| נשלח ב-25/6/2007 17:55 |
|
| |
פרויקט "התחלה טובה" - שילוב חרדים במערך הטכני בצה"ל
ברצוני לשתף את חברי הפורום בפרויקט ניסיוני שאני מעורב בו כעת ולקבל את חוות דעתכם אודותיו.
בשנים האחרונות אנו עדים לגידול ניכר במספר הצעירים החרדים שאינם מוצאים את מקומם בישיבה, בחורים אלו הינם חייבי גיוס לצה"ל אלא שישנו חשש להתדרדרות רוחנית מחמת האוירה המתירנית השוררת שם. במצב זה הם למעשה מסתובבים בחוסר מעש וללא מסגרת מתאימה, שכן ללמוד בישיבה אינם מתאימים ומסגרת ללימוד מקצוע או לעבודה איננה אפשרית באופן פורמלי. חלקם מקבל "פטור" בדרך כלשהי ואחרים מצהירים על כך ש"תורתם אומנותם", אבל בפועל הם מתדרדרים מכל הבחינות.
בשנה האחרונה התגבשה תוכנית בשילוב מספר גופים [ג'וינט, צה"ל, משרד התמ"ת, התאחדות התעשיינים] ובשיתוף גורמים בקהילה החרדית ורבנים שנתנו את הסכמתם בחשאי, לשלב את הנערים הללו במסגרת ייחודית במערך הטכני בחיל האויר. הם ירכשו מקצוע בתקופה קצרה ויעבדו בו במסגרת השירות הצבאי, בחצי השנה האחרונה הם יעברו קורס להסבה מקצועית וישתלבו בתעשיה האזרחית. מבחינה דתית ינתן להם כל הדרוש להם בתפילות, כשרות, צניעות וכדו', כשהם יכולים בכל יום לחזור לביתם מהשעה חמש אחה"צ במידה והם גרים בקרבת מקום. הבסיסים המדוברים הם בדרום הארץ ולכן ישנה עדיפות בבחורים מאיזור זה.
השוני של תוכנית זו מהנח"ל החרדי הינה ראשית בהגדרת קהל היעד, כאן לא מדובר בבחורים ששוהים במסגרת תורנית כלשהי אלא רק במי שכבר לפחות שנה איננו קשור לישיבה או מוסד תורני אחר, התוכנית מיועדת רק למי שמשתייך לקהילה החרדית ולא לציבור הדתי-לאומי או החרד"לי. היתרון על פני הנח"ל עבור מי שחושב על עתידו, היא בכך שכאן הוא רוכש מקצוע הנדרש בשוק העבודה ויכולתו להשתלב בסיום השירות בעבודה מכניסה מובטחת.
מזה כחודשיים אנו מנסים לאתר מועמדים לפרויקט זה, וכאן אנו נתקלים בתגובות שונות. רבים מהעוסקים עם נוער זה אינם רוצים לשתף פעולה כל עוד לא תינתן תמיכה גלויה של רבנים, כנראה כתוצאה מהמאבק שהיה בנח"ל החרדי. הנערים עצמם טוענים שאינם מתקשים להשיג פטור מגיוס לצה"ל ובדרך כלל המחשבה על רכישת מקצוע וניסיון לא כל כך מטרידה אותם. בני משפחה אינם רגועים אודות היכולת של צה"ל לתת מענה על הדרישות הדתיות, בעיקר בעניין של הצניעות. בשאלת החזרה הבייתה או הלינה בבסיס אנו שומעים דעות הפוכות, מה שמקשה כמובן על איתור מועמדים.
מה דעתכם? האם יש סיכוי לפרויקט זה או לא? אנו נשמח לקבל כאן הערות והארות על התוכנית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2007 18:21 |
|
| |
בועז, שלום
על פניו הרעיון לשלב שירות צבאי עם הכנה לחיי עבודה נראה נכון מאוד, השאלה שאתה מעלה נוגעת בעיקר ליישום. אם אמנם קל מאוד לבחור שאיננו לומד בישיבה כנדרש לקבל פטור משירות צבאי או דיחוי של "תורתו אומנותו" מחמת חוסר הפיקוח של צה"ל, לא נראה לי שיש לפרויקט מסוג זה סיכוי רב. הבחורים בגיל זה אינם חושבים מספיק על עתידם, מה גם כשגיוס לצה"ל על כל אופן שיהיה עשוי להתקבל בשלילה בקהילה החרדית. כל עוד צה"ל עצמו נוקט במדיניות של העלמת עין, מדוע שהנערים עצמם יתנדבו לתרום שלוש שנים מחייהם עבור המדינה?
ניתן להפריך את טענתי מהעובדה שהנח"ל החרדי הצליח עד כה לגייס לשורותיו כבר 2,000 צעירים, זאת למרות המאבק הרב שהתנהל נגדו בקהילה החרדית. אולם מלבד העובדה שבנח"ל התגייסו רבים מהקהילה החרדית-לאומית שראו פתרון טוב לשרת בצה"ל באוירה דתית חזקה, כנראה ששם מדובר בנערים שהשירות הקרבי דרבן אותם לעשות זאת למרות היכולת להיפטר משירות צבאי, דבר שאיננו יכול להיעשות במישור האזרחי. ההצעה שלך היא למעשה לרכוש מקצוע וניסיון בעבודה, אלו דברים שניתן לכאורה לעשותם גם ללא גיוס לצה"ל.
בכל מקרה, אני מאחל לך הצלחה בתוכנית, נשמח לשמוע על כל התקדמות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2007 18:23 |
|
| |
אתה בכוונה כותב זאת פה ולא בבחדרי חרדים? כי אמנם שם זה ייצור בלגן גדול, ותגובות לא אוהדות בלשון המעטה. אבל גם תגובות רבות שמחלקן בוודאי תוכל להסתייע.
כאן לעומת זאת יתקיים דיון מלומד, שסביר להניח שלא ישא בשורה בכנפיו בשבילך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2007 18:54 |
|
| |
אני חושב שיש מקום לקחת את המאמר כמו שהוא ולהעתיק אותו לפורום בחדרי חרדים
למרות שיבואו תגובות לא הכי אוהדות
יש חובה לפרסם את הפרויקט הזה
ולא רק בקרב הציבור החרדי אלא גם בתיבור החרדלי והדתי לאומי
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2007 19:20 |
|
| |
לומד
כנראה שלבועז אין אישור כתיבה ב"בחדרי חרדים", הוא כבר פירסם את הפרויקט בפורומים נוספים שאינם דורשים אישור כתיבה.
|
|
| נשלח ב-25/6/2007 21:50 |
|
| |
לכאורה תגובת הנערים המתוארת היא די מפתיעה. חשבתי וחשבו אחרים, שאחד החסמים המרכזיים בפני השתלבות במסגרות חברתיות ותעסוקתיות הוא דחיית השירות. האם יש לנו סתירה להנחה הזו? הנה לכם בחורים שאין להם תכנית לשקוע בלימוד רוב ימיהם, הם יזדקקו לאיזו תעסוקה, ואי השירות אינו מטריד אותם כלל ועיקר. מה ניתן ללמוד מכך? לא נראה לי שהם משיגים פטור בקלות גדולה, שכן אם כך שוב נעלם החסם בפני התעסוקה. אם כל אחד יכול להשיג פטור, אזי מי מעכב? הם כנראה חיים על איזה דיחוי פיקטיבי, ומה כל כך נוח בזה?
נראה לי שהנערים בעלי פרופיל המכונה 'שבאב' אינם מעוניינים כלל במסגרת מכל סוג. למה להם לדאוג לפרנסה אם ההורים מארחים אותם בבית? למה להם לחשוב על מחר?
בחור נורמטיבי ואחראי לא יוכל לסרב למסגרת תעסוקתית המייעלת אותו גם לעתיד. אך אלו המוגדרים כך, כנראה נמצאים בתוככי הישיבות.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2007 01:24 |
|
| |
למה היהודים הדתיים\חרדים צריכים בכל נושא "תכנית יחודית"? למה אינם יכולים להיות
כמו כל עם ישראל? ואח'כ הם מיללים שמתיחסים אליהם כאל "שונים"?.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2007 02:15 |
|
| |
וואסער
מה ההיתממות הזו? הצבא אינו מסוגל לקלוט חרדים בצורתו כיום.
ומעבר לזה, בכל פרסומת של חטיף כיום, מציגים אותו כ"ייחודי", ואף אחד אינו מתלונן על ציבור הצרכנים שצריך "ייחודי", ברור שזה נועד למשוך.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2007 20:29 |
|
| |
אם אני לא טועה תכנית כזו ניסו להריץ לפני כשנתיים שלוש ואפילו בבסיס תל נוף (מרכז הארץ)
לא הצליחו למלא מכסה מינימאלית.
רוב הבחורים לא מורגלים לקחת אחריות על עצמם ועתידם כפי שבאשכולות אחרים נאמר שגיל
הבגרות התאחר מאוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 01:08 |
|
| |
לומד
הצבא מוכן מאד הוא אפילו הקים מסגרת מיוחדת הנח'ל החרדי--החרדים לא באים לשם
אז מי מוכן ומי לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 11:41 |
|
| |
מאיר - אייקון ירוק!
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2007 20:03 |
|
| |
היוזמה ברוכה אבל הדרך ארוכה.
הבעיות הנלוות יהיו כרגיל:
א.התנגדות הקהילה וההורים
ב.אי נכונות ביחדות חיל האוויר לקבל תכתיבים בעיקר בענייני צניעות.
ג. רמת המתגייסים תכשיל את הקורסים הטכניים ,בין בשל יכולות למידה,מוטיבציה או עבריינות.
אבל נקווה שמכל הנסיונות משהו יצליח ויתרום להתנרמלות הציבור החרדי
|
|
|
|
|