|
|
| נשלח ב-12/10/2003 19:33 |
|
| |
נמלא את בקשתך (אם כי אני משאיר לך קצת עבודה...)ובכך אסיים,
ישנו מאמר של הרב קאפח על יחסו של הרמב"ם לספר שיעור קומה בו הוא גם מביא דף מספר שיתכן ומקורו בבית מדרשו של הרמב"ם. את המאמר תוכלי למצוא בקובץ מחקרים שערך יוסף טובי על יהדות תימן.
בהקדמה לאחד מכתביו הרפואיים הרמב"ם כתב שהשפות הן תוצאה של האקלימים. ההקדמה הזאת מופיעה במהדורת קאפח של אגרות הרמב"ם, ושם הוא גם מסביר בהערות את השינוי שחל ברמב"ם בנושא זה וגם מפנה להערות צולבות במהדורתו במורה נבוכים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2003 19:40 |
|
| |
אז שוב אתה מבקש שאני אסמוך על זכרונך? הרי הוכחתי לך שאתה אומר דברים ואחר כך אתה מכחיש אותם הרי הבאתי את דבריך כלשונם וככתבם.
אתה זה שצריך לחפש ולהביא מקור לדבריך!
לגבי המחלוקת בין הדרדעים לעיקשים כאשר הופיעו ספרי הפולמוס נגד "ספר הזוהר" , ושהם מחרימים ומקללים את כל אותם המאמינים באליל הנקרא "זעיר אנפין" ואת אותו הנקרא "אריך אנפין" ואת כל המאמינים בעשור הספרות מבחינתם היה כמו אמונת השילוש הנוצרי. וכל זה בעקבות ההשפעה העצומה שהיתה לרמב"ם עליהם וכמו שהרמב"ם אומר שה' שיש לו שיעור קומה הוא אליל, ועל סמך דברי הרמב"ם הם משווים בין הקבלה לבין אמונה אלילית.אין ספק שהרמב"ם היה חותם על דבריהם על עיור
אבל מה נחכה אולי נישטאיך עוד יפתיע, אם הוא יענה לבקשתי הוא כבר יביא את המקורות, אם הוא לא יביא אני אטרח ואביא עד מחר את כל המקומות בה מדבר הרמב"ם על התכלית- לעשותה.
תביא מקור אחר כך נדון
תוקן על ידי - איקה - 12/10/2003 20:25:43
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2003 19:43 |
|
| |
זה לא נקרא להביא מקורות?
לא הוכחת לי דבר, חוץ מזה שאת לא טורחת לקרוא את מה שכותבים לך.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2003 20:13 |
|
| |
אתה שולח אותי לחפש,איגרות הרמב"ם זה ציון מקור? אתה יודע בכמה איגרות מדובר? איך מיימוני העיד עליך אני עוד לא מעכלת, זכית לקרדיט שלא הגיע לך, זה נקרא להביא מקור, ההוכחה היא עליך לא עלי.אני אחראית להביא את מה שאני צריכה להוכיח, ואם עד מחר נישטאיך לא מביא, אני מחפשת לפחות בעשרים מקומות שהוא אומר שתכליתה לעשותה בלי קשר לטעמים, איך זה?
ואתה תחזור ותקרא את האשכול מתחילתו, ותטרח ותקרא גם מה שכתבת באשכול" תורה שאינה לשמה הכיצד? הרי הבאתי ציטוט מדבריך באשכול הנ"ל, ובאשכול זה אתה מכחיש שאמרת
תוקן על ידי - איקה - 12/10/2003 20:31:20
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2003 20:54 |
|
| |
הודעה אחרונה בהחלט, את מוזמנת לכתוב אחריה מה שבא לך.
מאיפה הבאת לפה דרדעים ועקשים אני לא יודע.
את אינך חייבת לחפש את הספרים שציינתי. עכ"פ התשובות לשאלות שעליהן ביקשת תשובה נמצאות שם.
מהדורת הרב קאפח מכילה חלק מאד קטן מאגרות הרמב"ם וציינתי שמדובר בהקדמה לכתב רפואי (ישנן רק שתיים כאלה שם).
אני אינני מתכחש לשום דבר שכתבתי. אני לא משנן בע"פ כל מילה שאני משגר לכאן ולפעמים תוך כדי דיון אני משנה את דעתי [היית מאמינה שדבר כזה יתכן?!]. כך במהלך הדיון הזה נזכרתי שישנם מאמרים של חלק מחז"ל שדווקא מציגים חלק מהמצוות כבלתי ניתנות להנמקה ובכך הם קרובים מעט לעמדתו של ליבוביץ.
אני לא רואה איך זה מראה על חוסר אמינות או משהו כזה. את הרי לא הזכרת בכלל את מאמרי חז"ל אלה ואני דווקא בכך שאני מציג אותם מחזק את טיעוניך.
באשכול הקודם כתבת שאת "תכלית ידיעתה לעשותה" הרמב"ם כתב במורה. אני השבתי לך שהוא כתב זאת בפירוש המשנה. לאחר מכן את שינית את דעתך ובאשכול הזה כתבת שהוא כתב זאת במשנה תורה. אני חזרתי והשבתי לך בשנית שהוא כתב זאת בפירושו למשנה, ולאחר מכן בשעה טובה השתכנעת.
זה נקרא לקרוא הודעות? זה נקרא: "אני בודקת לפני שאני כותבת ותמיד מביאה מקור" [כדבריך לפני שתי הודעות]?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2003 21:20 |
|
| |
כפי שכבר אמרתי, אתה משנה את דעתך, ואומר דברים בערך, אני טוענת שהוא כתב ואמר: תכליתה לעשותה- בכל כתביו, לא רק בפירוש המשנה, ולא רק במשנה תורה, נחכה לנישטאיך? אני בטוחה שהוא יעשה למעני מה שביקשתי, לי קשה להתמודד עם בני אדם שמשנים דעתם תוך כדי פולמוס, שלא מבינים מילא, אבל כל אדם נורמלי היה מבין שאם העללת על הטייסים, אין ולא תהיה לך בעיה להעליל על כל אחד אחר, אפשר לראות את הציטוט שלך גם באשכול בהמשך דברי(הנזכר למטה)
ורק שניים אמרת? נו אז תביא את המקור,אני לא מחפשת משהו שמבחינתי לא קיים.
תביא תוכיח לי!
נו באמת, אתה משווה את הטעות שלי, לאי דיוקים שלך ולהכפשות שלך, פתאום נזכרת שדבריו של ליבוביץ נסמכים על המקורות? על חז"ל? כשבאשכול תורה אינה לשמה הכיצד, נלחמת בחירוף נפש על עמדתך כי הרף שליבוביץ מציב הוא בלתי אפשרי, וכפארפרזה על דברי ליבוביץ על שהרמב"ם הוא גדול המאמינים דרגת את ליבוביץ מעל הרמב"ם מבחינת הדרישות האמוניות שלו, אתה חושב שאתה עקבי? את משנתו של הרמב"ם אינך מכיר ולא מבין, וגם לא את ליבוביץ ולכן אין לך שום זכות להעליל עליו עלילות ולהמציא שקרים, שאחר כך אתה מודה שנזכרת באמת?
כ"ט, ואם עד מחר נישטאיך לא יביא מקורות, אני אביא אחת לאחת, ואני מצפה שעל מה שאתה ממשיך לטעון תביא מקור
תוקן על ידי - איקה - 12/10/2003 21:37:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2003 22:30 |
|
| |
הדרדעים והעיקשים הם יהדות תימן - שאותם ייצג הרב קאפח במלחמתו נגד הזוהר וספרי הקבלה- ולכן הבאתי אותם
בהודעתך האחרונה כתבת כי אתה זה שהבאת את מאמרי חז"ל, ובכך תמכת בעמדתי- אני הבאתי את מאמרי חז"ל מיד עם תחילת הדיון/דו-שיח בינינו
מי זה אנטיגונוס? מי זה רבי עקיבה? מי זה ר' אלעזר?
ותודה רבה שהועלת לחזור בך ולומר שדברי ליבוביץ "קרובים" לדברי חז"ל, ואני אומרת שדברי ליבוביץ הם הם דברי חז"ל
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2003 23:29 |
|
| |
על אף שמאסתי בדיון הזה לחלוטין, אי אפשר להשאיר דברים חסרי שחר ללא מענה. נראה מי ישבר קודם.
כנראה שזה יהיה אני.
1) אני כתבתי: "שישנם מאמרים של חלק מחז"ל שדווקא מציגים חלק מהמצוות כבלתי ניתנות להנמקה ובכך הם קרובים מעט לעמדתו של ליבוביץ."
כך בבראשית רבה: "וכי מה איכפת לו להקב"ה בין מי שהוא שוחט מן הצוואר למי שהוא שוחט מן העורף, הוי אומר לא נתנו המצוות אלא לצרוף בהן את הבריות שנאמר אמרת ה' צרופה."
איך הבנת מזה ש: "שהועלת לחזור בך ולומר שדברי ליבוביץ "קרובים" לדברי חז"ל" אני לא יודע.
המאמרים שהבאת בשם אנטיגנוס איש סוכו ור' אלעזר הם בוודאי מאמרים חשובים ודברי אמת
אבל הם אינם קשורים כלל לשאלה אם יש לייחס למצוות טעמים תועלתניים-רציונליים או לא. המאמרים מתייחסים רק לשאלה של שכר ועונש. על זה דברנו כבר בתחילת הדיון. אבל כאילו כלום לא נקלט.
2) לא כתבתי שרף האמונה שליבוביץ מציב הוא בלתי אפשרי. מוטב שתחדלי מלהביא בשמי דברים שלא אמרתי.
3) תודה על "ההסבר" על הדרדעים והעקשים. עדיין אני לא מבין איך הם קשורים לענייננו. ולידיעתך מי שכתב את כתבי ההתקפה נגד ספר הזהר והיוצא ממנו הוא הרב יחיא קאפח, סבו של הרב יוסף קאפח שאל כתביו ותרגומיו הפניתי.
4) הנקודה העיקרית.
כדי אולי לחתום ולסגור את הדיון.
נא להראות בצורה מסודרת מדוע לדעתך על אף שהרמב"ם כותב מספר פעמים בכתביו שישנו הכרח שלמצוות תהיה תכלית מועילה, שלעיתים עולה ביד האדם להשיג את אותה תכלית ולעיתים לא מפאת קוצר שכלו והשגתו [ועל כל פנים עליו לחקור כפי יכולתו אחר תכלית המצווה כדי שלא יהיה כחופר בור בקרקע או כחוטב עצים ביער] עלינו לחשוב שדעתו האמיתית הייתה זהה לזו של ליבוביץ שכותב: "נסיונות לראציונליזציה של המצוות וחיפושים אחרי "טעמי-מצוות" הם חסרי טעם דתי וחסרי טעם פילוסופי, ואין בהם אלא אינטרס תיאולוגי או פסיכולוגי בלבד".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2003 06:08 |
|
| |
לאיקה
"מכירה" נוספת, והיא מכירת העסק לגוי לשבתות וחגים, היתה כדי לאפשר לחוכרים את פתיחת בתי המרזח בשבת, וניהול החוות, אולם מכירה זו לא נתקבלה "רשמית", ואף היו שטענו שגזירות ת"ח ות"ט היו כעונש על מכירות אלו, ראי שו"ת ציץ אליעזר חלק ז סימן כב ד"ה (ז), "וראה זה מצאתי בס' קרבן שבת פ' י"ב הרב הצדיק המוכיח הנפלא שם כתב על גזירת שנת ת"ח מה חרי האף הגדול הזה על ארץ מלאה תורה וחכמה ומעשים טובים וישרים נכחדו ואי' זכותם אם לא כי חילול שב"ק ויו"ט הי' בעוכרם כי רוב יושבי הכפרים מחזיקי האראנדעס /חוזי החכירה/מוכרים בשבת ע"י ערלים בדרך ערמה אע"פ שיש בהם צדיקים ואנשי מעשה, ואנו ישראל הערבים זה בזה הגיעו לנו כל הצרות".
זכור לי במעורפל, שלפני שנים רבות, כשחוק השבת עדיין היה נשמר, היה בעל עסק בזכרון יעקב, (?) שמכר את עסקו לערבי לימי השבת, מאחר וחוק השבת הגביל את איסור פתיחת העסקים רק ליהודים.
ידוע לי על מקרה שבו בא בעל חנות קטנה, שפרנסתו היתה דחוקה לרב, כדי שיארגן לו שטר מכירה, הרב סירב לעשות זאת, והסביר לו שאם ישמור שבת כראוי הוא יהיה מליונר, אך אותו רב לא נמנע מלכתוב שטר מכירה למליונר, שכבר לא צריך סגולות.
שאלת על ההערמות השונות, תוכלי למצוא באנציקלופדיה התלמודית כרך ט, ערך שלם בענין זה, (עמודות תרצז-תשיג).
העם היהודי המציא לנו פטנטים.
מועדים לשמחה וכט"ס.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2003 08:14 |
|
| |
נישטאיך תודתי לך על השתדלותך, רק שלרוח אין בעיה עם מעשה הערמה אותן הוא מקבל כנראה כמובן מאליו, מה שקשה לו, זה להבין שהעיקר הוא קיום המצוות בכוונה לעבוד את השם, את האמת, שזו התורה לשמה, הוא טוען שהעיקר הוא לתת למצוות טעמים, כדי שיהיה שאפשר יהיה שאדם יקבל עליו עול.ולא יתכן שאדם יקבל על עצמו עול שאיננו הגיוני,כבר הוכח באשכול מה נותנת הכרת ה' למעשה - וכבר הוכחתי לו "שעריות" אין בהם שום רע, והם רעים אך בגלל שהצטוונו על כך.
מה שכמובן סותר את דברי הרמב"ם במהותם כי למצוא טעמים למצוות זה נקרא עבודה בשביל עצמך לא בשביל ה', את הנקודה הזאת הוא אינו מסוגל להעלות על דעתו, והרי כתב הרמב"ם את המורה להמוני העם בפשטות גמורה אז למה שרוח לא יבין בדיוק את כוונתו?
ואלה שאינם יכולים להעלות אמונה לשמה על דעתם, רצה הרמב"ם טוב הלב שגם הם יהיו מרוצים, וכתב למענם את טעמי המצוות כדי שיעבדו את עצמם באהבה רבה כי הם מועילים לעצמם, אז כשרוח התחיל ללמוד את המורה הוא ודאי התכוון לחפש מלוכה, אבל למרבה הצער הוא מצא רק אתונות שעל גביהם הוא רוכב, והוא בטוח שהוא רכוב על מלך האריות.
מכיון שלא הבאת את מה שאני צריכה להוכיח לרוח קשה העורף – אני אביא אותם בהמשך היום.
ואסיים את תודתי לך נישטאיך בדבריו המצמררים של הרמב"ם בהקדמתו "לשבע הסתירות"
'סוף דבר אני האיש אשר כשיציקהו העניין, ותיצר לו הדרך, ולא ימצא תחבולה ללמד את האמת, אלא שיאות לאחד מעולה, ולא יאות לעשרת אלפים סכלים, אני בוחר לאומרו לאדם המעולה, ולא ארגיש בגנות העם הרב ההוא"
כאן אפשר להבחין נישטאיך, במצוקתו של הרמב"ם הוא ידע יפה מאוד, בחיבורו זה לא נועד לעשרת אלפים סכלים שיתנו את העיקר לטעם המצוות,ככה כמו שהוא אומר להם דברים ברורים. אלא הוא אומרם לאחד המעולה שידע לתמרן בין הסתירות, אדון רוח טוען שהוא אינו מוצא סתירה כי כתוב בבירור במורה בהקדמה לטעמי המצוות כי זה העיקר ומי שלא נותן טעם הוא אינפנתיל גמור, ומה רוח שלנו אינפנתיל? הוא קורא מאמרים של ליבוביץ ואפילו מביע אליו את הערכתו הרבה, הוא אפילו לא הרגיש שמה שהצהיר בתחילת דבריו בויכוח הוא שגישתו של ליבוביץ אינה ניתנת לישום, היא בלתי אפשרית, והיא גם אינה מתבססת על חז"ל.
הזגזוגים שלו, וההצהרות שלו בדבר הלגיטימיות שתוך כדי ויכוח משנים "דעות" והפרט שכן דברי ליבוביץ נסמכים על חז"ל הם שוליים, ואינם צריכים להודעה סליחה טעיתי.אני חוזר בי.
רוח הוא לא מאלה שיבקשו סליחה,להיפך הוא תמיד עוד היה מתחשב והיה צריך לומר דברים יותר גרועים, לכל אורך האשכול "תורה שאינה לשמה, הכיצד? הוא מוציא את ליבוביץ מכלל חכמי ישראל, ושם אותו מולם, נגדם, לא איתם.
מה שהכי כואב זה שרוח עד עכשיו לא הפנים שליבוביץ אינו מכחש לטעמי המצוות, אלא שהוא אומר שזו לא תכלית הכוונה של התורה, תכלית כוונתה של התורה היא לעשותה, מפני שהיא אמת. והטעמים הם גם אמצעים על מנת להגיע ללשמה
שיהיה לך המשך יום נפלא, ושוב תודה
אני בכל זאת מקווה שמי מחברי הפורום יביע דעתו בעניין כדי שאני "ארד" מעמדותי, ואולי "רוח" הוא זה שיצטרך לרדת מעמדותיו, נראה לי שבכוונת כל חברי הפורום לדעת מה התכלית לדעתם, וגם הם כמונו רוצים לדעת את האמת.
ושוב רוח, זה לא אישי, אני מתקוממת נגד כל אלה שהם במגמה "להוציא" את ליבוביץ מחוץ לגבולות היהדות.
הוא רק במקרה שמר מצוות, ועל הדרך "הטיפש" הזה למד רפואה כספורט אינטלקטואלי(נראה לי שיש אנשים שמקבלים פריחה כשהם שומעים אותו משווה איזה קשי לספורט
תוקן על ידי - איקה - 13/10/2003 8:47:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2003 12:57 |
|
| |
כדי להבהיר בדיוק את הסיפור שרוח בלבל בדבר "שיעור קומה"
הספר המרכזי בנוגע להתנגדות לזוהר ובו הוכחות חותכות על היות הזוהר ספר ע"ז וכפירה ע"פ השקפת היהדות.מחברו הוא מורי יחיא קאפח.
http://www22.brinkster.com/dardei/books.htm
ויורנו הדרתו גם כן, מה ראוי (לענות), למי ששואל שאלה בדבר שיעור קומה, האם הוא כדברי מי שאמר, שהוא חבור אחד הקראים, ומסר זאת בשם הדרתכם, או הוא סוד מסודות החכמים ז"ל, שבו עניינים עצומים, טבעיים או אלוהיים, כמו שאמר רבינו האיי ז"ל באחד הקונטרסים בשאלות חגיגה, ושכרו כפול מ"ה.
התשובה:
לא חשבתי מעולם, שהוא מחיבורי החכמים ז"ל, וחלילה להם, שזה יהיה מהם. ואין הוא אלא חבור אחד הדרשנין היונים ותו לא. וסוף דבר, למחוק זה הספר ולכרות זכר ענינו (הוא) מצוה רבה. ושם אלהים אחרים לא תזכירו וכו' +שמות כ"ג, י"ג(והרי מי שיש לו קומה, הוא אלהים אחרים בלא ספק. וכתב משה.
הערת המהדיר
"ע"ד מוצא התשובה עי' בנטעי נעמנים שם חלק הגרמני ע' מ"ט ועי' רמש"ש רשימת בודל' ע' אלף תשע מאות ותשע - עשר. עי' מש"כ זאקש בתחיה עמ' מ"ב וקירכהיים באוצר נחמד ח"ב - ועי' מש"כ הרכבי במבוא לתה"ג שלו עמ' כ"ח לוין אוצר הגאונים ברכות ע' י"ז. ע"ד הדרשנים היונים עי' באכר אברהם ן' עזרא אנליטונג ז. פאנט' קום וויען אלף שמונה מאות שבעים ושש ע' ע"ג, ובמאסף המדעי של הרמב"ם ח"ב עמ' קמ"א הע' א קרויס, שטודאן ז' באיזאנט יוד' גשיכט' ע' קל"ד, פ"ן".
תוקן על ידי - איקה - 13/10/2003 13:04:03
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2003 21:47 |
|
| |
כתבת: "רק שלרוח אין בעיה עם מעשה הערמה אותן הוא מקבל כנראה כמובן מאליו, מה שקשה לו, זה להבין שהעיקר הוא קיום המצוות בכוונה לעבוד את השם, את האמת, שזו התורה לשמה, הוא טוען שהעיקר הוא לתת למצוות טעמים."
בהודעה שלי מה16:52 12/10/2003 כתבתי: "לא כתבתי בשום מקום: "שמבלי למצוא טעם אין שום טעם לקיום המצוות" (כדבריך) וזה לא עלה כלל על דעתי. למה סתם להכניס לי מילים לפה?"
נמצא שזאת הפעם השניה שאת מכניסה לפי את אותם דברים. דברים שלא אמרתי ולא עלו על דעתי.
משום שזאת הפעם השניה [לאחר שכבר העמדתי אותך על טעותך] הדבר לא יכול להחשב כשגגה אלא רק כזדון, ואת נחשבת בעיני כשקרנית וסלפנית, ומידת הרצון שלי להשתתף עם אחת שכמותך בוויכוח היא בהתאם.
על כל פנים, להשאיר שטויות בלי מענה אי אפשר, ולכן:
*) אני מבין שלא הטרחת את עצמך לקרוא את מאמרו של הרב קאפח אליו הפניתי שבו הוא מזכיר את השינוי שחל בעמדתו של הרמב"ם בנוגע לספר שיעור קומה, ושבגלל עצלנותך ויהירותך כתבת ש"בלבלתי דברים".
*) אני עדיין מחכה להסברים מסודרים ומנומקים מדוע עלינו לחשוב שכשהרמב"ם כתב שאדם שמבצע את המצווה מבלי שהוא חוקר אחרי תכליתה וכוונתה לא הגיע אל התכלית הסתיר את כוונתו האמיתית שבעצם הייתה זהה עם זו של ליבוביץ שטען חיפוש אחרי טעמים הוא בלתי רלוונטי מבחינה דתית.
כמדומני שכתבת שאת "תכלית ידיעתה לעשותה" הרמב"ם כתב בכל כתביו, ושאם נישטאיך לא יביא את הציטוטים את תביאי אותם. אני עדיין מחכה.
תוקן על ידי - רוח_דרומית - 13/10/2003 21:54:17
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2003 23:17 |
|
| |
רוח , איך אומרים החכמים, מוטב לו היית שותק, אבל היות ואתה מהזן שכפי שאמרתי "אל תען כסיל כאיולתו" ה' מכביד את לבבך , וככל שאתה טועה, אתה ממשיך להתבצר בעמדותיך.אבל כמו שציינתי - אתה השיעור שאני צריכה לעבור- אז אני אמשיך
אז הנה :
" העיקר הוא קיום המצוות בכוונה לעבוד את השם, את האמת, שזו התורה לשמה, הוא טוען שהעיקר הוא לתת למצוות טעמים" זה מה שנקרא בשפה תורנית, להבין דבר מתוך דבר – זאת המסקנה אליה מגיעים מתוך כלל הדברים אותם אמרת.
ובגלל מסקנה זו מצאת שאני שקרנית וסלפנית? שנחזור על הציטוט שלך על הטייסים? שמשום מה מיימוני מצא לנכון למחקו? אינני מבינה למה הוא מחק ציטוט שנאמר מפיך- כנראה שהדברים זעזעו אותו!
הבאתי את הקטע הרלוונטי מתוך דבריו של קאפח אליו הפנית בנוגע ל"שיעור קומה",,. הוא הרי כותב בתשובתו מ"עולם שהוא לא מחיבורי החכמים ז"ל.....מה אומרת המילה מעולם?= מאז ומתמיד. והרי אני אמרתי שמהתחלה שהוא אמר על שיעור קומה, שה' שיש לו שיעור קומה, הוא אליל לא ה'- תשווה את דבריי ותראה שתשובתי תואמת את קאפח.
מלבד זאת אולי אתה תביא את הקטע הרלוונטי בו כביכול הוא משנה דעתו?
האשמתי אותך בשקר משום שאתה חזרת מדבריך – שליבוביץ כן נסמך על חז"ל –והודעת כי אתה לא משנן את הדברים אותם אתה אומר - זאת בדרך כלל תכונה של שקרנים גרועים שהם לא זוכרים את מה שהם אומרים. ועוד טענת שאתה הוא בעצם הבאת את דברי חז"ל ולא אני. לא השכלת להבין שגם ר' אלעזר מתכוון לאותו הדבר, ההבדל ביני ובינך שהדברים שאתה אמרת נוגדים את הדברים שאמרת בתחילת הדיון, ובעיני זה עלילת שוא ושקר.והשקר אותו אתה מאשים אותי בו, הוא המסקנה מכלל דבריך.
זה שאתה אינך מבין את ההסברים שלי, זה חיסרון שלך אדון רוח – ואתה חוזר לטענתי בדבר עמדתך
שאני אומרת, שהעיקר אצל ליבוביץ זה לעבוד את ה' מפני שזאת האמת. ואתה טוען שאין טעם לעבוד מבלי למצוא טעם לעבודה, ואני איני יכולה לשנות את העובדה שאתה "הסכל הערמומי מהמון הרבנים" ולא התלמיד החכם הקלאסי, שכן רואה שדבריו של הרמב"ם זהים לדבריו של ליבוביץ, הרמב"ם מסתיר את האמת ככה שאתה לא תבחין בה! אז איך אני אגרום לזה שאתה תבחין בה?
את מה שהבטחתי אני אעשה בקצב שלי, האשכול ישאר פה לנצח, ואתה לא בסדר עדיפות ראשון אצלי. ואני אביא את הציטוטים כפי שהבטחתי
ביינתיים תראה לנו איפה שינה הרמב"ם עמדתו בקשר לשיעור קומה!
חג שמח
תוקן על ידי - איקה - 13/10/2003 23:34:55
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2003 09:09 |
|
| |
לרציו
אם איני טועה, עליך ללמוד איך לכתוב "ס-ל-י-ח-ה - --- ט-ע-י-ת-י.
לאיקה.
הבחנתי שבאשכול זה פנית אלי מספר פעמים בבקשת עזרה, לצערי לא נעניתי לך, משום שאיני מבין מה אני יכול להוסיף על דברי הרמב"ם בעצמו, אולי תחשבי על דברי הרגצ'ובי, שהשיב בסוף אחת מתשובותיו (צפנת פענח לספר הפלאה עמוד 109), "אך מה אני יכול לכתוב למתנגד כמוך, כי לו היית חסיד כמוני הייתי מגלה בזה לך רזין מדורשי רשומות ודורשי חמורות אך למתנגד כמוך די בזה".
כשאנשים אינם רוציים להבין, או אינם מסוגלים להבין, אין טעם לנסות להסביר להם.
אשיב לך על שאלתו של רוח דרומית, על דברי ליבוביץ בהבנת דברי הרמב"ם, ירצה יגיב על דברי, לא ירצה, לא יגיב, לא מפיו אני חי, וליבוביץ אינו זקוק להגנתי.
רוח דרומית שאל: "נא להראות בצורה מסודרת מדוע לדעתך על אף שהרמב"ם כותב מספר פעמים בכתביו שישנו הכרח שלמצוות תהיה תכלית מועילה, שלעיתים עולה ביד האדם להשיג את אותה תכלית ולעיתים לא מפאת קוצר שכלו והשגתו [ועל כל פנים עליו לחקור כפי יכולתו אחר תכלית המצווה כדי שלא יהיה כחופר בור בקרקע או כחוטב עצים ביער] עלינו לחשוב שדעתו האמיתית הייתה זהה לזו של ליבוביץ שכותב: "נסיונות לראציונליזציה של המצוות וחיפושים אחרי "טעמי-מצוות" הם חסרי טעם דתי וחסרי טעם פילוסופי, ואין בהם אלא אינטרס תיאולוגי או פסיכולוגי בלבד".
איני מתיימר להיות בקי ב"ליבוביץ", אך אין לי כל קושי לקבל את דבריו, ואיני רואה כיצד הם סותרים לדברי הרמב"ם.
ליבוביץ טוען ש"נסיונות לראציונליזציה של המצוות וחיפושים אחרי "טעמי-מצוות" הם חסרי טעם דתי וחסרי טעם פילוסופי", ואיני יודע אך אפשר לחשוב אחרת, אם תעייני במלון אבן שושן בערכים "רציונלי" ו"רציונליזם", תמצאי שהוא מגדירם, "נבון, שכלי, המבוסס על התבונה, שכלתנות שלטון השכל", האם ישנו אדם היכול לטעון שמצוות ה' הם שכליות, האם ישנו אדם היכול לטעון שהוא יודע למה ציווה ה' מה שציווה, אדם האומר "אני יודע למה אלוקים אמר כך וכך", כאילו אומר: אם אני הייתי בורא עולם הייתי מצוה על מצוה זו וזו בגלל..", שהם דברי הבל, וא"כ לא לייבוביץ הוא הטועה, אלא האומר שהטעמים הם הסיבות לציוויו של הקב"ה.
לא מצאתי בדברי ליבוביץ כל שלילה של טעמים למצוות, אלא של נסיונות לראציונליזציה של המצוות, של סיבה למצוות, ולדבריו לטעמי המצוות אין ערך מלבד ערך מחנך - מישור ה"לא לשמה", וכפי שהוא כותב במפורש בספר "שיחות על שמונה פרקים לרמב"ם. ישעיהו לייבוביץ ותלמידים חברים", עמ' 163 "כאן עוסק הרמב"ם בנושא שלמות המדות ולכן הערתו כי רוב מהמצוות מכוונת לכך, מאידך בחלקו השלישי של מורה נבוכים מקדיש הרמב"ם תשעה עשר פרקים גדולים-(הפרקים לא-מט) ועוסק בהם בנושא של טעמי המצוות ובסופם של פרקים אלה מציין הרמב"ם כי כל זה איננו התכלית אבל זה הכרחי בחינוך האדם לכיוון התכלית". וכן כתב בפירוש המשניות, סנהדרין פרק י משנה א, "ואין ההמון מפסידין מכל וכל בעשותם המצות מיראת העונש ותקות השכר אלא שהם בלתי שלמים, ואולם זה טוב להם עד שיהיה להם כח והרגל והשתדלות בעשיית התורה ומזה יתעוררו לדעת האמת ויחזרו עובדים מאהבה, וזה הוא מה שאמרו ז"ל (פסחים נ:) לעולם יעסוק אדם בתורה ואפילו שלא לשמה, שמתוך שלא לשמה בא לשמה". ובעמ' 193 של ספרו הוא כותב: "במבט ראשון ברור לכל, שהמצוות באו לחזק ולהרגיל את האדם להכרת השם, וזהו המישור האחד, ומבחינה זאת מהוות המצוות אמצעי, על מישור זה מייחד הרמב"ם להסברת המצוות את הפרקים כו עד מט בחלק ג של מורה נבוכים, אבל ללומד צפויה הפתעה, ובפרק נא שלאחר ההסבר הארוך על נושא המצוות אומר הרמב"ם דבר הנותן ביטוי למישור אחר של המצוות. כאן אין הוא רואה בהן אמצעי אלא תכלית וזה לשונו, "ודע שמעשי העבודות האלו כולם, כקריאת ה'תורה', והתפילה, ועשות שאר ה'מצוות', אין תכלית כונתם - רק להתלמד להתעסק במצוות האלוה ית' ולהפנות מעסקי העולם, וכאילו אתה התעסקת בו ית' ובטלת מכל דבר זולתו. אבל אם תתפלל בהנעת שפתיך ופניך אל הכותל - ואתה חושב במקחך וממכרך, ותקרא ה'תורה' בלשונך - ולבך בבנין ביתך, מבלי בחינה במה שתקראהו; וכן כל אשר תעשה 'מצוה' - תעשנה באבריך - כמי שיחפור חפירה בקרקע או יחטוב עצים מן היער, מבלי בחינת ענין המעשה ההוא, לא מי שציוה לעשותו ולא מה תכלית כונתו - לא תחשוב שהגעת לתכלית, אבל תהיה אז קרוב ממי שנאמר בהם: "קרוב אתה בפיהם ורחוק מכליותיהם", אתה רואה שבמישור הגבוה מעשה המצוות מעשה המצוות הוא תכלית לעצמו אם האדם יודע שהמצוות הן עבודת השם וזהו הענין של לשמה".
ואם תפני להלבן, אין לי ספק שיסביר לך, שגם בחסידות חב"ד אנו מוצאים את הרעיון, שקיום המצוות צריך להיות בקבלת עול, וכמילוי גזרת המלך, "וכמובא בדא"ח שאך אם נצטוינו לחטוב עצים וכו',
לסיכום.
לדברי ליבוביץ: "נסיונות לראציונליזציה של המצוות וחיפושים אחרי "טעמי-מצוות" הם חסרי טעם דתי וחסרי טעם פילוסופי, ואין בהם אלא אינטרס תיאולוגי או פסיכולוגי בלבד".
אין הוא שולל אלא את הטעם כסיבה, "כִּי לֹא מַחְשְׁבוֹתַי מַחְשְׁבוֹתֵיכֶם וְלֹא דַרְכֵיכֶם דְּרָכָי נְאֻם ה'", (ישעיהו פרק נה פסוק ח), וכמו שכתב הרמב"ם הלכות תפילה ונשיאת כפים פרק ט הלכה ז, "מי שאמר בתחנונים מי שריחם על קן ציפור שלא ליקח האם על הבנים או שלא לשחוט אותו ואת בנו ביום אחד ירחם עלינו וכיוצא בענין זה משתקין אותו, מפני שמצות אלו גזרת הכתוב הן ואינן רחמים, שאילו היו מפני רחמים לא היה מתיר לנו שחיטה כל עיקר".
ואינם סותרים לדבריו בספר מורה נבוכים - חלק ג פרק מח, "אם אלו הצערים הנפשיים חסר התורה עליהם בבהמות ובעופות, כל שכן בבני האדם כולם. ולא תקשה עלי באמרם 'ז"ל': "האומר על קן צפור יגיעו רחמיך וגו'" - כי הוא לפי אחת משני הדעות אשר זכרנום - רצוני לומר: דעת מי שחושב שאין טעם לתורה, אלא הרצון לבד, ואנחנו נמשכנו אחר הדעת השני".
יש טעם, יש תועלת, אך אין סיבה.
 |
|
|
|
|
|