|
|
| נשלח ב-18/8/2009 16:44 |
|
| |
מספרים בשם הנצי"ב שאמר לעת זקנה שכאשר היה צעיר והיה שקוע כל הזמן בלימוד קראו לו הרב ותו לא, לאחר מכן כאשר עמד בראש ישיבת וולוז'ין והיה עסוק רוב זמנו בצרכי הישיבה קראו לו הרב הגאון, ראש ישיבה ושאר תארי כבוד, כאשר הזקין ולא היה יכול כבר להבין את מה שכתב בספריו בצעירותו (כך אמר) קראו לו רשכבה"ג.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2009 18:29 |
|
| |
"עמי ארצות, משמזקינים, דעתם נטרפת עליהם, תלמידי חכמים כשמזדקנים דעתם משתבחת עליהם"
עד איזה גיל?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2009 19:14 |
|
| |
נישט
צריכים להבין את המאמר הזה-
עם הארץ כל זמן שהם מזקינים
אומר, -אבא של היה דתי- סבא שלי היה רב- הסבא של הסבא- הי בכלל חרדי שלא ענין אותו כלום סאבא שלו בכלל היה משוגע.
ת"ח אומר אבא שלי היה רב -הסבא שלי היה ראש ישיבה- הסבא שלו היה גאון - והסבא שלו היה גאון אדיר עוקר הרים. מנהיג הדור?
|
|
| נשלח ב-19/8/2009 22:49 |
|
| |
לשם דיוק אציין שהלשון בחז"ל אינה "דעתם משתבחת עליהם" אלא "דעתם מתיישבת עליהם"
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2009 02:50 |
|
| |
מה? הם ספסל?
בזמן בו עולה תוחלת החיים, וגילו של המועמד הוא המדד הראשי לכשרותו להיות הגדול הבא, עדיף שלא יצאו לפנסיה.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 20/08/2009 2:50:15
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2009 08:43 |
|
| |
למיכההמרשתי
תודה על התיקון.
"רבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן עֲקַשְׁיָא אוֹמֵר: זִקְנֵי עַם הָאָרֶץ, כָּל זְמַן שֶׁמַּזְקִינִין, דַּעְתָּן מִטָּרֶפֶת עֲלֵיהֶן, שֶׁנֶּאֱמַר (איוב יב) מֵסִיר שָׂפָה לְנֶאֱמָנִים וְטַעַם זְקֵנִים יִקָּח. אֲבָל זִקְנֵי תוֹרָה אֵינָן כֵּן אֶלָּא כָּל זְמַן שֶׁמַּזְקִינִין, דַּעְתָּן מִתְיַשֶּׁבֶת עֲלֵיהֶן, שֶׁנֶּאֱמַר (שם) בִּישִׁישִׁים חָכְמָה וְארֶךְ יָמִים תְּבוּנָה"
"מבאר שזקני ת"ח הדע מתיישבת כי הדמיון חלש יותר ומאפשר לשכל לנווט את החיים."
(ביאור דרשות הר"ן, דרוש י נוסח ב)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2009 15:13 |
|
| |
המהר"ל בפירוש "דרך חיים" על אבות פרק ה משנה כא:
" ... ואמר בן ששים לזקנה, פירוש שהוא זקן והוא עוד חכם יותר, כי כאשר הוא זקן והכחות הגשמיים חלשים, אז כח השכלי מוסיף יותר ויותר, וכמו שאמרו ז"ל "אין זקן אלא מי שקנה חכמה", מוכיח מזה כי הזקן הוא שראוי לחכמה, וכמו שאמרו ז"ל "תלמידי חכמים כל זמן שמזקינין דעתן נוספות (!) עליהן", וכל זה מפני כי בהחלש הכחות הגופניות כח השכל גובר יותר ...".
האם הכוונה שזהו רק בין הגילים 60-70?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 20/08/2009 15:23:28
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2009 15:26 |
|
| |
לצערי, במקרי הזקנה שאני נתקל בהם, עם החלשות החומר, נחלש גם השכל.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2009 15:29 |
|
| |
ובכל אופן, הרב אלישיב אדם פיקח כמו שד וצלול כמו צעיר בן 20, אי אפשר לתפוס אותו על המילה ואי אפשר לסובב אותו. זאת אני כותב מנסיון אישי. והמבין יבין.
הרב אלישיב נמצא בשנת ה100 לחייו (כך על פי תכנת אגרון - משרד הפנים אלישוב יוסף שלום מ.ז. 128215), ששוחחתי עמו ניסיתי לדבר לאט וברור, סוף סוף אני מדבר עם זקן בן 100, להפתעתי הרב עושה לי "נו" בסוף כל משפט, כאילו אני הזקן בן מאה המייגע את הצעיר, התשובות שלו חד משמעיות ופותחות עוד לפני סיום השאלה, אי אפשר להוציא ממנו מה שהוא לא רוצה לומר, והלואי עלי התפקוד שלו, החל משעת הקימה, השיעור, קבלת הקהל, וכל מה שהוא עושה יום יום.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 01:16 |
|
| |
הדיון באשר ליכולותיהם השכליות של הרבנים אינו רלוונטי,כיון שגם רב שיש לו את היכולת האינטלקטואלית בגיל מבוגר,אינו יכול להנהיג את הדור במישור הפרקטי ובתיקון חברה.
אם קיים מעמד של מנהיג כיום,אין ספק שהוא צריך להיות אדם שחי את צרכי החברה,ומכיר את התרבות העכשווית,כך שגם אם רב בן 95 יכול לומר סברא בלימוד,הוא אינו ראוי להנהגה ציבורית.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2009 23:29 |
|
| |
הלכה פסוקה ברמב"ם פ"ב מסנהדרין ה"ג: אין מעמידין בכל סנהדרין לא זקן מופלג בשנים ולא סריס מפני שיש בהן אכזרייות, ולא מי שאין לו בנים, כדי שיהיה רחמן.
בתודעה החרדית נצרב הלאו דלא תסור עד כדי בליעה של כל 'דעת תורה' מפושקוולת, כאשר אותו פסוק באמת נאמר על סנהדרין היושבת בלשכת הגזית ולא על הרשכבה"גים שלהם. כאשר במהרה בימינו תחודש הסנהדרין שבעניינה נצטווינו 'לא תסור', הגדוילים של החרדים לא יוכלו להימנות על חבריה בשל חריגה של 20-30 שנה מהתקן.
|
| נשלח ב-24/8/2009 23:34 |
|
| |
למקסוול,יתכן רק שאין מעמידין,אבל לא כתוב שאם העמידו צעיר ונזדקן מעיפים אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2009 23:50 |
|
| |
אותם אנשים שכתבו "אין מעמידין" וכו', שתו בצמא את דבריו של ריב"ז שהנהיג את הדור עד גיל 120, את דברי הלל הזקן שהנהיג את הדור עד 120, ואולי אם הצעירים המיליטנטים של אז לא היו מתעצכחי"ם ואומרים שריב"ז מסתמא זקן ולא ראוי להנהיג, אלא היו שומעים בקולו, לא היה הבית נחרב.
חוץ מפרקטיות ופרגמטיות של חבר כנסת והמרץ של משה גפני יש גם נסיון חיים, בכלל סתירת זקנים בנין, כפי שנאמר על יועצי רחבעם בן שלמה.
אגב הרב אלישיב, הוא צלול לחלוטין ומבין את המצב לאשורו הרבה יותר מצעירים רבים. מעניין למה לא דחוף לאף אחד לפטר את שמעון פרס משום שהוא זקן? או את מלכת אנגליה?
|
|
|
|
|