| נשלח ב-27/6/2007 10:04 |
|
| |
האם יש אופי נשי?
בבקשת מחילה על פתיחת נושא כה טעון, נראה לי שזה נושא מעניין ועובדה שהוא עלה לאחרונה באשכול המשאלות.
השאלה היסודית: האם יש אופי נשי, בנויה על הנתון שאדם מורכב גם מן הפיזיולוגיה שלו. לכן יש מקום לשער שהפיזיולוגיה השונה בין שני המינים עשויה להתבטא גם בתכונות פנימיות יותר, כמו אופי, צורת חשיבה, רגשות, מאויים, ועוד תחומים.
ידוע כי זו היתה הגישה הרווחת לכל הפחות בתרבות המערבית, כלומר מיוון ועד אמריקה שלפני עלות הפמיניזם. וכמובן יש לזכור שגם בתנ"ך יש ביטוי לתפיסה המבדילה בין גברים לנשים, אם כי גם כאן יש לברר אם זה תיאור של הרצוי או המצוי. (לדוגמא, נשים יכולות להיות נביאות. האם היחס אליהן בתנ"ך משקף את התפיסה החברתית הנתונה, בדומה ליחס לעבדות, או שהוא בא גם להורות על היחס הראוי עקרונית. ובגמרא, האם הקביעה ש"אשה חפצה בזיווג ואפילו כל דהו" ולכן ניתן לקדשנה בכפיה, נכונה לגבי כל אשה וזו חזקה פסיכולוגית, או שמא זו חזקה תרבותית בשל מעמד האשה בדורות ובמקומות ההם ובכל מה שדומה להם?)
כל הנושאים האלו עשויים להתפתח כאן באשכול.
אמנם תחילה אני מביא את שאלתו של קאוטה צ'וטנג שפתח את הנושא בשאלה פשטנית כביכול:
======== למה נשים אוהבות לקנות נעלים? חשבתי משהו בסגנון שרגלים בחינת מלכות, ומלכות היא נוקבא, אבל אני מחפש הסברים קצת פחות קבליים.
============= אמשלום ענתה:
[כמה תשובות אפשריות -
א. כי גברים אוהבים רגלים של נשים.
ב. כי בטלויזיה מראים שגברים אוהבים רגלים של נשים.
ג. כי בטלויזיה מראים שנשים אוהבות לקנות נעלים.
ד. לכנה תוכחנה שאין לכן אחות...]
*** לדעתי, תשובתה של אמשלום נכתבה בהומור, ועדיין ניתן ללמוד ממנה כי לדעתה ההנחה של צ'וטנג, כי "נשים אוהבות לקנות נעלים" אינה נכונה, ומדובר בתפיסה שמייחסת תכונה כזו לנשים.
============= צ'וטנג ענה:
אמשלום:
תודה על התשובות. אמנם מדובר באשה שאין לה טלויזיה, אבל אולי היא נחשפה למכשיר הטמא הזה בעבר.
============= אמשלום כתבה:
[צ'אוטנג,
מתשובתך אני למדה, שלא מדובר ב"נשים", כפי שניסחת בשאלה הראשונה, אלא
באישה ספציפית למדי. האם אתה תמיד נוטה להסיק מפרט אחד על המין כולו? או
שמא רק בענייני נשים זה כך? (בין כך ובין כך, התשובה המתאימה היא, ככל
הנראה, תשובה ד' שמכוונת לאופציה הזו...)]
*** כלומר, היא עדיין ערערה על נכונות הנחת היסוד לגבי אהבת קנית נעלים כתכונה נשית.
============= ירוחם שמ כתב:
אשה אוהבת נעליים מכיון שזה מיפה אותה.
אשה אוהבת גם בגדים מאותה סיבה
אשה צריכה להתיפות בשביל בעלה
ותפקידו של הבעל לפי הגמרא לקנות לאשתו את כל הדברים האלו, ותכשיטים ויותר
( אם הוא יכול להרשות לעצמו.)
אבל הנעליים בעיקר מסמלים את הבסיס והיסוד של הבית- כך בגמרא-לכן היא מרגישה כזו
**** כלומר: אהבת הנעלים נובעת מתכונה פסיכולוגית נשית שהיא הצורך להראות יפה. זה משתקף גם בתכונות נשיות נוספות וגם בחיוב הלכתי, כלומר שההלכה מכירה בתכונה זו. כמו כן יש כאן הסבר על חשיבות הנעלים באופן מיוחד. אם כי יש לברר אם התובנה של ירוחם אכן חופפת לגישה האינטואיטיבית של נשים. אני הייתי רואה בנעלים, בימי חז"ל והתנ"ך, משהו אחר. זה משהו יסודי שמבדיל בין העוני המוחלט לבין מידה ראשונית של עושר. להיות בעל נעלים זה דבר גדול!
=========== צ'וטנג שאל:
ירוחםשמ:
איפה הגמרא שרמזת עליו?
================= איש ערבות כתב:
מקרא מפורש בשיר השירים "מה יפו פעמיך בנעלים בת נדיב"...
ובמדרש רבה:
א"ר יודן אפי' הדיוט מקלס בלשון זה גנאי הוא לו ואת אומר מה יפו
פעמיך אלא אינו מדבר אלא פעמי רגלים והלא פעמים הללו פעמים מגולין פעמים
מכוסין אלא מה יאיין עקיביך במסאנא ברתיה דרחמי
והאמת שלא בדיוק הבנתי את דבריו...
ייתכן וזה הפירוש בערך
רבי יודן שואל וכי שבח הוא לאישה שאומרים על נעליה שהן יפות ולא על
גופה? והרי זה אינו אלא גנאי משהו מעין שאומרים למארחת שהצלחות ההגשה
יפות...
אלא הוא מתרץ אין הפסוק מדבר אלא על [צעדי או צידי] הרגליים.
שוב הוא שואל והלא הרגליים בצעדתן עיתים מגולות עיתים מכוסות? [ואולי אסור לראותן ???או שלא ניתן להבחין ביופיין???]
אלא מה יפים עקבייך כשהן תוך הנעליים [מסאנה זה נעליים? ומה זה ברתיה דרחמי?]
כמה פספסתי?
אגב יש גם קשר בכך ל'נעוץ תחילתן [מוח] בסופן [רגליים]...
======================= ירוחם שמ כתב:
שוטונג
שבת דף קכט . י. אמר רב יהודה אמר רב:לעולם ימכור אדם קורות ביתו ויקח מנעלים לרגליו,
י. אמר רב יהודה אמר רב:לעולם ימכור אדם קורות ביתו ויקח מנעלים לרגליו,
בבא מציעא דף נט.
. והיינו דאמר להו רבא לבני מחוזא: אוקירו לנשייכו כי היכי דתתעתר
ו.
רמב"ם הלכות אישות פרק טו הלכה יט
וכן צוו חכמים שיהיה אדם מכבד את אשתו יתר מגופו ואוהבה כגופו, ואם יש לו ממון מרבה בטובתה כפי הממון,
=======================
ירוחם שמ הוסיף:
שוטונג
הנה עוד כרגע נזכרתי,
כתובות דף נט:
תני ר' חייא: אין אשה אלא לתכשיטי אשה; ותני ר' חייא: הרוצה שיעדן את אשתו - ילבישנה כלי פשתן, רש"י מסכת כתובות דף נט עמוד ב
לתכשיטי אשה - שיקנו לה תכשיטים להתנאות בהן.
אתה יכול להוציא את הארנק הכל מותר ורצוי גם
===================
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 10:10 |
|
| |
אני מעתיק את תשובתי מאשכול המשאלות ומוסיף עליה:
צ'וטנג
נראה לי שיש כאן שילוב של כמה מרכיבים.
א.
אשה מקפידה על המראה החיצוני שלה יותר מגברים. (זה משפט גורף ולכן הוא
מסוכן. אבל כל אב לילדים יכול להעיד כי הבנות מבלות זמן לפני המראה
והבנים, בדרך כלל, לא. אני מוכן לצרף את עדותי, ומדובר בגיל שבו ילדות
עדיין אינן מודעות לכך שהאבא והאמא יצפו שתלכנה לשם.
*** סקר מהיר בבית מיימוני:
שיחה עם תושיה:
זה חשוב לעמוד מול המראה?
תושיה: מאד!
המיימונית: אמא לימדה את הילדות ללכת לבדוק את עצמן מול המראה שהן מסודרות.
אבא: אבל הן הלכו לשם לפני שאמא יכלה ללמד אותן...
אבא: שיר, זה חשוב לעמוד לפני המראה, למשל להסתרק?
שיר: למה אתה שואל?
אבא: אני רוצה לדעת.
שיר: לא מגלה.
צאו וראו כמה תכונות נשיות יש כאן, או שזו שוב הדעה הקדומה המגדרית שלי?
ססקר-מהיר.
**** תוספת: פרשנות מיימונית על סקר מהיר:
תושיה ממחישה את הטענה של צ'וטנג.
המיימונית, כמו אמשלום מבחינה מסויימת, סבורה שזו תופעה תרבותית, כתוצאה מן המקום שמקצים לאשה ומרגילים אותה אליו.
מיימוני סבור שזו תכונה נתונה ונטועה אצל בנות מלידה, אך יש להודות שהמדגם שלו מצומצם למדי.
שיר (בת החמש) מציגה תגובה שאני מכתיר בשם "תגובת המונה ליזה". כלומר חיוך מסתורי וחוסר נכונות לומר יותר. האם אין זו תגובה נשית פאר אקסלנס (=למופת) או שזו שוב הנחת יסוד לגבי המגדר?
*** ב.
קניה היא דבר שעושה מצב רוח טוב. קניה של בגד יש בה משום התחדשות. זה
נכון, כמדומה, גם לגבי גברים. המשתתפים מוזמנים להציע פרשנויות
פסיכולוגיות, אבל כמדומה שמדובר בתופעה מוכרת ומתועדת.
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 10:35 |
|
| |
הרב מיימוני
אתה כותב <אם כי יש לברר אם התובנה של ירוחם אכן חופפת לגישה האינטואיטיבית של נשים.>
כפסיכולוג -ואכן בין היתר אתה גם כזה, וטוב!!- ודאי מודע לזה שאיטואיציה היא לא דבר שאפשר לבדוק, צורות ומנעיי התנהגות של בני אדם מנועים על ידי התת הכרה שאין אנו יודעים איך היא פועלת, ומהמעשים והמחשבות שהיא נפעלת.
ולענין האשכול, זיגמונד פרוינד כתב.
ארבעים שנה אני חוקר את הטבע והאופי הנשי. ולאחר ארבעים שנה אני לא מבין מה האשה רוצה בעצם.
לעולם גבר לא יבין הבין ויבין לאשורה את האשה.
למרות שאיש ואשה נשמעים כמעט זהים בעברית .הם אפילו לא מאותו שורש
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 11:44 |
|
| |
.
תצפית אמפירית בביתו של המואדיב:
(את נון הוצאנו מהמדגם, כי בנות עשרה חורגות מכל עקומה סטטיסטית... )
(בעצם, גם את אלף... )
אז נותרנו עם ב', שהוא - כפי שיכולתם לנחש לפי שמו, מהמגדר לובש הציצית וחובש הכיפה.
האם ב' מתבונן במראה?
ודאי. יום יום. בדרך כלל הוא גם עושה לה פרצופים, מעוות חלקי פנים שלא ידענו כי ניתן לעוותם בנפרד, ואם הוא חושב שאף אחד לא שם לב, הוא גם מוציא למראה לשון.
תצפית אמפירית: בכל המקרים בהם צפינו, המראה חרצה לשונה בחזרה מייד.
כאשר ב' מתקלח, הוא נוהג גם לעצב את שערות ראשו במגוון אפשרויות פסיכודליות. בדרך כלל, בשל תופעה שכונתה בפי המשורר "שערך הקצר", לא מתאפשרות פעולות מסובכות, אך תתפלאו מה אפשר לעשות עם הפאות בעזרת קונדישנר והרבה סבלנות.
כ', שמבחינה מגדרית היא נקבה, עדיין נמצאת בשלב בו נשלול אותה מהמדגם כי מתחת לגיל 3 התוצאות מוטות לטובת פרצופים מול המראה גם אצל בנות.
הבה נתמקד בסקר הלא מייצג האמור:
100% מהזכרים בילו זמן איכות מול המראה.
המסקנה: אכילת בשר אדום תורמת להתקפי לב אצל גברים בגיל העמידה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 11:54 |
|
| |
מיימוני
עצם ניסוח השאלה הוא מגדרי/שובניסטי.
הרי באותה מידה יכולת לשאול האם יש אופי גברי?
|
| נשלח ב-27/6/2007 13:36 |
|
| |
איש ערבות
דבריו של הרבי מקוצק על "מה יפו פעמיך בנעלים" שיר השירים ז,ב
"פעימת הלב, רגישות הלב, יפות הן
כשהן נעולות על מסגר ובריח"
|
| נשלח ב-27/6/2007 14:12 |
|
| |
1. האם קבוצה מובחנת השונה פיזיולוגית באופן ניכר מקבוצה אחרת של אנשים תהיה בעלת מאפייני אופי שונים? על פניו קשה להאמין שלא, לא? הרי אפילו אם נניח שכל האנשים נולדים עם אותו "אופי" והגנטיקה מכתיבה רק את הפיזיולוגיה, סופה של הפיזיולוגיה להשפיע על היסטורית החיים של אדם, וזה, מקובל להניח, קשור למכלול התכונות שאנו מכנים אופי.
2) האם הבדלי האופי שנזכרו בסעיף 1 הם גדולים, או קטנים, ביחס ל"הבדלי האופי" (בהנחה שאנו מסכמים על משמעותו של המושג החמקמק הזה) שקיימים ממילא בין אנשים שונים, גם אם מבחינה פיזיולוגית הם דומים או אפילו זהים, הבדלים שנוצרו כתוצאה מן ההיסטוריה שלהם ולא מן הגנטיקה שלהם (לדוגמה - הבדלי אופי בין תאומים זהים) ? שאלה מעניינת.
3) למה חשובה לנו הקורלציה הזו? למה לדון באופי "של" קבוצות כשיש הבדלים גדולים בין פרטים בתוך קבוצה? למה לא להתיחס לאדם לגופו, במקום לתייג אותו מראש כאיבר של "קבוצת ה..." - זו בעיני השאלה האמיתית.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 14:22 |
|
| |
[מואדיב, בע"ב ושנרב - ]
|
| נשלח ב-27/6/2007 14:26 |
|
| |
נדב
בנוגע לנקודה הראשונה , אף אחד לא יכול להכחיש שבפועל , בחברות נתונות יש הבדלי "אופי" בין נשים וגברים . השאלה היא האם יש הבדלי אופי שהם אוניברסליים, שיבצבצו בכל צירוף של תנאים חברתיים . גם אם נכונים דבריך שבכל מצב לנשים כמו לגברים תהיינה תכונות אופי מייחדות ולו בשל ההבדלים הפיזיולוגיים , עדיין יש לפלפל האם יפעלו תמיד באותו אופן . לדוגמה , סביר להניח שהרבה מההבדלים בין נשים וגברים נגזרות מההבדלים בכוח הפיזי , מה שמביא לחלוקת תפקידים מתאימה וממילא מקבע נורמות וציפיות שמשפיעות על האופי. כלפי זה ניתן לטעון שכיום כבר אין לכוח הפיזי כל כך הרבה חשיבות , לכן יתכן שעם הזמן אותן נורמות יוחלפו בנורמות אחרות והאופי יוחלף .
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 14:55 |
|
| |
.
אם מישהו יוכל להגדיר לי מהו "אופי", אתקדם הרבה בהבנת השאלה של הדיון.
אבל מדוע להתקשות, הבה נתחיל בדברים פשוטים יותר:
במקום אופי, הבה ננסה לחפש תכונה משותפת, האופיינית לגברים/לנשים.
תכונות פיזיות, ייקל עלינו למצוא. על פי רוב, גברים גבוהים יותר מנשים (כי שאמרה פ': "אני מחזיקה אותו כדי שיוריד לי ספרים מהמדפים הגבוהים" ), בדרך כלל הם חזקים יותר ("התחתנתי אתו כדי שירים את הדברים הכבדים במקומי), באופן מובהק סטטיסטית הם שעירים יותר באזור הסנטר (פ' סירבה להגיב לתכונה זו והלכה לחדר השירותים, שם יש מראה מתחת לנורת פלורסנט חזקה, לבחון את הטענה שלי מקרוב. היא כן הסכימה לומר לציטוט: "אף פעם אי אפשר למצוא פינצטה טובה!" ), וכפי שכתב רוברט ארדרי, הם בעלי חיבה בלתי נשלטת לחפצים מתפוצצים.
אבל הכל, כאמור, באופן ממוצע.
גם בחינות מדעיות של תכונות מורכבות יותר, מעלות הבדלים קיימים, באופן ממוצע. טוענים כי גברים פחות וורבאליים מנשים (אני מזמין החייאה לאשתי כשהיא תראה את הטענה הזו לגבי...), שיש להם תפיסה מרחבית טובה יותר (איפה המ"פ שבירבר אותנו בנגב ובגללו הלכנו 40 שנה מיותרות? ), ושיש להם נטיה לאלימות.
כפי שנרמז למעלה, במקרים רבים קשה להבחין בין נטיה פיזיולוגית לבין נטיה נרכשת. כך, למשל, אם שני גברים גדלים באותו הבית, אך אחד מהם נולד חזק פיזית יותר מהשני, יתכן כי הנסיון הנרכש יוביל את החזק לנסות ולפתור בעיות באמצעות כח יותר מאשר השני, המנסה למצוא להן פתרון אחר. כלומר, לא בהכרח הגן הזכרי נושא עליו תכונה הקשורה לאלימות, אלא אולי הדבר הוא תכונה נרכשת הנלווית לכוח פיזי.
וכן הלאה.
נ.ב. סבתא שלי, שבנים עם שער ארוך נראו לה תמהוניים, טענה שבמקרים כאלו, הדרך היחידה להבדיל בין בנים לבנות (בוגרים! ) היא להתבונן בכפות רגליהם. "לבנות", כך הסבירה, "יש נעליים קטנות יותר".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2007 15:12 |
|
| |
מואדיב
אני מסכים אולי להכל. אבל הנשים הן המין החזק,
כח הסבל שלהן, וחריצות ומסירות לעבדה בעיקר במטבח, איפה הגבר ואיפה האשה?
הרי רק לראות אותן עןבדות לפני פסח ובכלל, אני נהיה עייף אני מת מעיפות(לפעמים אני אומר לה להפסיק כבר לעבוד, אני לא יכול לראות את זה), לוקח לי שעות להתאושש מהעיפות הזאת.
אתה זוכר שהית חולה בשפעת פעם?איך הגבת? ואתה זוכר שאשתך היתה חולה בשפעת? ואיך היא הגיבה?.
האם אתה חושב שאם הלידה היתה מוטלת על הגבר, האנושות היתה שורדת?
|
|
| נשלח ב-28/6/2007 11:35 |
|
| |
ביטי
הנתונים בynet לא לגמרי מדויקים. חשבתי על זה, וגיליתי שבדרך כלל אני קונה נעלייים עם כרטיס האשראי של אשתי....
א"כ צריך לנתח למה גברים נוטים לקנות נעליים עם הכרטיס של האשה :-)
|
| נשלח ב-28/6/2007 11:47 |
|
| |
נדב,
על אף שאתה מעלה טענות טובות (ומוצדקות) הרי שלשלישית חייבים להגיב.
אתה בעצם טוען שאין חשיבות לעצם השיח על הבדלים ושהוא אינו תורם דבר.
אך אם אכן (לאחר כל החקירות) יסתבר שיש דבר כזה "גברי" ו "נשי", (אפילו לא ברמת הפרטים אלא ברמת הארכיטיפ) הרי שח-ו-ב-ה להתייחס אליהם. מי שלא יתייחס להבדלים עלול למצוא את עצמו תקוע בין שתי צורות שיח שונות ועלול לעשות טעויות מתוך חוסר מודעות להבדלים.
דווקא הכרת ההבדלים יוצרת פתח לשיח ברמה גבוהה יותר מ"גברים הם..." ו "נשים הן...".
במקום לשבור את הראש, אפנה למאמר "מעפר קומי" שכתב ניל מנוסי. אמנם בניגוד לבקשת פותח השירשור, הוא מאד "קבלי" (וגם ארוך) אבל מי יודע...
http://files-upload.com/329645/.pdf.html
(אפשר ללחוץ על הקישור רק לאחר שלושים שניות, כשנגמרת הספירה לאחור...)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2007 12:49 |
|
| |
אמשלום,
באשכול הזה אין לי בעיה להיות קצת יותר סבלני. אפילו הרבה יותר.
גם אני, כמו הקודמים, התכוונתי לתת דוגמה אחת ושולית, והתכוונתי בדיוק למה שכתבתי: אותו משפט בדיוק ובאותו טון, של "עשיתי כו"כ במיוחד בשבילך", יתקבל בצורה שונה אצל גברים ואצל נשים, באופן כללי.
את מוזמנת לבדוק.
ברור שיש יוצאות מן הכלל, ואני מכיר לפחות שתי נשים במשפחתי שניחנו בחשיבה גברית, חשיבה ישירה ופשוטה, מה שעושה אותן נשות שיחה מצויינות עבורי, מבלי צורך להתבונן מראש על כל מילה וכל נימה. עם רוב הנשים, כשאתה נכנס לעומק, אתה מגלה שמה שאתה מתכוון לומר, זה לא מה שנשמע להן. כך גם להיפך: הם מתאכזבות כשמה שנראה להם שהיית צריך להבין מדבריהן, לא הבנת.
למגינת ליבן של הפמיניסטיות, וממש אינני מבין מדוע, המוח הנשי כנראה עובד בצורה שונה מאשר המוח הגברי. זו לא סיבה להרגיש נחותות. להיפך: הנסיון להתאים בכוח את החשיבה הנשית לעולם גברי, מוליד נשים מאוכזבות.
אני לא רואה סיבה מוצדקת לכך שנשים צריכות להתחרות בתחומי חשיבה גבריים כמו שחמט למשל ואפילו מתימטיקה, וגם אם אצא מנקודת הנחה שנשים טובות פחות בתחומים מסויימים, אני הרי יודע שישנם תחומים שבהם נשים טובות הרבה יותר מגברים.
הפמיניסטיות מניחות, ואולי עם קצת צדק, שהשוני בין המינים סייע לגברים להנהיג אפליה כלפי נשים. אבל התיקון לא יבוא מנסיון להתכחש להבדלים, כי בסה"כ שני המינים יסבלו מהמהפך הנשי, ובפרט הנשים.
ועדיין אני חושב שאין שום סיבה לעודד נשים לשירות קרבי או לטייסת. מי שמתעקשת - בבקשה. ואם הצבא סבור שנשים לא מצליחות באותה רמה, וחבל להשקיע משאבים אדירים בהכשרת טייסות למשל - אינני חושב שצריך להילחם בהחלטה הזו רק משום שזו הדרך למחיקת האפליה הכללית. חבל שהבג"ץ הושפע במקרה זה מהעליהום של אירגוני הנשים, שבראשו עומדות כנראה, לעניות דעתי, נשים מתוסכלות שרואות את תפקידן במלחמה עיקשת.
עכשיו כשקראתי את מה שכתבתי, אני מניח שגם בקריאה יהיה שינוי, וגברים יבינו אותי, ואולי גם יסכימו איתי, הרבה יותר מהנשים. אולי צריך ללמוד קצת כתיבה נשית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2007 13:33 |
|
| |
בהקשר לנושא האשכול,
מומלץ לקרוא את הרב מכר "גברים ממאדים ונשים מנוגה" שמיטיב להסביר צורות חשיבה שונות של הגבר והאישה, דבר שעוזר גם לתקשורת בין המינים (על אף שאני מניח שמישהו בטח יוכל לשלוף מן הארכיון איזה אשכול שעוסק בספר).
למרות שאני מסכים עם הלך הרוח הכללי של הספר אני יודע שגם חלק מעולם הפסיכולוגיה כבר לא נוטה לייחס דברים בצורה של שחור ולבן אלא סרגל שיש אנשים שעומדים במקומות שונים על הסרגל עם נטיה לכיוון כזה או אחר, והראיה היא שבאמת ישנם גברים שעשויים להגיב כמו הסטיראוטיפ הנשי במקרים מסויימים ולהפך,
למשל אחד הדברים המועלים בספר בהקשר של דו שיח בין בעל לאשתו הוא שכאשר האישה מספרת לבעלה על כל מיני קשיים, "מוחו הגברי" של הבעל רק חושב באופן תמציתי וממוקד על דרכי פיתרון לבעיה, בעוד הכוונה של אשתו היא רק לפרוק מעל ליבה את הנושא, ולכן תגובה "גברית" יעילה לפתרון הבעיות עשויה להכעיס את האישה שבסך הכל חיפשה אוזן קשבת ולא ניתוח בעיות ופיתרונם.
והמציאות מוכיחה שישנם גם גברים שלעיתים משוחחים עם חבריהם ע"מ לפרוק את אשר על ליבם ולא ע"מ לשמוע עצות יעילות, ולכן יש אולי 2 קצוות לסרגל של אופי "גברי" ו"נשי" אך כל אחד נשמע איפשהו על גבי הסרגל ולא רק בקיצוניות אחת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2007 14:45 |
|
| |
מו"ל,
התייחסתי לדוגמא שלך בדיוק כמו שהתייחסתי לשאלה של צ'אוטנג. בספקנות גדולה. שניכם מכירים מספר כלשהו של נשים באופן קרוב מאוד (אני מרשה לעצמי לנחש שהוא לא עולה על 20). אתה עצמך מעיד ששתיים מן הנשים הקרובות אליך, ושאותן אתה מכיר היטב (גם לפי החישוב שלי, זה 10%, וזה לא זניח!) אינן מתאימות להגדרות שלך, וצ'אוטנג העיד שאינו שואל על "נשים" אלא על "אישה" אחת ספציפית.
דומני, שמה שניסית לעשות (בהודעתך הראשונה והשניה כאן) הוא למצוא כללים לתופעה רחבה ומורכבת מאוד (יותר מ 50% מן העולם האנושי!), ולא סתם כללים אלא כאלה שאפשר להגדיר במשפט אחד (כמו - "נשים אוהבות לקנות נעלים"; "נשים לא אוהבות כשאומרים להן 'עשיתי את זה במיוחד בשבילך' " וכו'). אתה נדמה לי כאדם חושב ורציני - האם מסתבר לך שמשהו מן המשפטים האלה מדויק? האם מסתבר לך שמשהו מן המשפטים האלה יעמוד במבחן מחקרי כלשהו?
[אגב, בי.טי, בעניין קניות הנעלים - האם חשבת על זה, שנשים, בהרבה משפחות, קונות נעלים/בגדים גם לבני ביתן? האמת היא שאותי שימחה הסטטיסטיקה הזו מאוד, בגלל שהיא מגלה שלהרבה נשים יש כרטיס אשראי משל עצמן והן אינן תלויות בזה של בן זוגן. זה לא דבר של מה בכך.]
וגם אם תוכיח קיומה של תופעה כלשהי, נותר לך להסביר את הסיבות למציאותה - האם הן מהותניות? האם סוציולוגיות? היסטוריות? פסיכולוגיות? ביולוגיות?
ואיך תתייחס אל האחוזים (הגדולים, אפילו לשיטתך) של מי שאינם מתאימים בדיוק להגדרות - האם הם ייחשבו כ"מי שנולד\ה עם באג במערכת", לפי דברי אישערבות? אולי כחולים וסוטים? אולי כחלק מהגיוון האנושי הכללי? או כמאתגרים-תמידית את נכונות, שלמות ונחרצות ההגדרות?
אני לא בטוחה שעיסוק בהגדרות (אפילו של נשיות וגבריות) הוא רע, אבל אני יודעת שהוא עלול להוליד רע, ואם לא רוצים להגיע לשם, צריך להיזהר מאוד (או לא לעסוק בזה בכלל, ולכן הסכמתי עם דברי שנרב). ראה, למשל בדבריך האחרונים, אתה מניח מראש - על סמך תצפיות בבנות משפחתך (שחלקן, כאמור, לא מתאימות להגדרות האלה) - שנשים תקראנה את דבריך באופן מסוים וגברים באופן אחר. אתה גם מוצא סיבה לכך - לא, נניח, בגלל שהדברים נוגעים בעיקר בנשים (וכבר בשל כך יש בהם התנשאות, כהתנשאותו של האנתרופולוג הלבן על בני השבטים השחורים) ולכן זה עלול לפגוע, אלא בגלל שנשים חושבות אחרת מגברים. זה רע, כיוון שזה מטה את קריאתך לתגובות שתקבל.
אגב, האם הלוגיקה הזו אופיינית לחשיבה גברית דוקא? אולי היא פשוט אופיינית למי שלא מעוניין באמת לעסוק בחקירה ובשאילת שאלות, אלא בשליפת הגדרות אינטואיטיביות? [וזו גם תשובה לדברי ווטו, בקישור שהביא לינקי לעיל...]
 |
|
|
|
|
|