|
|
| נשלח ב-30/5/2007 17:39 |
|
| |
וכבר דרשו: "והצרוע אשר בו הנגע - בגדיו יהיו פרומים" (פרום, בלע"ז)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2007 20:50 |
|
| |
ואני הק' לא זכיתי להבין כיצד הבית דין יקיים את פסקיו. הרי לא זקוקים לבית דין להחליט אלא לשוטרים כמו שוטרי המוסר בסעודיה ובאירן.
וכל זאת למה?
שהרי בוודאי חצאית קצרה היא נגד הצניעות? הלא כן? ומעתה הרי יש חצאית שהיא ארוכה למהדרין לאשה קטנת קומה אך קצרה ופרוצה לאשה גבוהה? הלא כן? כמו כן בדין צמוד, הרי לא כל הגופים שווים ולא כל המדות שוות, מה שלזה רחב לזה צמוד? האם המשגיח/ה י/תעמוד וי/תבדוק בעת כל קניה וקניה? ואסור יהי להכינס בחנות שאין שם משגיחה תמידית שעיניה תהי' פקוחה בכל אשה ואשה? ועל כך אמרו שבידי אדם אי אפשר לצמצם...
עוד, הרי באורח מפליא החליטו בעלי המצניעים שחצאית ארוכה עד הרצפה היא נגד הצניעות! כמובן שאין לכך שורש בהלכה כלל, ואדרבא ואדרבא, והמעיין בתיאורי הלבוש של נשים לפני עידן הגרביים הרי כל נשים צדקניות הלכו לבוש עד הרצפה, והבלטת כל רגל אפילו עקוף בגרביים עבים הי' נגד הצניעות.
ועוד ועוד שאין הדעת היפה סובלת לדון בכך.
|
| נשלח ב-30/5/2007 21:25 |
|
| |
יש לי הצעות משלי לאותן עוולות שצריך לחזור עליהן בתשובה. אבל לא זה הנושא שלנו. וראוי לכל אדם לתקן מה שבידו.
ולהעיר על דברי אתנחתא:
יש כמה מרכיבים בצניעות, ולכן נראה לי שכל כך קשה לקבוע בזה דברים ברורים.
הנה כמה נקודות:
א. כיסוי החלקים שראוי לכסות.
ב. כיסוי החלקים שמקובל לכסות.
ג. הימנעות מהבלטה יתרה. או מהבלטה בכלל.
יש הבדל בין א' לב', אבל כיון שלא נכנסו לזה לא אדון בזה כאן.
אולם כלל ג' נראה לי נכון. לכן, למשל, העירו על נעלי עקבים נוקשות, על שיחה בסלולרי ברחוב או במקום ציבורי ואולי גם על נהיגה. כולם הם דרך הבלטה.
יש כאן רגישות שקשה להעביר במילים ועוד יותר להצדיק. אבל אני יכול להבין את אלו שאסרו את השמלה הארוכה מדי. הדגש הוא על ה"מדי". מה שנהגו פעם היה לפי מקומם וזמנם. היום זה חריג ולכן זה אינו צנוע.
באיזה אופן פרדוכסלי המסקנה היא שאשה שתלך בכיסוי ראש נוסח הרב עובדיה ולא בפאה, במקום שכולן בפאות, תהיה לא צנועה... כי היא מבליטה עצמה מדי.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2007 22:26 |
|
| |
א.אילו חלקים ראוי לכסות?
ב. אילו חלקים מקובל לכסות?
ג.נשים ממגזר החרדל"י הולכות עם חצאייות ארוכות עד הקרקע, האם הן לא צנועות?
תוקן על ידי ירוחםשם ב- 30/05/2007 22:26:40
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2007 22:41 |
|
| |
אכתוב מה שנראה לי:
א-ב. מה שמעורר טבעית הרהורי עריות. נדמה לי שאותו מקום מכוסה בכל העולם, אפילו באפריקה שאינה מצטיינת בעודף לבוש.
לא ברור לי עד כמה יש להמשיך ולכסות מסיבה זו. לכן לא ברור לי מתי מתחיל הדין מטעם א' ומתי הוא מפסיק לחול ומתחיל הדין מטעם ב'. ממילא אין כאן נ"מ רב אלא במקום שגם ב' אינו חל ויש סיבה להקל.
ולצד זה, אציין שתי דוגמאות מפורסמות שממחישות כי ב' הוא נכון. כלומר להקל.
1. היו נשים שנהגו להניק בפרהסיה ולא ראו בכך בית מיחוש. איני זוכר לזה מראי מקום כרגע.
2. כיסוי ראש היה כמיותר במקומות שונים באירופה.
אמנם הרבנים נלחמו נגד זה במידת יכולתם. אולם נראה שהתנגדות נבעה פחות מהצורך של צניעות כמו מהסיבה שזה כבר נכלל בהגדרת צניעות כפי שהיא מופיעה בגמרא (יש אומרים דאורייתא, אבל הרמב"ם ביאר שזה רק מדרבנן, אבל למעשה זה לא משנה. ברגע שחל שם איסור זה הופך לחלק מההגדרה).
ג. נראה פשוט שבמקומן זו דרך צניעות והרי זה משובח. (אני כותב לפי מה שנכתב כאן. איני יודע איך זה נראה בפועל. סמיילי).
וכן גם לאידך גיסא, כאשר אשה אינה מכסה את רגליה בגרבים למטה מהברך. כמדומה שגם בזה אפשר לקבוע שאין בזה איסור, אלא שאצלנו כמובן נהגו לאסור. והדברים כמדומה תלויים במחלוקת פירושים בסוגיות הגמרא.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2007 23:02 |
|
| |
לפני זמן השתתפתי בשמחת נישואים משפחתית בויאלמסבורג ניו יורק, חסידי סאטמר
הנשים הלבושות והמכוסות מכף רגל והראש, עוררו יותר הירהורי עבירה, מהנשים החשופות במנהטן. והן עשו הכל שכך יהיה.
את ה שורה האחרונה לא הבנתי. אם אשה הולכת עם החצאיית עד הקרקע, כמנהג הדליו"ת
והמקובל בחברתן. מאיפה אתה יודע שהן גם לא לובשות גרביים למטה מהברך? בנוסף.
האם מותר לגבר להתפלל עם סנדלים בלי גרביים- ?
|
|
| נשלח ב-30/5/2007 23:21 |
|
| |
ירוחם
אתה בטוח שיסכימו שנפנה את האשכול לדברים חדשים?
בוא הנה לצד, נדבר בשקט כדי לא להפריע להם.
א. לא הייתי בחתונה הזו, אז איני יודע אם מה שעשו הוא חורג מגדרי הצניעות. אשה מטבעה רוצה להראות יפה. כללי הצניעות מגבילים אותה. גם לאחר דבריך איני יודע אם האופן שהתלבשו היה באמת אסור או שהוא רק בלט ביופיו או בנסיון להיות יפה.
ואין צורך לתאר. רק באתי להזכיר שלכל אחד מאיתנו טעם ורגישויות משלו. ואילו ההלכה מתיחסת לכלל.
ב. נדמה לי שעד היום יש בנות מהחוג שפעם קראו לו "מזרחי" שאינן משתמשות בגרבים. מאין אני יודע? אנן סהדי.
בענין תפילה - זה כבר ממש לשנות את נושא האשכול. אבל פשוט שמותר. וכי מדוע לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 00:40 |
|
| |
יש להעיר על עוד נקודה. נשים המעוניינות ללכת לפי האופנה (שהרי נראה שזה בית דין לענייני האופנה ולא ביד לדיני צניעות), הרי באם לא ימכרו את הבגדים ברחוב רבי עקיבא, הרי לא יחדלו מלקנות כאוות נפשן. יש להניח כמעט כדבר וודאי שהם ימצאו איכשהו דרך לנסוע לקניון כלשהו מחוץ לגבולות בני ברק. כל תועלת הבד"ץ תהיה רק לסגור כמה חניות בבהעדר קונות ותו לא מידי.
מאידך, הרי יש התחושה של לבער הרעה מקרבך ולמנוע לפני עיוור וכו'.
|
| נשלח ב-31/5/2007 03:10 |
|
| |
שיחה בסלולרי ונהיגה זה דרך הבלטה?
לא שאני פוסק הלכה ע"פ "מעשה רב" של שוטים, אבל פעם נסעתי באוטובוס בבני ברק, ומול הכניסה לאוטובוס ישבה אישה מבוגרת, ושרה בקול. לא נראה לי שלמישהו זה גרם הרהורי עבירה. זה לא שונה כ"כ מלהניק בפרהסיא. זה סתם דברים שאנשים (הנשים) עושים כחלק מהחיים, וודאי שהם יותר מבליטים אותם מאשר אילו לא היו עושים אותם, אבל זה לא סיבה לאסור. (מי כתב? :אשה מטבעה רוצה להראות יפה. כללי הצניעות מגבילים אותה. גם לאחר דבריך איני יודע אם האופן שהתלבשו היה באמת אסור או שהוא רק בלט ביופיו או בנסיון להיות יפה)
בא נלמד קצת
שולחן ערוך אבן העזר סימן כא
והמסתכל אפילו באצבע קטנה של אשה ונתכוין ליהנות ממנה, כאלו נסתכל בבית התורף (פי' ערוה) שלה. ואסור לשמוע קול ערוה או לראות שערה. והמתכוין לאחד מאלו הדברים, מכין אותו מכת מרדות. ואלו הדברים אסורים גם בחייבי לאוין.
שולחן ערוך אבן העזר סימן כא
אסור להשתמש באשה כלל, בין גדולה בין קטנה, בין שפחה בין משוחררת, שמא יבא לידי הרהור עבירה. באיזה שמוש אמרו, ברחיצת פניו ידיו ורגליו, אפילו ליצוק לו מים לרחוץ פניו ידיו ורגליו אפילו אינה נוגעת בו, והצעת המטה בפניו, ומזיגת הכוס. הגה: וי"א דהוא הדין באכילה עמה בקערה נמי אסור בכל ערוה כמו באשתו נדה (בנימין זאב סימן קמ"ג). ויש מקילין בכל אלה, דלא אסרו דברים של חבה רק באשתו נדה (רשב"א אלף קמ"ח). וי"א דכל זה אינו אסור רק במקום ייחוד, אבל במקום שרוב בני אדם מצויים כגון במרחץ, מותר לרחוץ מעובדות כוכבים שפחות, וכן נוהגים (מרדכי פ' אע"פ בשם הר"ש בר ברוך). וי"א דכל שאינו עושה דרך חבה, רק כוונתו לשם שמים, מותר. לכן נהגו להקל בדברים אלו (תוספות סוף קדושין). י"א דאין לנהוג אפילו עם אשתו בדברים של חבה, כגון לעיין ברישיה אם יש לו כינים, בפני אחרים (נ"י פרק חזקת הבתים).
הואיל ואתי לידן, מצאתי הלכות "מעניינות":
שולחן ערוך אבן העזר סימן כג
בגמרא פרק כל היד משמע דאסור ללבוש מכנסיים אם לא עשויין כבתי שוקיים, משום דמביא לידי השחתת זרע, ואע"פ שאפשר לדחות דבגמרא לא קאמר אלא בימיהם שהיה להם תרומה ואיכא למיחש לטומאת הגוף, מכל מקום מדהביא הרא"ש בפסקיו משמע דאף בזמן הזה אסור (הכל ד"ע). ומה שנהגו היתר במרחץ, אפשר לומר דבשעה מועטת לא אסרו, כן נראה לי.
שאלה אחרונה: תוכל להביא מקור לכך שכיוסוי ראש נחשב בגמרא לצניעות כ"כ בסיסית?
תוקן על ידי המבקר1 ב- 31/05/2007 3:13:04
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 11:15 |
|
| |
הרב מימוני
הנושא הוא צניעות. זה רק בגוף האשה?
תוספות מסכת שבת דף י עמוד א
רמי פוזמקי - מכאן יש להוכיח שאין להתפלל יחף אלא בט' באב ויו"כ.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 14:11 |
|
| |
השם ישמור!
אילו הייתי מעלה בדעתי שהאשכול יהפוך לעיסוק בכיעור ובדומה לו, לא הייתי פותח את הנושא.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 14:25 |
|
| |
מאיר
אם נהגתי בחוסר צניעות אנא כתוב לי במה שגיתי ומחוק את כל השגוי.
ירוחם
אני מסתכן וכותב בלי לראות את התוס'. הטעם הוא לא משום צניעות אלא משום דרך כבוד.
לא היתה דרך בימיהם לגלות את כפות הרגלים ולכן כתבו כן.
צא וראה כי משה רבנו נתבע לחלוץ נעליו ולעמוד יחף במקום גילוי שכינה. וכן נהגו בבית המקדש.
מה קובע להיום בהלכות תפילה? אני משער שזה תלוי קודם כל במקום. מקום שהולכים יחפים או בסנדלים פתוחות (הלוואי עלינו, סמיילי) מותר. אצלנו זה נראה משונה ולכן אין ראוי. ועוד שהנוהג כן בבית כנסת חרדי ימשוך תשומת לב בעייתית וזה נושא בפני עצמו.
האם מה שנהגו אצל התוס' לא לגלות כפות רגלים כי אין הדרך ללכת כן מתחיל מצניעות או מטעם אחר? איני יודע.
המבקר
איני בא לומר ששיחה בסלולרי או נהיגת אשה הן בלתי צנועות מצד עצמן. אבל יש בהן איזו תחושה של חריגה ופריצה מהמקובל. וזה דווקא כל עוד אכן כך מקובל.
ופריצה וחריגה הן תחילתן של חוסר צניעות, כי הן מושכות תשומת לב.
אני מניח, מתוך הדיון שלנו, כהצעה ארעית לפחות, שההפך מצניעות יוגדר, אצל נשים, כמשיכת תשומת לב בכיוון שמוביל לעריות.
לפי זה, לא כל משיכת תשומת לב תהיה אסורה.
ויש לעיין בכל זה. אבל כמדומה שאלו שאסרו נהיגת נשים ושיחת נשים בסלולרי זה טעמם.
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 14:52 |
|
| |
הרב מימוני
ממשה רבנו אתה מביא ראיה, על מנהגי חרדים? לאן נגיע
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 15:04 |
|
| |
ברצוני להעיר שתי הערות בנוגע לנושא הנידון- (ויסלחו לי עדת הרבנים, דק"ק אגודה אחת, על הפריצה לתחומם. סמיילי)
הערה ראשונה-
המושג צניעות יכול להתפרש בשני מובנים-
א. מלשון מוצנע ומוסתר שבמשמעות זו מכוונים על אותם איברים בגוף שאמורים להיות מכוסים. (אגב, יש גם הלכות צניעות שגברים מחוייבים בהם)
ב. מלשון הסתפקות וחוסר התבלטות. דבר שיכול להופיע לא רק בבגדים אלא גם באורח חיים.
בשני המובנים הללו, יש בשלילת הצניעות נזק לאדם עצמו ולזולתו. ואסביר-
כאשר אשה לבושה שלא בצניעות כאשר אברים מסויימים חשופים, היא פוגעת בעצמה ובטבעה. האשה, אם היא בריאה בנפשה לא מחפשת לחשוף את עצמה. להיות יפה-כן, אך לא שאיבריה יהיו גלויים. האופנה המכתיבה צורת ביגוד מסויימת, מגדירה לאותה העונה מהו יופי, לכן יש נשים ההולכות לפי צו האופנה.
אם אשה חשה נח בבגד חושפני הרי שהיא הרסה בתוכה את הצניעות הטבעית שהיתה בה. רב הנשים אינן חשות נח בבגד לא צנוע, לפחות לא בפעמים הראשונות שלבשו אותו. אחר כך כיוון שהורגלו נעשה לעיתים לטבע...
מעבר לפגיעה בצניעות הפנימית יש פגיעה רוחנית באלו המביטים בה. אין אני מקבלת את הטיעון שהאשמה היא על המתבונן לבדו, ואם אינו רוצה שלא יביט, שכן לא תמיד הדבר בשליטתו וכיוון שראה כבר הוטבע המראה והרהורי העבירה כבר קיימים. בנוסף אדם צריך להשתדל שלא תבוא תקלה על ידו וענין הצניעות גם הוא בכלל זה, לדעתי.
באותה המידה כאשר אדם נוהג בחוסר צניעות באורח חייו, בראוותנות, בהתגדלות שלא לצורך, הוא פוגע תחילה בעצמו, במידותיו, אך הוא פוגע גם בסובבים אותו בהכנסת נורמות פסולות לחברה בה הוא נמצא.
בנושא צניעות האשה קיימים שני המובנים- יש את המוצנע שבזה נכללים גדרי צניעות הבגדים. ויש את הפשוט ואי הרצון למשוך תשומת לב ובזה נכללי הדברים האפורים שניתן לומר שהם מתאימים לגדרי ההלכה, אך עדיין גורמים לתחושת אי נוחות.
הערה שניה-
כאשה שמעתי במהלך חיי יותר מידי פעמים מה אסור ופחות, פחות מידי, למה אסור. כמעט אין התייחסות בחינוך הבנות לטעם ההלכה בצניעות. להבדל בין אשה לגבר, למשיכה הקיימת בין המינים, לצורת החשיבה השונה ולפרשנויות הניתנות לאותן סיטואציות.
אני מודעת לבעייתיות שקיימת בהסברת הדברים לגילאים מסויימים, אולם אם ישכילו ליצור הנחיה מסודרת, מגובה במקורות הלכתיים ומותאמת לגילאים השונים ניצן להסביר ביתר קלות מדוע חולצה מסויימת איננה צנועה והאחרת אינה מהווה מכשול. לדעתי בהסברה יצרו מצב בו אשה תהיה אחראית יותר למעשיה ולתוצאותיהם.
לאור שתי הערות אלו- הקמת בית דין לענייני צניעות הוא אולי רעיון חשוב אך לדעתי לא עומד במבחן המציאות.
האופנה משתנה חדשות לבקרים. מה שבעבר נחשב לצנוע לא נחשב כך היום. ומה שבעבר נחשב ללא צנוע היום נחשב לסמל ודוגמא.
זה לא מעשי לכנס את בית הדין עם כל חולצה היוצאת לשוק על מנת לקבוע האם היא צנועה או לא. מה גם שחולצה מסויימת צנועה על אחת ולא צנועה על אחרת ומי יאמר לזו ללבוש ולשניה שלא ללבוש?
תוצאה ישירה של בית דין כזה הוא הכתבת אופנה אחידה לכל ללא אפשרות לטעם אישי או סגנונות לבוש. אינני חושבת שזה מה שהתורה דורשת מאיתנו.
מוטב להשקיע את המאמץ בחינוך נכון של הבנות על מנת לאפשר התפתחות טעם אישי עם ביקורת עצמית גבוהה אשר תביא לבחירת ביגוד צנוע מרצון מבלי לטשטש את האינדבידואליות של הלובשת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 15:40 |
|
| |
היות והעמידו את עניין הצניעות והבגדים כאחד מיסודות התורה, נראה לי כי לא כך חשבה התורה
כשהיא מדברת על האידיאל הנשגב והרצוי, אומרת את הפסוקים הללו
ויקרא פרק כו
יב) וְהִתְהַלּכְתּי בּתוֹכְכֶם וְהָיִיתִי לָכֶם לֵאלֹהִים וְאַתּם תּהְיוּ לִי לְעָם:
(יב) והתהלכתי בתוככם - אטייל עמכם בגן עדן כאחד מכם, ולא תהיו מזדעזעים ממני. יכול לא תיראו ממני, תלמוד לומר והייתי לכם לאלהים:
כידוע- בכל אופו כך כתוב בתורה- שאדם וחוה התהלכו בגן העדן ערומים. וזו כנראה מה שרש"י רומז. הבגדים ניתנו לאדם בגלל ובגין החטא. לבישת הבגדים היתה בגין הרגשת האשמה של האדם ואשתו, כך לפחות נכתב בתורה- אני לא מכיר פרוש אחר לכך.
המילה בגד עצמה, היא משורש בגד בגידה. כשאדם בגד באלוקיו, כשהאדם רצה להתרחק מאלוקים הוא לבש את הבגדים.
וכך כולנו כמה שאנו מרגישים מרחק יותר ויותר מהאנשים שאנו באים אתם במגע, אנו לובשים יותר ויותר בגדים, בחיק המשפחה הקרובה אנו לבושים בפחות בגדים מאשר בקרבת אנשים זרים.
אפשר לדבר על זה כעל ברירת מחדל. אבל כעל אידיאל? שזו היא כוונת התורה?
נא להפסיק לזרוק אבנים- זה לא פוגע, ואפילו המילה מופקר לא. דברי הגיון בבקשה
|
|
|
|
|