת לא היית התורה רלווטני להם כלל,
שאו את ראש כל עדת בני ישראל: בשעה שקבלו ישראל את התורה נתקנאו אומות העולם בהן מה ראו להתקרב יותר מן האומות סתם פיהן הקב"ה אמר להן הביאו לי ספר יוחסין שלכם שנאמר (תהלים צו ז) הבו לה' משפחות עמים כשם שבני מביאין ויתילדו על משפחותם (להלן יח) לכך מנאם בראש הספר הזה אחר המצות, אלה המצות אשר צוה ה' את משה אל בני ישראל בהר סיני (ויקרא כז לד) ואחר כך וידבר ה' במדבר סיני שאו את ראש כל עדת בני ישראל שלא זכו ליטול את התורה אלא בשביל היוחסין שלהן (מדרש אספה)
שאו את ראש כל עדת בני ישראל: את מוצא כל נסים שעשה האלהים לישראל במצרים לא עשה אלא על ששמרו עצמן מן הערוה וכו',,,,,,,, הרגישוה האומות ואמרו מי זאת הנשקפה וגו' (שיר השירים ו י) אמרו להם בניו של אלהים הן אמרו להם וכי אינן בני מצרים לא כשם ששעבדו המצרים בזכרים, לא כך שעבדו בנשים ?? מיד קפץ הדיבור על משה אמר לו מנה את בני וידעו שהבנים בני אבותיהם שנאמר שאו את וגו' בני ראובן וגו' להלן פסוק כ בני שמעון וגו' וכן כולם (במדבר רכה פ"ט יד)
ושוב את החז"ל הקודם לומר איך אלוקים בחר קודם בלא שומרים על מסגרת משפחתית ולא הצליח לו רק בישראל ששומרים בהם הצליח לו, וכך המשך התפתחות האבולוציה החברתית והתבונית כאמור,
במדבר סיני באהל מועד שאו,,,את ראש כל עדת בני ישראל: זש"ה לא עשה כן לכל גוי (תהלים קמז כ) וכן וירם קרן לעמו (שם קמח יד) משל למלך שנטל אשה ראשונה ולא כתב לה כתובה גירשה ולא כתב לה גט כך לשניה ולשלישית ולא היה כותב להן כתובה ולא גט אלא מה עשה ראה ענייה יתומה בת אבות ביקש ליטול אותה אמר לשושבינו אל תנהוג בה כראשונות זו בת אבות היא צנועה היא במעשיה וכשרה וכתוב לה כתובה באיזה שבוע באיזו שנה באיזה חודש בכמה בחודש באיזו איפרכיא ארץ וכו' כך הקב"ה ברא לדור המבול ולא כתב אימתי בראן העבירן מן העולם ולא כתב אימתי העבירן אלא ביום הזה נבקעו כל מעינות תהום רבה (בראשית ז יא) וכן לדור הפלגה וכן למצרים לא היה כותב אימתי נבראו ואימתי מתו אלא כיון שעמדו ישראל אמר הקב"ה למשה איני נוהג באלו כאותן הראשונים אלו בני אבות הם בני אברהם יצחק ויעקב לכן כתוב להם באיזה חדש בכמה בחדש ובאיזו שנה באיזו איפרכיא ובאיזה עיר רוממתי קרנם ונתתי להם תלוי ראש (שאו דריש לשון התנשאות ועילוי מ"כ) לכך נאמר וידבר ה' אל משה במדבר סיני, הרי איפרכיא, באהל מועד, הרי מדינה, בשנה השנית זו שנה בחדש השני זה החדש באחד בכמה בחדש לצאתם מארץ מצרים הרי נכתבה אופטיא (מאורע חשוב) למה שאו את ראש כל עדת בני ישראל, לקיים מה שנאמר לא עשה כן לכל גוי ומה עשה, וירם קרן לעמו (במדבר רבה פ"א ה)
כל עדת: מלמד שכלם נתיחסו ולא נמצא בהן פסול חוץ מבן הישראלית (ויקרא כד י) שנתפרסם (לקח טוב)
למשפחתם לבית אבתם: לפי שהיו גדורין מן העריות זכו להתיחס למשפחתם לבית אבתם שהן שקולין כאבותיהם אברהם
יצחק ויעקב ולפיכך נמנו בכניסתן למצרים וביציאתן ממצרים, כשבאו להיכנס תחת כנפי השכינה מנין, ממה שקרינו בענין, וידבר ה' אל משה שאו את ראש כל עדת כני ישראל למשפחתם לבית אבתם (מדרש הגדול)
לבית אבתם: כדי לייחסן עד שמגיע אצל המשפחות להודיע שכולם נקיים וכשרים (מדרש הגדול)
לומר כמה חשוב עניין המשפחה, תבינו ידידי היקרים בלי מסגרת המשפחה אין חוקי חברה אין אינטרס כלפי החברה וחוקיו,
אין התפתחות תבונית באנושות, ואין התפתחות מוסרית וערכית, אין בעצם כלום, אפילו את השפות לא היו ממציאים אילולי הצורך במשפחה וחינוכה, השפות וחוקי חברה ומדינה ההיתפרדות מהחיות בג'ונגל באובולוציה,הכל מתחיל אך ורק שיש את המשפחה ומסגרתה וחוקיה, ואחרי זה באים השאיפה להעתיד יותר טוב,
וכידוע שהשאיפה להעתיד רלוונטי אך ורק למי שמקים משפחה ודואג לצאצאיו ולהעתידם,
יוצא לנו
1, אין קיום לעולם ולהתפתחות האבולוציה התבונית אך ורק שיש מסגרת משפחתית,
2, אין רלוונטיות של התורה וחוקי החברה אך ורק לאלה ששומרים על חוקי המשפחה,
3, ופראזיטים הם אלה שבאו להנות מהתפתחות האבולוציה ועמל של קדמונינו ולא ממשיכים בחוקיה, כי בלעדיהם לא היה לו אפי' שפה לדבר בה, הוא פשוט היה נולד במערות בג'ונגל,
4, הציווי הראשון של האלוקים (= התבונה) לשמור על מסגרת משפחתית וחוקיה,
5, יסוד היסודות ועומק הבריאה וקיומה, וקריטיות ההתפתחות האבוליציוני התבוני והמוסרי והערכי ויסוד התורה וקיומה היא עניין זה, "מסגרת המשפחה וחוקיה"
חז"ל מעניין איך נהפך עבודה השם לעבודת אלילים,
למשפחתם לבית אבתם: אמר יעקב (בראשית מט כ) הקבצו ושמעו בני יעקב, אמר להם אני מתירא שמא לאחר מותי תשתחוו לאלילים לפי שאתם בנים של ד' אמהות, אמרו לו אינו אומר למשפחותם לבית אמותם אלא לבית אבותם כשם שאתה אחד ועובד לאחד כך אין אנו עובדין אלא לאחד הדא הוא דכתיב (מלאכי כ י) הלוא אב אחד לכלנו הלוא אל אחד בראנו נענה ואמר ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד (דברים זוטא)
לומר לנו שאם יש ארבע דעות\השקפות במשפחה זה כבר עבודת אלילים, הר האימהות היו אחיות ובכל זאת חייבים דעה אחת והשקפה אחת, אחרת זה עבודת אלילים כפי שהניסיון המר מראה לנו במציאות,
שבוע טוב לכולם
ומספיק להיום ואני חושב שלמדנו היום את היסודות העמוקים של הבריאה והתפתחותה להעתיד יותר טוב לנו ולצאצאינו לדורי דורות אמן ואמן ,,,,,,,,,